Det er ikke alle som kan bake mange av disse avanserte kakene som nå dukker opp i Mai, og siden Mai har mange helligdager, selskap, bryllup og konfirmasjoner, kommer jo spørsmålet om kaker opp hele tiden. Nå trenger man jo ikke bake om man ikke kan kunsten, og det er jo mange forskjellige halvfabrikata som man kan kjøpe for å imponere venner, foreldre eller partneren sin.
Her om dagen var vi på OBS å handlet og de hadde tilbud på disse ferdig kakemiksene fra Toro og det var en foran oss som hadde fylt opp en hel handlevogn med kartonger av disse. Det var etter denne opplevelsen at jeg tenkte at jeg bare måtte lage en liten guide til dere som ikke kan bake, men vil prøve på de enkleste kakene.
Nå tror mange at å bruke ferdige mikser er den enkleste måten å bake på, men flere av de vanlige kakene du kan bake hjemme fra bunnen av er omtrent like enkle og raske å bake, og så får en ikke i seg unødvendige stoffer om en har litt hetta for det. Jeg har personlig bakt flere av disse under mens sønnen og kona har lagd resten. Og her har dere flere oppskrifter som er bedre, like enkle, billigere og tar omtrent samme tid som ferdigmikser. Når kaker tar litt tid er det stort sett steketiden som løper. Blanding av deigen går fort unna, Lykke til:
Hva man trenger
For å kunne bake en enkel formkake trenger man dette på kjøkkenet av utstyr:
- En stekeovn med noen kakeformer. Man kommer langt med en rund kakeform. Det beste for mange kaker er en såkalt springform, dvs en form som kan åpnes. En stor panne brukes og til mange kaker som slike langpannekaker (sjokolade, eplekaker ol)
- En liten kjøkkenmaskin eller en elektrisk håndvisper. Du kan mikse for hånd men det er litt arbeid og særlig med en stor kake er det noe stress.
- En bakebolle på 2-3 liter
- En slikkepott, noen sleiver og litt skjeer, kniver ++
- Ett målebeger som er lett å lese av
- En liten kjøkkenvekt, helst en digital som veier riktig
Og vanligvis kommer man langt med følgende ingredienser: Hvetemel, sukker, smør/margarin, egg, melk, bakepulver, vaniljesukker, kakaopulver, sitron, appelsin/eple, melis og nøtter. Evt andre smakstilsetninger og krydder som kanel, salt, sirup, rosiner ol.
Teknikker
Det er forskjellige teknikker og arbeidsmetoder som brukes i baking. Men hovedtingene er:
- Ta frem alt du trenger og mål de opp først. Sjekk at du har nok av forskjellige ingredienser. Og husk å måle rett. For lite eller mye av noe blir ofte veldig galt
- Ta frem redskaper, koble til kjøkkenmaskin eller mikser. ta og frem kakeformer + noen ganger kan du allerede nå skru på stekeovnen.
- Skal smør/margarin smeltes, gjør det i en bolle i mikroen, evt gryte på komfyren. Husk folie over i mikroen. Gjelder og om en skal smelte sjokolade.
- Normalt så blander man først mykt eller smeltet smør/margarin med sukker, videre egg og så alt det tørre.
- De fleste kaker under her kan blandes i rekkefølge i en liten kjøkkenmaskin til deigen er ferdig til å helles i en form.
- Kakeformene som kaken skal stekes i må forberedes. Selv om det heter at de er slike slipp former, vil kaken nesten alltid henge fast i formen når den er ferdig. Og derfor gjør man følgende: Smør innsiden av formen med en klatt smør i en papirbit, eller spray den med bakefett på sprayboks. Gjør man dette kan man og drysse i litt semulegryn for å sikre at kaken ikke henger fast. Man kan og bruke bakepapir i formen før deigen helles i, men dette gjør at kaken ofte mister den fine kanten.
- Hell all deigen i formen. Er det noe igjen i mikseren/kjøkkenmaskinen så smaker dette nydelig, og har en barn er dette det store høydepunktet ved bakingen.
- Varm opp ovnen til temp nevnt i oppskriften om den ikke allerede er varm.
- Sett bakeformen på rist nesten alltid midt i ovnen om ikke annet er nevnt og still inn klokka. Husk at varmluft gjør at det går fortere samt at du kan bruke litt mindre temp i noen tilfeller.
- Når 3/4 av tiden er gått så ta en strikkepinne, spisepinne ol og stikk den inn i kaken i midten. Dette gjentas når slutten nærmer seg. Når denne pinnen kommer opp uten deig på er kaken ferdig. Unntaket her er brownies som skal være sticky og klissete.
