Start julekakebaksten med pepperkaker


Oppdatertdato: 2020-11-27 Tema: Julekaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Ragge Strand og Knut Pettersen


Det første mange baker før jul er ofte pepperkaker og evt ett pepperkakehus. Når du først lager opp en deig til huset, er det ikke noe i veien for å doble den så du har til noen figurer også. Pepperkaker er holdbare ganske lenge og kan spises i hele desember. Og da kan man bruke alle de andre dagene til å bake andre kaker eller lage diverse julemat.

Nå har jo denne corona situasjonen gjort til at vi må holde oss hjemme mer og da kan faktisk kakebaking eller diverse matlaging være en avslappende virksomhet. Og selv om du ikke er noen erfaren kakebaker, så er det ikke lenge før en lærer de mest basic arbeidsoppgavene og dermed kan servere både kaker og annen julemat. Husk og at pepperkaker er enkle å lage glutenfrie.

Først en tegning av pepperkakehus fra matprat du kan laste ned

Tegning pepperkakehus fra Matprat

Og så først oppskrift på pepperkakehus og så andre etterpå



Pepperkakehus

1 hus

1 dl lys sirup
180 g sukker
150 g meierismør
1 dl kremfløte
350 g hvetemel
½ ts malt nellik
½ ts malt ingefær
½ ts pepper
2 ts malt kanel
1 ts bakepulver
1 dl hvetemel , til utbaking

Ha sirup, sukker og smør i en kjele. Varm det opp, og rør til sukkeret smelter. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen. Ha i fløten og rør. Tilsett melet med krydder og bakepulver. Deigen blir fin hvis en spanderer på oss å sikte melet. Dekk til deigen og la den stå til neste dag.

Tegn mønster til huset i papp.
Bak deigen ut til 3-4 mm tykk leiv. Skal en ha store flater, lønner det seg å kjevle deigen på papirkledd plate og skjære den ut. Da forskyver ikke delene seg. Stek huset, kirken eller hva det måtte være. La delene ligge til neste dag.

Glaser huset og pynt det neste dag. Lim huset sammen med smeltet sukker. Pynt huset som du vil ha det, bruk melis med eggehvite til lim. Du kan gjerne pynte rundt med gjerde, dyr, kakemenn og stjerner.

I stekeovnen ved 175 grader i 10-12 minutter.



Pepperkakehus


Prøv også Pepperkakehus.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 30.11.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Egil Bratnes hjemmeside
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

1 1/2 dl sirup,
80 g smør/margarin,
75 g sukker,
1 dl Viking Melk,
375 g hvetemel,
2 ts pomerans skall,
2 ts ingefær,
1/4 ts pepper,
2 ts natron



Fremgangsmåte

Steketemeratur: 180 C Steketid: 10 minutter

Kok opp sirup, margarin (smør), farin og Viking Melk. Avkjøl dette og tilsett siktet hvetemel blandet med krydder og natron. Dekk deigen godt til og la den stå kjølig et par timer. Imens, klipp ut eller tegn av mønsteret til huset.
Kjevle ut deigen ca. 3 mm tykk og legg den direkte på stekeplaten. Legg mønsterdelene oppå leiven og skjær ut delene med en skarp kniv. Husk hull for dører og vinduer samt den utsnittede døren. Stek delene og legg dem på rist for avkjøling.

Lag glasur av 4 dl melis, ca. 1 eggehvite og noen sitrondråper. Hell glasuren i et kremmerhus av matpapir og klipp av spissen slik at det blir passe stor åpning. Pynt alle delene før huset settes sammen. Bruk din egen fantasi når du pynter huset. Pass på at glasuren er tørr før huset settes sammen.

Smelt ca. 1/2 dl farin i stekepannen så farinen blir lys brun. Dypp de enkelte delene av huset i den seltede farinen og sett dem nøyaktig sammen på et stødig underlag. Sprøyt litt glasur over skjøtene.

Resten av deigen er fin å lage figurer av. Bruk ferdige former eller tegn på stiv kartong og klipp ut. Dekorer med resten av melisglasuren - gjerne tilsatt konditorfarge eller bruk dekorasjonsgelè.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 368,49 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 64,64 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,86.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Glasur til pepperkaker, pepperkakehus m.m.


Prøv også Glasur til pepperkaker, pepperkakehus m.m..

