Desserter hører julen til og i løpet av desember tar vi frem noen av de aller kjæreste tradisjonsdessertene som riskrem og
karamellpudding. – Et flott dessertbord skaper ikke bare glede for øynene, men det skal også være en opplevelse for ganen.
Etter mye salt og fet julemat smaker det godt med noe søtt til kaffen som er litt annerledes enn søtsaker man spiser til
hverdags.
Et flott og pyntet dessertbord er jo julepynt i seg selv. Enten man velger flere desserter for et stort selskap, eller kun en
variant til kaffen så er det nok av valgmuligheter som gjør at du stolt kan invitere gjestene uten å skuffe. Vi er veldig
tradisjonelle når det kommer til juledesserter i Norge, det kom frem i en undersøkelse TNS Gallup foretok for Opplysningskontoret
for Meieriprodukter (Melk.no) i 2006.
1 av 2 spiser riskrem på julaften
Nesten halvparten av alle nordmenn pleier å spise riskrem på julekvelden, dermed er riskrem den store juledessertvinneren.
Multekrem inntar andreplassen, men er ikke så populær blant de yngre.
Is og karamellpudding er også populære desserter i julen. Deretter er det veldig variabelt, men det går mest i kremdesserter.
Råkrem og sherrypudding er også desserter som for noen hører julen til. Undersøkelsen viste også at 4 % ikke har en egen
desserttradisjon og 3,6 % spiser ikke dessert i det hele tatt.
Selv om julen er en høytid pakket inn i en rekke tradisjoner er det også en ypperlig mulighet til å overraske med å servere
gjestene noe nytt og spennende.
Riskrem
Antall porsjoner =
3Dato lagt inn eller oppdatert
27.12.2017Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
4 dl kald risgrøt
1 ts vaniljesukker
1 ss sukker
hakkede, skåldede mandler
2 dl kremfløte
Riskrem følger med i jula for mange. Den ble opprinnelig lagd av rester fra risgrøten som mange spiser tidligere på dagen. Det hører og med med en hel skoldet mandel som gjemmes i riskremen, og den som finner den får en gave. Hos oss er det en marsipangris.Fremgangsmåte
Rør grøten med vaniljesukker, sukker og maandler.
Pisk fløten til krem og bland den lett med grøten.
Server riskrem med lunken rød saus, for eksempel kirsebærsaus.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
184,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
13,73 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,64.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Karamellpudding 9
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
05.05.2013Denne retten tar ca
180 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
2 dl sukker
3 dl kremfløte
3 dl matfløte
3 dl helmelk
5 ss sukker
1 stk vaniljestang
7 stk egg
2 dl kremfløte
Karamellpudding er en av nordmenns favorittdesserter når julen ringer inn. Den er ikke vanskelig å lage, men den må lages minst ett døgn i forveien.Fremgangsmåte
Ha sukkeret i en 1 1/2 l eller 2 l form, og sett den på en middels varm kokeplate. Varm opp sukkeret samtidig som det ristes forsiktig i formen. Når sukkeret har begynt å karamellisere seg, blitt kastanjebrunt, røres det forsiktig i sukkermassen. Pass på at sukkeret ikke blir brent. Drei på formen slik at karamellen fordeler seg jevnt oppover kantene og i bunnen av formen. Sett formen til avkjøling.
Kok opp melk, fløte og sukker sammen med den delte vaniljestangen. Avkjøl blandingen litt og rør inn lett sammenvispede egg. Sil blandingen over i den avkjølte glaserte formen. La formen stå i 10 minutter før den settes i vannbad i ovnen (røren "setter" seg, hindrer luftbobler).
Stek karamellpuddingen ved 125 °C i vannbad i ca 2-3 timer. Mot slutten av steketiden kan du kjenne med baksiden av en fuktet skje om overflaten er fast. I så fall er puddingen ferdig.
Avkjøl i formen til neste dag. Løsne puddingen langs kanten av formen og hvelv den på et fat med kanter. Server puddingen med pisket kremfløte.
