10 gode oppskrifter fra Filippinene


Oppdatertdato: 2023-11-03 Tema: Andre lands mat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


I de nærmeste ukene vil jeg legge ut gode oppskrifter fra flere land i Asia. Vi har jo besøkt flere av disse og smakt oss gjennom mange forskjellige matretter. Thailand er vel der vi har vært flest ganger, men og Filippinene har vi besøkt noen ganger. Jeg tar her for meg Filippinene og de av disse oppskriftene som dere gir best karakter og de vi liker best. Ett litt av hvert utvalg. Lykke til

Annonse



Chicken adobo with paprika


Prøv også Chicken adobo with paprika.

Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 15.12.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

400 gram kyllingfilet i biter
2 ts salt
0,25 ts pepper
5 laurbærblad
1,2 dl vineddik
2 dl vann
2 røde paprika kuttet i biter
3 ss vegetabilsk olje
4 fedd hvitløk

2 porsjoner ris


Gryte med kylling og paprika. Har en god syrlig smak.


Fremgangsmåte

Mariner kyllingbitene i ca 1 time i en blanding av salt, pepper, eddik, laubærblad og knuste hvitløkfedd. Sil av og ta vare på marinaden.
Varm olje i en kjele over middels varme. Brun kyllingen i kjelen. Ha over marinade og vann. Ha på lokk og la koke i ca 30 minutter. Ha i paprikabiter etter halve tiden. Kok til alt er mørt.

Server med ris, men kokte poteter er og passende.

Adobo
Er en matrett som inneholder kjøtt/sjømat marinert i en saus av eddik og hvitløk/krydder, brunet i olje og så kokt i marinaden. Mange varianter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 101,06 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,36 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,52.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Fresh Lumpia på Filippinsk vis


Prøv også Fresh Lumpia på Filippinsk vis.

Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 08.07.2012
Denne retten tar ca 45 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

3 kopper jicama(neper) julienne(fyrstikkbiter)
1 liten hodekål raspet
1 mellomstor gulrot
2 middels store søtpoteter skivet i små biter
1 liten løk i skiver
3 fedd hvitløk hakket
1/4 kilo hakket svinekjøtt eller reker
noen salatblader
salt og pepper etter smak
1/2 kopp rekekraft|

Egg Roll wrappers, vårrulldeig ferdigkjøpt

Lumpia saus
1 kopp vann
1 kopp brunt sukker
1-1/2 ss maissenna
2-3 ss hvitløk, finhakket
Litt hakkede nøtter


Dette er det som kalles fersk vårrull. Brukes som smårette, forrett eller enkel lunsj. mange varianter av fyll. Det brukes eggbasert wrapper/vårrulldeig.


Fremgangsmåte

Surr hvitløk og løk i litt olje.
Legg i svinekjøtt og surr til den er brun. Krydre med litt salt og pepper.
Tilsett neper og bland sammen. Hell i rekekraften.
Dekk til og surr over middels lav varme i ca 10 minutter eller til nepene blir litt myke.
Tilsett søtpoteter og gulrøtter. Bland og dekk igjen.
Stek i ca 3 minutter eller til søte potetene er ferdig, men ikke grøtaktig. Til slutt legg i kålen, bland og sett ned varmen. Skal være myk.

Fyllet er ferdig.
La dette avkjøles litt og dryppes av i en sil.

Lumpia.
Legg ett par salatblader på en wrapper. Legg på ca 2 ss fyll på den ene halvdelen.
Brett sammen fra den ene siden, brett inn sider og så resten av wrapperen. Ha litt vann på deige og forsegl den.
Gjenta med alle

Lumpia sausen:
Bring vannet i kok.
Tilsett sukkeret til det kokende vannet og rør til det er oppløst.
Ta 1/4 kopp av blandingen, tilsett maissenna, rør om og hell tilbake.
Fjern fra varmen når den tykner
Bland i hvitløk og hakkede nøtter! Lumpia serveres med kald med sausen til å dyppe i.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 73,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,46 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,32 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,75.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Embutido


Prøv også Embutido.

Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 21.08.2012
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

ca 800 gr hakket svinekjøtt
12 stk hermetisk pølse eller 6 stk hotdogs(grillpølser), kuttet i to på langs
3 stk hardkokte egg, skiver
1/2 kopp søt sylteagurk som smakstilsetning
1/2 kopp tomatsaus
2 stk rå egg
2 kopper cheddarost, revet
1 kopp rød paprika, hakket
1 kopp grønn paprika, hakket
1 1/2 kopp rosiner
1 kopp gulrøtter, hakket
1 kopp løk, hakket
salt og pepper
2 kopper brødsmuler (laget ved å plassere 4 skiver godt brød i en food prosessor. Kan og rives)


Filippinsk kjøttpudding. Litt arbeid, og tar litt tid men nydelig smak. Lag gjerne ekstra porsjon. Nydelig som kveldssnacks eller på en liten buffet
Denne er en av de beste kjøttpuddinger jeg har smakt ever! Må absolutt prøves.


Fremgangsmåte

Plasser hakket svinekjøtt i en stor bolle
Tilsett brødsmuler deretter knus de rå egg i blandingen. Bland godt
Ha i gulrøtter, paprika (rød og grønn), løk, sylteagurk, og cheddarost. Bland godt.
Tilsett rosiner, tomatsaus, salt og pepper og bland godt.
Bredkjøttblandingen ut i aluminiumsfolie og flat den til en rektangel.
Legg på skiver av pølse og eggeskiver vekselvis på midten av den flate kjøttblandingen.
Rull så folien sammen slik at det blir en sylinder med kjøttblandingen rundt egg og pølser. Lås endene av folien
Legg i dampkoker og la koke i 1 time.
Kan spises kald eller varm. Med ketchup for eksempel.
Deles i skiver før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 159,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,14 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,82.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Kylling/svin Adobo.

Kylling/svin Adobo


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 08.12.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Misjonsalliansen
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

1 kopp vineddik
6 knuste hvitløksbåter
1/2 ts svart pepper
1 laurbær
2 ss havsalt
1-4 ss soyasaus (smak til)
1 løk
2 ss brunt sukker
1 kylling i små biter
1/2 kg svinekjøtt i småbiter
1 1/2 til 2 kopper med vann
Matolje for steking



Fremgangsmåte

Bland vineddik, hvitløk, pepper, laurbær, havsalt og soyasaus.
Putt i kylling og svinekjøtt. La det står i 20-30 minutter. Hell oppi vannet og la det koke en stund. Sil av kraften og sett den til sides.
Stek kjøttbitene sammen med løken i en panne til det blir gyllent. Hell over kraften sammen med sukkeret og gi det hele et oppkok.
La det småkoke til sausen tykner. Server med poteter eller ris og salat.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 67,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,43 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,03.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Maja Blanca (kokospudding).

Maja Blanca (kokospudding)


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 20.01.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

4 kopper kokosmelk
3/4 kopp maisenna
4 dl kondensert melk
3/4 kopp helmelk
3/4 kopp sukker
425 gram hele maiskorn
5 ss ristet revet frisk kokos eller mørk sjokolade


En tykk søt kokos pudding med søte kjerner av mais og toppet med ristet kokos, er maja blanca en favoritt dessert på Filippinene. Er tykk og kan serveres i skiver. Vi valgte å pynte med raspet sjokolade.
Originalt brukes det og ristet latik til pynt. Det er ett biprodukt ved produksjon av kokosolje


Fremgangsmåte

Hell kokosmelk i en gryte og kok opp.
Tilsett sukker, kondensert melk, og maiskorn og rør til alle ingrediensene er jevnt fordelt.
La det småkoke i 8 minutter
Bland fersk melk og maisenna og visp til maisenna er blandet.
Hell melk og maisenna blandingen i gryten og rør godt.
La det koke under omrøring inntil blandingen når ønsket tykkelse.
Hell blandingen i et firkantet brett med kanter og så jevn toppen med en slikkepott. La det kjøle seg ned i minst 1 time
Pynt med ristet revet kokos eller sjokolade om ønskelig
Serveres kald i skiver.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 213,98 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 20,9 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,62 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,54.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Halo Halo.

