Hjemmelagd potetmos er nydelig tilbehør passer nå som vi nærmer oss jul og de norske lagringspotetene er i fullt monn i butikkene. Mange er kanskje vant med disse posene fra Mills eller Toro, men å lage potetmosen selv blir bare så utrolig mye bedre, særlig om en følger noen av oppskriftene under. Jeg jobbet selv på ett storkjøkken for mange år siden og da ble potetmosen min en av de mest populære og det var stadig vekk noen som spurte når det var mos som tilbehør til middag. Dette var jo da avhengig av om vi hadde rester fra dagene før, men ellers er det jo bare en miks av krydder, melk/fløte, smør og selvfølgelig poteter. Og samtidig hvordan man blander det sammen. Men her er flere populære forslag til potetmosvarianter, og selvfølgelig noen basis oppskrifter først
Husk og at man kan lage potetmos av søtpoteter også.
Min hjemmelagde mos av restepoteter
Denne er den jeg selv lager. Det er ikke mengdemål da det kommer an på mengden poteter.
Rester av kokte poteter
Melk/fløte 50/50 mengde
Meierismør
En dash salt og pepper
Litt reven muskat
Litt finhakket gressløk, vårløk ol.
Litt finhakket hvitløk
Litt raspet parmesan
Gjør slik
Skrell og rens potetene.
Ha de i en mikser om det er mye eller kutt de i små biter evt om det er lite bruk en stav eller håndmikser rett i gryta.
Knus de først og ha i melk/fløte mens du mikser til passende tykkelse. Du bruker ikke så mye væske her og det blir fort for suppete, så pass på.
Hell dette over i en gryte og kok opp.
Tilsett så en god klatt smør, og etter smak salt, pepper, muskat, finhakket gressløk, hvitløk. Smak hele tiden.
Om konsistensen er som du ønsker så serverer du med dryss av parmesan.
Men har du en stavmikser kan du jo bruke den rett i gryta for å lage den enda finere. Om den blir for tynn så kan du ha i litt potetmospulver om det er tomt for poteter.
Hjemmelaget potetmos 2
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
21.05.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
6 poteter
1 3/4 dl melk
1 ss smør
3/4 ts salt
1/2 ts pepper
Fremgangsmåte
Skrell potetene og skjær dem i mindre biter. Kok dem i ca. 10 minutter, eller til de er møre. Hell av vannet og knus potetene med en gaffel eller potetmos-stapper. Tilsett smør og litt av melken og rør godt. Spe med resten av melken. Smak til med salt og pepper. Klippet gressløk, tynne purreringer eller litt revet muskat kan også være godt i hjemmelaget potetmos.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
77,38 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,54.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Potetmos med ovnsbakt hvitløk
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
22.03.2009Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
2-3 hele hvitløk
2 ts olivenolje
½ ts tørket timian
2 kg melne poteter, f.eks mandelpotet
4 ss smør
ca 5-6 dl dl melk eller fløte
salt og kvernet pepper
Fremgangsmåte
Forvarm ovnen til 200 ºC. Kutt av toppen av hvitløken med en skarp kniv slik at tuppen av hvitløkbåtene kommer fram. Plasser hvitløken i en liten ildfast skål og drypp over olivenolje og timian. Bak hvitløken i ovnen i ca 45 minutter, eller til den er helt mør. Avkjøl litt og klem ut den myke innmaten. Mos innmaten fint med en gaffel. Sett tilside.
Vask og skrell potetene og kok dem i usaltet vann til de er møre, ca 20 minutter. Hell av vannet og la potetene dampe seg tørre. Mos potetene med smør og det meste av melk/fløten. Tilsett den moste hvitløken og smak til med salt og kvernet pepper.
Tilsett om nødvendig mer melk/fløte om mosen blir for tykk.
Brukes som tilbehør til kalkun
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
92,34 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,36 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,03.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Søtpotetmos
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
12.11.2017Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
1 kg søtpoteter
2 ss smør
2,5 dl melk, varm
1 ss honning, flytende
1 dash revet muskatnøtt
1 dash salt
1 dash pepper
Søtpotetmos er enkelt tilbehør til kjøtt, men ikke så vanlig hos oss enda.. Husk å smake skikkelig til før servering, da det ellers blir fort litt kjedelig smak. Vi bruker det som tilbehør til stekt kjøtt og fisk, eller for eksempel kjøttkaker/boller med saus. Bruk gjerne som vanlig potetmos, kålrotstappe ol,Fremgangsmåte
Skrell potetene og skjær dem i båter. Kok dem i usaltet vann i 15-20 minutter til de er møre. Hell av vannet. Mos potetene grovt i kjelen med gaffel eller potetstøter.
Bland inn smør og honning. Rør inn melken gradvis til mosen har ønsket konsistens. Smak til med muskatnøtt, salt og pepper. Det er viktig å smake til fordi smaken blir litt kjedelig og tørr ellers. Bruk også for eksempel en fløteskvett i denne.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
95,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
14,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,49.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Søtpotetstappe med koriander
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
05.11.2017Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
1 kg søtpoteter, skrelt og hakket
60 g smør
1 løk, finhakket
1 ts malte korianderfrø
1 ss svarte sennepsfrø
3 ss hakket frisk koriander
salt
nymalt svart pepper
En søtpotetstappe som er litt utenom det vi er vant med. Her er det krydder som gjør mye av smaken siden søtpotet i seg selv er ganske kjedelig. Vi hadde i noen dråper sitron for smaken og det er lov å tilsette litt fløte eller creme friche også. Pynt med sesamfrø.Fremgangsmåte
Kok søtpotetene i 10-12 minutter, eller til de er møre. Hell av kokevannet og la dem renne godt av.
