I de nærmeste ukene vil jeg legge ut gode oppskrifter fra flere land i Asia. Vi har jo besøkt flere av disse og smakt oss gjennom mange forskjellige matretter. Thailand er vel der vi har vært flest ganger, men og Filippinene har vi besøkt noen ganger. Jeg tar her for meg Filippinene og de av disse oppskriftene som dere gir best karakter og de vi liker best. Ett litt av hvert utvalg. Lykke til
Chicken adobo with paprika
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
15.12.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
400 gram kyllingfilet i biter
2 ts salt
0,25 ts pepper
5 laurbærblad
1,2 dl vineddik
2 dl vann
2 røde paprika kuttet i biter
3 ss vegetabilsk olje
4 fedd hvitløk
2 porsjoner ris
Gryte med kylling og paprika. Har en god syrlig smak.Fremgangsmåte
Mariner kyllingbitene i ca 1 time i en blanding av salt, pepper, eddik, laubærblad og knuste hvitløkfedd. Sil av og ta vare på marinaden.
Varm olje i en kjele over middels varme. Brun kyllingen i kjelen. Ha over marinade og vann. Ha på lokk og la koke i ca 30 minutter. Ha i paprikabiter etter halve tiden. Kok til alt er mørt.
Server med ris, men kokte poteter er og passende.
Adobo
Er en matrett som inneholder kjøtt/sjømat marinert i en saus av eddik og hvitløk/krydder, brunet i olje og så kokt i marinaden. Mange varianter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
101,06 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,36 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,52.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fresh Lumpia på Filippinsk vis
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
08.07.2012Denne retten tar ca
45 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
3 kopper jicama(neper) julienne(fyrstikkbiter)
1 liten hodekål raspet
1 mellomstor gulrot
2 middels store søtpoteter skivet i små biter
1 liten løk i skiver
3 fedd hvitløk hakket
1/4 kilo hakket svinekjøtt eller reker
noen salatblader
salt og pepper etter smak
1/2 kopp rekekraft|
Egg Roll wrappers, vårrulldeig ferdigkjøpt
Lumpia saus
1 kopp vann
1 kopp brunt sukker
1-1/2 ss maissenna
2-3 ss hvitløk, finhakket
Litt hakkede nøtter
Dette er det som kalles fersk vårrull. Brukes som smårette, forrett eller enkel lunsj. mange varianter av fyll. Det brukes eggbasert wrapper/vårrulldeig.Fremgangsmåte
Surr hvitløk og løk i litt olje.
Legg i svinekjøtt og surr til den er brun.
Krydre med litt salt og pepper.
Tilsett neper og bland sammen.
Hell i rekekraften.
Dekk til og surr over middels lav varme i ca 10 minutter eller til nepene blir litt myke.
Tilsett søtpoteter og gulrøtter.
Bland og dekk igjen.
Stek i ca 3 minutter eller til søte potetene er ferdig, men ikke grøtaktig.
Til slutt legg i kålen, bland og sett ned varmen. Skal være myk.
Fyllet er ferdig.
La dette avkjøles litt og dryppes av i en sil.
Lumpia.
Legg ett par salatblader på en wrapper. Legg på ca 2 ss fyll på den ene halvdelen.
Brett sammen fra den ene siden, brett inn sider og så resten av wrapperen. Ha litt vann på deige og forsegl den.
Gjenta med alle
Lumpia sausen:
Bring vannet i kok.
Tilsett sukkeret til det kokende vannet og rør til det er oppløst.
Ta 1/4 kopp av blandingen, tilsett maissenna, rør om og hell tilbake.
Fjern fra varmen når den tykner
Bland i hvitløk og hakkede nøtter!
Lumpia serveres med kald med sausen til å dyppe i.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
73,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,46 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,32 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,75.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Embutido
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
21.08.2012Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
ca 800 gr hakket svinekjøtt
12 stk hermetisk pølse eller 6 stk hotdogs(grillpølser), kuttet i to på langs
3 stk hardkokte egg, skiver
1/2 kopp søt sylteagurk som smakstilsetning
1/2 kopp tomatsaus
2 stk rå egg
2 kopper cheddarost, revet
1 kopp rød paprika, hakket
1 kopp grønn paprika, hakket
1 1/2 kopp rosiner
1 kopp gulrøtter, hakket
1 kopp løk, hakket
salt og pepper
2 kopper brødsmuler (laget ved å plassere 4 skiver godt brød i en food prosessor. Kan og rives)
Filippinsk kjøttpudding. Litt arbeid, og tar litt tid men nydelig smak. Lag gjerne ekstra porsjon. Nydelig som kveldssnacks eller på en liten buffet
Denne er en av de beste kjøttpuddinger jeg har smakt ever! Må absolutt prøves.Fremgangsmåte
Plasser hakket svinekjøtt i en stor bolle
Tilsett brødsmuler deretter knus de rå egg i blandingen. Bland godt
Ha i gulrøtter, paprika (rød og grønn), løk, sylteagurk, og cheddarost. Bland godt.
Tilsett rosiner, tomatsaus, salt og pepper og bland godt.
