Høsten er suppetid og helst av den varmende sorten. Dette er tiden for gode grønnsaker og høsten var og slaktetiden fra gamle dager. Mange av våre grønnsaker egner seg veldig bra for supper, alene eller i kombinasjon med kjøtt/fisk gir det mange muligheter. Og i slutten av oktober dukker jo og halloween opp med masse gresskarkjøtt til overs til bla suppe! Mange av oss litt eldre har og ett forhold til kjøttsuppe, mens mange supper fra andre land og melder seg på. Og med ekstra smak og krydder vil suppene varme 2 ganger.
Her er 10 av de beste og mest populære suppene blant dere og noen av våre egne favoritter. Legg merke til at flere her er vegetar.
Meksikansk fiskesuppe
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
12.02.2014Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Egil Bratnes hjemmesideBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1 glass Old El Paso Chunky Salsa (hot eller medium etter ønske),
1 hvitløksfedd,
5 dl vann,
1 fiskebuljongterning,
400 g torskefilet (gjerne dypfryst),
1/2 purre i ringer,
1 rød paprika i ringer,
2 dl maiskorn,
1 - 2 dl kremfløte,
salt,
sort pepper
Suppe med utrolig fin smak. Og fargen blir flott. Bruk gjerne litt ekstra snadder i denne som en ekstra fløteskvett og reker. Annen fisk kan og brukes, sei er fint.Fremgangsmåte
Bland Salsa med presset hvitløk, vann og fiskebuljong og la det koke opp. Legg i grønnsakene og fisken skåret i biter og la det trekke til fisken er gjennomkokt, ca. 10 minutter. Rør i fløten og smak til med salt og pepper. Server suppen sammen
med varmt brød og lettrømme.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
64,58 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,06.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gresskarsuppe
Antall porsjoner =
5Dato lagt inn eller oppdatert
20.02.2020Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
500 g gresskar renset i små terninger (Evt squash)
3 ss smør
ca 100 g finhakket løk
Ett dryss med kanel
Strimlet skall av 1/2 appelsin
9 dl vann
Salt og pepper
Dette er skikkelig godt. Vi er ikke vant med det hjemme, men dette er ikke siste gang vi lager dette.
Vi lagde dette om igjen av frosne gresskarbiter fra tidligere og hadde i litt stekt kylling. Og siden vi gjorde dette på vinteren er det jo ikke høstmat lenger.Fremgangsmåte
Smelt smør og ha i gresskar og løk. La det surre i 10 minutter under omrøring. Dryss over litt kanel når de begynner å få farge. Ha i appelsinskall og la det surre litt til. Hell på vann, kok opp og la det småkoke i 30 minutter. Ta så opp appelsinskallet og kjør hele suppen godt i en hurtigmikser. Hell tilbake i gryten gjennom en sikt. Gni godt. Evt tråder skal være igjen. Varm opp igjen, smak til med salt og pepper og server med brød. Vi pyntet med litt basilikum
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
29,84 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
0,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,44 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,64.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Blomkål/brokkolisuppe
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
11.04.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
ca 400 g blomkål /brokkoli, i biter
1 stk. liten løk , finhakket
2 båt hvitløk , finhakket
1 ss smør
5 dl vann
1 stk. grønnsaksbuljong (terning)
1 dl melk eller matfløte
¼ ts pepper
En god suppe som både er er lett og rask å lage. Her pyntet vi med hakket spekeskinke og dryss med persille. Og i tillegg så moste vi ikke all kålen, men hakket den heller i små biter. Det er godt med litt å tygge på.Fremgangsmåte
Skyll, rens og del opp grønnsakene, også stengelen. Smelt smøret i en kjele. Tilsett løk og hvitløk, og rør til løken blir myk og blank. Tilsett grønnsakene, vann og buljongterningen. La suppen småkoke i ca 10 minutter. Mos suppen med en stavmikser. Tilsett melken/matfløten. Smak til med pepper.
Tips:
Du kan godt bruke bare brokkoli eller bare blomkål i suppen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
29,41 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,92 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,65 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,94.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Fransk purre-potetsuppe
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
14.11.2015Denne retten tar ca
50 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
5 dl poteter, i tynne skiver
5 dl purre, bare det hvite, i tynne ringer
1 l hønsebuljong
salt og pepper
1 dl kremfløte eller créme fraîche
finstrimlet purre eller finhakket gressløk eller kruspersille
Purre og poteter sammen er en smakfull kombinasjon, og billig. Og purren er på denne tiden billig og tilgjengeligFremgangsmåte
Ha poteter, purre og hønsebuljong i en kjele og kok det under lokk i 30-40 min. Kjør blandingen i foodprosessor i 10 sekunder til den er jevn. Hell i fløte eller créme fraîche og kjør igjen noen sekunder til suppen blir lett og skummende. Server med en gang – med grønt på toppen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
41,78 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,69 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,46 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,33.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Chilensk linsesuppe
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
26.10.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Alletiders kogebogBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
4 dl røde linser
1 løg
3 fedd hviløk
1 ss olje
1/2 ts salt
14 dl.vann
4 egg
4 skiver loff
Parmesan
En god og sunn suppe som varmer godt på en kald kveld. Og som dere ser så ble min suppeskål veldig full, men det er jo bare for bildet. Så bruk en skikkelig suppetallerken og nyt.
