Jeg har sett litt på det med pizza og nøkkelhull, og spørsmål om pizza er sunt? Og siden jeg har mulighet til å filtrere ut pizzaer på energiinnhold, fett, sukker ol så er det faktisk pizza som kan kalles sunn. Og det gjelder ikke bare kjøpepizza men og de som man lager hjemme.
Men hva betyr nøkkelhullet generelt?
Nøkkelhullet betyr at en matvare er et sunnere alternativ enn et annet tilsvarende produkt. Derfor er pizzaer merket med Nøkkelhullet et sunnere alternativ enn pizzaer som ikke oppfyller kriteriene.
Myndighetene er opptatt av å øke inntaket av frukt, bær, grønnsaker, poteter og grove kornprodukter i befolkningen. Nøkkelhullet er ett verktøy for å bidra til dette ved å veilede forbrukerne til de sunnere alternativene innenfor ulike matvaregrupper, inkludert en del ferdigretter.
Dersom en pizza for eksempel består av grov bunn og mye grønnsaker, kan det være en rett som kan merkes med Nøkkelhullet dersom den oppfyller spesifiserte kriterier.
33 matvaregrupper
Matvarer med Nøkkelhullet har enten mindre og sunnere fett, mindre sukker, mindre salt og/eller mer kostfiber og fullkorn enn sammenlignbare matvarer. Det er i alt 33 matvaregrupper som kan bruke Nøkkelhullet. Produkter med Nøkkelhullet er et sunnere alternativ innen sin matvaregruppe, slik at oster sammenliknes med oster, brød med brød og ferdigretter med andre ferdigretter. For å få Nøkkelhullet, må produktet oppfylle bestemte kriterier som er fastsatt i Nøkkelhullsforskriften.
Det finnes kriterier for både ferdige middagsretter, pizza, piroger, paier og supper. Også ferdig innpakkede smørbrød, bagetter og wraps kan nøkkelhullsmerkes.
Kriterier for pizza, piroger og paier
Det er forskjeller i kriterier mellom matvaregruppene avhengig av hvordan matvarene bidrar med ulike næringsstoffer i kostholdet. Pizza, piroger og paier som kan nøkkelhullsmerkes, må inneholde en viss mengde frukt og grønt (minst 28 g per 100 g) og høyst 33 prosent av energiinnholdet kan komme fra fett. Retten skal inneholde minst 250 kcal per porsjon. I tillegg skal produktene ha mindre tilsatt sukker (høyst 3 g per 100 g) og salt (høyst 1 g per 100 g). Deigen skal inneholde minst 30 prosent fullkorn regnet på tørrstoffinnholdet.
Her under er flere av de hjemmelagde pizzaene med kriterier som er innenfor nøkkelhulls merket, men som ikke er testet nøyaktig. Jeg kan trekke ut oppskrifter basert på energiinnhold, sukkerinnhold men ikke på mengde frukt og grønt. Men anyway, disse er sunne mener jeg og innafor. Og alle disse blir i alle fall innafor om en bruker grov pizzabunn.
Hverdagspizza, vegetar
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
22.06.2007Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
25 g gjær
3 dl vann
2 ss honning
½ ts salt
7 dl hvetemel
Topping:
2 stk. tomat
1 stk. rødløk
1 ss olje
3 stilk frisk timian
½ ts grovt havsalt
Fremgangsmåte
Smuldre gjæren i en bakebolle. Tilsett lunkent vann og rør inn honning, salt og mel til en smidig deig. Sett deigen til heving i ca. 30 minutter.
Ta deigen ut på bakebordet, og kjevl den ut til 1 cm tykk leiv. Legg den på bakepapir på en stekeplate.
Skjær tomater i tynne skiver og løk i tynne ringer. Legg tomat og løk utover deigen, og slå over litt god olje. Strø på hakket frisk timian og salt.
La brødet heve i ca. 25 minutter. Stek brødet ved 200 grader C i ca. 20 minutter på nederste rille i ovnen. Del i biter og server.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
151,93 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
28,65 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,45 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,61.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pitapizza med biffstrimler
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
31.01.2011Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
200 g biffkjøtt i strimler
8 stk pitabrød
1 boks hakkede hermetiske tomater med oregano og basilikum
1 stk rødløk
½ pk ruccula
100 g fersk mozzarella
Hvem vinner spurten av pitapizzaen og frossenpizzaen? Ikke lett å tippe, kanskje uavgjort?Fremgangsmåte
1. Bre en til to spiseskjeer hermetiske tomater ut over hvert pitabrød.
2. Legg på løkringer, ost og biffstrimler (biffstrimlene skal ikke stekes på forhånd). Stek pizzaen på 225 °C i ca. 10 minutter.
Legg salat på toppen av hver pitapizza rett før servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
141,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
20,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,23.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pitapizza Karbo
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
31.10.2014Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Grete RoedeBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1 pitabrød a 80 g
4 ts hakket tomat (50 g)
50 g karbonadedeig
1/2 fedd hvitløk
5 løkringer
10 g purre
15 g paprika
30 g revet, lett osteblanding
Her kan man variere fyllet alt etter hva man har i kjøleskapet.Fremgangsmåte
Pitapizza - Verdens raskeste pizza!
