Den store påskefuglen


Oppdatertdato: 2018-03-30 Tema: Kalkun Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Lisa Westgaard, Alf Børjesson


Kalkunen er den store påskefuglen fremfor noen. Staselig er den, der den ligger pyntet til fest, med hvite papirmansjetter eller gule sløyfebånd rundt benknokene. Kalkun brukes ikke bare til jul men har og tradisjons for å brukes til påske, men her hjemme er den da i konkurranse med lammesteik.

- Det fine med å steke kalkun til en av påskens bedre middager, er den lange steketiden. I løpet av 2-3 timer, mens kalkunen står i ovnen, kan man rekke en flott ski- eller spasertur i påskeværet, sier en fornøyd Marit Haugen ved Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

- For å nyte turen fullt ut bør du selvsagt gjøre noen forberedelser først. Å dekke bord og lage saus og dessert kan du gjøre kvelden i forveien. Før du går ut bør potetene være skrelt og grønnsakene ligge klare til koking. Finn i tillegg frem alt du trenger til serveringen, er tipsene matkonsulent Marit Haugen ved Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt gir. Dermed skulle det være muligheter for både mosjon og frisk luft, i tillegg til sosiale og gastronomiske fornøyelser i løpet av påskens fridager.

Første forberedelse
Husk at det tar ca. 2 døgn å tine en kalkun. Tin kalkunen i kjøleskap/kjølerom, eller på et annet kjølig sted. Ta ut innmatposen som ligger inni kalkunen når den er tint og kok kraft av den. Kraften gir god basis for saus.

Koking av kraft:
Brun innmaten i smør i en kjele. Hell over kaldt vann til innmaten er dekket. Kok opp og skum av. For å få ekstra god kraft tilsetter du litt oppdelt løk og gulrot. La kraften trekke1-2 timer.

Steking
Bind opp fuglen ved å føre vingespissene bak på ryggen inn mot halsen. Slå en hyssing rundt begge vingene og stram til. På denne måten ligger kalkunen stødigere under steking og oppskjæring, og vingene er ikke i veien når brystkjøttet på kalkunen skal skjæres opp.

Bind lårene sammen ved benknokene. Pensle kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og pepper, og eventuelt en eller flere finhakkede krydderurter. Kalkunkjøttet er forholdsvis nøytralt i smaken, slik at alle de vanligste krydderurtene passer godt.

Legg kalkunen på rist over langpannen eller i pannen hvis fuglen er stor. Ha et par desiliter vann i pannen under steking, slik at stekesjyen ikke svir seg. Stekesjyen skal brukes i sausen for å gi ekstra god smak. Stek kalkunen i stekeovnen ved 160 °C i 1/2 time pr. kilo. En kalkun på 6 kilo trenger ca. 3 timers steketid. Beregn gjerne at kalkunen er ferdig stekt 1/2-1 time før dere skal spise. Saften i kjøttet trenger litt tid for å sette seg, og det er enklere å skjære opp kalkunen pent når den har slått av seg litt varme. Mens kalkunen hviler rekker du akkurat å koke poteter og grønnsaker, og varme opp den ferdiglagede sausen. Husk å tilsette silt stekesjy fra kalkunen.

Serveringsalternativer
Kalkunen kan serveres varm med varmt tilbehør i form av kokte grønnsaker, saus og poteter. Grønnsaker som passer godt er lettkokt blomkål, brokkoli, gulrot, aspargesbønner, rosenkål eller sukkererter. Nykokte poteter med persilledryss hører med!

Fuglen smaker også godt kald med kokte grønnsaker, saus og poteter eller du kan servere med en god salat til - for eksempel Waldorfsalat. Nå hvor det går mot lysere tider er det også et godt alternativ med en lys saus med frisk eller hermetisk frukt til. Da passer det bedre med ris enn med poteter. Ellers passer det aller meste til kalkun!

