Muffins er populært


Oppdatertdato: 2015-03-16 Tema: Muffins Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen, Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Astrid Hals


Muffins er en av de mest populære kaketypene på siden her. Og det er forstålig, for det er en av de mest enkle og smakfulle kaketyper vi har. "Alle" kan lage det, det går fort, er renslig og enkelt, og sist men ikke minst, det smaker godt. En siste fintelling viser at jeg har 348 oppskrifter på muffins lagt ut på nett, men jeg har mange som enda ikke er lagt ut.

Selve bakeprosessen til muffins er lik den til formkaker, med enkelte variasjoner. Men forskjellen ellers er bruk av muffinsformer og steketid. Muffins er enkle å servere og kan tas med i hånden på en grei måte uten for mye søl.

Men hvordan lager man da muffins?

Selve deigen lages på samme måte som til formkaker, se min artikkel om baking for dummies.. Men istedenfor å bruke kakeformer eller skypanne, bruker man muffinsformer. Disse fås kjøpt som papirformer i butikken, men og som metallformer i utstyrsforretninger. Jeg bruker selv bare papirformer og det er greit så lenge deigen ikke er for flytende. Muffins stekes også ofte midt i ovnen og har mye kortere steketid enn formkaker, men de såkalte amerikanske muffins er ofte større enn våre og stekes ofte nederst i ovnen.
Vær også obs på å ikke fylle formene så fulle. fra 1/2 til 3/4 er passelig. Er de for fulle, renner ofte deigen ut før den stivner, og når den steker så hever den seg over kanten.
Muffinsene er fort ferdige, gjerne mellom 12 og 20 minutter i stekeovnen. Man kan hvis man er usikker, bruke en bakepinne for å sjekke med.

Her er noen oppskrifter på enkle og gode muffins. For flere oppskrifter bruk søket til venstre og søk etter muffins. 3 av oppskriftene kommer fra mat.no

Blåbærmuffins fra Australia

At Australia er preget av engelsk bosetting setter sitt preg på tilbehøret til kaffe – og ”teatime”. Store flotte fater med muffins, scones med noe søtt til eller en liten pai ble etter hvert et kjent og kjært møte. Vi har her tatt med en oppskrift på blåbærmuffins. Smaksvarianter kan være kirsebær eller sitron.

2 egg
2 dl sukker
125 g smør
1 dl melk
4 dl hvetemel
1.5 ts bakepulver
1 ts kardemomme
200 g blåbær

I stekeovn: 190 grader C, 20-25 minutter

1. Visp egg og sukker til lett og porøs eggedosis.
2. Smelt smøret og bland det med melken. Ha blandingen i eggedosisen.
3. Bland det tørre og ha det i til slutt.
4. Tilsett blåbærene, skal du ha noe til pynt må du holde av litt.
5. Fordel røren i muffinsformer og stek dem. Avkjøles på rist.

Gulrotmuffins

4 egg
2 1/2 dl sukker
3 1/2 dl hvetemel
3 ts kanel
2 ts natron
1/2 ts salt
1 ts vaniljesukker
1 dl olje
4 dl fint revne gulrøtter

Glasur:
125 g melis
1 ts vaniljesukker
saften av en sitron

Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Bland mel, kanel, natron, salt og vaniljesukker. Bland det vekselvis med oljen i eggedosisen. Rør forsiktig inn gulrøtter til slutt. Fyll blandingen i muffinsformer og stek muffinsformene ved 180 grader C ca. 12-15 minutter. Visp sammen melis, sitronsaft og vaniljesukker. Dekk muffinsene og pynt med gulrotstrimler som du lager med ostehøvel og sølvkuler.

Store muffins

200 g smør
2 dl sukker
4 stk. egg
5 dl siktet hvetemel
2 ts bakepulver
2 dl kefir/ kulturmelk

Rør smør og sukker forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. Tilsett ett og ett egg og rør godt mellom hvert. Sikt sammen hvetemel og bakepulver og tilsett vekselvis med melk.
Fordel røren i store muffinsformer. Stek dem midt i stekeovnen ved 200 °C i 15-20 minutter. Avkjøl på rist.
Pynt eventuelt muffinsene med smeltet sjokolade eller melisglasur tilsatt litt rød konditorfarge.

Sjokolade muffins fra Wenche

100 g smør
2 egg
2,5 dl sukker
1 1/2 ts vaniljesukker
4 ss kakao
2 dl hvetemel
1/2 ts bakepulver

Smelt smøret og la det avkjøles litt.
Rør eggedosis av egg og sukker.
Tilsett resten av ingrediensene og rør godt.
Fyll smurte muffinsformer ca halvfulle.
Stekes ved 200 grader i ca 10 minutter.

Muffins med bær

150 g meierismør
150 g sukker
2 stk. egg
1 ts bakepulver
175 g siktet hvetemel
2 dl valgfrie friske bær eller rosiner

Rør smør og sukker lyst. Rør inn eggene, ett om gangen. Bland bakepulver, mel og det meste av bærene og lag en deig.
Hell den i muffinsformer og putt eventuelt inn noen bær på toppen.
Stek kakene gylne og avkjøl på rist.
Store muffinsformer.
I stekeovnen ved 175 grader i ca. 20 minutter.

