Lammestek til påske!


Oppdatertdato: 2016-03-22 Tema: Lam Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: matprat.no Kilder: Matprat.no


Lam til påske er en tradisjon her i landet. Og en saftig lammestek er nok det som gjestene setter mest pris på. Lammestek er og ganske safe å lage, og man kan lett beregne når den er ferdig om man har en god stekeovn. Og så kan man ta en liten skitur i mellomtiden.

Slik steker du lammestek

Lammestek er perfekt for en søndagsmiddag eller påskemiddag. Alle liker det, og alle blir imponerte! Sannheten er at det faktisk er mye enklere å lage lammestek enn det folk tror, men det holder vi selvsagt for oss selv…

Det beste er å la steken temperere seg på kjøkkenbenken noen timer i forveien, for da får du et enda bedre stekeresultat. Gni inn steken med salt og pepper, og gjerne også med hakkede urter som f. Eks rosmarin, salvie og persille. Deretter stikker du små lommer i steken med en spiss kniv, og putter inn hvitløksbåter i biter.

Bruk steketermometer! Stikk det inn på skrå, midt inn i steken. Pass på at spissen ikke kommer i kontakt med beinet. Sett stekeovnen på 125 °C (dette er en fin temperatur som gjør at steken blir mør og saftig, og likt stekt helt gjennom). Legg den i en langpanne og sett den på nest nederste rille slik at steken kommer midt i ovnen. Liker du lammesteken rød, er den ferdig ved 65 °C. Når termometeret viser 70 °C er steken rosa, og ved 76 °C er den gjennomstekt. Du bestemmer. Og mens lammesteken gjør seg selv i ovnen, har du god tid til å sysle med andre ting, for eksempel tilbehøret.
Enklere kan det ikke gjøres…

Skjær ut isbeinet av lammelåret

Tar du tiden med å skjære ut isbeinet før du steker lammesteken, blir det mye enklere etterpå å skjære opp steken. Selv ved bordet med dine gjester som tilskuere. Isbenet er det benet som ligger innerst på lammelåret. Selve lårbeinet lar vi normalt ligge igjen, selv om flere beiner ut hele låret før steking.
Den enkleste og mest økonomiske måten er å skjære ut isbenet (bekkenbenet).

Slik gjør du:
Trinn 1
Det gjøres lettest ved at knivspissen stikkes ned i kjøttet på innsiden av fortykkningen (halmåneformede leddet) vi ser på benet. Følg så med kniven langs benkanten i en dybde av ca. 3 cm. Bruk en tynn, skarp kniv.

Trinn 2
Tak med fingrene og bøy isbeinet bakover, stikk kniven inn i kuleleddet og skjær over den store senen som holder kulebenet på plass. Før kniven inntil isbeinet er skåret løst.

Se video av hvordan dette skjæres ut her: Åpnes i nytt vindu.

Se videre her hvordan du beiner ut selve lårbeinet.

Trinn 3
Skjær langs, rundt og helt inntil lårbeinet.

Trinn 4
Fortsett å skjære av beinet bakover så hele lår- og leggbeinet blir skåret av.

Steken kan fylles med ulike former for fyll.

Forslag til fyll:
1. Hvitløk og urtekrydder, salt og pepper
2. Persille, frisk timian og rosmarin, hvitløk, salt og pepper
3. Persille, soltørkede tomater, fetaost, oliven, hvitløk og timian.

Trinn 5
Fyll steken, legg i rikelig, så det stikker litt ut på begge sider.

Trinn 6
Surr steken så stramt og tett du klarer. Bruk helst bomullstråd. Et nett med litt store masker kan også brukes.

Tips!
Ta gjerne vare på beina, hogg opp og selg dem som kraftbein til en god lammesaus. Eller lag pakkeløsning med en stor skål ferdig surret lammestek og opphogde kraftbein, og sameksponer med persille, hvitløk og annet godt!

Og så våre beste lammestek oppskrifter.

