Julesild, sursild eller de mange variantene som finnes, er en klassiker og nødvendighet på de fleste julefrokoster, julebord, julebuffeter eller diverse koldtbord i forbindelse med julen. Eller man kan lage sild som gave til jul. Og det er lurt ¨være litt tidlig ute med disse.
Hjemme er vi ikke så aktive på sildefronten, men tomatsild er en tradisjon som vi lager og noen ganger vanlig sursild.
Men i det siste har jeg publisert og beregnet mange gode oppskrifter på akkurat julesild i alle varianter og her under følger de mest populære og spennende. Så lykke til og kos dere med sild.
Om dere vil se alle sildeoppskriftene, så sjekk dette søket her:
Alle sildepålegg til jul med næringsinnhold og allergener.
Sursild hjemmelagd
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
26.11.2019Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Bent Raanes & Sara C. SørensenIngredienser
5 stk sildefilet, saltet
1 stk rødløk
2 stk vårløk
1 ts ingefær, frisk
Eddiklake
2 dl eplecidereddik
4 dl vann
3,5 dl sukker
1 ss pepper, hel sort
1 ss allehånde
1 ss nellik
1 ss sennepsfrø
2 stk laurbærblad
Sursild er en av de klassiske sildevariantene, og har lange tradisjoner i det norske kostholdet. Før tradisjonene videre med denne oppskriften på hjemmelaget sursild.Fremgangsmåte
Smak på sildefiletene og legg dem i vann eller melk et par timer om de er for salte.
Rens og skjær løken, vårløken og ingefær i tynne skiver. Skjær silden i ca. 2 cm brede strimler på tvers.
Eddiklake
Kok opp vann og sukker, og avkjøl. Tilsett eddikk, krydder og laurbærblad.
Legg sild, løk, vårløk og ingefær lagvis i et glass eller krukke. Hell over laken og la silden stå i kjøleskap i et døgn før bruk.
Etter tilberedning bør silden stå kjølig i et døgn før servering for at den skal trekke til seg smaken. Silden er holdbar i kjøleskapet i ca. 2 uker.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
198,41 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
15,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,9.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Julegløggsild
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
15.04.2013Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Bent Raanes & Sara C. SørensenIngredienser
2 glass kryddersild
0,5 dl julegløgg
2 ss gløggkrydder
o,5 dl rosiner
0,5 dl hasselnøtter
Det er enkelt å lage sin egen vri av påleggssild på glass, alt du trenger å gjøre er å gi den litt ekstra krydder og smak. Denne varianten vil nok imponere litt ekstra i julen.Fremgangsmåte
Hell laken fra silden i en bolle og bland den med julegløgg og krydder, rosiner og hasselnøtter.
Hell blandingen tilbake i et nytt glass eller krukke.
Silden bør trekke ett døgn i kjøleskap før den spises.
Sett på lokk, og dekorer den gjerne med sløyfe og merkelapp.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
181,78 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,55 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
12,46 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 11,86.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hellstrøms Karrisild
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
20.11.2017Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Eivind HellstrømBildet er tatt av
Moestue Grape SelectionsIngredienser
6 kryddersildfileter
4 vårløk
1 eple
1 sylteagurk
2 ss kapers
150 g hjemmelaget majones
3 ss crème fraîche
2 ss hvitvinseddik
1 ts sukker
2 ss karri
Salt
Pepper
Hellstrøm ringer julen inn:
I anledning den nært forestående høytiden kommer mesterkokkens gløgg og juleakevitt i splitter nye utgaver. Og i sammenheng med dette blir det og sendt ut en del gode juleoppskrifter til media. Jeg har og fått disse og publiserer dem, men i tillegg har jeg kalkulert og beregnet dem for både pris, næringsinnhold og allergener. Her er karrisildFremgangsmåte
Skjær vårløken i tynne skiver på skrått, og eple og sylteagurk i terninger. Skyll
sildefiletene i kaldt vann, og tørk dem eller vann dem ut hvis de er for
salte.
Skjær sildefileten i gaffelbiter. Bland silden med vårløk, eple, sylteagurk og
kapers.
Bland sammen majones, crème fraîche, hvitvinsedikk, sukker og karri, og
smak til med salt og pepper. Bland sausen og sildeblandingen forsiktig sammen,
og hell over på glass.
Kan serveres nylaget. Holder ca. 1 uke i kjøleskapet.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
175,4 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
15,28 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 10,79.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sennepssild med honning
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
15.04.2013Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Gladimat.noBildet er tatt av
Studio Dreyer-HensleyIngredienser
7 stk kryddersildefileter
2 ss dijon sennep
3 ss grov sennep
1 ss søt sennep
3 ss honning
2 ss sukker
1 ss hvitvins eddik
1 dl solsikkeolje
3 ss crème fraiche
4 ss hakket frisk dill
salt og pepper
I denne oppskriften får sennepssild en ny vri med honning. En frisk versjon av den klassiske varianten.Fremgangsmåte
Sildefiletene kuttes i passende biter. Rør sammen de øvrige ingrediensene til en sennepssaus, smakes til med salt og pepper.
Vend sammen sennepssausen og sildebitene og fyll over på glass. Bør stå natten over før servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
161,61 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,8 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
12,29 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 11,79.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Tomatsild
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
15.12.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Wenche UllandBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
250 g spekesild filet
1 glass hele sylteagurker
1 stor løk
1 kopp soyaolje
1 kopp ketchup
1,5 kopper sukker
Nellik spiker
Sort pepper
3-4 ts eddik
Nydelig tomatsild som opprinnelig kommer fra Kikki. Perfekt til jul og både bedre og enklere enn kjøpesild. Server på brød, kjeks ol. Vi har og noen skiver egg på brødet, passer ypperlig sammen med sild.Fremgangsmåte
Vann ut silda og del den i biter av passende størrelse.
