La naturlige vitaminer hjelpe deg gjennom forkjølelsestiden



Oppdatertdato: 2018-11-22 Tema: Appelsin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: frukt.no Kilder: Prm fra frukt.no


I motsetning til piller som inneholder utvalgte virkestoffer, gir frukt og grønnsaker en blanding av mange flere aktive stoffer enn det er mulig å få inn i en pille. Dessuten smaker frukt og grønnsaker mye bedre
Jeg liker alle årstider, bortsett fra november. Den fargerike flotte høsten er over og vinteren lar vente på seg. Det er mørkt, vått og surt ute og forkjølelsesvirus florerer. Hvordan skal vi komme oss gjennom denne tiden uten å bli liggende under dynen? Det finnes ulike råd, og mange sverger til ekstra vitamintilskudd når høstmørket og slappheten kommer. Men trenger vi egentlig vitaminer på boks?

To av tre spiser vitaminpiller – det er helt unødvendig

Vitamin C er kjent som det immunstyrkende vitaminet. Det har livsviktige oppgaver i kroppen vår. Fordi vitaminet ikke lagres i kroppen trenger vi litt påfyll hver dag. I motsetning til piller som inneholder utvalgte virkestoffer, gir frukt og grønnsaker en blanding av mange flere aktive stoffer enn det er mulig å få inn i en pille. Dessuten smaker frukt og grønnsaker mye bedre.

Det er mange gode grønnsaker og frukter som inneholder mye vitamin C, og som sammen med andre gode næringsstoffer bidrar til å styrke immunforsvaret. Grønnkål er jo supermat i seg selv, men også paprika, gulrot, brokkoli, hodekål, potet og selvsagt appelsiner gir naturlig vitamintilskudd.

Å spise mye frukt, bær og grønnsaker er en sikker måte å få i seg nok vitamin C på. Ved å spise variert kost, med 5 om dagen og gjerne litt av alle farger, er kosttilskudd helt unødvendig for ellers friske mennesker.

Vil du gi kroppen den beste forutsetningen til å takle uvelkomne virus, er det best å satse på "ekte varer". Da kan du også unne deg en rolig stund under teppet med et stearinlys eller fyr på peisen mens vinden uler og du koser deg med et deilig utvalg frukt og grønt, og venter på at november skal gå over.



Grønnkål med tomat, hvitløk og stekt torsk


Prøv også Grønnkål med tomat, hvitløk og stekt torsk.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 01.11.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1 kg frisk grønnkål (eller 450 g frossen)
2 ss olje
1-2 mellomstore løk
1-5 fedd hvitløk
1 boks hakkede tomater eller 5 friske tomater, flådde og hakkede
Saft og skal av ½ sitron
1 ts sukker
Salt og pepper


Grønnkål er en sjelden sak på våre bord, men her overrasket det. Dette er skikkelig godt og som tilbehør til pannestekt torsk var den perfekt. Jeg må prøve å få tak i mer av dette før sesongen er over.

Husk bare at grønnkål må kokes og evt stekes. Ikke noe særlig rått.


Fremgangsmåte

Fisken:
Pannestek torskefileter gyldne i en blanding av smør og olje, salte og pepre.. Hold varme og sett til side.

Nøtter:
Hakkes og ristes fort i en varm panne. Sett til side.
Grønnkålen;
Rens grønnkålen for grove ribber og skyll den grundig. Ha bladene i rikelig vann og kok dem 10 min. La dem dryppe i et dørslag, til de er kjølt litt av.
Knug det siste vann av og hakk dem med en skarp kniv. Frossen grønnkål skal bare tine igjennom. Skrell og hakk løkene fint og svisj dem kort i oljen.
Tilsett den hakkede grønnkål og tomat og vend godt. Tilsett salt og pepper, legg lokk på gryten og la det dampe for svak varme i ca. 20 min.
Smak til med sitronsaft og -skall samt sukker + nøttene og servér straks.
Tips:
Servér grønnkålen sammen med ris eller spaghetti.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 71,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,58.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Appelsinsalat med avocado og løk


Prøv også Appelsinsalat med avocado og løk.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 18.01.2014
Denne retten tar ca 10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

4 steinfrie appelsiner
1 moden, men fast stor avocado
1/2 rød løk, skåret i 1 cm tykke skiver
en klype salt
2 ss olivenolje
1 kryddermål tørket rosmarin
1 kryddermål knuste fennikelfrø


Enkel og forfriskende salat som vi bruker ved siden av hovedrett


Fremgangsmåte

Skrell appelsinene og fjern de hvite hinnene med en skarp kniv. Arbeid over en bolle slik at saften fra appelsinene renner ned i bollen. Del appelsinene i båter. Skjær på begge sider av hver båt så de kommer ut fra hinnen. Legg dem i en salatbolle.

