
Det første mange baker før jul er ofte pepperkaker og evt ett pepperkakehus. Når du først lager opp en deig til huset, er det ikke noe i veien for å doble den så du har til noen figurer også. Pepperkaker er holdbare ganske lenge og kan spises i hele desember. Og da kan man bruke alle de andre dagene til å bake andre kaker eller lage diverse julemat.
Og selv om du ikke er noen erfaren kakebaker, så er det ikke lenge før en lærer de mest basic arbeidsoppgavene og dermed kan servere både kaker og annen julemat. Husk og at pepperkaker er enkle å lage glutenfrie.
Først en tegning av pepperkakehus fra matprat du kan laste ned
Tegning pepperkakehus fra Matprat
Og så først oppskrift på pepperkakehus og så andre etterpå
Pepperkakehus
1 hus
1 dl lys sirup
180 g sukker
150 g meierismør
1 dl kremfløte
350 g hvetemel
½ ts malt nellik
½ ts malt ingefær
½ ts pepper
2 ts malt kanel
1 ts bakepulver
1 dl hvetemel , til utbaking
Ha sirup, sukker og smør i en kjele. Varm det opp, og rør til sukkeret smelter. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen. Ha i fløten og rør. Tilsett melet med krydder og bakepulver. Deigen blir fin hvis en spanderer på oss å sikte melet. Dekk til deigen og la den stå til neste dag.
Tegn mønster til huset i papp.
Bak deigen ut til 3-4 mm tykk leiv. Skal en ha store flater, lønner det seg å kjevle deigen på papirkledd plate og skjære den ut. Da forskyver ikke delene seg. Stek huset, kirken eller hva det måtte være. La delene ligge til neste dag.
Glaser huset og pynt det neste dag. Lim huset sammen med smeltet sukker. Pynt huset som du vil ha det, bruk melis med eggehvite til lim. Du kan gjerne pynte rundt med gjerde, dyr, kakemenn og stjerner.
I stekeovnen ved 175 grader i 10-12 minutter.
Pepperkakehus
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
30.11.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Egil Bratnes hjemmesideBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
1 1/2 dl sirup,
80 g smør/margarin,
75 g sukker,
1 dl Viking Melk,
375 g hvetemel,
2 ts
pomerans skall,
2 ts ingefær,
1/4 ts pepper,
2 ts natron
Fremgangsmåte
Steketemeratur: 180 C Steketid: 10 minutter
Kok opp sirup, margarin (smør), farin og Viking Melk. Avkjøl dette og tilsett siktet hvetemel blandet med krydder og natron. Dekk deigen godt til og la den stå kjølig et par timer. Imens, klipp ut eller tegn av mønsteret til huset.
Kjevle ut deigen ca. 3 mm tykk og legg den direkte på stekeplaten. Legg mønsterdelene oppå leiven og skjær ut delene med en skarp kniv. Husk hull for dører og vinduer samt den utsnittede døren. Stek delene og legg dem på rist for avkjøling.
Lag glasur av 4 dl melis, ca. 1 eggehvite og noen sitrondråper. Hell glasuren i et kremmerhus av matpapir og klipp av spissen slik at det blir passe stor åpning. Pynt alle delene før huset settes sammen. Bruk din egen fantasi når du pynter huset. Pass på at glasuren er tørr før huset settes sammen.
Smelt ca. 1/2 dl farin i stekepannen så farinen blir lys brun. Dypp de enkelte delene av huset i den seltede farinen og sett dem nøyaktig sammen på et stødig underlag. Sprøyt litt glasur over skjøtene.
Resten av deigen er fin å lage figurer av. Bruk ferdige former eller tegn på stiv kartong og klipp ut. Dekorer med resten av melisglasuren - gjerne tilsatt konditorfarge eller bruk dekorasjonsgelè.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
370,82 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
64,64 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,86.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Glasur til pepperkaker, pepperkakehus m.m.
