Nå som påska er i full gang og mange har gått til innkjøp av lammesteik og lammelår, så tar jeg for meg her de 10 mest populære oppskriftene på nettsidene med lam. Ikke bare nødvendigvis med påskevri, men og andre populære retter med norsk lammekjøtt. Og husk at i mange land er lammekjøtt populært, ikke bare i påska men hele året. Men dere skal slippe pinnekjøttoppskrifter:)
Klassisk lammestek
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
27.03.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 lammelår (ca 2 1/2 kg)
3 ts salt
1 ts pepper
2 ts knust rosmarin
2 båter hvitløk, hakket
1 løk, i båter
3 gulrøtter
8 dl vann
Saus:
Ca. 8 dl stekesjy
4 ss hvetemel utrørt i kaldt vann
1 ss solbærsaft eller rødvin
1 ts soyasaus
1/2 ts pepper
1/2 ts salt
Serveres med f.eks. fløtegratinerte poteter, sukkererter, gulrøtter, sopp og hakket persille.
Fløtegratinerte poteter
(6 porsjoner)
12 poteter
1 løk
1 ss smør
2 ts salt
1/2 ts pepper
4 dl matfløte
1 dl revet ost
Du trenger ikke å være en mesterkokk for å få til en god og saftig lammestek, av mange også kalt lammelår. Hemmeligheten ligger i å bruke et steketermometer. Dette er en helt tradisjonell lammestek med hvitløk og rosmarin. Enkelt, saftig og velsmakende!Fremgangsmåte
Steketemp: 125°C
Steketid: 2 - 3 timer
Slik gjør du:
1. Gni lammelåret godt inn med krydder og hvitløk.
2. Ha vann, løk og gulrøtter i langpanne eller ildfast form. Legg i låret og stikk inn steketermometer. Pass på at det ikke kommer inn til beinet. Stek på 125°C i 2 - 3 timer. Når steketermometeret viser 70°C er steken rosa, når det viser 76°C er den gjennomstekt.
3. La steken hvile minst et kvarter innpakket i folie før den skjæres opp. Imens kan du lage saus av stekesjyen.
4. Sil stekesjyen over i en kjele. Gi den et oppkok og tilsett jevningen mens du rører. Smak til med solbærsaft, soyasaus, salt og pepper.
Fløtegratinerte poteter
Steketemp: 200°C
Steketid: 45 min
Slik gjør du:
1. Skrell poteter og løk og skjær dem i skiver. Legg potetene og løken i smurt, ildfast form. Ha på salt og pepper og hell fløte over.
2. Stek i ovn på 200°C. Strø over ost etter 15 minutters steketid.
Stek videre i ca. 30 minutter til osten har smeltet og fått gyllen farge.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
96,54 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,86 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,5.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Arabisk lammegryte
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
01.03.2022Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 1/2 kg grytekjøtt med bein
3 ss olje
1 ts sort pepper
1 ts spisskummen
1 ts kardemomme
1 ts gurkemeie
1 ts kanel
1 ts salt
6 båter hvitløk, finhakket
2 ss maizena
1 ts sukker
1/2 l yoghurt naturell
2 ts tomatpuré
Lammekjøtt er pupolært i den arabiske verden, og vi kan godt la oss inspirere av smaker og krydder fra arabiske land. Grytekjøtt av lam passer perfekt sammen med krydder, og blir så mørt at det smelter i munnen.Fremgangsmåte
1. Brun kjøttet i olje og legg det i en ildfast form.
2. Bland de andre ingrediensene og hell alt over kjøttet. Dekk formen med aluminiumsfolie og stek i ovn på 200°C i 1 1/2 time.
Servér med ris og f.eks. oppskjærte rå grønnsaker i biter eller staver. Gulrot, paprika, agurk eller selleri passer bra.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
173,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,76 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,69.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lammestek med sitron, hvitløk og rotgrønnsaker
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
18.03.2018Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Mari SvenningsenIngredienser
1 stk lammestek uten ben, ca. 1.5 kilo
3 ts salt
1 ts pepper
2 ss smør
3 stk gulrot
3 stk pastinakk
12 stk potet
2 stk hvitløk
2 stk sitron
2 kvist frisk rosmarin
3 dl vann (eller vin)
En lammestek nærmest «gjør seg selv» i stekeovnen. Fyll formen med steken, rotgrønnsaker, hvitløk, poteteter og halve sitroner. Etter noen timers tålmodighet, er resultatet fantastiske smaker og et supert måltid.Fremgangsmåte
1. Forvarm stekeovn til 125 °C. Krydre lammestek med salt og pepper. Brun steken i en varm stekepanne med smør, og legg den over i en langpanne eller en stor ildfast form. Stikk et steketermometer midt i den tykkeste delen av steken.
