Nå som elgjakta er igang og mange plutselig dukker opp på kjøkkenet med kilo på kilo med elgkjøtt, er noen gode og populære oppskrifter med elgkjøtt på sin plass. Her er de mest populære oppskriftene med elg og de som er mest brukt her på nettsidene.
Her hjemme går vi ikke på elgjakt lenger og det er samtidig lite dyr langs kysten her, men vi har her i sør istedenfor elgen fått mange flere hjort. Og de kan jo og bli ganske store. Oppskriftene er nesten samme og hjort kan tilberedes som elg eller storfekjøtt.
Men jeg har en egen artikkkel om de mest populære hjorteoppskriftene
Elgkarbonader 4
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
30.04.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
1 kg elgkjøtt, grovmalt
1 ts salt
2 1/2 dl kremfløte
2 1/2 dl vann
2 ss potetmel
1/4 ts malt pepper
3-4 knuste einebær
Fremgangsmåte
Rør sammen kjøtt og salt. Spe med fløte og vann. Rør inn potetmel og krydder og form farsen til pene kaker.
Stek elgkakene i pannen. Server med kokte poteter, grønnsaker, brun saus eller viltsaus og tyttebærsyltetøy.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
124,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,66 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 19,14.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kremet elggryte
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
17.11.2013Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
500 g grytekjøtt av elg
½ ts salt
½ ts pepper
2 ss margarin
6 dl kjøttbuljong (utblandet i vann) eller kraft
150 g aspargesbønner
200 g skogsopp eller annen sopp
1 pose stjerneløk
3 dl crème fraîche orginal, 35 %
4 skive brunost
1 ½ ss maisstivelse (maizena)
En elggryte er snaddermat på en sur høst eller vinterdag. Fin for alt elgkjøttet som samler seg opp i fryseren, ialefall her hjemme. Den passer seg selv mens poteten koker.Fremgangsmåte
1. Del grytekjøttet i biter, ca. 3 x 3 cm. Krydre med salt og pepper og brun det godt i en gryte sammen med småløk. Slå på buljong og la det trekke ca. 20 minutter.
2. Del sopp i skiver og aspargesbønner i biter og tilsett i gryta. La det trekke i 5-6 minutter.
3. Ha i rømme og brunost, og jevn gryta med maizena utrørt i 3 ss kaldt vann.
Server kremet elggryte med kokte poteter, tyttebær og flatbrød.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
100,54 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,74 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 10,29.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Elghakk 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
09.10.2017Denne retten tar ca
35 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Mari SvenningsenIngredienser
500 g elghakk (kvernet elgkjøtt)
1 stk løk
1 ts salt
½ ts pepper
2 ss margarin
1 ts tørket timian
1 stk laurbærblad
5 stk potet
2 stk gulrot
ca. 8 dl kjøttbuljong (utblandet i vann) eller kraft
Elghakk er kjent og kjær middagsrett i mange distrikt der det er mye elgkjøtt å få tak i. Den er enkel å lage, og har noen variasjoner i smak, etter hvor i landet den kommer fra.Fremgangsmåte
1. Hakk løk, og stek den sammen med elgkjøtt, salt og pepper i en gryte. Rør rundt, og la det bli gyllent.
2. Skrell potet og gulrot. Del dem i terninger, ca 1 x 1 cm, og tilsett. Hell på buljong eller kraft, ha i laurbærblad og timian, og la det trekke til grønnsakene er møre.
Server med flatbrød og rørte tyttebær.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
70,62 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,29 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,9 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,3.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Skogsgryte
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
27.11.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
MatsidenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
700 g benfritt storfekjøtt eller elgkjøtt
smør/margarin til steking
1 løk
2-3 gulrøtter
1 persillerot eller sellerirot
5 knuste enebær
ca. 4 dl kraft/vann
6-8 sjampinjonger
5 ss rømme
1 dl melk
1 ss hvetemel
2 ss solbærsaft
salt og pepper
timian
Fremgangsmåte
Skjær kjøttet i terninger og brun det i varm panne med smør og ha det over i en gryte. Skjær gulrøtter og persillerot i skiver, løken kan brukes hel eller deles i to. Brun lett i pannen og tilsett gryten. Knus enebær og tilsett i gryten med vannet. Kok opp og la trekke ved svak varme i ca. 30 minutter. Brun soppen og tilsett i gryten sammen med rømme, solbærsaft, salt, krydder og jevning (hvetemel rørt ut i melk). La alt få et oppkok og la det trekke i ca. 5 minutter. Serveres med kokte poteter og rørte tyttebær.