Man kan endre på sammensetningen av væsken (melk, fløte) ut i fra fyldigheten man ønsker på puddingen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
234,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
16,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
16,88 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,6.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Dronning Maud dessert
Antall porsjoner =
8Dato lagt inn eller oppdatert
22.10.2003Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat.noBildet er tatt av
Sara JohannessenIngredienser
5 stk. eggeplomme
5 ss sukker
5 stk. gelatinplater
6 dl kremfløte
0,5 dl portvin
200 g mørk kokesjokolade , revet
150 g friske bringebær
Desserten blir også kalt Dronning Mauds pudding, Dronning Mauds fromasj og Haugesunddessert. Den ble første gang laget til dronning Mauds og kong Haakons besøk i Haugesund under signingsferden i 1906. Tradisjonelt ble det bare brukt kokesjokolade, men vi flotter oss med friske bringebær også.Fremgangsmåte
Pisk eggeplommer og sukker til tykk eggedosis.
Bløtlegg gelatinplatene i litt kaldt vann i ca 5 minutter. Klem ut vannet og smelt gelatinen forsiktig i en liten kjele på lav varme. Hell den smeltede gelatinen i eggedosisen mens du visper.
Visp fløten til krem og bland den med eggedosisen. Smak til med portvin.
Legg krem og revet sjokolade lagvis i porsjonsglass eller i en vakker glassbolle. Sett kaldt i minst 4 timer.
Server med tynne kakeruller, kransekaker eller andre småkaker.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
329,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
17,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
26,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,96.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Hvit sjokolademousse med solbærsaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
05.05.2013Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
200 g hvit kokesjokolade
2 stk egg
1 stk gelatinplater
2 dl kremfløte
Solbærsaus:
100 g frosne solbær
½ dl vann
50 g sukker
Rødt og hvitt frister øyet. En herlig hvit sjokolademousse med mørk rød/blå saus.
Lukten av solbær på kjøkkenet vil ta tankene med til minner om sensommer og saftkoking.Fremgangsmåte
Smelt sjokoladen over vannbad. Sett den til side. Pisk eggene over vandbadet, til massen er tykk, varm og luftig, i ca 10 minutter. Vannbad: Bollen plasseres oppå en kjele med kokende vann. Bollen (av stål, glass eller annet ildfast materiale) må tåle varme. NB! Pass på at bollen er større enn kjelen, slik at den ikke berører vannet. Innholdet i bollen varmes opp av dampen fra det kokende vannet.
Legg gelatinplaten i kaldt vann. Ta den opp etter sju minutter, og ha den i den varme eggemassen. Rør til gelatinen er oppløst. Tilsett den smeltede sjokoladen, og pisk videre, til massen har samlet seg. Pisk videre over kaldt vannbad, så blandingen er lett avkjølt.
Visp fløten til luftig krem, og vend kremen inn i sjokoladeblandingen. Fordel moussen i fire porsjonsskåler, og sett dem kaldt, til moussen er stivnet, ca. 3-4 timer.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
309,97 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
24,23 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
21,15 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,49.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Creme Catalan
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
09.05.2016Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
PriorBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
5 dl fløte
1,5 dl melk
165 gr sukker
6 eggeplommer
skall fra 1/4 appelsin og 1/4 sitron
1 stk kanel bark
1/2 vaniljestang
En spansk versjon av creme brulee med sitrus. Veldig god og noe vi har lagd med ujevne mellomrom de siste årene. Appelsinfileter er litt knotete, men bruk en stor appelsin og masse tålmodighet. Ta ut båtene og rett og slett skrell de.
Bildet jeg har tatt her er brukt i flere magasin og kataloger av andre. Er mitt første bilde som ble kjøpt opp av andre.Fremgangsmåte
La fløte og melk trekke med sitrusskallet og krydder I ca 20 min uten å koke visp sammen eggeplommene og sukkeret, hell så over den varme fløtemelken over eggeblandingen under konstant visping. Siles og helles over I små serveringsformer.
Stekes forsiktig I ovn på 90 c I ca 20 min eller til den har satt seg. Noen ganger tar det mye lenger tid.