Den er nesten like lett å lage som Grandiosa - og skal vi være ærlige: Mye bedre og sunnere! Nå kan familiens små og store kan lage sin egen lille favorittpizza. Kjøp frosne pitabrød, og bruk dem som de er til pizzabunn. Smør på tomatsaus og øvrige ingredienser og stek etter anvisning på pitabrød-pakken. Osten vi har brukt er en blanding av 16% Mozzarella og 16% Lettere Norvegia. Perfekt til pizzabruk.
Kcal-innholdet er såpass lavt at du trygt kan spe på med en spennende salat som tilbehør. Bon appetitt!
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
128,77 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,89 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,47.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Pitapizza Provence
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
31.10.2014Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Grete RoedeBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
1 pitabrød a 80 g
4 ts hakket tomat (50 g)
40 g tomat i skiver
30 g mager skinke
1 sjampinjong (20 g)
30 g revet, lett osteblanding
Dryss over med provence-krydder
Pitapizza er en rask pizza som også smaker nydelig. Pitabrød har man ofte i fryseren og man tager hva man haver til fyll.Fremgangsmåte
Pitapizza - Verdens raskeste pizza!
Den er nesten like lett å lage som Grandiosa - og skal vi være ærlige: Mye bedre og sunnere! Nå kan familiens små og store kan lage sin egen lille favorittpizza. Kjøp frosne pitabrød, og bruk dem som de er til pizzabunn. Smør på tomatsaus og øvrige ingredienser og stek etter anvisning på pitabrød-pakken. Osten vi har brukt er en blanding av 16% Mozzarella og 16% Lettere Norvegia. Perfekt til pizzabruk.
Kcal-innholdet er såpass lavt at du trygt kan spe på med en spennende salat som tilbehør. Bon appetitt!
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
143,18 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
17,55 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,61.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grov pizzabunn
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
14.02.2015Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
CulinarioBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
25 g gjær
2 dl lunkent vann
1 ss olje
1/2 ts salt
2 dl sammalt hvete
ca. 3 dl hvetemel
En bunn som blir virkelig god og luftig. Vi lagde en stor rund bunn som ble høy og fin, ble kjevlet ganske tykk. Ble påført fyllet fra denne: Pizzasaus til stor pizzabunnFremgangsmåte
Rekker til 2 flate pizzabunner,
alternativt 1 pizza med høy bunn
Smuldre gjæren i en bolle og hell over vannet.
Rør gjæren godt ut. Tilsett olje og salt.
(Alternativt bruk 1/2 pose tørrgjær og bland med melet).
Rør inn melet i flere omganger og elt deigen smidig og glatt.
Dekk den med kjøkkenhåndkle eller plast og la den heve i
ca. 1 time på et lunt sted. Ta deigen opp på bordet og
elt den om før den kjevles ut. Culinario anbefaler å kjevle
deigen veldig tynn, men dette er som sagt smak og behag.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
207,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
35,51 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,89 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 0,99.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Italiensk pizza
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
15.11.2013Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
T.AardahlBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
900 g hvetemel
1,25 ts salt
1 pose tørrgjær (5 ts)
0,65 l lunkent vann
5 ss olivenolje
Det å lage pizzabunner er enkelt. De kan og fryses, og da tas opp senere når man trenger de. Vi lagde flere bunner og brukte forskjellig fyll. Denne på bildet har reker.Fremgangsmåte
1) Mix mel, salt og gjær i eltemaskin
2) Bland olje og vann
3) Hell det i melet (slå av maskinen først)
4) Elt i maskin til deigen er jamn
5) Elt deigen for hand i 2-3 minutter
6) Legg deigen i oljesmurt bolle, smør litt olje på toppen, og dekk til
7) La heve i 40 minutter
8) Elt deigen for hånd 1-2 minutter
9) Del den i 6 deler
10) Hver del kjevles i tallerkenstørrelse (4-5 mm tykk)
Legg på fyll etter ønske, anbefaler reker, blåskjell, tomatsaus, artisjokk, oliven og ost, krydret med fersk basilikum
Stek hver pizza 7 minutter på maks varme (300 gr)
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
228,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
39,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,89 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 0,95.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Enkel grønnsakspizza
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
12.10.2010Denne retten tar ca
25 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
1 stk ferdig pizzabunn eller din egen hjemmelagde
1 glass pizzasaus
4 stk tomat
1 stk rød paprika i tynne skiver
8 stk frisk sjampinjong i skiver
2 dl revet hvitost
2 ss hakket frisk basilikum
Tomater, paprika, sjampinjong og friske krydderurter er nydelig på pizza. Og med ferdig pizzabunn og ferdig saus, er det fort gjort å servere familie eller venner pizza på italiensk vis. Prøv også med ruccula, løk, squash, artiskokkhjerter og oliven.Fremgangsmåte
Bruk ferdig kjøpt pizzabunn eller lag din egen.
Smør pizzasaus utover pizzabunnen. Her kan du også bruke din egen hjemmelagde saus, om du ønsker.
Fordel paprika, tomater og sjampinjong på pizzaen og strø revet ost over.
Stek pizzaen midt i ovnen på 200°C i ca. 15 minutter. Strø hakket frisk basilikum over rett før servering.
Du kan gjerne variere med andre krydderurter, friske eller tørket. Oregano og timian er også godt på pizza. Velger du andre krydder enn frisk basilikum, kan du tilsette det før du steker pizzaen.
Server pizzaen nystekt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
110,55 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
16,03 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,62.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3103