2. Skrell gulrot og pastinakk og del i grove biter. Del poteter, hvitløk og sitron i to. Legg alt rundt steken og ha på et par kvister rosmarin.
3. Hell på vann eller vin.
En stek som veier mer enn 2,5 kg trenger du ikke å brune i stekepanne først. Steken vil få sin bruning og farge i stekeovnen, siden den står over lengre tid.
4. Sett langpannen midt i stekeovnen. Når termometeret viser 65-70 °C er steken medium stekt, og ved 76 °C er steken gjennomstekt. Steketiden kan variere etter tykkelse på kjøttet, men beregn ca. 2 timer på en stek som veier 1,5 kilo.
Ta vare på stekesjyen. Den er full av god smak og passer ypperlig som saus.
5. La steken hvile 15-20 minutter før den skjæres opp. Kjenn på grønnsakene og poteten. Hvis de trenger litt lengre tid på å bli ferdige, kan de stå i ovnen mens steken hviler. Skru da opp temperaturen litt og øs stekesjy over.
Server gjerne lammesteken med stekesjyen og en god ripsgelé.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
99,54 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,38 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,83.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Lammelår fra Rana i Helgeland
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
07.05.2007Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Astrid HalsIngredienser
Ca. 2 ½ kg lammelår
1 l kefir
2 ss finhakket frisk timian
2 ss finhakket frisk rosmarin
2 båt finhakket hvitløk
2 ts salt
1 ts pepper
Lammekjøtt tilberedt på denne måten blir saftig og mørt, noe som skyldes melkesyrebakteriene i kefirmelka. Tilbake i tid var denne fremgangsmåten en mulighet for å konservere eller oppbevare kjøttet for en kortere periode.Fremgangsmåte
1. Bland sammen kefir, timian, rosmarin og hvitløk.
2. Tøm blandingen i en stor plastpose, legg så i lammelåret (med eller uten bein). Knyt igjen posen. La ligge i kjøleskap i 2 døgn.
3. Ta lammelåret ut av posen og stryk av noe av marinaden med hånden. Den skal ikke skylles i vann. Krydre med salt og pepper.
4. Stek lammelåret på 125 grader til kjernetemperaturen er 65-70 grader for medium til medium pluss, og 76 grader for gjennomstekt.
Til denne retten kan det serveres råstekte poteter, sjysaus og grønnsaker.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
130,28 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,23 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 11,16.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lam på tur
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
08.10.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
5 skiver lammekjøtt
2 skiver bacon
2 skiver finbrød
2 ss hvitløksmajones
3 salatblad, det du har tilgjengelig
4 tomatskiver
4 ringer rødløk
Oljedressing
1/2 ss olivenolje
1/2 ss balsamico
1/4 ts salt
1/4 ts pepper
Fremgangsmåte
1. Rist brødskivene og smør de med hvitløksmajones
2. Vend salaten i oljedressing
3. Legg lagvis lammekjøtt, bacon, salat, tomat og rødløk
4. Pakk i matpapir
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
127,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 11,18.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Annabel Langbeins lammeskank
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
05.04.2014Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Annabel LangbeinBildet er tatt av
Annabel LangbeinIngredienser
2 ss. mel
Salt og pepper, etter smak
8 lammeskanker
3 ss. olivenolje
4 hele hvitløk, delt i to.
2 ss. tomatpuré
1 ss. brunt sukker
375 ml rødvin
250 ml portvin
2 rosmarinkvister, fjern stilken og hakk opp bladene.
500 ml storfe- eller lammekraft
Server lammeskanken med et glass Matua Pinor Noir og du har et herlig påskemåltid, enten i byen eller til fjells.Fremgangsmåte
Forvarm ovnen til 180 °C. Bland mel, salt og pepper og snu lammeskankene godt i dette. Varm oljen i en stor stekepanne og brun lammeskankene etter tur i denne. Putt de deretter i en stor ildfast form sammen med hvitløken.
Fjern overflødig fett fra stekepannen, ha i tomatpuréen, og la det småkoke i ett til to minutter, slik at aromaen får utvikle seg. Ha i resten av ingrediensene og bring det til kokepunktet. Bruk en stekespade eller lignende for å røre godt om, sørg for å få med det som eventuelt sitter fast i bunnen av stekepannen. Hell deretter sausen over lammet og dekk formen med folie. Stek i ovnen i 2,5 -3 timer eller til du ser at kjøttet løsner fra benet.
Server lammeskanken med hvitløken og sausen, samt hjemmelaget potetstappe, erter og bønner.
