Thai fried rice. en rask innføring


Oppdatertdato: 2021-04-29 Tema: Utland Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Dette er en av de rettene man møter på når man skal ut å spise i Thailand. Dette er noe av det vi selv har spist flere varianter av som smårett, til lunsj og som middag. Det er rett og slett enkelt, godt og rimelig. Og veldig fint om en er gruggen i magen etter for mye curries. Og veldig enkelt å lage hjemme når man har risrester i kjøleskapet.

Fried rice

Retten kommer vel nok fra Kina men er utviklet videre i Thailand. Den bruker typisk leftover ris som stekes i woken sammen med andre rester, grønnsaker, kjøtt osv. Thai versjonen skiller seg ut ved at det brukes jasmin ris, kjøtt eller skalldyr, egg, løk og tomater. Det mikses inn koriander, vårløk og hvitløk. Serveres med skivede agurker og fish sauce (Prik nam pla). Fiskesaus og andre sauser tar jeg opp i en annen artikkel.
Ellers er fried rice brukt over hele verden og ofte som såkalt "street food" i mange varianter.
Varianter
Fried rice (Khao Pad or Khao Phad) kan varieres i det uendelige, men er ofte rett og slett stekt ris med kjøtt/fisk/skalldyr eller som vegetar. Fried rice med kylling eller svinekjøtt er veldig vanlig, samt at vi ved et par anledninger har spist med ananas. Pineapple fried rice er en rett som er veldig kjent og som serveres på flere måter. I tillegg har man diverse krydder, grønnsaker, egg og andre ting i retten, pluss noen av disse sausene man bruker her nede. Men alt i varierende mengder.

Thai varianter er:
Khao phat mu, svin stekt ris.
Khao phat kai, kylling stekt ris.
Khao phat kung, reker stekt ris.
Khao phat pu, krabbe stekt ris.
Khao phat che vegetar versjonen.

Fried rice med ananas er en litt spesiell versjon av denne retten. Den serveres ofte i ett skall av ananas.

Fried rice med svinekjøtt

8 porsjoner

2 ss vegetabilsk olje
4 fedd hvitløk, knust
400 gr svinekjøtt magert, hakket
2 stk hakkede, udkernede, røde eller grønne paprikaer
4 stk vårløk, hakket
4 ss fiskesaus
4 ss silede bokstomater eller tomatpure
evt 350 g kokte kjempereker uten skall
1,5 kg kokte, langkornede ris
2 stk egg, lettpisket

Varm oljen opp i en stor sauterpanne. Tilsett hvitløk og svinekjøtt og stek det gyldenbrunt. Tilsett paprikaer, vårløk, fiskesaus, tomatsaus, reker og ris. Stek ved moderat varme i 3 minutter.
Rør de sammenpiskede egg i og bland forsiktig alle ingredienser sammen. Legg lokk på og stek videre i 2-3 minutter, mens det røres en enkelt gang eller to.
Server

Stekt Thai-ris med kylling

6 porsjoner

6 porsjoner kokt jasmin ris
3 ss vegetabilsk olje
200 gr kyllingbryst uten skinn, skåret i terninger
1 stk løk skåret i skiver
1 fedd hvitløk, hakket
150 gr bønnespirer
2 ss fiskesaus
lys soyasaus
1 stk vårløk, toppen skåret i tynne strimler
1 stk rød chili uten frø, skåret i tynne strimler

Varm olje i en panne og fres kyllingkjøttet til det skifter farge. Tas opp av pannen. Ha i løk og fres til løken er myk. Tilsett hvitløk og bønnespirer og fres det et øyeblikk.
Tilsett ris, legg kyllingkjøttet tilbake i pannen og smak til med fiskesaus. Rør om over sterk varme noen minutter. Ha i soyasaus etter smak.

Legg det på et serveringsfat og pynt med vårløk og chilistrimler. For å lage chilis til pynt, skjæres de på langs, og frøene fjernes. Chilien skjæres så diagonalt i meget tynne strimler. Legg strimlene i isvann i kjøleskapet så de blir sprø og krøller seg.

Pineapple Fried Rice

4-6 porsjoner

1 liten boks ananas biter, avvrent, eller 1,5 dl friske ananas biter
3-4 kopper kokt ris, gjerne flere dager gammel
1/4 kopp vegetabilsk eller kyllingbuljong
2 sjalottløk, finhakket
3 fedd hvitløk, finhakket
1 rød eller grønn chili i tynne skiver
1 egg
½ kopp frosne erter
valgfritt: 1 liten gulrot, revet (ca 1 / 4 kopp)
¼ kopp rosiner
½ kopp ristede usaltede hele cashewnøtter
3 vårløk, finskåret
1/3 kopp fersk koriander

Wok-saus:
3 Tbps. soyasaus
2 ts. karri
valgfritt: 1/2 ts. sukker

Bland 1 ss. olje med ris, bruker fingrene og sett til side. I en kopp, rør soyasaus sammen med karri.