Bredkjøttblandingen ut i aluminiumsfolie og flat den til en rektangel.
Legg på skiver av pølse og eggeskiver vekselvis på midten av den flate kjøttblandingen.
Rull så folien sammen slik at det blir en sylinder med kjøttblandingen rundt egg og pølser. Lås endene av folien
Legg i dampkoker og la koke i 1 time.
Kan spises kald eller varm. Med ketchup for eksempel.
Deles i skiver før servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
159,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,14 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,82.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Kylling/svin Adobo
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
08.12.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
MisjonsalliansenBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
1 kopp vineddik
6 knuste hvitløksbåter
1/2 ts svart pepper
1 laurbær
2 ss havsalt
1-4 ss soyasaus (smak til)
1 løk
2 ss brunt sukker
1 kylling i små biter
1/2 kg svinekjøtt i småbiter
1 1/2 til 2 kopper med vann
Matolje for steking
Fremgangsmåte
Bland vineddik, hvitløk, pepper, laurbær, havsalt og soyasaus.
Putt i kylling og svinekjøtt. La det står i 20-30 minutter. Hell oppi vannet og la det koke en stund. Sil av kraften og sett den til sides.
Stek kjøttbitene sammen med løken i en panne til det blir gyllent. Hell over kraften sammen med sukkeret og gi det hele et oppkok.
La det småkoke til sausen tykner. Server med poteter eller ris og salat.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
67,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,43 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,03.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Maja Blanca (kokospudding)
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
20.01.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
4 kopper kokosmelk
3/4 kopp maisenna
4 dl kondensert melk
3/4 kopp helmelk
3/4 kopp sukker
425 gram hele maiskorn
5 ss ristet revet frisk kokos eller mørk sjokolade
En tykk søt kokos pudding med søte kjerner av mais og toppet med ristet kokos, er maja blanca en favoritt dessert på Filippinene. Er tykk og kan serveres i skiver. Vi valgte å pynte med raspet sjokolade.
Originalt brukes det og ristet latik til pynt. Det er ett biprodukt ved produksjon av kokosoljeFremgangsmåte
Hell kokosmelk i en gryte og kok opp.
Tilsett sukker, kondensert melk, og maiskorn og rør til alle ingrediensene er jevnt fordelt.
La det småkoke i 8 minutter
Bland fersk melk og maisenna og visp til maisenna er blandet.
Hell melk og maisenna blandingen i gryten og rør godt.
La det koke under omrøring inntil blandingen når ønsket tykkelse.
Hell blandingen i et firkantet brett med kanter og så jevn toppen med en slikkepott.
La det kjøle seg ned i minst 1 time
Pynt med ristet revet kokos eller sjokolade om ønskelig
Serveres kald i skiver.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
213,98 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
20,9 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
12,62 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,54.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Halo Halo
Dato lagt inn eller oppdatert
29.06.2012Denne retten tar ca
10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
Søtede røde bønner
Søtede garbanzo bønner
Søtede Saba banan(Er en slags kokebanan, bruk vanlig banan i skiver)
Søtede kamote (rett og slett søtpotet)
Søtede jackfruit (fås kjøpt hos oss tror jeg)
Søtede kaong (Palmefrukt)
Kokt Sago
Pinipig (Grønne flak av ris)
Macapuno (Variant av kokosnøtt. Bruk vanlig kokosnøtt)
Barbert / knust is
Iskrem
Ube haleya (En frukt som setter violett farge på retter)
Leche flan (Karamell pudding biter)
Kondensert melk
Hvitt sukker
Halo Halo er en veldig populær dessert på filippinene. Betyr rett og slett miks-miks. Når den serveres pleier man ofte blande alt sammen til en frossen grøt.
Består oftest av knust is, kondensert melk og diverse gelefrukter eller kandiserte frukter/bønner. Men her er det veldig mange muligheter. Man kan tilsette det man har for hånden.
Ofte brukes det diverse søte bønner, banan, jackfrukt, kokt sago, og andre lokale frukter. Noen ganger vaniljeis og faktisk og karamellpudding(Leche flan). Pyntes med frukter.
Halo-halo ser ofte fin ut, men den vanlige versjonen har ikke så mye smak. Men Filipinos spiser den med glede.
Her er en av mange variasjoner. En del lokale ingredienser er med. Miks som du ønsker.Fremgangsmåte
Fyll et høyt glass halvfullt med ditt valg av det søte. Fyll opp med barbert / knust is. Topp med iskrem, Ube haleya eller leche flan. Serveres med melk og sukker.
Den på bildet har Leche Flan og Ube haleya på toppen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
0 kcal pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Chicken Afritada
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
19.02.2013Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
900 gram kylling, skåret i serveringsstykker
1 stor potet, i terninger
1 stor gulrot i skiver
1 stor paprika i skiver
1 kopp grønne erter
225 gram tomatsaus
4 fedd hvitløk, finhakket
4 stk hotdogs, i skiver
1 medium løk, i terninger
1 1/4 kopper kylling kjøttkraft
2 stk tørket laurbærblad valgfritt
1 ts hvitt sukker
4 ss matolje
Salt og nykvernet sort pepper etter smak
4 porsjoner ris
En god gryterett med smak av tomater. Fint når det er kaldt ute.Fremgangsmåte
Varm oljen i en gryte eller dyp panne
Stek kylling til fargen blir lys brun (ca 3 minutter på hver side).