Smakelig måltid.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
144,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,58 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 12,11.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lammestek med grønnsaker i ovn
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
15.04.2014Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 stk lammelår
3 båt hvitløk
2 ts salt
1/2 ts pepper
1 ss hakket frisk rosmarin
1 ss hakket frisk timian
3 dl vann
1 stk purre i biter
1 båt hakket hvitløk
3 stk rødløk i båter
2 stk gulrot i biter
4 stk tomat i båter
700 g potet i båter
1 ts salt
1/2 ts pepper
2 ss olivenolje
1 ss maisstivelse (maizena)
Fremgangsmåte
1. Sag av den ytterste delen av knoken. Skjær ut isbenet med en spiss kniv, eller kjøp ferdig preparert lammestek.
2. Rens og skjær hvitløk i tynne båter. Bruk en spiss kniv og skjær små lommer i steken og stikk inn hvitløkskivene. Gni steken godt inn med salt, pepper, rosmarin og timian. Stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen av steken, pass på at det ikke hviler mot bein!
3. Legg steken i en langpanne og hell i vannet. Fordel grønnsaker og poteter rundt steken og drypp over olivenolje. Krydre med salt og kvernet pepper.
4. Sett steken i ovnen ved 125 ºC. Når steketermometeret viser ca. 70 ºC er steken rosa og ved 76 ºC er den gjennomstekt. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter.
5. Sil av kraften som har dannet seg i bunnen av langpannen og hev temperaturen til 200 °C. Stek grønnsakene videre i ca. 15 minutter mens steken hviler.
6. Lag saus ved å røre ut maisenna i kaldt vann og tilsette jevningen i kraften under stadig visping. Kok opp og smak til med salt og kvernet pepper.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
91,93 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,59 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,13.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Lammesmørbrød dagen derpå
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
01.04.2014Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 skive grovt brød
½ ss smør
1 blad rød lollo salat
1 blad hodesalat
2 skive lammestek
2 stk hermetisk fersken
1 skive blåmuggost
Har du rester av lammestek fra i går kan du lage deg et lammesmørbrød som svinger! Bare tenk deg kombinasjonen av blåmuggost og søt fersken til det smakfulle kjøttet. Nam!Fremgangsmåte
1. Smør brødskiven med smør.
2. Legg på salat, skiver med lammestek, ferskenbiter og blåmuggost. Pynt med det du måtte ha i kjøleskapet.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
138,98 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,82 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,4 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 10,2.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Indisk lammegryte
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
12.05.2002Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
400 g lammekjøtt, uten ben, fra stek eller bog
1 løk
2 ss olivenolje
3 ss indisk karrypasta
1 boks hakkede tomater
1 ts sukker
2 ss kokosmasse
En gryte som er rask å lage samt virkelig smaker indisk. Vi brukte indisk karrypasta fra Masalamagic og det var mer enn nok med 2 ss, så pass på. Blir det for sterkt så ha litt yoghurt eller rømme ved siden av. Denne kan og lages med annet kjøtt, og vi tok litt foskjellige rester fra fryseren.Fremgangsmåte
1.Del lammekjøttet i terninger, og hakk løken. Ha dette i en varm stekepanne med olje, og tilsett karrypastaen når løken er blitt gyllen.
2.Hell på tomatene, og la gryta trekke i 10-15 minutter.
3.Tilsett sukker og kokosmasse. Klipp gjerne litt frisk koriander over. Server sammen med ris og en salat.
Karrypasta kjøpes på glass og er en perfekt smakssetter til en mengde middager. Den består av de mest særegne krydderne fra østen: hvitløk, ingefær, kummin, chili og gurkemeie.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
105,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,65 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,9.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fylt lammestek
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
23.08.2012Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
ca. 2,5 kg lammelår
1/2 ts grovmalt pepper
1 ts tørket rosmarin
Fyll:
1 dl brødrasp
1 løk
1 bunt persille
2 fedd hvitløk
1/2 ts tørket merian
1/2 ts salt
Hvis du virkelig ønsker å imponere gjestene dine, er det å servere fylt lammestek en sikker vinner. Ikke bare ser den flott ut, men kjøttet blir så utrolig saftig og smakfullt.Fremgangsmåte
1. Skjær benet ut av lammesteken og fjern overflødig fett.
2. Hakk løk, persille og hvitløk og bland med brødrasp, merian og salt. Fordel fyllet inni steken og surr den sammen med bomullshyssing til en fast og jevn stek.
3. Gni inn steken med grovmalt pepper og knust rosmarin. Stikk inn et steketermometer og legg steken i et ildfast form eller liten langpanne. Stek i forvarmet ovn ved 125° C. Steken er rosa når termometeret viser 70° C og grå ved 76°. Steketid ca. 2-2 1/2 time.
4. La steken hvile før den skjæres opp.
Server med gratinerte poteter, grønne bønner og stekesjy smakt til med krydder og rødvin.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
155,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,63 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 14,17.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3217