Oppskjæring
Skjær opp kalkunen etter at den har hvilt (evt. avkjølt). Fjern hyssingen som kalkunen er bundet opp med. Bruk en spiss, skarp kniv og skjær ned langs langs hele brystbenet og utover mot lårfestet. Løsne fileten fra skroget. Legg fileten på en fjel og skjær den i ca 1/2 cm tykke skiver. Samle skivene som til en hel filet igjen, og legg dem tilbake på skroget. Skjær ut den andre brystfileten på samme måte. Kalkunen er nå klar til førstegangs servering!

Ved annengangs servering skjæres lårene fra, benes ut og deles opp. Alternativt kan hele kalkunen skjæres opp på forhånd, men da mister du anledningen til å sende rundt festpyntet kalkun med hvite papirmansjetter.

Fløtesaus til mange

(20 porsjoner)

3 l kraft (kraft + hønsebuljong til riktig mengde)
ca. 2 dl hvetemel
6 dl fløte
salt/hvit pepper

Mål opp kraft som er kokt på innmaten. Spe på med utblandet hønsebuljong til riktig mengde. Kok opp. Rør ut hvetemel med vann til en tykk, flytende blanding. Tilsett litt etter litt under omrøring til sausen er passe tykk. La sausen småkoke i minst 5 minutter for å koke bort melsmak. Ha i fløte og smak til med salt og pepper. Den siste tilsmakingen av sausen gjør du når kalkunen er ferdig stekt. Da tilsetter du stekesjyen. Den setter "prikken over i-en"!

Portvinsfløtesaus

(10 porsjoner)

1 1/2 l kraft (kraft + hønsebuljong til riktig mengde)
1 1/2 dl hvetemel
2 dl fløte
ca. 2 ss portvinsgelé, evt. ripsgelé
4 ss soyasaus
salt og hvit pepper etter smak
noen få dråper sukkerkulør

Mål opp kraft som er kokt på innmaten. Spe på med utblandet hønsebuljong til riktig mengde. Kok opp og tilsett hvetemel ristet ut i ca. 2 dl vann. La sausen småkoke ca. 5 minutter. Ha i fløte og smak til med portvinsgelé, soyasaus, salt og pepper. Ha til slutt i stekesjyen som har dannet seg i langpannen under steking.

Ekstratips for sauser: Alternativt kan du lage saus med sausepose som basis. Rør ut pulveret med kraft og stekesjy i stedet for vann. Ofte vil en "skvett" med ekstra fløte gjøre sausen godt.

Påskefromasj

7 plater gelatin
5 egg
1 dl sukker
3 dl kremfløte
1 boks (ca. 2 dl) konsentrert appelsinjus
1 liten boks hermetiske mandariner

Legg gelatinplatene i kaldt vann 5-10 minutter til de er bløte. Kok opp 1/2 dl vann og trekk kjelen av platen. Klem forsiktig ut vannet fra én og én gelatinplate og rør dem ut i det varme vannet til all gelatinen er helt oppløst.

Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Pisk kremfløten stiv og rør den inn i eggedosisen. Mos mandariner uten kraft i to sekunder i en matprosessor eller del dem over med en kniv. Ha dem i eggeblandingen sammen med appelsinjus og bland alt godt. Hell den smeltede gelatinen i en tynn stråle i fromasjblandingen under omrøring. Fordel fromasjen i porsjonsskåler eller fyll den i en stor serveringsbolle. La fromasjen stå kaldt et par timer før servering.

Tips:
Husk alltid å temperere eggene før du skal piske eggedosis. La dem gjerne stå på kjøkkenbenken over natta. Da får du fin, stiv eggedosis!

Honningglasert og urtefylt kalkun

8-10 porsjoner

1 kalkun, ca. 6 kg
2 ss finhakket basilikum
1 ss finhakket timian
1 båt presset hvitløk

Pensling:
1/2 dl olje
4 ss honning
2 ss soyasaus
1/2 ts pepper
1 ts salt

Bland sammen basilikum, timian og hvitløk. Lag en lomme under skinnet på kalkunbrystet og fyll lommen med krydderblandingen. Rør sammen, olje, honning, soyasaus, salt og pepper. Pensle blandingen over kalkunen. Følg videre fremgangsmåte for steking av kalkun som forklart over. Server med en tomatrik salat, ris og eventuelt brød.

