
Nå er vi igang med multesesongen for året 2018 som var veldig tidlig pg varmen, og dermed ett av sensommerens/høstens gyldne øyeblikk som gir oss en av de delikatessene som fins i norsk natur. Jeg plukker ikke så mye multer lenger som jeg gjorde før, men rett rundt hytta finnes det allerede godt modne eksemplarer.
Multer er fine til å fryse ned og da brukes til dessert i jula, ypperlige som syltetøy, som likør og vin, naturell eller med krem. Multekrem eller blandet med is er mine favoritter.
Men så over til oppskriftene og forslagene.
Frysetøy med multer
1 kg multer
1 dl sukker
Evt frysepulver eller stivelse.
Frysetøy er rått, frossent syltetøy. Bæra knuses litt og røres med sukker før det fylles i passende beger og fryses. Ikke bruk store enkelt porsjoner. Holder seg dårligere tint enn vanlig syltetøy. Frysetøy blir gjerne litt tynt. Man kan bruke tykningsmiddel for å tykne det.
Multesyltetøy
2 liter rensede multer (1 kg)
6 dl sukker (500 g)
Rens multene på en tallerken. Fjern eventuelle skadede bær.
Legg bærene lagvis med sukkeret i et kokekar. La det stå i 1-2 timer eller kjølig over natten, slik at bærene safter seg.
Varm bærene langsomt på svak varme under lokk, rist litt på kokekaret av og til. Kok bærene forsiktig under lokk i ca 10 minutter.
Trekk kokekaret fra varmen. La det stå en stund og fjern eventuelt skum.
Øs syltetøyet opp i rene varme glass, helt opp til kanten. Sett på lokk med en gang. Oppbevares kjølig.
Multelikør
1 kg multer
1 flaske (75 cl) 45% sprit
500 g sukker
2 1/2 dl vann
Ha multene på et glass og hell på sprit. Legg på lokk og la det trekke i 8-9 dager.
Kok sukkerlake av sukker og vann og avkjøl.
Sil vekk multene og smak likøren til med sukkerlake.
Fyll på en karaffel.
Multefromasj
1 1/2 dl kokt eller rått multesyltetøy, ev. fryste
3 dl kremfløte
1 dl sukker
3 plater gelatin
2 egg
Skill eggene. Visp eggeplommer og sukker luftig. Visp eggehvitene til hardt skum i en annen bolle.
Visp kremfløten, og bland den llett med eggeplommene.
Legg gelatinen i bløt i kaldt vann i ca 10 minutter. Smelt den siden over svak varme og rør den ned i eggeblandingen når den er avkjølt. Bland så i multene og eggehviteskummet.
Ha massen i en skål eller form og sett den i kjøleskapet for å stivne. Etter noen timer er den ferdig og kan forsiktig hvelves over på et serveringsfat. Om du ønsker kan du pynte med litt krem og noen multer.
Goro-napoleon
12 stk. goro
2 stk. gelatinplater
5 dl ferdig romkrem
1 ½ dl kremfløte
250 g multer
Fremgangsmåte:
Legg gelatinplatene i kaldt vann ca. 10 minutter. Pisk fløten til stiv krem. Klem vannet ut av gelatinen og rør inn 1/2 dl kokende vann. Avkjøl noe og bland det inn i romkremen. Pisk krem av fløten og vend den inn i romkremen. Ha kremen i en bolle og la den stivne noe i kjøleskap.
Lag napoleonskaker ved å begynne med en goro, så litt romkrem og noen multer, så en ny goro, romkrem og noen multer og den siste goroen på toppen.
Server kakene nylaget.
Multer med is
Bruk friske multer rørt med litt sukker, eller multesyltetøy. Dette serveres sammen med is og feks en skvett multelikør. Smaker himmelsk. Enkel og rask festdessert, eller til hverdags som jeg har.
Multe- og osteterte
BUNN:
2 dl. havregryn
2 dl hvetemel
150 g smør
1 1/2 dl sukker
2 ss vann
FYLL:
250 g fløteost naturell eller Philadelphia
200 g sukker
1 1/2 dl lettrømme
4 egg
1 ts vaniljesukker
PYNT:
1/2 liter multesyltetøy
Denne kaken smaker ekstra godt med friske multer.
Smelt smøret. Bland inn alt det andre og elt deigen lett sammen. Klem den ut i en ca 24 cm paiform (ikke oppover sidene) og prikk deigen med gaffel.
Stek ved 200 grader i 25-30 minutter til paiskallet er gyllent. Avkjøl.
Rør sammen ost og sukker. Rør inn rømme og ett egg om gangen. Ha i vaniljesukkeret. Hell kremen i paiskallet, og stek ved 120 grader i 50 minutter eller til ostemassen er fast og fint lysebrun.
Legg multesyltetøyet over like før servering.
Multekrem 2
Antall porsjoner =
3Dato lagt inn eller oppdatert
24.04.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Det norske kjøkkenBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
3 dl kremfløte
2-3 dl sukrede multer
Fremgangsmåte
Pisk fløten til krem. Rør inn multene. Multekrem kan serveres med krumkaker eller sandkaker.
Multer som er dypfryst uten sukker må røres med sukker og så trekke en stund.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
241,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
14,3 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
19,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 14,21.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Multesuppe fra Finnmark
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
15.05.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Mat.noIngredienser
7-8 dl friske multer eller 4 dl multegrøt
2 liter vann
2 dl sukker
2 ss potetmel
2 1/2 dl tykk fløte
Fremgangsmåte
Bland bær, sukker og vann, gi det hele et oppkok og la det småtrekke noen minutter. Deretter presses blandingen gjennom en sikt og slåes tilbake i gryten igjen.
