
Sommeren er ikke over enda og hva passer ikke bedre enn å invitere på ett lite tapas selskap en lun sommerkveld nå i august. Her er ett godt utvalg satt sammen av Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt hvor det brukes kylling, kalkun, scampi, egg og mye annet godt.
Tapas kommer av det spanske ordet tapa som betyr "å dekke". Det var nettopp det de første tapas
var - skiver av brød eller skinke som ble lagt oppå glassene for å holde fluene unna. Heldigvis har tapas utviklet seg langt utover dette nå, og er blitt en spennende måte å servere mat på. Det gir muligheten til å smake mange forskjellige småretter i ett måltid.
Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt har latt seg inspirere av den spanske tapas-tradisjonen og foreslår her et knippe sensommertapas til varme sensommerkvelder. Porsjonstapas på store tallerkener lar gjestene sitte rolig ved bordet og nyte god mat og drikke.
Sett gjerne fram små skåler med oliven, ostebiter, god olje, balsamicoeddik, grissini og godt brød i tillegg. Et lite glass kald sherry passer også utmerket til tapas.
Tapas til 6 - 8 personer
Sommertapas
- Bløt eggerøre i skall med chorizopølse
- Kalkunfilet med marinerte aprikoser
- Agurk-osterull med sprøstekt speket kalkunfilet
- Marinerte kyllingspidd med sesamfø
- Asparges med parmesan-vinaigrette
- Hvitløkspoteter
- Dressinger
- Godt brød
- Dessert; havreflarn med lemoncurd
Bløt eggerøre med chorizopølse
5 egg
ca 1/2 dl fløte
ca 50 g kaldt usaltet smør
salt og kvernet pepper
Knekk eggene ca. midt på og skyll eggeskallene godt. Bruk de peneste skallene som "skåler". Visp egg og fløte sammen i en stålbolle (evt. annen bolle som tåler varme). Kok opp vann i en kjele og ha bollen over kjelen med kokende vann, reduser varmen. Rør til eggerøren begynner å stivne. Ha i kaldt smør i biter. Hvis du ikke bruker usaltet smør bør du smake til med salt etter at du har hatt i smøret, ellers kan det lett bli for salt. Eggerøren skal være bløt. Fyll eggerøren i det halve eggeskallet. Sett det i litt grovsalt på tallerkenen. Ha på en skive chorizopløse og pynt med en urt.
Kalkunfilet med marinerte aprikoser
3-4 skiver kalkunfilet
Ingefærglasur:
2 ss rapsolje
1 ss søt chilisaus
1 ss kinesisk soya
1 ss revet, fersk ingefær
Marinerte aprikoser:
1/2 dl sukker
1 dl vann
1/2 vaniljestang
1 stjerneanis
8 aprikoser
Stek kalkunskivene 2-3 minutter på hver side og la dem hvile litt i pannen. Bland sammen alle ingrediensene til ingefærglasuren og pensle over kalkunskivene. Kok opp vann, sukker, splittet vaniljestang og stjerneanis. Legg i aprikosene som er delt i to og la dem trekke, gjerne over natten.
Del kalkunskivene i to, legg på et par aprikoser på hver kalkunbit og pynt med urter.
Agurk-osterull med sprøstekt spekefilet av kalkun
6-8 skiver spekefilet av kalkun
litt olje
Agurk-osterull:
125 g snøfrisk naturell
50 g chèvre
saft og skall fra 1 lime
salt og kvernet pepper
1 agurk
Vinaigrette:
3 ss finhakket rødløk
3 ss ekstra virgin olivenolje
3 ss presset sitronsaft
salt og kvernet pepper
Bland sammen ostene og smak til med limesaft/skall, salt og pepper.
Kutt topp og bunn av agurken og skjær den i tynne skiver på langs med en ostehøvel.
Legg agurkskivene på et stykke plastfolie slik at de overlapper hverandre på langsidene. Legg ostekremen tvers over nederst og rull sammen. La rullen ligge med plastfolien på 1 times tid i kjøleskap slik at rullen får satt seg.
Bland ingrediensene til vinaigretten. Skjær agurkrullen i skiver og ha på litt av vinaigretten. Skjær spekefiletskivene i tynne strimler og sprøstek dem i litt olje. Legg litt sprøstekt speket kalkunfilet på hver agurkrullskive.
Marinerte kyllingspidd med sesamfrø
3 kyllingfileter
3 båter hvitløk, finhakket
3 sjalottløk, finhakket
1 ts korianderfrø
1 ts spisskummenfrø
saft av 1/2 sitron
1 rød chili, hakket
2 ss olivenolje
2 ss sesamfrø
Trespidd - la dem ligge i vann i 30 minutter
Del kyllingfiletene i tre på langs og ha dem i en bolle. Ha hvitløk, sjalottløk, koriander- og spisskummenfrø, sitronsaft, chili og olje i hurtigmikser til alt er blandet. Hell sausen over kyllingstrimlene og mariner i ca. 2 timer. Træ kyllingstrimlene på spidd, dryss på sesamfrø og stek eller grill dem i ca. 2 minutter på hver side. Server med avokadodressing eller basilikumsaus.
Avokadodressing
2 avokado
2 dl yoghurt naturell
1 dl lettrømme
1 båt revet hvitløk
saft av 1/2 sitron
salt og kvernet pepper
Del avokadoene og ta ut steinene. Skrap ut kjøttet og ha det i en hurtigmikser. Tilsett yoghurt, lettrømme og hvitløk. Kjør blandingen til alt er godt blandet. Smak til med sitronsaft, salt og kvernet pepper.
Basillikumsaus
1 potte basilikum
4 ss kesam
2 ss lettrømme
1 ts sukker
salt og pepper
Ha basilikumblader og resten av ingrediensene i en hurtigmikser og kjør til en glatt saus.