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
25.05.2020Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
4 dl Melis med sitron-, jordbær eller sjokoladesmak
1 eggehvite
1/2 krm eddik
Glasur brukes på mange forskjellige kaker. Varier med annen smakstilsetning.Fremgangsmåte
Pisk ingrediensene sammen til en fast, seig masse, helst med miksmaster. Ha glasuren i sprøytepose og sprøyt i mønster på f.eks. pepperkaker.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
348,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
85,64 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,41.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pepperkaker
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
21.11.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
250 g smør
2,5 dl sukker
2 dl sirup
4 dl melk
2 dl vann
2 ss kanel
1 ss malt nellik
1 ss natron
13 dl hvetemel
skåldede halve mandler
En god oppskrift på pepperkaker som vi bruker.Fremgangsmåte
Smelt smøret sammen med sirupen i en kjele. Mål opp sukkeret og hell det i en stor bakebolle sammen med alle krydderne. Hell over det smeltede smøret med sirupen og bland godt. Hell i vannet og bland igjen. La blandingen avkjøles noen minutter slik at den får romtemperatur.
Bland melet godt med natronen og ha det oppi deigen, som blir ganske løs. Arbeid sammen deigen med en tregaffel eller lignende.
La nå deigen hvile i kjøleskapet i 1-2 døgn før den kjevles ut. Legg den enten godt tildekket i bakebollen eller i en stor plastpose. I hviletiden får melet tid til å svelle slik at deigen blir meget lett å kjevle. Deigen kan også eltes litt før den kjevles ut.
Smør stekebrettet med litt margarin, eller bruk bakepapir. Kjevle ut litt deig om gangen, og stikk ut kakene med pepperkakeformer. Stek kakene midt i ovnen ved 200-225 C i 4-6 minutter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
302,01 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
45,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,49 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,4.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Pepperkaker 2
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
02.12.2013Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
150 g meieriesmør
1 dl sirup
2 dl sukker
1 dl kremfløte
1/2 ts nellik
1/2 ts ingefær
1/2 ts pepper
2 ts kanel
1 ts bakepulver
ca. 450 g hvetemel
Hjemmelagde pepperkaker skaper fin julestemning og smaker utrolig godt i en mørk førjulstid.Fremgangsmåte
1. Bland smør, sirup og sukker i en kjele. Varm opp til sukkeret er helt smeltet.
2. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noe.
3. Rør inn fløte.
4. Sikt i krydder, bakepulver og det meste av melet. Rør alt sammen til en jevn deig. La deigen stå kaldt lengst mulig.
5. Elt deigen i litt mel på bordet og kjevle den ca. 3 mm tykk.
6. Stikk ut forskjellige figurkaker, legg dem på bakepapirkledd stekebrett og stek dem på midterste rille i stekeovnen ved 175 °C i ca. 10 minutter.
7. Avkjøl kakene på rist.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
410,27 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
58,98 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
16,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,99.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Glutenfrie pepperkaker
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
02.12.2017Denne retten tar ca
0 å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
FinaxBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
75 g usaltet smør
0,5 dl sukker
0,5 dl lys sirup
0,5 dl vann
1 ts malt ingefær
2 ts malt kanel
0,5-1 ts malt nellik
0,5-1 ts malt kardemomme
0,5 ts bikarbonat (natron )
ca 4 dl finax lavprotein melmix
Glutenfrie pepperkaker hvor det brukes glutenfri melmiks. Hvetemel i pepperkaker kan lett erstattes med glutenfritt mel, her med Finax mel.Fremgangsmåte
Rør smør, sukker og sirup smidig. Tilsett alt det andre. Arbeid sammen til en jevn deig.
La deigen hvile over natten tildekket med plast.
Arbeid så deigen smidig og kjevle ut på melet bakebord så tynt som mulig. Trykk ut kaker med former.
Legges på papirkledd plate og stekes ved 225 grader i midten av ovnen i ca 5 minutter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
375 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
58,8 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
14,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,93.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Julens fineste pepperkaker
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
13.11.2011Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
1 dl lys sirup
1 dl sukker
200 g meierismør
1 stk egg
1 ts malt anis
1 ts malt kardemomme
½ ts pepper
½ ts malt nellik
2 ts malt kanel
1 ts bakepulver
ca. 300 g hvetemel
Pepperkaker er enkelt å lage og er hyggelig å lage sammen, enten det er med venner eller barna.Fremgangsmåte
Smelt sirup, sukker og smør over svak varme. Avkjøl. Rør inn de øvrige ingrediensene. La deigen stå kjølig til neste dag.
