Eggelikør til påske


Oppdatertdato: 2023-03-27 Tema: Likør Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Bolscocktails.com, maxxium.no


Jeg tror mange har ett forhold til eggelikør og det er vel ikke alltid positivt, men noen er det som elsker denne tykke likøren som er laget av eggeplommer. Eggelikør kan man lage selv hjemme med godt resultat og den kan brukes i flere drinker. Den mest kjente er vel Snowball.

Advocaat

Eggelikør eller Advocaat som navnet er, produseres av flere likørprodusenter og er opprinnelig fra Holland. Består opprinnelig av brandy, eggeplommer og sukker. Flere versjoner finnes som er smaksatt med frukt eller vanilje. Også melk brukes i den.
Navnet på denne likøren har en helt spesiell historie: Det er oppkalt etter advokatpærer som er det samme som avocado. Det var hollandske handelsreisende som på reiser til Indonesia ble bydd på en kremaktig avocadodrink som de syntes var svært god. På den tiden fantes det ikke avocado i Holland, så ved hjemkomsten byttet de det rett og slett ut med egg!
Det er og en tykk type som nesten må spises med skje som dessert.
Kan serveres bar, på is, eller som ingrediens i drinker. Passer også utmerket i isdesserter.

Kjøp eggelikør

På polet fins det flere typer eggelikør:

Røros Bryggeri Eggelikør

Nr 14672802 :
Pris: 239.- Pris pr. liter: 682,86 Flaskeinnhold: 35 cl
Karakteristikk: Balansert, kremet og søt. Smak av eggeplommer og vanilje.
Norsk likør

Bols Advocaat

Nr 25002 :
Pris: 189,90 Pris pr. liter: 379,80 Flaskeinnhold: 50 cl Finnes og i 70 cl
Tykktflytende, ren og naturlig likør med markant preg av egg. Middels fyldig, søt.
Aroma preget av egg og eggedosis, ørlite hint av vanilje.


Warnink's Advocaat

Nr 25101 :
Pris: 249,90 Pris pr. liter: 357,86 Flaskeinnhold: 70 cl
Fyldig og rik tekstur med hint av brandy, vaniljekrem og eggedosis.

Lag eggelikør selv

Advocaat (etterligning)

Fra Bente Ingdal

3 dl sukker
3 ts vaniljesukker
3 sitrondråper
2,5 dl 60% brennevin
5 egg
1 eggeplomme
1,5 dl viking melk

Bland alt i en mixer, og la stå i 1-2 uker. Må lagres kjølig. Holdbarheten er bare noen få uker....altså drikke med en gang!

Eggelikør

6 dl kaffefløte
300 g sukker
5 eggeplommer
1 ss vaniljesukker
3 1/2 dl vodka

Kok opp kaffefløten og sukkeret. Pisk eggeplommer og vaniljesukkeret. Tilsett litt etter litt den varme kaffefløten i eggeblandingen. Hell alt tilbake i kjelen og sett det forsiktig over varmen. Rør jevnlig til det tykner. Sil blandingen før den avkjøles.
Spriten has i når den er avkjølt. Fordel likøren i passende flasker.
Likøren tykner når den står. Bør ristes.

Tysk eggelikør

Fra Bente Ingdal

15 eggeplommer
3 dl sukker
5,5 dl vodka 40%
2 ts vaniljesukker
2 mandeldråper
1 eggehvite
vann til 1 liter

Skill eggene og bland eggeplommer, sukker og vanilje sukker i en mixer. Hell i spriten i en tynn stråle under omrøring. Tilsett så eggehviten og vann til det utgjør en liter væske. Varm blandingen på svak varme under stadig omrøring. Filtrer den gjennom klede, og hell på flasker. Lagres kjølig. Holdbarheten er også her bare noen få uker.

Drinker med eggelikør

Først den mest kjente, Snowball.

Snowball

6 cl Bols Advocaat
1 cl sukkersirup
12 cl 7 up
1 cl lime juice

Helles i rekkefølge i ett pjolterglass med is. Røres forsiktig.

