Multesesongen nærmer seg



Oppdatertdato: 2018-08-02 Tema: Bær Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Knut Pettersen, Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Per Alfsen


Nå er vi igang med multesesongen for året 2018 som var veldig tidlig pg varmen, og dermed ett av sensommerens/høstens gyldne øyeblikk som gir oss en av de delikatessene som fins i norsk natur. Jeg plukker ikke så mye multer lenger som jeg gjorde før, men rett rundt hytta finnes det allerede godt modne eksemplarer.
Multer er fine til å fryse ned og da brukes til dessert i jula, ypperlige som syltetøy, som likør og vin, naturell eller med krem. Multekrem eller blandet med is er mine favoritter.
Men så over til oppskriftene og forslagene.

Frysetøy med multer

1 kg multer
1 dl sukker
Evt frysepulver eller stivelse.

Frysetøy er rått, frossent syltetøy. Bæra knuses litt og røres med sukker før det fylles i passende beger og fryses. Ikke bruk store enkelt porsjoner. Holder seg dårligere tint enn vanlig syltetøy. Frysetøy blir gjerne litt tynt. Man kan bruke tykningsmiddel for å tykne det.

Multesyltetøy

2 liter rensede multer (1 kg)
6 dl sukker (500 g)

Rens multene på en tallerken. Fjern eventuelle skadede bær.

Legg bærene lagvis med sukkeret i et kokekar. La det stå i 1-2 timer eller kjølig over natten, slik at bærene safter seg.

Varm bærene langsomt på svak varme under lokk, rist litt på kokekaret av og til. Kok bærene forsiktig under lokk i ca 10 minutter.

Trekk kokekaret fra varmen. La det stå en stund og fjern eventuelt skum.

Øs syltetøyet opp i rene varme glass, helt opp til kanten. Sett på lokk med en gang. Oppbevares kjølig.

Multelikør

1 kg multer
1 flaske (75 cl) 45% sprit
500 g sukker
2 1/2 dl vann

Ha multene på et glass og hell på sprit. Legg på lokk og la det trekke i 8-9 dager.

Kok sukkerlake av sukker og vann og avkjøl.

Sil vekk multene og smak likøren til med sukkerlake.

Fyll på en karaffel.

Multefromasj

1 1/2 dl kokt eller rått multesyltetøy, ev. fryste
3 dl kremfløte
1 dl sukker
3 plater gelatin
2 egg

Skill eggene. Visp eggeplommer og sukker luftig. Visp eggehvitene til hardt skum i en annen bolle.

Visp kremfløten, og bland den llett med eggeplommene.

Legg gelatinen i bløt i kaldt vann i ca 10 minutter. Smelt den siden over svak varme og rør den ned i eggeblandingen når den er avkjølt. Bland så i multene og eggehviteskummet.

Ha massen i en skål eller form og sett den i kjøleskapet for å stivne. Etter noen timer er den ferdig og kan forsiktig hvelves over på et serveringsfat. Om du ønsker kan du pynte med litt krem og noen multer.

Goro-napoleon

12 stk. goro
2 stk. gelatinplater
5 dl ferdig romkrem
1 ½ dl kremfløte
250 g multer

Fremgangsmåte:

Legg gelatinplatene i kaldt vann ca. 10 minutter. Pisk fløten til stiv krem. Klem vannet ut av gelatinen og rør inn 1/2 dl kokende vann. Avkjøl noe og bland det inn i romkremen. Pisk krem av fløten og vend den inn i romkremen. Ha kremen i en bolle og la den stivne noe i kjøleskap.

Lag napoleonskaker ved å begynne med en goro, så litt romkrem og noen multer, så en ny goro, romkrem og noen multer og den siste goroen på toppen.

Server kakene nylaget.

Multer med is
Bruk friske multer rørt med litt sukker, eller multesyltetøy. Dette serveres sammen med is og feks en skvett multelikør. Smaker himmelsk. Enkel og rask festdessert, eller til hverdags som jeg har.

Multe- og osteterte

BUNN:
2 dl. havregryn
2 dl hvetemel
150 g smør
1 1/2 dl sukker
2 ss vann

FYLL:
250 g fløteost naturell eller Philadelphia
200 g sukker
1 1/2 dl lettrømme
4 egg
1 ts vaniljesukker

PYNT:
1/2 liter multesyltetøy

Denne kaken smaker ekstra godt med friske multer.

Smelt smøret. Bland inn alt det andre og elt deigen lett sammen. Klem den ut i en ca 24 cm paiform (ikke oppover sidene) og prikk deigen med gaffel.
Stek ved 200 grader i 25-30 minutter til paiskallet er gyllent. Avkjøl.

Rør sammen ost og sukker. Rør inn rømme og ett egg om gangen. Ha i vaniljesukkeret. Hell kremen i paiskallet, og stek ved 120 grader i 50 minutter eller til ostemassen er fast og fint lysebrun.

Legg multesyltetøyet over like før servering.

Multekrem 2


Prøv også Multekrem 2.

Antall porsjoner = 3
Dato lagt inn eller oppdatert 24.04.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Det norske kjøkken
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

3 dl kremfløte
2-3 dl sukrede multer



Fremgangsmåte

Pisk fløten til krem. Rør inn multene. Multekrem kan serveres med krumkaker eller sandkaker.

Multer som er dypfryst uten sukker må røres med sukker og så trekke en stund.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 206,34 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 18,32 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,44 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 17,05.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Multesuppe fra Finnmark


Prøv også Multesuppe fra Finnmark.

Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 15.05.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

7-8 dl friske multer eller 4 dl multegrøt
2 liter vann
2 dl sukker
2 ss potetmel
2 1/2 dl tykk fløte



Fremgangsmåte

Bland bær, sukker og vann, gi det hele et oppkok og la det småtrekke noen minutter. Deretter presses blandingen gjennom en sikt og slåes tilbake i gryten igjen.
Gi den et oppkok før potetmelet som er utrørt i vann, helles i suppen. Slå multesuppen i en varm terrin.

Like før servering vispes den stivpiskede fløten inn i suppen som serveres med små kavringer eller makroner til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 64,92 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,51 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,21.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Multeparfait


Prøv også Multeparfait.

Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 19.11.2006
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

4 stk. eggeplomme
4 ss melis
4 dl kremfløte
1 stk. vaniljestang
revet skall av 1 stk. sitron
3 dl multer
2 dl sukker
2 dl hakkede hasselnøtter
12 blad frisk mynte til pynt



Fremgangsmåte

Pisk eggeplommer og melis luftig. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha frøene og det revne sitronskallet i fløten og pisk til det tykner.
Bland kremfløten med egge-melisblandingen og multer (spar noen pene multer til pynt) og fordel blandingen i en springform eller i porsjonsformer.

Sett formene i fryseren.
Smelt sukker i en kjele og vend de hakkede nøttene i det smeltede sukkeret. Hell blandingen ut på pakepapir og la det bli kaldt og stivt.

Ta parfaiten ut av fryseren når den er helt stiv og frossen. (15 før servering). Pynt med multer, nøttekrokan og mynteblader.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 342,9 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 23,34 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 25,32 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,92.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Multesyltetøy.

Multesyltetøy


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 26.11.2002
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Pixabay

Ingredienser

1 kg multer
200-250 g sukker etter smak


Gammel oppskrift på syltetøy av multer. Mengden sukker er litt opp til deg selv. Det kan og brukes ekstra pektin(certo ol) eller evt syltesukker om du er redd for at det ikke stivner.


Fremgangsmåte

Kok opp bær, tilsett sukker og kok opp. Skum av. Rør godt.
Helles på varme glass og sett på tett lokk. Oppbevares i kjeller.
Kan og fryses.
Brukes som basis i multekrem og til kaker osv.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 110,98 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 21,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,9 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 28,07.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Akevittmarinerte multer med råkrem.

Akevittmarinerte multer med råkrem


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 10.10.2006
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

500 g multer
ca. 2 ss akevitt (evt. whisky)

Råkrem:
4 eggeplommer
3 ss sukker
3 dl kremfløte


At det enkle ofte kan være det beste, er denne multedesserten et godt eksempel på.


Fremgangsmåte

Ha multene i en kjele og varm dem opp til de er lune. Smak til multene med akevitt. Akevitten skal bare runde av smaken på multene.

Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Rør forsiktig inn pisket krem. Server lune multer med råkrem ved siden av.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 188,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,53 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 21,77.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Mini Pavlova med multer.

Mini Pavlova med multer


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 15.05.2015
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Mari Svenningsen

Ingredienser

Marengsbunner:
4 stk eggehvite
¼ ts salt
250 g sukker
2 ss maisstivelse (maizena)
1 ts hvitvinseddik

Eggekrem:
4 stk eggeplomme
3 dl melk
½ dl sukker
1 ss maisstivelse (maizena)
3 stk gelatinplater
1½ dl kremfløte

Pynt:
250 g multer


Pavlova er en klassiker! Her har vi lagd kaken i små porsjonsmarengser, slik at den kan serveres som en deilig dessert. Sprø bunn, fløyelsmyk eggekrem, toppet med skogens gull - multer. Rett og slett nydelig!


Fremgangsmåte

1. Forvarm stekeovnen til 120 °C. Bruk over- og undervarme.
2. Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.
3. Sikt maizena og ha i hvitvinseddik, vend det forsiktig sammen med en slikkepott.
4. Legg et ark bakepapir på et stekebrett, fordel marengsen slik at du får seks like store kaker.
5. Stek kakene ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til de er sprø på yttersiden. Skru av ovnen og la kakene stå i stekeovnen til de er avkjølt, gjerne over natten med ovnsdøra på gløtt.
6. Lag eggekrem. Ha eggeplommer, melk, sukker og maisstivelse i en kjele. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen.
7. Varm opp under omrøring til kremen tykner. Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl. Pisk kremen lett før bruk slik at den blir jevn og klumpefri.
8. Pisk kremfløte stiv, og vend den forsiktig sammen med eggekremen. Bruk en sprøytepose med rund tipp, eller en skje og ha krem på toppen av marengskakene.
9. Pynt med multer på toppen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 176,27 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 26,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,99 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,89.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Multeparfait med nøttekrokan.

Multeparfait med nøttekrokan


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 05.12.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

4 stk eggeplomme
4 ss melis
4 dl kremfløte
1 stk vaniljestang
revet skall av 1 stk sitron
3 dl multer
2 dl sukker
2 dl hakkede hasselnøtter
12 blad frisk mynte til pynt


Dette er virkelig en herlig dessert med multer som er store selskaper verdig, bl.a. til jul. Og det beste av alt; den kan tilberedes lenge i forveien.


Fremgangsmåte

Pisk eggeplommer og melis luftig. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha frøene og det revne sitronskallet i fløten og pisk til det tykner.
Bland kremfløten med egge-melisblandingen og multer (spar noen pene multer til pynt) og fordel blandingen i en springform eller i porsjonsformer.
Sett formene i fryseren.
Smelt sukker i en kjele og vend de hakkede nøttene i det smeltede sukkeret. Hell blandingen ut på pakepapir og la det bli kaldt og stivt.
Ta parfaiten ut av fryseren når den er helt stiv og frossen. (15 min. før servering). Pynt med multer, nøttekrokan og mynteblader.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 342,9 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 23,34 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 25,32 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,92.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:324







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.