Kjevle ut tynn leiv og stikk ut kakene. Stek kakene og avkjøl på rist. Oppbevar kakene i tett boks.
I stekeovnen ved 200 °C i 7-8 minutter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
431,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
51,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
21,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,47.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hellstrøms Pepperkaker
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
20.11.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Eivind HellstrømBildet er tatt av
Moestue Grape SelectionsIngredienser
1 dl sukker
1 dl sirup
150 g smør
1 ts kardemomme
2 ts nellik
2 ts kanel
ca. 1 ts ingefær
6 dl hvetemel
½ ts bakepulver
Hellstrøm ringer julen inn:
I anledning den nært forestående høytiden kommer mesterkokkens gløgg og juleakevitt i splitter nye utgaver. Og i sammenheng med dette blir det og sendt ut en del gode juleoppskrifter til media. Jeg har og fått disse og publiserer dem, men i tillegg har jeg kalkulert og beregnet dem for både pris, næringsinnhold og allergener. Her er pepperkakene.Fremgangsmåte
Ha sukker, sirup, smør og krydder i en kjele. Varm opp under omrøring til alt er
smeltet. Avkjøl før du blander inn hvetemel og bakepulver.
Elt deigen godt
sammen, pakk den inn i plastfolie og la den stå kaldt natten over.
Kjevl ut til
hus, hjerter eller stjerner i forskjellige størrelser og legg dem på et stekebrett.
Stek pepperkakene i stekeovnen på 180 grader i ca. 10-12 minutter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
428,55 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
59,76 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
17,73 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,35.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Julepepperkaker
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
23.11.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
2 dl Dansuker Lys Sirup
2 1/4 dl Dansukker Sukker
200 g smør eller margarin
1 stort egg
2 ts malt kryddernellik
1 ts malt ingefær
1 ts malt kanel
ca. 8 dl hvetemel
1 1/2 ts natron
Glasur
4 dl Dansukker Melis eller Dansukker Melis med sjokoladesmak
1 eggehvite
2 krm eddiksprit
Pepperkaker hører til julen og her kan du lage en solid porsjon. Om du vil laste ned ett ark med maler så klikk her: Dansukker sine maler for pepperkakerFremgangsmåte
Kos deg med barna, og bak fine julepyntkaker! Bruk enten kjøpeformer eller dine egne sjablonger i papp til figurene. Når juledamene og julemennene, stjerner og hjerter - eller hva dere enn finner på av former - er ferdige, kommer det aller morsomste: La barna pynte kakene!
Smelt smør, sukker og sirup. Rør til det er avkjølt. Tilsett egget. Løs opp natronet i litt vann, og rør det inn sammen med krydderet. Tilsett melet. Arbeid sammen deigen, og la hvile over natten. Kjevle deigen tynt ut, og stikk ut figurer. Stek ved 200 °C i ca. 8 minutter.
Glasur
Visp sammen ingrediensene til en fast, seig røre, helst med elektrisk visp. Ha glasuren i en plastpose, og sprøyt ut på pepperkakene.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
392,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
65,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
12,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,17.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pepperkaker med ingefær og lime
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
08.12.2014Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Geir BrekkeBildet er tatt av
Katrine LunkeIngredienser
1,5 dl lys sirup (ca. 210g)
1,5 dl sukker (ca. 160g)
150 g Melange i folie
8 dl hvetemel (ca. 420g)
1 egg, lett pisket
2 ts malt ingefær
1 ts malt nellik
Revet skall fra 3 lime
2 ts natron
For mange blir det ingen jul uten pepperkaker. Men selv om pepperkakebaking er en veletablert førjulstradisjon i mange norske hjem, kan det likevel være gøy å prøve noe nytt. Hva med pepperkaker med smaken av ingefær & lime.Fremgangsmåte
Bland sirup og sukker i en kjele og la blandingen koke opp. Ta kjelen av platen.
Tilsett Melange i små biter og la smelte under omrøring. La blandingen avkjøles noe, og rør deretter inn egget.
Bland krydder og natron inn i melet og rør dette sammen med de øvrige ingrediensene til en deig.
