Muffins er en av de mest populære kaketypene på siden her. Og det er forstålig, for det er en av de mest enkle og smakfulle kaketyper vi har. "Alle" kan lage det, det går fort, er renslig og enkelt, og sist men ikke minst, det smaker godt. En siste fintelling viser at jeg har 348 oppskrifter på muffins lagt ut på nett, men jeg har mange som enda ikke er lagt ut.
Selve bakeprosessen til muffins er lik den til formkaker, med enkelte variasjoner. Men forskjellen ellers er bruk av muffinsformer og steketid. Muffins er enkle å servere og kan tas med i hånden på en grei måte uten for mye søl.
Men hvordan lager man da muffins?
Selve deigen lages på samme måte som til formkaker, se min artikkel om
baking for dummies.. Men istedenfor å bruke kakeformer eller skypanne, bruker man muffinsformer. Disse fås kjøpt som papirformer i butikken, men og som metallformer i utstyrsforretninger. Jeg bruker selv bare papirformer og det er greit så lenge deigen ikke er for flytende. Muffins stekes også ofte midt i ovnen og har mye kortere steketid enn formkaker, men de såkalte amerikanske muffins er ofte større enn våre og stekes ofte nederst i ovnen.
Vær også obs på å ikke fylle formene så fulle. fra 1/2 til 3/4 er passelig. Er de for fulle, renner ofte deigen ut før den stivner, og når den steker så hever den seg over kanten.
Muffinsene er fort ferdige, gjerne mellom 12 og 20 minutter i stekeovnen. Man kan hvis man er usikker, bruke en bakepinne for å sjekke med.
Her er noen oppskrifter på enkle og gode muffins. For flere oppskrifter bruk søket til venstre og søk etter muffins. 3 av oppskriftene kommer fra mat.no
Blåbærmuffins fra Australia
At Australia er preget av engelsk bosetting setter sitt preg på tilbehøret til kaffe – og ”teatime”. Store flotte fater med muffins, scones med noe søtt til eller en liten pai ble etter hvert et kjent og kjært møte. Vi har her tatt med en oppskrift på blåbærmuffins. Smaksvarianter kan være kirsebær eller sitron.
2 egg
2 dl sukker
125 g smør
1 dl melk
4 dl hvetemel
1.5 ts bakepulver
1 ts kardemomme
200 g blåbær
I stekeovn: 190 grader C, 20-25 minutter
1. Visp egg og sukker til lett og porøs eggedosis.
2. Smelt smøret og bland det med melken. Ha blandingen i eggedosisen.
3. Bland det tørre og ha det i til slutt.
4. Tilsett blåbærene, skal du ha noe til pynt må du holde av litt.
5. Fordel røren i muffinsformer og stek dem. Avkjøles på rist.
Gulrotmuffins
4 egg
2 1/2 dl sukker
3 1/2 dl hvetemel
3 ts kanel
2 ts natron
1/2 ts salt
1 ts vaniljesukker
1 dl olje
4 dl fint revne gulrøtter
Glasur:
125 g melis
1 ts vaniljesukker
saften av en sitron
Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Bland mel, kanel, natron, salt og vaniljesukker. Bland det vekselvis med oljen i eggedosisen. Rør forsiktig inn gulrøtter til slutt. Fyll blandingen i muffinsformer og stek muffinsformene ved 180 grader C ca. 12-15 minutter. Visp sammen melis, sitronsaft og vaniljesukker. Dekk muffinsene og pynt med gulrotstrimler som du lager med ostehøvel og sølvkuler.
Store muffins
200 g smør
2 dl sukker
4 stk. egg
5 dl siktet hvetemel
2 ts bakepulver
2 dl kefir/ kulturmelk
Rør smør og sukker forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. Tilsett ett og ett egg og rør godt mellom hvert. Sikt sammen hvetemel og bakepulver og tilsett vekselvis med melk.
Fordel røren i store muffinsformer. Stek dem midt i stekeovnen ved 200 °C i 15-20 minutter. Avkjøl på rist.
Pynt eventuelt muffinsene med smeltet sjokolade eller melisglasur tilsatt litt rød konditorfarge.
Sjokolade muffins fra Wenche
100 g smør
2 egg
2,5 dl sukker
1 1/2 ts vaniljesukker
4 ss kakao
2 dl hvetemel
1/2 ts bakepulver
Smelt smøret og la det avkjøles litt.
Rør eggedosis av egg og sukker.
Tilsett resten av ingrediensene og rør godt.
Fyll smurte muffinsformer ca halvfulle.
Stekes ved 200 grader i ca 10 minutter.
Muffins med bær
150 g meierismør
150 g sukker
2 stk. egg
1 ts bakepulver
175 g siktet hvetemel
2 dl valgfrie friske bær eller rosiner
Rør smør og sukker lyst. Rør inn eggene, ett om gangen. Bland bakepulver, mel og det meste av bærene og lag en deig.
Hell den i muffinsformer og putt eventuelt inn noen bær på toppen.
Stek kakene gylne og avkjøl på rist.
Store muffinsformer.
I stekeovnen ved 175 grader i ca. 20 minutter.
