10 gode forslag til bålmat


Oppdatertdato: 2021-02-26 Tema: Turmat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Når en kommer seg ut på ski eller tur nå i vinter, er det alltid populært med pausene og særlig blant de yngre. Dette er selve målet for mange med å fyre opp bålet, finne frem mat og pølser, grille og spise. Men for å gjøre en liten vri kan man jo prøve seg på litt annet enn pølser og med noe som blir suksess allikevel.

Og om man forbereder litt så kan man virkelig rigge opp skikkelig kosemat ut i snøfonna med både bål og noe varmt i termosen. Her er det 5 forslag til fristelser på bålet + 5 ferdigmat man tar med i sekken. Personlig heller jeg ofte mot pølser, men pinnebrød er og veldig godt. Og så har vi en eldre svart stekepanne som passer fint til omelett, pytt i panne eller pannekaker. Husk og at ferdig oppkuttet mat på ett grillspyd er veldig godt med lomper eller lefser. Og mat i folie er og veldig enkelt og godt, lag de gjerne ferdig på forhånd samme som du legger på grillen om sommeren.

Men her er forslagene:

Annonse



Pinnebrød 2


Prøv også Pinnebrød 2.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 21.08.2014
Denne retten tar ca 10-15 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

250 g hvetemel
1/2 ts salt
1/2 ts bakepulver
1 ts margarin
1.5 dl melk/vann


Pinnebrøddeigen lages hjemme før turen og tas med i en tett plastpose. Fin på turen og feks rundt en ferdig pølse


Fremgangsmåte

Bland det tørre og spe med væske til passe deig.
Ved bålet rulles deig rundt en pinne og stekes på glørne til det slipper pinnen. Pass på så det ikke svir seg.
Brødet kan evt stekes rundt en ferdigstekt pølse.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 228,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 43,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,88.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Foliepakke på bål


Prøv også Foliepakke på bål.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 20.10.2009
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

1/2 kyllingfilet i biter
1/2 gulrot
1 potet
noen paprikastrimler
noen ringer purre (kan sløyfes)
1 ss smør
et lite dryss paprikapulver
salt og pepper


Vil du ha et sunnere alternativ til pølser på bålet eller grillen, så bør du prøve denne foliepakkede blandingen av kylling og grønnsaker.


Fremgangsmåte

1. Rens og skjær grønnsakene i passe biter/skiver.
NB! Bruker du purre, er det viktig å vaske den godt, for her kan det gjemme seg mye jord/sand mellom lagene.
2. Legg kyllingbitene over på et ark aluminiumsfolie sammen med grønnsakene, smør, krydder, salt og pepper.
3. Pakk godt sammen og legg det på bålet i ca. 8-10 minutter eller på grill i ca. 10 minutter.
4. Spises sammen med for eksempel pinnebrød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 117,02 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,33 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,26 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,22.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Grove turpannekaker


Prøv også Grove turpannekaker.

Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 23.03.2015
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

1 ½ dl hvetemel
1 dl sammalt hvete, fin
1 dl lettkokte havregryn
3 stk egg
6 dl melk
½ ts salt
Smør til steking
Syltetøy til servering


Gode grove turpannekaker stekt på primus eller i bålpanne er kjempegodt når man er ute. Ekstra deilig blir de med litt syltetøy til.


Fremgangsmåte

1. Visp sammen hvetemel, sammalt hvete, havregryn, egg, melk og salt til jevn røre. La røren svelle i 30 minutter.
2. Stek pannekakene gyllenbrune på begge sider, og server med syltetøy.

Tips: Hell røren over på en plastflaske og stek på primus eller i en bålpanne på tur.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 157,99 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,6 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,73 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,14.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Fisk med ost og skinke.

Fisk med ost og skinke


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 25.07.2013
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat nyttig
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

7-800 g fiskefilét
1 hg kokt skinke(pålegg)
2 hg hvit ost
olje/smeltet smør
salt
sitronpepper eller hvit pepper
Smør et stykke aluminiumsfolie med smeltet smør eller olje.


Kombinasjonen av fisk(sei som vi brukte), røkt skinke og ost er suveren. Vi brukte og litt løk i pakken. Anbefales.


Fremgangsmåte

Skjær fiskefiléten 1 - 2 cm tykke stykker. Skjær fileten på langs igjen (o,5 - 1 cm)(slik du skjærer et pølsebrød). Og åpne det. Krydre med salt og pepper. Legg inn et stykke ost, et stykke skinke og et stykke ost, slik at skinken blir liggende i midten og lukk igjen.
Legg fiskestykket (med ost og skinke inni)på godt smurt aluminiumsfolie og strø over litt salt. Legg i et lite stykke smør.
Pakk aluminiumsfolien sammen på toppen og legg pakken på grillen eller i glørne.
Fisken er ferdig etter ca 5 minutter, åpne folien for å se om den er ferdig.
Server med rømme, godt brød eller bakt potet og salat ved siden av.
Tips:
Disse pakkene kan du med fordel lage på forhånd. Det er ingen problemer å fryse pakkene, for så å ta dem opp og grille når det måtte passe.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 180,13 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,35 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,91 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,6.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lam på tur.

Lam på tur


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 08.10.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

5 skiver lammekjøtt
2 skiver bacon
2 skiver finbrød
2 ss hvitløksmajones
3 salatblad, det du har tilgjengelig
4 tomatskiver
4 ringer rødløk

Oljedressing
1/2 ss olivenolje
1/2 ss balsamico
1/4 ts salt
1/4 ts pepper



Fremgangsmåte

1. Rist brødskivene og smør de med hvitløksmajones
2. Vend salaten i oljedressing
3. Legg lagvis lammekjøtt, bacon, salat, tomat og rødløk
4. Pakk i matpapir

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 127,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,18.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tursalat - skinke og pastasalat med hvitløksdressing.

