Det er september og vi kjenner alle at sommeren er på hell. Men norske grønnsaker er det masse av og nå er det tid for alle rotgrønnsakene som gulrot, kålrot, purre, løk, selleri, beter osv. Her er en samling oppskrifter som bruker noen av disse rotgrønnsakene våre og som varmer godt på kalde dager fremover. Litt blanding og ikke bare supper eller gryteretter.
Ovnsbakt lange med grønnsaker
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
10.11.2017Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
1 stk løk i tynne skiver
2 fedd hvitløk hakket fint
2 stk gulrot i staver
2 stilk selleri i biter + bladene
1 stk potet i skiver
2 ss olivenolje
1 ss smør
8 stk cherrytomat, rød delt i 2
0,5 stk gul paprika i skiver
0,5 stk rød paprika i skiver
2 ts provencekrydder
600 g langefilet uten skinn og ben
salt og pepper etter smak
saften av ½ stk sitron
125 gr mozzarella reven
Lange er en nydelig fisk som er ganske fast i fisken:). Den holder fasongen og her med gode grønnsaker i en form kommer den til sin rett. Men om vi brukte lange vil det og passe med andre hvite fisker som sei, hyse, steinbit ol.
Tips prøv med noen skiver fennikel i formen.Fremgangsmåte
I ovn ved 200°C i ca. 20 minutter i midten.
Først kutt fileten i passende biter og dryss litt salt og pepper over og sett til side
Rens og skjær løken i tynne ringer. Hakk hvitøken. Skrell og skjær gulrøtter og selleri i tynne skiver, del tomatene. Rens og skjær paprikaene i brede strimler.
Fres løk, hvitløk, gulrot, selleri, potet i olje til løken er blank og grønnsakene halvt møre.
Hell grønnsakene over i et ildfast fat som er penslet med litt olje, legg i cherrytomater og paprikabiter. Dryss på salt, pepper og provencekrydder og press sitronsaft over.
Legg fiskefiletene midt ned i grønnsakene. Drypp litt olje over fisken.
Ett dryss med mozzarella til slutt
Bak retten midt i ovnen til alt er gjennomstekt/kokt. Server poteter eller godt brød til. La gjesten presse over litt lime eller sitron før man spiser,
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
87,84 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,92 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,44.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Vegetarlasagne
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
28.12.2013Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
12 plater lasagne
Grønnsaksaus:
2 løk
4 gulrøtter
4 stilker selleri
1 purre
2 ss margarin
1 boks (ca 400 g) hermetiske tomater
3 ss tomatpuré
1/2 ts pepper
1/2 ts oregano
1 ts salt
1/2 ts timian
1 ts basilikum
Ostesaus:
2 ss margarin
3 ss hvetemel
5 dl melk
1 ts salt
200 g hvitost
Lasagne er godt. Her en vegetar versjon med purre, gulrot og selleri som lager god smak. Steketid er varierende, vi trengte nesten 45 min.Fremgangsmåte
Start med grønnsaksausen:
Grovhakk løk, gulrøtter, selleri og purre. Fres grønnsakene i margarin i en kjele til de er blanke. Tilsett hele boksen med tomater, tomatpuré og krydder. La alt koke til en tykk grøt.
Smelt margarin til ostesausen. Ha i mel. Spe med melk til en klumpfri jevning. Kok opp mens du rører. La revet ost smelte i den varme sausen.
Legg lagvis i et ildfast fat tomatsaus og lasagneplater og ostesaus. Avslutt med ostesaus. Dryss gjerne litt ekstra ost på toppen. Stek formen på nederste rille ved 200 C i ca 30 minutter. Serveres med en frisk salat.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
103,58 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,64 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,39.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Chop suey med svinekjøtt
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
18.05.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
600 g grytekjøtt av svin (bog, skinke)
1 ss olje
1 løk
2 gulrøtter
1 purre
1/2 sellerirot
4 dl buljong (vann + buljongterning)
2 ss soyasaus
1 ts salt
1/4 ts pepper
1 ss maizena mel
En av mange variasjoner med svinekjøtt i wok. Juster grønnsaker etter hva man har og hvilken smak man ønsker.Fremgangsmåte
Skjær kjøttet i avlange, litt tynne strimler. Skjær løk og purre i ringer og sellerirot og gulrot i tynne strimler. Brun kjøttet raskt i varm panne, tilsett løk, buljong, soyasaus, salt og pepper.