Kokosmuffins med sjokolade

3 ss kakao
1 dl kokende vann
1 egg
75 g sukker
1 1/2 yoghurt naturell
125 g hvetemel
1 ts bakepulver
50 g kokosmase
1 ts vaniljesukker
1 klype salt
50 g + 500 g sjokolade
10 g smør
kokosmasse

Rør kakao ut i kokende vann. Pisk egget luftig med sukker og rør i yoghurt. Bland de tørre ingrediensene og rør dem i deigen sammen med kakaovæsken. Tilsett 50 g hakket sjokolade og full deigen 3/4 opp i muffinsformer. Stek dem ved 175 C i ca 20 minutter midt i ovnen. Avkjøl på rist.

Smelt resten av sjokoladen med smør, og smør det på muffinsene. Strø på kokos før servering.

Og en glutenfri variant

Glutenfrie rosinmuffins

125 g smør
2 dl sukker
2 egg
1,5 dl rosiner
4,5 dl semper glutenfri mix
2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1,5 dl melk

Rør smør og sukker luftig. Tilsett ett egg av gangen og rør godt. Bland sammen rosiner, mix, bakepulver, vaniljesukker og tilsett det vekselvis med melken. Stek ved 225 grader i ca 10 minutter

Og til slutt min sønns oppskrift:

Kjetil's muffins

2 egg
1,5 dl sukker
50 g smeltet margarin
1,5 dl melk
3 dl hvetemel
1,5 ts bakepulver
Revet skall av 1/2 sitron

Glasur:
Sitronsaft
Melis

Bruk kjøkkenmaskin. Ha først i egg og sukker. Piskes til eggedosis. Hell oppi margarin og melk + alt det andre og bland godt sammen.
Fylles i papirformer ca halvfulle.
Stek 10-15 minutter på nederste rille ved 200 grader.
Ha på glasur når de er kjølnet ned.

Annonse



Blåbærmuffins 3


Prøv også Blåbærmuffins 3.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 24.04.2013
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

400 g hvetemel
175 g sukker
1 ss bakepulver
finrevet skall av 1 sitron
1/2 ts salt
3 dl skummet melk
2 sammenvispede egg
85 g smeltet smør
250 g blåbær



Fremgangsmåte

(12 stk.)

Bland hvetemel, sukker, bakepulver, finrevet skall av sitronen og salt i en stor bolle. Bland så melk, egg og smeltet smør i en annen bolle. Lag en grop i midten av de tørre ingrediensene og hell i melkeblandingen. Rør til alt så vidt er blandet og ganske stivt, men ikke lenger.

Vend forsiktig inn friske eller dypfryste blåbær og fyll røren helt opp i 12 smurte fordypninger i et muffinsbrett eller papirformer.

Stek muffinsene i forvarmet ovn ved 200 C i ca 25 minutter til de er pent hevet og gylne på toppen. La dem stå til avkjøling i formen ca 5 minutter og hvelv dem så ut på en metallrist.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 235,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 36,92 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,61 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,35.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Bringebærmuffins 3


Prøv også Bringebærmuffins 3.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 25.07.2020
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

2 stk store egg
2 dl sukker
125 g smør
1 dl melk
3 dl hvetemel
1 ½ ts bakepulver
1 ts malt kardemomme
200 g bringebær

Pynt:
1 beger kremost til baking - vanilje
friske bringebær


Saftige og mumsegode muffins fylt med bringebær er uimotståelige for de fleste kakeelskere. Lag mange og frys ned til siden. Pynt med kremost og bær etter opptining.


Fremgangsmåte

Visk egg og sukker til lett og porøs eggedosis.
Smelt smøret og bland det med melken. Ha det i eggedosisen.
Bland de tørre ingrediensene og ha det i røren til slutt.
Tilsett bringebærene og rør forsiktig.
Fordel røren i muffinsformer - 3/4 fulle - og stek dem midt i ovnen på 200°C i ca. 25 minutter. Avkjøl.
Pynt med kremost og friske bringebær.
Denne oppskriften gir 12 store muffins.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 280,27 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 30,17 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,24.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Cup Cakes med marmorert smørkrem


Prøv også Cup Cakes med marmorert smørkrem.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.07.2011
Denne retten tar ca 45 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Pierre Xavier Chinniah
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

4 stk egg
4 dl sukker
6 dl helmelk
1 ts vaniljeessens
6 dl hvetemel
2 ts bakepulver
250 g smeltet smør

Smørkrem:
100 g saltet smør
100 g usaltet smør
125 g sukker
5 stk eggeplommer
1 ts vaniljeessens
Konditorfarge



Fremgangsmåte

Pisk egg og sukker sammen til en luftig eggedosis. Tilsett melk og vaniljeessens. Ha i hvetemel og bakepulver, og pisk til en glatt røre. Bland til slutt inn smøret.
Fyll muffinsformene 2/3 fulle.
Stek muffinsene midt i ovnen ved 170 °C i 20 minutter. Avkjøl på rist.

Smørkrem:
Visp sammen sukker og eggeplommer i en bolle i vannbad til 60 °C. Pisk blandingen videre i en kjøkkenmaskin. Tilsett smøret gradvis mens vispen går. Pisk luftig og glatt.
Tilsett vaniljeessens. Bland halvparten av smørkremen med konditorfarge. Bland de to smørkremene med ulik farge så vidt sammen og ha smørkremen i en sprøytepose.
Dekorér kakene med den marmorerte smørkremen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 341,79 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 33,83 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 20,43 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,16.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++











Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:192
Norsk mat.Vafler.
Kjøttkaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.