Mini sushi guide


Oppdatertdato: 2014-09-08 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Godfisk, NSEC, Knut Pettersen Kilder: Knut Pettersen, Eksportutvalget for fisk


Sushi er en av favorittene her hjemme og fruen er blitt en ekspert på å lage sushi. Vi har og begynt å lage andre typer sushi som virkelig bør prøves. Selv om det fortsatt går mye i makiruller, så har vi i det siste lagd både Temaki Sushi og Chakin Sushi.
Vi vil her få dele noen av disse oppskriftene og metodene for å lage sushi. Og dere vil se at etter noen forsøk er det slettes ikke vanskelig å lage sushi. Og det er mer enn man tror som kan brukes i sushi, ikke bare rå fisk.
Etter japanske regler er det en lang utdanning for å lage sushi riktig. Men det går jo an å prøve seg uten årevis på sushiskole. Jeg går her gjennom de forskjellige råvarer, teknikker og oppskrifter som kan være aktuelle. En del av Informasjonen er hentet fra Eksportutvalget for fisk og resten fra meg og mine egne nettsider.

Fisken

Bruker du rå, fersk fisk er regelen følgende: Frys fisken ned ved -20 grader i 24 timer for å unngå parasitter. Men ingen regel uten unntak: Norsk, fersk laks fra oppdrett trenger du ikke å fryse. Derfor foretrekker stjernekokkene norsk, fersk laks til sushi.

Fisken skal være fersk. Det betyr at fisken skal ha ligget toppen to-tre dager i fiskedisken med en temperatur på 0 grader. Snakk med din fiskehandler, og fortell han at fisken skal brukes til sushi.
Fet fisk som laks, ørret, kveite og makrell egner seg godt til sushi. Andre godsaker er uer, reker, kamskjell, kongekrabbe, lakserogn, sjøkreps, torsk og vågehval. Prøv deg fram med din egen fiskemix! Kniven skal være så skarp at det kjennes ut som om du skjærer gjennom smør.
Inviter vennene dine til sushiverksted.

Andre råvarer for sushi

Ris
Sushi betyr marinert ris- og ganske riktig: Risen står helt sentralt i sushi. Bruk rundkornet japansk ris. Får du ikke tak i det kan du bruke grøtris som funker helt greit.

Riseddik
Den japanske edikken har bare 4 % i motsetning til den norske på 7%. Ofte får du kjøpt ferdigblandet sushieddik, kalt sushi seasoning. Hvis ikke, kan du lage den selv: varm 3 ss riseddik, 2 ss sukker og 1 ss salt. Rør om til sukkeret og saltet oppløses.

Soyasaus
Det finnes to typer soyasaus: En mørk, kraftig og en litt lysere, lettere. Til sushi brukes den lyse, lette typen, for eksempel kikkoman soyasaus eller annen japansk soyasaus.

Wasabi
En grønn ”sennep” laget av blant annet en type pepperrot. Wasabi er sterkere enn det meste, så ta det pent hvis du er ukjent med bruk av stoffet. Fåes kjøpt både på tube og som pulver som skal røres ut i vann.

Syltet ingefær
Brukes til å rense ganen, og gjør deg i stand til å nyte neste sushibit fullt ut. Fås ferdig på glass. Du kan også sylte din egen: Skrell en ingefærrot, legg den i en liten beholder, dryss over salt og la ligge over natten. Skyll av saltet, legg tilbake i beholder og fyll opp med sushieddik. La ligge i minst fire døgn før du tar opp og skjærer i tynne skiver. For å få den fine rosafargen kan du blande i litt plommesaft.

Nori
Mørkegrønne, papirtynne plater av tørket og presset tang.

Hvor får du tak i det?

I de senere åra kan du kjøpe ingredienser i mange velassorterte kjeder, men fortsatt har butikker som er drevet av asiater og andre innvandrere det beste utvalget av sushitilbehør.

Slik lager du sushi-ris

Vask to kopper sushiris i kaldt vann i tre omganger. Hvis du har tid kan risen stå i vann en time før du koker den. Ha risen og to og en halv kopp vann i en kjele med lokk, og gi den ett oppkok. Skru deretter ned temperaturen og la den stå og trekke i 20 minutter. Hell deretter risen over i en bolle og rør forsiktig i den til den kjølner. Hell over sushieddiken og bland den forsiktig inn. PS: Har du riskoker kan denne brukes med hell, det gjør vi alltid.