Smaker skikkelig godt og er ypperlig når en skal samle venner en kveld. Vi brukte elgkjøtt i gryten og det var ett godt valg.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
75,1 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,14 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,22 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,47.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Elggryte
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
29.03.2014Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
3/4 kg elgkjøtt
250 g sjampinjonger
2 ss hvetemel
1 1/2 ts salt
2 krm svart pepper
2 krm sennepspulver
1 stk. rotselleri, ca 100 g
1 pastinakk
1 gulrot
1-2 ss smør/margarin
2 dl vann eller buljong
2 dl fløte
1/2 - 1 ss rognebær- eller ripsgelé
Gryterett med nydelig mild smak. Har en ikke elg kan man og bruke annet rødt kjøtt og gjerne litt ekstra selleri. Ser ikke så fin ut, men smaker nydelig.Fremgangsmåte
Tørk kjøttet med kjøkkenpapir og skjær det i små benfrie biter.
Bland mel, salt, svart pepper og sennepspulver i en pose.
Legg kjøttbitene i posen og rist den slik at melblandingen dekker kjøttet.
Rens og skyll rotfruktene. Skrell dem og skjær dem i fine strimler.
Brun kjøttet og sjampinjongene i en del av smøret i en jerngryte. Ta kjøttet og soppen opp i gryten.
Brun rotfruktene i resten av smøret. Legg kjøttet og sjampinjongene i gryten igjen. Spe med vann eller buljong.
La alt sammen småkoke under lokk på svak varme til kjøttet er mørt. Tiden varierer med hva slags kjøtt du har (30-55 minutter).
Tilsett fløten og geleen. Smak til med mer krydder om nødvendig. La alt koke sammen en liten stund. Server fra gryten.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
109,74 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 13,23.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Viltkarbonader
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
30.06.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
1 kg kjøtt av hjort, rådyr eller elg
1 egg
2 ss potetmel
1 ts pepper
3 ts Salt
1 løk finhakket
Evt litt melk til speing
Fremgangsmåte
Kjøttet males 1 gang på kvern. Rør inn salt til den blir litt seig. Rør så inn egg, løk, potetmel og pepper. Hvis deigen blir for fast kan den evt spees med litt melk. Brun først karbonadene ett par minutter på hver side, slå ned varmen og la de ettersteke under lokk i 10 minutter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
96,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 21,32.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Elgstek i leirgryte
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
30.05.2014Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 ½ kg elgstek
2 ts salt
1 ts pepper
1 ts tørket timian
1 ts tørket oregano
2 ss smør
1 stk løk
1 stk gulrot
Viltsaus:
ca. 4 dl kraft fra steken
2 ss smør
2 ss hvetemel
1 dl seterrømme eller kremfløte
1 ts salt
½ ts pepper
1 ss rognebærgelé
Elgkjøtt inneholder svært lite fett, og egner seg derfor utmerket til steking i leirgryte. Det blir ekstra saftig og godt, og gir mye kraft til en smaksrik saus.Fremgangsmåte
1. Legg leirgryta i vann et par timer. Gni steken godt inn med salt og krydder og legg den i gryta. Del løk og gulrot i biter og tilsett. Legg over noen klatter med smør, og stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen på steken.
2. Sett leirgryta inn i kald ovn, og skru på 125 °C. Stek i 2-3 timer til steketermometeret viser 65 °C . Da er steken medium stekt. Ønsker du den gjennomstekt, stek til termometeret viser 70 °C.
3. Ta steken ut av gryta og la den hvile minst et kvarter før den skjæres opp. Sil kraften.
4. Brun smør og hvetemel i en gryte, spe med kraft, og visp inn rømme. La sausen koke noen minutter. Smak til med krydder og gelé.
