
Dette er en av de rettene man møter på når man skal ut å spise i Thailand. Dette er noe av det vi selv har spist flere varianter
av som smårett, til lunsj og som middag. Det er rett og slett enkelt, godt og rimelig. Og veldig fint om en er gruggen i magen
etter for mye curries. Og veldig enkelt å lage hjemme når man har risrester i kjøleskapet.
Fried rice
Retten kommer vel nok fra Kina men er utviklet videre i Thailand. Den bruker typisk leftover ris som stekes i woken sammen med
andre rester, grønnsaker, kjøtt osv. Thai versjonen skiller seg ut ved at det brukes jasmin ris, kjøtt eller skalldyr, egg, løk
og tomater. Det mikses inn koriander, vårløk og hvitløk. Serveres med skivede agurker og fish sauce (Prik nam pla). Fiskesaus og
andre sauser tar jeg opp i en annen artikkel.
Ellers er fried rice brukt over hele verden og ofte som såkalt "street food" i mange varianter.
Varianter
Fried rice (Khao Pad or Khao Phad) kan varieres i det uendelige, men er ofte rett og slett stekt ris med kjøtt/fisk/skalldyr
eller som vegetar. Fried rice med kylling eller svinekjøtt er veldig vanlig, samt at vi ved et par anledninger har spist med
ananas. Pineapple fried rice er en rett som er veldig kjent og som serveres på flere måter. I tillegg har man diverse krydder,
grønnsaker, egg og andre ting i retten, pluss noen av disse sausene man bruker her nede. Men alt i varierende mengder.
Thai varianter er:
Khao phat mu, svin stekt ris.
Khao phat kai, kylling stekt ris.
Khao phat kung, reker stekt ris.
Khao phat pu, krabbe stekt ris.
Khao phat che vegetar versjonen.
Fried rice med ananas er en litt spesiell versjon av denne retten. Den serveres ofte i ett skall av ananas.
Fried rice med svinekjøtt
8 porsjoner
2 ss vegetabilsk olje
4 fedd hvitløk, knust
400 gr svinekjøtt magert, hakket
2 stk hakkede, udkernede, røde eller grønne paprikaer
4 stk vårløk, hakket
4 ss fiskesaus
4 ss silede bokstomater eller tomatpure
evt 350 g kokte kjempereker uten skall
1,5 kg kokte, langkornede ris
2 stk egg, lettpisket
Varm oljen opp i en stor sauterpanne. Tilsett hvitløk og svinekjøtt og stek det gyldenbrunt.
Tilsett paprikaer, vårløk, fiskesaus, tomatsaus, reker og ris. Stek ved moderat varme i 3 minutter.
Rør de sammenpiskede egg i og bland forsiktig alle ingredienser sammen. Legg lokk på og stek videre i 2-3 minutter, mens det
røres en enkelt gang eller to.
Server
Stekt Thai-ris med kylling
6 porsjoner
6 porsjoner kokt jasmin ris
3 ss vegetabilsk olje
200 gr kyllingbryst uten skinn, skåret i terninger
1 stk løk skåret i skiver
1 fedd hvitløk, hakket
150 gr bønnespirer
2 ss fiskesaus
lys soyasaus
1 stk vårløk, toppen skåret i tynne strimler
1 stk rød chili uten frø, skåret i tynne strimler
Varm olje i en panne og fres kyllingkjøttet til det skifter farge. Tas opp av pannen. Ha i løk og fres til løken er myk. Tilsett
hvitløk og bønnespirer og fres det et øyeblikk.
Tilsett ris, legg kyllingkjøttet tilbake i pannen og smak til med fiskesaus. Rør om over sterk varme noen minutter. Ha i
soyasaus etter smak.
Legg det på et serveringsfat og pynt med vårløk og chilistrimler. For å lage chilis til pynt, skjæres de på langs, og frøene
fjernes. Chilien skjæres så diagonalt i meget tynne strimler. Legg strimlene i isvann i kjøleskapet så de blir sprø og krøller
seg.
Pineapple Fried Rice
4-6 porsjoner
1 liten boks ananas biter, avvrent, eller 1,5 dl friske ananas biter
3-4 kopper kokt ris, gjerne flere dager gammel
1/4 kopp vegetabilsk eller kyllingbuljong
2 sjalottløk, finhakket
3 fedd hvitløk, finhakket
1 rød eller grønn chili i tynne skiver
1 egg
½ kopp frosne erter
valgfritt: 1 liten gulrot, revet (ca 1 / 4 kopp)
¼ kopp rosiner
½ kopp ristede usaltede hele cashewnøtter
3 vårløk, finskåret
1/3 kopp fersk koriander
Wok-saus:
3 Tbps. soyasaus
2 ts. karri
valgfritt: 1/2 ts. sukker
Bland 1 ss. olje med ris, bruker fingrene og sett til side.