Ta kyllingen opp fra gryten.
I samme gryte, fres hvitløk og løk.
Ha i hotdogs i skiver og kylling og kok i ett minutt.
Hell i tomatsaus og kylling buljong, deretter legges laurbærblad i. Småkok i 30 til 40 minutter.
Legg i potet og gulrøtter deretter la det småkoke i 7 minutter eller til grønnsakene er myke.
Ha i paprika, grønne erter, salt, sukker og kvernet sort pepper og kok i 3 minutter til.
Skru av varmen og anrett på tallerkner eller server i en serveringsbolle.
Serveres med kokt ris.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
113,56 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,64.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pancit Bihon Guisado
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
11.07.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
500 g pancit bihon (Rice Noodles)
250 g svinekjøtt, skåret i små tynne skiver
250 g kylling, kokt, benfritt, og skåret i tynne skiver
75 g grønne erter
2 stk gulrot i strimler
1/2 liten kål, hakket
1 kopp selleri blader, finhakket
2 stilker stangselleri i biter
1 mellomstor løk, hakket
1/2 ss hvitløk, finhakket
1 stk kylling buljongkube
5 ss soyasaus
3-4 kopper vann
Gryterett med nudler og kjøtt. Mye smak. Vi brukte og litt vårløk i denne, samt sitron til å sprinkle over.
Nudler bløtlegges i 10 minutter først.
Det er flere varianter av denne.Fremgangsmåte
Surr hvitløk og løk i en stor gryte
Ha i svinekjøtt og kylling som surrer i 2 minutter
Hell i kyllingbuljong og vann deretter småkoker det i 15 minutter
Tilsett gulrøtter, erter, kål og selleri blader og la det småkoke i noen minutter
Fjern alle ingrediensene i gryten med unntak av væske og sett dem til side
I gryten med væske i, tilsettes soyasaus og bland godt
Legg i oppbløtt pancit bihon og bland godt. Kok til væsken fordamper helt
Ha igjen i grønnsaker og kjøtt som tidligere ble tilberedt og la det småkoke i et minutt eller to
Serveres varm.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
91,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,72 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,37.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Filipinsk Menudo
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
20.01.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
1 kg svinekjøtt i biter
250 gram svinelever i biter
1 kopp gulrøtter i terninger
1 kopp poteter i terninger
1/2 kopp soyasaus
1/2 stk sitron
1 liten løk, hakket
3 fedd hvitløk, finhakket
1 ts sukker
3/4 kopp tomatsaus
1 kopp vann
4 stk grillpølser, skivet diagonalt
2 ss matolje
2-3 stk tørket laurbærblad
salt og pepper etter smak
østerssaus etter smak
6 porsjoner ris.
Svin og leverstuing.
Om en ikke liker smaken av lever så unngå det, men vi brukte lever. Det må som regel bestilles hos slakter. Vask og rens bort uhumskheter før bruk.Fremgangsmåte
Bland svinekjøtt, soyasaus, og sitron i en bolle. Mariner i minst 1 time.
Varm olje i en gryte
Surr hvitløk og løk.
Legg i marinert svinekjøtt. Stek i 5-7 minutter.
Hell i tomatsaus og vann og deretter laurbærblad. La det koke og putre i 30 minutter til en time, avhengig av tykkelsen på svinekjøttet.
PS: Tilsett vann etter behov.
Ha i lever og pølser. Kok i 5 minutter.
Ha i poteter, gulrøtter, sukker, salt og pepper. Rør og kok i 8 til 12 minutter.
Server med ris eller evt poteter
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
143,99 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,54 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,51.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kaldereta
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
05.08.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
500 gram flatbiff i terninger
3 dl vann
1 rød paprika i strimler
2 dl tomatsaus, ketchup ol
2 ss leverpostei
1 ts chili finhakket(frivillig)
3 laurbærblad
4 fedd hvitløk knust
1 løk finhakket
2 store poteter i skiver
1 stor gulrot i skiver
3 ss matolje
10 stk grønne oliven
1 dash salt og pepper
3 porsjoner ris
Dette er en rett med masse smak og som vi brukte biffkjøtt i. Server med ris. Alternativ er å bruke for eksempel svinekjøtt eller kylling, dvs det kjøttet en har for hånden.Fremgangsmåte
Først:
Varm olje i en dyp stekepanne eller jerngryte og stek poteter og gulrot til de er gyldne. Tas vekk og legges i en bolle. Brun så løk og hvitløk i samme panna.
Ha så i kjøttet og la det steke til det er brunt og hell i vann, skru ned og la det surre til kjøttet er mørt. 1 time ++.
Når det er ferdig, har du i tomatsaus, leverpostei og lar det surre ekstra 10 minutter.
Ha så i paprika, chili, oliven, laurbærblad, gulrøtter og poteter, la det surre ekstra 10 minutter.
Smak til med salt og pepper, server med ris
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
89,7 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,28 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,24.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3415