Vannbakkels er ingen kunst


Oppdatertdato: 2012-05-23 Tema: Kremkaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson, opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt


Det kan se ut til at vannbakkels er kakene som noen alltid lykkes med, mens andre aldri får det til. Har du litt kunnskap er det derimot ingen kunst: Å lage vannbakkels er på mange måter det motsatte av å lage brød...

Vannbakkels er det motsatte av brød
I brødbaksten kan vi gjerne slumpe litt og variere deigen fra gang til gang. Vannbakkelsrøra har ikke rom for slump, men krever nøyaktig oppmålte ingredienser, for at forholdet mellom smør, vann, egg og mel skal bli riktig. Brød består av bittesmå porer som danner et helt nettverk innenfor skorpen, mens vannbakkelsen skal være et stort luftrom med deilig kake rundt.

Vannbakkelsrøra skal kokes
Vannbakkelsrøra skal faktisk ha et raskt oppkok, for at stivelsen i melet skal "forklistre". I tillegg må vi røre godt. Da får vi den typiske seige, faste massen som ikke kan danne små porer, men kun et stort hull. Det er eggene som gjør at vi får de store luftlommene som kjennetegner vellykkede og lette vannbakkels.

Hold stekeovnsdøren lukket
Kald luft fører til at vannbakkelsene klapper sammen. Det er derfor viktig å holde stekeovnsdøren lukket til de er nesten ferdige. Moderne stekeovner har som regel klar glass i stekeovnsdøren slik at man kan kikke på kakene uten å åpne døren.

Begynn enkelt
De fleste av oss er vant med de helt enkle vannbakkelsene med melisglasur og gjerne fylt med krem. Dette er både lettvint og godt, og vanskeligere behøver det ikke å være - ikke før vi behersker vannbakkelskunsten fullt ut. Opplysningskontoret for egg og fjørfekjøtt gir her gode oppskrifter på vannbakkels:

Vannbakkels
(12 stk.)
100 g smør
2 ½ dl vann
150 g hvetemel
ca. 4 egg

Stekes midt i ovnen ved 220° C i ca. 20 - 30 minutter

Del smøret i biter og kok opp sammen med vann. Ha i alt hvetemelet og rør godt til alt samler seg til en jevn klump. Ta kjelen av platen når deigen "slipper" kjelen. Avkjøl litt. Tilsett ett og ett sammenpisket egg og rør godt mellom hver gang. Visp det siste egget sammen og tilsett litt og litt. Røren skal være såpass fast at den ikke flyter utover. Sett røra i topper på stekebrett ved hjelp av to skjeer. Ha god avstand mellom hver topp, slik at de ikke går sammen. Vannbakkelsene øker 2 - 3 ganger i størrelse under steking. Stek vannbakkelsene. Når de slutter å "svette" er de ferdig stekt. Uansett må ikke stekeovnsdøren åpnes før etter halvgått tid, men vent gjerne lenger. Når de er ferdige kan du gjerne la brettet stå i ovnen med ovnsdøra oppe, slik at overgangen til kaldere luft ikke blir for stor. Avkjøl på rist.

Skjær toppen av vannbakkelsene, og fyll dem med krem eller is. Legg toppen tilbake på plass. Dryss vannbakkelsene med melis før servering.

Vannbakkels-svaner
(ca. 10 stk.)
1 porsjon vannbakkelsdeig

Svanehalser
Fyll deigen som er holdt av i et papirkremmerhus som du lager selv. Sprøyt røren ut som et totall (2-tall), ca. 3 mm tykkelse. Den nederste svingen og streken må være helt rett. Stek halsene i ca. 5 minutter ved samme varme som til vannbakkelsene (220°C). Følg med i stekeovnsvinduet, slik at de ikke blir for mørke.

Kroppen til svanene er vanlige vannbakkels. Del dem som vanlig i topp og bunn. Lag i tillegg et langt snitt over midten på toppen. Legg på krem på bunnen og sett inn svanehalsen (2-tallet). Brett ut toppen med en flik på hver sin side av halsen, slik at det ser ut som "vinger" over kremen. Sikt melis over.