- Ta kaken ut og la den hvile noen minutter på risten. Etter en liten stund åpner du evt springformen. Når kaken begynner å kjølne etter 10-15 minutter kan du vanligvis ta den ut av formen.
- Skal du pynte eller ha glasur på kaken, bland dette sammen og smør det på når kaken er avkjølt.
- Server så kaken til gjestene, kjæresten, svigerforeldrene, barna eller hvem som blir den heldige.
Supertips for kaker
- Før deigen has i formen kan du i de fleste kaker tilsette litt av følgende: Rosiner, tørket frukt, sjokolade eller erstatt noe av væsken med litt likør, rom ol.
- Knuste eller skivede nøtter kan drysses over deigen før steking. Frukt kan skives opp og stikkes ned i deigen. Kanel og sukker kan drysses over
- Pynt enkelt med melisglasur. Ha 2-3 dl melis i en skål. Tilsett sitronsaft, vann, kaffe ol i melisen mens du rører. Husk at det kan lite til, så prøv deg.
- Når melisglasuren smøres ut pynter du ekstra mens den er våt med reven sitronskall, kakepynt, sjokolade, bær, bananskiver, osv. Tilpass dette til smaken i kaken, for eksempel så smaker melis med kaffe godt på sjokoladekake og brownies.
- Hvetemel kan i de fleste kaker erstattes med glutenfritt mel fra de store produsentene. Smør og margarin med melkefritt alternativ.
- I de fleste kaker kan man og erstatte noe av det fine melet med grovt mel. Ofte og havregryn, men da kan man ha i litt mer væske.
- Sitronkaker kan lages på samme måten med appelsin og andre sitrusfrukter. Nøttekaker kan bruke de fleste typer nøtter.
- Kefir eller kulturmelk i stedenfor vanlig melk gjør kaken saftigere
- Noen kaker blir fort stekt og tørre. Og da kan man gjerne avbryte litt før slutten. Særlig banan(som nesten fungerer som egg i deigen), marmor, nøtte og for eksempel krydderkaker blir fort for mye stekt og tørre. Også sjokoladekaker kan tas ut før de er helt stive igjennom.
Her er noen av de enkle og utrolig gode kakene som de fleste kan klare å bake
Gulrotkake med glasur
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
12.09.2014Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Alletiders kogebogBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
4 egg
2 dl maisolje
400 g sukker (evt. rørsukker)
400 g hvetemel
3 ts bakepulver
1 ss støtt kanel
1 knsp støtt nellik
500 g reven gulerot (5 stk)
100 g hakkede valnøttekjerner (eller hasselnøttekjerner)
Glasur:
100 g fløteost naturell
1 dl creme fraiche
1 dl melis
litt reven sitronskall
Nydelig gulrotkake fra min gode venn Per i Danmark som er ekspert innen gulrotkaker. Denne er saftig og nydelig usunn!Fremgangsmåte
Pisk sukker og olje kremet, tilsett eggene et av gangen. Bland mel, bakepulver, kanel og nellik. Sikt melblandingen i deigen og vend revne gulerøtter og hakkede nøtter i til sist. Smør en springform (24 cm) og dryss med mel.
Bak kaken ved 175 grader i ca. 1 time. Det må ikke henge deig ved en strikkepinne stukket ned midt i kaken.
La kaken kjøle av ½ time i formen, før den kjøler seg på en bakerist.
Glasur:
Pisk fløteost, creme fraiche, melis og sitronskall sammen og smør den tyktflytende krem på kaken.
Servering:
Serveres med årstidens frukt - f.eks. plommer, aprikoser eller druer.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
322,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
38,14 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
16,11 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,67.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sitronkake 2
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
12.10.2017Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Elsa's hjemmesideBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
150 gr margarin
300 gr sukker
3 egg
3oo gr mel
2 ts bakepulver
skall og saft av en sitron
1 dl kulturmelk
Enkel og grei sitronkake. Her i hjerteform med melisglasur. Smaker godtFremgangsmåte
Rør margarin og sukker hvitt, tilsett et egg om gangen. Sikt på det tørre. Ha i sitron og melk Stekes ca ¾ time på 170 c. Ha melis utrørt med sitron på toppen, dryss gjerne litt revet skall på.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
309,23 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
47,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,47.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Saftig sjokoladekake 5
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
03.04.2005Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
4 egg
500 g sukker
500 g hvetemel
2 ts salt
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
4 dl Oboy pulver
7 dl kefir melk
2 ts natron
350 g smør
En av favorittkakene mine som jeg akkurat tok nytt bilde til. Kaken er her uten glasur, men ett godt og saftig/tungt grunnlag for pynt og lagdeling. Vi brukte her en stor langpanne og fulgte oppskriften slaviskFremgangsmåte
Lag eggedosis, smelt smøret, bland sammen det tørre og ha kefir ved siden av. Bland alt litt etter litt i en bolle, og hell over i langpanne, evt. i to mindre runde former. Stekes på 190°C i ca. 30 min i stor langpanne, en del lenger i figurform. Husk bakepapir
Bruk en bakepinne med jevne mellomrom etter 30 min i ovnen, evt. følg med, og ta kaken ut når du ser den løsner fra formen.