Kok opp og la det trekke ved lavere varme til kjøttet er gjennomstekt. Tilsett grønnsakene og stek dem raskt. Jevn retten med maisennamel utrørt i litt kaldt vann. Varm opp og la trekke i 2-3 min. til grønnsakene er såvidt møre. Smak til med salt og pepper.
Server med ris eller pasta.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
68,78 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,61 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,8 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,84.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Kjøttsuppe
Antall porsjoner =
3Dato lagt inn eller oppdatert
31.08.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
250 g storfekjøtt med bein (125 g beinfritt)
6 dl buljong (kjøttkraft)
2 poteter (100 g)
1 lita gulrot (50 g)
1 1/4 pastinakk (35 g)
1 stykke sellerirot (15 g)
1/2 liten purre (70 g)
2 ms finhakka persille
Fremgangsmåte
1 Kok kjøttet. Skjer det i bitar.
2 Sil opp seks desiliter av kokekrafta. Gi krafta eit oppkok.
3 Skrell potetene og rotfruktene. Skjer dei i bitar.
4 Legg potetene og rotfruktene i krafta. Kok i omtrent 10 minutt på svak varme under lokk.
5 Skyl purren. Skjer han i skiver.
6 Legg i kjøtt og purre. Kok i 3-5 minutt.
7 Strø persille over.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
48,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,98 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,73.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gulrotburgere
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
16.10.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
10 gulrøtter, skrellet og kuttet i biter
2 ss. olje
3 hvitløksbåter, finhakket
3 løk, kuttet i småbiter
2 selleristilker, kuttet i terninger
1 chili, kuttet i bittesmå biter
5 ss. soyasaus
1/2 hvitløkspulver
1/2 ts. basilikum
1/2 ts. paprika
1/2 ts. oregano
1/2 ts. persille
10 ss. tahin/peanøttsmør
1 dl. hvetemel
Gulrotburgere høres jo litt rart ut, men denne er slett ikke så verst. Våre ble litt myke, men smaken er der. Chilien kan byttes ut med tilsvarende mengde paprika. Og om en vil eksperiementere kan man bruke kålrabi sammen emd gulrøttene.
Her serverte vi i rundstykker, da det ikke var flere hamburgerbrød igjen.Fremgangsmåte
Dampkok gulrøttene til de er myke (ca. 15 minutter). Hell av vannet, og mos dem.
Varm opp oljen til middels varme, stek hvitløken, løken, sellerien og chilien i 7 minutter. Tilsett soyasaus, hvitløkspulver, persille og oregano, og la det hele steke til alt er mykt.
I en bolle blandes så gulrøttene, tahin/peanøttsmør og grønnsakene. Krydre etter smak, og ha i mel om deigen ikke er fast nok. Varm ovnen til 200 grader. Lag burgerne i den størrelsen du ønsker, legg dem på et smurt bakeark, og stek dem slik at de blir myke på begge sider (ca. 10-12 minutter på hver side).
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
107,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,01.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Linseragu
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
22.10.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
2 1/2 dl linser (puy)
2 dl kraft/ buljong
2 laurbærblad
1 gulrot
1/2 sellerirot
1 løk
2 ss olivenolje til steking
3 båter hvitløk
2-3 ss balsamicoeddik
1 ts finhakket fersk rosmarin
1 ts finhakket fersk timian
1 ts salt
1 ts pepper
Fremgangsmåte
1. Bløtlegg linsene i tre timer. Skyll og kok dem i kraft sammen med laurbærblad i ca. 15 minutter.
2. Finhakk gulrot, selleri, løk og hvitløk, og fres dette i litt olivenolje. Tilsett dette i linsene og la det koke sammen i 5 minutter.
