Raske og lette salater nå på forsommeren


Oppdatertdato: 2020-06-21 Tema: Turmat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen, matprat.no, kylling.no,


Nå som det er kommet mange varianter av ferdige blandede salater i butikkene, så er det vel det letteste alternativet, men det å blande en salat med sine favorittingredienser er ikke så vanskelig. Og så får en jo ha i det som man liker best. Jeg har selv noen favoritter til salater, men her er noen eksempler som kan passe både som tilbehør til grillmat eller alene med brød feks.

Først bare en enkel grønn salat som kan varieres i det uendelige. Men her er mine favoritter.

Grønn salat med variasjon

Mengde tilpasset etter behov.
PS: Bildet her er fra Cafe Fontes på Grünerløkka. Jeg syns det ble så fint og dette var jo bare en grønn salat, men med serranoskinke på som er bare helt nydelig. Og denne hadde jo min favoritt som er rødløk.

Bladsalat gjerne rød type.(Det er så mange typer her, velg den du liker best og som ser best ut)
Litt rucculasalat(Setter litt krydderaktig smak)
Noen skiver agurk
Noen cherrytomater(Evt bruk store tomater om de er smakfulle. Men cherry har normalt mer smak.)
Rødløk
Noen små buketter blomkål(Evt og litt sukkererter, reddik, osv etter smak)

På toppen kan man ha feks enten: Tynne skiver spekeskinke
Reven kokt skinke
Stekt kylling
Noen terninger fetaost

Som dressing kan en bare ha en enkel fra flaske.
Det er alltid lurt å ha en fransk dressing i kjøleskapet så en får ett avbrekk fra thousand island dressingen.

Når jeg lager en porsjon til meg selv så bare kutter jeg det rett i tallerkenen. Drysser over ønsket tilbehør og dressing. Og så bruker jeg disse ferdige små hvitløksbaguettene som du kjøper frosne. Nydelige tilbehør.

Emilys salat

2 porsjoner
Hver porsjon har ca 140 kcal

Ca 3 blad(er) salatblader
2 stk grovrevne gulrøtter
0,5 stk slangeagurk i skiver
0,5 liten boks maiskorn
0,5 boks(er) bønnespirer
100 gr cottage cheese
salt
pepper
0,5 dl hakket persille

Legg salatblader på 2 tallerkener, og fordel grønnsakene på disse. Bland cottage cheese med salt, pepper og persille, og legg en klatt på hver tallerken. Grovt brød er godt til.

Potetsalat med artisjokkhjerter

4 porsjoner
Hver porsjon gir ca 373 kcal

750 gr kokte ferskpoteter
1 bunt(er) vårløk
1 pakke friske sukkererter
Ca 4,5 stk marinerte artisjokkhjerter
10 stk kapers med stilk
1 dl bladpersille eller annen persille
Ca 0,75 dl olivenolje
2 ss sennep, grov
grovkvernet pepper

Del potetene i to eller fire. Skjær vårløk, sukkererter og artisjokk i biter. Ha alt i en bolle sammen med kapers og finhakket bladpersille. Hell over sammenpisket olje og sennep. Dryss over kvernet pepper.


Furulysalat


Prøv også Furulysalat.

Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 13.04.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1/2 kålhode
1 - 2 appelsiner
1 dl rosiner
1 ts sukker
Sitronsaft
Evnt. 50 g grovhakkede nøtter



Fremgangsmåte

Snitt kålen fint opp.

Skjær skallet av appelsinen slik at du får med den hvite hinnen. Skjær ut appelsinbåtene slik at de blir fri for hinner.

Bland sammen kål, appelsinbåter, rosiner og evnt. nøtter og ha over i en bolle.