I en kopp, rør soyasaus sammen med karri.
Drypp 1-2 ss. olje i en wok over middels høy varme. Legg sjalottløk, hvitløk og chili, stir fry til det lukter godt (1 minutt).
Når woken / pannen blir tørr, tilsett litt kraft (1 ss. av gangen for å holde ingredienser fuktige).
Knus egg (hvis du bruker) i woken og rør raskt sammen.
Tilsett gulrot (hvis du bruker det) og erter. Wok 1-2 minutter, tilsett mer kraft hvis nødvendig.
Nå legger du ris, ananas biter, erter, strøm og cashewnøtter i woken. Drypp soyasaus blandet med karri over og forsiktig stir-
fry ved middels høy til høy varme til risen "danser" (gjør spratt lyder) - ca 5 til 8 minutter, eller til ønsket konsistens er
oppnådd.
Tips: Unngå å bruke mer kraft nå, ellers blir risen tung. Hvis ønskelig, kan du skyve ingredienser til side og legge litt mer olje i
pannen/woken (dette vil gi ris som har det spesielle "skinnet" du ser på restaurant stekt ris)
Fjern fra varmen. Ta en smaks-test for salt, tilpass med evt mer salt eller litt mer soyasaus, etter behov. Hvis det er for salt
for din smak, legge til en skvis eller to av lime juice.
Ved servering, legg ris på et serveringsfat (eller i en utskåret ananas). Toppes med vårløk og koriander, og nyt!
På bildet er det brukt litt skalldyr i retten, men denne kan være helt vegetarisk.
Rispanne med strimlet egg
Antall porsjoner =
3Dato lagt inn eller oppdatert
01.09.2013Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
2 egg
salt
olje til steking
1/4 kinakål, snittet
1 purre, snittet
100 g kokt skinke i strimler
4 dl kokt ris, kald
2-3 ss soyasaus
Knallenkel rett med rester fra kjøleskapet. Smak skikkelig til med soyasaus og evt pepper.Fremgangsmåte
Pisk eggene lett med litt salt. Stek en eggekake i litt olje i stekepannen. Skjær eggekaken i strimler.
La kål og purre surre i 2 ss olje i middels varm panne. Tilsett skinke i strimler og ris. La alt bli varmt. Smak til med soyasaus. Legg eggestrimlene over. Serveres straks.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
95,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,71 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,5 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,73.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Stekt ris med crabstick
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
13.09.2015Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
5 dl kokt ris
1 stk stekt kyllingfilet i biter, evt rester av kylling
1 ss matolje
2 fedd hvitløk hakket
1 stk vårløk hakket
2 stk små gulrøtter i biter
0,5 rød paprika i biter
0,5 boks med maiskorn
1 neve frosne grønne erter
4 stk crabsticks i strimler
1 ts sukker
1 dash pepper
1 ss lys soyasaus
1 ss mørk soyasaus
Pynt:
1 stk vårløk hakket
2 crabstick
2 båter lime
En enkel og grei rett som er en variasjon av Thai fried rice som vi bruker mye av. Det er ofte rester av ris i kjøleskapet, og her brukte vi til variasjon crabsticks også. Ikke så gærn't.Fremgangsmåte
varm oljen i panna og stek hvitløken lett brun. Ha i alle grønnsakene og stek videre. Ha så i kylling, ris og crabstick. Rør rundt og ha så i soyasausene, sukker og pepper. La surre litt før det legges opp på tallerken. Pynt med vårløk, crabstick og evt sprinkle over litt limejuice. Server.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
120,26 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
14,26 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,72 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,38.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Stekt ris med kylling (fried rice)
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
28.07.2017Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
2 dl kyllingkjøtt
3-4 dl risrester eller 2 dl hurtigris
2 dl frossen grønnsaksblanding (f.eks. italiensk)
3 egg
soyasaus
brød
En rett med mange varianter. Her kan man bruke forskjellig kjøtt, grønnsaker og sauser. Men sjekk i kjøleskapet hva du har. Som ingrediensene sier kan man og bruke ferdig grønnsaksblanding.
Eggene kan og piskes og stekes som omelett, før det kuttes i strimler og blandes med retten. Så det er mange varianter.Fremgangsmåte
Ha strimlet kyllingkjøtt i en varm stekepanne og fres det i litt smør eller olje til det er gjennomvarmt. Tilsett ris og grønnsaker. La alt bli godt varmt. Skru ned platen og tilsett sammenvispede egg. Vend eggene inn i risen og server med soyasaus og eventuelt brød til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
153,66 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
19,28 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,02.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Rispanne med reker
Antall porsjoner =
3Dato lagt inn eller oppdatert
26.04.2015Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
100 g pillede reker
1/2 ts karri
2 ss margarin
1 grønn paprika i strimler
1 rød paprika i strimler
1 snittet stilk selleri
4 dl kokt ris
2 dl erter
2 ss soyasaus
persille
dill
En variant med stekte risrester som ofte samler seg opp i kjøleskapet vårt. Vi hadde og litt løk i.Fremgangsmåte
Stek reker og karri i litt margarin i 1-2 minutter og sett til side.
