
Rømmegrøt var vel de store anledningers mat i Norge før i tiden. Da var det vanlig med rømmegrøt som barselgrøt, slåttegrøt og Jonsokgrøt.
Barselgrøt skulle være noe å styrke seg med når fødselen var vel overstått og dette var en vanlig tradisjon over hele landet.
Under følger utdrag av grøtbeskrivelse fra Anne Randem fra Aurskog. Dette er fra heftet Norsk Mat fra mange gryter.
Kanel og sukker i ruter
Barselgrøten på Aurskog - og vel over hele Østlandet - skulle være fint pyntet når den kom inn døren i den store vakre terrinen, med sine utskjæringer og bærehanker. Kanel og sukker var strødd i ruter på toppen; og alt fettet var helt ned i terrinen, slik at grøten faktisk lå der og skalv i et eneste stort smørøye.
Sankt Hans-grøten var også ekstra pyntet, og den skulle spises ute, samme hvordan værgudene var i humør den dagen. Det samme gjaldt slåttegrøten som ble servert for alle onnefolkene den dagen høyet var slått av. Jeg har mange ganger vært med mor og båret slåttegrøt ut på jordet.
Og her er rømmegrøten - eller fløtegrøten som den helst heter på våre trakter - slik min mor og hennes mor før igjen laget den, og slik jeg selv i alle år har servert den.
Det må kremfløte til; skikkelig kremfløte. Mor separerte selv melken den dagen hun skulle ha fløte til rømmegrøten, - jeg husker hun svingte separatoren ekstra fort da; for at fløten skulle bli så tykk som mulig. I dag har man sjelden hånd om fløten selv, men meieri-kremfløten er jo både god og fet.
Bruk svak varme
Den friske fløten må settes bort for å surne litt, den skal ikke være for sur, et par dager i vanlig kjøkkentemperatur skulle klare seg. Hell den så i en gryte og sett den over svak varme. Den skal småkoke en ti minutters tid.
Når melet skal i
Nå skal det første hvetemelet i; det drysses forsiktig over grøten samtidig som man rører godt i den. Det skal såpass mye mel til at grøten blir temmelig tykk og slipper gryten.
Så får den småkoke videre, like til fettet begynner å skille seg ut. Er man heldig, slipper grøten fettet temmelig raskt ; men det kan ofte ta lengre tid, opptil et kvarter. Det avhenger i grunnen av fløten. Straks fettet begynner å skille seg ut, står man klar med skjeen, og skummer den gylne væsken over i en mindre kjele. Alt det utskilte fettet skal av, det blir fett nok igjen i grøten likevel.
Når grøten er skummet godt, skal det mere mel i den, så mye den kan klare å oppta faktisk. Deretter sper man med kokende nysilt melk til den får en passende konsistens, og salter den som vanlig grøt. La den bare koke fort opp etter at melken er kommet i.
Lag smørøye av fettet
Rømmegrøten skal serveres med sukker og kanel og digert «smørøye» av det fettet man skummet av. Det hender når man koker riktig store porsjoner at det kan bli litt lite fett til smørøye, da får man heller smelte litt meierismør og spe på med det. Men ved små porsjoner skulle det bli fett nok av fløten, hvis den bare er god og fet nok.
Noen drikker melk til grøten, andre saft. Selv vil jeg helst ha saft og vann, men det skal være bringebærsaft, søt hjemmelaget bringebærsaft.
Hele knepet når man koker rømmegrøt er å være tålmodig. Man må gi seg god tid, vente til alt fettet er skilt ut selv om det skulle ta en stund, og man må gi seg tid
til å røre melet forsiktig og godt i fløten. For rømmegret er ikke noen vanlig grøt som man kan la passe seg selv bare man svinger litt med treskjeen i den en gang i blant; nei, rømmegrøt skal pleies og voktes under hele tillagningsprosessen. Men så er vel også navnet det eneste den har til felles med annen grøt, den smaker i hvert fall av noe helt annet og bedre enn det man vanligvis forbinder med ordet grøt.
Ikke rosiner takk!
Noen steder bruker man rosiner i rømmegrøten. Det synes ikke jeg hører hjemme der. Og det er vel
også bare gjort i et slags forsøk på å forbedre og variere den, - som om rømmegrøten hverken trenger variasjoner eller forbedringer.