Kokosmuffins med sjokolade
3 ss kakao
1 dl kokende vann
1 egg
75 g sukker
1 1/2 yoghurt naturell
125 g hvetemel
1 ts bakepulver
50 g kokosmase
1 ts vaniljesukker
1 klype salt
50 g + 500 g sjokolade
10 g smør
kokosmasse
Rør kakao ut i kokende vann. Pisk egget luftig med sukker og rør i yoghurt. Bland de tørre ingrediensene og rør dem i deigen sammen med kakaovæsken. Tilsett 50 g hakket sjokolade og full deigen 3/4 opp i muffinsformer. Stek dem ved 175 C i ca 20 minutter midt i ovnen. Avkjøl på rist.
Smelt resten av sjokoladen med smør, og smør det på muffinsene. Strø på kokos før servering.
Og en glutenfri variant
Glutenfrie rosinmuffins
125 g smør
2 dl sukker
2 egg
1,5 dl rosiner
4,5 dl semper glutenfri mix
2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1,5 dl melk
Rør smør og sukker luftig. Tilsett ett egg av gangen og rør godt. Bland sammen rosiner, mix, bakepulver, vaniljesukker og tilsett det vekselvis med melken.
Stek ved 225 grader i ca 10 minutter

Og til slutt min sønns oppskrift:
Kjetil's muffins
2 egg
1,5 dl sukker
50 g smeltet margarin
1,5 dl melk
3 dl hvetemel
1,5 ts bakepulver
Revet skall av 1/2 sitron
Glasur:
Sitronsaft
Melis
Bruk kjøkkenmaskin. Ha først i egg og sukker. Piskes til eggedosis. Hell oppi margarin og melk + alt det andre og bland godt sammen.
Fylles i papirformer ca halvfulle.
Stek 10-15 minutter på nederste rille ved 200 grader.
Ha på glasur når de er kjølnet ned.
Blåbærmuffins 3
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
24.04.2013Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
400 g hvetemel
175 g sukker
1 ss bakepulver
finrevet skall av 1 sitron
1/2 ts salt
3 dl skummet melk
2 sammenvispede egg
85 g smeltet smør
250 g blåbær
Fremgangsmåte
(12 stk.)
Bland hvetemel, sukker, bakepulver, finrevet skall av sitronen og salt i en stor bolle. Bland så melk, egg og smeltet smør i en annen bolle. Lag en grop i midten av de tørre ingrediensene og hell i melkeblandingen. Rør til alt så vidt er blandet og ganske stivt, men ikke lenger.
Vend forsiktig inn friske eller dypfryste blåbær og fyll røren helt opp i 12 smurte fordypninger i et muffinsbrett eller papirformer.
Stek muffinsene i forvarmet ovn ved 200 C i ca 25 minutter til de er pent hevet og gylne på toppen. La dem stå til avkjøling i formen ca 5 minutter og hvelv dem så ut på en metallrist.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
235,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
36,92 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,61 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,35.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Bringebærmuffins 3
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
25.07.2020Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
2 stk store egg
2 dl sukker
125 g smør
1 dl melk
3 dl hvetemel
1 ½ ts bakepulver
1 ts malt kardemomme
200 g bringebær
Pynt:
1 beger kremost til baking - vanilje
friske bringebær
Saftige og mumsegode muffins fylt med bringebær er uimotståelige for de fleste kakeelskere. Lag mange og frys ned til siden. Pynt med kremost og bær etter opptining.Fremgangsmåte
Visk egg og sukker til lett og porøs eggedosis.
Smelt smøret og bland det med melken. Ha det i eggedosisen.
Bland de tørre ingrediensene og ha det i røren til slutt.
Tilsett bringebærene og rør forsiktig.
Fordel røren i muffinsformer - 3/4 fulle - og stek dem midt i ovnen på 200°C i ca. 25 minutter. Avkjøl.
Pynt med kremost og friske bringebær.
Denne oppskriften gir 12 store muffins.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
280,27 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
30,17 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
15,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,24.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Cup Cakes med marmorert smørkrem
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
09.07.2011Denne retten tar ca
45 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Pierre Xavier ChinniahBildet er tatt av
Brodogkorn.noIngredienser
4 stk egg
4 dl sukker
6 dl helmelk
1 ts vaniljeessens
6 dl hvetemel
2 ts bakepulver
250 g smeltet smør
Smørkrem:
100 g saltet smør
100 g usaltet smør
125 g sukker
5 stk eggeplommer
1 ts vaniljeessens
Konditorfarge
Fremgangsmåte
Pisk egg og sukker sammen til en
luftig eggedosis. Tilsett melk og
vaniljeessens. Ha i hvetemel og
bakepulver, og pisk til en glatt røre.
Bland til slutt inn smøret.
Fyll muffinsformene 2/3 fulle.
Stek muffinsene midt i ovnen ved
170 °C i 20 minutter. Avkjøl på rist.
Smørkrem:
Visp sammen sukker og
eggeplommer i en bolle i vannbad til
60 °C. Pisk blandingen videre i en kjøkkenmaskin.
Tilsett smøret gradvis
mens vispen går. Pisk luftig og glatt.
Tilsett vaniljeessens.
Bland halvparten av smørkremen
med konditorfarge. Bland de to
smørkremene med ulik farge så vidt
sammen og ha smørkremen i en
sprøytepose.
Dekorér kakene med
den marmorerte smørkremen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
341,79 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
33,83 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
20,43 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,16.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:192