Fest med kalkun


Oppdatertdato: 2022-12-28 Tema: Kalkun Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals


Vi gir deg tipsene til hvordan du får et vellykket måltid med kalkun.


Hovedregelen sier at du bør beregne 500 g kalkun per person. Er mange av gjestene unge voksne med god matlyst, bør man legge på til 600 g per person. Med andre ord trenger du en kalkun på 6 kilo til et selskap med 10 personer med god matlyst. Skal du ha flere gjester enn det er mat til på én kalkun, kan du steke en kalkun ekstra eller suplere med noen marinerte kalkunbryst. For å gjøre serveringen enkel kan kjøttet på den ekstra kalkunen eller kalkunbrystet skjæres opp i skiver og anrettes rundt den hele kalkunen. Har du ikke stort nok fat kan du gjerne kle en langpanne eller en treplate med aluminiumsfolie. Et slikt "hjemmelaget" fat blir for tungt å sende rundt bordet, men er godt egnet på en buffet.

Dette gjøres først

Det tar et par døgn å tine en kalkun. For eksempel bør du da ta ut nyttårskalkunen din fra fryseren i løpet av 29.12. Kalkunen bør tines på et kjølig sted, helst i kjøleskap eller kjølerom. Hvis kjøleskapet er helt fullt må kalkunen settes i det kaldeste rommet man har.

Dagen før dagen

Når kalkunen er tint må innmatsposen, som ligger inne i hulrommet, tas ut og kokes til kraft. Kraft lager du enkelt ved å først brune innmaten i en panne og deretter legge den over i en kjele som ikke er for stor. Hell over kaldt vann til innmaten er dekket. Kok opp og skum vekk det som flyter opp. For å få ekstra god kraft tilsetter du litt oppdelt løk og gulrot. La kraften trekke et par timer og så er den ferdig. Av sjyen kan du enten lage en saus helt fra bunnen av etter oppskrift eller du kan bruke den gode kraften i stedet for vann, dersom du pleier å lage saus fra pose. Sausen kan du gjerne lage ferdig dagen før selskapet. Uansett hvordan du har laget sausen; den har godt av å bli tilsatt den gode stekesjyen som du får i langpannen etter at kalkunen er ferdig stekt.

Desserten kan man også lage ferdig på forhånd, og bordet kan dekkes. Jo mer som er forberedt, dess bedre tid får du til å kose deg med matlagingen selve dagen.

Inn i ovnen med kalkunen

I motsetning til mye av den andre julematen, må ikke kalkunen serveres glohet. Den tåler godt å bare være lun, mens alt det andre tilbehøret som saus og poteter serveres rykende varmt. Et godt, praktisk råd er derfor: Stek kalkunen ferdig før du går i dusjen! Da slipper du å være redd for å søle fett på festklærne dine, og kalkunen får den hviletiden den har godt av før oppskjæring. Dekk den eventuelt til med litt aluminiums-folie og legg et tykt håndkle over. Slik holder den seg passe lun i to-tre timer. En annen fordel med å la kalkunen hvile såpass lenge, er at det blir enklere å skjære kjøttet i pene skiver.

Mange tror at kalkunen blir saftigere når du fyller den med stuffing, men dette er nok bare en myte. Saftigst kjøtt får du ved å steke fuglen bare til den er akkurat gjennomstekt, og ikke noe mer enn det. Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt anbefaler 1/2 times steketid per kilo. Det vil si at en kalkun på 6 kilo trenger 3 timer i stekeovnen ved 160 °C. Er den fylt, bør man plusse på 1/2 - 3/4 time på steketiden.

Har du mulighet for å kjøpe en fersk kalkun, bør du slå til! Fersk kalkun gir helt klart det aller beste resultatet.

Drikke til maten

Det er ikke vanskelig å finne passende drikke til kalkun. Når det gjelder vinvalg bør vi ta mer hensyn til tilbehøret enn til fuglen - den passer til alt. Be gjerne ekspeditøren på Vinmonopolet gi deg en anbefaling. Best veiledning får du sikkert om du styrer unna det verste julerushet. Som alkoholfritt alternativ kan vi gjerne servere farris eller eplemost.

Dessert som passer

Når man skal velge dessert bør man tenke på hva som er egnet for å lage i store porsjoner. I tillegg er det en fordel at så mye som mulig kan forberedes og gjøres klart. Karamellpudding er alltid velegnet som en selskapsdessert, fordi flere former kan stekes samtidig og den lages ferdig på forhånd. Her få du oppskrift på en italiensk festdessert som direkte oversatt betyr "kvikk meg opp". Den er forholdsvis mektig og bør serveres så kald som mulig. Denne italienske oppkvikkeren kan lages ferdig i god tid og bare få den siste "finishen" før servering.

Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt anbefaler denne festmenyen:
Helstekt kalkun
Valnøttstuffing med tørkede frukter
Kokte grønnsaker
Fløtesaus med en "touch" av portvin
Kokte mandelpoteter

Tiramisu
- en italiensk oppkvikker

Helstekt kalkun med valnøttstuffing og fløtesaus

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: vanskelig
Porsjoner: 10

1 stk. kalkun, ca. 6 kg (beregn 500 g per person)
3 ss smeltet smør til pensling
ca. 1 ts salt
ca. ½ ts pepper

Valnøttstuffing med tørkede frukter:

1 stk. løk
300 g skorpefri loff i terninger
2 ss smør til steking
150 g valnøttkjerner
100 g tørket aprikos
75 g tørkede fiken
75 g svisker
1 stk. eple
2 stk. egg
1 ts salt
½ ts pepper

Fløtesaus med en "touch" av portvin:

1 ½ l kalkunkraft (laget på innmatposen i kalkunen)
1 ½ dl hvetemel
2 dl kremfløte
ca. 2 ss portvinsgelé , evt. ripsgelé
4 ss soyasaus
salt og pepper etter smak
ca. 5 dråpe sukkerkulør til fin farge på sausen

Kraft lager du enkelt ved å først brune innmaten i en panne og deretter legge den over i en kjele som ikke er for stor. Hell over kaldt vann til innmaten er dekket. Kok opp og skum vekk det som flyter opp. For å få ekstra god kraft tilsetter du litt oppdelt løk og gulrot. La kraften trekke et par timer og så er den ferdig.

Begynn med å lages stuffingen. Finhakk løk og stek den raskt sammen med loffterningene til brødet er gyllent. Ha brød og løk over i en arbeidsbolle. Tilsett hakkede valnøtter og tørket frukt. Bland inn grovrevet eple. Rør inn sammenvispede egg. Stuffingen kan enten fylles i kalkunen eller stekes i en ildfast form ved siden av kalkunen, de siste 30-40 minuttene av steketiden.

Dekk en langpanne med aluminiumsfolie og pensle den med smeltet smør. Legg kalkunen i pannen og bøy vingene bakover til kalkunen ligger med vingene "på nakken". Da ligger den stødigere i pannen og det er enklere å skjære brystfileten i skiver etter steking. Skal kalkunen fylles bør fyllet has i før bena på kalkunen knytes sammen. Pensle hele kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og pepper. Fyll ca. 3 dl vann i langpannen før den settes inn i ovnen. Vannet gjør at stekesjyen ikke brennes fast i pannen, men bevares og kan brukes i sausen.

Stek kalkunen ved 160 °C i 1/2 time per kg. Vil du ha ekstra gyllen farge på skinnet kan du pensle den flere ganger med smør eller stekesjy i løpet av steketiden. La kalkunen bare stå og slå av seg litt etter at den er tatt ut av stekeovnen. Flytt den etter hvert over på en fjel og pakk den eventuelt inn som forklart over. Sil stekesjyen og ha den i sausen for å få ekstra god saus.

Mål opp kraft som er kokt på innmaten. Spe på med utblandet hønsebuljong til riktig mengde. Kok opp og tilsett hvetemel ristet ut i ca. 2 dl vann. La sausen småkoke ca. 5 minutter. Ha i fløte og smak til med portvinsgelé, soyasaus, salt og pepper. Ha til slutt i stekesjyen som har dannet seg i langpannen under steking.

Skjær ut brystfiletene langs hele brystbenet. Skjær et snitt på yttersiden fra vingefestet mot lårfestet, til brystfileten er løs. Skjær brystfiletene i ca. 1/2 cm tykke skiver. Legg alt tilbake på skroget og server med rykende varm saus, kokte grønnsaker og poteter. Til annengangs servering skjæres lårene løs. Ta ut bena og skjær kjøttet i så hele skiver som du får til.

Tiramisu (til selskap)

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: vanskelig
Porsjoner: 12

Sukkerbrød:

12 stk. egg
4 dl sukker
7 dl hvetemel
2 ts bakepulver

Ostekrem:

8 stk. gelatinplater
14 stk. eggeplomme
3 dl melis
500 g mascarponeost eller naturell kremost
6 ss konjakk
revet skall av ½ stk. appelsin
2 ss kakaopulver
revet skall av ½ stk. sitron

Dynking:

1 ½ dl sterk kaffe
1 ½ dl marsalavin (evt, sherry el. portvin)
4 ss konjakk
ca. 50 g kokesjokolade

Del gjerne oppskriften i to. Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Stek i to smurte former, 24 cm. i diameter, ved 160 °C i 45 minutter. Avkjøl sukkerbrødene på rist.

Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i 5 minutter. Pisk eggedosis av eggeplommer og melis. Bland inn Mascarponeost (naturell kremost), konjakk og litt revet appelsin- og sitronskall.

Ta opp gelatinplatene og klem ut vannet. Kok opp 1/2 dl vann. Ta kjelen av platen. Ta opp én og en gelatinplate og klem forsiktig ut litt vann. Rør dem ut i det varme vannet til de er helt oppløst før neste plate tilsettes. Hell gelatinblandingen i ostekremen i en tynn stråle mens du rører det raskt inn. Gelatin som røres for sakte inn rekker å danne gelatintråder.

Stivpisk eggehvitene og vend dem forsiktig inn i ostekremen uten at luften i eggehvitene røres ut. Eggehvitene gjør kremen luftig. Sett kaldt i 10 minutter.

Skjær sukkerbrødene i flak og legg dynk dem godt. Legg dynkede sukkerbrødflak, ostekrem og kakaodryss lagvis i én eller to former dekket med plast. Sett desserten i fryseren til den er nesten frossen. Hvelv ut desserten og skjær den i riktig antall porsjoner. Sett alle porsjonene på et brett og sett det i kjøleskap frem til servering.

Når desserten skal serveres legges hver porsjon på en desserttallerken og drysses med kakao og revet kokesjokolade på toppen.

AnnonseHelstekt kalkun med forskjellige stuffinger (fyll) og sauser


Prøv også Helstekt kalkun med forskjellige stuffinger (fyll) og sauser.

Antall porsjoner = 10
Dato lagt inn eller oppdatert 30.12.2013
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Prior
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

(beregn ca 500 g pr person)

1 kalkun på ca 5 kg
smør til pensling
salt og hvit pepper

Kalkunstuffing (fyll):
1 finhakket løk
150 g sjampinjong i skiver
400 g kvernet kalkunkjøtt
smør til steking
1 bunt persille
1 egg
1 ts salt
1/2 ts pepper

Fruktstuffing:
100 g loffterninger
1 finhakket rødløk
smør til steking
1 fennikel i små terninger
2-3 epler i terninger
1 dl rosiner
1 dl tørkede aprikoser i strimler
2 egg
3/4 ts salt
1/4 ts hvit pepper

Fløtesaus:(8-10 porsjoner)
1 l stekesjy og kraft kokt på innmat
5 ss hvetemel
3 dl fløte
salt og hvit pepper

Madeirasaus:(8-10 porsjoner)
4 sjalottløk
smør til steking
2 ss tomatpuré
4 ss hvetemel
1 l stekesjy og kraft kokt på innmat
2 1/2 dl madeira
3 ss soyasaus
salt og hvit pepper
3 ss smør


Den ultimate fuglen til nyttår og påske. Her er flere alternativer og sauser, så velg etter hva man har av råvarer.


Fremgangsmåte

Kalkun får du kjøpt fra 4 til 7,4 kilo. Store kalkuner bør du bestille på forhånd. Selv de største går fint inn i en vanlig stekeovn. Tin kalkunen på et kjølig sted, helst i kjøleskap. Det tar 2 døgn å tine en middels stor kalkun.

Kok kraft på innmaten som ligger i en plastpose inni fuglen. Fyll kalkunen eventuelt med stuffing.

Fyllet kan også stekes i en ildfast form ved siden av kalkunen. Bind sammen vinger og ben på fuglen for å få jevn steking.
Pensle med smør tilsatt salt og pepper.Legg kalkunen på rist over langpannen og hell på vann så langpannen så vidt dekkes. Fyll evt på med mer vann under stekingen. Er kalkunen ekstra stor, kan den legges rett i langpannen. Stek kalkunen ved 160 °C, beregn 1/2 time steketid pr kg pluss 1/2 time når kalkunen er fylt. Er du i tvil om kalkunen er ferdig stekt stikker du en spiss kniv inn ved lårfestet. Siver det ut klar kjøttsaft er kalkunen også “klar”.

Sil sjyen som har dannet seg i langpannen under stekingen. Stekesjyen brukes i sausen sammen med kraften som er kokt på innmaten.