Vannbakkelskrans


125 g smør
2 1/2 dl vann
2 1/2 dl hvetemel
ca. 4 egg

Fyll:
Pisket krem og eggekrem
Sherrymarinerte aprikoser

Kok opp vann og smør, og ha i alt melet. Rør sammen. Avkjøl røren litt. Pisk ett egg om gangen og tilsett litt etter litt. Ha i så mange egg at røren holder fasongen. Sett den med sprøytepose i ring på stekeplate. Stekes ved 200 °C - ca. 20 min
Del kransen i to og fyll den. Dryss melis på toppen.

Waleskringle
1 porsjon vannbakkelsdeig

Stekes ved 220°C i ca. 30 - 35 minutter

Lag vannbakkelsesdeigen på samme måte som over. Bruk to skjeer og legg vannbakkelsene inntil hverandre til det danner en kringle. Stek kringlen og avkjøl. I mellomtiden kan eggekremen lages - se oppskrift under.
Del kringlen i topp og bunn med en skarp kniv, gjerne brødkniv. Legg eggekremen på bunnen, og legg toppen tilbake på plass. Pynt vannbakkelskringlen med melis rørt ut i litt fløte eller vann smakt til med romessens.

Eggekrem
4 dl melk
1 vaniljestang
eller 1 ts vaniljesukker
4 eggeplommer
½ dl sukker
1 ts maisenna

Kok opp melken med vaniljestang (splittet på langs). Skrap ut vaniljekornene, slik at alt kommer med. Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Spe litt av den kokende melken i eggedosisen. Ha alt i kjelen, også maisenna. Rør hele tiden og varm opp til kremen blir passe tykk. Eggekremen skal ikke koke, da vil den skille seg. Avkjøl kremen i kaldt vannbad.

I stedet for eggekrem kan man også bruke en av meierienes ferdige kakekremer, gjerne blandet med pisket kremfløte. Sommerens friske bær smaker deilig til vannbakkels!

Vannbakkels med bringebærfromasj
Vannbakkels:
2 1/2 dl vann
125 g smør
125 g hvetemel
ca. 4 egg

Bringebærfromasj:
4 egg
1 1/2 dl sukker
4 dl kremfløte
8 plater gelatin
1 - 2 dl rørte bringebær, gjerne frosne

Kok opp vann og smør. Tilsett mel og rør sammen. Visp sammen og tilsett ett og ett egg. Rør godt mellom hver speing. Deigen skal være så tykk at den holder formen. Sett vannbakkels med skje på bakepapir. Stek ved 200 °C i 20-25 min. Åpne ikke ovnsdøra underveis, da faller kakene lett sammen! Avkjøl på rist og skjær "hatten" av kakene.

Pisk eggedosis av egg og sukker. Bland inn pisket kremfløte. Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i 5 minutter. Kok opp 1/2 dl vann, ta kjelen av platen og rør inn én og én plate gelatin. Hell i oppløst gelatin i en tynn stråle under omrøring.
Ha i bringebær til slutt og bland lett. Fyll fromasjen i vannbakkelsbunnene når den såvidt begynner å stivne. Legg "hatten" på hver kake. Sett kaldt. Dryss et lett melis-slør (gjennom sikt) over ved servering.

Vannbakkels med ost
1 dl vann
50 g smør
5 ss hvetemel
2 sammenvispede egg
150 g blåmuggost, Royal Blue eller Norzola
500 g frisk frukt som jordbær, melon, plommer eller pærer

Vannbakkels kan fylles med så mangt, her har vi ost i deigen før den stekes og ost som fyll. Smaker godt som en liten smårett.

I stekeovnen: 200 °C ca. 25 minutter
Kok opp vann og smør i en kjele. Ha i alt melet på en gang og rør deigen godt sammen til det slipper gryten. Avkjøl. Rør i de sammenvispede eggene, litt etter litt, deigen skal ikke bli for tynn, men kunne formes til topper. Hakk halvparten av blåmuggosten grovt og vend den inn deigen. Bruk to skjeer og sett 12 topper på en plate med bakepapir. Stek vannbakkelsen midt i ovnen til de har hevet seg og er gylne. Ikke åpne døren de første 20 minuttene, da kan vannbakkelsen falle lett sammen. Avkjøles på rist.
Skjær resten av blåmuggosten i tynne skiver og legg dem i de delte vannbakkelsene.
Anrett vannbakkelsen på porsjonsskåler sammen med frukt.

