En av de retter som er virkelig godt kjent over hele verden, men kanskje spesielt i USA. Denne enkle, raske, smakfulle retten med masse kalorier er vel en av de mest omtalte osteretter gjennom årene. Den kom vel opprinnelig fra England, men det er i USA den har tatt av.
Opprinnelig er vel dette en ovnsrett med makaroni og cheddarost, men det er flere varianter som og lages i gryte eller panne med ostesaus. Her i Norge vil vi vel kalle denne for makaronigrateng.
Denne retten har og mange varianter med forskjellig tilbehør som diverse grønnsaker, kjøtt og smakstilsetninger + feks en drys av brødsmuler på toppen. Og sausen er ofte en hvit saus med ost, hvor noen lager sausen først og tilsetter osten og makaroni. Den første under her er en av våre favoritter med skinke og paprika. Den er og ovnsbakt. Videre under kommer noen andre versjoner.
Makaroni og ost i stekeovnen
Antall porsjoner =
3Dato lagt inn eller oppdatert
04.03.2018Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
200 gr tørr makaroni, for eksempel makaroniskjell
1 egg
4 dl helmelk
3 ss ekte smør som er smeltet
4-5 dl revet jarlsbergost eller rester av annen ost om du har
150 gr kokt skinke i biter
0,5 stk paprika, grønn eller rød i små biter
0,5 liten rødløk hakket
1 dash salt og pepper.
Makaroni og ost, eller mac and cheese er en velkjent rett som er vanlig i US ++. Og denne versjonen her bakes i ovnen med makaroni skjell, jarlsbergost og litt ekstra godsaker. Raskt og ganske enkelt å lage. Andre grønnsaker kan og has i. Ostemengde kan varieres.
Poenget med at makaroni skal kokes lite er at den vil trekke til seg melk i ovnen og sammen med egg gjør at retten får fin konsistens.
Forresten er vel disse versjonene omtrent det vi kaller makaroingrateng.Fremgangsmåte
Smør en ovnsfast form på ca 1,5-2 liter med smør.
Makaronien:
Kok opp vann med litt salt og olje i. Kok makaronien akkurat halvparten av det som står på pakka. Hell av vannet og sett til side.
Osteblanding og saus:
Riv all osten men legg til side en håndfull. Smelt smøret. La melka være romtemperatur. Kutt opp skinke, løk og paprika.
Pisk egg sammen med melk og tilsett det smeltede smøret. Rør inn osten og bland dette godt.
Bland så den kokte makaronien med skinke, paprika og løk, Salt og pepper. Hell dette i bakeformen og hell så over ost/melke blandingen. Pakk det gost sammen og dryss den ekstra osten på toppen. Det skal ikke lokk på.
Varm opp ovnen til 175 grader og la det bake på rist i ca 30-40 minutter til toppen er brunaktig. Men pass litt på.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
184,58 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,54 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,77.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Alpen Makaroni
Antall porsjoner =
5Dato lagt inn eller oppdatert
12.07.2016Denne retten tar ca
35 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Peter Pfister MartinsenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
Til 5 pors.
4 dl melk
2 dl vann
4 dl fløte
160 gr. makaroni
250 gr. poteter i fine skiver
3 røkte kjøttpølser/kalkun
1 stor løk
hvitløk det du ønsker
Denne som Peter har sendt inn, er enkel og smaker virkelig godt. Vi lagde halv porsjon og fikk da 2 slike porsjonsformer som sees på bildet. Litt store for en person, men er du sulten så!
Som ost drysset vi over jarlsberg. Men skal kanskje helst være en sveitsisk ost som Emmentaler eller Gruyere.Fremgangsmåte
Fres løk og hvitløk i lit rapsolje. Tilsett poteter og makaroni.Fyll på med melk vann og fløte.
Kok så lenge alt er mørt. Til slutt tilsett pølser som er skåret i terninger.
Smak til med salt og pepper og muskat.
Fyll det hele i en form og dryss ost på.
Stek i ovnen i 10 minutter ved 160 grader.
Kan lages også som en vegetarrett,hvis man sløyfer pølsene.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
165,63 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,38 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,36.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Macaroni and cheese
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
11.10.2014Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
2 porsjoner tørr makaroni
Ost
1 dl jarlsberg reven
2 ss blåmuggost fra tube
2 ss kremost
50 gr fetaost.