La kalkunen “hvile” ca 20 minutter før oppskjæring. Skjær ut brystfiletene langs hele brystbenet. Skjær et snitt på yttersiden fra vingefestet mot lårfestet, til brystfileten er løs. Skjær brystfiletene i ca 1/2 cm tykke skiver. Legg alt tilbake på skroget og server. Ved annengangs servering skjæres lårene fra, benes ut og deles opp.

Kalkunstuffing (fyll):
Rist løk og sjampinjong lett i smør. Bland det med kvernet kalkunkjøtt. Tilsett hakket persille, egg, salt og pepper. Fyll stuffingen i kalkunen eller stek den i en ildfast form ved siden av. Hvis stuffingen stekes i en form for seg beregnes steketiden til 3/4 - 1 time.

Fruktstuffing:
Rist loffterninger og løk i litt smør. Tilsett fennikel, epler, rosiner og aprikoser. Rør inn eggene for å binde massen sammen. Smak til med salt og pepper. Fyll kalkunen med stuffingen eller stek den i en ildfast form ved siden av i ca 40 minutter.

Servering:
Skal kalkunen serveres varm med stuffing smaker det også godt med kokte grønnsaker sammen med en god saus og kokte poteter.

Fløtesaus:
Kok opp silt stekesjy og kraft kokt på innmat. Tilsett hvetemel ristet ut i litt vann. La sausen småkoke ca 5 minutter. Ha i fløte og smak til med salt og pepper.

Madeirasaus:
Finhakk løken og fres den i smør i en kjele til den er blank
. Tilsett tomatpuré og dryss over hvetemel. Rør godt sammen.
Spe med kraft og vin. Visp godt og kok opp. Tilsett soyasaus og smak til med salt og pepper. La sausen trekke i ca 10 minutter før den siles. Visp inn 3 ss smør rett før servering, for å få sausen blank.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 96,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,4 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,45.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Helstekt kalkun


Prøv også Helstekt kalkun.

Antall porsjoner = 12
Dato lagt inn eller oppdatert 15.08.2018
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

1 kalkun, ca. 6 kg
2 ss smeltet smør
1 ts salt
1/2 ts pepper

Sviske- og eplefyll:
1 løk i båter
250 g svisker
3 epler i biter

Kyllingpostei
350 g kyllinglever
1 ss smør eller olje til steking
300 g kyllingkjøtt fra lår eller filet
3 egg
3 ss konjakk
1 knivsodd kajennepepper
½ ts timian
50 pistasjnøtter (andre nøtter?), grovhakket
evt salt og kvernet pepper
50 g gåselever i biter
salt og kvernet pepper

Fløtesaus
1 l kalkunkraft
ca 3 ss hvetemel
2 dl kremfløte
salt og hvit pepper


Helstekt kalkun er et vakkert og imponerende syn på matbordet. Følger du denne oppskriften vil du garantert oppnå et smakfullt og saftig resultat.


Fremgangsmåte

Tin kalkunen i kjøleskap/kjølerom, eller på et annet kjølig sted. Husk at det tar fra 1 1/2 - 2 døgn å tine en kalkun.
Når kalkunen er tint, skal innmatposen som ligger inni kalkunen tas ut. Av innmaten koker du kraft, som er en god basis for saus. Fyll kalkunen med løk, svisker og eplebåter. Bind den opp ved å føre vingespissene bak på ryggen inn mot halsen. Slå en hyssing rundt begge vingene og stram til. Bind lårene sammen ved benknokene. Pensle kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og pepper.

Legg kalkunen på rist over langpannen eller i pannen hvis fuglen er stor. Ha litt vann i pannen under steking, slik at stekesjyen ikke fordamper. Stekesjyen skal brukes i sausen for å gi ekstra god smak. Stek kalkunen i stekeovnen ved 160 °C i 1/2 time pr. kilo. En kalkun på 6 kilo trenger altså 3 timers steketid.

Bruk en spiss, skarp kniv og skjær ned langs langs hele brystbenet. Likeledes skjærer du et snitt på yttersiden fra vingefestet mot lårfestet, til brystfileten er løs. Skjær den så i ca. 1/2 cm tykke skiver. Samle skivene som til en hel filet igjen, og legg dem tilbake på skroget. Kalkunen er nå klar til servering! Ved annen gangs servering skjæres lårene fra, benes ut og deles opp. Alternativt kan hele kalkunen skjæres opp på forhånd, men da mister du anledningen til å sende rundt festpyntet kalkun…

Koke kraft:
Brun innmaten i smør i en kjele. Hell over kaldt vann til innmaten er dekket. Kok opp og skum av. For å få ekstra god kraft tilsetter du litt oppdelt løk og gulrot. La kraften trekke 1 - 2 timer.
Bland silt sjy og kraft og mål opp hvor mye det blir.
Tilsett eventuelt hønsebuljong, det vil si vann og buljongterning, slik at du får nok kraft til sausen. Dette kan du gjerne gjøre på forhånd, så det ikke blir for hektisk i "innspurten".

