
Jeg tror mange har ett forhold til eggelikør og det er vel ikke alltid positivt, men noen er det som elsker denne tykke likøren som er laget av eggeplommer. Eggelikør kan man lage selv hjemme med godt resultat og den kan brukes i flere drinker. Den mest kjente er vel Snowball.
Advocaat
Eggelikør eller Advocaat som navnet er, produseres av flere likørprodusenter og er opprinnelig fra Holland. Består opprinnelig av brandy, eggeplommer og sukker. Flere versjoner finnes som er smaksatt med frukt eller vanilje. Også melk brukes i den.
Navnet på denne likøren har en helt spesiell historie: Det er oppkalt etter advokatpærer som er det samme som avocado. Det var hollandske handelsreisende som på reiser til Indonesia ble bydd på en kremaktig avocadodrink som de syntes var svært god. På den tiden fantes det ikke avocado i Holland, så ved hjemkomsten byttet de det rett og slett ut med egg!
Det er og en tykk type som nesten må spises med skje som dessert.
Kan serveres bar, på is, eller som ingrediens i drinker. Passer også utmerket i isdesserter.
Kjøp eggelikør
På polet fins det flere typer eggelikør:
Røros Bryggeri Eggelikør
Nr 14672802 :
Pris: 239.- Pris pr. liter: 682,86 Flaskeinnhold: 35 cl
Karakteristikk: Balansert, kremet og søt. Smak av eggeplommer og vanilje.
Norsk likør
Bols Advocaat
Nr 25002 :
Pris: 189,90 Pris pr. liter: 379,80 Flaskeinnhold: 50 cl Finnes og i 70 cl
Tykktflytende, ren og naturlig likør med markant preg av egg. Middels fyldig, søt.
Aroma preget av egg og eggedosis, ørlite hint av vanilje.
Warnink's Advocaat
Nr 25101 :
Pris: 249,90 Pris pr. liter: 357,86 Flaskeinnhold: 70 cl
Fyldig og rik tekstur med hint av brandy, vaniljekrem og eggedosis.
Lag eggelikør selv
Advocaat (etterligning)
Fra Bente Ingdal
3 dl sukker
3 ts vaniljesukker
3 sitrondråper
2,5 dl 60% brennevin
5 egg
1 eggeplomme
1,5 dl viking melk
Bland alt i en mixer, og la stå i 1-2 uker. Må lagres kjølig. Holdbarheten er bare noen få uker....altså drikke med en gang!
Eggelikør
6 dl kaffefløte
300 g sukker
5 eggeplommer
1 ss vaniljesukker
3 1/2 dl vodka
Kok opp kaffefløten og sukkeret. Pisk eggeplommer og vaniljesukkeret. Tilsett litt etter litt den varme kaffefløten i eggeblandingen. Hell alt tilbake i kjelen og sett det forsiktig over varmen. Rør jevnlig til det tykner. Sil blandingen før den avkjøles.
Spriten has i når den er avkjølt. Fordel likøren i passende flasker.
Likøren tykner når den står. Bør ristes.
Tysk eggelikør
Fra Bente Ingdal
15 eggeplommer
3 dl sukker
5,5 dl vodka 40%
2 ts vaniljesukker
2 mandeldråper
1 eggehvite
vann til 1 liter
Skill eggene og bland eggeplommer, sukker og vanilje sukker i en mixer. Hell i spriten i en tynn stråle under omrøring. Tilsett så eggehviten og vann til det utgjør en liter væske. Varm blandingen på svak varme under stadig omrøring. Filtrer den gjennom klede, og hell på flasker. Lagres kjølig. Holdbarheten er også her bare noen få uker.
Drinker med eggelikør

Først den mest kjente, Snowball.
Snowball
6 cl Bols Advocaat
1 cl sukkersirup
12 cl 7 up
1 cl lime juice
Helles i rekkefølge i ett pjolterglass med is. Røres forsiktig.
ROYAL SHAKE
2 deler Bols Advocaat
1 del Remy Martin VSOP
8 cl melk
Bland ingrediensene godt og hell opp i highballglass.
Garner gjerne med reven muskatnøtt på toppen.