Ha i balsamicoeddik og urter. Smak til med salt og pepper.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
120,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
15,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,32 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,38.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sei med grønnsakssaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
13.04.2013Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Synøve DreyerIngredienser
700 g seifilet, uten skinn og bein
2 ss salt, grovt
2 ss olje
pepper
Grønnsakssaus
3 stk gulrot
1 stk purre
0,5 stk sellerirot
2 dl vann
1 terning grønnsaksbuljong
1 dl crème fraîche
salt og pepper
potet
persille, frisk
Stekt sei er en tradisjonell rett som har hatt sin plass på det norske matbordet i flere generasjoner. Prøv denne varianten med en grønnsakssaus.Fremgangsmåte
Skjær sei i porsjonsstykker, dryss med salt og la ligge i 15 minutter. Skyll saltet av og tørk fisken godt.
Dryss med pepper og stek stykkene i olje på middels varme i ca. 2 minutter på hver side.
Grønnsakssaus
Skjær grønnsakene i små terninger.
Kok dem møre i vann med buljongterning, rør inn crème fraîche og gi sausen et godt oppkok.
Smak sausen til med salt og pepper.
Server stekt sei med grønnsakssaus og kokt potet vendt i hakket persille.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
92,36 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,32 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,75.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gulrotsuppe med ingefær
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
22.03.2008Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
8 stk. gulrot
1 stk. løk
2 båt hvitløk
1 ss rapsolje
2 ss revet frisk ingefær
3 stk. grønnsaksbuljong (terning)
12 dl vann
2 dl crème fraîche
salt
3 dråpe tabasco
16 stk. krepsehaler
4 stilk frisk dill
Gulrot, løk, hvitløk og ikke minst frisk ingefær setter sitt preg på denne herlige og varmende gulrot - og ingefærsuppen.Fremgangsmåte
1. Skrell gulrøtter, løk og hvitløk og skjær i mindre biter. Surr grønnsakene i olje i noen minutter uten at de tar farge.
2. Tilsett ingefær og la det steke forsiktig en liten stund.
3. Tilsett buljong og vann og la suppen koke under lokk til gulrøttene er myke.
4. Tilsett créme fraîche og smak suppen til med salt, noen dråper tabasco, krepsehaler og frisk dill.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
49,24 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,68 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,98.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kyllingfilet med appelsin og ovnsbakte rotgrønnsaker
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
03.09.2009Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
4 kyllingfileter
4 appelsiner
1 lime
2 ts chilipulver
4-5 rødbeter
4 gulrøtter
2 pastinakk
2 ss solsikkeolje
salt og kvernet pepper
Fremgangsmåte
Tørk av kyllingfiletene og legg dem i en plastpose. Press halvparten av sitrusfrukten og hell juicen i posen. Tilsett chilipulver og knyt posen. Vend posen, så alt blir godt blandet. Legg den kaldt i to timer.
Skrell rødbeter og gulrøtter og del dem i biter. Legg bitene i en ildfast form og dryss med salt og pepper. Bak grønnsakene i ovnen i 15-20 minutter ved 200 °C.
Ta kyllingfiletene ut av posen og tørk dem godt. Ta vare på marinaden til senere.
Brun kyllingfiletene raskt i olje og krydre med salt og pepper. Ta grønnsakene ut av ovnen og legg kyllingfiletene på toppen. Kok ut stekepannen med resten av marinaden, og hell den over i formen. Vask de to siste appelsinene godt og del dem i båter (med skallet på). Legg båtene rundt kyllingen. Dekk formen med aluminiumsfolie og sett den tilbake i ovnen i ca 20 minutter eller til kylling og grønnsaker er ferdige.
