Bruk høstens frukt i baksten og som pålegg



Oppdatertdato: 2018-09-05 Tema: Turmat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Mat.no


Navnet høst kommer av at innhøstingen av korn, frukt og grønnsaker. Sterke farger i naturen, og klar og kjølig luft, gir fine turforhold. Det går mot slutten av årets sopp- og bærsesong, og de norske eplene har kommet i butikk for flere uker siden. Hva med å lage scones med hjemmelaget eplemos? Bruk sesongens frukt og bær i bakst eller som tilbehør. Overrask familien med deilig lunsj av egen bakst, eller lag en hyggelig utendørs høstpiknik.
Brettspill er en sosial innendørsaktivitet, og bondesjakk er et morsomt og enkelt spill som også kan pakkes med i tursekken. Utnytt høsten til spennende aktiviteter, flotte utflukter og til å lage god mat sammen med familie og venner.
Her har du et knippe oppskrifter som egner seg godt i tursekken, eller under et varmt pledd på kjørlige høstkvelder.

Eplemuffins

15 stykker

Ingredienser:
100 g smør
2 stk eple
1 ts malt kanel
2 stk egg
1 ½ dl sukker
1 ½ dl hvetemel
1 dl havremel
1 ts bakepulver

Fremgangsmåte:
Smelt smøret og sett til avkjøling. Rens og del eplene i passe biter. Vend dem i kanel.
Visp egg og sukker til eggedosis. Tilsett mel blandet med bakepulver og det avkjølte smøret. Bland inn kaneleplebitene til slutt.
Fordel røren i muffinsformene, og sett dem utover en stekeplate. Stek muffinsene midt i ovnen ved 225 °C i ca 10 minutter. Avkjøles på rist.

Nøtteliten sitt sconesbrød

Ingredienser:
250 g siktet speltmel
250 g sammalt spelt, grov
6 ts bakepulver
1 ts natron
1 ts salt
2 ss sukker
100 g smør
2 ½ dl kefir
½ dl appelsinjuice
2 dl hasselnøtter hakkes og tilsettes til slutt
1 stk egg til pensling

Fremgangsmåte:
1 brød (ca. 10-12 skiver)

Bland mel, bakepulver, natron, salt og sukker i bakebollen. Tilsett smør i terninger og elt til alt er finsmulet. Tilsett kefir og juice og elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Bland til slutt inn hakkede hasselnøtter. Deigen skal være litt klissete. Dekk bakebollen med plast, og la deigen hvile i 30 minutter.
Del deigen i 10–12 like store emner. Form dem til boller. Legg bollene tett i tett i smurt form eller på en stekeplate med bakepapir. Pensle brødet med sammenvispet egg. La brødet stå på et lunt sted i 10 minutter og pensle det en gang til.
Stek brødet midt i ovnen ved 200 °C i 30–35 minutter. Pensle brødet på nytt rett etter at det er tatt ut, slik at det får en blank overflate. Avkjøl på rist.

Tips:
Serveres nybakt med syltetøy og ost eller ved siden av en salat.

Eplekake

Ingredienser:
200 g sukker
200 g smør
4 stk egg
110 g hvetemel
1 ½ ts bakepulver

Fyll:
3 stk eple
1 ½ ts malt kanel
2 ss sukker
60 g hakkede mandler

Fremgangsmåte:
Rør sukker og smør hvitt. Tilsett eggene, ett av gangen. Bland inn hvetemel og bakepulver.
Ha røren i en rund form, 24 cm. Skrell og skjær eplene i båter og fordel dem på toppen av kaken. Dryss over kanel, sukker og hakkede mandler.
Stek kaken på nederste rille i stekeovnen ved 180 °C i 35–40 minutter. Avkjøles på rist.
Server kaken lunken med krem eller vaniljeis.

Eplemuffins


Prøv også Eplemuffins.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 13.01.2018
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

Kakedeig:
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 1/2 dl sukker
1 1/2 dl husholdningsfløte
2 ss smeltet smør

Pynt:
15 små eplebiter
2 ts sukker
1 ts kanel


Eplemuffins er enkle og greie å lage. Vi pyntet med epleskiver samt krem på muffinsene. I deigen tok vi og i litt rosiner, men mest fordi undertegnede elsker det.


