Thai fried rice. en rask innføring


Oppdatertdato: 2011-12-16 Tema: Utland Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Dette er en av de rettene man møter på når man skal ut å spise i Thailand. Dette er noe av det vi selv har spist flere varianter av som smårett, til lunsj og som middag. Det er rett og slett enkelt, godt og rimelig. Og veldig fint om en er gruggen i magen etter for mye curries. Og veldig enkelt å lage hjemme når man har risrester i kjøleskapet.

Fried rice

Retten kommer vel nok fra Kina men er utviklet videre i Thailand. Den bruker typisk leftover ris som stekes i woken sammen med andre rester, grønnsaker, kjøtt osv. Thai versjonen skiller seg ut ved at det brukes jasmin ris, kjøtt eller skalldyr, egg, løk og tomater. Det mikses inn koriander, vårløk og hvitløk. Serveres med skivede agurker og fish sauce (Prik nam pla). Fiskesaus og andre sauser tar jeg opp i en annen artikkel.
Ellers er fried rice brukt over hele verden og ofte som såkalt "street food" i mange varianter.
Varianter
Fried rice (Khao Pad or Khao Phad) kan varieres i det uendelige, men er ofte rett og slett stekt ris med kjøtt/fisk/skalldyr eller som vegetar. Fried rice med kylling eller svinekjøtt er veldig vanlig, samt at vi ved et par anledninger har spist med ananas. Pineapple fried rice er en rett som er veldig kjent og som serveres på flere måter. I tillegg har man diverse krydder, grønnsaker, egg og andre ting i retten, pluss noen av disse sausene man bruker her nede. Men alt i varierende mengder.

Thai varianter er:
Khao phat mu, svin stekt ris.
Khao phat kai, kylling stekt ris.
Khao phat kung, reker stekt ris.
Khao phat pu, krabbe stekt ris.
Khao phat che vegetar versjonen.

Fried rice med ananas er en litt spesiell versjon av denne retten. Den serveres ofte i ett skall av ananas.

Fried rice med svinekjøtt

8 porsjoner

2 ss vegetabilsk olje
4 fedd hvitløk, knust
400 gr svinekjøtt magert, hakket
2 stk hakkede, udkernede, røde eller grønne paprikaer
4 stk vårløk, hakket
4 ss fiskesaus
4 ss silede bokstomater eller tomatpure
evt 350 g kokte kjempereker uten skall
1,5 kg kokte, langkornede ris
2 stk egg, lettpisket

Varm oljen opp i en stor sauterpanne. Tilsett hvitløk og svinekjøtt og stek det gyldenbrunt. Tilsett paprikaer, vårløk, fiskesaus, tomatsaus, reker og ris. Stek ved moderat varme i 3 minutter.
Rør de sammenpiskede egg i og bland forsiktig alle ingredienser sammen. Legg lokk på og stek videre i 2-3 minutter, mens det røres en enkelt gang eller to.
Server

Stekt Thai-ris med kylling

6 porsjoner

6 porsjoner kokt jasmin ris
3 ss vegetabilsk olje
200 gr kyllingbryst uten skinn, skåret i terninger
1 stk løk skåret i skiver
1 fedd hvitløk, hakket
150 gr bønnespirer
2 ss fiskesaus
lys soyasaus
1 stk vårløk, toppen skåret i tynne strimler
1 stk rød chili uten frø, skåret i tynne strimler

Varm olje i en panne og fres kyllingkjøttet til det skifter farge. Tas opp av pannen. Ha i løk og fres til løken er myk. Tilsett hvitløk og bønnespirer og fres det et øyeblikk.
Tilsett ris, legg kyllingkjøttet tilbake i pannen og smak til med fiskesaus. Rør om over sterk varme noen minutter. Ha i soyasaus etter smak.

Legg det på et serveringsfat og pynt med vårløk og chilistrimler. For å lage chilis til pynt, skjæres de på langs, og frøene fjernes. Chilien skjæres så diagonalt i meget tynne strimler. Legg strimlene i isvann i kjøleskapet så de blir sprø og krøller seg.

Pineapple Fried Rice

4-6 porsjoner

1 liten boks ananas biter, avvrent, eller 1,5 dl friske ananas biter
3-4 kopper kokt ris, gjerne flere dager gammel
1/4 kopp vegetabilsk eller kyllingbuljong
2 sjalottløk, finhakket
3 fedd hvitløk, finhakket
1 rød eller grønn chili i tynne skiver
1 egg
½ kopp frosne erter
valgfritt: 1 liten gulrot, revet (ca 1 / 4 kopp)
¼ kopp rosiner
½ kopp ristede usaltede hele cashewnøtter
3 vårløk, finskåret
1/3 kopp fersk koriander

Wok-saus:
3 Tbps. soyasaus
2 ts. karri
valgfritt: 1/2 ts. sukker

Bland 1 ss. olje med ris, bruker fingrene og sett til side. I en kopp, rør soyasaus sammen med karri.

Drypp 1-2 ss. olje i en wok over middels høy varme. Legg sjalottløk, hvitløk og chili, stir fry til det lukter godt (1 minutt). Når woken / pannen blir tørr, tilsett litt kraft (1 ss. av gangen for å holde ingredienser fuktige). Knus egg (hvis du bruker) i woken og rør raskt sammen.

Tilsett gulrot (hvis du bruker det) og erter. Wok 1-2 minutter, tilsett mer kraft hvis nødvendig. Nå legger du ris, ananas biter, erter, strøm og cashewnøtter i woken. Drypp soyasaus blandet med karri over og forsiktig stir- fry ved middels høy til høy varme til risen "danser" (gjør spratt lyder) - ca 5 til 8 minutter, eller til ønsket konsistens er oppnådd.
Tips:
Unngå å bruke mer kraft nå, ellers blir risen tung. Hvis ønskelig, kan du skyve ingredienser til side og legge litt mer olje i pannen/woken (dette vil gi ris som har det spesielle "skinnet" du ser på restaurant stekt ris)
Fjern fra varmen. Ta en smaks-test for salt, tilpass med evt mer salt eller litt mer soyasaus, etter behov. Hvis det er for salt for din smak, legge til en skvis eller to av lime juice.
Ved servering, legg ris på et serveringsfat (eller i en utskåret ananas). Toppes med vårløk og koriander, og nyt!

På bildet er det brukt litt skalldyr i retten, men denne kan være helt vegetarisk.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2340


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.