Legg deigen i en skål, dekk med plastfolie, og la den hvile i minst tolv timer i kjøleskapet.
Kjevle deigen ut på et melet bakebord eller bakepapir. Ta så mann- og koneformer og lag mann- og konekaker. Eller andre SPRØ pepperkakeformer.
Legg kakene på stekebrett dekket med bakepapir. Stekes ved 180ºC i ca. åtte til ti minutter. Avkjøl kakene på platen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
369,39 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,99 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,71.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Tyrkisk-pepperkaker
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
19.12.2014Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
PepperkakegallerietBildet er tatt av
Katrine LunkeIngredienser
210 g mørk sirup
150 g Tyrkisk pepper-drops
150 g Melange
1 egg, lett pisket
420 g hvetemel
4 g ingefær, malt
4 g stjerneanis, malt
16 g natron
En ny vri på pepperkakene med tyrkisk pepper!Fremgangsmåte
Mørk sirup og Tyrkisk pepper-drops varmes til dropsene har løst seg opp. Trekk vekk fra varmen
og rør inn Melange i biter. Avkjøl noe og rør inn egget.
Bland sammen mel, natron og resten av krydderne. Rør dette sammen med det våte til en fin deig.
Legg deigen i en bolle, og dekk til med plast før den settes i kjøleskap for å hvile i minst 12 timer.
Kjevles ca. 3 mm tykkelse, legges på stekebrett med bakepapir og stekes i forvarmet ovn på 180
grader i 6-10 minutter.
Hvis du ønsker å bake inn drops i kakene er dette fint mulig. Stikk ut et hull, ca.
2 cm midt i kakene, og legg et drops i hullet. Dropset vil smelte når kaken stekes, og stivne når
kakene blir kalde. Husk å smøre papiret med Melange når du gjør dette, ellers vil dropset sitte fast.
Avkjøles før de eventuelt pyntes med glasur og nytes. Oppbevares i tett boks etter avkjøling.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
322,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
45,65 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
12,39 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,56.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pepperkaker med chili og appelsin
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
02.12.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Tomas E. KarlsenBildet er tatt av
MillsIngredienser
210 g lys sirup
150 g demararasukker (rårørsukker)
150 g Melange i folie
4 g chili, tørket, malt/knust
2 appelsin, skallet av disse (zest)
420 g hvetemel
1 egg, lett pisket
4 g ingefær, malt
4 g nellik, malt
4 g kanel, malt/raspet
16 g natron
8 g vaniljesukker
Pepperkakebaking er for mange synonymt med jul. En ny undersøkelse YouGov har gjennomført for Melange viser at nær én av tre nordmenn planlegger juleverksted med pepperkakebaking i år.
I undersøkelsen kommer det fram at deigen er nesten like viktig som den ferdige pepperkaken. Mer enn syv av ti «smugspiser» nemlig pepperkakedeig mens de baker pepperkaker. Da er det bokstavelig talt godt å gjøre en ny vri på de tradisjonelle pepperkakene. Piff opp deigen med knuste tyrkisk pepper-drops eller tilsett dine favorittsmaker.
Husk å lage dobbel porsjon når du skal ha pepperkakeverksted, for pepperkaker med smak er helt uimotståelig godt!Fremgangsmåte
Riv skallet fra en appelsin i tynne strimler, unngå å få med det hvite i skallet.
Lys sirup, demararasukker, chili og appelsinskall varmes til sukkeret har løst seg opp. Trekk vekk fra varmen og rør inn Melange i biter. Avkjøl noe og rør inn egget.
Bland sammen mel, natron, vaniljesukker og resten av krydderne. Rør dette sammen med det våte til en fin deig. Legg deigen i en bolle og dekk til med plast før den settes i kjøleskap for å hvile i minst tolv timer.
Kjevles ca. 3 mm tykt, legges på stekebrett med bakepapir og stekes i forvarmet ovn på 180 grader. Kakene er ferdige når de er lysebrune. Avkjøles før de eventuelt pyntes med glasur og nytes. Oppbevares i tett boks etter de er avkjølt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
283,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
45,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,88.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er noen andre aktuelle artikler
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3296