Makaroni og ost eller mac and cheese



Oppdatertdato: 2019-04-05 Tema: Hverdagsmat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no


En av de retter som er virkelig godt kjent over hele verden, men kanskje spesielt i USA. Denne enkle, raske, smakfulle retten med masse kalorier er vel en av de mest omtalte osteretter gjennom årene. Den kom vel opprinnelig fra England, men det er i USA den har tatt av.
Opprinnelig er vel dette en ovnsrett med makaroni og cheddarost, men det er flere varianter som og lages i gryte eller panne med ostesaus. Her i Norge vil vi vel kalle denne for makaronigrateng.
Denne retten har og mange varianter med forskjellig tilbehør som diverse grønnsaker, kjøtt og smakstilsetninger + feks en drys av brødsmuler på toppen. Og sausen er ofte en hvit saus med ost, hvor noen lager sausen først og tilsetter osten og makaroni. Den første under her er en av våre favoritter med skinke og paprika. Den er og ovnsbakt. Videre under kommer noen andre versjoner.



Makaroni og ost i stekeovnen


Prøv også Makaroni og ost i stekeovnen.

Antall porsjoner = 3
Dato lagt inn eller oppdatert 04.03.2018
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

200 gr tørr makaroni, for eksempel makaroniskjell
1 egg
4 dl helmelk
3 ss ekte smør som er smeltet
4-5 dl revet jarlsbergost eller rester av annen ost om du har
150 gr kokt skinke i biter
0,5 stk paprika, grønn eller rød i små biter
0,5 liten rødløk hakket
1 dash salt og pepper.


Makaroni og ost, eller mac and cheese er en velkjent rett som er vanlig i US ++. Og denne versjonen her bakes i ovnen med makaroni skjell, jarlsbergost og litt ekstra godsaker. Raskt og ganske enkelt å lage. Andre grønnsaker kan og has i. Ostemengde kan varieres.
Poenget med at makaroni skal kokes lite er at den vil trekke til seg melk i ovnen og sammen med egg gjør at retten får fin konsistens.
Forresten er vel disse versjonene omtrent det vi kaller makaroingrateng.


Fremgangsmåte

Smør en ovnsfast form på ca 1,5-2 liter med smør.

Makaronien:
Kok opp vann med litt salt og olje i. Kok makaronien akkurat halvparten av det som står på pakka. Hell av vannet og sett til side.

Osteblanding og saus:
Riv all osten men legg til side en håndfull. Smelt smøret. La melka være romtemperatur. Kutt opp skinke, løk og paprika. Pisk egg sammen med melk og tilsett det smeltede smøret. Rør inn osten og bland dette godt.

Bland så den kokte makaronien med skinke, paprika og løk, Salt og pepper. Hell dette i bakeformen og hell så over ost/melke blandingen. Pakk det gost sammen og dryss den ekstra osten på toppen. Det skal ikke lokk på.

Varm opp ovnen til 175 grader og la det bake på rist i ca 30-40 minutter til toppen er brunaktig. Men pass litt på.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 184,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,54 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,77.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Alpen Makaroni


Prøv også Alpen Makaroni.

Antall porsjoner = 5
Dato lagt inn eller oppdatert 12.07.2016
Denne retten tar ca 35 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Peter Pfister Martinsen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

Til 5 pors.

4 dl melk
2 dl vann
4 dl fløte
160 gr. makaroni
250 gr. poteter i fine skiver
3 røkte kjøttpølser/kalkun
1 stor løk
hvitløk det du ønsker


Denne som Peter har sendt inn, er enkel og smaker virkelig godt. Vi lagde halv porsjon og fikk da 2 slike porsjonsformer som sees på bildet. Litt store for en person, men er du sulten så!
Som ost drysset vi over jarlsberg. Men skal kanskje helst være en sveitsisk ost som Emmentaler eller Gruyere.


Fremgangsmåte

Fres løk og hvitløk i lit rapsolje. Tilsett poteter og makaroni.Fyll på med melk vann og fløte.
Kok så lenge alt er mørt. Til slutt tilsett pølser som er skåret i terninger.
Smak til med salt og pepper og muskat.
Fyll det hele i en form og dryss ost på.
Stek i ovnen i 10 minutter ved 160 grader.
Kan lages også som en vegetarrett,hvis man sløyfer pølsene.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 166,77 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,38 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,61 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,36.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Macaroni and cheese


Prøv også Macaroni and cheese.

Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 11.10.2014
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

2 porsjoner tørr makaroni

Ost
1 dl jarlsberg reven
2 ss blåmuggost fra tube
2 ss kremost
50 gr fetaost.
1 dl matfløte


Macaroni and cheese er en amerikansk klassiker. Mac and cheese! En enkel rett som kan brukes alene eller ved siden av fisk eller kjøtt. Ostene som brukes kan man variere alt etter humør. Vi brukte blanding av Jarlsberg, feta, kremost og blåmuggost fra tube. Varier med cheddar, parmesan ol. Servert med en enkel salat.
Vi brukte slike små pastaskjell.


Fremgangsmåte

Kok makaroni i saltet vann med litt olje i.
Hell av vannet.
Smelt ostene i en kjele med fløten. Rør forsiktig til alt er smeltet.
Rør inn ost i makaronien. Smak til med salt, pepper og evt annet krydder(paprika, kajenne, urter ol)
Server litt grønt ved siden av.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 294,26 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 28,38 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,68 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,38.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Makaroni med ost.

Makaroni med ost


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 10.10.2013
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

200 g makaroni
1 ss smør
1 1/2 ss hvetemel
1 1/2 dl melk
350 g hermetiske (italienske) tomater eller friske flådde tomater
200 g ost
1 ts sennep
salt
pepper
2 tomater i skiver til pynt


Denne er virkelig god, og noe som vi nok vil lage igjen. Tar litt tid men er ikke vanskelig


Fremgangsmåte

Kok makaronien i 2 l kokende vann tilsatt 2 ts salt i ca 15 min. La den renne godt av og skyll i kaldt vann.

Smelt smøret til sausen og rør inn hvetemelet, spe med melken og la det koke til det tykner.

Hell kraften fra tomatboksen og ha på vann til det blir 1 1/2 dl. Rør dette i sausen og varm den forsiktig så den ikke koker.

Rør inn halvparten av den revne osten, og smak til med sennep, salt og pepper.

Legg halvparten av tomatene i bunnen av en ovnfast form.

Bland saus og makaroni og ha halvparten av blandingen i formen, deretter tomater og så resten av makaronien.

Dryss over resten av osten, pynt med tomatskiver og stek midt i ovnen ved 200 C i 30 minutter.

Serveres rett fra formen med en grønnsalat eller kokte grønnsaker til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 155,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15,42 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,63 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,38.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Brokkoli- og pastagrateng.

Brokkoli- og pastagrateng


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.07.2017
Denne retten tar ca 35 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

300 g brokkoli i buketter
4 dl kokte pastaskruer
300 g røkt skinke
½ stk rød paprika
1 ts salt
½ ts pepper
4 stk egg
2 ½ dl matfløte
2 dl revet hvitost


Dette er en 'alt-i-ett'-form som er rask og enkel å lage og som i tillegg smaker utrolig godt. Fullverdig middag på en-to-tre.


Fremgangsmåte

Kok brokkolibukettene i lettsaltet vann i 2 minutter og hell av vannet. Bland brokkoli, pasta, skinke og paprika skåret i terninger i en smurt ildfast form. Krydre med salt og pepper.
Visp sammen egg, matfløte og revet ost. Hell det i formen. Sett formen midt i ovnen og stek ved 200°C i ca. 20 minutter til gratengen er gylden og fin.

Server gratengen nylaget med godt brød til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 150,99 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,36 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,61 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,01.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Makaroniform 2.

Makaroniform 2


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 10.10.2013
Denne retten tar ca 45 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Egil Bratnes hjemmeside
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

500 gr. kjøttdeig,
1 ss. smør,
1 liten boks sjampinjonger,
1 løk,
1 paprika,
1 boks hakkede herm. tomater,
1/2 ts. salt,
1/4 ts. pepper,
1 ts. paprikapulver,
1 1/2 ss. hvetemel,
3 dl. melk,
2 dl. revet hvit ost,
5 dl. kokt makaroni


God form med makaroni. Varmende på kalde høstdager


Fremgangsmåte

Brun kjøttdeiden i en stekepanne Tilsett finhakket løk, paprika i terninger, sjampinjonger og herm.tomater. La det koke opp.
Smak til med krydder og hell det over i en ildfast form.

Fordel den kokte makaronien over. Rør hvetemel ut i kald melk og kok opp under omrøring. Bland i revet ost. Hell sausen over på toppen og stek ved 200 grader i 15 - 20 minutter. Server med salat.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 105,16 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,93 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,54 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,52.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pasta med kjøtt- og ostesaus.

