Fotograf:
Magnus Thor Magnusson
Ingredienser
1 hode av sau
Saltlake:
6 liter vann
1,5 kg salt
175 g sukker
Poteter
Kålrot
Fremgangsmåte:
Dette er en spesiell rett som det nok er mange meninger om.
Den brukes på vestlandet og regnes som en delikatesse av mange.
Det er nok og mange måter å tilberede hodet på og flere typer tilbehør.
Her er en:
Sauehodet svis for hår og hud, deles i 2 på langs og vannes ut over natten.
Legges så i saltlake i 3 døgn.
Etterpå røkes hodet og tørkes så på ett luftig sted.
Man kunne så koke suppe på hodet og så servere det med kraft, poteter, kålrot og flatbrød. Kjøttet er ferdig når kjøttet løsner fra kjevebenet. Ca 2,5 timer.
Hver gjest kan da plukke ut kjøttet fra hodet og spise det rullet inn i flatbrød. Flatbrødet dyppes først i suppen.
Øl og akevitt hører til.
Å spise smalahove:
Man starter med øret. Her er det mye fett, og da gjelder det å få det i seg mens det er varmt. Det samme gjelder øyet.
Man starter ved fremre del av hodet og snitter seg bakover mellom tennene i over- og underkjeven. Så bryter en kjeven ut, og da kommer en lett til og kan få tak i øyet. Øyet snittes varsomt opp og man skraper ut eplet. Det som da er igjen; øyemuskelen, regner mange som det beste på hele sauen. Men det må spises mens det er varmt. En annen delikatesse for mange er tungen.
Så spiser man seg nedover hodet og i området rundt kjeven finner man det kjøttet som er minst fett.
Variasjoner er:
Det er forskjellige meninger om salting og utvanning. Ofte får man hodene ferdig saltet og da skal de evt bare vannes ut, men det kommer an på hvor salte de er.
Som en kuriositet kan det nevnes at dem som er tøffe nok til å spise øyet kan få en ekstra opplevelse ved å først marinere det litt i akevitt. Legg øyet i drammeglasset. La det ligge noen sekunder, for deretter å ta hele innholdet i drammeglasset i en engang.
Har du prøvd oppskriften? Sett karakter
Mer info
Forfatter:
Knut Pettersen
Kilde:
Matoppskrift.no
(Intern: 3175)
Oppskriften er
vanskelig å tilberede
Kategori:
Røkt/gravet/saltet
Land:
Norge
Fylke:
Hordaland
Nasjonal/tradisjonsrett
Innlagt dato:2002-12-24
Oppdatert dato:2002-12-24
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.
Prøv en lignende oppskrift