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 25.05.2020
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

4 dl Melis med sitron-, jordbær eller sjokoladesmak
1 eggehvite
1/2 krm eddik


Glasur brukes på mange forskjellige kaker. Varier med annen smakstilsetning.


Fremgangsmåte

Pisk ingrediensene sammen til en fast, seig masse, helst med miksmaster. Ha glasuren i sprøytepose og sprøyt i mønster på f.eks. pepperkaker.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 348,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 85,64 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,41.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Pepperkaker


Prøv også Pepperkaker.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 21.11.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

250 g smør
2,5 dl sukker
2 dl sirup
4 dl melk
2 dl vann
2 ss kanel
1 ss malt nellik
1 ss natron
13 dl hvetemel
skåldede halve mandler


En god oppskrift på pepperkaker som vi bruker.


Fremgangsmåte

Smelt smøret sammen med sirupen i en kjele. Mål opp sukkeret og hell det i en stor bakebolle sammen med alle krydderne. Hell over det smeltede smøret med sirupen og bland godt. Hell i vannet og bland igjen. La blandingen avkjøles noen minutter slik at den får romtemperatur.

Bland melet godt med natronen og ha det oppi deigen, som blir ganske løs. Arbeid sammen deigen med en tregaffel eller lignende.

La nå deigen hvile i kjøleskapet i 1-2 døgn før den kjevles ut. Legg den enten godt tildekket i bakebollen eller i en stor plastpose. I hviletiden får melet tid til å svelle slik at deigen blir meget lett å kjevle. Deigen kan også eltes litt før den kjevles ut.

Smør stekebrettet med litt margarin, eller bruk bakepapir. Kjevle ut litt deig om gangen, og stikk ut kakene med pepperkakeformer. Stek kakene midt i ovnen ved 200-225 C i 4-6 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 300,13 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 45,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,4.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Pepperkaker 2.

Pepperkaker 2


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 02.12.2013
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

150 g meieriesmør
1 dl sirup
2 dl sukker
1 dl kremfløte
1/2 ts nellik
1/2 ts ingefær
1/2 ts pepper
2 ts kanel
1 ts bakepulver
ca. 450 g hvetemel


Hjemmelagde pepperkaker skaper fin julestemning og smaker utrolig godt i en mørk førjulstid.


Fremgangsmåte

1. Bland smør, sirup og sukker i en kjele. Varm opp til sukkeret er helt smeltet.
2. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noe.
3. Rør inn fløte.
4. Sikt i krydder, bakepulver og det meste av melet. Rør alt sammen til en jevn deig. La deigen stå kaldt lengst mulig.
5. Elt deigen i litt mel på bordet og kjevle den ca. 3 mm tykk.
6. Stikk ut forskjellige figurkaker, legg dem på bakepapirkledd stekebrett og stek dem på midterste rille i stekeovnen ved 175 °C i ca. 10 minutter.
7. Avkjøl kakene på rist.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 407,84 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 58,98 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,28 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,99.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Glutenfrie pepperkaker.

Glutenfrie pepperkaker


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 02.12.2017
Denne retten tar ca 0 å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Finax
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

75 g usaltet smør
0,5 dl sukker
0,5 dl lys sirup
0,5 dl vann
1 ts malt ingefær
2 ts malt kanel
0,5-1 ts malt nellik
0,5-1 ts malt kardemomme
0,5 ts bikarbonat (natron )
ca 4 dl finax lavprotein melmix


Glutenfrie pepperkaker hvor det brukes glutenfri melmiks. Hvetemel i pepperkaker kan lett erstattes med glutenfritt mel, her med Finax mel.


Fremgangsmåte

Rør smør, sukker og sirup smidig. Tilsett alt det andre. Arbeid sammen til en jevn deig.
La deigen hvile over natten tildekket med plast.
Arbeid så deigen smidig og kjevle ut på melet bakebord så tynt som mulig. Trykk ut kaker med former.
Legges på papirkledd plate og stekes ved 225 grader i midten av ovnen i ca 5 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 374,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 58,8 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,93.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Julens fineste pepperkaker.

Julens fineste pepperkaker


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 13.11.2011
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

1 dl lys sirup
1 dl sukker
200 g meierismør
1 stk egg
1 ts malt anis
1 ts malt kardemomme
½ ts pepper
½ ts malt nellik
2 ts malt kanel
1 ts bakepulver
ca. 300 g hvetemel


Pepperkaker er enkelt å lage og er hyggelig å lage sammen, enten det er med venner eller barna.