(melken kan også varmes opp om ønskelig eller byttes ut
med skjokolademelk)
FOXY JIM
4 deler Bols Advocaat
1 del Galliano
1 del Jim Beam
4 cl melk
Bland ingrediensene godt og hell opp i tumblerglass fylt med is.
Garner gjerne med en physalis på glasskanten.
YELLOW CAB
2 deler Jim Beam Bourbon
1 del Bols Advocaat
1 del sukkerlake
1,5 del fersk sitronjuice
Ristes med shaker og serveres i longdrinkglass.
Toppes med limeblad og rødt bær.
GROUSE EGG
2 cl Bols Advocaat
2 cl The Famous Grouse whisky
Hell egglikøren opp i ett shotglass.
Hell whiskyen over baksiden av en skje over likøren.
VANILLA SNOW
2 deler Bols Advocaat
1 del Cariel Vanilla Vodka
1-2 cl limejuice
Bland ingrediensene godt og hell opp i highballglass med is.
Fyll opp med fruktsoda. Garner gjerne med en limespiral.
EASTER BUNNY
3 deler Bols Advocaat
1 del Bols Creme de Bananes
2 deler Mount Gay rom
Shakes med is og siles opp i ett cocktailglass
Garner gjerne med en stjernefrukt på glasskanten.
Far west
1.5 cl brandy
1.5 cl advocaat eggelikør
1.5 cl dry vermouth
1 dash Angostura
Alt shakes godt med is og siles ned i cocktailglass. Dryss med kanel og server.
Exotica
1.5 cl advocaat eggelikør
1 cl whisky
1 cl white creme de cacao
1 dash triple sec
1 dash Angostura
1 dash Orange bitter
Alt shakes godt og siles ned i cocktailglass
B.A.V.
2 cl baileys
2 cl advocaat eggelikør
2 cl vodka
Isbiter
Shakes med is og siles ned i whisky glass med is. Nyt og ha en god påske!
Eggelikør
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
09.12.2007Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
10 eggeplommer
1 1/2-2 ss vaniljesukker
1 l melk
500 g sukker
4 dl 60 % sprit eller
1/2 l konjakk
Hjemmelaget eggelikør er god å drikke og perfekt som dessertsaus til is.Fremgangsmåte
Rør sammen eggeplommer og vaniljesukker i en kjele. Tilsett melk og sukker. Varm opp under stadig omrøring til blandingen begynner å tykne fra bunnen.
Trekk kjelen til side når det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan eggekremen ”sprekke”.
Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til fyldig konsistens. Sett kjelen i kaldt vann og avkjøl eggekremen. Rør i den også under avkjøling. Tilsett sprit og hell eggelikøren på flaske eller karaffel.
Oppbevar den hjemmelagede eggelikøren kaldt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
226,34 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
26,71 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 13,1.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Eggelikør 2
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
28.02.2022Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
1/2 l H-melk
300 g sukker
5 eggeplommer
1 ss vaniljesukker
1/2 l 60% sprit
Det er litt gøy å lage sin egen eggelikør. Fyll den gjerne på fine flasker og gi bort i vertinnegave, til jul eller andre anledninger.Fremgangsmåte
Kok opp melk og sukker i en kjele til kokepunktet.
Visp sammen eggeplommer og vaniljesukker i en bolle for seg selv.
Avkjøl melken.
Spe litt og litt melk over i eggeplommene mens du pisker godt. Sil alt tilbake i kjelen.
Varm det opp på nytt over svak varme mens du rører hele tiden til det tykner.
Avkjøl kjelen i isvann i vasken. Rør av og til for å unngå snerk.
Bland i sprit, rør godt og oppbevar kaldt, helst i rene, luftetete flasker.
Eggelikøren er holdbar minst 1 måned i kjøleskap. Den kan imidlertid skille seg i ulike lag når den står lenge. Snu derfor flasken på hodet et par ganger før servering.
Serveringstips
Hell eggelikør over iskrem eller bland den inn i hjemmelaget isparfait.
Hell eggelikør over lune multer eller andre bær. Likøren kan også blandes med pisket krem så den blir mildere.
