Nå som det er kommet mange varianter av ferdige blandede salater i butikkene, så er det vel det letteste alternativet, men det å
blande en salat med sine favorittingredienser er ikke så vanskelig. Og så får en jo ha i det som man liker best. Jeg har selv noen
favoritter til salater, men her er noen eksempler som kan passe både som tilbehør til grillmat eller alene med brød feks.
Først bare en enkel grønn salat som kan varieres i det uendelige. Men her er mine favoritter.
Grønn salat med variasjon
Mengde tilpasset etter behov.
PS: Bildet her er fra Cafe Fontes på Grünerløkka. Jeg syns det ble så fint og dette var jo bare en grønn salat, men med
serranoskinke på som er bare helt nydelig. Og denne hadde jo min favoritt som er rødløk.
Bladsalat gjerne rød type.(Det er så mange typer her, velg den du liker best og som ser best ut)
Litt rucculasalat(Setter litt krydderaktig smak)
Noen skiver agurk
Noen cherrytomater(Evt bruk store tomater om de er smakfulle. Men cherry har normalt mer smak.)
Rødløk
Noen små buketter blomkål(Evt og litt sukkererter, reddik, osv etter smak)
På toppen kan man ha feks enten:
Tynne skiver spekeskinke
Reven kokt skinke
Stekt kylling
Noen terninger fetaost
Som dressing kan en bare ha en enkel fra flaske.
Det er alltid lurt å ha en fransk dressing i kjøleskapet så en får ett avbrekk fra thousand island dressingen.
Når jeg lager en porsjon til meg selv så bare kutter jeg det rett i tallerkenen. Drysser over ønsket tilbehør og dressing.
Og så bruker jeg disse ferdige små hvitløksbaguettene som du kjøper frosne. Nydelige tilbehør.
Emilys salat
2 porsjoner
Hver porsjon har ca 140 kcal
Ca 3 blad(er) salatblader
2 stk grovrevne gulrøtter
0,5 stk slangeagurk i skiver
0,5 liten boks maiskorn
0,5 boks(er) bønnespirer
100 gr cottage cheese
salt
pepper
0,5 dl hakket persille
Legg salatblader på 2 tallerkener, og fordel grønnsakene på disse. Bland cottage cheese med salt, pepper og persille, og legg en
klatt på hver tallerken. Grovt brød er godt til.
Potetsalat med artisjokkhjerter
4 porsjoner
Hver porsjon gir ca 373 kcal
750 gr kokte ferskpoteter
1 bunt(er) vårløk
1 pakke friske sukkererter
Ca 4,5 stk marinerte artisjokkhjerter
10 stk kapers med stilk
1 dl bladpersille eller annen persille
Ca 0,75 dl olivenolje
2 ss sennep, grov
grovkvernet pepper
Del potetene i to eller fire. Skjær vårløk, sukkererter og artisjokk i biter. Ha alt i en bolle sammen med kapers og finhakket
bladpersille. Hell over sammenpisket olje og sennep. Dryss over kvernet pepper.
Furulysalat
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
28.12.2021Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Mari SvenningsenIngredienser
0,5 stk. hodekål
4 stk. appelsin
200 g svisker
100 g grovhakkede hasselnøtter
ca. 1 ts sukker
2 ss saft av appelsin
Furulysalat er en gammel klassiker. Salaten er frisk og enkel, og laget av ingredienser man ofte har for hånden. Den er et deilig tilbehør til skinkestek, koteletter, grillmat og spekemat.Fremgangsmåte
Snitt kålen fint opp.
Skjær skallet av appelsinen slik at du får med den hvite hinnen. Skjær ut appelsinbåtene slik at de blir fri for hinner.
Bland sammen kål, appelsinbåter, rosiner og evnt. nøtter og ha over i en bolle.