Halo Halo


Dato lagt inn eller oppdatert 29.06.2012
Denne retten tar ca 10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

Søtede røde bønner
Søtede garbanzo bønner
Søtede Saba banan(Er en slags kokebanan, bruk vanlig banan i skiver)
Søtede kamote (rett og slett søtpotet)
Søtede jackfruit (fås kjøpt hos oss tror jeg)
Søtede kaong (Palmefrukt)
Kokt Sago
Pinipig (Grønne flak av ris)
Macapuno (Variant av kokosnøtt. Bruk vanlig kokosnøtt)
Barbert / knust is
Iskrem
Ube haleya (En frukt som setter violett farge på retter)
Leche flan (Karamell pudding biter)
Kondensert melk
Hvitt sukker


Halo Halo er en veldig populær dessert på filippinene. Betyr rett og slett miks-miks. Når den serveres pleier man ofte blande alt sammen til en frossen grøt.
Består oftest av knust is, kondensert melk og diverse gelefrukter eller kandiserte frukter/bønner. Men her er det veldig mange muligheter. Man kan tilsette det man har for hånden.
Ofte brukes det diverse søte bønner, banan, jackfrukt, kokt sago, og andre lokale frukter. Noen ganger vaniljeis og faktisk og karamellpudding(Leche flan). Pyntes med frukter.
Halo-halo ser ofte fin ut, men den vanlige versjonen har ikke så mye smak. Men Filipinos spiser den med glede.
Her er en av mange variasjoner. En del lokale ingredienser er med. Miks som du ønsker.


Fremgangsmåte

Fyll et høyt glass halvfullt med ditt valg av det søte. Fyll opp med barbert / knust is. Topp med iskrem, Ube haleya eller leche flan. Serveres med melk og sukker.

Den på bildet har Leche Flan og Ube haleya på toppen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 0 kcal pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Chicken Afritada.

Chicken Afritada


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 19.02.2013
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

900 gram kylling, skåret i serveringsstykker
1 stor potet, i terninger
1 stor gulrot i skiver
1 stor paprika i skiver
1 kopp grønne erter
225 gram tomatsaus
4 fedd hvitløk, finhakket
4 stk hotdogs, i skiver
1 medium løk, i terninger
1 1/4 kopper kylling kjøttkraft
2 stk tørket laurbærblad valgfritt
1 ts hvitt sukker
4 ss matolje
Salt og nykvernet sort pepper etter smak
4 porsjoner ris


En god gryterett med smak av tomater. Fint når det er kaldt ute.


Fremgangsmåte

Varm oljen i en gryte eller dyp panne
Stek kylling til fargen blir lys brun (ca 3 minutter på hver side).
Ta kyllingen opp fra gryten.
I samme gryte, fres hvitløk og løk.
Ha i hotdogs i skiver og kylling og kok i ett minutt.
Hell i tomatsaus og kylling buljong, deretter legges laurbærblad i. Småkok i 30 til 40 minutter. Legg i potet og gulrøtter deretter la det småkoke i 7 minutter eller til grønnsakene er myke.
Ha i paprika, grønne erter, salt, sukker og kvernet sort pepper og kok i 3 minutter til.
Skru av varmen og anrett på tallerkner eller server i en serveringsbolle.
Serveres med kokt ris.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 113,56 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,64.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pancit Bihon Guisado.

Pancit Bihon Guisado


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 11.07.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

500 g pancit bihon (Rice Noodles)
250 g svinekjøtt, skåret i små tynne skiver
250 g kylling, kokt, benfritt, og skåret i tynne skiver
75 g grønne erter
2 stk gulrot i strimler
1/2 liten kål, hakket
1 kopp selleri blader, finhakket
2 stilker stangselleri i biter
1 mellomstor løk, hakket
1/2 ss hvitløk, finhakket
1 stk kylling buljongkube
5 ss soyasaus
3-4 kopper vann


Gryterett med nudler og kjøtt. Mye smak. Vi brukte og litt vårløk i denne, samt sitron til å sprinkle over.
Nudler bløtlegges i 10 minutter først.
Det er flere varianter av denne.


