Lapskaus. favoritten til mange


Oppdatertdato: 2019-09-22 Tema: Gryteretter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson, Kim Holthe, Studio Dreyer Hensley


Denne retten er vel kjent av de fleste, og har vært en av mine favoritter gjennom årene. Flere land har sine egne variasjoner av denne gryten og det er ypperlig mat når det er kaldt ute og man trenger noe varmt. Og hvorfor ikke invitere venner på lapskausmiddag, det er ikke alltid nødvendig med alskens gourmet mat. Lapskaus er godt, lett å lage til mange, råvarene får du i alle butikker og man kan nesten ikke gjøre feil.

Jeg bruker selv å lage denne gryten når vi skal spise flere og når det er gunstig med mye slik at middagen neste dag og er reddet.

Ingredienser
Mange bruker storfe kjøtt eller fårekjøtt her, men noe som er godt er en salt svineknoke. Man kan og bruke hermetisk skinke eller pølser av ulike typer for enkelhets skyld.
Poteter og gulrot er en selvfølge, men mange andre grønnsaker passer veldig bra i gryten, det er nesten bare fantasien som setter grenser. Prøv feks kålrot, hodekål, sellerirot, løk, persillerot, gressløk, purre osv. man kan og bruke frosne grønnsaker, men da skal de ikke i gryten så fort. ved å bruke mange grønnsaker vil dette bli en meget sunn og kalorifattig rett. Og man kan og på denne måten bli kvitt skalker av grønnsaker som ligger i kjøleskapet.
I tillegg trengs vann(kraft), salt, pepper og evt buljong, jeg bruker ofte ett par kjøttbuljongterninger for smaken.

Fremgangsmåte
Jeg pleier alltid å rense og dele opp alle grønnsaker/poteter i små biter før jeg koker de. Det samme med kokt kjøtt.
Nå legger jeg ut flere oppskrifter under, men generelt kan jeg si at bruker man ukokt kjøtt, skal dette kokes først og man bruker kraften til da å koke grønnsaker i. Bruker man pølse, skinke eller annet kokt kjøtt, har man poteter og grønnsaker i gryten med litt vann først. Dette kokes til alt er mørt. Pølser has ikke i før mot slutten. Smakes til med krydder og buljong evt.

Husk at man gjerne kan lage doble porsjoner, siden lapskaus bare blir bedre neste dag, og neste.


Annonse



Lammelapskaus


Prøv også Lammelapskaus.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 11.01.2011
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

800 g lammelår i skiver
1 pk dypfryst lapskausblanding
ca. 3 ss hvetemel
1 ss tørket timian
8 dl vann
ca. 1 ts salt
ca. ½ ts pepper


Alle kjenner til og liker lapskaus. Lapskaus er både en god rett og er enkel å lage. Det er nesten umulig å mislykkes med denne retten. Denne typiske husmannskosten lages i mange varianter, hvorfor ikke prøve en med lam!


Fremgangsmåte

1. Renskjær kjøttet og del det i terninger (ca. 2x2 cm).
2. Ha kjøtt og lapskausblanding i kjelen, dryss deretter over melet og rør dette inn. Tilsett vann mens du rører og la det småkoke i 20-30 minutter. Smak til med krydder.

Serveres med flatbrød og tyttebærsyltetøy.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 71,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,86 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,15 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,66.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Lapskaus fra Knut


Prøv også Lapskaus fra Knut.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 16.08.2014
Denne retten tar ca 45 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

Ca 350 gram kjøttrester, pølse ol.
2 store poteter
2 store gulrøtter
1 liten kålrabi
1 middels purre
250 gram sellerirot
250 gram pastinakk
250 gram andre grønnsaker eller rester
3 dl vann evt mer
1 buljongterning

Flatbrød, smør og persille


Ypperlig rett når det samler seg opp rester i kjøleskap. Denne er en av mine favoritter. Denne gangen brukte jeg rester av skinke, kjøttboller, potet og div grønnsaker.
Det er viktig å bruke smakfulle grønnsaker som persillerot, selleri, purre, løk ol. Vi hadde også i reddiker og neper.


Fremgangsmåte

Kutt alle grønnsaker og poteter i terninger. Ha litt vann i en kjele med buljongterning. Ha i alle grønnsaker og kok opp. La koke til de er møre.
Ikke så lenge for da blir det bare grøt. Ha i kjøtt alt etter hva som brukes.
Ferdig kokt kjøtt, pølser og rester has i på slutten, rått i begynnelsen.
Smak til med salt og pepper.