Marinerte scampi
Marinade:
1 chili, finhakket
2 båter revet hvitløk
1 ss revet frisk ingefær
1/2 ts kajennepepper
2 ss hakket, frisk koriander
1/2 ts salt
1/2 ts malt paprika
3 ss olje
(marinade til 12 scampi)
scampi, rå - beregn 2-3 per person
Skrell scampiene og fjern den sorte tarmen.
Kjør alle ingrediensene til marinaden i en hurtigmikser, til alt er blandet. Legg scampiene i en bolle og hell marinaden over. La dem trekke 1-2 timer i kjøleskap, eller helst over natten.
Stek scampiene i en middels varm panne, til de skifter farge, ca. 1 minutt på hver side.
Asparges med parmesan
10-12 grønne asparges
litt høvlet parmesan
revet skall av en lime
god olivenolje
Skrell og skjær bort den nederste delen av aspargesen. Kok aspargesen i lettsaltet vann ca. 3 minutter og avkjøl i iskaldt vann. Del aspargesen i to og på langs. Legg noen biter på hver tallerken og høvle over litt parmesan. Pynt med revet limeskall og drypp over litt olje.
Hvitløkspoteter
6-8 middels store, kokte poteter i skiver
1 pk majones
1 beger crème fraiche
4 båter revet hvitløk
salt og kvernet pepper
3-4 tomater i skiver
3 kokte egg, grovhakket
Lag tårn av potet- og tomatskiver. Bland sammen majones, crème fraîche, hvitløk og smak til med salt og pepper. Hell sausen over potet- og tomattårnene og dryss over grovhakkede kokte egg. Ha eventuelt resten av sausen over i en liten bolle og sett på bordet.

Frisk og deilig dessert, - havreflarn med hjemmelaget lemon curd
Havreflarn med lemoncurd
havreflarn - beregn 2-3 kjeks per person
lemoncurd
friske bær til pynt
Lemoncurd (sitronsmør)
5 eggeplommer
120 g sukker
saft av 4 sitroner
150 g smør
Pisk lett sammen eggeplommer og sukker i en kjele. Tilsett sitronsaft. Varm opp over svak varme til det tykner. Rør hele tiden. Sett kjelen til side og rør inn mykt smør. Lemoncurd kan oppbevares i kjøleskap 2-3 uker på glass med lokk.
Bre et tynt lag lemon curd på hvert havreflarn og legg 2 eller 3 havreflarn på hverandre. Pynt med friske bær.
Scampi med skinke(tapas)
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
07.08.2004Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Studio Dreyer-HensleyIngredienser
12 rå scampi (renset med halen på)
100 g revet mozarellaost
1 ts nykvernet pepper
12 skiver spekeskinke
2 ss olivenolje
Fremgangsmåte
1. Skjær et langsgående snitt på ryggen på rekene (ikke helt igjennom). Fyll snittet med ost, og ha på pepper.
2. Rull hver reke inn i en spekeskinkeskive. Hodet og halen skal stikke ut av hver ende av rullen.
3. Pensle de med olivenolje, og stek de på grillen eller i ovnen ved 230°C i 6-8 minutter.
Server gjerne med litt rømme smakt til med sitronsaft, salt og pepper.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
244,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
15,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 20,23.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gambas al pil pil
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
26.11.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Elsa's hjemmesideBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
4-5 ss olivenolje
4 hvitløkbåter, finhakket
1 ts tørket rød chili, i flak
1 ts paprikapulver
500 g middels store, rensede rå scampi
1-2 ss nypresset sitronsaft
1-2 ss tørr sherry
salt og nymalt pepper
2 ss bladpersille, hakket
På bildet er det brukt små reker. Jeg syns ikke scampi er noe særlig. Mvh KnutFremgangsmåte
Du trenger mye brød for hånden til å fange opp de deilige saftene i pannen etter disse hvitløkskalldyrene. Denne baskiske tapa som andre steder i Spania heter gambas al ajillo, serveres tradisjonelt fresende varme i en liten metallpanne.
Varm olivenoljen i en panne på middels varme. Ha i hvitløk, chiliflak og paprika og stek i ca. 1 minutt, til det dufter. Skru opp til sterk varme, ha i scampi, sitronsaft og sherry. Rør godt og stek i ca. 3 minutter, til scampiene blir rosa og ugjennomsiktige. Smak til med salt og pepper, dryss med persille og server.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
159,01 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0,53 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 12,22.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fylte lefser
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
02.07.2009Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Brodogkorn.noBildet er tatt av
Brodogkorn.noIngredienser
Med laks:
1 pk snøfrisk naturell
2 ss frisk dill
200 g røkelaks
4 stk store lefse
Med lam:
½ stk rødløk
4 ss purre
4 ss lettrømme
2 stk lefse
16 skive fårepølse
½ ts salt
½ ts grovkvernet pepper
Fylte lefser er en utmerket forrett, og passer ypperlig som en tapasrett. Prøv både lefser fylt med laks og lefser fylt med lam.Fremgangsmåte
Med laks:
Bland Snøfriskost med finklippet dill. Smør dette på lefsene. Legg på tynne skiver av røkelaks og rull sammen. Skjær 4 cm brede biter på skrå og legg dem på et serveringsfat.
Med lam:
Skrell og skjær rødløken og purren i tynne skiver. Smør rømme utover begge lefsene. Legg på et lag med rødløk og purre. Legg utover fårepølse i to rader. Dryss over salt og grovkvernet pepper. Rull lefsa sammen. Del hver lefse i 4 biter. Anrett lefserullene på fat.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
204,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
15,72 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 13,86.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:880