Mine beste oppskrifter på rips. solbær og stikkelsbær.


Oppdatertdato: 2018-07-24 Tema: Bær Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen, Synøve Dreyer, Kim Holthe


Nå er det sesong for våre tradisjonelle hagebær som rips, solbær og stikkelsbær. Når de er modne varierer selvsagt fra landsdel til landsdel. Jeg har samlet de beste oppskriftene med disse bærene og det er dere som selv har stemt disse fram + noen personlige favoritter. Vi selv er så heldig å ha alle typene i vår hage. Pr i dag 24.07.2018 er solbær og rips på slutten mens stikkelsbær begynner å bli fullmodne. Dette er på Sørlandet.

Og her er en redigert versjon av denne artikkelen med flere oppskrifter med beregnet næringsinnhold

Litt fakta først:

Fakta om rips.

Rips er opprinnelig et viltvoksende bær, men det er de dyrkede ripsene vi i dag kjenner best. Som hagebær er rips et av de mest hardføre vi har. Rips finnes som røde, gule og hvite bær, men det er de røde og hvite som er mest vanlig hos oss. Den røde ripsen har en noe friskere og syrligere smak enn den hvite. Sylting av rips vært kjent fra 1600-tallet og på 1700-tallet var buskene svært utbredt i landet vårt. I norske hager finnes det svært mange ripsbusker, men det er liten kommersiell produksjon. Rips inneholder stoffet pektin som gjør at den egner seg til gelé og sylting.

Bruksområde.
Brukes til syltetøy, saft og gelé. Brukes i kaker, som pynt, til vin,i puddinger og paier.

Fakta om solbær.

Solbær er nær beslektet med rips og har vært viltvoksende før man begynte å dyrke dem. I Norge har solbær vært kjent siden 1600-tallet. Fra begynnelsen av ble solbær brukt til medisinske formål før man senere oppdaget at de også kunne brukes til vin og annen matlaging. Kun en liten del av det som dyrkes av solbær i dag, omsettes i frisk tilstand da mye går til næringsmiddelindustrien til safting og sylting.

Bruksområde.
Syltetøy, saft, gele,vin, desserter, sauser og i kaker.

Fakta om stikkelsbær.

Stikkelsbær er i slekt med rips og solbær, men mye større og henger ikke i klaser. De kommer opprinnelig fra Kaukasus og det vestlige Afrika, og man begynte med å dyrke dem frem i Norden fra 1600-tallet. Stikkelsbær kan variere noe i utseende. Fasongen kan være rund, men også noe avlang og skallet varierer fra nesten glatt til håret. Stikkelsbær finnes både som grønne, gule, røde og purpurfarget og smaken er søt og litt syrlig. Bær som skal brukes til syltetøy og gelé bør være høstet umodne, mens bær som skal brukes til dessert eller fryses bør være mer modne. Stikkelsbær finnes i mange villahager, men det er liten kommersiell produksjon i Norge.

Bruksområde.
Egnet til gelé, brukes også til saft, vin og sylting. Glimrende i paier og kaker, kan spises naturell. Franskmennene bruker stikkelsbær til røkt kjøtt og fet fisk.

Brownie med rips

100 g mørk sjokolade
100 g smør
150 g sukker
3 egg
50 g hvetemel
35 g finhakket valnøtter

Glasur:
50 g sjokolade
50 g smør eller margarin
1 eggeplomme
3/4 dl siktet melis

Pynt:
Rips eller andre bær

Smelt sjokolade og smør i vannbad. Pisk egg og sukker tykt og sikt i mel og rør i nøtter.
Hell deigen i en smurt form, 20 cm i diameter, som er kledd med bakepapir i bunnen. Stek kaken ved 200 C i 20-25 minutter.
Avkjøl kaken i formen før den vendes ut.
Glasuren lages ved å smelte sjokoladen og avkjøle den litt før den piskes glatt med de øvrige ingrediensene. Smør den over kaken og pynt med bærene.

Ripssaft

1 kg rips
1 dl. Vann

300 g. Sukker pr. Liter saft
1 ts. Konserveringsmiddel pr. Liter saft, evt følg bruksanvisning.