Drypp 1-2 ss. olje i en wok over middels høy varme. Legg sjalottløk, hvitløk og chili, stir fry til det lukter godt (1 minutt). Når woken / pannen blir tørr, tilsett litt kraft (1 ss. av gangen for å holde ingredienser fuktige). Knus egg (hvis du bruker) i woken og rør raskt sammen.

Tilsett gulrot (hvis du bruker det) og erter. Wok 1-2 minutter, tilsett mer kraft hvis nødvendig. Nå legger du ris, ananas biter, erter, strøm og cashewnøtter i woken. Drypp soyasaus blandet med karri over og forsiktig stir- fry ved middels høy til høy varme til risen "danser" (gjør spratt lyder) - ca 5 til 8 minutter, eller til ønsket konsistens er oppnådd.
Tips:
Unngå å bruke mer kraft nå, ellers blir risen tung. Hvis ønskelig, kan du skyve ingredienser til side og legge litt mer olje i pannen/woken (dette vil gi ris som har det spesielle "skinnet" du ser på restaurant stekt ris)
Fjern fra varmen. Ta en smaks-test for salt, tilpass med evt mer salt eller litt mer soyasaus, etter behov. Hvis det er for salt for din smak, legge til en skvis eller to av lime juice.
Ved servering, legg ris på et serveringsfat (eller i en utskåret ananas). Toppes med vårløk og koriander, og nyt!

På bildet er det brukt litt skalldyr i retten, men denne kan være helt vegetarisk.


Rispanne med strimlet egg


Prøv også Rispanne med strimlet egg.

Antall porsjoner = 3
Dato lagt inn eller oppdatert 01.09.2013
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

2 egg
salt
olje til steking
1/4 kinakål, snittet
1 purre, snittet
100 g kokt skinke i strimler
4 dl kokt ris, kald
2-3 ss soyasaus


Knallenkel rett med rester fra kjøleskapet. Smak skikkelig til med soyasaus og evt pepper.


Fremgangsmåte

Pisk eggene lett med litt salt. Stek en eggekake i litt olje i stekepannen. Skjær eggekaken i strimler.

La kål og purre surre i 2 ss olje i middels varm panne. Tilsett skinke i strimler og ris. La alt bli varmt. Smak til med soyasaus. Legg eggestrimlene over. Serveres straks.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 95,99 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,71 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,63 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,73.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Stekt ris med crabstick


Prøv også Stekt ris med crabstick.

Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 13.09.2015
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

5 dl kokt ris
1 stk stekt kyllingfilet i biter, evt rester av kylling
1 ss matolje
2 fedd hvitløk hakket
1 stk vårløk hakket
2 stk små gulrøtter i biter
0,5 rød paprika i biter
0,5 boks med maiskorn
1 neve frosne grønne erter
4 stk crabsticks i strimler
1 ts sukker
1 dash pepper
1 ss lys soyasaus
1 ss mørk soyasaus

Pynt:
1 stk vårløk hakket
2 crabstick
2 båter lime


En enkel og grei rett som er en variasjon av Thai fried rice som vi bruker mye av. Det er ofte rester av ris i kjøleskapet, og her brukte vi til variasjon crabsticks også. Ikke så gærn't.


Fremgangsmåte

varm oljen i panna og stek hvitløken lett brun. Ha i alle grønnsakene og stek videre. Ha så i kylling, ris og crabstick. Rør rundt og ha så i soyasausene, sukker og pepper. La surre litt før det legges opp på tallerken. Pynt med vårløk, crabstick og evt sprinkle over litt limejuice. Server.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 119,61 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,26 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,79 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,38.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Stekt ris med kylling (fried rice)


Prøv også Stekt ris med kylling (fried rice).

Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 28.07.2017
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

2 dl kyllingkjøtt
3-4 dl risrester eller 2 dl hurtigris
2 dl frossen grønnsaksblanding (f.eks. italiensk)
3 egg

soyasaus
brød


En rett med mange varianter. Her kan man bruke forskjellig kjøtt, grønnsaker og sauser. Men sjekk i kjøleskapet hva du har. Som ingrediensene sier kan man og bruke ferdig grønnsaksblanding.
Eggene kan og piskes og stekes som omelett, før det kuttes i strimler og blandes med retten. Så det er mange varianter.


Fremgangsmåte

Ha strimlet kyllingkjøtt i en varm stekepanne og fres det i litt smør eller olje til det er gjennomvarmt. Tilsett ris og grønnsaker. La alt bli godt varmt. Skru ned platen og tilsett sammenvispede egg. Vend eggene inn i risen og server med soyasaus og eventuelt brød til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 153,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 19,28 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,65 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,02.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Rispanne med reker.