Rør sukkeret ut i sitronsaften og hell over salaten.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 87,31 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,73 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,96.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Brokkolisalat


Prøv også Brokkolisalat.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 26.03.2016
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Helios
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

300 g broccoli,
1 liten løk,
4 ss rosiner,
Dressing:
4 ss solsikkeolje,
2 ss epleeddik,
2 ss majones,
Garnering:
4 ss solsikkefrø,
evt.6 skiver bacon (sprøstekt og skåret i biter)


Nydelig salat med brokkoli og bacon. Vi hadde mye bacon på.
Denne dressingen er veldig anvendelig og passer for mange andre salater også.


Fremgangsmåte

Del brokkolien i buketter. Spar stilkene til for eksempel grønnsaksuppe. Bland bukettene med finhakket løk og rosiner.
Rør sammen ingrediensene til dressing og bland den i brokkolien. Legg på lokk, og la det hele stå minst 2 timer i kjøleskapet. Rist solsikkefrø i en tør stekepanne og strø dem over salaten, evt. sammen med baconbiter.

Serveringstips:
Server med grønnsaksuppe og nybakt brød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 197,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,84 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,34 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,2.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Craigs coleslaw


Prøv også Craigs coleslaw.

Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 05.11.2005
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 stk. hodekål revet eller hakket i tynne strimler
3 stk. store, revet gulrot
1 ss salt
1 dl kremfløte
1 1/2 dl melk
4 ss sukker (mer hvis du vil ha en søtere coleslaw)
6 ss eplecidereddik
2 ss majones
2 båt finhakket hvitløk
1 ts salt


Ordet coleslaw stammer fra det hollandske koolsla, etter koelsla som betyr kålsalat. Coleslaw er et must til grillmaten og passer godt til kraftige smaker som grillet kjøtt og barbequesaus.


Fremgangsmåte

1. Ha de ferdigrevne grønnsakene i en stor bolle.
2. Dryss saltet over grønnsakene og la dem stå i minst 1, men helst 2 timer (dette for å dra ut litt av fuktigheten).
3. Skyll grønnsakene for å få vekk saltet, og fjern så mye vann som mulig (her er salatsentrifuge tingen). Tørk dem så godt som mulig med tørkepapir.
4. Bland sammen fløte, melk, sukker, eddik, majones og hvitløk i en bolle.

Bland fløte- og majonesdressingen godt sammen med grønnsakene. Smak til med salt og oppbevar den i kjøleskapet i minst 30 minutter før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 74,59 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,73 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,75.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Pastasalat 3.

Pastasalat 3


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 01.12.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

400 g salami
400 g pasta (penne eller skruer)
200 g hvitost
1 liten boks mais
1/2 purre
3 stilker stilkselleri
1/2 boks valnøtter
1 boks crème fraîche
1 pk. majones
2 båter hvitløk, hakket
1/2 ss sukker
1 ts sitronsaft
2 ts basilikum
1 ts salt
1 ts nymalt, sort pepper



Fremgangsmåte

1. Kok pastaen «al dente» i rikelig med lettsaltet vann.
2. Del salami og ost i biter. Skjær purren i ringer. Bland majonesen ut i crème fraîche, hvitløk, sitronsaft, sukker og krydder.
3. Bland sammen pasta, grønnsaker, valnøtter og dressing, og la pastasalaten trekke minst en time før servering. Server sammen med brød.

Pastasalaten holder seg godt til neste dag.

Tips:
1. Al dente: Pastaen kokes til den er «mør» gjennom, men fremdeles har litt tyggemotstand (i midten).
2. Unngå å avkjøle pasta ­ den er som en svamp og trekker til seg vann og gjør den smakløs og «vassen». Sil bare av kokevannet, vend den i rikelig med olivenolje og hell den utover et flatt fat til avkjøling.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 354,9 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 17,17 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 26,8 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,18.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grillet kylling med Cæsarsalat.