La den avkjøles før du strør på sukker og brenner av med en skibrenner. Det går og fint å bruke brunt sukker her for ekstra smak. Server appelsinfileter ved siden av.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
307,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
20,32 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
23,27 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,39.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Akevittmarinerte multer med råkrem
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
10.10.2006Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
500 g multer
ca. 2 ss akevitt (evt. whisky)
Råkrem:
4 eggeplommer
3 ss sukker
3 dl kremfløte
At det enkle ofte kan være det beste, er denne multedesserten et godt eksempel på.Fremgangsmåte
Ha multene i en kjele og varm dem opp til de er lune. Smak til multene med akevitt. Akevitten skal bare runde av smaken på multene.
Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Rør forsiktig inn pisket krem. Server lune multer med råkrem ved siden av.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
185,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,53 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
14,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 21,77.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sherrypudding 1
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
06.05.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
8 stk. eggeplomme
1 dl melis
5 dl kremfløte
1 ½ dl sherry
9 stk.
gelatin plater
En klassiker blant desserter. Prøv denne varianten som smelter på tunga.Fremgangsmåte
Pisk eggedosis av eggeplommer og melis. Legg gelatinplatene i bløt i 5 minutter. Kok opp 1 dl vann og smelt gelatinplatene i det varme vannet. Tilsett sherry i den smeltede gelatinen. Avkjøl litt. Visp kremfløten stiv. Bland krem og eggedosis og ha tilslutt sherry/gelatinblandingen i kremen under stadig omrøring. Helles i en passende form og settes kjølig i minst 3 timer. Pyntes med krem og friske bær.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
313,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,74 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
26,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,29.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Panna Cotta med bærsaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
22.04.2013Denne retten tar ca
60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
2 ½ dl helmelk
3 ss sukker
3 stk gelatinplater
3 dl vaniljekesam (1 beger = 3 dl)
Bærsaus:
½ dl vann
½ dl sukker
50 g bringebær
50 g blåbær
50 g bjørnebær
50 g rips
Frisk sitronmelisse til pynt
Panna Cotta er en italiensk dessert som på godt norsk kan kalles en vaniljepudding eller en vaniljefromasj. Dette er en lett variant hvor vi har brukt kesam istedenfor fløte.Fremgangsmåte
Kok melk og sukker uten lokk. Bløt gelatinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter. Klem vannet godt ut og smelt gelatinen i den kokende melken. Avkjøl melken til romtemperatur, og fjern eventuell snerk og rør inn vaniljekesam. Fordel blandingen i små porsjonsformer eller glass og sett dem kaldt så panna cottaen stivner (ca 4 timer).
Bærsaus
Kok opp vann og sukker. Tilsett sukkerlake og bær i en hurtigmikser eller foodprosessor og kjør dette til en jevn saus.
Du kan benytte de bær typene du måtte ha for hånden. Flere slag eller bare en type.
Hvelv panna cottaene ut på porsjonstallerkener, hell på bærsaus og pynt med litt sitronmelisse.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
105,79 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
14,63 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,25.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Multebombe
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
29.07.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
200 g hasselnøtter (eller mandler)
8 stk eggehvite
300 g melis
5 stk eggeplomme
300 g sukker
5 dl kremfløte
¾ l multer
100 g melis
Lag en deilig lakris is! Kjøp en lakrisstang på apoteket eller lakrissaus i spesialbutikker. Bland cirka 2 ss inn i isen og du får en fantastisk god hjemmelaget is.Fremgangsmåte
Mal hasselnøtter på kvern eller med en foodprosessor.
Pisk eggehviten nesten helt stive. Tilsett melis gradvis under visping i den stive eggehviten. Visp til det blir en luftig og stiv marengs. Rør inn nøttene og ha røren i en smurt springform eller ildfast form. Stek på 170 °C i 40 minutter. La nøttebunnen stå i formen til den kjølner.
Pisk eggeplommene og sukker til eggedosis.
Visp kremfløten til luftig krem og bland inn eggedosisen. Bland multer og melis. Pass på at det ikke er for mye saft i multene, da blir isen flytende.
Rør multene inn i krem-/eggeblandingen og hell den over den avkjølte nøttebunnen.
Sett kaken i fryseren til den er dypfryst. Ta kaken ut av fryseren ca 15 minutter før den serveres.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
292,24 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
33,33 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
15,46 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 10,63.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1793