PS: Pass på å smake til ordentlig med krydder og buljong. Linser smaker ikke mye. Selleri, purre og løk skaper mer smak. Men linser og bønner fyller godt ut i magen og blir mettende.Fremgangsmåte
Hakk løk, selleri, purre og hvitløk fint. Varm oljen i en gryte og surr løken litt først før du surrer selleri og purre litt. Ha i linser og rør. Hell over vann med buljongterninger og la det koke i ca 10-15 minutter. Smak nøye til med salt og pepper.
Kok eggene i ca 4 minutter, og rist brødskivene, skjær de i terninger.
Legg ett egg i hver tallerken, mos det og dryss over brødterninger.
Hell på suppe og dryss med parmesan. Server.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
87,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,08 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,96 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,87.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kyllingsuppe med kokosmelk (Tom Kha Gai)
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
11.10.2002Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
EtegildeBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
3 bokser kokosmelk
250 g champignon
3 sitrongress
3 chili
3 ss fiskesaus
1 ts salt
2 ss sterk chilisaus
500 g kyllingkjøtt
1 galangerot
5 kaffirlime blader
1 dl lime-juice
1 ss sukker
2 ss hakket koriander
Dette er en suppe som brukes mye i Thailand og Laos. Grunnsmakene kommer fra kokosmelk, galangal, sitrongress, kaffir lime blad og når det er "Gai" så er det kylling i. Variasjoner forekommer med annet kjøtt og skalldyr. Med reker heter den Tom Kha Goong, med sopp heter den Tom Kha Heet(som er vegetarisk), med svin Tom Kha Mu, med tofu Tom Kha Taohu og skalldyr Tom Kha Thale.
Trikset her er å kunne kombinere mengden krydder, kokosmelk, sitrongress og galangal(som er ganske lik ingefær). Mer kokosmelk gjør suppen svakere og mer passende for vestlige ganer.
Jeg er personlig blitt en stor fan av denne suppen og anbefaler alle å prøve seg på denne. I en evt oppskrift kan galangal erstattes av ingefær. Husk og at galangal bitene ikke spises, de er der bare for smaken, det samme med sitrongresset, særlig de hardeste + evt lime blader.Fremgangsmåte
(På Thai heter retten Tom Kha Gai).
Champignongen skal være frisk og kyllinkjøttet uten ben og skinn. Kutt kyllingen i terninger.
Hell kokosmelken i en wok og tilsett 3 dl vann. Kok opp under omrøring. Senk temperaturen og tilsett galangerot, sitrongress og limeblader. La det hele småkoke et par-tre minutter og rør om av og til.
Tilsett kyllingen, salt, sukker, fiskesaus og limejuice. La alt koke til kyllingen er ferdigkokt. Tilsett soppen til slutt og la det hele trekke noen minutter.
Hell chilisausen i bunnen av suppebollen, eventuelt; fordel den i suppetallerknene og hell suppen i. Dryss finhakket koriander over før servering.
NB:
sitrongresset og galangeroten skal ikke spises, disse skal kun gi smak til suppen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
152,34 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,6 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
12,22 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,58.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Ferskt kjøtt og suppe 1
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
13.07.2003Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Mari SvenningsenIngredienser
1 kg kokekjøtt av storfe, f.eks bog eller høyrygg
1,5 l vann
1 ts salt
1 stk. purre
150 g hodekål
3 stk. gulrot
100 g sellerirot eller persillerot
0,5 ts pepper
Sursøt løksaus:
1 stk. finhakket løk
5 dl kjøttkraft eller buljong
2 ss hvetemel
0,5 dl vann
2 ts eddik, 7 %
3 ts sukker
Tilbehør:
800 g potet
Dette er en god, gammel tradisjonsrett av kokekjøtt som gir masse smak. Kokekjøtt som oksebog eller høyrygg trenger god tid og lav temperatur for å bli skikkelig mørt. Server den varme suppen først, og deretter kjøttet i skiver sammen med poteter, grønnsaker og løksaus.Fremgangsmåte
Kok opp vann og legg i kjøtt i hele stykker. Kok opp på nytt og fjern skum som danner seg på toppen. Tilsett salt og det grønne av purren. Senk varmen og la kjøttet trekke til det er mørt, 2 - 2 ½ time. Fjern fett og urenheter som danner seg på toppen underveis.