Klassisk lammestek

6 porsjoner

1 stk stor lammelår (ca 2 1/2 kg)
3 ts salt
1 ts pepper
2 ts knust rosmarin
2 fedd hvitløk hakket
1 stk løk, i båter
3 stk gulrøtter
8 dl vann

Saus:
Ca 8 dl stekesjy
4 ss hvetemel utrørt i kaldt vann
1 ss solbærsaft eller rødvin
1 ts soyasaus
0,5 ts pepper
0,5 ts salt
Serveres med f.eks. Fløtegratinerte poteter, sukkererter, gulrøtter, sopp og hakket persille.

Fløtegratinerte poteter
12 stk poteter
1 stk løk
1 ss smør
2 ts salt
0,5 ts pepper
4 dl matfløte
1 dl ost, reven

Steketemp: 125°C
Steketid: 2 - 3 timer

Slik gjør du:
1. Gni lammelåret godt inn med krydder og hvitløk.
2. Ha vann, løk og gulrøtter i langpanne eller ildfast form. Legg i låret og stikk inn steketermometer. Pass på at det ikke kommer inn til beinet. Stek på 125°C i 2 - 3 timer. Når steketermometeret viser 70°C er steken rosa, når det viser 76°C er den gjennomstekt.
3. La steken hvile minst et kvarter innpakket i folie før den skjæres opp. Imens kan du lage saus av stekesjyen.
4. Sil stekesjyen over i en kjele. Gi den et oppkok og tilsett jevningen mens du rører. Smak til med solbærsaft, soyasaus, salt og pepper.

Fløtegratinerte poteter
Steketemp: 200°C
Steketid: 45 min

Slik gjør du:
1. Skrell poteter og løk og skjær dem i skiver. Legg potetene og løken i smurt, ildfast form. Ha på salt og pepper og hell fløte over.
2. Stek i ovn på 200°C. Strø over ost etter 15 minutters steketid.
Stek videre i ca. 30 minutter til osten har smeltet og fått gyllen farge.

Duftende lammelår

8 porsjoner

1 stk lammelår
2 stk hvitløk
salt (fra kvern)
pepper (fra kvern)
rosmarin og timian
0,25 liter vann/kraft og 1/4 l rødvin
3 stk gulrot
3 stk persillerøtter (eller fennikel)
3 stk løk evt. Blomkålbuketter (gjerne asparges evt. Fra boks)
salt
pepper
smør /olje

Sag av ytterste delen av knoken. Skjær ut isbenet med en skarp kniv, eller kjøp utbenet lammestek. Rens og skjær 2 hvitløk i tynne båter. Stikk dem inn i små, skrå lommer i steken. Krydre med salt og pepper. Gni inn med urter og en hakket hvitløkbåt. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen. Rens grønnsaker og skjær dem i gode biter. Fordeles i ildfast form/langpanne Stenk litt olje over. Salte og pepre. Hell over kraft. Så steken.

Settes i ovnen ved 175 gr varme. Ovnstiden er ca. 2 timer eller til termometeret viser 62–65 grader. Hell over vinen den siste halvtimen av steketiden. Legg i asparges. Hell rødvinssjyen av steken i en kjele (sil evt.). Pisk inn smørklatter for å blanke sjyen like før dere går til bords. Server den duftende godbiten med råstekte eller ovnsstekte potetskiver/ kløfter med provencekrydder og urter.

Fylt lammestek på 3 måter

Lammestek kan fylles med mye godt! Her får du tre forslag til fyll - velg din favoritt...

6 porsjoner

Ingredienser:
2 kg lammestek
1 ts salt
½ ts pepper
2 ss olivenolje
1 stk løk
1 stk gulrot
2 båt hvitløk

Fyll 1:
1 stk purre
1 stk gulrot
1 bunt frisk kruspersille
1 båt hvitløk

Fyll 2:
1 bunt frisk kruspersille
1 stk løk
1 båt hvitløk
1 boks hermetisk sjampinjong i skiver
1 dl knust kavring
½ ts salt
¼ ts pepper
1 ss olivenolje