Server elgstek med kokte grønnsaker eller en salat og poteter.
Tips
Blir det for lite kraft til saus fra steken kan du tilsette utblandet kjøttbuljong til du oppnår ønsket mengde.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
104,23 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 17,65.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Plankebiff av elg
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
05.10.2010Denne retten tar ca
80 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
800 g ytrefilet av elg , skåret i biffer
1 ts salt
1 ts pepper
2 ss margarin til steking
4 stk bakepotet
100 g kryddersmør
trefjeler som har ligget i vann i minst 2 timer
Plankebiff er i utgangspunktet en ekstremt stor biff som først brunes og deretter stekes på en fjel i ovnen sammen med duchessepoteter (potetmos med eggeplommer). Vi har laget en variant av denne og serverer plankebiffen med bakt potet.Fremgangsmåte
1. Pakk bakepoteter i aluminiumsfolie og stek dem på 230 °C i ca. 1 time til de er gjennomstekt.( Stikk i dem med en spiss kniv).
2. Krydre elgbiffene og brun dem pent på begge sider i stekepanne.
3. Legg biffene over på en trefjel og sett dem inn i ovnen på 200 °C i 8 minutter. La dem hvile i 8 minutter, da er biffene medium stekt.
4. Legg kryddersmør på biffen, sett bakt potet på planken, og server med rømme og en salat.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
144,87 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,81 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 15,3.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Elgburger
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
09.10.2017Denne retten tar ca
15 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Mari SvenningsenIngredienser
500 g elghakk (kvernet elgkjøtt)
1 ts salt
½ ts pepper
1 ss margarin til steking
4 stk hamburgerbrød
1 pk ferdigkuttet salatblanding
4 ss seterrømme
1 ss ravigottesaus
½ stk rødløk
1 stk pære
4 skive bacon
En real elgburger er suveren mat for de fleste. Prøv denne, med smak av sennep, pære og bacon.Fremgangsmåte
1. Rør salt og pepper inn i kjøttet. Del kjøttdeigen i fire og form til hamburgere på en fuktet fjel.
2. Stek elgburgerne i margarin på god varme, ca. 2 minutter på hver side, avhengig av tykkelsen.
3. Rør sammen rømme og ravigottesaus og bland det lett inn i salaten. Skjær løk i skiver. Sprøstek bacon. Del pæren i skiver og stek den lett i baconfettet.
4. Varm gjerne hamburgerbrødet. Legg salat og løk på bunnen. Legg burger, pæreskiver og bacon over. Ripsgelé smaker godt til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
178,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,28 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,64 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 10,52.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Rødvinsgryte av elg
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
05.10.2010Denne retten tar ca
45 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
500 g grytekjøtt av elg
50 g bacon i terninger
1 pose stjerneløk
100 g frisk sjampinjong
2 ss margarin til steking
2 ss hvetemel
1 ts salt
½ ts pepper
2 dl rødvin
2 dl kjøttbuljong (utblandet i vann)
1 ts tørket oregano
1 ts tørket timian
Rødvin i gryta er en nydelig smak på sausen som kler skogens elgkjøtt. Denne gryteretten er grei å lage på forhånd, avkjøle, og ta med seg på tur når en for eksempel skal på hytta.Fremgangsmåte
1. Stek bacon og løk til det er gyllent i en kjele. Ta det ut.
2. Del grytekjøttet opp i terninger, ca. 3 x 3 cm. Bland sammen hvetemel, salt og pepper. Vend kjøttet i melblandingen, og brun det i margarin på god varme.
3. Ha bacon og løk tilbake i gryta, hell på rødvin og buljong. Ha på krydder og la gryta trekke i ca. 20 minutter.
4. Tilsett sjampinjong skåret i skiver, smak eventuelt til med mer salt og pepper. La gryta trekke videre i 5-6 minutter.
Server rødvinsgryte av elg med kokte poteter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
88,02 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,28 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 13,96.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er noen andre aktuelle artikler
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3055