Bærene skylles og has i gryten sammen med vannet. Der legges lokk på, bringes langsomt i kok og koker ved svak varme ca. 15 min.
Saften siles så gjennom et klede eller en saftpose og skal stå ca. 1 time.
Saften måles og helles i gryten sammen med sukkeret. Saften kokes så ca. 5 min. Uten lokk på gryten. Den skummes og det tilsettes konserveringsmiddel.

Helles på flasker og korkes straks.

Rørt rips og vaniljesaus

4 porsjoner

Vaniljesaus
2 stk egg
3 ss sukker
1 ss potetmel
8 dl melk
2 ss vaniljesukker
1 dl kremfløte

Rørt rips
400 gr moden rensket rips
100 gr sukker

Vaniljesaus kan lages på flere måter, men vi velger denne: Pisk sammen egg, sukker, potetmel og litt melk i en kjele. Ha i resten av melken. Sett på svak varme og pisk, ikke rør, til sausen tykner. Smak til med vaniljesukker og avkjøl.
Rør rips med sukker i en mikser til alt sukkeret er godt blandet og ripsen er lys rød og skummende.
Rør fløten til krem og rør inn sausen like før servering.

Solbærkake

150 g smør
2 dl sukker
2 ts vaniljesukker
2 egg
1 dl melk
3 dl hvetemel
1 1/2 dl kokos
1 1/2 ts bakepulver
3 dl solbær

Randform eller annen form, ca. 1 1/2 liter I stekeovnen: 175 °C, ca. 45 minutter

Rør smør, sukker og vaniljesukker til lett og luftig smørkrem. Tilsett eggene, ett av gangen under kraftig omrøring. Bland mel og bakepulver og ha det i smørkremen. Hell røren i godt smurt form som er strødd med kokos og trykk solbærene lett ned i deigen. Stekes. Smaker godt med vispet krem, vaniljesaus eller is til.

Stikkelsbærsyltetøy

1 kg stikkelsbær
1 dl vann
700 g sukker (ca 8 dl)
1/2 ts natriumbenzoat

Rens og vask stikkelsbærene, la dem renne av i en sil.
Legg bærene i en kjele og hell vannet over. Kok dem ca 15 minutter.
Tilsett sukker og kok ca 20 minutter, til bærene er klare. Rør forsiktig i gryten fra bunnen av, under koking, så ikke bærene legger seg ved.
Ta kjelen av varmen og skum godt. Bland natriumbenzoat med litt av det varme syltetøyet og rør det inn i det ferdige syltetøy.
Fyll syltetøyet på varme glass, avkjøl. Hell smeltet syltevoks over og lukk glassene med skrulokk eller syltepapir når voksen er stivnet.

Stikkelsbærsaft

2 kg stikkelsbær (ca 4 liter)
8 dl vann
500-600 g sukker (6-7 dl) pr. liter avsilt saft
1/2 g natriumbenzoat pr. liter saft

Skyll stikkelsbærene og legg dem i syltekjelen.
Hell på vann og kok bærene mot bunnen i kjelen så all saft blir presset godt ut. Kok ca 15 minutter.
Hell mosen i et sileklede og la saften renne av.
Mål opp saften og hell i syltekjelen. Varm den opp til kokepunktet.
Tilsett sukker, og gi saften et raskt oppkok, kok videre i ca 10 minutter over svak varme. Skum godt. Tilsett om nødvendig, natriumbenzoat utrørt i litt av saften.
Fyll saften på varme rene flasker. Korke og lakke flaskene omgående.

Makrell med stikkelsbær i Wok

4 porsjoner

4 stk pir (små makreller)
salt og pepper
4 ss hvetemel
litt smør
1 stk løk i tynne skiver
250 gr rensede stikkelsbær
50 gr sukker
3 ss olje
2 ss dill, hakket
Noen små kvister fennikel.

Rens og fileter fisken. Ta vekk alle benene. Skjær den i 1 cm stykker. Rull fiskestykkene i en blanding av mel, salt og pepper.
Smelt smøret i woken og surr løken i 5 minutter under omrøring. Tilsett stikkelsbær og surr enda noen minutter. Tilsett sukker og surr til det er smeltet og blitt en tykk saus. Ta opp frukten og sausen og legg det på ett serveringsfat. Tørk woken godt med kjøkkenpapir.
Hell i olje og surr fisken ved sterk varme til de er gyldne og sprø. Fisken får dryppe av på litt papir og serveres med stikkelsbærsausen.
Pyntes med dill og fennikel.
Ris passer til.