Fyll 3:
250 g malt lammekjøtt
½ stk løk
1 båt hvitløk
3 ss hakket frisk kruspersille
½ ts salt
¼ ts pepper
2 ss knust kavring
1 stk egg

Fremgangsmåte:
1. Lag fyllet først. Finhakk ingrediensene og bland godt. OBS. Fyll 2 stekes i olivenoljen og avkjøles.
2. Fyll steken. Surr steken med bomullstråd, så den blir fast og rund. Gni steken inn med salt og pepper. En båt hvitløk hakkes, og tilsettes i olivenoljen. Pensle lammesteken med olivenolje.
3. Legg grove biter av løk, gulrøtter og hvitløk i en ildfast form med lokk eller leirgryte. Legg steken oppå.
4. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av steken. Sett steken i forvarmet ovn ved 125° C. Steketid ca 3 timer til steketermometeret viser ca.70° C.
5. La steken stå og hvile på kjøkkenbenken ca. 20 minutter før den skjæres opp. Sil stekesjyen og smak til med salt, pepper og hakkede, friske urter.

Server med f. eks ovnsbakte poteter og grønnsakspanne av squash, tomat, løk, paprika, salt pepper og basilikum, stekt i olivenolje

Lammelår med rosmarin og hvitløk

4 porsjoner

Ca 1 stk lammelår ca 1,5 kg
5 fedd hvitløk i skiver
5 kvist(er) rosmarin, delt i små kvister
2 ss honning
2 ss dijonsennep
1 ss hvetemel
1 dl rødvin
3 ss ripsgelé
havsalt
nykvernet svart pepper

Lag små snitt over hele låret med en liten, skarp kniv. Stikk inn en skive hvitløk og en kvist rosmarin i hvert snitt. Legg steken på en rist over ovnspannen og stek den ved 200 C i 20 minutter. Senk temperaturen til 180 C 1 time for en rosa stek.
Bland honning og sennep i en kopp. Når steken har stått inne i 50 minutter, tar du den ut og pensler den med honningblandingen. Sett steken tilbake i ovnen og stek videre i 10 minutter.
Ta steken ut av ovnen, legg den på et skjærebrett, dekk den med aluminiumsfolie og sett den til side slik at kjøttet får hvile.

Sett pannen på en kokeplate på middels varme, dryss i melet og rør det til en jevn masse. Rør inn vin, ripsgelé og 1 ¼ dl vann. Krydre, kok opp og la det småkoke i 3 minutter. Sil sausen over i en liten mugge. Skjær opp steken og server kjøttet med sausen.

Provencalsk lammestek

6 porsjoner

1 stk lammestek
3 ss sitronsaft
12 stk poteter
7 stk tomater
6 ss olivenolje
3 ss smør/margarin
2 bunt(er) persille
6 fedd hvitløk
Ca 1,5 dl strøkavring
100 gr parmesan eller annen hvit ost, revet
Ca 2 ts salt
Ca 1 ts pepper

Dette er den klassiske måten å steke lammestek på i Frankrike. Svært mange oppskrifter har poteter og/ eller grønnsaker under steken, slik at den gode kraften fra steken drypper ned på disse.

1. Skjær poteter og tomater i skiver. Bruk 2 ss av oljen til å smøre en langpanne eller ildfast form og legg i potetene og tomatene. Krydre med salt og pepper. Legg 2 ss smør i små klatter oppå potetene og tomatene.
2. Finhakk persille og hvitløk og bland med strøkavring. 2/3 av denne blandingen blandes med 4 ss av olivenoljen. Det som er igjen blandes med nyreven ost og settes til side.
3. Gni steken inn med sitronsaft, salt og pepper. Smør persillemassen jevnt på hele steken. Legg steken på potetskivene, sett i steketermometer og stek i ca. 2 timer på 175 °C til termometeret viser 55-60 °C.
4. De siste 15 minuttene av steketiden skrur du opp varmen til 225 °C. Dryss på persille/osteblandingen og fordel 1 ss smør i klatter. Gratinér til det er sprøtt og steketermometeret viser ca. 70 °C.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1850Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.