Fremgangsmåte

Bland, mel, bakepulver og sukker. Ta i fløte og smeltet smør. Rør godt. Fordel deigen i usmurte papirformer. Pynt med eplebiter, litt sukker og kanel. Inn i ovn på midterste rille - 200oC - steketid ca. 15 min. Kan serveres varme, lunkne eller kalde.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 124,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 22,32 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,81 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,46.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Eplerundstykker


Prøv også Eplerundstykker.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 19.06.2009
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

5 dl lettmelk eller vann
1 pk gjær
4 ss olje
2 ts sukker
1 ts salt
1 ts malt kardemomme
2 stk eple (ca. 3 dl revet eple)
2 dl havregryn , lettkokte
250 g sammalt hvete, grov
ca. 700 dl hvetemel
vann til pensling og sesamfrø til pynt


Disse eplerundstykkene er ekstra saftige og naturlig søte, og kan lages med alle typer epler. Perfekt i piknikkurven.


Fremgangsmåte

Varm melken til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren i den lunkne melken. Ha i resten av ingrediensene. Elt deigen godt. Dryss i mer mel til deigen er glatt og ikke kleber, og slipper bakebollen. Dekk bakebollen og la deigen heve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter, på et lunt sted.

Ha deigen ut på melet bakebord. Del den i 16 like store emner. Trill dem til boller og legg dem på en stekeplate med bakepapie. Dekk rundstykkene med klede, og la dem etterheve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter.

Pensle dem lett med vann, og dryss over sesamfrø. Stek rundstykkene på 220 °C i ca. 10 minutter . Avkjøles på rist.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 207,06 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 33,51 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,7.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Gulrotrundstykker


Prøv også Gulrotrundstykker.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 03.09.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

5 dl lettmelk
1 pk gjær
4 ss olje
2 ts sukker
1 ts salt
1 ts malt kardemomme
2 stk gulrot (ca. 3 dl revet gulrot)
2 dl solsikkekjerner
1 dl hvetekli
350 g sammalt hvete, grov
500 g hvetemel


Et spennende rundstykke som passer godt til turmatpakken.


Fremgangsmåte

Varm melken til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren i den lunkne melken. Ha i resten av ingrediensene. Elt deigen godt. Dryss i mer mel til deigen er glatt og ikke kleber, og slipper bakebollen. Dekk bakebollen og la deigen heve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter, på et lunt sted.

Ha deigen ut på melet bakebord. Del den i 16 like store emner. Trill dem til boller og legg dem på en stekeplate med bakepapie. Dekk rundstykkene med klede, og la dem etterheve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter.

Pensle dem lett med vann, og dryss over solsikkekjerner. Stek rundstykkene midt i ovnen på 220 °C i ca. 10 minutter. Avkjøles på rist.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 249,22 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 35,65 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,86 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,88.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Blåbærscones.

Blåbærscones


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 19.09.2003
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

2 dl sammalt hvete, grov
5 dl hvetemel
5 ts bakepulver
1 ts salt
100 g smør
4 dl kefir
2 dl blåbær

Vanilje-sitronsmør
100 g smør
1 ts vaniljesukker
2 ts sukker
1 ts revet sitronskall
1 ts sitronsaft


Her har vi lagd grove scones med blåbær. Disse er utrolig gode når de er lunkne. Scones blir fort tørre og bør spises fort, ellers må en fryse de og varme de opp før man spiser de igjen.
Vi lagde sitronsmør, men vår egen hurtigversjon. Dvs miks en klatt med bremykt/brelett med melis, ca 3 ss smør til 1 ss melis. Og så rør inn sitronsaft til passende konsistens. Utrolig godt og anbefales virkelig


Fremgangsmåte

I stekeovnen: 250 °C, 10 – 12 minutter

Bland alle de tørre ingrediensene i bollen til en food prosessor. Tilsett smøret og la maskinen gå til det er finsmuldret ( eller smuldre med fingertuppene). Tilsett melk og til slutt blandes blåbærene så vidt inn. La deigen hvile noen minutter. Del den i fire og trykk delene ut på stekeplate. Skjær gjennom deigen med kniv, hver leiv i fire. Stek sconsen. Del sconsene før servering. Rør sammen smøret og server det til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 279,04 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 26,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,68.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Gulrotkake-muffins.