Kyllingpostei
Rens kyllingleveren og fjern så mye av hinnene som mulig. Smelt smøret og stek kyllingleveren raskt. Dryss over litt salt og pepper. Avkjøl helt.
Skjær kyllingkjøttet i biter og kjør kjøtt og lever til farse i hurtigmikser. Tilsett egg, konjakk, kajenne og timian. Vend inn nøtter og evt. gåselever og krydre med salt og pepper. Fyll massen i en eller flere passende former. Sett formene i kokende vannbad og dekk dem med aluminiumsfolie. Bak posteien i ovnen ved 175 °C i ca 45 minutter. Avkjøl posteien under lett press.

Tips:
Posteien kan også serveres som en forrett, eller på julebordet. Server den da på grovt brød med litt salat og rødløkmarmelade eller ripsgelè.

Fløtesaus
Kok ut langpannen og sil sjyen. Mål opp 1 liter sjy og kraft og kok opp.
Rør ut hvetemel med vann til en tykk, flytende blanding. Pass på at det ikke er klumper. Tilsett litt etter litt i kraften under kraftig røring. La sausen småkoke i minst 5 minutter for å koke bort melsmak. Ha i fløte og smak til med salt og pepper.

Ekstratips for sauser:
Du kan også lage fløtesaus av posesaus. Rør ut pulveret med kraft og stekesjy i stedet for vann. En skvett med fløte vil gjøre sausen godt. På samme måte kan du lage andre gode sauser basert på sauseposer, f.eks. kantarell- og sjampinjongsaus.
Tilsett sjampinjong i skiver som er frest i smør og krydret med litt salt og pepper.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 103,54 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,51 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,86.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Helstekt kalkun enkel


Prøv også Helstekt kalkun enkel.

Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 02.12.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 stk kalkun, ca. 5 kg (beregn ca. 500 g pr. Porsjon)
3 ss smør
1 ½ ts salt
1 ½ ts pepper
3 dl vann

PYNT:
2 stk appelsin
4 stk frisk fiken
50 g valnøttkjerner
2 stilk bladpersille


Helstekt kalkun er et vakkert og imponerende syn på matbordet. Følger du denne oppskriften vil du garantert oppnå et smakfullt og saftig resultat.


Fremgangsmåte

Tin kalkunen i kjøleskap eller et annet kjølig sted i to-tre døgn.

1. Ta ut innmatposen. Denne er god basis for saus, så ta vare på den.
2. Bind lårene sammen ved benknokene. Sitter vingespissene på, før dem bak ryggen inn mot halsen. Slik at vingene hviler under og støtter kalkunen.
3. Legg kalkunen over i en langpanne eller ildfast form. Smelt smør, tilsett salt og pepper og pensle kalkunen med blandingen.
4. Hell på vann og sett kalkunen inn i en forvarmet stekeovn på 180 °C. Beregn ca. en halv time pr. kilo. Pensle kalkunen med smeltet smør eller kraften som har dannet seg i formen flere ganger under steketiden. Det vil gi ekstra smak og flott gyllen farge på skinnet.
5. Stikk en spiss kniv inn ved lårfestet. Kommer det klar kraft ut er kalkunen ferdig. La kalkunen hvile i minst 20 minutter før du skjærer i den. Flytt etter noen minutter kalkunen over på en fjøl eller et fat, og pakk den inn i aluminiumfolie dersom den skal serveres varm.

Kalkunen er klar til servering. Pynt fatet med for eksempel appelsinbåter, fiken, valnøtter og bladpersille. Server med for eksempel grønnsaker, kokte poteter og en fyldig og god fløtesaus.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 103,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,4 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,83 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 12,25.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Tiramisu 2.

Tiramisu 2


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 02.11.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat og Mer
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

Sukker, 3 ss + 2 ss
2 egg (plommene)
250 g Mascarpone
3 ts Amaretto + 30 g (Amaretto er mandellikør, kan erstattes med annet)
3 dl kremfløte
1 dl varmt vann
24 Ladyfingers (sukkerbrød i tynne stenger)
3 ss kakao m. SukkerFremgangsmåte

En klassisk italiensk dessert. Kaloribombe!