Bruk eggelikør som fyll i hjemmelaget sjokoladekonfekt. Eller unn deg et glass eggelikør til kaffen og småkakene.
Kaffelikør
Bland eggelikøren med 2-3 dl sterk kaffe eller espresso.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
263,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
23,65 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 22,76.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hjemmelaget eggelikør
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
12.03.2018Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
10 eggeplommer
6 1/2 dl Dansukker Melis
3 dl helmelk
2 dl kremfløte
2 ts vaniljesukker
35 cl vodka eller annen ukrydret sprit
Eggelikør hører til ved høytider. Og ganske enkelt å lage selv.Fremgangsmåte
Kok opp melk og vaniljesukker. Avkjøles. Visp eggeplommer og melis luftig, og rør dette inn i den kalde vaniljemelken.
Tilsett kremfløten, og rør til blandingen er jevn. Rør inn spriten, litt om gangen.
Det er viktig at alle ingrediensene har samme temperatur, ellers er det fare for at likøren skiller seg. Sett likøren i kjøleskap, og la den modnes i minst to uker. Holdbart 2 uker i kjøleskap.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
268,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
27,59 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,72 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 12,25.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Hjemmelaget vaniljeis med eggelikørsaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
30.06.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat.noBildet er tatt av
Mat.noIngredienser
Vaniljeiskrem:
5 dl melk eller matfløte
1 dl sukker
1/2 vaniljestang
4 eggeplommer
Eggelikørsaus:
2 1/2 dl ferdig vaniljesaus
1 dl eggelikør
Fremgangsmåte
Kok opp melk ( eller fløte) med sukker og kornene i vaniljestangen. Visp eggeplommene og hell den varme melken inn i eggeplommene under kraftig røring. Sett blandingen tilbake på platen og varm langsomt opp under røring til det har tyknet så vidt. Avkjøl blandingen natten over. Sil så blandingen og sett i fryseboksen. Rør et par ganger under innfrysing eller frys i ismaskin.
Til eggelikørsausen blandes bare ferdig vaniljesaus med eggelikøren. Mengdeforholdet kan du selv bestemme!!
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
130,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
16,27 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,48.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Dessert i glass
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
03.05.2010Denne retten tar ca
25 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
200 g bjørnebær
½ dl Dansukker Gelésukker Multi
1 ½ dl kremfløte
2 ss Dansukker Gelésukker Multi
1 ts vaniljesukker
8 ss eggelikør
Pynt
4 bjørnebær
Fremgangsmåte
Skyll bjørnebærene. Miks/mos bærene. Kok opp bær og gelésukker. Visp fløten stiv sammen med gelésukker og vaniljesukker.
Ha to spiseskjeer eggelikør i hvert av de fire glassene. Fordel deretter bjørnebærmosen i glassene. Til slutt legges fløten i glassene. Pynt med et bjørnebær. Server umiddelbart.
Bjørnebærene kan byttes ut med andre bær, for eksempel solbær eller blåbær.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
205,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
20,4 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
12,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,79.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Påsketiramisu
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
12.03.2018Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
50 g mandelspon
300 g ananas i egen juice
250 g mascarpone
250 g kesam
½ dl Dansukker Melis
1 ½ dl kremfløte
½ dl Dansukker Sukker
75 g fingerkjeks (Savoiardi)
1 dl eggelikør
Italiensk vri på påskedessertenFremgangsmåte
Rist mandelsponene i en tørr stekepanne. Hell laken av ananasen, men ta vare på den. Kutt ananasringene i mindre biter. Bland mascarpone, kesam og melis. Visp fløten stiv sammen med sukkeret. Vend kremfløten ned i mascarponeblandingen. Bre ut halvparten av blandingen i en lav form, ca. 20 x 20 cm.
Legg ananasbitene oppå. Hell halvparten av likøren sammen med ½ dl av ananaslaken i en liten bolle, og dypp kjeksene i dette. Legg kjeksene oppå ananasen.
Bre over resten av mascarponeblandingen. Drypp over resten av likøren, og strø på mandelsponene. Sett i kjøleskap til servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
253,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
16,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
18,61 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,98.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:545