Under her er flere oppskrifter med utregnet næringsinnhold.


AnnonseAppelsinglasert påskekalkun (kald)


Prøv også Appelsinglasert påskekalkun (kald).

Antall porsjoner = 10
Dato lagt inn eller oppdatert 03.01.2019
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

1 kalkun, ca. 6 kg
3-4 ts salt
ca. 1 ts hvit pepper
smør til pensling

Sukkerglasur:
400 g sukker
100 g lys sirup
1 dl appelsinjuice

Waldorfsalat:
3 epler
2 ringer ananas
150 g sellerirot eller 2 - 3 stilker selleri
100 g druer
1 dl valnøtter

Dressing:
1 1/2 dl majones
1 1/2 dl kremfløte
saft av 1 sitron
2 - 3 ts sukkerFremgangsmåte

160°C i ca 1/2 time pr. kg

La kalkunen tine helt (ca 2 døgn i kjøleskap) før den stekes. Bind opp fuglen ved å føre vingespissende bak på ryggen inn mot halsen. Slå en hyssing rundt begge vingene og stram til. Bind lårene sammen ved benknokene. Pensle kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og pepper. Legg den på rist over langpannen eller i pannen hvis fuglen er stor.
Ha gjerne litt vann i pannen under steking.

Kok sukkerglasuren i 15-20 minutter. Rør om av og til og hold øye med glasuren - den blir fort mørk! Prøv om glasuren er ferdig ved å dyppe en dråpe på en skål. Den skal ha lys kastanjebrun farge og stivne fort. Hell glasuren over når kalkunen (når kalkunen er avkjølt). Husk at glasuren er glovarm og stivner med én gang! Legg over litt strimlet appelsinskall. Pynt fatet med appelsinskiver og druer.

Epler, ananas og sellerirot skjæres i terninger (stilkselleri i skiver). Druene deles i to og nøttekjernene grovhakkes. Pisk kremfløten stiv og bland med majones, sitronsaft og sukker. Bland alt forsiktig og fyll salaten i en serveringsbolle. Pynt med druer og valnøtter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 136,71 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,74 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,63 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,17.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Helstekt kalkun med kirsebærstuffing


Prøv også Helstekt kalkun med kirsebærstuffing.

Antall porsjoner = 10
Dato lagt inn eller oppdatert 12.01.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matsiden
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

(beregn ca 500 g pr person)

salt
pepper
smør til pensling
5 dl vann
1 ts hønsebuljong

kirsebærstuffing:
100 g grovbrød
1 1/2 dl kremfløte
400 g kvernet kalkunkjøtt
1 løk
2 ss smør
1 egg
1 ss konjakk
1 båt hvitløk
1/2 laurbærblad
2 ts hakket timian
1 1/2 ts pepper
1 knivsodd muskat og kanel
2 ss hakket persille
1 ss worcestershiresaus
100 g stenfrie kirsebær

Portvinssaus:8-10 porsjoner
8 dl kraft
4 ss hvetemel + 1 dl kaldt vann
2 dl fløte
2 dl portvin
1 ss Dijonsennep
salt og pepper
evt sukkerkulørFremgangsmåte

Stell kalkunen som anvist i esken. Husk å ta ut innmatposen!

Stek kalkunen ved 160 °C 1/2 time pr kg pluss 1/2 time når kalkunen er fylt. Etter ca 1/2 times steking helles varmt vann, tilsatt hønsebuljong, i langpannen (etterfyll om nødvendig). Øs gjerne litt av dette over kalkunen noen ganger i løpet av stekingen.

Kok kraft av innmaten, som du fant inni kalkunen, på denne måten: Brun innmaten i smør i en kjele. Hell over kaldt vann til innmaten er dekket. Kok opp og skum av. For å få ekstra god kraft tilsetter du litt oppdelt løk og gulrot. La kraften trekke 1-2 timer. Etter endt steking av kalkunen siles sjyen og brukes i sausen.

Bland silt sjy og kraft og mål opp hvor mye det blir. Tilsett eventuelt hønsebuljong, det vil si vann og buljongterning, slik at du får nok kraft til sausen.