ROYAL SHAKE

2 deler Bols Advocaat
1 del Remy Martin VSOP
8 cl melk

  Bland ingrediensene godt og hell opp i highballglass.
Garner gjerne med reven muskatnøtt på toppen.
(melken kan også varmes opp om ønskelig eller byttes ut med skjokolademelk)

FOXY JIM

4 deler Bols Advocaat
1 del Galliano
1 del Jim Beam
4 cl melk  

Bland ingrediensene godt og hell opp i tumblerglass fylt med is.
Garner gjerne med en physalis på glasskanten.

YELLOW CAB

2 deler Jim Beam Bourbon
1 del Bols Advocaat
1 del sukkerlake
1,5 del fersk sitronjuice  

Ristes med shaker og serveres i longdrinkglass.
Toppes med limeblad og rødt bær.

GROUSE EGG

2 cl Bols Advocaat
2 cl The Famous Grouse whisky

  Hell egglikøren opp i ett shotglass.
Hell whiskyen over baksiden av en skje over likøren.

VANILLA SNOW

2 deler Bols Advocaat
1 del Cariel Vanilla Vodka
1-2 cl limejuice  

Bland ingrediensene godt og hell opp i highballglass med is.
Fyll opp med fruktsoda. Garner gjerne med en limespiral.

EASTER BUNNY

3 deler Bols Advocaat
1 del Bols Creme de Bananes
2 deler Mount Gay rom  

Shakes med is og siles opp i ett cocktailglass
Garner gjerne med en stjernefrukt på glasskanten.

Far west

1.5 cl brandy
1.5 cl advocaat eggelikør
1.5 cl dry vermouth
1 dash Angostura

Alt shakes godt med is og siles ned i cocktailglass. Dryss med kanel og server.

Exotica

1.5 cl advocaat eggelikør
1 cl whisky
1 cl white creme de cacao
1 dash triple sec
1 dash Angostura
1 dash Orange bitter

Alt shakes godt og siles ned i cocktailglass

B.A.V.

2 cl baileys
2 cl advocaat eggelikør
2 cl vodka
Isbiter

Shakes med is og siles ned i whisky glass med is. Nyt og ha en god påske!

Annonse



Eggelikør


Prøv også Eggelikør.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.12.2007
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

10 eggeplommer
1 1/2-2 ss vaniljesukker
1 l melk
500 g sukker
4 dl 60 % sprit eller 1/2 l konjakk


Hjemmelaget eggelikør er god å drikke og perfekt som dessertsaus til is.


Fremgangsmåte

Rør sammen eggeplommer og vaniljesukker i en kjele. Tilsett melk og sukker. Varm opp under stadig omrøring til blandingen begynner å tykne fra bunnen.
Trekk kjelen til side når det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan eggekremen ”sprekke”.
Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til fyldig konsistens. Sett kjelen i kaldt vann og avkjøl eggekremen. Rør i den også under avkjøling. Tilsett sprit og hell eggelikøren på flaske eller karaffel.
Oppbevar den hjemmelagede eggelikøren kaldt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 226,34 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 26,71 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 13,1.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Eggelikør 2


Prøv også Eggelikør 2.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 28.02.2022
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

1/2 l H-melk
300 g sukker
5 eggeplommer
1 ss vaniljesukker
1/2 l 60% sprit


Det er litt gøy å lage sin egen eggelikør. Fyll den gjerne på fine flasker og gi bort i vertinnegave, til jul eller andre anledninger.


Fremgangsmåte

Kok opp melk og sukker i en kjele til kokepunktet.
Visp sammen eggeplommer og vaniljesukker i en bolle for seg selv.
Avkjøl melken.
Spe litt og litt melk over i eggeplommene mens du pisker godt. Sil alt tilbake i kjelen.
Varm det opp på nytt over svak varme mens du rører hele tiden til det tykner.
Avkjøl kjelen i isvann i vasken. Rør av og til for å unngå snerk.
Bland i sprit, rør godt og oppbevar kaldt, helst i rene, luftetete flasker.



Eggelikøren er holdbar minst 1 måned i kjøleskap. Den kan imidlertid skille seg i ulike lag når den står lenge. Snu derfor flasken på hodet et par ganger før servering.

Serveringstips
Hell eggelikør over iskrem eller bland den inn i hjemmelaget isparfait.
Hell eggelikør over lune multer eller andre bær. Likøren kan også blandes med pisket krem så den blir mildere.
Bruk eggelikør som fyll i hjemmelaget sjokoladekonfekt. Eller unn deg et glass eggelikør til kaffen og småkakene.