Tursalat - skinke og pastasalat med hvitløksdressing


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 05.11.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 isbergsalat
4 tomater
2 avokado
1 rødløk
200 g frisk sjampinjong
400 g røkt skinke
200 g pasta

Dressing:
2 båter hvitløk, finhakket
2 ss gressløk
3 dl rømme
1/2 sitron
1 1/2 ts salt
1/2 ts pepper



Fremgangsmåte

1. Vask salaten og riv den i biter.
2. Rist sjampinjong på pannen.
3. Del tomater, avokado, rødløk og evt. skinken i skiver.

4. Kok pasta etter eget ønske etter anvisning på pakken. Avkjøl og bland den med de andre ingrediensene.
5. Bland sammen alle ingrediensene til dressingen og hell den over salaten rett før servering eller server den ved siden av.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 116,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,1.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tortilla på bål.

Tortilla på bål


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 12.12.2013
Denne retten tar ca 15 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

4 stk hvetetortilla
2 dl matyoghurt
2 dl hermetiske maiskorn
4 ss vårløk
4 dl revet norvegia
200 g salatkjøtt av kylling
8 stk soltørkede tomater
1 pose boil-in-bag ris


En super rett til å steke i bålet. Denne kan du lage ferdig hjemme, ta den ut av sekken og legge den rett i bålet.


Fremgangsmåte

Ta en tortilla og smør på med matyoghurt.
Bland ingrediensene og fordel i tortillaene, rull dem sammen og pakk dem i bakepapir/aluminiumsfolie, bruk da dobbelt bakepapir.
Ta med på tur og legg på bålet 2 minutter på hver side. Ypperlig alternativ til pølser. De kan også spises som de er.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 184,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15,36 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,77 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,25.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tykke pannekaker på tur.

Tykke pannekaker på tur


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 29.12.2013
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

1 dl hvetemel
1 ss sukker
1 ts bakepulver
¼ ts salt
1 dl melk
1 stk egg
2 ss smeltet smør
smør til steking


Ut i skogen, opp på fjellet... Lag mat som smaker godt og som er enkelt å tilberede. Retten kan fint lages hjemme på kjøkkenet også.


Fremgangsmåte

Dette kan gjøres før turen:
Ha mel, sukker og salt i en bolle (ikke bakepulver). Visp sammen egg, melk og bland det gradvis inn i melet til røren er glatt og uten klumper. Bland i smeltet smør. Hell røren over i en beholder med lokk eller i en melkekartong som du teiper igjen. Ikke fyll beholderen helt full da røren sveller noe.

Dette gjøres på turen:
Rør inn bakepulver i den ferdig lagde røren eller lag røren fra bunnen av ute på tur.

Varm en teflonpanne eller et spann over bålet eller annen varmekilde og smelt litt smør. Hell i røre slik at det dekker bunnen. Snu pannekaken med en stekespade når det dannes bobler på overflaten. Pannekaken skal være gulbrun på begge sider.

Tips:
Pannekaker kan serveres både med salt og søtt.

Søtt:
Friske bær, moste bananer, syltetøy eller honning

Salt:
Spekeskinke og revet ost, skinke og ost, bacon og ost eller røkt laks

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 232,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 22,81 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,39 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,67.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Vaffeltoast.

Vaffeltoast


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 18.12.2013
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

2 brødblingser per porsjon og et vaffeljern.

Fyll 1
1 ss pesto
2 skive spekeskinke
2 skive port salut

Fyll 2
2 skive hvitost
2 skive kokt skinke
1 ss hermetiske maiskorn

Fyll 3
1 ss pesto
2 ss cottage cheese
2 skive salami


Ut i skogen, opp på fjellet... Lag Turmat som smaker godt og som er enkelt å tilberede. Retten kan fint lages hjemme på kjøkkenet også.


Fremgangsmåte

Smør ingrediensene på brødblingsene og legg dem sammen, med fyllet mot hverandre.
Legg blingsene i gammeldags vaffeljernet og stek dem i ca 3 minutter over bålet.
Server gjerne en liten salat til, så blir det et lite måltid.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 282,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 18,59 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 12,04.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Energibar for tur.

Energibar for tur


Antall porsjoner = 14
Dato lagt inn eller oppdatert 17.06.2015
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

30 g hel rug
70 g vann
40 g hvetekli
165 g peanøtter
40 g sesamfrø
40 g linfrø
100 g store havregryn
150 g mørk sjokolade, 70% kakao
75 g puffet ris (med fiber)
120 ml kokosfett
400 g stenfrie svisker


Sunn og god energibar, perfekt som tursnacks! Bakt av Hedemarken friskole til skolekonkurransen 2015.


Fremgangsmåte

1. Ha hel rug og vann i en kjele, kok opp. Tilsett hvetekli, rør godt og la stå til avkjøling i 20 minutter.
2. Ha peanøttene i en hurtigmikser og kjør til alt er grovt hakket.
3. Bland sammen de tørre ingrediensene og tilsett peanøttene, deretter tilsetter du rug og hvetekli.
4. Hakk sviskene i hurtigmikseren.
5. Tilsett kokosfettet i sviskeblandingen.
6. Bland sviskene med de tørre ingrediensene og rør godt.
7. Smelt den mørke sjokoladen og rør den sammen med resten.
8. Fordel blandingen i en form (20x30 cm) kledd i plastfolie og sett kaldt i en time.
9. Når blandingen er avkjølt kan den deles opp i passe store barer.

Tips!
Du kan dyppe barene i litt sjokolade dersom du ønsker mer sjokoladesmak.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 343,93 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 37,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,46.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3104



Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.