
Lam til påske er en tradisjon her i landet. Og en saftig lammestek er nok det som gjestene setter mest pris på.
Lammestek er og ganske safe å lage, og man kan lett beregne når den er ferdig om man har en god stekeovn. Og så kan man
ta en liten skitur i mellomtiden. Nederst her er flere klassiske oppskrifter på lammestek.
Slik steker du lammestek
Lammestek er perfekt for en søndagsmiddag eller påskemiddag. Alle liker det, og alle blir imponerte! Sannheten er at det
faktisk er mye enklere å lage lammestek enn det folk tror, men det holder vi selvsagt for oss selv…
Det beste er å la steken temperere seg på kjøkkenbenken noen timer i forveien, for da får du et enda bedre
stekeresultat. Gni inn steken med salt og pepper, og gjerne også med hakkede urter som f. Eks rosmarin, salvie og
persille. Deretter stikker du små lommer i steken med en spiss kniv, og putter inn hvitløksbåter i biter.
Bruk steketermometer! Stikk det inn på skrå, midt inn i steken. Pass på at spissen ikke kommer i kontakt med beinet.
Sett stekeovnen på 125 °C (dette er en fin temperatur som gjør at steken blir mør og saftig, og likt stekt helt
gjennom). Legg den i en langpanne og sett den på nest nederste rille slik at steken kommer midt i ovnen. Liker du
lammesteken rød, er den ferdig ved 65 °C. Når termometeret viser 70 °C er steken rosa, og ved 76 °C er den gjennomstekt.
Du bestemmer. Og mens lammesteken gjør seg selv i ovnen, har du god tid til å sysle med andre ting, for eksempel
tilbehøret.
Enklere kan det ikke gjøres…
Skjær ut isbeinet av lammelåret
Tar du tiden med å skjære ut isbeinet før du steker lammesteken, blir det mye enklere etterpå å skjære opp steken. Selv
ved bordet med dine gjester som tilskuere. Isbenet er det benet som ligger innerst på lammelåret. Selve lårbeinet lar vi
normalt ligge igjen, selv om flere beiner ut hele låret før steking.
Den enkleste og mest økonomiske måten er å skjære ut isbenet (bekkenbenet).
Slik gjør du:
Trinn 1
Det gjøres lettest ved at knivspissen stikkes ned i kjøttet på innsiden av fortykkningen (halmåneformede leddet) vi ser
på benet. Følg så med kniven langs benkanten i en dybde av ca. 3 cm. Bruk en tynn, skarp kniv.
Trinn 2
Tak med fingrene og bøy isbeinet bakover, stikk kniven inn i kuleleddet og skjær over den store senen som holder
kulebenet på plass. Før kniven inntil isbeinet er skåret løst.
Se video av hvordan dette skjæres ut her: Åpnes i nytt vindu.
Se videre her hvordan du beiner ut selve lårbeinet.
Trinn 3
Skjær langs, rundt og helt inntil lårbeinet.
Trinn 4
Fortsett å skjære av beinet bakover så hele lår- og leggbeinet blir skåret av.
Steken kan fylles med ulike former for fyll.
Forslag til fyll:
1. Hvitløk og urtekrydder, salt og pepper
2. Persille, frisk timian og rosmarin, hvitløk, salt og pepper
3. Persille, soltørkede tomater, fetaost, oliven, hvitløk og timian.
Trinn 5
Fyll steken, legg i rikelig, så det stikker litt ut på begge sider.
Trinn 6
Surr steken så stramt og tett du klarer. Bruk helst bomullstråd. Et nett med litt store masker kan også brukes.
Tips!
Ta gjerne vare på beina, hogg opp og selg dem som kraftbein til en god lammesaus. Eller lag pakkeløsning med en stor
skål ferdig surret lammestek og opphogde kraftbein, og sameksponer med persille, hvitløk og annet godt!
Klassisk lammestek
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
27.03.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 lammelår (ca 2 1/2 kg)
3 ts salt
1 ts pepper
2 ts knust rosmarin
2 båter hvitløk, hakket
1 løk, i båter
3 gulrøtter
8 dl vann
Saus:
Ca. 8 dl stekesjy
4 ss hvetemel utrørt i kaldt vann
1 ss solbærsaft eller rødvin
1 ts soyasaus
1/2 ts pepper
1/2 ts salt
Serveres med f.eks. fløtegratinerte poteter, sukkererter, gulrøtter, sopp og hakket persille.