Ripsgele


Prøv også Ripsgele.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 06.08.2016
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

Rips
900 g sukker pr liter saft
Litt sitronsaft


Kok gelé av rips når sesongen er på topp, så har du til høstens og vinterens viltmiddager.


Fremgangsmåte

Bær som skal brukes til gelé bør knapt være modne. Jo mer modne bær - jo lavere innhold av pektin (stivelse). Bruk bare bær av førsteklasses kvalitet.
Kok/damp bærene sakte opp sammen med vann i maks. 30 minutter - til bærene faller sammen
Sil saften gjennom et rent klede. Mål opp saften.
Hell den sure saften over i en kjele og kok den et par minutter.
Tilsett sukker - litt etter litt - og rør til alt er oppløst.
La saften småkoke uten å røre i den i ca. 15 minutter.
Geléprøven: Drypp en dråpe gelé på en skål og treff skaftet på en skje eller kniv igjennom dråpen. Er geleen ferdig, så samler ikke dråpen seg igjen. Renner dråpen sammen, så tilsett litt mer sukker og kok opp igjen.
Hell geleen over på rene glass. Oppbevares mørkt og kjølig.

Blir ikke geleen stiv? Les her:
Tips til gele.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 186,7 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 43,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,16.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Smoothie med solbær, rips og yoghurt naturell.


Prøv også Smoothie med solbær, rips og yoghurt naturell..

Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 17.02.2005
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

100 g solbær
100 g rips
5-6 dl naturell yoghurt
2 ss sukker



Fremgangsmåte

Kjør alt sammen i hurtigmikser el. Pynt med rips vendt i sukker. Sukker i drikken kan ev. sløyfes.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 76,55 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,19 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,28.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Solbærsmoothies med sjokoladesaus


Prøv også Solbærsmoothies med sjokoladesaus.

Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 17.02.2005
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

200 g solbær
6 dl naturell yoghurt
2 ss sukker

Sjokoladesaus:
100 g kokesjokolade
1 dl fløte



Fremgangsmåte

Kok opp fløte og ha i hakket sjokolade. La det hele ligge en stund til sjokoladen har smeltet. Rør godt sammen og lag sjokoladestriper i glassene. Kjør alt til smoothiesen i hurtigmikser, smoothiemaker, e.l. Pynt med revet sjokolade og solbær. Sukker kan evt. sløyfes.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 145,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,11 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,48 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,25.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Smoothies : Rødglødende styrkedrikk.

Smoothies : Rødglødende styrkedrikk


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 29.05.2002
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

2 beger lettyoghurt m/jordbær
1 dl solbærsaft
2,5 dl solbær, frosne
2,5 dl bringebær eller jordbær, frosne



Fremgangsmåte

Kjør de frosne bærene i en hurtighakker eller foodprosessor til ønsket konsistens. Server straks - gjerne i høye glass

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 56,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,7 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,55 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,62.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Stikkelsbær-smoothies.

Stikkelsbær-smoothies


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 29.05.2002
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

3 dl stikkelsbær, fryste
1 dl melis
3 dl ferdig vaniljesaus
1 beger fruktyoghurt



Fremgangsmåte

Kjør stikkeldbær og melis i foodprocessor og bland inn vaniljesaus mens maskinen går. Legg stikkelsbærmos og yoghurt lagvis i glassene.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 125,58 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 18,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,46 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,6.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Stikkelsbærgrøt.

Stikkelsbærgrøt


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 20.03.2014
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

1 l stikkelsbær
1 l vann
Sukker
2,5 ss potetmel
Tilbehør:
Melk eller kremfløte


Er du så heldig å ha stikkelsbær i hagen, kan du lage denne desserten. Vi har brukt røde stikkelsbær, men du kan godt bruke gule eller grønne. Husk at stikkelsbær som skal brukes i desserter bør høstes modne, mens det motsatte gjelder om du skal lage syltetøy.


Fremgangsmåte

De rensede bærene kokes i vannet til bærene går i stykker. Tilsett sukker etter smak. Dryss potetmelet jevnt inn. Gi grøten så vidt et oppkok.

Serveres med kald melk eller fløtemelk.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 18,55 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,29 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,21 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,56.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1672






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.