Nå som hjortejakta er igang flere steder i landet, er det på sin plass å komme med noen gode oppskrifter. Nå er jo hjort å få tak i hele året og det
er oppdrett av hjort, men den smaker vel best selvskutt? Igjen er det deres og våre favoritter jeg legger ut. Nå hele 11 stykker.
Det er noen her uten bilde, men de er populære blant dere så derfor viser jeg de her.
Jeg vil og i andre artikler ta for meg elg og annet vilt siden det er sesongen nå. Og for dere som føler for kjøttskam, glem det. Vilt kjøtt er jo naturlig og miljøvennlig, jeg kan ikke skjønne annet.
Hjortefilet med risotto, kastanjepure og sopp
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
24.05.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat.noBildet er tatt av
Mat.noIngredienser
600 g kotelettkam av hjort eller annet vilt
(Du kan også bruke mørt kjøtt fra låret.)
Meierismør
Rødvinsrisotto:
100 g risottoris
sjalottløk
1 hvitløkbåt
2 dl rødvin
3 dl hønsebuljong
Kastanjepuré:
1 boks hermetiske kastanjer eller ferske
Fløte
Salt og pepper
Saus:
1 1/2 dl kraft
1 ss meierismør
Stjerneløk
Knaskegulrøtter
Sitron
Meierismør
Salt og pepper
En klype sukker
200 g blandet sopp
100 g norzolaost
Hakket persille
Fremgangsmåte
La bena sitte på kammen. Stek kjøttet i godt varm panne med smør og olje til kjøttet er brunt rundt det hele. Strø på salt og pepper, og legg det inn i ovnen ved 180° 10–15 minutter.
Finhakket sjalottløk og hvitløk surres sammen med risen i en kjele. Spe med rødvin og kraft litt etter litt under omrøring til risotto som ikke må bli for "grøtete".
Har du ferske kastanjer bakes de i ovn ved 200° til de er møre, ca. 30 minutter. Skjær et kryss i kastanjene før de stekes. Ta ut innmaten og kok de med fløte . Kjør dem i food processor med kniven til en jevn puré og smak til med salt og pepper.
Til sasuen bruker du godt innkokt kraft. Kok kraft på avskjær og bein som er stekt i panne. Tilsett løk og andre grønnsaker og la kraften trekke i mange timer til den blir konsentrert og full av god smak. Pisk ut 1 ss smør slik at sausen blir blank og fyldig. Smelt litt av blåmuggosten i sausen like før servering. Smak til.
Små gulrøtter og løk kokes litt i lettsaltet vann og deretter surres de i 1 ss smør i en panne sammen med litt presset sitronsaft, salt, pepper og en klype sukker.
Soppen stekes i litt smør og salt og pepper. Bland grønnsaker og sopp med hakket persille. Legg ost i terninger på tallerken.
Ved servering legges risotto, kastanjepuré, kjøtt og grønnsaker på tallerken og sausen helles rundt og over ostebitene.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
119,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,38 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,03 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 11,55.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Helstekt hjortefilet med portvinssaus
Antall porsjoner =
5Dato lagt inn eller oppdatert
20.05.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kjetil PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1000 g. hjortefilet
½ ts. basilikum
½ ts. estragon
½ sitron
1 ts. blandede pepperkorn
30 gr. smør
Salt
Saus:
½ dl. vann
2½ dl. kremfløte
125 g. mel
3 ss. tørr portvin
Salt og pepper
Her var vi så heldige at kokkesønnen lagde maten for oss og for ett måltid. Som dere og ser så hadde vi smørdampet nykål og broccoli ved siden av. Og sausen har vi heldigvis mer igjen av, for den er bare nydelig.
Vi marinerte hele fileten noen timer før vi stekte den.Fremgangsmåte
Kjøttet gnis med krydderene. Pepperkornene knuses i morter, blandes med sitronsaften og kjøttet rulles i.
Brun kjøttet ved høy varme i gryten, skru ned og la det hele surre ved svak varme i 15-20 minutter. Ta kjøttet opp og pakk den inn i bakepapir.
Tilsett fløte til skyen og jevn med melet. Tilsett portvinen. La det hele koke litt og smak til med salt og pepper.