Fløtegratinerte poteter
(6 porsjoner)
12 poteter
1 løk
1 ss smør
2 ts salt
1/2 ts pepper
4 dl matfløte
1 dl revet ost
Du trenger ikke å være en mesterkokk for å få til en god og saftig lammestek, av mange også kalt lammelår. Hemmeligheten ligger i å bruke et steketermometer. Dette er en helt tradisjonell lammestek med hvitløk og rosmarin. Enkelt, saftig og velsmakende!Fremgangsmåte
Steketemp: 125°C
Steketid: 2 - 3 timer
Slik gjør du:
1. Gni lammelåret godt inn med krydder og hvitløk.
2. Ha vann, løk og gulrøtter i langpanne eller ildfast form. Legg i låret og stikk inn steketermometer. Pass på at det ikke kommer inn til beinet. Stek på 125°C i 2 - 3 timer. Når steketermometeret viser 70°C er steken rosa, når det viser 76°C er den gjennomstekt.
3. La steken hvile minst et kvarter innpakket i folie før den skjæres opp. Imens kan du lage saus av stekesjyen.
4. Sil stekesjyen over i en kjele. Gi den et oppkok og tilsett jevningen mens du rører. Smak til med solbærsaft, soyasaus, salt og pepper.
Fløtegratinerte poteter
Steketemp: 200°C
Steketid: 45 min
Slik gjør du:
1. Skrell poteter og løk og skjær dem i skiver. Legg potetene og løken i smurt, ildfast form. Ha på salt og pepper og hell fløte over.
2. Stek i ovn på 200°C. Strø over ost etter 15 minutters steketid.
Stek videre i ca. 30 minutter til osten har smeltet og fått gyllen farge.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
96,54 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,86 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,5.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fylt lammestek på tre måter
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
27.02.2022Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Mari SvenningsenIngredienser
1,5 kg lammestek uten ben
1 ts salt
0,5 ts pepper
2 ss olivenolje
1 stk. løk
1 stk. gulrot
2 båter hvitløk
Fyll 1:
1 stk. purre
1 stk. gulrot
1 bunt frisk kruspersille
1 båt hvitløk
Fyll 2:
1 bunt frisk kruspersille
1 stk. løk
1 båt hvitløk
1 boks hermetisk sjampinjong i skiver
1 dl knust kavring
0,5 ts salt
0,25 ts pepper
1 ss olivenolje
Fyll 3:
250 g kjøttdeig av lam
0,5 stk. løk
1 båt hvitløk
3 ss hakket frisk kruspersille
0,5 ts salt
0,25 ts pepper
2 ss knust kavring
1 stk. egg
Lammestek kan fylles med mye godt! Her får du tre forslag til fyll - velg din favoritt...Fremgangsmåte
Lag fyllet først. Finhakk ingrediensene og bland godt. OBS. Fyll 2 stekes i olivenoljen og avkjøles.
Fyll steken. Surr steken med bomullstråd, så den blir fast og rund. Gni steken inn med salt og pepper. En båt hvitløk hakkes, og tilsettes i olivenoljen. Pensle lammesteken med olivenolje.
Legg grove biter av løk, gulrøtter og hvitløk i en ildfast form med lokk eller leirgryte. Legg steken oppå.
Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av steken. Sett steken i forvarmet ovn ved 125° C. Steketid ca 3 timer til steketermometeret viser 65-70° C for medium til medium pluss.
La steken stå og hvile på kjøkkenbenken ca. 20 minutter før den skjæres opp. Sil stekesjyen og smak til med salt, pepper og hakkede, friske urter.
Server med for eksempel ovnsbakte poteter og grønnsakspanne av squash, tomat, løk, paprika, salt pepper og basilikum, stekt i olivenolje.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
134,59 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,63 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,87.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lammelår med rosmarin og hvitløk
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
01.05.2003Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 lammelår, ca 1,5 kg
5 hvitløkfedd i skiver
5 kvaster rosmarin, delt i små kvister
2 ss honning
2 ss dijonsennep
1 ss hvetemel
1 1/4 dl rødvin
3 ss ripsgelé
havsalt
nykvernet svart pepper
Fremgangsmåte
Lag små snitt over hele låret med en liten, skarp kniv. Stikk inn en skive hvitløk og en kvist rosmarin i hvert snitt. Legg steken på en rist over ovnspannen og stek den ved 200 C i 20 minutter. Senk temperaturen til 180 C 1 time for en rosa stek.
Bland honning og sennep i en kopp. Når steken har stått inne i 50 minutter, tar du den ut og pensler den med honningblandingen. Sett steken tilbake i ovnen og stek videre i 10 minutter.
Ta steken ut av ovnen, legg den på et skjærebrett, dekk den med aluminiumsfolie og sett den til side slik at kjøttet får hvile.
Sett pannen på en kokeplate på middels varme, dryss i melet og rør det til en jevn masse. Rør inn vin, ripsgelé og 1 ¼ dl vann. Krydre, kok opp og la det småkoke i 3 minutter. Sil sausen over i en liten mugge. Skjær opp steken og server kjøttet med sausen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
163,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,8 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,88 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 14,91.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1850