Bland soyaolje, ketchup og sukker i hurtigmixer.
Del agurker og løk i passende biter.
Bland alt sammen og ha på tette glass.
Ypperlig til julebord. Har en god søtlig smak.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
257,14 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
25,27 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
15,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,34.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Asiatisk kryddersild
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
11.12.2016Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Studio Dreyer-HensleyIngredienser
1 glass ingefærsild
1 ts chili, rød
1 ts chili, grønn
3 ts ingefær, syltet
3 ts sitrongress
3 ss majones
3 ss seterrømme
3 ss kokosmelk
2 ss koriander, frisk
3 ss riseddik
0,5 stk lime
For å få et asiatisk preg på silden bruker vi ingefærsild i denne oppskriften. Med kokosmelk, sitrongress og koriander er det som å feire jul i Thailand.Fremgangsmåte
Ta sildebitene opp av laken og la dem renne av seg på tørkepapir.
Finhakk chili og syltet ingefær, og skjær sitrongress i tynne strimler.
Rør sammen majones, seterrømme og kokosmelk.
Tilsett chili, syltet ingefær, sitrongress, koriander og riseddik.
Smak til med lime.
Vend inn ingefærsild i blandingen.
Ha blandingen i et glass eller krukke og legg på lokk.
Silden bør trekke et døgn i kjøleskap før den spises.
Silden er holdbar i kjøleskapet i ca. 1 uke.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
171,92 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,72 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
12,64 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,3.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Akevittsild 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
15.04.2013Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Bent Raanes & Sara C. SørensenIngredienser
2 glass sursild
4 stk sjalottløk
8 stk einebær
5 cl akevitt
0,5 ts pepper, hel sort
1 ts dill
0,5 ts timian
Akevitt er noe som ofte serveres til silden, så hvorfor ikke prøve denne oppskriften hvor både sild og akevitt serveres fra samme krukke?Fremgangsmåte
Skjær sjalottløken i skiver og del einerbærene i biter med en kniv.
Hell laken fra sursilden over i en bolle og bland den med akevitt, einerbær, pepperkorn, timian og dill.
Legg løk og sild i en pen krukke og hell over den nye laken.
Silden bør trekke ett døgn i kjøleskap før den spises.
Sett på lokk, og dekorer den gjerne med sløyfe og merkelapp.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
129,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,92 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 10,04.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Tomatsild med cherrytomat
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
15.04.2013Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Studio Dreyer-HensleyIngredienser
7 stk sildefilet, krydret
1 dl tomatpuré
4 ss hvitvinseddik
1,5 dl sukker
1 dl solsikkeolje
1 stk rødløk
100 g cherrytomat
1 stk laurbærblad
1 ss dill, frisk
salt og pepper
Tomatsild er en selvsagt klassiker på koldtbordet. I denne oppskriften er vanlig tomat byttet ut med cherrytomat, noe som gir en friskere smak.Fremgangsmåte
Del sildefiletene i biter.
Kok opp tomatpuré, hvitvinseddik, sukker og olje.
Tilsett rødløk i tynne ringer, cherrytomat i biter og laurbær, og la dette koke sammen i 3 minutter.
La alt avkjøles helt, og smak til med salt og pepper.
Bland sammen tomatsausen med sildebitene og finhakket dill.
Ha blandingen i et glass eller krukke, og legg på lokk.
Silden bør trekke to døgn i kjøleskap før den spises.
Silden er holdbar i kjøleskap i ca. 2 uker.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
270,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,19 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
20,91 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,2.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Chilisild
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
15.04.2013Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Bent Raanes & Sara C. SørensenIngredienser
2 glass kryddersild
1 stk rødløk
1 stk chili, rød
3 dl sildelake
2 ss tomatpuré
3 ss chilisaus
2 ss vann
1 ts pepper, grovmalt
Sild kan man lage med de smakene man liker, så om chili er en av dine favoritter passer kanskje denne for deg? I tillegg er den enkel å lage da den tar utgangspunkt påleggssild på glass.Fremgangsmåte
Skjær rødløk i tynne ringer, og chili i tynne skiver.
Hell sildelaken fra silden og bland den med tomatpuré, chilisaus, vann og pepper.
Legg sild, rødløk og chili lagvis tilbake i et nytt glass eller krukke.
Hell over laken og legg på lokk.
Silden bør trekke ett døgn i kjøleskap før den spises.
Sett på lokk, og dekorer den gjerne med sløyfe og merkelapp.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
50,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,27 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,71 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,76.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Rømmesild med eple
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
15.04.2013Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Gladimat.noBildet er tatt av
Studio Dreyer-HensleyIngredienser
7 stk kryddersildfileter
1 beger rømme
1 ss dijonsennep
2 ts sukker
1 ss epleeddik
1 stk fast og syrlig norsk eple (revet på rivjern)
salt og pepper
Rømmesild er et av de tradisjonelle sildeglassene, og her finner du oppskriften på en friskere variant med eple og dijonsennep. Kan serveres samme dag som den er laget.Fremgangsmåte
Skyll filetene i litt kaldt vann eller melk, deretter deles de i biter.
Rør sammen rømme, sennep, sukker eddik og eple. Smak til med salt og pepper, tilsett sild i biter og fyll over på glass. Denne silden kan serveres samme dag som den er laget.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
143,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,27 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,55 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 11,08.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3081