Halver og skrell avocadoen, ta ut steinene og skjær fruktkjøttet på skrå i tynne skiver. Ha dem i salatbollen.

Del løkskivene i ringer. Legg dem over appelsinbåtene og avocadoskivene.

Visp sammen salt, 1 1/2 ss appelsinsaft, olje og urter. Hell dressingen over salaten og server straks.

NB: Hvis du serverer senere enn 10 minutter etter at du har laget den, før avocadoen er blitt brune. Et triks for å unngå misfarging av avocadoen er å pensle avocadokjøttet med sitronsaft.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 72,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,19 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,64.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Paprikasalat 7


Prøv også Paprikasalat 7.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.10.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

2 gule paprika
2 røde paprika
10 asparges
1/4 pk brekkbønner
3 ss bladpersille
2 ss olivenolje



Fremgangsmåte

1. Del paprikaen i fire og vend i olivenolje.
2. Bakes møre på 250ºC, gjerne under grillelement. De skal bli nesten brent.
3. Forvell brekkbønnene i 2 minutter i kokende vann.
4. Flå skinnet av paprikaen. Del i strimler og bland dem sammen med brekkbønner, asparges, olje og hakket persille.

TIPS:
Det er lettere å ta skinnet av paprikaen hvis du dekker formen med aliminiumsfolie eller plastfilm etter steking. La det ligge i ca. 10 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 46,8 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,99 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,07.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Fargerik wok med kylling.

Fargerik wok med kylling


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 19.05.2002
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

4 kyllingfileter
salt og pepper
1-2 løk
3 gulrøtter
1 brokkoli
1 skalk hodekål
1 liten pakke minimais
1 chili
1/2 bunt asparges
2 paprika i ulike farger
noen sukkererter
en håndfull bønnespirer


En grønn wok med kyllingfilet. Her kan du forandre på grønnsaker og vi brukte sukkererter istedenfor kål og droppet asparges. Dette er sunn og lett mat. Vi serverte med nudler.


Fremgangsmåte

Begynn med å skjære kjøttet i strimler. Skjær løken først i båter og del dem på midten, slik at det blir flak. Gulrøttene skjæres enkelt og greit i tynne skiver. Chilien kan også skjæres i tynne ringer. Del brokkolien til små buketter. Det meste av stilken kan også brukes. Skrell den først og skjær den så opp i tynne skiver. Kål er kjempegodt i wok og er aller best når den er finsnittet i ikke alt for lange strimler. Minimaisen bør deles i to eller mer, og aspargesen bør skrelles forsiktig og deles i 3-4 biter. Skjær paprikaen i passe store flak eller strimler. Sukkerertene kan være hele eller deles i to om de er lange.

Ha olje i en wok og la den bli varm. Ha i kjøttet og bruk to stekeredskaper for å røre kjøttet raskt rundt i pannen til kjøttet er jevnt hvitt. Tilsett salt og pepper. Fordi dette er en stor porsjon bør kjøttet tas opp mens grønnsakene stekes. Tilsett grønnsakene i pannen rangert etter hvor lang steketid de trenger for å bli møre. Ha så kjøttet tilbake i pannen og stek videre et par minutter til kjøttet er stekt igjennom og grønnsakene er møre.

Server med kokt pasta eller nudler. Vil du ha mer asiatisk smak på maten kan du tilsette litt soyasaus og østerssaus. For å variere smaken ved senere anledninger er det greit å ha en flaske søt soyasaus eller søt chilisaus for hånden. Disse sausene kan hver enkelt tilsette maten etter behov nesten som å drysse på litt ekstra salt og pepper.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 87,32 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,82 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,96.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3178







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.