En helt annen type rømmegrøt kan man finne andre steder i landet, f. Eks, på Sunnmøre. Der lager man grøten av rømme og grovt byggmel; det gjør grøten mørkere i fargen og kraftigere i smaken, og jeg vet at de som er vant til denne formen, finner den langt mere fristende og velsmakende enn hvetemels-grøten som brukes på Østlandet. Men det er naturligvis bare en smaks og vanesak, slutter fru Randem.
Og for de som vil prøve seg på rømmegrøt har jeg noen forslag her. Dette er gamle oppskrifter fra samlingen min. Flere følger under.
Rømmegrøt på vestlandsvis
1/2 l seterrømme
1. gang:
1/2 dl hvetemel
1/2 dl semulegryn
2. gang:
1/2 dl hvetemel
1/2 dl semulegryn
1/2 - 3/4 l helmelk
evt. salt
En god gammel oppskrift.
Slik gjør du det:
Rør sammen i en kjele: rømme, hvetemel og semulegryn.
Sett over til koking, ikke på for sterk varme, rør med treskje til det koker opp.
Skru ned varmen, kok videre og skum av fettet etter hvert som det koker ut.
Når det er tatt av nok fett røres hvetemel og semulegryn inn for 2. gang. Samme mengde som sist.
Spe med lunken melk til grøten er passe tykk. Smak eventuelt til med litt salt.
Sendingsgraut
1,5 liter rømme
200 g hvetemel
150 g smør
1/2 ts salt
Pynt:
hardkokt egg
Svisker og kandissukker
Rømme og smør varmes opp i en gryte. Rør inn melet til det ikke er klumper. La den surre på svak varme i 15 minutter. Smøret skal være synlig i grøten. Hvis ikke ha i mer. Øses så opp i egnet serverings fat eller bolle og pyntes med eggeskiver, svisker og kandis. Denne grøten ble sendt til brylluper og barnedåp mm. Gjerne i større spann.
Slåttegrøt
5 dl sur fløte (seterrømme)
2 dl hvetemel
5 dl melk
3/4 ts salt
Kok fløten under lokk i 10 minutter. Sikt på ca 1/3 av melet. Småkok, rør forsiktig til smøret kommer fram. Skum smøret av, hold det varmt til serveringen. Sikt på resten av melet, kok opp. Spe litt etter litt med den kokende melken til grøten blir passe tykk. Smak til med salt.
Grøten serveres med smøret, kanel og sukker.
Her er flere forskjellige oppskrifter på rømmegrøt og noen andre lignende grøter. Flere tradisjonelle norske.
Rømmegrøt
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
09.05.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
5 dl seterrømme
2 dl hvetemel
5 dl melk
ca. 1 ts salt
Spekemat og rømmegrøt har lange tradisjoner i Norge. Utrolig godt er det også. Rømmegrøt kan du lage enkelt fra grunnen av, men du får også kjøpt det ferdig i butikken. Server smør, sukker og kanel til.Fremgangsmåte
1. La rømmen koke i ca. 5 min.
2. Sikt i halvparten av melet og rør kraftig.
3. La det stå og koke på svak varme til smøret (fettet) pipler frem.
4. Ta av smøret med en skje eller liten øse før du rører inn resten av melet og sper på med melken.
5. Spe med litt melk av gangen og rør godt mellom hver gang. La grøten småkoke i ca. 5 minutter før du smaker til med salt.
Serveres med sukker, kanel og smøret fra rømmen. Rømmegrøt smaker nydelig sammen med spekemat.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
210,26 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,53 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
16,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,95.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Rømmegrøt fra Lærdal
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
26.05.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Mat.noIngredienser
1 liter rømme
1 liter melk
2 dl semulegryn
1 dl hvetemel
2 ts sukker
1 ts salt
Fremgangsmåte
Kok rømmen i 10 minutter, ha i gryn og mel, og kok til fetttet kommer ut. Ta til side noe fett. Spe med kokende melk og kok i 20 minutter.
Ha i salt og sukker, rør inn litt av fettet. Øs opp og slå resten av fettet over grøten.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
199,27 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
16,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,97.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Rømmegrøt fra Finnmark
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
15.05.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Mat.noIngredienser
1 liter rømme
9 dl melk
4 dl hvetemel
Fremgangsmåte
Rømmen kokes i 15 minutter før melet tilsettes, slik at det blir som en tykk suppe. La det koke sakte til smøret slipper. Smøret fløtes fra til man får nok til å servere ved siden av grøten.