Rør sukkeret ut i appelsinsaft og hell over salaten.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
93,41 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,64 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,21 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,55.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Brokkolisalat
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
26.03.2016Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
HeliosBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
300 g broccoli,
1 liten løk,
4 ss rosiner,
Dressing:
4 ss solsikkeolje,
2 ss epleeddik,
2 ss majones,
Garnering:
4 ss solsikkefrø,
evt.6 skiver bacon (sprøstekt og skåret i biter)
Nydelig salat med brokkoli og bacon. Vi hadde mye bacon på.
Denne dressingen er veldig anvendelig og passer for mange andre salater også.Fremgangsmåte
Del brokkolien i buketter. Spar stilkene til for eksempel grønnsaksuppe. Bland bukettene med finhakket løk og rosiner.
Rør sammen ingrediensene til dressing og bland den i brokkolien. Legg på lokk, og la det hele stå minst 2 timer i kjøleskapet. Rist solsikkefrø i en tør stekepanne og strø dem over salaten, evt. sammen med baconbiter.
Serveringstips:
Server med grønnsaksuppe og nybakt brød.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
220,1 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,81 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
18,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,2.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Craigs coleslaw
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
05.11.2005Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Alexander BenjaminsenIngredienser
1 stk. hodekål revet eller hakket i tynne strimler
3 stk. store, revet gulrot
1 ss salt
1 dl kremfløte
1 1/2 dl melk
4 ss sukker (mer hvis du vil ha en søtere coleslaw)
6 ss eplecidereddik
2 ss majones
2 båt finhakket hvitløk
1 ts salt
Ordet coleslaw stammer fra det hollandske koolsla, etter koelsla som betyr kålsalat. Coleslaw er et must til grillmaten og passer godt til kraftige smaker som grillet kjøtt og barbequesaus.Fremgangsmåte
1. Ha de ferdigrevne grønnsakene i en stor bolle.
2. Dryss saltet over grønnsakene og la dem stå i minst 1, men helst 2 timer (dette for å dra ut litt av fuktigheten).
3. Skyll grønnsakene for å få vekk saltet, og fjern så mye vann som mulig (her er salatsentrifuge tingen). Tørk dem så godt som mulig med tørkepapir.
4. Bland sammen fløte, melk, sukker, eddik, majones og hvitløk i en bolle.
Bland fløte- og majonesdressingen godt sammen med grønnsakene. Smak til med salt og oppbevar den i kjøleskapet i minst 30 minutter før servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
74,71 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,84 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,75.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Pastasalat 3
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
01.12.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
400 g salami
400 g pasta (penne eller skruer)
200 g hvitost
1 liten boks mais
1/2 purre
3 stilker stilkselleri
1/2 boks valnøtter
1 boks crème fraîche
1 pk. majones
2 båter hvitløk, hakket
1/2 ss sukker
1 ts sitronsaft
2 ts basilikum
1 ts salt
1 ts nymalt, sort pepper
Fremgangsmåte
1. Kok pastaen «al dente» i rikelig med lettsaltet vann.
2. Del salami og ost i biter. Skjær purren i ringer. Bland majonesen ut i crème fraîche, hvitløk, sitronsaft, sukker og krydder.
3. Bland sammen pasta, grønnsaker, valnøtter og dressing, og la pastasalaten trekke minst en time før servering. Server sammen med brød.
Pastasalaten holder seg godt til neste dag.
Tips:
1. Al dente: Pastaen kokes til den er «mør» gjennom, men fremdeles har litt tyggemotstand (i midten).
2. Unngå å avkjøle pasta den er som en svamp og trekker til seg vann og gjør den smakløs og «vassen». Sil bare av kokevannet, vend den i rikelig med olivenolje og hell den utover et flatt fat til avkjøling.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
352,87 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
17,17 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
26,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,18.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grillet kylling med Cæsarsalat
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
17.01.2005Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
1 stk. grillet kylling (800 g) eller kyllinglår
Cæsarsalat:
3 båt hvitløk
2 stk. eggeplomme
¼ ts kvernet pepper
1 ts dijonsennep
½ dl limesaft
1 ½ dl olivenolje
fersk 50 g parmesan
1 stk. stort romanosalat
litt blandet salat
ca 50 g brødkrutonger
Fremgangsmåte
Bland hvitløk, eggeplommer, pepper, sennep og limejus i en matprosessor. Tilsett 1 dl av olivenoljen i en tynn stråle, som når du lager majones. Vask, tørk og riv salaten i biter. La noen blader være hele. Ha salaten i en salatbolle, eventuelt i porsjonsboller, og hell over dressingen. Pynt med tynne skiver parmesanost.
Server med ferdig grillet kylling.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
193,54 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,14 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
15,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,13.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kyllingsalat med kikerter
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
16.09.2007Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
500 g kyllingfilet
1 stk. kjøttbuljongterning
1 boks hermetiske kikerter
2 ss olivenolje
2 ss hakket kruspersille
1 båt knust hvitløk
2 stk. hjertesalat
1 stk. rød paprika
½ stk. blomkål i buketter
1 bunt reddik
Dressing:
2 ss olivenolje
2 ss sitronsaft
salt og pepper etter smak
Fremgangsmåte
Kok kyllingfiletene ca. 10 minutter i buljong på svak varme.
La kyllingen avkjøles og skjær i terninger. Bland kylling med avrente kikerter i en miks av olivenolje, hvitløk og kruspersille. Smak til med salt og pepper.
Riv salaten i strimler og legg paprika i terninger utover et salatfat. Del blomkål i buketter og skjær reddiker i to.
Legg grønnsakene på fat sammen med kylling og kikerter. Drypp over sitronsaft og olivenolje og krydre med salt og pepper.
Server kyllingsalaten med godt brød.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
90,8 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,55 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,36 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,57.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sommerlig potetsalat
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
19.07.2019Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
1 kg nypotet
¼ stk blomkål
100 g sukkererter
8 stk rød cherrytomat
1 bunt ruccula
Chilivinaigrette:
1 stk rød chili
4 ss olivenolje
1 ss rødvinseddik
salt og pepper
En variant med nye grønnsaker og nypoteter. Her er blomkål, sukkererter, cherrytomater og ruccola. Litt chili i dressingen setter en spiss på det hele. Brukes som tilbehørFremgangsmåte
Skrubb potetene og kok dem i lettsaltet vann. Damp dem godt og skjær dem i skiver eller terninger.
Del blomkålen i små buketter, skjær sukkerertene i strimler og tomatene i båter.
Bland poteter, blomkål, sukkererter, tomater og ruccula.
Snitt opp chilien, fjern frø og hinner og finhakk den.
Visp sammen chili, olje, eddik og smak dressingen til med salt og pepper.
Hell dressingen over salaten og la den trekke noen minutter før servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
69,02 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,07 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,15.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kremet nypotetsalat med kapers
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
22.06.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
800 g nypotet
1 stk rødløk
½ stk rød paprika
1 dl majones
1 dl matyoghurt eller rømme
2 ss små kapers
1 ss hakket frisk estragon
salt og pepper
Smakfull salat hvor nypoteter slår følge med rødløk, paprika, kapers og hakket frisk estragon. Perfekt til sommerens måltider.Fremgangsmåte
Kok potetene i lettsaltet vann til de er møre. Damp godt og la potetene avkjøles litt før de blandes med de øvrige ingrediensene.
Finhakk rødløk og paprika.
Del potetene i mindre biter og finhakk estragon.
Bland alt i en bolle og vend inn majones og matyoghurt (evt. rømme).
Smak til med salt og pepper.
La potetsalaten stå og godgjøre seg i kjøleskap en halv times tid før servering.
Passer ypperlig f.eks. til roastbeef eller røkt fisk, men er også nydelig til all slags grillmat.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
104,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,18.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1908