Kirsebærstuffing:
Smuldre brødet og hell over kremfløten. La det trekke til brødet har sugd opp all fløten. Bland kvernet kalkunkjøtt og brødblandingen godt. Finhakk løken og surr den blank i smøret. Bland den i farsen sammen med resten av ingrediensene. Bland forsiktig inn bærene. Fyll kalkunen. Fyllet kan også stekes ved siden av.

Portvinssaus:
Mål opp 8 dl sjy og kraft kokt på innmat. Kok opp kraften og sil i hvetemelsjevning (hvetemel ristet sammen med vann i et glass med skrulokk). La sausen småkoke ca 5 minutter. Ha i fløte, portvin og sennep. Smak til sausen med salt og pepper.

Tilbehør:
Rosenkål anrettet rundt rødkål som er tilsatt finhakket, surret løk, friske eller hermetiske, hakkede fikner og litt frisk, revet ingefær. Portvinssaus og kokte poteter.

Pynt på fatet:
Halve, kirsebærglaserte epler, (kirsebærgelé laget med halve mengden vann som er helt over lettkokte epler), pærer med hele kirsebær, oppskåret stuffing og kristtornblader.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 104,72 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,17.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Helstekt kalkunfilet på rotgrønnsaker


Prøv også Helstekt kalkunfilet på rotgrønnsaker.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 04.11.2007
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

1 kalkunfilet (ca. 750 g)
smør
salt
kvernet pepper

Rotgrønnsaker:
ca. 500 g søtpotet el.a. poteter
2-3 gulrøtter
1 persillerot eller 1/2 sellerirot
1 fennikel
2 rødløk
noen hele hvitløkbåter
noen kvister rosmarin eller timian


I stekeovn ved 180 °C


Fremgangsmåte

Skrell og del grønnsakene i litt grove biter eller båter og legg dem i en ildfast form. Legg hvitløk med skallet på i formen sammen med noen kvister rosmarin.
Legg på kalkunfileten, pensle med smør og ha på salt og pepper. Stikk steketermometer inn i midten av fileten. Stek kalkunfileten 50-60 minutter til termometeret viser 68 °C. Pensle fileten med litt smør under steking.
La kalkunfileten hvile litt før den skjæres i skiver.
Legg filetskivene tett sammen oppå grønnsakene og sett formen på bordet.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 78,58 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,29 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,42.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Helstekt kalkun med kirsebærstuffing og portvinssa.

Helstekt kalkun med kirsebærstuffing og portvinssa


Antall porsjoner = 10
Dato lagt inn eller oppdatert 19.12.2016
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Alf Børjesson

Ingredienser

kalkun på 5 kg, 500 g kalkun pr. person
salt
pepper
smør1 ts hønsebuljon
5 dl varmt vann
kirsebærstuffing:
100 g grovbrød
1 1/2 dl kremfløte
400 g kvernet kalkunkjøtt
1 løk
2 ss smør
1 egg
1 ss konjakk
1 hvitløkfedd
1/2 laurbærblad
2 ts hakket timian
1 1/2 ts pepper
1 knivsodd muskat og kanel
2 ss hakket persille
1 ss worcestershiresaus
100 g stenfrie kirsebær
Portvinssaus til 8 personer:
8 dl kraft
4 ss hvetemel + 1 dl kaldt vann
2 dl fløte
2 dl portvin
1 ss Dijonsennep
salt
pepper
evt. SukkerkulørFremgangsmåte

Stell kalkunen som anvist på esken. Husk å ta ut innmatposen. Stek kalkunen ved 160 C i 30 minutter pr. kg pluss 30 minutter når kalkunen er fylt.

Etter ca 30 minutters steking helles 5 dl varmt vann, tilsatt 1 ts hønsebuljong, i langpannen. Etterfyll om nødvendig. Øs gjerne litt av dette over kalkunen noen ganger i løpet av stekingen.

