10 gode og populære høstsupper



Oppdatertdato: 2019-10-21 Tema: Suppe Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no


Høsten er suppetid og helst av den varmende sorten. Dette er tiden for gode grønnsaker og høsten var og slaktetiden fra gamle dager. Mange av våre grønnsaker egner seg veldig bra for supper, alene eller i kombinasjon med kjøtt/fisk gir det mange muligheter. Og i slutten av oktober dukker jo og halloween opp med masse gresskarkjøtt til overs til bla suppe! Mange av oss litt eldre har og ett forhold til kjøttsuppe, mens mange supper fra andre land og melder seg på. Og med ekstra smak og krydder vil suppene varme 2 ganger.

Her er 10 av de beste og mest populære suppene blant dere og noen av våre egne favoritter. Legg merke til at flere her er vegetar.



Meksikansk fiskesuppe


Prøv også Meksikansk fiskesuppe.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 12.02.2014
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Egil Bratnes hjemmeside
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1 glass Old El Paso Chunky Salsa (hot eller medium etter ønske),
1 hvitløksfedd,
5 dl vann,
1 fiskebuljongterning,
400 g torskefilet (gjerne dypfryst),
1/2 purre i ringer,
1 rød paprika i ringer,
2 dl maiskorn,
1 - 2 dl kremfløte,
salt,
sort pepper


Suppe med utrolig fin smak. Og fargen blir flott. Bruk gjerne litt ekstra snadder i denne som en ekstra fløteskvett og reker. Annen fisk kan og brukes, sei er fint.


Fremgangsmåte

Bland Salsa med presset hvitløk, vann og fiskebuljong og la det koke opp. Legg i grønnsakene og fisken skåret i biter og la det trekke til fisken er gjennomkokt, ca. 10 minutter. Rør i fløten og smak til med salt og pepper. Server suppen sammen med varmt brød og lettrømme.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 65,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,62 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,06.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Gresskarsuppe


Prøv også Gresskarsuppe.

Antall porsjoner = 5
Dato lagt inn eller oppdatert 17.09.2013
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

500 g gresskar renset i små terninger (Evt squash)
3 ss smør
ca 100 g finhakket løk
Ett dryss med kanel
Strimlet skall av 1/2 appelsin
9 dl vann
Salt og pepper


Dette er skikkelig godt. Vi er ikke vant med det hjemme, men dette er ikke siste gang vi lager dette.


Fremgangsmåte

Smelt smør og ha i gresskar og løk. La det surre i 10 minutter under omrøring. Dryss over litt kanel når de begynner å få farge. Ha i appelsinskall og la det surre litt til. Hell på vann, kok opp og la det småkoke i 30 minutter. Ta så opp appelsonskallet og kjør hele suppen godt i en hurtigmikser. Hell tilbake i gryten gjennom en sikt. Gni godt. Evt tråder skal være igjen. Varm opp igjen, smak til med salt og pepper og server med brød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 27,93 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,64.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Blomkål/brokkolisuppe


Prøv også Blomkål/brokkolisuppe.

Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 11.04.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

ca 400 g blomkål /brokkoli, i biter
1 stk. liten løk , finhakket
2 båt hvitløk , finhakket
1 ss smør
5 dl vann
1 stk. grønnsaksbuljong (terning)
1 dl melk eller matfløte
¼ ts pepper


En god suppe som både er er lett og rask å lage. Her pyntet vi med hakket spekeskinke og dryss med persille. Og i tillegg så moste vi ikke all kålen, men hakket den heller i små biter. Det er godt med litt å tygge på.


Fremgangsmåte

Skyll, rens og del opp grønnsakene, også stengelen. Smelt smøret i en kjele. Tilsett løk og hvitløk, og rør til løken blir myk og blank. Tilsett grønnsakene, vann og buljongterningen. La suppen småkoke i ca 10 minutter. Mos suppen med en stavmikser. Tilsett melken/matfløten. Smak til med pepper.

Tips:
Du kan godt bruke bare brokkoli eller bare blomkål i suppen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 29,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,92 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,65 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,94.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Fransk purre-potetsuppe.

Fransk purre-potetsuppe


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 14.11.2015
Denne retten tar ca 50 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

5 dl poteter, i tynne skiver
5 dl purre, bare det hvite, i tynne ringer
1 l hønsebuljong
salt og pepper
1 dl kremfløte eller créme fraîche
finstrimlet purre eller finhakket gressløk eller kruspersille


Purre og poteter sammen er en smakfull kombinasjon, og billig. Og purren er på denne tiden billig og tilgjengelig


Fremgangsmåte

Ha poteter, purre og hønsebuljong i en kjele og kok det under lokk i 30-40 min. Kjør blandingen i foodprosessor i 10 sekunder til den er jevn. Hell i fløte eller créme fraîche og kjør igjen noen sekunder til suppen blir lett og skummende. Server med en gang – med grønt på toppen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 42,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,69 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,33.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Chilensk linsesuppe.