Dette er en stor porsjon som krever en stor bakebolle og kjøkkenmaskin. Har du ikke det, er en grei løsning følgende. Bland alt det tørre i den største bollen du har. Så bruker du en mindre bolle til å først lage eggedosis ferdig. Og bland sammen melk og smør i en gryte som du har myknet smøret i. Så tar du en håndmikser og kjører den i den store bollen mens du vekselvis mikser inn smør/melk og eggedosis.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
316,46 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
42,98 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
13,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,86.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Banankake 4
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
29.07.2013Denne retten tar ca
75 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
EtegildeBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
4 egg
150g sukker
200g hvetemel
2ts bakepulver
2ts vaniljesukker
3 modne bananer
Enkel og god kake. Lag gjerne glasur. Er i utgangspunktet melkefri, men kan og serveres med iskrem eller banankrem.Fremgangsmåte
Pisk egg og sukker til eggedosis
Sikt så i hvetemel,bakepulver og vaniljesukker.
Mos bananer og ven de forsiktig inn.
Smør formen (24cm) med smør.
Stek kaken på 175 grader midt i ovnen i ca.1 time.
For at den ikke skal bli brent legg et bakepapir over kaken den siste halvtimen av steketiden.
Avkjøl og spis
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
209,4 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
39,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,9 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,3.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kanadisk eple-nøttekake
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
08.05.2013Denne retten tar ca
70 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
75 g smør
125 g sukker
2 egg
2 ss melk
175 g hvetemel
2 1/2 ts bakepulver
1/2 ts kanel
1/4 ts muskat
1/2 ts salt
50 g hakkede valnøtter
1 eple i små båter
3 ss rosiner
Glasur:
100 g melis
1 1/2 ss vann
Pynt:
sukat
cocktailbær
Denne er utrolig god. Prøv gjerne å bytte ut halvparten av melet med sammalt mel, det gjorde vi med godt resultat
Fremgangsmåte
Rør sukker og smør hvitt. Rør inn eggene og deretter resten av ingrediensene.
Smør en avlang form og ha deigen i den.
Stek midt i ovnen ved 175 C i ca 50 min (prøv med bakenål).
Sikt melis og rør i vann til glasuren blir passe tykk. Glasér kaken når den er kald.
Pynt med sukat og cocktailbær.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
326,62 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
46,06 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
12,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,57.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Appelsinkake 6
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
23.11.2013Denne retten tar ca
50 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
125 g smør eller margarin
200 g sukker (ca. 2 1/2 dl)
3 egg
revet skall av 1 appelsin
150 g hvetemel (ca. 2 1/2 dl)
1 ts bakepulver
1/2 dl nypresset appelsinsaft
GLASUR
120 g melis (2 dl)
2 ss appelsinsaft
(litt vann)
Enkel og grei kake. Steker ganske fortFremgangsmåte
Rør smør og sukker hvitt. Tilsett eggene, ett om gangen, og rør godt. Bland i appelsinsaft og skall.
Sikt i mel og bakepulver og rør om.
Hell røren i en smurt og strødd form.
Stek kaken.
Glaser kaken med appelsinglasur. Strø eventuelt med hakket syltet appelsinskall eller hakkede ristede mandler.
Bruk avlang form
Stekes ved 175 grader i 35-45 min. Prøv med en bakepinne fra 35 min
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
352,55 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
50,9 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
14,11 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,84.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kalles eplekake
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
26.10.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
150 g hvetemel
150 g sukker
1 ts bakepulver
150 g meierismør
2 egg
4-5 epler
2 ss sukker
1 ts kanel
1/2 dl mandler, hakkede
Eplekake som er enkel å lage og smaker godt. Ikke spar på eplene
Rund kakeform, 24cm. i diameter
I stekeovnen: 180*C, ca. 30-40 minutter. Vi bruker alltid nær 40 minutter, men hold ett øye med den.