Fremgangsmåte

Surr hvitløk og løk i en stor gryte
Ha i svinekjøtt og kylling som surrer i 2 minutter
Hell i kyllingbuljong og vann deretter småkoker det i 15 minutter
Tilsett gulrøtter, erter, kål og selleri blader og la det småkoke i noen minutter
Fjern alle ingrediensene i gryten med unntak av væske og sett dem til side
I gryten med væske i, tilsettes soyasaus og bland godt
Legg i oppbløtt pancit bihon og bland godt. Kok til væsken fordamper helt
Ha igjen i grønnsaker og kjøtt som tidligere ble tilberedt og la det småkoke i et minutt eller to
Serveres varm.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 91,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,72 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,37.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Filipinsk Menudo.

Filipinsk Menudo


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 20.01.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

1 kg svinekjøtt i biter
250 gram svinelever i biter
1 kopp gulrøtter i terninger
1 kopp poteter i terninger
1/2 kopp soyasaus
1/2 stk sitron
1 liten løk, hakket
3 fedd hvitløk, finhakket
1 ts sukker
3/4 kopp tomatsaus
1 kopp vann
4 stk grillpølser, skivet diagonalt
2 ss matolje
2-3 stk tørket laurbærblad
salt og pepper etter smak
østerssaus etter smak

6 porsjoner ris.


Svin og leverstuing.
Om en ikke liker smaken av lever så unngå det, men vi brukte lever. Det må som regel bestilles hos slakter. Vask og rens bort uhumskheter før bruk.


Fremgangsmåte

Bland svinekjøtt, soyasaus, og sitron i en bolle. Mariner i minst 1 time.

Varm olje i en gryte
Surr hvitløk og løk.
Legg i marinert svinekjøtt. Stek i 5-7 minutter.
Hell i tomatsaus og vann og deretter laurbærblad. La det koke og putre i 30 minutter til en time, avhengig av tykkelsen på svinekjøttet.

PS: Tilsett vann etter behov.

Ha i lever og pølser. Kok i 5 minutter.
Ha i poteter, gulrøtter, sukker, salt og pepper. Rør og kok i 8 til 12 minutter.
Server med ris eller evt poteter

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 143,99 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,54 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,51.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kaldereta.

Kaldereta


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 05.08.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

500 gram flatbiff i terninger
3 dl vann
1 rød paprika i strimler
2 dl tomatsaus, ketchup ol
2 ss leverpostei
1 ts chili finhakket(frivillig)
3 laurbærblad
4 fedd hvitløk knust
1 løk finhakket
2 store poteter i skiver
1 stor gulrot i skiver
3 ss matolje
10 stk grønne oliven
1 dash salt og pepper

3 porsjoner ris


Dette er en rett med masse smak og som vi brukte biffkjøtt i. Server med ris. Alternativ er å bruke for eksempel svinekjøtt eller kylling, dvs det kjøttet en har for hånden.


Fremgangsmåte

Først:
Varm olje i en dyp stekepanne eller jerngryte og stek poteter og gulrot til de er gyldne. Tas vekk og legges i en bolle. Brun så løk og hvitløk i samme panna.
Ha så i kjøttet og la det steke til det er brunt og hell i vann, skru ned og la det surre til kjøttet er mørt. 1 time ++.
Når det er ferdig, har du i tomatsaus, leverpostei og lar det surre ekstra 10 minutter.
Ha så i paprika, chili, oliven, laurbærblad, gulrøtter og poteter, la det surre ekstra 10 minutter.
Smak til med salt og pepper, server med ris

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 89,7 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,28 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,24.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3415
Grillmat.Småretter.
Pizza.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.