Oppskrifter og tips

Under finner du flere oppskrifter og tips. De vanligste formene for sushi er nigiri og maki. Nigiri er små ”fingre” med ris og en bit fisk oppå, mens maki er fisk og ris rullet inn i tangblad.

Sushitips Nigiri

Ta en porsjon ris, omtrent en spiseskje.
Legg litt wasabi på en skive laks/ørret.
Form risen til en oval ball.
Legg den over skiven med fisk og snu den.
Form den ved å presse langs sidene.
Form den på alle kanter ved å presse lett.
Sushikokker bruker mye flid i forme hver sushi.
Nigirisushi, klar til servering. Fiskesiden dyppes i soyasaus.

Sushitips Makiruller

Legg et flak nori tang på en bambusmatte. Fordel kokt sushiris på noritangen.
Legg strimler med laks og agurk på risen.
Begynn å rulle sammen på samme måte som når du lager rullekake.
Rull sammen til en fast rull.
Ha noen fuktige knuste riskorn langs kanten som lim. Klem rullen godt i bambusmatten så den blir jevn og fin.
Slik ser den ferdige rullen ut. La den ligge i kjøleskap til du har laget alle ferdig.
Del den først i to.
Og så deretter i to og så videre i to. Av en rull får du 8 makisushi.
Makisushi klar til servering. Serveres med soyasaus, syltet ingefær og wasabi.

Chakin Sushi

6 porsjoner

Sushi som er pakket inn i veldig tynn omelett. Inni er en ball med sushiris. Vi lagde 2 typer, se bilde.
Disse passer som tilbehør, da de ikke er så spennende med bare ris, men vi prøvde oss frem med mer fyll som reker, agurkstrimler og gulrotstrimler

1 kopp sushi ris
4 egg, pisket
1/4 ts salt
1 ss vegetabilsk olje
3 ss riseddik
2 ss hvitt sukker
1 ts salt
2 ss svarte sesamfrø
0,5 agurk i tynne strimler
0,5 gulrot i tynne strimler.
6 stilker persille med lang stilk

I en kjele kokes vannet opp. Tilsett ris og rør. Reduser varmen, dekk til og la det småkoke i 20 minutter. Når det er kokt, legg ris i en stor bolle og la den avkjøles til den er kald nok til å jobbes med.
I mellomtiden, pisk egg sammen med 1/4 teskje salt. Pensle bunnen av en stekepanne med vegetabilsk olje, og sett over middels varme. Når pannen er varm, hell i 1/6 av eggeblandingen og spre jevnt over bunnen av kjelen. Stek til omeletten har akkurat stivnet på den ene siden og så snu den forsiktig. Stek bare noen sekunder til, og ta opp forsiktig. Gjenta med resten av røren, slik at det blir 6 tynne ark.
Rør sammen eddik, sukker og 1 teskje salt i en liten skål. Varm noen sekunder i mikroen og rør til sukkeret er oppløst. Rør dette inn i risen.
Sette en stor skje med ris på hver omelett i midten. Brett inn som firkant eller fra alle kanter samtidig. Fest deigen med en persillekvist som er kokt i noen sekunder for å mykne den litt. Som vi gjorde hadde vi og litt forskjellig fyll, som strimler av agurk og gulrot som er skviset litt for væske, samt reker til pynt.
Server som vanlig sushi med soyasaus, wasabi og syltet ingefær.

Temaki Sushi

2 stk

Temaki sushi er og kjent som hand-rolled sushi. De koniske sushiene er enkle å spise og populære i Japan ved mer uformelle serveringer. Som ved annen sushi er det valgfritt hva du ønsker inni.
Denne gir 2 stk temaki sushi.