Serveringsforslag: Bakte poteter og bønner
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
170,28 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,61 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 16,05.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Wok med hjortefilet
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
29.05.2016Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
300 gr hjortefilet i terninger
2 ss matolje
0,5 løk i strimler
2 fedd hvitløk
1 stk gulrot i skiver
0,5 rød paprika i strimler
200 gr blomkål i små buketter
0,5 slangeagurk i biter
1 liten boks ananas i biter
1 pose Blue Dragon Woksaus sweet Chili
2 porsjoner ris
Siden vi hadde rester av hjortefilet brukte vi dette i en rask wok. Men her passer det jo fint med vanlig oksekjøtt, svinefilet eller lignende. Grønnsakene er en miks som vi ofte bruker, men og her tar vi det som ligger i kjøleskapet.Fremgangsmåte
Når kjøttet er ferdig stekt som hos oss, begynner en med løk og grønnsaker.
Hakk hvitløk og strimle løk som så svitsjes raskt i en varm wok med litt olje.
Tilsett gulrot, paprika og blomkål og surr videre i noen minutter. Rør ofte. Så tilsettes kjøttet før man har i agurk og ananas. Ta vare på sausen. La dette bli gjennomvarmt.
Rør så inn den posen med woksaus, og så tynn ut med sausen fra ananasboksen. Blir det for tynt så pleier jeg bare å tykne med ett dryss av maizenna mens jeg rører raskt rundt.
Server med kokt ris.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
97,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,55 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,91 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,77.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Hjortefilet med glaserte epler
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
28.11.2002Denne retten tar ca
0 å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
MatsidenIngredienser
700 g hjortefilet
100 g ferskt spekk i tynne skiver, eller bacon
salt
pepper
Glaserte epler:
4 røde epler
100 g tyttebær
2 ss honning
1/4 dl balsamico
1 dl rødvin
Jevning:
125 g hvetemel
1/4 egg
1 dl øl
1/2 dl lunkent vann
1/4 dl olje
1 pisket eggehvite
salt
sukker
Bønner:
300 g friske grønne bønner
8 skiver bacon
Soppsaus:
200 g sopp
1 sjalottløk
3/4 l viltkraft
1 dl fløte
smør
salt
pepper
800 g poteter
8 store champignoner
Fremgangsmåte
Hjortefilét brunes i stekepannen og krydres med salt og pepper. Gjerne også knust einerbær. Filéten legges til avkjøling før det tvinnes spekk eller bacon rundt. Filétene smøres og stekes i ovnen i 10 minutter ved 200 C. La de ferdig stekte filétene få hvile i ca 15 minutter.
Skjær av toppen av eplene. Stikk ut kjernene og lag et passende hull i midten.
Kok inn honning, balsamico og rødvin til en siruppsaktig konsistens. Eplene vendes i denne blandingen til de er lett glasert, ca 2-3 min. Ta opp eplene og kok karamellen. Friske tyttebær vendes i denne blandingen et kort øyeblikk. Fyll deretter blandingen i eplene og sett dette til side. Eplene settes i ovnen ved 180 C i ca 15 minutter rett før servering.
Bønnene blandes i kokende vann. Avdyppes og deles i 8 deler og bakkes inn i bacon. Bakes i ovnen ved 180 C i 5-7 minutter.
Lag jevningen ved å piske sammen mel, egg, øl, vann, olje, salt, sukker og pepper. La det hvile 1 time før eggehviten piskes inn.
Rens champignonene og skjær disse i mindre biter før de dyppes i jevningen. Bakes i varm olje til de er gylne. Potetene kokes og stilles kaldt. Før servering vendes potetene i smeltet smør til de er varme. Krydres med salt og pepper.
Lag soppsaus ved p rense og skjære soppen i skiver. Blandes i gryte med sjalottløk og smeltet smør. Viltkraft tilsettes og småkokes i ca 20 min. Fløten tilsettes og kokes inn.
Ved servering skjæres hjortefiléten i tynne skiver og anrettes på varm tallerken i vifteform. Eplene anrettes foran. Legg innbakt champignon og baconbønner rundt og hell saus rund. Saus og kokte poteter serveres også som tilbehør ved siden av.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
90,1 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,71 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,79.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hjortestek med fløtesaus
Antall porsjoner =
5Dato lagt inn eller oppdatert
28.11.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
MatsidenBildet er tatt av
Magnus Thor MagnussonIngredienser
1 kg. halvtinet, benfri stek
1 gulrot
1 løk
1 persillekvast
1 laurbærblad
3 dl buljong
2 dl melk
2 ss margarin
2 kryddermål nykvernet pepper
1 ts salt
Til saus :
3 dl sjy
2 dl rømme
1 1/2 - 2 ss hvetemel
1 ss reven geitost
2 ts solbærsyltetøy eller saft
salt og pepper
Fremgangsmåte
Gni steken med salt og pepper. Varm margarinen, brun steken rundt det hele. Legg i gulrot i skiver, løkbåter, persille og laurbærblad. Spe med buljongen og melken. Stikk inn et steketermometer. Spissen i den tykkeste delen av kjøttet, må ikke støte mot ben. Legg lokket på og etterstek ved svak varme ca. 1 ½ time. Når termometeret viser 77 grader, er kjøttet svakt rosafarget, gjennomstekt ved 82 grader.