AnnonseVannbakkels enkel


Prøv også Vannbakkels enkel.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 06.01.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Gaffel.nu
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

50g smør
2dl vann
2dl mel
2 store eggFremgangsmåte

Kok opp smør og vann i en kjele. hell på mel og to egg, og rør til det ser ut som gul gugge. Det er TUNGT å røre i den deigen. Deigen skal ikke renne, den skal være sånn at du må spa den ut på brettet med skjeer. Det er no forferdelig kliss, men det er det vannbakkels er all about. Denne oppskriften er til ca 10-12 herlige bakkels. Stek de på 175-200 grader i 30 minutter. Høres lenge ut, men det er så lenge det tar. Når de er ferdige tar du på melis, men ikke for mye, for da blir det bare kliss.

Tips:
Det ser ut som mindre mat enn det det blir. Hvis ikke en oppskrift er nok til to personer er det jammen to sultne personer det er snakk om.
Smør er et helvete å dele opp og veie og styre og årne med. Det er derfor man har slike flytesmør-ting. 100gram smør er 1dl. Enkelt og greit.

Smak:
Himmelsk! Du vil garantert ha mer, men blir veldig fort mett av dette her.

Pluss/minus:
+ Smaken
+ Du trenger ikke melk
- Tungt å røre
- Å vente i 30 minutter på at det skal steke er SELVPINING!

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 196,45 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,96.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Vannbakkels med bærkrem


Prøv også Vannbakkels med bærkrem.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 29.11.2008
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

125 g smør
2 1/2 dl vann
125 g siktet hvetemel
ca. 4 egg

Forslag til fyll:
2 dl kremfløte
2 ss sukker
1 ts vaniljesukker
2-3 ss bringebærsyltetøyFremgangsmåte

Sett stekeovnen på 200 °C. Legg bakepapir på 2 stekesbrett. Ha smør og vann i en tykkbundet kjele.
Gi dette et raskt oppkok under lokk. Tilsett alt melet på én gang. Rør alt kraftig sammen til deigen samler seg til en klump og slipper kjelebunnen. Trekk kjelen fra varmen og la den stå et par minutter. Tilsett ett sammenpisket egg om gangen, rør godt mellom hvert. Vær forsiktig med det siste egget slik at røren ikke blir for løs. Den skal være så tykk at den så vidt holder formen og ikke flyter utover.

Bruk to skjeer og sett halvparten av røren i runde topper på et stekebrett (resten av røren dekkes til). Beregn god avstand mellom hver bakkels. Stek dem midt i ovnen i ca. 25 minutter. Ikke åpne ovnsdøren før det er gått ca. 20 minutter.
Rør den siste halvparten av røren godt sammen før den legges i topper på det andre stekebrettet og stekes. Avkjøl vannbakkelsene på rist før de deles med en skarp kniv.
Fyll vannbakkelsene like før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 256,38 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 20,38 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,3.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Minivannbakkels


Prøv også Minivannbakkels.

Antall porsjoner = 10
Dato lagt inn eller oppdatert 19.01.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

2 ½ dl vann
75 g smør
125 g hvetemel
2 stk egg

Fyll:
3 dl kremfløte
3 ss sjokoladesaus
1 boks hermetiske mandariner
2 ss melis


For den som synes vanlige vannbakkels kan være litt i mektigste laget, anbefaler vi denne miniversjonen. En fin og god liten munnfull.


Fremgangsmåte

Kok opp vann og smør i en kjele. Tilsett melet og rør til deigen løper sammen og slipper kjelebunnen. Avkjøl deigen litt og rør i ett egg om gangen. Rør egget godt inn i røren før du har i det neste.
Sett deigen med skje på smurt stekeplate eller bruk spøytepose og "sprut" på kakene. Stek vannbakkels midt i stekeovn på 220 °C i ca 20 minutter. Vær forsiktig med å åpne stekeovnsdøra før det er gått 15 minutter.
Når kakene er ferdige, kan de gjerne stå i ovnen med ovnsdøra oppe, slik at overgangen til kaldere luft ikke blir for rask. Avkjøl og oppbevares på rist.
Fyll vannbakkelsene like før de skal brukes ellers blir de lett bløte.
Visp fløten til luftig krem og bland inn krem, hakkede mandariner og sjokoladepulver/saus.
Del bakkelsene i to med en skarp kniv og fyll dem med kremen. Dryss over melis før servering. Sjokoladefyllet kan erstattes med for eksempel bringebærsyltetøy etc.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 216,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,86 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,59.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:261
Info.Norsk mat.
Salater.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.