Om en ikke får de fine av utseende, så går dette veldig fort å lære seg. Husk å ikke ha for mye ris eller fyll på

½ kopp kokt sushi ris
1 ark med nori (tang ark)
½ kopp fyll

Til fylling, velg alt etter smak.
Feks:
Laks rå eller røket, tunfisk.lakserogn, agurk, avocado, gulrot osv

Kutt evt fisk og grønnsaker i små avlange biter. Vi hakket laksen sammen med vårløk og sitron.
Del noriarket i 2. Sørg for at hender er tørre. Hold noriarket i hånden med den blanke siden ned og ut. Bred ut et tynt lag ris på 1/3 av arket begynt fra venstre. Putt fyll vertikalt på midten av risen. Begynn å rulle fra nedre venstre hjørne. Rull til en fin konisk sushi er ferdig. Lim evt sammen med en liten klatt ris.
Prosessen gjentas med neste nori ark.

Server som vanlig sushi med soyasaus, wasabi og syltet ingefær.

Kråkebollesushi

4 porsjoner

12 kråkeboller
2 agurker
4 dl kokt sushiris
1 ss sukker
3 ss riseddik

Åpne kråkebollene og ta ut rogna med en teskje.
Løs opp sukkeret i eddiken og vend blandingen forsiktig inn i risen.
Skjær agurken i kubber på ca 5 cm. Skjær dem i tynne lange remser ved å skjære innover fra yttersiden.
Legg en liten spiseskje ris i enden på agurkremsen og rull sammen. Legg kråkebollerognen på toppen.

Sushi rull

4 porsjoner

5 dl kokt grøtris eller sushiris
6 Nori tang
1/2 agurk,
1 mango
200 g renskåret rå fisk eller skalldyr
soyasaus
wasabi
syltet ingefær

Kok risen i vann etter anvisning på pakken. Den skal være myk og klebrig. Skjær sjømaten i strimler på ca 1 cm bredde. Skjær agurken i strimler som sjømaten.

Legg et ark tang på et sammenbrettet glasshåndkle eller en bambusmatte. Ta vann på fingrene og ta en "ball" ris som du klemmer utover tangen. Legg sjømat og agurk ev mangostrimler på risen. Rull sammen til en fast rull i håndkledet, som du gjør med rullekake. Ta vann langs endekanten av tangen og press sammen. Legg rullen til side i kjøleskap.

Når alle rullene er ferdig skjæres de i ca 2 cm skiver og legges på fat. Rør ut lit wasabi i soyasaus og dypp en sushibit i sausen før du spiser den. Syltet ingefær spises mellom bitene for å "rense" smaksløkene.

Sushiruller

4 porsjoner

5 dl kokt sushiris
6 ss riseddik, 5%
2 ts sukker
1/2 agurk
1 mango
200 g renskåret rå ørret
6 noriflak (tang)
2 dl soyasaus
2 wasabi (sterk, grønn pepperrot)

Her får hver person en egen skål med ½ dl soyasaus og ca 1 ts wasabi. Hver og en rører ønsket mengde wasabi i soyasausen. Så dypper du sushibiten i sausen og spiser. Rå fisk bør fryses og tines før tilberedning.

Kok risen i vann etter anvisning på pakken. Den skal være myk og klebrig.
Bland eddik og sukker, og fordel blandingen inn i den kokte risen etter at den er avkjølt.

Skjær ørreten i strimler, ca 1 cm brede. Rens mango og skjær i strimler ca 1 cm tykke. Skjær agurken i tynne strimler, ca ½ cm, samme lengde som bredden på noritangen.
Legg et ark tang på et sammenbrettet glasshåndkle. Ta vann på fingrene og ta en ”ball” ris som du klemmer utover tangen. Legg fisk og agurk ev. mangostrimler på risen. Rull sammen til en fast rull i håndkleet, som du gjør med rullkake. Ta vann langs endekanten av tangen og press sammen.

Legg rullene til side i kjøleskap. Når rullene er ferdig skjæres de i ca 2 cm skiver og legges på fat.

Her finner du flere gode sushioppskrifter.

AnnonseMaki Sushi


Prøv også Maki Sushi.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 02.02.2014
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

1 ark nori
75 g fisk
agurk
salt
200 g ferdig sushiris
1 ts wasabi


Varier innholdet i makirullene med rå laks og røket laks, kveite, reker, crabstick og som vi ofte bruker, kylling!