Gulrotkake-muffins


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 01.07.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

4 egg
2 1/2 dl sukker
3 1/2 dl hvetemel
3 ts kanel
2 ts natron
1/2 ts salt
1 ts vaniljesukker
1 dl olje
4 dl fint revne gulrøtter
100 g hakkede valnøtter (kan sløyfes)

Ostekrem:
125 g kremost ananas/mandarin
125 g melis
1 ts vaniljesukker
1 gulrot til pynt


Virkelig saftige og gode muffins, Vi lekte oss litt med ostekremen som bare er utrolig god.


Fremgangsmåte

Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Bland mel, kanel, natron, salt og vaniljesukker. Tilsett i eggedosisen vekselsvis med oljen. Rør forsiktig inn gulrøtter og valnøtter. Fordel røren i muffinsformer og stek ved 180 °C i ca. 20 minutter. Avkjøl kakene på rist.

Rør sammen kremost, melis og vaniljesukker til det har smørbar konsistens. Bre ostekremen over kakene og pynt med gulrotstrimler laget med potetskreller.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 322,53 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 38,07 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,99 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,61.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Bestemors Eplekake.

Bestemors Eplekake


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 26.08.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

4 stk. eple syrlige
5 ss sukker
2 ss malt kanel
200 g smør romtemperert
200 g sukker
4 stk. egg romtemperert
1 ts bakepulver
170 g hvetemel
2 ss perlesukker


Den beste eplekaka av alle. Denne versjonen lagde vi opp igjen nylig og den er bare så helt utrolig god. Husk å følge oppskriften og husk å legge deig og epler i 2 lag som det står i fremgangsmåten.


Fremgangsmåte

Skrell eplene og fjern kjernehuset og del dem i tynne båter.

Ha eplebåtene i en plastpose og tilsett sukker og kanel, rist godt slik at sukker og kanel blir godt fordelt på eplebåtene.

Forvarm ovnen til 180 ºC.

Pisk smør og sukker lyst og luftig med en kjøkkenmaskin.

Tilsett eggene, et om gangen, og pisk godt mellom hvert egg.

Sikt mel og bakepulver over røren og vend det forsiktig inn i deigen.

Fordel halvparten av røren jevnt i en rund kakeform, 24 cm i diameter.

Stikk halvparten av eplebåtene med den tynne siden ned i deigen. Fordel resten av deigen i formen og stikk de resterende eplene med den tynne siden ned i deigen. Strø til slutt over et jevnt lag med perlesukker. Stek kaken midt i ovnene ved 180 ºC i ca. 45-50 min. Bruk en bakepinne for å sjekke om denne er ferdig. Det skal ikke være noe deig på pinnen når du drar den ut. Vår kake trengte ikke mer enn 40-45 min.

Serveres gjerne lun med vispet kremfløte eller vaniljeis.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 275,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 33,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,58 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,23.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Enkel og god gulrotkake.

Enkel og god gulrotkake


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 12.08.2016
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Egil Bratnes hjemmeside
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

2 egg,
2 dl sukker,
2 dl hvetemel,
1 ts natron,
1 ts kanel,
1 ts vaniljesukker,
1 ts matolje,
3 dl revne gulrøtter
1 håndfull rosiner

Glasur:
50 g Primulaost (romtemperert),
30 g mykt smør,
2 dl melis,
1 ts vaniljesukker


Gulrotkake lager vi med jevne mellomrom. Det er en kake som er så saftig, og samtidig kan jeg jo innbille meg at den er veldig sunn. Men smaker himmelsk. Vi har og litt mer mykt smør i glasuren enn oppskriften siden vi ikke hadde nok kremost. Men det gjør ikke noe. Og som prikken over gulrota, ha i en god neve rosiner i deigen. Det gjør den mer saftig.
Og legg merke til formen, denne ble lagd i en hjerteform. Om du er mann og lager denne til din kjære i en hjerteform, da scorer du mange poeng


Fremgangsmåte

Pisk egg og sukker til eggedosis. Bland i resten + evt rosiner. Stekes i godt smurt og strødd form ved 175 c i ca. 40 minutter.

Glasur:
Alt røres godt sammen og smøres oppå kaken. Pynt med mandelspon, gulrot strimler .

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 297,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 52,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,4.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1737







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.