Server rykende varm med smørklatt og dryss av persille. Flatbrød hører til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 62,32 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,36 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,71.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Brennsnute med vossakorv


Prøv også Brennsnute med vossakorv.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 08.12.2013
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Alf Børjesson

Ingredienser

1 stk. hel vossakorv
1 pose ertesuppe
1 pk. frossen lapskausblanding


Brennsnute er en gammel norsk tradisjonsrett som kan minne om en krysning av ertesuppe og grønnsaksuppe. Denne varianten er enkel og rask hverdagsmat.


Fremgangsmåte

1. Lag ertesuppen etter anvisning på posen.

2. Ha i lapskausblandingen og la det koke opp.

3. Ta skinnet av vossakorven og del den i terninger. Ha den i suppen og la det hele småkoke i ca. 5 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 84,06 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,44.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Lapskaus fra Sogn.

Lapskaus fra Sogn


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 03.01.2016
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

700 g saltet sauekjøtt
1 kg poteter
1/2 kålrot
2 gulrøtter
1 bit sellerirot
1 purre
7 dl vann
salt
pepper


Her kan man bruke mange forskjellige grønnsaker. Vi pleier ofte å ta det vi har i kjøleskapet + sellerirot og løk for smak. Her brukte vi og reddiker, neper + noen bønner vi hadde liggende. I tillegg hadde i litt salt svinekjøttrester. En lapskaus på bare saltkjøtt blir ofte salt om en ikke vanner ut.


Fremgangsmåte

Vann ut kjøttet hvis det er salt. Kok kjøttet i 75 minutter, og ta det opp.
Skrell poteter og grønnsaker og del i terninger. Vask purre og skjær i biter. Ha det i kraften og la det koke til det er mørt.

Plukk kjøttet av beina og del det i terninger. Ha det opp i gryten. Smak til med pepper og eventuelt salt.
Hvis man tilfører mer vann og bruker litt mindre potet, blir det betasuppe. Da kan man også koke litt gule erter eller byggryn sammen med kjøttet.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 112,56 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,96 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,98.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pølselapskaus.

Pølselapskaus


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 16.08.2014
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Egil Bratnes hjemmeside
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

2 pk. potetmos,
6 dl. vann,
3 ss. smør,
1 pk. dypfryste grønnsaker (350 gr.),
2 kjøttbuljongterninger,
4 dl. melk,
2 røkte pølser,
1/2 ts. pepper,
salt


Denne er enkel om en bruker frosne grønnsaker. Vi brukte en kombinasjon av friske og frosne. Og så ble vi kvitt noe medisterpølse. Og oppskriften sier melk, men vi brukte vann


Fremgangsmåte

Kok opp vann og smør, legg i grønnsakene og buljongterningene og kok opp. Ta kjelen av platen, tilsett melk/vann og rør i potetmosen. Skjær pølsene i biter og la dem bli gjennomvarme i lapskausen. Smak den til med salt og pepper. Hvis lapskausen virker for fast, så tilsett mer melk/vann. Server den rykende varm sammen med brød eller flatbrød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 103,42 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,84 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,71.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Estofado de carne ­ spansk lapskaus.

Estofado de carne ­ spansk lapskaus


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 21.10.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

750 g benfri bog eller høyrygg
1 grønn paprika
1 stor tomat
2 løk
2 gulrøtter
1 båt hvitløk
1 stilk persille
1/2 ts pepper
2 laubærblad
1/4 ts malt kanel
1/4 ts malt nellik
2 ts salt
3 ss olivenolje
1 dl vann
2 1/2 dl tørr hvitvin



Fremgangsmåte

Mange av Spanias mest populære retter er tradisjonell husmannskost. Restemat som over tid har blitt gastronomiske perler med mye sjel og enda mer smak.

1. Skjær kjøttet i ca. 3 x 3 cm store terninger. Rens grønnsakene og skjær de opp i store biter. Bland kjøtt og grønnsaker i en gryte.
2. Hakk hvitløk og persille og bland det sammen med alt krydderet, olivenoljen, vannet og vinen. Hell krydderblandingen i gryta.
3. Legg på lokk og la det koke forsiktig opp. Senk varmen og la det trekke på svak varme i ca. 1 time til kjøttet er mørt. Pass på at det ikke koker tørt.

Serveres med stekte poteter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 86,16 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,86.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lapskaus 3.

