Desserter som skaper juleglede


Oppdatertdato: 2019-12-24 Tema: Dessert Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Kilder: melk.no


Desserter hører julen til og i løpet av desember tar vi frem noen av de aller kjæreste tradisjonsdessertene som riskrem og karamellpudding. – Et flott dessertbord skaper ikke bare glede for øynene, men det skal også være en opplevelse for ganen. Etter mye salt og fet julemat smaker det godt med noe søtt til kaffen som er litt annerledes enn søtsaker man spiser til hverdags.

Et flott og pyntet dessertbord er jo julepynt i seg selv. Enten man velger flere desserter for et stort selskap, eller kun en variant til kaffen så er det nok av valgmuligheter som gjør at du stolt kan invitere gjestene uten å skuffe. Vi er veldig tradisjonelle når det kommer til juledesserter i Norge, det kom frem i en undersøkelse TNS Gallup foretok for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) i 2006.

1 av 2 spiser riskrem på julaften

Nesten halvparten av alle nordmenn pleier å spise riskrem på julekvelden, dermed er riskrem den store juledessertvinneren. Multekrem inntar andreplassen, men er ikke så populær blant de yngre.

Is og karamellpudding er også populære desserter i julen. Deretter er det veldig variabelt, men det går mest i kremdesserter. Råkrem og sherrypudding er også desserter som for noen hører julen til. Undersøkelsen viste også at 4 % ikke har en egen desserttradisjon og 3,6 % spiser ikke dessert i det hele tatt.

Selv om julen er en høytid pakket inn i en rekke tradisjoner er det også en ypperlig mulighet til å overraske med å servere gjestene noe nytt og spennende.




Riskrem


Prøv også Riskrem.

Antall porsjoner = 3
Dato lagt inn eller oppdatert 27.12.2017
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

4 dl kald risgrøt
1 ts vaniljesukker
1 ss sukker
hakkede, skåldede mandler
2 dl kremfløte


Riskrem følger med i jula for mange. Den ble opprinnelig lagd av rester fra risgrøten som mange spiser tidligere på dagen. Det hører og med med en hel skoldet mandel som gjemmes i riskremen, og den som finner den får en gave. Hos oss er det en marsipangris.


Fremgangsmåte

Rør grøten med vaniljesukker, sukker og maandler.

Pisk fløten til krem og bland den lett med grøten.

Server riskrem med lunken rød saus, for eksempel kirsebærsaus.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 185,66 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,86 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,64.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Karamellpudding 9


Prøv også Karamellpudding 9.

Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 05.05.2013
Denne retten tar ca 180 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

2 dl sukker
3 dl kremfløte
3 dl matfløte
3 dl helmelk
5 ss sukker
1 stk vaniljestang
7 stk egg

2 dl kremfløte


Karamellpudding er en av nordmenns favorittdesserter når julen ringer inn. Den er ikke vanskelig å lage, men den må lages minst ett døgn i forveien.


Fremgangsmåte

Ha sukkeret i en 1 1/2 l eller 2 l form, og sett den på en middels varm kokeplate. Varm opp sukkeret samtidig som det ristes forsiktig i formen. Når sukkeret har begynt å karamellisere seg, blitt kastanjebrunt, røres det forsiktig i sukkermassen. Pass på at sukkeret ikke blir brent. Drei på formen slik at karamellen fordeler seg jevnt oppover kantene og i bunnen av formen. Sett formen til avkjøling.

Kok opp melk, fløte og sukker sammen med den delte vaniljestangen. Avkjøl blandingen litt og rør inn lett sammenvispede egg. Sil blandingen over i den avkjølte glaserte formen. La formen stå i 10 minutter før den settes i vannbad i ovnen (røren "setter" seg, hindrer luftbobler).

Stek karamellpuddingen ved 125 °C i vannbad i ca 2-3 timer. Mot slutten av steketiden kan du kjenne med baksiden av en fuktet skje om overflaten er fast. I så fall er puddingen ferdig. Avkjøl i formen til neste dag. Løsne puddingen langs kanten av formen og hvelv den på et fat med kanter. Server puddingen med pisket kremfløte.