Fremgangsmåte

Smelt sirup, sukker og smør over svak varme. Avkjøl. Rør inn de øvrige ingrediensene. La deigen stå kjølig til neste dag.

Kjevle ut tynn leiv og stikk ut kakene. Stek kakene og avkjøl på rist. Oppbevar kakene i tett boks.

I stekeovnen ved 200 °C i 7-8 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 428,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 51,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 21,9 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,47.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tyrkisk-pepperkaker.

Tyrkisk-pepperkaker


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 19.12.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Pepperkakegalleriet
Bildet er tatt av Katrine Lunke

Ingredienser

210 g mørk sirup
150 g Tyrkisk pepper-drops
150 g Melange
1 egg, lett pisket
420 g hvetemel
4 g ingefær, malt
4 g stjerneanis, malt
16 g natron


En ny vri på pepperkakene med tyrkisk pepper!


Fremgangsmåte

Mørk sirup og Tyrkisk pepper-drops varmes til dropsene har løst seg opp. Trekk vekk fra varmen og rør inn Melange i biter. Avkjøl noe og rør inn egget.
Bland sammen mel, natron og resten av krydderne. Rør dette sammen med det våte til en fin deig. Legg deigen i en bolle, og dekk til med plast før den settes i kjøleskap for å hvile i minst 12 timer.
Kjevles ca. 3 mm tykkelse, legges på stekebrett med bakepapir og stekes i forvarmet ovn på 180 grader i 6-10 minutter.
Hvis du ønsker å bake inn drops i kakene er dette fint mulig. Stikk ut et hull, ca. 2 cm midt i kakene, og legg et drops i hullet. Dropset vil smelte når kaken stekes, og stivne når kakene blir kalde. Husk å smøre papiret med Melange når du gjør dette, ellers vil dropset sitte fast.
Avkjøles før de eventuelt pyntes med glasur og nytes. Oppbevares i tett boks etter avkjøling.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 326,63 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 45,65 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,56.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pepperkaker med ingefær og lime.

Pepperkaker med ingefær og lime


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 08.12.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Geir Brekke
Bildet er tatt av Katrine Lunke

Ingredienser

1,5 dl lys sirup (ca. 210g)
1,5 dl sukker (ca. 160g)
150 g Melange i folie
8 dl hvetemel (ca. 420g)
1 egg, lett pisket
2 ts malt ingefær
1 ts malt nellik
Revet skall fra 3 lime
2 ts natron


For mange blir det ingen jul uten pepperkaker. Men selv om pepperkakebaking er en veletablert førjulstradisjon i mange norske hjem, kan det likevel være gøy å prøve noe nytt. Hva med pepperkaker med smaken av ingefær & lime.


Fremgangsmåte

Bland sirup og sukker i en kjele og la blandingen koke opp. Ta kjelen av platen.
Tilsett Melange i små biter og la smelte under omrøring. La blandingen avkjøles noe, og rør deretter inn egget.
Bland krydder og natron inn i melet og rør dette sammen med de øvrige ingrediensene til en deig.
Legg deigen i en skål, dekk med plastfolie, og la den hvile i minst tolv timer i kjøleskapet.
Kjevle deigen ut på et melet bakebord eller bakepapir. Ta så mann- og koneformer og lag mann- og konekaker. Eller andre SPRØ pepperkakeformer.
Legg kakene på stekebrett dekket med bakepapir. Stekes ved 180ºC i ca. åtte til ti minutter. Avkjøl kakene på platen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 373,48 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,74 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,71.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hellstrøms Pepperkaker.

Hellstrøms Pepperkaker


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 20.11.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Eivind Hellstrøm
Bildet er tatt av Moestue Grape Selections

Ingredienser

1 dl sukker
1 dl sirup
150 g smør
1 ts kardemomme
2 ts nellik
2 ts kanel
ca. 1 ts ingefær
6 dl hvetemel
½ ts bakepulver


Hellstrøm ringer julen inn:
I anledning den nært forestående høytiden kommer mesterkokkens gløgg og juleakevitt i splitter nye utgaver. Og i sammenheng med dette blir det og sendt ut en del gode juleoppskrifter til media. Jeg har og fått disse og publiserer dem, men i tillegg har jeg kalkulert og beregnet dem for både pris, næringsinnhold og allergener. Her er pepperkakene.