1. lag kremblandingen
Pisk eggeplommene og 3 ss sukker til blandingen er tykk og lys gul. Bland inn Mascarpone og 3 ts Amaretto. Pisk kremfløten stiv og bland den inn.Sett kaldt i to timer.

2. lag espresso-blandingen
Bland espresso, resten av Amarettoen og sukkeret og varmt vann

.3. sett sammen
Dypp ladyfinger-kjeksene i espresso-blandingen. Legg ett lag dyppede ladyfingers i bunnen av et serveringsfat.
Legg et lag av kremblandingen over.Så et nytt lag ladyfingers
.Et kremlag på toppen og søtt kakaopulver på toppen

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 345,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 26,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 23,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,89.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Stekt kalkun.

Stekt kalkun


Antall porsjoner = 10
Dato lagt inn eller oppdatert 12.01.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

1 kalkun på 5 kg, (beregn 500 g pr. person)
salt
pepper
smør til penslingFremgangsmåte

Tin kalkunen i kjøleskapet eller på et annet kjølig sted for å minske væsketapet. Det tar fra 1 1/2 - 2 døgn å tine en middels stor kalkun (ca. 5 kg.) Når den er tint fjernes posen med innmat, hvis den ligger inni fuglen. Skyll og tørk både inn- og utvendig med papirhåndkle. Bind opp fuglen ved å føre vingespissene bak på ryggen inn mot halsen. Slå en hyssing rundt begge vingene og stram til.

Fyll eventuelt fuglen med ønsket stuffing. Brukes farse eller fyll som sveller under steking, må hulrommet fylles bare 3/4 fullt.

Etter at kalkunen er fylt, lukkes åpningen med en stekenål eller den sys igjen med bomullstråd. Knyt hyssingen rundt benknokene og stram til. Pensle kalkunen med smeltet smør tilsatt krydder. Legg den på rist over langpannen eller i pannen hvis fuglen er stor. Ha eventuelt litt vann i pannen under steking. Kalkunen er ferdig stekt når steketermometeret spretter ut.

Stek på 160 C. Bruk 1/2 time pr. kg.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 106,59 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,83 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 14,46.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Helstekt julekalkun.

Helstekt julekalkun


Antall porsjoner = 10
Dato lagt inn eller oppdatert 02.12.2013
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

1 kalkun på ca 5 kg (beregn ca. 500 g pr. person)
salt og pepper
smør til pensling

Aprikos og ingefærfyll:
1 ½ dl tørkede aprikoser
kokende vann
1 finhakket løk
1 ss revet frisk ingefær
3 ¾ dl brødrasp
1 egg
salt og pepper

Madeirasaus:
1 løk eller 4-5 sjalottløk
smør til steking
1 ss tomatpuré
3 ss hvetemel
7 dl kalkunkraft
3-4 dl madeira
4 ss soyasaus
salt og kvernet pepper
1-2 ss smør


Helstekt kalkun er et vakkert og imponerende syn på matbordet. Følger du denne oppskriften vil du garantert oppnå et smakfullt og saftig resultat.


Fremgangsmåte

Stell kalkunen som anvist i esken. Husk å ta ut innmatsposen!

Ha aprikoser til fyllet i en bolle og hell over kokende vann til det dekker. La det stå ca. 1 time. Hell av vannet og skjær aprikosen i biter. Bland inn resten av ingrediensene og fyll kalkunen.

Stek kalkunen ved 160 °C i ½ time pr. kg pluss ½ time når kalkunen er fylt. Etter ca. ½ times steking helles 5 dl varmt vann tilsatt 1 ts hønsebuljong, i langpannen (etterfyll om nødvendig). Øs gjerne litt av dette over kalkunen noen ganger i løpet av stekingen.

Kok kraft av innmat, på denne måten: Brun innmaten i smør i en kjele. Hell over kaldt vann til innmaten er dekket. Kok opp og skum av. For å få ekstra god kraft tilsetter du litt oppdelt løk og gulrot. La kraften trekke i 1-2 timer. Etter endt steking av kalkunen siles sjyen og brukes i sausen. Bland silt sjy og kraft og mål opp hvor mye det blir.

Finhakk løk til sausen og fres den i smør i en kjele til den er blank. Tilsett tomatpuré og dryss over hvetemel. Rør godt sammen. Spe med kraft og vin. Visp godt og kok opp. Tilsett soyasaus og smak til med salt og pepper. La sausen koke i ca. 10 minutter før den siles. Visp inn 1-2 ss smør rett før servering, for å få sausen blank. Server kalkun med poteter, kokte grønnsaker og saus.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 106,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,74 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 12,17.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kalkunfilet på partyseng.