Man kan endre på sammensetningen av væsken (melk, fløte) ut i fra fyldigheten man ønsker på puddingen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 234,22 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,86 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,6.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Dronning Maud dessert


Prøv også Dronning Maud dessert.

Antall porsjoner = 5
Dato lagt inn eller oppdatert 22.10.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

1 plate Dronningsjokolade
5 plater gelatin
5 eggeplommer
5 ss sukker
6 dl kremfløte
1/2 dl portvin
kokende vann



Fremgangsmåte

For mange er det ingen jul uten denne herlige fromasjen.

La gelatinen ligge i bløt i kaldt vann ca. 10 minutter. Visp eggedosis av eggeplommer og sukker. visp fløten til lett krem. Klem vannet ut av gelatinen og rør den ut i 1/2 dl kokende vann og tilsett portvinen. Hell gelatinen i eggedosisen i en tynn stråle mens du rører. Vend så inn kremen.
Riv sjokoladen. Legg fromasj og sjokolade lagvis i en glassbolle med sjololade på toppen. La fromasjen stivne i kjøleskapet før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 341,49 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 30,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,48.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Multebombe.

Multebombe


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 29.07.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

200 g hasselnøtter (eller mandler)
8 stk eggehvite
300 g melis
5 stk eggeplomme
300 g sukker
5 dl kremfløte
¾ l multer
100 g melis


Lag en deilig lakris is! Kjøp en lakrisstang på apoteket eller lakrissaus i spesialbutikker. Bland cirka 2 ss inn i isen og du får en fantastisk god hjemmelaget is.


Fremgangsmåte

Mal hasselnøtter på kvern eller med en foodprosessor.
Pisk eggehviten nesten helt stive. Tilsett melis gradvis under visping i den stive eggehviten. Visp til det blir en luftig og stiv marengs. Rør inn nøttene og ha røren i en smurt springform eller ildfast form. Stek på 170 °C i 40 minutter. La nøttebunnen stå i formen til den kjølner.

Pisk eggeplommene og sukker til eggedosis.
Visp kremfløten til luftig krem og bland inn eggedosisen. Bland multer og melis. Pass på at det ikke er for mye saft i multene, da blir isen flytende. Rør multene inn i krem-/eggeblandingen og hell den over den avkjølte nøttebunnen.

Sett kaken i fryseren til den er dypfryst. Ta kaken ut av fryseren ca 15 minutter før den serveres.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 292,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 33,33 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,46 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,63.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Creme Catalan.

Creme Catalan


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 09.05.2016
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Prior
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

5 dl fløte
1,5 dl melk
165 gr sukker
6 eggeplommer
skall fra 1/4 appelsin og 1/4 sitron
1 stk kanel bark
1/2 vaniljestang


En spansk versjon av creme brulee med sitrus. Veldig god og noe vi har lagd med ujevne mellomrom de siste årene. Appelsinfileter er litt knotete, men bruk en stor appelsin og masse tålmodighet. Ta ut båtene og rett og slett skrell de.
Bildet jeg har tatt her er brukt i flere magasin og kataloger av andre. Er mitt første bilde som ble kjøpt opp av andre.


Fremgangsmåte

La fløte og melk trekke med sitrusskallet og krydder I ca 20 min uten å koke visp sammen eggeplommene og sukkeret, hell så over den varme fløtemelken over eggeblandingen under konstant visping. Siles og helles over I små serveringsformer.
Stekes forsiktig I ovn på 90 c I ca 20 min eller til den har satt seg. Noen ganger tar det mye lenger tid.

La den avkjøles før du strør på sukker og brenner av med en skibrenner. Det går og fint å bruke brunt sukker her for ekstra smak. Server appelsinfileter ved siden av.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 307,31 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 20,32 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 23,27 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,39.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hvit sjokolademousse med solbærsaus.

Hvit sjokolademousse med solbærsaus


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 05.05.2013
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

200 g hvit kokesjokolade
2 stk egg
1 stk gelatinplater
2 dl kremfløte

Solbærsaus:
100 g frosne solbær
½ dl vann
50 g sukker


Rødt og hvitt frister øyet. En herlig hvit sjokolademousse med mørk rød/blå saus. Lukten av solbær på kjøkkenet vil ta tankene med til minner om sensommer og saftkoking.