Grillet kylling med Cæsarsalat


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 17.01.2005
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

1 stk. grillet kylling (800 g) eller kyllinglår

Cæsarsalat:
3 båt hvitløk
2 stk. eggeplomme
¼ ts kvernet pepper
1 ts dijonsennep
½ dl limesaft
1 ½ dl olivenolje
fersk 50 g parmesan
1 stk. stort romanosalat
litt blandet salat
ca 50 g brødkrutonger



Fremgangsmåte

Bland hvitløk, eggeplommer, pepper, sennep og limejus i en matprosessor. Tilsett 1 dl av olivenoljen i en tynn stråle, som når du lager majones. Vask, tørk og riv salaten i biter. La noen blader være hele. Ha salaten i en salatbolle, eventuelt i porsjonsboller, og hell over dressingen. Pynt med tynne skiver parmesanost.

Server med ferdig grillet kylling.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 193,65 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,14 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,13.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sommerlig potetsalat.

Sommerlig potetsalat


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 19.07.2019
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Synøve Dreyer

Ingredienser

1 kg nypotet
¼ stk blomkål
100 g sukkererter
8 stk rød cherrytomat
1 bunt ruccula

Chilivinaigrette:
1 stk rød chili
4 ss olivenolje
1 ss rødvinseddik
salt og pepper


En variant med nye grønnsaker og nypoteter. Her er blomkål, sukkererter, cherrytomater og ruccola. Litt chili i dressingen setter en spiss på det hele. Brukes som tilbehør


Fremgangsmåte

Skrubb potetene og kok dem i lettsaltet vann. Damp dem godt og skjær dem i skiver eller terninger.
Del blomkålen i små buketter, skjær sukkerertene i strimler og tomatene i båter.
Bland poteter, blomkål, sukkererter, tomater og ruccula.
Snitt opp chilien, fjern frø og hinner og finhakk den.
Visp sammen chili, olje, eddik og smak dressingen til med salt og pepper.
Hell dressingen over salaten og la den trekke noen minutter før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 69,26 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,07 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,15.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kremet nypotetsalat med kapers.

Kremet nypotetsalat med kapers


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.06.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

800 g nypotet
1 stk rødløk
½ stk rød paprika
1 dl majones
1 dl matyoghurt eller rømme
2 ss små kapers
1 ss hakket frisk estragon
salt og pepper


Smakfull salat hvor nypoteter slår følge med rødløk, paprika, kapers og hakket frisk estragon. Perfekt til sommerens måltider.


Fremgangsmåte

Kok potetene i lettsaltet vann til de er møre. Damp godt og la potetene avkjøles litt før de blandes med de øvrige ingrediensene.
Finhakk rødløk og paprika.
Del potetene i mindre biter og finhakk estragon.
Bland alt i en bolle og vend inn majones og matyoghurt (evt. rømme).
Smak til med salt og pepper.
La potetsalaten stå og godgjøre seg i kjøleskap en halv times tid før servering.
Passer ypperlig f.eks. til roastbeef eller røkt fisk, men er også nydelig til all slags grillmat.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 106,52 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,8 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,18.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kyllingsalat med kikerter.

Kyllingsalat med kikerter


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 16.09.2007
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

500 g kyllingfilet
1 stk. kjøttbuljongterning
1 boks hermetiske kikerter
2 ss olivenolje
2 ss hakket kruspersille
1 båt knust hvitløk
2 stk. hjertesalat
1 stk. rød paprika
½ stk. blomkål i buketter
1 bunt reddik

Dressing:
2 ss olivenolje
2 ss sitronsaft
salt og pepper etter smak



Fremgangsmåte

Kok kyllingfiletene ca. 10 minutter i buljong på svak varme.

La kyllingen avkjøles og skjær i terninger. Bland kylling med avrente kikerter i en miks av olivenolje, hvitløk og kruspersille. Smak til med salt og pepper.

Riv salaten i strimler og legg paprika i terninger utover et salatfat. Del blomkål i buketter og skjær reddiker i to.

Legg grønnsakene på fat sammen med kylling og kikerter. Drypp over sitronsaft og olivenolje og krydre med salt og pepper.

Server kyllingsalaten med godt brød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 90,98 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,55 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,36 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,57.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1908






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.