Lapskaus 3


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 27.11.2005
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

ca 600 g storfekjøtt av bog, høyrygg eller bibringe
ca 2 ss smør til steking
6 poteter
ca 3 Gulrøtter
1 kålrot (stor skive)
1 persillerøtter
ca 4 dl vann/buljong
1 ts salt
1/2 ts grovmalt pepper


Lapskaus med kjøtt av storfe. Om alt bare trekker i gryten så blir den ikke så grøtete. Når en bruner kjøttet først blir det brun lapskaus.


Fremgangsmåte

1. Skjær kjøttet i terninger og brun det i små porsjoner.
2. Ha kjøttet i en gryte og hell over vann/buljong. Tilsett grønnsaker og poteter skåret i terninger og la alt trekke på middels varme til alt er mørt.
3. Rør minst mulig slik at lapskausen ikke blir grøtet, men pass på at den ikke svir seg i bunnen. Smak til med salt og pepper.

Lapskausen kan godt lages uten bruning. Rester av kokt kjøtt kan gjerne brukes.

Server med grovt brød eller flatbrød og tyttebær

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 75,97 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,91 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,99.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Gulrotlapskaus.

Gulrotlapskaus


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.03.2008
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

1 kg gulrot
1 stk. løk
3 ss smør
3 ss hvetemel
8 dl vann
1 stk. grønnsaksbuljong (terning)
1 ts soyasaus
3 stk. laurbærblad
10 stk. hel pepper
salt
1 dl grovhakket persille
½ dl hakket gressløk


En god vegetar lapskaus med gulrot og løk. Men her anbefaler jeg og å bruke fler grønnsaker som selleri, kålrot og persillerot, da får man enda bedre smak.


Fremgangsmåte

1. Skrell gulrøtter og skjær i store biter.
2. Skrell og del løk i skiver.
3. Stek gulrøtter og løk i noen minutter uten at det tar farge.
4. Strø på hvetemel og spe med vann, litt i gangen. Tilsett buljong, soya, laurbærblad og pepper.
5. Kok ved svak varme under lokk til gulrøttene blir myke, ca 25 minutter.
6. Smak til med salt og bland i urtene.
7. Servér gulrotlapskausen sammen med rødbeter og kokte poteter.

Flatbrød er godt til!

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 43,38 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,79 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,07.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Irish stew- Irsk stuing.

Irish stew- Irsk stuing


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 16.09.2012
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Kim Holthe

Ingredienser

Ca. 1 1/2 kg lammebog i skiver
1/2 kålhode
8 poteter
2 neper
4 løk
ca. 6 dl vann
salt og pepper
hakket persille


Dette er en klassisk og verdensberømt lammerett fra Irland. Irish stew finnes i ulike varianter. I noen oppskrifter er grønnsakene most, i andre ikke. Grønnsakssortene kan også variere.
Vår matkultur er dynamisk og vi tar stadig opp nye råvarer og tilberedningsmetoder. Men på fest og helligdager spiser vi ofte tradisjonell mat. Irene har sin St. Patricks Day der man tradisjonelt spiser Irish Stew.


Fremgangsmåte

1. Del evt. bogskivene i to hvis de er store. Rens kålen og skjær den i 3 - 5 cm store stykker.
2. Skrell poteter og neper og skjær dem i tykke skiver. Skrell og del løken i fire deler.

3. Ha kjøtt og grønnsaker over i en gryte, hell på vann og kok opp. Skum av og tilsett litt salt. La det småkoke i 45 minutter.
4. Smak til med salt og pepper. Dryss over litt hakket persille før servering. Server gjerne flatbrød eller annet godt brød til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 90,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,88.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Suppelapskaus.

Suppelapskaus


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 13.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Studio Dreyer-Hensley

Ingredienser

600 g renskåret svinekjøtt i strimler
2 båter finhakket hvitløk
2 ss margarin eller olje til steking
6 dl kjøttbuljong (utblandet)
1 pk frossen lapskausblanding
2 ts provencekrydder
0,5 ts salt
0,25 ts pepper


Suppelapskaus er en god hverdagsfavoritt hos såvel store som små. Renskåret svinekjøtt i strimler er mørt kjøtt som ikke trenger lang koketid, og med ferdig lapskausblanding blir det god og næringsrik mat til hele familien på kort tid.


Fremgangsmåte

Fres hvitløk i en varm kjele med margarin eller olje. Tilsett buljong, og kok opp.
Ha i grønnsaker, og la det koke opp igjen.
Tilsett kjøtt og krydder og la suppen trekke i 5-8 minutter. Smak til med salt og pepper.
Server med flatbrød eller brød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 59,04 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,8 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,34.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:181
Norsk mat.singelmat.
Wok.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.