Varm i mellomtiden opp smøret i en gryte. Tilsett løken og la den steke forsiktig i 3-4 minutter. Ha i malt koriander og sennepsfrø, og la det steke videre i 1 minutt til.
Mos søtpotetene og bland dem med løken og den friske korianderen. Krydre godt med salt og pepper og server.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
119,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,84 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,67 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,11.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Søtpotetstappe
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
05.11.2017Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
2 kg søtpoteter
4 ss smør
2 1/2 dl varm melk
1 ss flytende honning
revet muskatnøtt
salt
pepper
Søtpotetstappe er enkelt tilbehør til kjøtt. Husk å smake skikkelig til før servering, da det ellers blir fort litt kjedelig smak. Vi brukte det som tilbehør til hjemmelagde kjøttboller i sellerisaus.Fremgangsmåte
Skrell potetene og skjær dem i båter. Kok dem i usaltet vann i 15-20 minutter til de er møre. Hell av vannet. Mos potetene grovt i kjelen med gaffel eller potetstøter.
Bland inn smør og honning. Rør inn melken gradvis til mosen har ønsket konsistens. Smak til med muskatnøtt, salt og pepper.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
103,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
15,28 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,51.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Potetmos med parmesan
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
08.11.2003Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Annies GjestekroBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1,5 kg poteter
1,5 dl god olivenolje
1 dl revet parmesan (kan sløyfes)
1-2 ts salt
0,5 ts hvit pepper
2 ss finhakkede urter
Hjemmelaget potetmos er kjempegodt, og kanskje enklere å lage enn du tror. Du kan lage mange varianter etter egen smak, her har vi smakssatt med parmesan.Fremgangsmåte
Skrell og kok potetene usaltet (da får du ikke seig potetmos) vann. Hell av vannet og mos potetene.
Visp inn olivenolje, og parmesan. Rør mosen til den blir luftig.
Smak til med salt og pepper og rør inn urtene.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
159,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,3 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,7.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Potetmos av mandelpotet og med kantareller
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
05.10.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
600 g mandelpotet
2 ss smør
1 dl melk
1 ts salt
1/2 ts pepper
200 g fersk kantarell
1 ss smør
1 ts hakket frisk timian
1 ss frisk kruspersille
Mandelpotet er ypperlig til potetmos siden de er melne og er raske å koke. Man kan så smake den til med forskjellige urter eller som nå om høsten kantareller. Ett godt tilbehør til høstens lam og viltretter.Fremgangsmåte
1. Skrell potet og kok dem møre i en kjele med usaltet vann. Sil av vannet, og damp potetene tørre.
2. Mos potetene, og rør inn smør og melk. Vil du ha potetmosen litt grov, så ikke rør mer enn nødvendig.
3. Ha i hakket timian, og smak til med salt og pepper. Juster konsistensen med litt mer melk om du synes mosen er for tykk.
4. Stek kantareller, og krydre med salt og pepper. Vend dem inn i potetmosen sammen med de friske urtene.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
79,41 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,66 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,39.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Potetmos med sprøstekt potetskrell
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
04.12.2016Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
800 g potet
2 dl melk
1 ss smør
1 stk sjalottløk
salt og pepper etter smak
olje
Denne potetmosen byr på en ny og spennende vri på den vanlige potetmosen ved at potetskrellet blir sprøstekt sammen med løk og blandet inn i stappen til slutt. Rett og slett veldig originalt, samtidig som potetmosen er lett å lage.Fremgangsmåte
Vask potetene godt. Skrell og del dem i mindre biter. Kokes til de er møre i usaltet vann. Ta vare på litt av skrellet og sprøstek det sammen med finhakket sjalottløk i litt olje på middels varme mens potetene koker. La det deretter tørke på litt tørkepapir slik at det blir ordentlig sprøtt.
Når potetene er ferdig, siler du fra vannet og moser dem grovt med melk og smør. Smak til med salt og pepper, og bland i det sprøstekte skrellet og sjalottløken rett før du serverer.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
89,95 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,42 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,67.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grønn potetstappe
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
04.12.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
½ kg mandelpotet
50 g smør
1½ dl matfløte
2 båt hvitløk
1 dl hakket frisk kruspersille
1 dl hakket frisk basilikum
1 dl hakket frisk timian
1 ts salt
½ ts pepper
Hjemmelaget potetstappe er supergodt. Ekstra god smak får du med hvitløk og et godt utvalg med friske urter i stappen.Fremgangsmåte
Kok opp potetene og mos dem sammen med smør og fløte. Tilsett hvitløk og hakkede urter. Smak til med salt og pepper.
En lettvint og ekte hjemmelaget potetstappe som kan lages i god tid før gjestene kommer. Varmes opp mens en rører inn luft. Deilig til f.eks. lammekoteletter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
128,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,93.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Potetmos med gulrot og appelsin
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
07.04.2019Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
400 g potet
400 g gulrot
3 dl appelsinjuice
strimlet skall av ½ stk appelsin
1½ dl melk
1 ss smør
salt og pepper etter smak
smak evt. til med ¼ ts malt koriander
1 ss hakket frisk koriander til pynt
Dette er en mild, men smakfull potetmos med gulrøtter og appelsin og som de fleste vil like, selv de minste. Et enkelt og raskt alternativ til kokte poteter.Fremgangsmåte
Skrell poteter og gulrøtter og del dem i mindre biter. Hell på vann og appelsinjuice til grønnsakene er dekket. Tilsett appelsinskall. Kok potet- og gulrotbitene møre.
Sil fra væsken og fjern skallet.
Varm opp melken og mos sammen med potet- og gulrotbitene til mos. Ha i smør og smak til med salt og pepper. Smak evt. til mosen med malt koriander og pynt med korianderblader ved servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
58,77 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,83 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,66.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3251