Gi den et oppkok før potetmelet som er utrørt i vann, helles i suppen. Slå multesuppen i en varm terrin.
Like før servering vispes den stivpiskede fløten inn i suppen som serveres med små kavringer eller makroner til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
64,07 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,51 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,43 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,21.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Multeparfait
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
19.11.2006Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
4 stk. eggeplomme
4 ss melis
4 dl kremfløte
1 stk. vaniljestang
revet skall av 1 stk. sitron
3 dl multer
2 dl sukker
2 dl hakkede hasselnøtter
12 blad frisk mynte til pynt
Fremgangsmåte
Pisk eggeplommer og melis luftig. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha frøene og det revne sitronskallet i fløten og pisk til det tykner.
Bland kremfløten med egge-melisblandingen og multer (spar noen pene multer til pynt) og fordel blandingen i en springform eller i porsjonsformer.
Sett formene i fryseren.
Smelt sukker i en kjele og vend de hakkede nøttene i det smeltede sukkeret. Hell blandingen ut på pakepapir og la det bli kaldt og stivt.
Ta parfaiten ut av fryseren når den er helt stiv og frossen. (15 før servering). Pynt med multer, nøttekrokan og mynteblader.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
342,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
23,34 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
25,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 10,92.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Multesyltetøy
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
26.11.2002Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
PixabayIngredienser
1 kg multer
200-250 g sukker etter smak
Gammel oppskrift på syltetøy av multer. Mengden sukker er litt opp til deg selv. Det kan og brukes ekstra pektin(certo ol) eller evt syltesukker om du er redd for at det ikke stivner.Fremgangsmåte
Kok opp bær, tilsett sukker og kok opp. Skum av.
Rør godt.
Helles på varme glass og sett på tett lokk.
Oppbevares i kjeller.
Kan og fryses.
Brukes som basis i multekrem og til kaker osv.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
110,98 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
21,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,9 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 28,07.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Akevittmarinerte multer med råkrem
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
10.10.2006Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
500 g multer
ca. 2 ss akevitt (evt. whisky)
Råkrem:
4 eggeplommer
3 ss sukker
3 dl kremfløte
At det enkle ofte kan være det beste, er denne multedesserten et godt eksempel på.Fremgangsmåte
Ha multene i en kjele og varm dem opp til de er lune. Smak til multene med akevitt. Akevitten skal bare runde av smaken på multene.
Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Rør forsiktig inn pisket krem. Server lune multer med råkrem ved siden av.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
185,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,53 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
14,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 21,77.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Mini Pavlova med multer
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
15.05.2015Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Mari SvenningsenIngredienser
Marengsbunner:
4 stk eggehvite
¼ ts salt
250 g sukker
2 ss maisstivelse (maizena)
1 ts hvitvinseddik
Eggekrem:
4 stk eggeplomme
3 dl melk
½ dl sukker
1 ss maisstivelse (maizena)
3 stk gelatinplater
1½ dl kremfløte
Pynt:
250 g multer
Pavlova er en klassiker! Her har vi lagd kaken i små porsjonsmarengser, slik at den kan serveres som en deilig dessert. Sprø bunn, fløyelsmyk eggekrem, toppet med skogens gull - multer. Rett og slett nydelig!Fremgangsmåte
1. Forvarm stekeovnen til 120 °C. Bruk over- og undervarme.
2. Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.
3. Sikt maizena og ha i hvitvinseddik, vend det forsiktig sammen med en slikkepott.
4. Legg et ark bakepapir på et stekebrett, fordel marengsen slik at du får seks like store kaker.
5. Stek kakene ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til de er sprø på yttersiden. Skru av ovnen og la kakene stå i stekeovnen til de er avkjølt, gjerne over natten med ovnsdøra på gløtt.
6. Lag eggekrem. Ha eggeplommer, melk, sukker og maisstivelse i en kjele. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen.
7. Varm opp under omrøring til kremen tykner. Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl. Pisk kremen lett før bruk slik at den blir jevn og klumpefri.
8. Pisk kremfløte stiv, og vend den forsiktig sammen med eggekremen. Bruk en sprøytepose med rund tipp, eller en skje og ha krem på toppen av marengskakene.
9. Pynt med multer på toppen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
174,66 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
26,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,82 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,89.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Multeparfait med nøttekrokan
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
05.12.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
4 stk eggeplomme
4 ss melis
4 dl kremfløte
1 stk vaniljestang
revet skall av 1 stk sitron
3 dl multer
2 dl sukker
2 dl hakkede hasselnøtter
12 blad frisk mynte til pynt
Dette er virkelig en herlig dessert med multer som er store selskaper verdig, bl.a. til jul. Og det beste av alt; den kan tilberedes lenge i forveien.Fremgangsmåte
Pisk eggeplommer og melis luftig. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha frøene og det revne sitronskallet i fløten og pisk til det tykner.
Bland kremfløten med egge-melisblandingen og multer (spar noen pene multer til pynt) og fordel blandingen i en springform eller i porsjonsformer.
Sett formene i fryseren.
Smelt sukker i en kjele og vend de hakkede nøttene i det smeltede sukkeret. Hell blandingen ut på pakepapir og la det bli kaldt og stivt.
Ta parfaiten ut av fryseren når den er helt stiv og frossen. (15 min. før servering). Pynt med multer, nøttekrokan og mynteblader.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
342,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
23,34 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
25,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 10,92.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:324