Kok kraft av innmaten, som du fant inni kalkunen, på følgende måte:

Brun innmaten i smør i en kjele. Hell over kaldt vann til innmaten er dekket. Kok opp og skum av. For å få ekstra god kraft tilsetter du litt oppdelt løk og gulrot. La kraften trekke 1-2 timer. Etter endt steking av kalkunen siles sjyen og brukes i sausen.

Bland silt sjy og kraft og mål hvor mye det blir. Tilsett eventuelt hønsebuljong, det vil si vann og buljongterning, slik at du får nok kraft til sausen.

Lag kirsebærstuffingen ved først å smuldre brødet og hell over kremfløten. La det trekke til brødet har sugd opp all fløten. Bland kvernet kalkunkjøtt og brødblandingen godt. Finhakk løken og surr den blank i smøret. Bland den i farsen sammen med resten av ingrediensene. Bland forsiktig inn bærene. Fyll kalkunen. Fyllet kan også stekes ved siden av.

Lag sausen ved å møle opp 8 dl sjy og kraft kokt på innmaten. Kok opp kraften og sil i hvetemelsjevning; hvetemel ristet sammen med vann i glass med skrulokk.

La sausen småkoke ca 5 minutter. Ha i fløte, portvin og sennep. Smak sausen til med salt og pepper.

Som tilbehør foreslås rosenkål anrettet rundt rødkål som en tilsatt finhakket surret løk, friske eller hermetiske, hakkede fikner og litt frisk, revet ingefær. Portvinssaus og kokte poteter.

Pynt gjerne fatet med halve. kirsebærglaserte epler; kirsebærgelé laget med halve mengden vann som er helt over lettkokte epler, pærer med hele kirsebær, oppskåret stuffing og kristtornblader.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 104,26 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,8.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Helstekt bulgurstuffet kalkun med sauternesaus.

Helstekt bulgurstuffet kalkun med sauternesaus


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 02.12.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 kalkun
smør til pensling
salt og pepper
(beregn minst 500 g kalkun pr person)

Bulgurfyll
2,5 dl bulgur (eller couscous)
3,5 dl eplejus
ca 150 g svisker
ca 100 g lyse rosiner
3-4 dl sauternevin
1 dl pistasjenøtter
1 dl pecannøtter
2-3 ss hakket frisk salvie
1 ss revet frisk ingefær
3/4 ts salt
3/4 ts pepper

Saus:
8 dl kraft/sjy
4 ss hvetemel
2 dl fløte
ca 2 dl sauternevin (avsilt fra svisker og rosiner)
1 ts Dijonsennep
salt og pepper
evt. Sukkerkulør

Duchessepoteter
500 g kokt sellerirot
1 kg poteter
2 eggeplommer
salt og pepper


Server gjerne bulgurstuffet kalkun med lettkokte grønnsaker, duchessepoteter og sauternesaus til Thanksgiving.


Fremgangsmåte

Del sviskene i to og bland i rosiner. Hell over sauternevin og la det stå, gjerne over natten. Ha bulgur/couscous i en bolle og hell over varm eplejus. La det svelle til all væsken er trukket inn. Sil væsken fra svisker og rosiner (den skal senere brukes i sausen). Bland resten av ingrediensene med bulgur/couscous og fyll kalkunen.

Stell kalkunen som anvist i esken. Husk å ta ut innmatposen! Stek kalkunen ved 160 °C 1/2 time pr kg pluss 1/2 time ekstra når kalkunen er fylt. Etter ca 1/2 times steking helles 5 dl varmt vann, tilsatt 1 ts hønsebuljong i langpannen (etterfyll om nødvendig). Øs gjerne litt av dette over kalkunen noen ganger i løpet av stekingen.

Kok kraft av innmaten, som du fant inni kalkunen, på følgende måte: Brun først innmaten i smør i en kjele. Hell over kaldt vann til innmaten er dekket. Kok opp og skum av. For å få ekstra god kraft, tilsetter du litt oppdelt løk og gulrot. La kraften trekke i 1-2 timer. Etter endt steking av kalkunen siles skyen og brukes i sausen.

Server kalkun med lettkokte grønnsaker, duchessepoteter og saus.