Denne er en av våre favoritter og er bare nydelig. Her har vi servert med vaniljesaus.Fremgangsmåte
Bland mel, sukker, bakepulver, smør og egg i foodprocessor og kjør til en jevn røre. Smør røren over bunnen av en godt smurt kakeform. Skrell eplene og del dem i båter. Fordel eplene over røren og dryss på sukker, kanel og mandler. Stek kaken og server den varm eller kald med vispet krem, vaniljekrem eller iskrem til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
252,28 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
29,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
12,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,86.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Amerikanske brownies 2
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
26.05.2006Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Alletiders kogebogBildet er tatt av
sxc.huIngredienser
100 g. smør eller margarin
185 g. sukker
2 ts. vaniljesukker
2 egg.
50 g. hvetemel
1 knsp bakepulver
3 ss. kakao
100 g. nøttekjerner eller mandler
Fremgangsmåte
Smelt smøret, som ikke må brunes. Pisk sukker og vaniljesukker i. Rør de hele egg i. Brett mel, bakepulver og kakao i deigen.
Tilsett hakkede nøtter eller mandler. Hell deigen ut i en firkantet form, halvt så stor som en skypanne og sett kaken i en varm ovn ved 190 grader C i ca. 30 minutter.
Kaken skjæres i små firkanter mens den ennå er varm.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
454,16 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
41,14 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
28,5 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,11.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Sjokoladerullekake med banankrem
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
18.11.2015Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Petra ÅmotBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
RULLEKAKEN:
3 egg
1 dl (90 g) sukker
1 dl (60 g) hvetemel
1/1 ts bakepulver
3 ss kakao
1 ts vaniljesukker
BANANKREMFYLL:
2 dl kremfløte
1 banan, moset
Rullekake som er rask å lage. Følg oppskriften nøye mht mål. Vi brukte langpanne i full størrelse. Ser tynt ut, men hever en del.
Og husk å dekke til med noe tett når den kjøles ned. Da er den myk når den skal rulles.
Når vi skal rulle en rullekake gjør vi følgende.
Hvelv kaken forsiktig på ett bakepapir som gjerne kan drysses med litt sukker.
Smør utover fyllet over hele kaken. Rull fra den ene kortenden ved å løfte opp papiret mens du ruller. Dvs legg over med papir, brett papir, rull igjen, ta vekk osv.
Dryss så over litt melis eller du kan pynte med melisglasur, krem, bananer eller syltetøy. La den stå litt kaldt før den skjæres i skiver.Fremgangsmåte
1. Pisk stive eggedosis av egg og sukker
2. Sikt hvetemel blandet med bakepulver, kakao og vaniljesukker, og vend det forsiktig med en slikkepott. Ved kraftig røring vil røren falle sammen og rullekaken vil bli tung og tett.
3. Hell røren i en smurt langpanne med evt bakepapir. Stryk røren jevnt utover. Pass på at hjørnene ikke blir for tynne.
4. Sett kaken i ovnen med en gang og stek den midt i ovnen på 250 grader, i ca 5 minutter.
5. Ta langpannen ut av ovnen og legg en bakeplate over til kaken er avkjølt. Da holder kaken seg fuktig slik at den ikke sprekker når den rulles sammen.
6. Hvelv kaken på en kakerist og fjern bakepapiret.
7. Bland stivpisket kremfløte med den mosede bananen og evt hakkede nøtter, som smøres jevnt på kaken. Rull kaken sammen og legg den forsiktig over på et serveringsfat.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
287,24 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
23,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
18,38 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,64.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Marmorkake 7
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
08.12.2017Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kjetil PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
125 g margarin
150 g sukker
2 egg
11/2 dl melk
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
2 ss kakao
2 ss sukker
2 ss melk
Marmorkake fra min sønn. Og denne gangen lagde vi den i randform. Da steker den fortere, og når en skjærer den opp blir det fine skiver.Fremgangsmåte
Avlang form 1,5 l eller rund form 24 cm
175 grader i 30-40 minutter på nederste rille
1 Smør og strø en avlang form eller legg i en strimmel bakepapir. som dekker bunnen og kortendene (for å hindre at kaken deler seg når du hvelver den ut av formen).
2 Rør margarin og sukker hvitt og rør inn ett egg om gangen.
3 Tilsett siktet mel, bakepulver og vaniljesukker vekselvis med melk, mel til slutt.
4 Ha 2/3 av røra i formen og bland kakao, sukker og melk i resten.
5 Lag en fordypning i den lyse røra og hell den mørke oppi. Rull deigen rundt med en gaffel for å lage mønster (marmorering) i kaken.
6 Sett kaken på nederste rille og stek, avlang form. ca. 40 minutter og rund form ca. 30 minutter.
7 Avkjøl kaken litt før du skjærer den løs Langs kanten.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
295,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
40,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,79.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3131