Når kjøttet begynner å bli mørt: Ta av ca. ½ liter av kraften til løksaus.
Kok potet i en kjele med lettsaltet vann til de er møre, 20-30 minutter.
Skrell grønnsaker, og del dem i terninger. Strimle kål fint. Legg grønnsakene i kjelen med kjøtt og la dem koke med kjøttet i ca. 10 minutter. Smak til med salt og pepper.
Lag løksaus: Kok opp løk og kraft. Rør hvetemel godt ut i litt kaldt vann, og hell meljevningen i den varme kraften. Rør godt. La sausen trekke i ca. 10 minutter. Smak til med eddik, sukker, salt og pepper.
Ta kjøttet opp av kraften og legg det over på et fat. Hold det varmt.
Sil suppen og hold grønnsakene varme. Server suppen rykende varm i dype skåler.
Skjær kjøttet i skiver og legg det på et fat sammen med grønnsakene.
Server med kokte poteter og sursøt løksaus.
Lag gjerne en stor porsjon ferskt kjøtt og suppe, slik at du enten har middag til mange eller har middag for et par dager.
Mange steder i landet brukes det også melboller (klot) i grønnsakssuppen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
50,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,38 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,66.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Svensk gul fiskesuppe
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
11.03.2007Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Norges sjømatrådIngredienser
600 g torsk eller seifilet
2 ss smør
1 løk
1/2 purre
2 hvitløkbåter
2 ss tomatpurè
1 ts salt
5 dl fiskekraft eller buljong
2 dl matfløte
1 dl tørr hvitvin, evt. eplejuice
1 klype safran eller gurkemeie
3 modne flådde og grovhakkede tomater
litt gressløk og persille
Fremgangsmåte
Fres løken myk i smør, tilsett purre, presset hvitløk, tomatpurè, salt og kraft. Kok det hele i ca 5 min.
Hell i fløte, vin og litt safran, la småkoke. Tilsett fisken skåret i biter og tomaten til slutt. La trekke, smak til.
Dryss over gressløk og persille.
Serveres med godt brød.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
68,81 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,71 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,54 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,96.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Italiensk vintersuppe - Minestrone
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
18.01.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
4 ss olivenolje
1 fedd hvitløk, presset
3 poteter, i terninger
3 gulrøtter, i skiver
1 purre i ringer
1 liten skalk hodekål, i strimler
1 squash, i skiver
2 modne tomater, flått i båter
1/2 chilipepper, uten frø,
finhakket
6 dl kraft eller buljong
1/2 boks tomater - 200 g
100 g pasta, kokt i lettsaltet
vann
1 boks store hvite bønner,
skylt i kaldt vann
salt og pepper
sukker
frisk rosmarin
kruspersille
revet skarp hvit ost
Perfekt tykk suppe på en kald vinterdag! Denne er så god at den anbefales på det varmeste:)Fremgangsmåte
Dette er en ren grønnsaksuppe. Vil du ha i litt kjøtt, kan du skjære opp 150 g bacon eller lettsaltet flesk i terninger og steke det før du har grønnsakene i kjelen.
Ha olivenolje og hvitløk i en stor kjele og la det surre et par minutter. Ha i poteter og grønnsaker og stek og rør i 4-5 min. til det er godt blandet. Hell på kraft og tomater og la alt småkoke 10-15 min. til grønnsakene er møre.
Ha i pasta, bønner og finhakket rosmarin og kok opp. Smak til med salt, pepper og litt sukker. Server suppen rykende varm med kruspersilledryss, revet ost og ferskt brød.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
63,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,36 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,09.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Deilig kyllingsuppe
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
19.03.2013Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
400 gr kyllingfileter
1 ts karri
1/2 ts cayennepepper
salt og pepper
1/2 gul paprika
1/2 rød parika
1 purre
7-8 dl vann
2 hønsebuljong
1 dl eplejuice, lysekloster el. hvitvin
1 boks creme fraiche
Litt fløte
Denne er fantastisk god og creme fraiche fremhever smaken veldig bra. Jeg for min del liker godt med smak, og krydrer det derfor litt ekstra. Vi bruker eplejuice.
Kyllingsuppe er en klassisk og allsidig rett som nytes over hele verden, med utallige varianter som reflekterer ulike kulturers smaker og tradisjoner.Fremgangsmåte
1. Del kyllingfiletene i små biter. Stekes i smør. Krydres med karri, cay.pepper, salt og pepper. Legges så til siden, strø litt mel over.
2. Paprikane og purren surres blanke.
3. Kok opp vann, buljong, eplejuice/lysekloster/hvitvin, creme fraiche og fløteskvetten. Skal koke i ca 7-8 min. Ha i paprika og purre etter halvgått koketid og kyllingbitene på slutten..
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
83,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,49.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er noen andre aktuelle artikler
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3244