Brandy lages over hele verden men kun brandy som lages fra cognac distriktet i Frankrike kan kalle seg cognac. Brandy er en fellesbetegnelse på brennevin som er laget av bla druer. Det lages først vin på druer/bær og så brennes denne vinen til brennevin. Brandy kan og som konjakk være lagret lenge på eikefat. Flere land som feks spania og tyskland lager meget gode brandyer som kan måle seg med konjakk.
Kjente typer er: Applejack(amerikansk eple brandy), armagnac(fransk brandy fra Gers), Calvados(fransk eple brandy), Cognac(Fransk brandy fra cognac distriktet), marc, Bagaceira og Grappa.
Det er 2 hovedtyper brandy: grape(drue) brandy og frukt brandy.
Drue brandyer:
- Spanske brandyer er ett biprodukt av sherry produksjon. De har god aroma og er ofte søte.
- Gresk brandy. Destilleres av røde druer, søtet og tilsatt urter. Mest kjent er Metaxa.
- Sør amerikansk brandy. Mest kjent er pisco som er Chiles nasjonaldrikk.
- Italiensk grappa. Lages av druerester av vinproduksjonen som skall og stilker.
Frukt brandyer:
Her deles det inn i 3 typer
- Brandy av epler og pærer. Lages cider eller mos av frukten. Det lages vin som lagres og så brennes. Best kjent er calvados.
- Brandy av steinfrukt. Her brukes kirsebær, plommer og aprikoser. Kjent er Kirschwasser.
- Brandy av bær. Her legges ofte frukt i nøytral sprit som så brennes en gang til. Her brukes bringebær, solbær, rips, tranebær, jordbær og blåbær. Brukes alene eller som ingredienser i drinker.
Bruksområde.
Mange drinke oppskrifter inneholder brandy og mye av dette er frukt brandy. Begrepet brandy er veldig omfattende og det finnes mange forskjellige typer å få kjøpt. Man kan og lage fruktbrandy selv med å bruke en nøytral brandy/vodka og tilsette frukt og sukker. Dette blir noe lignende likører.