Pynt fatet med druer dyppet i eggehvite og sukker, physalis og hermetisk fersken.

Saus:
Kok ut langpannen og sil sjyen. Mål opp 8 dl sjy og kraft kokt på innmat. Kok opp kaften og tilsett hvetemel rørt ut med litt vann. La sausen småkoke ca 5 minutter. Ha i fløte, sauternevin og sennep. Smak til med salt og pepper.

Duchessepoteter
Mos alle ingrediensene sammen. Sprøyt potetroser på bakepaprikledd stekeplate. Stekes øverst i ovnen ved 200 °C i ca 25 minutter. Stek duchessepotetene rett etter at kalkunen er ferdig, og ovnen er varm. Potetrosettene stekes da mens kalkunen "hviler" før oppskjæring.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 109,92 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,34.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Helstekt Kalkunfilet med rødløksmarmelade.

Helstekt Kalkunfilet med rødløksmarmelade


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.12.2016
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

1 kalkunfilet (ca. 750 g)
smør til steking
salt og nykvernet pepper

Ovnsbakte rotgrønnsaker:
2 gulrot
1 bit sellerirot
2 små rødbeter
1-2 persillerot
4-6 poteter
2-3 ss olivenolje
salt og pepper

Rødløkmarmelade
350 g løk i meget tynne skiver
50 g smør
1/4 ts salt
1 ss balsamicoeddik
1/2 ts ripsgele
2 ss rørsukker
pepper

Eplesaus:
1 pose bearnaisesaus (pulver)
3 dl eplemost
1 1/2 dl fløte

Grønnsaker:
Brokkoli med hvitløk og parmesan

Rødkål med balsamico og tranebær
1 lite hode rødkål, ca 650 g
4 dl rødvin
6 ss balsamicoeddik
1-2 ss brunt sukker eller rørsukker
125 g friske eller frosne tranebær
2 ss tranebærgelé (eller rips/rognebærgele)
salt og kvernet pepper


Skal du invitere til selskap, imponerer du garantert gjestene ved å servere denne helstekte kalkunfileten.


Fremgangsmåte

Pensle kalkunfileten med smeltet smør tilsatt salt og pepper. Legg den i en ildfast form og stek den ved 180 °C i ca. 50 minutter. (Steketermometeret skal vise 68 °C). La fileten hvile ca. 15 minutter før den skjæres i skiver.

Ovnsbakte grønnsaker
Skrell grønnsakene og del dem i biter. Legg dem i en langpanne og hell over olivenoljen, salt og pepper. Bruk hendene og bland godt. sett inn i ovnen i ca. 1/2 time, til grønnsakene er møre, og har begynt å få farge.

Rødløkmarmelade
Smelt smøret i en tykkbunnet gryte med lokk over svak varme så det skummer. Tilsett løken, salt, pepper, og sukker. Bland alt godt sammen. Sett gryten med lokk i ovn, 100 °C i 25 min. Rør flere ganger med tresleiv i løpet av koketiden. Tilsett eddik, rødvin og rips og la alt stå i ovnen i ytterligere 30 min., men uten lokk. Serveres varm eller kald.

Eplesaus
Pisk ut sausepulveret med fløte og eplemost. Kok opp under omrøring. Legg i halve utkjernede druer og sukkererter og la sausen småkoke et par minutter.

Grønnsaker:
Brokkoli med hvitløk og parmesan
Del brokkolien i mindre biter og kok den knapt mør i lettsaltet vann. Finhakk hvitløk og dryss over den varme brokkolien. Høvle flak av parmesan over med en ostehøvel og server.

Rødkål med balsamico og tranebær
Fjern den grove stilk-delen av kålen og snitt den veldig fint. Legg kålen i en kjele og hell over rødvin og balsamicoeddik. La det surre over middels varme til kålen begynner å falle sammen, ca. 5 minutter. Dryss over sukkeret. Tilsett tranebærene. Kok opp og la kålen stå og småkoke ca. 1 time, til kålen er helt mør og væsken nesten har kokt inn. Rør inn gelé og smak til med salt og pepper.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 95,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,33 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,31 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,23.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:162Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.