Chilensk linsesuppe


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 26.10.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Alletiders kogebog
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

4 dl røde linser
1 løg
3 fedd hviløk
1 ss olje
1/2 ts salt
14 dl.vann
4 egg
4 skiver loff
Parmesan


En god og sunn suppe som varmer godt på en kald kveld. Og som dere ser så ble min suppeskål veldig full, men det er jo bare for bildet. Så bruk en skikkelig suppetallerken og nyt.
PS: Pass på å smake til ordentlig med krydder og buljong. Linser smaker ikke mye. Selleri, purre og løk skaper mer smak. Men linser og bønner fyller godt ut i magen og blir mettende.


Fremgangsmåte

Hakk løk, selleri, purre og hvitløk fint. Varm oljen i en gryte og surr løken litt først før du surrer selleri og purre litt. Ha i linser og rør. Hell over vann med buljongterninger og la det koke i ca 10-15 minutter. Smak nøye til med salt og pepper.
Kok eggene i ca 4 minutter, og rist brødskivene, skjær de i terninger.
Legg ett egg i hver tallerken, mos det og dryss over brødterninger.
Hell på suppe og dryss med parmesan. Server.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 86,82 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,08 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,96 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,87.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kyllingsuppe med kokosmelk (Tom Kha Gai).

Kyllingsuppe med kokosmelk (Tom Kha Gai)


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 11.10.2002
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Etegilde
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

3 bokser kokosmelk
250 g champignon
3 sitrongress
3 chili
3 ss fiskesaus
1 ts salt
2 ss sterk chilisaus

500 g kyllingkjøtt
1 galangerot
5 kaffirlime blader
1 dl lime-juice
1 ss sukker
2 ss hakket koriander


Dette er en suppe som brukes mye i Thailand og Laos. Grunnsmakene kommer fra kokosmelk, galangal, sitrongress, kaffir lime blad og når det er "Gai" så er det kylling i. Variasjoner forekommer med annet kjøtt og skalldyr. Med reker heter den Tom Kha Goong, med sopp heter den Tom Kha Heet(som er vegetarisk), med svin Tom Kha Mu, med tofu Tom Kha Taohu og skalldyr Tom Kha Thale. Trikset her er å kunne kombinere mengden krydder, kokosmelk, sitrongress og galangal(som er ganske lik ingefær). Mer kokosmelk gjør suppen svakere og mer passende for vestlige ganer. Jeg er personlig blitt en stor fan av denne suppen og anbefaler alle å prøve seg på denne. I en evt oppskrift kan galangal erstattes av ingefær. Husk og at galangal bitene ikke spises, de er der bare for smaken, det samme med sitrongresset, særlig de hardeste + evt lime blader.


Fremgangsmåte

(På Thai heter retten Tom Kha Gai).

Champignongen skal være frisk og kyllinkjøttet uten ben og skinn. Kutt kyllingen i terninger.
Hell kokosmelken i en wok og tilsett 3 dl vann. Kok opp under omrøring. Senk temperaturen og tilsett galangerot, sitrongress og limeblader. La det hele småkoke et par-tre minutter og rør om av og til.

Tilsett kyllingen, salt, sukker, fiskesaus og limejuice. La alt koke til kyllingen er ferdigkokt. Tilsett soppen til slutt og la det hele trekke noen minutter.

Hell chilisausen i bunnen av suppebollen, eventuelt; fordel den i suppetallerknene og hell suppen i. Dryss finhakket koriander over før servering.

NB:
sitrongresset og galangeroten skal ikke spises, disse skal kun gi smak til suppen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 151,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,6 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,58.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Ferskt kjøtt og suppe 1.

Ferskt kjøtt og suppe 1


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 13.07.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

ca. 1 kg storfekjøtt med ben
høyrygg, bog, bryst eller bibringe
ca. 1 1/2 l vann
2 ts salt
150 g hodekål
2-3 gulrøtter
1 skive sellerirot eller persillerot
1 purre
1/2 ts pepper

Løksaus:
1 finhakket løk
ca. 5 dl kokekraft
2 ss mel
1/2 dl kaldt vann
2 ts 7% eddik
3-4 ts sukker
salt og pepper



Fremgangsmåte

Kok opp vannet og legg i kjøttstykkene så hele som mulig. Kok opp på ny og skum av. Senk temperaturen.