1 dl matfløte
Macaroni and cheese er en amerikansk klassiker. Mac and cheese! En enkel rett som kan brukes alene eller ved siden av fisk eller kjøtt. Ostene som brukes kan man variere alt etter humør. Vi brukte blanding av Jarlsberg, feta, kremost og blåmuggost fra tube. Varier med cheddar, parmesan ol. Servert med en enkel salat.
Vi brukte slike små pastaskjell.Fremgangsmåte
Kok makaroni i saltet vann med litt olje i.
Hell av vannet.
Smelt ostene i en kjele med fløten. Rør forsiktig til alt er smeltet.
Rør inn ost i makaronien. Smak til med salt, pepper og evt annet krydder(paprika, kajenne, urter ol)
Server litt grønt ved siden av.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
289,98 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
28,38 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
14,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,38.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Makaroni med ost
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
10.10.2013Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
200 g makaroni
1 ss smør
1 1/2 ss hvetemel
1 1/2 dl melk
350 g hermetiske (italienske) tomater eller friske flådde tomater
200 g ost
1 ts sennep
salt
pepper
2 tomater i skiver til pynt
Denne er virkelig god, og noe som vi nok vil lage igjen. Tar litt tid men er ikke vanskeligFremgangsmåte
Kok makaronien i 2 l kokende vann tilsatt 2 ts salt i ca 15 min. La den renne godt av og skyll i kaldt vann.
Smelt smøret til sausen og rør inn hvetemelet, spe med melken og la det koke til det tykner.
Hell kraften fra tomatboksen og ha på vann til det blir 1 1/2 dl. Rør dette i sausen og varm den forsiktig så den ikke koker.
Rør inn halvparten av den revne osten, og smak til med sennep, salt og pepper.
Legg halvparten av tomatene i bunnen av en ovnfast form.
Bland saus og makaroni og ha halvparten av blandingen i formen, deretter tomater og så resten av makaronien.
Dryss over resten av osten, pynt med tomatskiver og stek midt i ovnen ved 200 C i 30 minutter.
Serveres rett fra formen med en grønnsalat eller kokte grønnsaker til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
155,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
15,42 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,63 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,38.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Makaroniform 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
10.10.2013Denne retten tar ca
45 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Egil Bratnes hjemmesideBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
500 gr. kjøttdeig,
1 ss. smør,
1 liten boks sjampinjonger,
1 løk,
1 paprika,
1 boks hakkede herm. tomater,
1/2 ts. salt,
1/4 ts. pepper,
1 ts. paprikapulver,
1 1/2 ss. hvetemel,
3 dl. melk,
2 dl. revet hvit ost,
5 dl. kokt makaroni
God form med makaroni. Varmende på kalde høstdagerFremgangsmåte
Brun kjøttdeiden i en stekepanne Tilsett finhakket løk, paprika i terninger, sjampinjonger og herm.tomater. La det koke opp.
Smak til med krydder og hell det over i en ildfast form.
Fordel den kokte makaronien over. Rør hvetemel ut i kald melk og kok opp under omrøring. Bland i revet ost. Hell sausen over på toppen og stek ved 200 grader i 15 - 20 minutter. Server med salat.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
104,58 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,93 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,64 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,52.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Brokkoli- og pastagrateng
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
30.07.2017Denne retten tar ca
35 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
300 g brokkoli i buketter
4 dl kokte pastaskruer
300 g røkt skinke
½ stk rød paprika
1 ts salt
½ ts pepper
4 stk egg
2 ½ dl matfløte
2 dl revet hvitost
Dette er en 'alt-i-ett'-form som er rask og enkel å lage og som i tillegg smaker utrolig godt. Fullverdig middag på en-to-tre.Fremgangsmåte
Kok brokkolibukettene i lettsaltet vann i 2 minutter og hell av vannet. Bland brokkoli, pasta, skinke og paprika skåret i terninger i en smurt ildfast form. Krydre med salt og pepper.
Visp sammen egg, matfløte og revet ost. Hell det i formen. Sett formen midt i ovnen og stek ved 200°C i ca. 20 minutter til gratengen er gylden og fin.