Kalkunfilet på partyseng


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 18.11.2006
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

1,5 kg partypoteter, evt. mandelpoteter i båter
1 pk bacon
1 fennikel i båter
1 persillerot
2 ss smør
1 kalkunfilet, ca. 1,5 kg (med skinn)
3 ss smeltet smør
1 ts salt
1/2 ts kvernet pepper

1 dl søt chilisaus

Madeirasaus:
1 løk
1 ss tomatpuré
3 ss hvetemel
7 dl kyllingkraft, evt. hønsebuljong
4 dl madeira
4 ss soyasaus
salt
½ ts pepper
ca. 4 ss smør


Snaddermat! Saftig kalkunfilet servert på en seng av lekre, ovnsbakte grønnsaker. Enkel gjestemat eller søndagsmiddag til familien. Server gjerne alt-i-ett formen med en fløtesaus eller et deilig urtesmør.


Fremgangsmåte

Vask potetene godt og legg dem over i en smurt ildfast form sammen med baconskiver delt i to og fennikelbåter. Legg på klatter med smør.

Pensle kalkunfileten med smeltet smør tilsatt salt og pepper. Sett inn et steketermometer, slik at spissen på termometeret befinner seg i den tykkeste delen på fileten. Legg fileten over potetene og stek i ovnen ved 180 °C i ca. 1 time, eller til steketermometeret viser 68-70 °C. De siste 20 minuttene av steketiden, pensles fileten med den søte chilisausen.

Sjekk om poteten er ferdige med en spiss kniv. Trenger potetene lengre tid, kan fileten tas ut av ovnen, pakkes inn i folie og hvile på kjøkkenbenken til potetene er ferdige.

Som tilbehør smaker det godt med kokt rosenkål, grønne brekkbønner og madeirasaus. Rørte tyttebær eller portvinsgelé smaker også godt ved siden av.

Madeirasaus:
Finhakk løk og fres den i smør i en kjele til den er blank. Tilsett tomatpuré og dryss over hvetemel. Rør godt sammen. Spe med kraft og madeira. Visp godt og kok opp. Tilsett soyasaus og smak til med salt og pepper. La sausen trekke i ca. 10 minutter før den siles. Visp inn smør rett før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 117,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,6 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,72 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,9.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tiramisu til 6.

Tiramisu til 6


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 12.10.2008
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Kylling.no

Ingredienser

Sukkerbrød :
4 egg
120 g sukker
120 g hvetemel
1/4 ts bakepulver

Ostekrem :
6 eggeplommer
1 1/2 dl melis
250 g mascarponeost eller naturell kremost
6 eggehviter

Dynking :
ca. 2 dl sterk kaffe
1 dl marsalavin (sherry eller portvin) (kan sløyfes)

ca. 1 ss kakao
litt revet sjokoladeFremgangsmåte

Sukkerbrød :
Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver, og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Stek i smurt langpanne ved 160 °C i ca. 15 minutter. Avkjøl kaken.

Ostekrem :
Pisk eggedosis av eggeplommer og melis. Bland inn mascarponeost. Stivpisk eggehvitene og vend dem forsiktig inn i ostekremen.

Dynking :
Legg et lag med sukkerbrød i porsjonsglass. Dynk sukkerbrødet godt med kaffe og vin. Legg på ostekrem og dryss med kakao. Legg på et nytt lag sukkerbrød, dynk det og ha på ostekrem. La desserten stå kjølig og trekke en stund. Pynt med kakao og sjokolade på toppen ved servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 228,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 21,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,79 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,95.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Helstekt kalkun med brødstuffing og fløtesaus.

Helstekt kalkun med brødstuffing og fløtesaus


Antall porsjoner = 10
Dato lagt inn eller oppdatert 19.12.2016
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Alf Børjesson

Ingredienser

1 stk kalkun, ca. 6 kg (beregn 500 g per person)
3 ss smeltet smør
1 ts salt
½ ts pepper

BRØDSTUFFING:
1 stk løk
300 g loff eller brødterninger

SMØR TIL STEKING
150 g valnøttkjerner eller en blanding med pistasjnøtter
100 g tørket aprikos
75 g tørkede fiken
75 g svisker
1 bunt finklippet frisk kruspersille
2 stk egg
1 ts salt
½ ts pepper

FLØTESAUS:
1 ½ l kalkunkraft (laget på innmatposen i kalkunen)
1 ½ dl hvetemel
2 dl kremfløte
ca. 2 ss ripsgelé eller portvinsgelé
4 ss soyasaus

SALT OG PEPPER ETTER SMAK
ca. 3 dråpe sukkerkulør til fin farge på sausen


Dette er en trygg og god oppskrift på helstekt kalkun med fyll og en nydelig fløtesaus som gjestene dine garantert vil komme til å elske. Denne festmiddagen faller i smak for både store og små.


