Pizza med nøkkelhullsmerke



Oppdatertdato: 2018-02-03 Tema: Pizza Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Helsedirektoratet Kilder: Helsedirektoratet


Jeg har sett litt på det med pizza og nøkkelhull, og spørsmål om pizza er sunt? Og siden jeg har mulighet til å filtrere ut pizzaer på energiinnhold, fett, sukker ol så er det faktisk pizza som kan kalles sunn. Og det gjelder ikke bare kjøpepizza men og de som man lager hjemme.

Men hva betyr nøkkelhullet generelt?

Nøkkelhullet betyr at en matvare er et sunnere alternativ enn et annet tilsvarende produkt. Derfor er pizzaer merket med Nøkkelhullet et sunnere alternativ enn pizzaer som ikke oppfyller kriteriene.

Myndighetene er opptatt av å øke inntaket av frukt, bær, grønnsaker, poteter og grove kornprodukter i befolkningen. Nøkkelhullet er ett verktøy for å bidra til dette ved å veilede forbrukerne til de sunnere alternativene innenfor ulike matvaregrupper, inkludert en del ferdigretter.

Dersom en pizza for eksempel består av grov bunn og mye grønnsaker, kan det være en rett som kan merkes med Nøkkelhullet dersom den oppfyller spesifiserte kriterier.

33 matvaregrupper

Matvarer med Nøkkelhullet har enten mindre og sunnere fett, mindre sukker, mindre salt og/eller mer kostfiber og fullkorn enn sammenlignbare matvarer. Det er i alt 33 matvaregrupper som kan bruke Nøkkelhullet. Produkter med Nøkkelhullet er et sunnere alternativ innen sin matvaregruppe, slik at oster sammenliknes med oster, brød med brød og ferdigretter med andre ferdigretter. For å få Nøkkelhullet, må produktet oppfylle bestemte kriterier som er fastsatt i Nøkkelhullsforskriften.

Det finnes kriterier for både ferdige middagsretter, pizza, piroger, paier og supper. Også ferdig innpakkede smørbrød, bagetter og wraps kan nøkkelhullsmerkes.

Kriterier for pizza, piroger og paier

Det er forskjeller i kriterier mellom matvaregruppene avhengig av hvordan matvarene bidrar med ulike næringsstoffer i kostholdet. Pizza, piroger og paier som kan nøkkelhullsmerkes, må inneholde en viss mengde frukt og grønt (minst 28 g per 100 g) og høyst 33 prosent av energiinnholdet kan komme fra fett. Retten skal inneholde minst 250 kcal per porsjon. I tillegg skal produktene ha mindre tilsatt sukker (høyst 3 g per 100 g) og salt (høyst 1 g per 100 g). Deigen skal inneholde minst 30 prosent fullkorn regnet på tørrstoffinnholdet.

Her under er flere av de hjemmelagde pizzaene med kriterier som er innenfor nøkkelhulls merket, men som ikke er testet nøyaktig. Jeg kan trekke ut oppskrifter basert på energiinnhold, sukkerinnhold men ikke på mengde frukt og grønt. Men anyway, disse er sunne mener jeg og innafor. Og alle disse blir i alle fall innafor om en bruker grov pizzabunn.



Hverdagspizza, vegetar


Prøv også Hverdagspizza, vegetar.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.06.2007
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

25 g gjær
3 dl vann
2 ss honning
½ ts salt
7 dl hvetemel

Topping:
2 stk. tomat
1 stk. rødløk
1 ss olje
3 stilk frisk timian
½ ts grovt havsalt



Fremgangsmåte

Smuldre gjæren i en bakebolle. Tilsett lunkent vann og rør inn honning, salt og mel til en smidig deig. Sett deigen til heving i ca. 30 minutter.
Ta deigen ut på bakebordet, og kjevl den ut til 1 cm tykk leiv. Legg den på bakepapir på en stekeplate.
Skjær tomater i tynne skiver og løk i tynne ringer. Legg tomat og løk utover deigen, og slå over litt god olje. Strø på hakket frisk timian og salt.
La brødet heve i ca. 25 minutter. Stek brødet ved 200 grader C i ca. 20 minutter på nederste rille i ovnen. Del i biter og server.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 150,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 28,65 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,49 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,61.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Pitapizza med biffstrimler


Prøv også Pitapizza med biffstrimler.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 31.01.2011
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

200 g biffkjøtt i strimler
8 stk pitabrød
1 boks hakkede hermetiske tomater med oregano og basilikum
1 stk rødløk
½ pk ruccula
100 g fersk mozzarella


Hvem vinner spurten av pitapizzaen og frossenpizzaen? Ikke lett å tippe, kanskje uavgjort?


Fremgangsmåte

1. Bre en til to spiseskjeer hermetiske tomater ut over hvert pitabrød.
2. Legg på løkringer, ost og biffstrimler (biffstrimlene skal ikke stekes på forhånd). Stek pizzaen på 225 °C i ca. 10 minutter.
Legg salat på toppen av hver pitapizza rett før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 139,39 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 20,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,23.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Pitapizza Karbo


Prøv også Pitapizza Karbo.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 31.10.2014
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Grete Roede
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1 pitabrød a 80 g
4 ts hakket tomat (50 g)
50 g karbonadedeig
1/2 fedd hvitløk
5 løkringer
10 g purre
15 g paprika
30 g revet, lett osteblanding


Her kan man variere fyllet alt etter hva man har i kjøleskapet.


Fremgangsmåte

Pitapizza - Verdens raskeste pizza!