Server gratengen nylaget med godt brød til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
150,1 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,36 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,48 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,01.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Makaroni og ost med tomatpølser
Antall porsjoner =
3Dato lagt inn eller oppdatert
05.04.2015Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
200 gr makaroni
100 gr jarlsbergost
1 ss smør
1 ts salt
2 ts pesto
300 gr kjøttpølse i skiver
1 løk i strimler
2 fedd hvitløk knust
2 dl ketchup
1 dash salt og pepper
En enkel og rask hverdagsrett. Og så smaker den godt. Her som i andre pastaretter, kan man bruke annen type pasta om en vil variere litt.Fremgangsmåte
Pølse og løk:
Stek løk og hvitløk i stekepannen til de er myke. Ha i strimlet pølse, ketchup og salt/pepper. Kok opp og la surre noen minutter.
Makaroni:
Kok makaroni i saltet vann med en smørklatt. Når den er ferdig så siles vannet av og du rører inn smør, pesto og reven ost. La dette smelte sammen.
Server makaroni med tomatpølseblandingen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
208,42 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
21,38 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,39.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Ovnsbakt spaghetti
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
26.12.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
400 g spagetti
2 stk eggehvite
3 ss smør
1 stk stor løk
2 båt hvitløk
800 g karbonadedeig
½ dl rødvin
1 dl pasta tomatsaus
1 stk hønsebuljongterning
2 ts tørket oregano
2 ts tørket timian
1 stk rød paprika
4 stk tomat
2 ss bladpersille , finhakket
nykvernet salt og pepper
Ostesaus:
2 ss smør
2 ss hvetemel
3 dl melk (Lett- eller helmelk
2 stk eggeplomme
120 g cheddar ost (eller annen vellagret ost)
Dette er en pastarett som vil gå retthjem hos både liten og stor.Fremgangsmåte
Forvarm stekeovnen til 180 ºC.
Kok spagettien ”al dente” i en stor kjele fosskokende saltet vann. Hell over i sil, og skyll i kaldt rennende vann. Bland inn lettpiskede eggehviter.
Mens pastaen koker varmes halve mengden smør i en stekepanne. Stek karbonadedeigen over sterk varme til den er godt brunet. Tilsett resten av smøret i en kjele og stek finhakket løk og hvitløk over middels varme til løken er blank og myk.
Tilsett den stekte karbonadedeigen, vin, pastasaus, buljongterning, tørket krydder, paprika og tomater kuttet i små biter i kjelen. La det hele surre ved svak varme under lok i ca. 10 minutter. Rør om av og til. Tilsett finhakket frisk persille og ta sausen av varmen. Smak til med salt og pepper.
Ostesaus:
Smelt smør i en kjele og tilsett hvetemel under omrøring. Spe med varm melk under stadig omrøring. La sausen småkoke, under stadig omrøring, ved sak varme i ca. 5 minutter. La sausen avkjøles litt og tilsett lettpiskede eggeplommer og revet ost.
Legg halvparten av spagettien i en dyp smurt ildfast form. Hell kjøttsausen over spagettien og legg den resterende delen av spagettien på toppen. Fordel til slutt ostesausen på toppen.
Stek retten i 40 minutter.
Serveres gjerne med en grønnsalat og dressing.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
148,87 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,67 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,84 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,12.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pasta med kjøtt- og ostesaus
Antall porsjoner =
5Dato lagt inn eller oppdatert
03.05.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat.noBildet er tatt av
Mat.noIngredienser
100 g valnøttkjerner
500 g purre
250 g oksekjøtt
2 ss meierismør
250 g kremost med hvitløk
Salt og pepper
2 eggeplommer
3 ss vineddik
2 ss meierismør
400 g pasta, båndspaghetti eller penne
Fremgangsmåte
Grovhakk nøttene. Rens purren og vask den godt. Del den i 1/2 cm tykke biter på skrå og kok den i lettsaltet vann.
Skjær kjøttet i tynne strimler og stek det i meisrismør.Bland ost, krydder,eggeplommer og eddik til en jevn saus. Varm den forsiktig, den må ikke koke.
Kok pastaen etter anvisning på pakken. Server rykende varm pasta med kjøtt, purre og ostesaus og nøttedryss på.
En grønn salat smaker godt til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
234,28 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
18,85 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
13,22 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,93.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3113