La paprika, selleri og purre surre i margarin til de er myke. Tilsett ris og erter og la det steke med til alt er gjennomvarmt. Bland inn soyasaus, hakket persille og dill. Bland med karri og reker.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
82,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,26 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,31.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Stekt ris med strimlet omelett chorizo og salat
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
23.01.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
vegetabilsk olje
pisket egg
Risen
finhakket sjalottløk
kokt ris
chorizo pølse i biter
revet gulrot
reker i biter
brokkoli i små biter
salt og pepper, eller annet valgfritt krydder til risen
Tilbehør
vårløk i tynne ringer
agurk i biter
lime i 4 båter
strimlet gulrot til pynt
selleriblader
Vår egen versjon av fried rice hvor vi lagde omelett først og strimlet den. Denne passet fint til risen som og hadde litt snadder i seg som chorizopølse, skinke og noen reker.Fremgangsmåte
Omelett:
Pisk egg med litt salt og pepper. Stek i litt olje til en tynn omelett. Legg på ett brett, strimles og sett til side.
Risen:
Ha litt olje i pannen, varm opp. Ha i sjalottløken og brun den litt. Og så ha i gulrot og brokkoli. Stek litt og ha så i risen. Smak til med litt salt og pepper og evt annet krydder. Rør sammen og la dette bli varmt. Til slutt røres det inn litt pølse og til slutt rekene. Evt og litt skinkerester.
Servering
Legges opp på tallerken med omelett. Pynt med vårløk, agurk. Gulrot og en dusk selleriblad.
Lime skvises over før man spiser.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
122,04 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,87.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Yang chow fried rice
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
19.07.2013Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
4 kopper kald kokt ris, stenket med litt vann og rørt for å skille kornene
1/2 kopp hakket svinekjøtt
1/2 kopp hakkede ferske reker
1 stk kinesisk pølse (longganisa Macau), grovhakket (evt bruk en krydderpølse)
1/2 kopp søte erter (tint og silt hvis frossen)
Ett par never vårløk blader i 2 cm lengder
3 egg, lettpisket
salt og pepper, etter smak
2 ss. peanøttolje ol
2 ss. av østerssaus
en sprut sesamfrø olje
Stekt ris er en av favorittene hjemme. Ypperlig til lunsj og når en har rester i kjøleskapet. Det er mange variasjonerFremgangsmåte
Varm opp olje i en wok. Tilsett svinekjøtt og pølse og stek i ca 30 sekunder, til det er gjennomvarmt. Tilsett reker og erter og kok til rekene skifter farge.
Tilsett ris. Krydre med salt og pepper, hell i østerssaus. Rør forsiktig, men grundig og stek til risen er varm. Hell i de piskede egg.
Når eggene er ferdigkokt er retten ferdig. Sprinkle med sesamfrø olje og rør før servering.
Man kan og steke eggene først, skjære de i strimler og legge til side. Steke alt det andre og tilsette egg til slutt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
167,59 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
15,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,79 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,68.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Yang Chow stekt ris
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
11.10.2014Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
15 dl kokt hvit ris, nedkjølt over natten
2,5 dl grillet svinekjøtt, hakket i små biter
1 ½ ss soyasaus
2 ts salt
8 til 10 reker, skrelte
2 dl grønne erter
0,7 dl løk, hakket
2 stk rå egg, pisket
1 ts sukker
1 ts ingefær, hakket
1 ts hvitløk, hakket
3 ss matolje
Har man risrester er dette veien å gå. Og her får en jo og brukt restene av svinesteika, ribba eller kotelettene. Enkelt og godt.Fremgangsmåte
Varm matolje i pannen og fres ingefær og hvitløk.
Legg reker og stek i ett minutt. Fjern rekene og sett til side. (Kun om en bruker rå reker)
Hell i eggeblandingen og stek videre.
Når egget er stekt, del det inn i små biter. Tilsett risen og bland godt.
Tilsett soyasaus, sukker og salt. Rør forsiktig.
Ha i grillet svinekjøtt. Stek i 3 minutter.
Tilsett grønne erter og reker. Stek i ytterligere 3 minutter.
Ha i løk. Stek i 2 minutter med forsiktig røring.
Serveres varmt
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
158,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
18,93 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,7.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2340