Server retten med ferskt brød som kan dyppes i sausen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
67,35 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,71 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,51 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,27.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Stekt fiskepudding med rotgrønnsaker
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
26.04.2012Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Alf BörjessonIngredienser
1 kg fiskepudding
smør
Soppsaus
100 g sjampinjong
1 stk sjalottløk
1 ss smør
2 ss hvetemel
3 dl melk
salt og pepper
Tilbehør
4 stk potet
2 stk gulrot
1 stk persillerot
1 stk sellerirot
Fiskepudding passer fint i en travel hverdag; kjøp en ferdig fiskepudding på butikken. Stek den på stekepannen og server med sesongens grønnsaker. Enklere blir det ikke!Fremgangsmåte
Start med sausen.
Surr sopp og løk i smør i 2—3 minutter uten at det blir brunt.
Rør inn hvetemel og spe med melk.
La sausen småkoke i 5—10 minutter, til den tykner.
Smak den til med salt og pepper, og hold den varm.
Rens og skjær grønnsakene i terninger. Kok dem passe møre i lettsaltet vann.
Skjær fiskepuddingen i skiver og brun dem i smør på middels varme så de blir gjennomvarme uten å bli for brune.
Server fiskepuddingen på en seng av grønnsaker og hell soppsausen rundt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
63,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,98.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Rødbete salat med epler
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
12.12.2013Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
6 hele syltede rødbeter i strimler
3 epler i strimler
1,5 dl seterrømme
1 dl majones
2 ss reven pepperrot
Enkel og greit som tilbehør.Fremgangsmåte
Lag saus av rømme, majones og pepperrot.
Bland i rødbeter og epler.
Server til kald mat eller som pålegg.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
113,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,8 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,83 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,64.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kyllingwok med purre og sur-søt saus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
18.08.2013Denne retten tar ca
25 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
3 kyllingfileter
1 ts salt
1/4 ts hvit pepper
1/2 purre
1 gulrot
et stykke sellerirot
150 g ferske sjampinjonger
2 dl bønnespirer
Sur-søt saus:
4 ss sukker
4 ss soyasaus
1 ss tørr hvitvin (kan sløyfes)
2 ss eddik, gjerne vineddik
2-3 ss tomatpuré
1 1/2 dl hønsebuljong (terning + vann)
1 ss maizena
Kylling i wok er enkelt og godt. Prøv da vel. En gjenganger hjemme hos oss.Fremgangsmåte
Skjær kyllingfiletene i tynne strimler. Kutt grønnsakene og soppen i tynne skiver eller strimler. Varm olje i en wokpanne eller annen stor panne Start med kyllingkjøttet og stek til det er jevnt hvitt. Dryss salt og pepper over.
Ha først i gulrøtter og selleri, deretter sopp og bønnespirene helt til slutt. Bland sammen alle ingrediensene til den sur-søte sausen og hell det i pannen. Kok opp og retten er klar til servering. Server med ris.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
115,38 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
16,46 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,68.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Rotmos 3
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
29.12.2013Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
1 kålrot i terninger
8-10 poteter i terninger
1 sellerirot i terninger
4 dl lett eller ekstra lettmelk
salt
pepper
finhakket hvitløk eller friske urter etter smak
Lag en hjemmelaget rotmos, passer til røkt kjøtt, pølser, pinnekjøtt og så mye mer.Fremgangsmåte
Kok alle rotgrønnsakene møre i lettsaltet vann. Mos alt med en potetstampe og spe med melk. Smak til med salt, pepper og eventuelt hvitløk eller urter. Varm mosen på svak varme før servering, pass på så den ikke brenner seg i bunnen av kjelen.
Tips! Ved å blande potetene med kålrot og sellerirot får stappen masse smak. Den egner seg like godt til dampet og ovnsbakt fisk som til karbonader og pølser. Dersom du lager denne rotmosen til lørdagsmiddagen kan du bytte ut 1-2 dl melk med matfløte for å få en rundere og mer fyldig smak. Lag en stor porsjon, så har du til to dager.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
50,56 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,26 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,1.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3286