Fremgangsmåte

Ha sukker, sirup, smør og krydder i en kjele. Varm opp under omrøring til alt er smeltet. Avkjøl før du blander inn hvetemel og bakepulver.
Elt deigen godt sammen, pakk den inn i plastfolie og la den stå kaldt natten over.
Kjevl ut til hus, hjerter eller stjerner i forskjellige størrelser og legg dem på et stekebrett.
Stek pepperkakene i stekeovnen på 180 grader i ca. 10-12 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 425,86 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 59,76 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 17,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,35.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pepperkaker med chili og appelsin.

Pepperkaker med chili og appelsin


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 02.12.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Tomas E. Karlsen
Bildet er tatt av Mills

Ingredienser

210 g lys sirup
150 g demararasukker (rårørsukker)
150 g Melange i folie
4 g chili, tørket, malt/knust
2 appelsin, skallet av disse (zest)
420 g hvetemel
1 egg, lett pisket
4 g ingefær, malt
4 g nellik, malt
4 g kanel, malt/raspet
16 g natron
8 g vaniljesukker


Pepperkakebaking er for mange synonymt med jul. En ny undersøkelse YouGov har gjennomført for Melange viser at nær én av tre nordmenn planlegger juleverksted med pepperkakebaking i år.

I undersøkelsen kommer det fram at deigen er nesten like viktig som den ferdige pepperkaken. Mer enn syv av ti «smugspiser» nemlig pepperkakedeig mens de baker pepperkaker. Da er det bokstavelig talt godt å gjøre en ny vri på de tradisjonelle pepperkakene. Piff opp deigen med knuste tyrkisk pepper-drops eller tilsett dine favorittsmaker.

Husk å lage dobbel porsjon når du skal ha pepperkakeverksted, for pepperkaker med smak er helt uimotståelig godt!


Fremgangsmåte

Riv skallet fra en appelsin i tynne strimler, unngå å få med det hvite i skallet. Lys sirup, demararasukker, chili og appelsinskall varmes til sukkeret har løst seg opp. Trekk vekk fra varmen og rør inn Melange i biter. Avkjøl noe og rør inn egget.

Bland sammen mel, natron, vaniljesukker og resten av krydderne. Rør dette sammen med det våte til en fin deig. Legg deigen i en bolle og dekk til med plast før den settes i kjøleskap for å hvile i minst tolv timer.

Kjevles ca. 3 mm tykt, legges på stekebrett med bakepapir og stekes i forvarmet ovn på 180 grader. Kakene er ferdige når de er lysebrune. Avkjøles før de eventuelt pyntes med glasur og nytes. Oppbevares i tett boks etter de er avkjølt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 286,48 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 45,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,46 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,88.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Julepepperkaker.

Julepepperkaker


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 23.11.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

2 dl Dansuker Lys Sirup
2 1/4 dl Dansukker Sukker
200 g smør eller margarin
1 stort egg
2 ts malt kryddernellik
1 ts malt ingefær
1 ts malt kanel
ca. 8 dl hvetemel
1 1/2 ts natron

Glasur
4 dl Dansukker Melis eller Dansukker Melis med sjokoladesmak
1 eggehvite
2 krm eddiksprit


Pepperkaker hører til julen og her kan du lage en solid porsjon. Om du vil laste ned ett ark med maler så klikk her: Dansukker sine maler for pepperkaker


Fremgangsmåte

Kos deg med barna, og bak fine julepyntkaker! Bruk enten kjøpeformer eller dine egne sjablonger i papp til figurene. Når juledamene og julemennene, stjerner og hjerter - eller hva dere enn finner på av former - er ferdige, kommer det aller morsomste: La barna pynte kakene!
Smelt smør, sukker og sirup. Rør til det er avkjølt. Tilsett egget. Løs opp natronet i litt vann, og rør det inn sammen med krydderet. Tilsett melet. Arbeid sammen deigen, og la hvile over natten. Kjevle deigen tynt ut, og stikk ut figurer. Stek ved 200 °C i ca. 8 minutter.

Glasur
Visp sammen ingrediensene til en fast, seig røre, helst med elektrisk visp. Ha glasuren i en plastpose, og sprøyt ut på pepperkakene.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 390,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 65,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,17.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3296






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.