Rispanne med reker


Antall porsjoner = 3
Dato lagt inn eller oppdatert 26.04.2015
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

100 g pillede reker
1/2 ts karri
2 ss margarin
1 grønn paprika i strimler
1 rød paprika i strimler
1 snittet stilk selleri
4 dl kokt ris
2 dl erter
2 ss soyasaus
persille
dill


En variant med stekte risrester som ofte samler seg opp i kjøleskapet vårt. Vi hadde og litt løk i.


Fremgangsmåte

Stek reker og karri i litt margarin i 1-2 minutter og sett til side.

La paprika, selleri og purre surre i margarin til de er myke. Tilsett ris og erter og la det steke med til alt er gjennomvarmt. Bland inn soyasaus, hakket persille og dill. Bland med karri og reker.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 84,56 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,31.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Stekt ris med strimlet omelett chorizo og salat.

Stekt ris med strimlet omelett chorizo og salat


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 23.01.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

vegetabilsk olje
pisket egg

Risen
finhakket sjalottløk
kokt ris
chorizo pølse i biter
revet gulrot
reker i biter
brokkoli i små biter
salt og pepper, eller annet valgfritt krydder til risen

Tilbehør
vårløk i tynne ringer
agurk i biter

lime i 4 båter
strimlet gulrot til pynt
selleriblader


Vår egen versjon av fried rice hvor vi lagde omelett først og strimlet den. Denne passet fint til risen som og hadde litt snadder i seg som chorizopølse, skinke og noen reker.


Fremgangsmåte

Omelett:
Pisk egg med litt salt og pepper. Stek i litt olje til en tynn omelett. Legg på ett brett, strimles og sett til side.

Risen:
Ha litt olje i pannen, varm opp. Ha i sjalottløken og brun den litt. Og så ha i gulrot og brokkoli. Stek litt og ha så i risen. Smak til med litt salt og pepper og evt annet krydder. Rør sammen og la dette bli varmt. Til slutt røres det inn litt pølse og til slutt rekene. Evt og litt skinkerester.

Servering
Legges opp på tallerken med omelett. Pynt med vårløk, agurk. Gulrot og en dusk selleriblad.
Lime skvises over før man spiser.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 122,04 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,28 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,87.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Yang Chow stekt ris.

Yang Chow stekt ris


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 11.10.2014
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

15 dl kokt hvit ris, nedkjølt over natten
2,5 dl grillet svinekjøtt, hakket i små biter
1 ½ ss soyasaus
2 ts salt
8 til 10 reker, skrelte
2 dl grønne erter
0,7 dl løk, hakket
2 stk rå egg, pisket
1 ts sukker
1 ts ingefær, hakket
1 ts hvitløk, hakket
3 ss matolje


Har man risrester er dette veien å gå. Og her får en jo og brukt restene av svinesteika, ribba eller kotelettene. Enkelt og godt.


Fremgangsmåte

Varm matolje i pannen og fres ingefær og hvitløk.
Legg reker og stek i ett minutt. Fjern rekene og sett til side. (Kun om en bruker rå reker) Hell i eggeblandingen og stek videre.
Når egget er stekt, del det inn i små biter. Tilsett risen og bland godt.
Tilsett soyasaus, sukker og salt. Rør forsiktig.
Ha i grillet svinekjøtt. Stek i 3 minutter.
Tilsett grønne erter og reker. Stek i ytterligere 3 minutter.
Ha i løk. Stek i 2 minutter med forsiktig røring.
Serveres varmt

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 159,52 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 18,93 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,48 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,7.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Yang chow fried rice.

Yang chow fried rice


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 19.07.2013
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

4 kopper kald kokt ris, stenket med litt vann og rørt for å skille kornene
1/2 kopp hakket svinekjøtt
1/2 kopp hakkede ferske reker
1 stk kinesisk pølse (longganisa Macau), grovhakket (evt bruk en krydderpølse)
1/2 kopp søte erter (tint og silt hvis frossen)
Ett par never vårløk blader i 2 cm lengder
3 egg, lettpisket
salt og pepper, etter smak
2 ss. peanøttolje ol
2 ss. av østerssaus
en sprut sesamfrø olje


Stekt ris er en av favorittene hjemme. Ypperlig til lunsj og når en har rester i kjøleskapet. Det er mange variasjoner


Fremgangsmåte

Varm opp olje i en wok. Tilsett svinekjøtt og pølse og stek i ca 30 sekunder, til det er gjennomvarmt. Tilsett reker og erter og kok til rekene skifter farge.
Tilsett ris. Krydre med salt og pepper, hell i østerssaus. Rør forsiktig, men grundig og stek til risen er varm. Hell i de piskede egg.
Når eggene er ferdigkokt er retten ferdig. Sprinkle med sesamfrø olje og rør før servering.
Man kan og steke eggene først, skjære de i strimler og legge til side. Steke alt det andre og tilsette egg til slutt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 167,78 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,68.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2340



Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.