Ta opp steken, hold den varm i aluminiumsfolie. Sil sjyen og tilsett rømmen. Gni grønnsakene gjennom sikt ned i sjyen. Jevn med hvetemel utrørt i litt vann. La sausen koke ca. 5 minutter.
Smak til med reven geitost, solbærgelè eller solbærsaft, salt og pepper. Skjær steken opp.
Server den med råstekte poteter, solbærgelè, saus og kokte poteter til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
92,32 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 10,65.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hjortegryte
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
01.05.2003Denne retten tar ca
0 å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
KystviltIngredienser
750 g beinfritt grytekjøtt, helst renskåret og litt mørnet
2 ts knust einerbær
2 ss soyasaus
1 ts knust svart pepper
1 rød løk
2 ss solbærsirup
10 sjampinjonger
1/2 purre
1/2 liter vann
1 buljongterning
2 dl seterrømme
salt
1 ss
maizenaFremgangsmåte
Kutt kjøttet i terninger på 20-30 g. Bland kjøttet med krydder, soyasaus og solbærsirup, og la det stå til dagen etter.
Brun kjøttet, helst i jerngryte. Tilsett vann og buljongterning og kok til det så vidt er mørt.
Kutt sjampinjonger, løk og purre i passende biter. Rør ut maisenna i rømmen. Ha alt i gryta og kok i 5 minutter.
Server direkte fra gryta sammen med potetpuré eller kokte poteter. Rørte tyttebær smaker godt til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
83,18 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 10,05.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hjortekarbonader
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
20.11.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
400 g hjortekjøtt uten bein
200 g magert ferskt flesk
4 sjalottløk
4 ss hvetemel
2 ss brødrasp
3 egg
salt
pepper
muskat
nellik
2 dl fløte
smør
4-5 dl buljong eller rødvin
Karbonader av hjort eller elg er noe vi har prøvd flere ganger. I år fikk vi bare noen få kg med hjortekjøtt men litt mer elg. Her er en oppskrift for hjort, men skal fungere med elg også. Vi tok bilder på litt salat, men spiste med brun saus, brokkoli og ris!Fremgangsmåte
Mal kjøttet en gang på kjøttkvern sammen med flesk, løk, mel og rasp. Rør kjøttdeigen med salt og tilsett egg, resten av krydderne og fløten. Rør deigen godt, tilsett vann, litt om gangen til konsistensen er passe.
Brun rikelig med smør i pannen. Form karbonadene med skje og stek dem i 3-5 minutter på hver side over jevn varme. Kok ut pannen med buljong eller rødvin til sjy.
Server hjortekarbonadene med sjy, poteter og sesongens grønnsaker.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
149,1 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,71.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hjortestek
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
11.04.2013Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
2 kg hjortekjøtt fra bok eller lår
salt
pepper
margarin
80 g hvetemel
litt løk
1 liter sjy
Hjort er vanlig vilt på hele Vestlandet, og variasjonene i tilvirkningen av hjortekjøtt er store. Det var rikelig med tilgang på hjortekjøtt mange steder. Til fest eller søndagsmiddag ble det bjerne brukt hjortestek.Fremgangsmåte
Tørk av steken med en våt klut. Gni den inn med salt og pepper og brun den godt på en varm stekeplate med margarin.
Ta steken av pannen og legg den i en langpanne i oppvarmet ovn, 180-200 C.
Steken holder best på kraften om den får surre med hyssing. Stek i ca 30 minutter pr. kg kjøtt. Da skal den være gjennomstekt. Spe med kokende vann, kraft og kanskje litt løk. Hvert 10 minutt bør det øses over sjy. La steken hvile i romtemperatur før den skjæres opp.