Den er nesten like lett å lage som Grandiosa - og skal vi være ærlige: Mye bedre og sunnere! Nå kan familiens små og store kan lage sin egen lille favorittpizza. Kjøp frosne pitabrød, og bruk dem som de er til pizzabunn. Smør på tomatsaus og øvrige ingredienser og stek etter anvisning på pitabrød-pakken. Osten vi har brukt er en blanding av 16% Mozzarella og 16% Lettere Norvegia. Perfekt til pizzabruk.

Kcal-innholdet er såpass lavt at du trygt kan spe på med en spennende salat som tilbehør. Bon appetitt!

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 124,46 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,5 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,47.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Pitapizza Provence.

Pitapizza Provence


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 31.10.2014
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Grete Roede
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

1 pitabrød a 80 g
4 ts hakket tomat (50 g)
40 g tomat i skiver
30 g mager skinke
1 sjampinjong (20 g)
30 g revet, lett osteblanding
Dryss over med provence-krydder


Pitapizza er en rask pizza som også smaker nydelig. Pitabrød har man ofte i fryseren og man tager hva man haver til fyll.


Fremgangsmåte

Pitapizza - Verdens raskeste pizza!
Den er nesten like lett å lage som Grandiosa - og skal vi være ærlige: Mye bedre og sunnere! Nå kan familiens små og store kan lage sin egen lille favorittpizza. Kjøp frosne pitabrød, og bruk dem som de er til pizzabunn. Smør på tomatsaus og øvrige ingredienser og stek etter anvisning på pitabrød-pakken. Osten vi har brukt er en blanding av 16% Mozzarella og 16% Lettere Norvegia. Perfekt til pizzabruk.

Kcal-innholdet er såpass lavt at du trygt kan spe på med en spennende salat som tilbehør. Bon appetitt!

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 142,1 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 17,55 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,22 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,61.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grov pizzabunn.

Grov pizzabunn


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 14.02.2015
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Culinario
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

25 g gjær
2 dl lunkent vann
1 ss olje
1/2 ts salt
2 dl sammalt hvete
ca. 3 dl hvetemel


En bunn som blir virkelig god og luftig. Vi lagde en stor rund bunn som ble høy og fin, ble kjevlet ganske tykk. Ble påført fyllet fra denne: Pizzasaus til stor pizzabunn


Fremgangsmåte

Rekker til 2 flate pizzabunner, alternativt 1 pizza med høy bunn
Smuldre gjæren i en bolle og hell over vannet.
Rør gjæren godt ut. Tilsett olje og salt.
(Alternativt bruk 1/2 pose tørrgjær og bland med melet). Rør inn melet i flere omganger og elt deigen smidig og glatt.
Dekk den med kjøkkenhåndkle eller plast og la den heve i ca. 1 time på et lunt sted. Ta deigen opp på bordet og elt den om før den kjevles ut. Culinario anbefaler å kjevle deigen veldig tynn, men dette er som sagt smak og behag.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 206,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 35,51 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,99 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,99.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Italiensk pizza.

Italiensk pizza


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 15.11.2013
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er T.Aardahl
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

900 g hvetemel
1,25 ts salt
1 pose tørrgjær (5 ts)
0,65 l lunkent vann
5 ss olivenolje


Det å lage pizzabunner er enkelt. De kan og fryses, og da tas opp senere når man trenger de. Vi lagde flere bunner og brukte forskjellig fyll. Denne på bildet har reker.


Fremgangsmåte

1) Mix mel, salt og gjær i eltemaskin
2) Bland olje og vann
3) Hell det i melet (slå av maskinen først)
4) Elt i maskin til deigen er jamn
5) Elt deigen for hand i 2-3 minutter
6) Legg deigen i oljesmurt bolle, smør litt olje på toppen, og dekk til
7) La heve i 40 minutter
8) Elt deigen for hånd 1-2 minutter
9) Del den i 6 deler
10) Hver del kjevles i tallerkenstørrelse (4-5 mm tykk)

Legg på fyll etter ønske, anbefaler reker, blåskjell, tomatsaus, artisjokk, oliven og ost, krydret med fersk basilikum
Stek hver pizza 7 minutter på maks varme (300 gr)

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 225,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 39,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,95.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Enkel grønnsakspizza.

Enkel grønnsakspizza


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 12.10.2010
Denne retten tar ca 25 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

1 stk ferdig pizzabunn eller din egen hjemmelagde
1 glass pizzasaus
4 stk tomat
1 stk rød paprika i tynne skiver
8 stk frisk sjampinjong i skiver
2 dl revet hvitost
2 ss hakket frisk basilikum


Tomater, paprika, sjampinjong og friske krydderurter er nydelig på pizza. Og med ferdig pizzabunn og ferdig saus, er det fort gjort å servere familie eller venner pizza på italiensk vis. Prøv også med ruccula, løk, squash, artiskokkhjerter og oliven.


Fremgangsmåte

Bruk ferdig kjøpt pizzabunn eller lag din egen.
Smør pizzasaus utover pizzabunnen. Her kan du også bruke din egen hjemmelagde saus, om du ønsker.
Fordel paprika, tomater og sjampinjong på pizzaen og strø revet ost over. Stek pizzaen midt i ovnen på 200°C i ca. 15 minutter. Strø hakket frisk basilikum over rett før servering.
Du kan gjerne variere med andre krydderurter, friske eller tørket. Oregano og timian er også godt på pizza. Velger du andre krydder enn frisk basilikum, kan du tilsette det før du steker pizzaen.
Server pizzaen nystekt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 108,82 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,03 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,66 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,62.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3103







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.