Fremgangsmåte

Smelt sjokoladen over vannbad. Sett den til side. Pisk eggene over vandbadet, til massen er tykk, varm og luftig, i ca 10 minutter. Vannbad: Bollen plasseres oppå en kjele med kokende vann. Bollen (av stål, glass eller annet ildfast materiale) må tåle varme. NB! Pass på at bollen er større enn kjelen, slik at den ikke berører vannet. Innholdet i bollen varmes opp av dampen fra det kokende vannet.
Legg gelatinplaten i kaldt vann. Ta den opp etter sju minutter, og ha den i den varme eggemassen. Rør til gelatinen er oppløst. Tilsett den smeltede sjokoladen, og pisk videre, til massen har samlet seg. Pisk videre over kaldt vannbad, så blandingen er lett avkjølt.

Visp fløten til luftig krem, og vend kremen inn i sjokoladeblandingen. Fordel moussen i fire porsjonsskåler, og sett dem kaldt, til moussen er stivnet, ca. 3-4 timer.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 310,18 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 24,23 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 21,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,49.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Akevittmarinerte multer med råkrem.

Akevittmarinerte multer med råkrem


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 10.10.2006
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

500 g multer
ca. 2 ss akevitt (evt. whisky)

Råkrem:
4 eggeplommer
3 ss sukker
3 dl kremfløte


At det enkle ofte kan være det beste, er denne multedesserten et godt eksempel på.


Fremgangsmåte

Ha multene i en kjele og varm dem opp til de er lune. Smak til multene med akevitt. Akevitten skal bare runde av smaken på multene.

Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Rør forsiktig inn pisket krem. Server lune multer med råkrem ved siden av.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 185,31 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,53 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 21,77.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sherrypudding 1.

Sherrypudding 1


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 06.05.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

8 stk. eggeplomme
1 dl melis
5 dl kremfløte
1 ½ dl sherry
9 stk. gelatin plater


En klassiker blant desserter. Prøv denne varianten som smelter på tunga.


Fremgangsmåte

Pisk eggedosis av eggeplommer og melis. Legg gelatinplatene i bløt i 5 minutter. Kok opp 1 dl vann og smelt gelatinplatene i det varme vannet. Tilsett sherry i den smeltede gelatinen. Avkjøl litt. Visp kremfløten stiv. Bland krem og eggedosis og ha tilslutt sherry/gelatinblandingen i kremen under stadig omrøring. Helles i en passende form og settes kjølig i minst 3 timer. Pyntes med krem og friske bær.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 313,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,74 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 26,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,29.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Panna Cotta med bærsaus.

Panna Cotta med bærsaus


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.04.2013
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

2 ½ dl helmelk
3 ss sukker
3 stk gelatinplater
3 dl vaniljekesam (1 beger = 3 dl)

Bærsaus:
½ dl vann
½ dl sukker
50 g bringebær
50 g blåbær
50 g bjørnebær
50 g rips

Frisk sitronmelisse til pynt


Panna Cotta er en italiensk dessert som på godt norsk kan kalles en vaniljepudding eller en vaniljefromasj. Dette er en lett variant hvor vi har brukt kesam istedenfor fløte.


Fremgangsmåte

Kok melk og sukker uten lokk. Bløt gelatinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter. Klem vannet godt ut og smelt gelatinen i den kokende melken. Avkjøl melken til romtemperatur, og fjern eventuell snerk og rør inn vaniljekesam. Fordel blandingen i små porsjonsformer eller glass og sett dem kaldt så panna cottaen stivner (ca 4 timer).

Bærsaus
Kok opp vann og sukker. Tilsett sukkerlake og bær i en hurtigmikser eller foodprosessor og kjør dette til en jevn saus.
Du kan benytte de bær typene du måtte ha for hånden. Flere slag eller bare en type.

Hvelv panna cottaene ut på porsjonstallerkener, hell på bærsaus og pynt med litt sitronmelisse.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 106,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,63 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,25.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1793






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.