Kaffelikør Bland eggelikøren med 2-3 dl sterk kaffe eller espresso.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 263,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 23,65 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 22,76.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Hjemmelaget eggelikør


Prøv også Hjemmelaget eggelikør.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 12.03.2018
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

10 eggeplommer
6 1/2 dl Dansukker Melis
3 dl helmelk
2 dl kremfløte
2 ts vaniljesukker
35 cl vodka eller annen ukrydret sprit


Eggelikør hører til ved høytider. Og ganske enkelt å lage selv.


Fremgangsmåte

Kok opp melk og vaniljesukker. Avkjøles. Visp eggeplommer og melis luftig, og rør dette inn i den kalde vaniljemelken.
Tilsett kremfløten, og rør til blandingen er jevn. Rør inn spriten, litt om gangen.
Det er viktig at alle ingrediensene har samme temperatur, ellers er det fare for at likøren skiller seg. Sett likøren i kjøleskap, og la den modnes i minst to uker. Holdbart 2 uker i kjøleskap.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 268,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 27,59 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,72 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 12,25.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Hjemmelaget vaniljeis med eggelikørsaus.

Hjemmelaget vaniljeis med eggelikørsaus


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 30.06.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

Vaniljeiskrem:
5 dl melk eller matfløte
1 dl sukker
1/2 vaniljestang
4 eggeplommer
Eggelikørsaus:
2 1/2 dl ferdig vaniljesaus
1 dl eggelikør



Fremgangsmåte

Kok opp melk ( eller fløte) med sukker og kornene i vaniljestangen. Visp eggeplommene og hell den varme melken inn i eggeplommene under kraftig røring. Sett blandingen tilbake på platen og varm langsomt opp under røring til det har tyknet så vidt. Avkjøl blandingen natten over. Sil så blandingen og sett i fryseboksen. Rør et par ganger under innfrysing eller frys i ismaskin.

Til eggelikørsausen blandes bare ferdig vaniljesaus med eggelikøren. Mengdeforholdet kan du selv bestemme!!

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 130,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,27 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,48.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Dessert i glass.

Dessert i glass


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 03.05.2010
Denne retten tar ca 25 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

200 g bjørnebær
½ dl Dansukker Gelésukker Multi
1 ½ dl kremfløte
2 ss Dansukker Gelésukker Multi
1 ts vaniljesukker
8 ss eggelikør

Pynt
4 bjørnebær



Fremgangsmåte

Skyll bjørnebærene. Miks/mos bærene. Kok opp bær og gelésukker. Visp fløten stiv sammen med gelésukker og vaniljesukker.

Ha to spiseskjeer eggelikør i hvert av de fire glassene. Fordel deretter bjørnebærmosen i glassene. Til slutt legges fløten i glassene. Pynt med et bjørnebær. Server umiddelbart.

Bjørnebærene kan byttes ut med andre bær, for eksempel solbær eller blåbær.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 205,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 20,4 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,79.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Påsketiramisu.

Påsketiramisu


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 12.03.2018
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

50 g mandelspon
300 g ananas i egen juice
250 g mascarpone
250 g kesam
½ dl Dansukker Melis
1 ½ dl kremfløte
½ dl Dansukker Sukker
75 g fingerkjeks (Savoiardi)
1 dl eggelikør


Italiensk vri på påskedesserten


Fremgangsmåte

Rist mandelsponene i en tørr stekepanne. Hell laken av ananasen, men ta vare på den. Kutt ananasringene i mindre biter. Bland mascarpone, kesam og melis. Visp fløten stiv sammen med sukkeret. Vend kremfløten ned i mascarponeblandingen. Bre ut halvparten av blandingen i en lav form, ca. 20 x 20 cm.
Legg ananasbitene oppå. Hell halvparten av likøren sammen med ½ dl av ananaslaken i en liten bolle, og dypp kjeksene i dette. Legg kjeksene oppå ananasen.
Bre over resten av mascarponeblandingen. Drypp over resten av likøren, og strø på mandelsponene. Sett i kjøleskap til servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 253,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 18,61 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,98.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:545



Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.