Rømmegrøten må pleies med omhu under kokingen så den ikke setter seg fast i grytebunnen. Resten av melet has i, og grøten spes til den blir passende tykk.
Ved servering helles fett i bunnen på terrinen før grøten øses opp. La den danse i sitt eget fett, står det i oppskriften.
Sukker og kanel hører med i tillegg til kald melk eller saft.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
209,38 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
16,66 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,03.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Sunndals graut (Sunndalsgrøt)
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
26.03.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
250 g meierismør
150 g hvetemel
3 dl fløte
3 dl rømme
1 l h-melk
1 ts salt
4 ss farin
En skikkelig tradisjonsgrøt fra Møre. Grøten blir veldig fyldig og med god smak. Jeg var litt uheldig med kanelen på bildet, men gjort er gjort. Husk å piske godt når melk røres i, her tabbet jeg meg ut for andre gang og det ble noen klumper. Om det skjærer seg, så kan du fuske med stavmikseren.Fremgangsmåte
Smelt smøret og rør inn melet. Hell i fløte og rømme og rør godt sammen. Spe på den varme melken og rør kraftig for å unngå klumper. Hell salt i røren og la det hele koke i 20-25 min.
Server i boller, strø på med kanel og sukker. Grøten serveres helst kald på Nordmørs bakels (se denne i bakverk).
Dette er en tradisjonsrett fra fjordene på Nordmøre, og som ble servert ved store anledninger som bryllup, barndåp helt tilbake til 1800-tallet.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
256,22 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
22,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,48.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Rømmegrøt fra Slidre
Antall porsjoner =
12Dato lagt inn eller oppdatert
21.05.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Mat.noIngredienser
1,5 liter fløte
1,5 liter rømme
400 g hvetemel
litt sukker
0,5 liter melk
salt
sukker
Fremgangsmåte
Denne oppskriften fra Vestre Slidre Bondelag i Valdres viser hvordan den "gamle" rømmegrøten skulle lages.
Bland fløte og rømme og kok i ca 10 minutter. Bland sammenhvetemel og sukker. Litt sukker i melet gjør at grøten ikke så lett klumper seg.
Dryss på mel, litt om gangen, og la grøten koke opp mellom hver gang. Kok grøten litt fast, dra kjelen til side og la den stå så grøten skiller seg og fettet kommer ut. Ta av litt fett, spe så med varm melk. Litt om gangen. Smak til med salt og sukker.
Ha grøten i en bolle, slå over det varme fettet. Dryss over sukker og kanel, eller server ved siden av. Hjemmebakt flatbrød og vafler hører til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
305,55 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,3 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
27,83 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,38.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Rømmegrøt med brunostslør
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
09.05.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat.noBildet er tatt av
Mat.noIngredienser
6 dl seterrømme
Ca.2 dl hvetemel
Ca. 5 dl helmelk eller like deler søt og syrnet melk
1/2 ts salt
Fremgangsmåte
Kok rømmen under lokk i ca. 2 minutter.
Tilsett halvparten av melet og rør kraftig til smøret pipler frem.
Skum av fettet. Rør i resten av melet og spe med melken.
Rør grøten jevn og klumpfri. La den koke i ca. 5 minutter.
Smak den til med salt. Server rømmegrøten med rømmefettet, sukker og kanel på.
Litt finrevet brunost smaker også godt på rømmegrøten.
Rød saft smaker godt til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
220,91 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,95 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
18,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,22.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fortånnagraut fra Orkdal
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
02.07.2009Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Brodogkorn.noBildet er tatt av
TineIngredienser
Byggmelsgrøt:
2 l skummet melk
5 dl byggmel
2 ts salt
Rømmegrøt:
2,5 dl seterrømme
1 dl hvetemel
2,5 dl helmelk
½ ts salt
Fortennagraut, fortinnagraut eller onnegraut var andre navn på samme grøt. Det var en grøt som ble servert i to lag, byggmelsgrøt under, og over det et lag fra rømmegrøt, gjerne drysset med sukker og kanel.Fremgangsmåte
Byggmelsgrøt:
Bland mel og melk. Kok opp ved svak varme. Kok grøten ca 15 minutter.
Rømmegrøt:
Kok rømmen under lokk i 2 minutter. Bland i halvparten av melet og rør godt. Etter en stund kommer smøret fram. Skum av smøret og bland i resten av melet. Spe med melken og ha i saltet.
Ha byggmelsgrøt på en tallerken og dekk med et lag rømmegrøt. Server med smør, sukker og kanel.