Pasta med kjøtt- og ostesaus


Antall porsjoner = 5
Dato lagt inn eller oppdatert 03.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

100 g valnøttkjerner
500 g purre
250 g oksekjøtt
2 ss meierismør
250 g kremost med hvitløk
Salt og pepper
2 eggeplommer
3 ss vineddik
2 ss meierismør
400 g pasta, båndspaghetti eller penne



Fremgangsmåte

Grovhakk nøttene. Rens purren og vask den godt. Del den i 1/2 cm tykke biter på skrå og kok den i lettsaltet vann.
Skjær kjøttet i tynne strimler og stek det i meisrismør.Bland ost, krydder,eggeplommer og eddik til en jevn saus. Varm den forsiktig, den må ikke koke.
Kok pastaen etter anvisning på pakken. Server rykende varm pasta med kjøtt, purre og ostesaus og nøttedryss på.
En grønn salat smaker godt til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 230,54 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 18,85 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,74 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,93.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Makaroni og ost med tomatpølser.

Makaroni og ost med tomatpølser


Antall porsjoner = 3
Dato lagt inn eller oppdatert 05.04.2015
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

200 gr makaroni
100 gr jarlsbergost
1 ss smør
1 ts salt
2 ts pesto

300 gr kjøttpølse i skiver
1 løk i strimler
2 fedd hvitløk knust
2 dl ketchup
1 dash salt og pepper


En enkel og rask hverdagsrett. Og så smaker den godt. Her som i andre pastaretter, kan man bruke annen type pasta om en vil variere litt.


Fremgangsmåte

Pølse og løk:
Stek løk og hvitløk i stekepannen til de er myke. Ha i strimlet pølse, ketchup og salt/pepper. Kok opp og la surre noen minutter.

Makaroni:
Kok makaroni i saltet vann med en smørklatt. Når den er ferdig så siles vannet av og du rører inn smør, pesto og reven ost. La dette smelte sammen.

Server makaroni med tomatpølseblandingen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 207,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 21,38 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,39.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Ovnsbakt spaghetti.

Ovnsbakt spaghetti


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 26.12.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

400 g spagetti
2 stk eggehvite
3 ss smør
1 stk stor løk
2 båt hvitløk
800 g karbonadedeig
½ dl rødvin
1 dl pasta tomatsaus
1 stk hønsebuljongterning
2 ts tørket oregano
2 ts tørket timian
1 stk rød paprika
4 stk tomat
2 ss bladpersille , finhakket
nykvernet salt og pepper

Ostesaus:
2 ss smør
2 ss hvetemel
3 dl melk (Lett- eller helmelk
2 stk eggeplomme
120 g cheddar ost (eller annen vellagret ost)


Dette er en pastarett som vil gå retthjem hos både liten og stor.


Fremgangsmåte

Forvarm stekeovnen til 180 ºC.
Kok spagettien ”al dente” i en stor kjele fosskokende saltet vann. Hell over i sil, og skyll i kaldt rennende vann. Bland inn lettpiskede eggehviter.
Mens pastaen koker varmes halve mengden smør i en stekepanne. Stek karbonadedeigen over sterk varme til den er godt brunet. Tilsett resten av smøret i en kjele og stek finhakket løk og hvitløk over middels varme til løken er blank og myk.
Tilsett den stekte karbonadedeigen, vin, pastasaus, buljongterning, tørket krydder, paprika og tomater kuttet i små biter i kjelen. La det hele surre ved svak varme under lok i ca. 10 minutter. Rør om av og til. Tilsett finhakket frisk persille og ta sausen av varmen. Smak til med salt og pepper.

Ostesaus:
Smelt smør i en kjele og tilsett hvetemel under omrøring. Spe med varm melk under stadig omrøring. La sausen småkoke, under stadig omrøring, ved sak varme i ca. 5 minutter. La sausen avkjøles litt og tilsett lettpiskede eggeplommer og revet ost.

Legg halvparten av spagettien i en dyp smurt ildfast form. Hell kjøttsausen over spagettien og legg den resterende delen av spagettien på toppen. Fordel til slutt ostesausen på toppen.

Stek retten i 40 minutter.
Serveres gjerne med en grønnsalat og dressing.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 144,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,67 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,31 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,12.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3113







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.