Lag sausen: sil sjyen, lag bruning/jevning av smør og hvetemel, kok dette opp og smak til med krydder og gjerne litt einerbær, fløte, litt brunost og litt rømme.
Steken skjæres opp og saus, kokte poteter og grønnsaker serveres til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
74,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,93 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,91 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 14,04.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hjortesteik på vestlandsk vis
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
23.06.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
KystviltBildet er tatt av
Ingredienser
l hjortesteik på omlag 1,5 kilo
Smør til bruning
Salt/pepar
Einebær
1 lauk i båtar
2 gulrøter
1/2 knollselleri
2 ts rosmarin
l ts oregano
vatn eller kraft
Fremgangsmåte
Gni inn steika med salt og pepar. Varm smør i ei gryte og brun steika på alle sider. Bruk reidskap av tre til å snu steika rundt i gryta. Gjer i stand ei langpanne der du legg i gulrot og knollselleri som er delt i små stykke.
Lag ei krydderblanding av 6-8 einebær, rosmarin og oregano. Gni steika inn med dette og legg den på ei rist over langpanna. Hell over ein halv liter vatn eller hjortekraft og sett steika i omnen på 200 grader. Bruk steiketermometer. La den stå i omlag ein og ein halv time. Følg med på temperaturen. Når kjemetemperaturen er omlag 70 grader er steika ferdig. Hugs å helle vatn frå langpanna (arroser) over steika med jamne mellomrom. Når termometeret viser 70 grader, tar du ut steika og pakkar den i aluminiumsfolie. Då vil varmen og safta fordele seg inne i steika.
Bruk sjyen frå langpanna og lag ein saus på denne måten: Sil sjyen. Lag ei smørjamning i steikepanna eller bruk litt smør og brun maisenna. Hell over sjyen og tilset salt og pepar og l ts sukker. Tilsett 4 dl. buljong eller kjøtkraft. Ha i nokre skiver brunost, 3 dl. fløyte og 2 dl. raudvin. La sausen koke 10 minutter og set den til side. Til hjortesteik småkar det godt med kokte poteter, kokt rosenkål, gulrot, brokkoli eller liknande grønsaker, samt røte tyttebær, rispgele eller rognebærgele.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
83,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,38 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,39 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 16,51.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hjortebiffer med sherrysaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
09.09.2006Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Alletiders kogebogIngredienser
4 hjortebiffer
30 g. smør
½ ts. salt
pepper
2½ dl. oksebuljong
½ dl. tørr sherry
1½ dl. fløte
1½ ts. maisstivelse
2 ts. friskhakket rosmarin eller 1 ts. tørket rosmarin
½ ts. salt
pepper
poteter
Smørstekte tyttebær:
300 g. tyttebær
15 g. smør
1 dl. sukker(evt. 1½ dl)
Fremgangsmåte
Biffene brunes i smør, drysses med salt og pepper og stekes 2-3 min på hver side. Biffene tas av pannen.
Pannen kokes av med buljong og sherry. Fløten røres med maisstivelse og røres i. Kokes igjennom. Smakes til med rosmarin.
Smørstekte tyttebær:
Tyttebærene svitses på pannen i smør til de begynner å bli bløte (10-15 min.). Tilsettes sukker og varmes igjennom, til det er karamelliseret. Serveres med hvite og brune poteter
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
113,56 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,32 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,45 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,45.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hjortefilet i øl
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
24.05.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat.noBildet er tatt av
Mat.noIngredienser
800 g renskåret filet av hjort
Meierismør
Saus:
200 g løk, hakket
100 g sopp, hakket
2 ss usaltet meierismør
2 dl Jægerøl f eks bokk eller bayer
5 dl viltkraft eller god buljong
100 g usaltet meierismør
Pepper og salt?
Fremgangsmåte
Del kjøttet i porsjonsbiter og fres disse raskt i smør. La dem småsurre videre på svak varme til filetene er rosa inni. La kjøttet få hvile ca. 10 minutter før det skjæres i skiver.
Fres løk og sopp i smør, hell over øl og kok inn. Rør inn kraft og la sausen småkoke ca. 15 minutter. Rør inn smør i klatter og visp sausen godt opp. Smak godt til med salt og pepper.
Legg kjøttskiver på glovarme tallerkner og hell sausen rundt. Anrett gjerne tallerknen videre med poteter, spinat-timbaler og lettkokte grønnsaker.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
105,95 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,32 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,56 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 11,2.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er noen andre aktuelle artikler
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1984