Oppskrift fra Tine
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
95,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,43 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,74.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Glutenfri Rømmegrøt
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
22.06.2006Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
ToroIngredienser
2 dl TORO Glutenfri fin kakemiks
3 dl (1 beger) Seter rømme
6 dl H-melk
2 ts sukker
½ ts salt
Fremgangsmåte
1. Slå rømmen i panna, la den koke opp under svak varme.
2. Sikt på melet.
3. La den småkoke litt om du vil at grøten skal slippe fettet.
4. Spe med lunken melk.
5. Kok opp og smak til med salt og sukker.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
172,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,93 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
12,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,53.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Rømmegrøt fra Aulestad
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
09.05.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat.noBildet er tatt av
Mat.noIngredienser
1/2 l kremfløte
1/2 l seterrømme
100 g hvetemel
1 l melk
1 dl risengryn
2-3 dl kulturmelk/kefir
2 ts salt
Tilbehør:
Sukker og kanel
Rød saft
Fremgangsmåte
Kok fløte og rømme under lokk, ca. 10 minutter. Rør inn mel og la grøten koke til det kommer smør ut. Skum av smøret.
Kok melk og risgryn til risgrøt. Rør inn rømmegrøten og kok opp. I våre dager liker de fleste en mer syrlig grøt, derfor tilsetter vi kulturmelk. Smak grøten til med salt.
Server med sukker og kanel. Kald, rød saft smaker godt til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
197,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,34 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
16,29 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,62.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Rømmegrøt med artig tilbehør
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
09.05.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
1 liter seterrømme
Ca.3 1/2 dl hvetemel
1 liter melk
2 ts salt
Sukker og kanel
Fremgangsmåte
Kok rømmen under lokk i 2 minutter. Rør i halvparten av melet. Rør kraftig, så kommer smøret frem. Skum av smøret og rør i resten av melet. Spe med melken og rør til grøten er jevn og helt uten klumper. Kok grøten i 3 minutter. Smak til med salt og server grøten med spennende tilbehør som f.eks revet brunost, lettsukrede jordbær, rosiner, hakkede nøttekjerner, sukker og kanel til. Et fat med spekemat ved siden av grøten så har du et fullstendig måltid.
Rømmegrøt kan gjerne spes med like deler søt og syrnet melk. Da får den en ekstra frisk og syrlig smak.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
208,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,76 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
17,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,99.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fortånnagraut ny
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
06.11.2019Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Brodogkorn.noBildet er tatt av
Brodogkorn.noIngredienser
Vassgraut:
1 dl valsa bygg
3 dl vann
En klype salt
Rømmegrøt:
3 dl rømme
1 ss hvetemel
1 dl vann
Topping:
2 ss smør
2 ss bjørkesirup eller vanlig mørk sirup
Litt revet fenalår
½ dl bygg, tørket og puffet
Litt vegetabilsk olje
Kokken Heidi Bjerkan står bak fortånnagraut - en mektig god grøt som består av både vassgraut og rømmegrøt toppet med godt smør, sirup, revet fenalår og puffet bygg.Fremgangsmåte
Dag 1:
Legg bygg til vassgraut og topping i vann og la stå i minst fire timer. Ta ut ca. 0,5 dl bygg til toppingen og kok skikkelig myke i en kjele med vann, i et par timer. Ha deretter byggkornene utover et bakepapirkledt stekebrett og tørk ved 65 °C til de er tørre. Resten av byggkornene kan bare stå i bløt til dagen etterpå.
Dag 2:
Ha resten av byggen (ca. 1 dl) i en kjele med vann og en klype salt. Kok vassgrauten i ca. 15 minutter.
Ha rømme og vann i en kjele og la koke opp. Pisk inn hvetemel og la det putre i omtrent 15 minutter. Fjern litt av smøret som pipler frem, men behold mesteparten. Rør underveis langs bunnen, slik at grøten ikke setter seg fast.
Topping:
Brun smør i en kjele. Pass på at det ikke brenner seg. Puff den tørkede byggen ved å fritere den i en stekepanne med litt vegetabilsk olje på høy varme. De vil puffe raskt, så følg med. Riv til slutt litt fenalår.
Fortånnagraut serveres slik:
først en øse vassgraut i skålen, deretter en øse rømmegrøt. Topp fortånnagraut med brunet smør, sirup, revet fenalår og puffet bygg. Velbekomme!
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
204,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,64 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
14,65 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,3.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:412