Redskapsguide til kjøkkenet


Oppdatertdato: 2020-08-14 Tema: Nybegynner Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:Når en skal begynne å kokkelere på kjøkkenet er det viktig at man har riktige redskaper, selv om man klarer seg bra med en del basis ting i begynnelsen. Men disse grunnredskapene bør være hensiktsmessige i bruk og man må kunne bruke dem fornuftig og riktig. Alt går så mye lettere hvis man har de rette redskapene. Dette vet iallfall de av dere som er snekkere.

Jeg har laget 3 artikler som tar for seg det mest vanlige av redskaper, og i denne første ser jeg litt på komfyr og kjøleskap:
I denne serien tar jeg og for meg all enkel matlaging, grunnprinsipper ol. Flere artikler kommer etter hvert, samt at jeg fornyer en del gamle.

De andre 2 er:

Elektriske redskaper
Håndredskaper

Store redskaper


Bortsett fra at man har ett sted å lage mat, trengs det selvfølgelig en komfyr med stekeovn, en arbeidsbenk, en sted å oppbevare mat og annet, kjøleskap og muligheten for vann/vask. Godt lys er også en fordel.

Komfyr

Komfyren er hoved utstyret på kjøkkenet. det meste vi lager av mat skal varmebehandles, og da er en komfyr nødvendig. Men det er mange som kommer langt med en mikrobølgeovn, men prøv å lage Grandiosa i mikroen!
Jeg foretrekker en komfyr med 4 plater/kokesoner, for skal man ha gjester så blir det fort flere gryter samtidig. En ting til jeg kan anbefale er en kombi komfyr med ett eller 2 gassbluss ved siden av. Disse er perfekte når man skal wokke. Prøv bare med en wokpanne på en vanlig plate, ikke alltid så vellykket. Men dette er vel og ett økonomisk spørsmål. Men det går an å få kjøpt gassbluss som egen enhet. Slik hadde vi før på hytta og jeg angrer enda på at jeg solgte den. Men nesten alt du skal wokke kan du wokke i en vanlig stekepanne, så ikke fortvil.

Komfyren bør ha en god stekeovn, gjerne med mulighet for varmlufts steking. Grillelement kan også være greit når grillsesongen nærmer seg og det er regn og kuling utenfor. Husk og at du som regel må skru på 2 brytere for å få stekeovnen til å virke. 1 for strømmen og en som stiller termostaten.

En mikrobølgeovn er og veldig anvendelig, særlig til å varme opp rester. Og de som først venner seg til å bruke mikroen, klarer seg ikke uten. Bare se hva du får kjøpt i butikken av ferdige retter som er veldig raskt å lage med mikro. Her kan man få fullt ferdige middager på 5 minutter. Men mikroen kan brukes til mye annet og. Den er grei til tining av mat fra frysen, varme opp mat hvis det blir kaldt og selvfølgelig hvis rødvinen er kald, ta den noen sekunder i mikroen. Klarer du ikke å kjenne forskjell på bjørnebærsmak eller bringebærsmak i vinen, så kjenner du ikke "mikrosmak" heller, enkelt og greit.

Kjøleskap/fryser

Fersk mat og rester skal som regel oppbevares kaldt. Alt kjøtt og fisk legges i kjøleskapet, men og forskjellige grønnsaker og frukt. Melkeprodukter lagres og kaldt. Derfor hører kjøleskapet med på kjøkkenet og gjerne i selskap med en fryser. Disse store kombiskapene er ypperligere til dette bruk, og da slipper man å gå i andre rom for å hente noe i frysen. Det er og bedre å ha separat frys enn disse innebygde.
Bruk kjøleskapet aktivt og sørg alltid for å ha diverse råvarer tilgjengelige her. Har du melk, egg, smør, litt grønnsaker, diverse sauser, noe kjøtt og fisk så klarer du deg lenge.
Fryseren er og grei å ha reservemat i. Ha gjerne ett utvalg ferdige retter til de dager det er fint vær ute eller noe bra på tv-en. I hyllene i matvarebutikken er det ofte ett utvalg av slike retter. Fryser er og grei til å legge rester i, samle opp noen og så har du pytt i panne til middag av og til. Men i min fryser hjemme finner jeg brød, ferdige kjøttkaker, pølser, kjøttdeig, noe fisk(jeg har en forkjærlighet for sei) og ett par poser med ferdige grønnsaksblandinger. Og når jeg først snoker på kjøkkenet mitt finner jeg både suppeposer, sauseposer, hermetikk, ris, pasta, frukt, grønnsaker osv.

Annonse


Her er noen andre aktuelle artiklerLegg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:219Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.