Fremgangsmåte

Maki Sushi er ris og fisk rullet i en spesiell tang som heter nori (som du får kjøpt på delikatesse forretninger). Det samme hvis du har behov for en bambusmatte.

Legg arket med nori på en bambusmatte eller på en tørr fjøl. Dekk 2/3 av norien med ris. Skjær fisken i en bit som er så tykk som en blyant. Skjær agurken som litt tynnere enn en blyant. Strø litt salt over agurken. Legg en stripe fisk og en bit agurk i midten av risen. Hell over en tynn, tynn stripe washibi. Rull norien sammen i en jevn bevegelse. Fuktigheten fra risen gjør den klebrig så den bør feste seg lett. Skjær makirullen i 6 små biter. For at kniven ikke skal klebe seg fast når du skjærer er det lurt å fukte den litt med en blanding av vann og riseddik.

Makiruller spises som sushi, men ettersom det er wasabi inni rullen kan du dyppe den i soyasaus som ikke er blandet med wasabi.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 116,49 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 21,18 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,67 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,51.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Sashimi


Prøv også Sashimi.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 18.03.2013
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Studio Dreyer-Hensley

Ingredienser

200 g laksefilet, uten skinn og bein
200 g kveitefilet, uten skinn og bein
4 stk kamskjell

Soyasaus med sesam og lime
1 dl soyasaus, lys
0,5 stk lime
1 ts sesamolje

Sashimidressing
2 ss løk
2 ss sylteagurk
1 ss selleri
3 ss kapers
6 ss sake
4 ss soyasaus, lys
4 ss hvitvin
2 ts mirin

Tilbehør
rettich
gulrot


I Japan serverer man ponzusaus til sashimi. Ingrediensene til ponzusaus kan være vanskelig å få tak i, så her foreslår vi to andre sauser som også passer godt til sashimi.


Fremgangsmåte

Her kan du velge om du vil lage en soyasaus med sesam og lime eller en sashimidressing. Du kan også bruke soyasaus hvis du ønsker det.

Soyasaus med sesam og lime
Press saften av lime i soyasausen og rør inn sesamolje.

Sashimidressing
Finhakk løk, sylteagurk, stangselleri, og kapers.
Bland dette sammen med de øvrige ingrediensene, og la det stå å trekke litt i kjøleskapet. Mirin er en risvin med lavt alkoholinnhold som fås kjøpt i asiatiske forretninger.

Sashimi
Skjær sjømaten i tynne skiver og anrett pent på et fat sammen.
Server med soyasaus med sesam og lime eller sashimidressing, og gjerne tynne strimler av rettich og gulrot.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 126,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,86 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 18,14.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Temaki Sushi


Prøv også Temaki Sushi.

Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 14.01.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

½ kopp kokt sushi ris
1 ark med nori (tang ark)
½ kopp fyll

Til fylling, velg alt etter smak.
Feks:
Laks rå eller røket, tunfisk.lakserogn, agurk, avocado, gulrot osv


Temaki sushi er og kjent som hand-rolled sushi. De koniske sushiene er enkle å spise og populære i Japan ved mer uformelle serveringer. Som ved annen sushi er det valgfritt hva du ønsker inni.
Denne gir 2 stk temaki sushi.

Om en ikke får de fine av utseende, så går dette veldig fort å lære seg. Husk å ikke ha for mye ris eller fyll på.


Fremgangsmåte

Kutt evt fisk og grønnsaker i små avlange biter. Vi hakket laksen sammen med vårløk og sitron.
Del noriarket i 2. Sørg for at hender er tørre. Hold noriarket i hånden med den blanke siden ned og ut. Bred ut et tynt lag ris på 1/3 av arket begynt fra venstre. Putt fyll vertikalt på midten av risen. Begynn å rulle fra nedre venstre hjørne. Rull til en fin konisk sushi er ferdig. Lim evt sammen med en liten klatt ris.
Prosessen gjentas med neste nori ark.

Server som vanlig sushi med soyasaus, wasabi og syltet ingefær.

Hvordan du koker sushiris ser du her:

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 175,7 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,84 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,98.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1209
Norsk mat.Kjøttdeig.
Wok.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.