Dryss over salt og la kjøttet trekke under lokk til kjøttet er mørt ca. 1 1/2 time.

Rens grønnsakene og skjær dem i passe suppebiter. Ha grønnsakene over i gryta og la de koke med i 10-15 minutter til de er møre.

Mens grønnsakene trekker kan du lage sausen. Sil av ca. 5 dl av kokekraften til saus.

Når grønnsakene er ferdige smakes suppen til med pepper og evt. mer salt.

Ta opp kjøttet og skjær det i skiver rett før servering.

Løksaus
Kok opp finhakket løk og kraft. Rør hvetemelet inn i det kalde vannet og ha meljevningen i gryta mens du rører godt. La sausen småkoke i ca. 10 minutter. Smak til med eddik, sukker, salt og pepper.

Server suppen først og så serveres kjøttet med nykokte poteter, grønnsaker fra suppen og løksausen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 41,07 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,85 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,99 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,13.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Svensk gul fiskesuppe.

Svensk gul fiskesuppe


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 11.03.2007
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Norges sjømatråd

Ingredienser

600 g torsk eller seifilet
2 ss smør
1 løk
1/2 purre
2 hvitløkbåter
2 ss tomatpurè
1 ts salt
5 dl fiskekraft eller buljong
2 dl matfløte
1 dl tørr hvitvin, evt. eplejuice
1 klype safran eller gurkemeie
3 modne flådde og grovhakkede tomater
litt gressløk og persille



Fremgangsmåte

Fres løken myk i smør, tilsett purre, presset hvitløk, tomatpurè, salt og kraft. Kok det hele i ca 5 min.
Hell i fløte, vin og litt safran, la småkoke. Tilsett fisken skåret i biter og tomaten til slutt. La trekke, smak til.
Dryss over gressløk og persille.

Serveres med godt brød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 71,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,71 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,96.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Italiensk vintersuppe - Minestrone.

Italiensk vintersuppe - Minestrone


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 18.01.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

4 ss olivenolje
1 fedd hvitløk, presset
3 poteter, i terninger
3 gulrøtter, i skiver
1 purre i ringer
1 liten skalk hodekål, i strimler
1 squash, i skiver
2 modne tomater, flått i båter
1/2 chilipepper, uten frø,
finhakket
6 dl kraft eller buljong
1/2 boks tomater - 200 g
100 g pasta, kokt i lettsaltet
vann
1 boks store hvite bønner,
skylt i kaldt vann
salt og pepper
sukker
frisk rosmarin
kruspersille
revet skarp hvit ost


Perfekt tykk suppe på en kald vinterdag! Denne er så god at den anbefales på det varmeste:)


Fremgangsmåte

Dette er en ren grønnsaksuppe. Vil du ha i litt kjøtt, kan du skjære opp 150 g bacon eller lettsaltet flesk i terninger og steke det før du har grønnsakene i kjelen.
Ha olivenolje og hvitløk i en stor kjele og la det surre et par minutter. Ha i poteter og grønnsaker og stek og rør i 4-5 min. til det er godt blandet. Hell på kraft og tomater og la alt småkoke 10-15 min. til grønnsakene er møre.

Ha i pasta, bønner og finhakket rosmarin og kok opp. Smak til med salt, pepper og litt sukker. Server suppen rykende varm med kruspersilledryss, revet ost og ferskt brød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 60,89 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,36 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,77 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,09.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Deilig kyllingsuppe.

Deilig kyllingsuppe


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 19.03.2013
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

400 gr kyllingfileter
1 ts karri
1/2 ts cayennepepper
salt og pepper

1/2 gul paprika
1/2 rød parika
1 purre

7-8 dl vann
2 hønsebuljong
1 dl eplejuice, lysekloster el. hvitvin
1 boks creme fraiche
Litt fløte


Denne er fantastisk god og creme fraiche fremhever smaken veldig bra. Jeg for min del liker godt med smak, og krydrer det derfor litt ekstra. Vi bruker eplejuice.


Fremgangsmåte

1. Del kyllingfiletene i små biter. Stekes i smør. Krydres med karri, cay.pepper, salt og pepper. Legges så til siden, strø litt mel over.

2. Paprikane og purren surres blanke.

3. Kok opp vann, buljong, eplejuice/lysekloster/hvitvin, creme fraiche og fløteskvetten. Skal koke i ca 7-8 min. Ha i paprika og purre etter halvgått koketid og kyllingbitene på slutten..

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 83,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,49.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3244







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.