Fremgangsmåte

1. Ta ut innmaten og brun den i margarin i en gryte. Hell over kaldt vann til innmaten er dekket. Kok opp og skum av. Tilsett litt oppdelt løk, gulrot, sellerirot og noen kvister estragon for å få ekstra god saus. La kraften trekke 1-2 timer.
2. Finhakk løk og stek den raskt i smør sammen med brødterninger. Hakk nøtter og skjær tørket frukt i strimler. Bland dette med loffterningene. Tilsett persille og sammenpiskede egg. Smak til med salt og pepper.
3. Fyll stuffingen i kalkunen eller stek den i en ildfast form for seg. Bind sammen vinger og ben for å få jevn steking. Pensle med smør tilsatt salt og pepper. Legg kalkunen på rist over langpannen og hell på vann så langpannen så vidt dekkes. Er kalkunen ekstra stor, kan den legges rett i langpannen. Stek kalkunen på 180 °C i 1/2 time per kilo. Fyll eventuelt på mer vann under stekingen.
4. Mål opp silt kraft og stekesjy og spe med utblandet hønsebuljong til riktig mengde. Kok opp og tilsett hvetemel ristet ut i ca. 2 dl vann. La sausen småkoke ca. 5 minutter. Ha i fløte og smak til med gelé, soyasaus, salt og pepper. Stekesjyen som danner seg i langpannen under steking brukes også i sausen.
5. La kalkunen ”hvile” i ca. 20 minutter før oppskjæring. Skjær ut brystfiletene langs hele brystbenet. Skjær et snitt på yttersiden fra vingefestet mot lårfestet, til brystfileten er løs. Skjær brystfiletene i ca. 1/2 cm tykke skiver. Legg alt tilbake på skroget og server. Ved annengangs servering skjæres lårene fra, benes ut og deles opp.

Skal kalkunen serveres varm med fyll, smaker det også godt med kokte grønnsaker, en god saus og kokte, stekte eller mosede poteter. Velg grønnsaker som du selv synes smaker godt. Aspargesbønner, brokkoli og gulrøtter kan anbefales. Pynt gjerne kalkunfatet med bladpersille eller en krydderurt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 143,24 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,93 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,62.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Farsert kalkunfilet med portvinssaus.

Farsert kalkunfilet med portvinssaus


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 06.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 kalkunfilet
salt og pepper
smør til steking

Fyll (stuffing):
5 sjampinjonger i små biter
3 finhakkede hvitløkbåter
3 finhakkede sjalottløk, evt. 1 løk
4-5 soltørkede tomater, evt. tørkede aprikoser
2 ss revet parmesan
4-5 tynne skiver parma-/spekeskinke
3 ss hakket frisk basilikum
1 ss hakket persille
smør til steking

Portvinssaus:
2 ss finhakket sjalottløk, evt. vanlig løk
1 1/2 ts finrevet frisk ingefær
1 ss grenadin
1 dl portvin
1 dl rødvin
1 ss honning
5 dl kraft/stekesjy, evt. hønsebuljong
1 ss kalvefond
litt maizena
salt og pepper
1-2 ss smørFremgangsmåte

Surr løk, hvitløk og sopp til fyllet i smør noen minutter. Tilsett hakkede tomater og avkjøl noe. Skjær snitt langs den tykkeste enden av fileten og brett ut. Nå har du en bredere og jevnere fasong på kjøttet. Legg på skinkeskiver og bre fyllet jevn utover. Dryss på parmesan, urter og litt hvit pepper. Rull fileten jevnt sammen. Surr den pent med bomullshyssing. Det er enklest å begynne på midten for å få jevn fasong. Prikk noen hull i skinnet
. Krydre rullen med salt og pepper, og stek den gyllen på alle sider i smør. Legg den over i en ildfast form. Kok ut av pannen og hell sjyen i formen. Stek videre i 180 °C varm ovn til steketermometeret viser 70-72 °C. Øs fileten med stekesjy av og til under steking. Rullen skal hvile minst 20 minutter før du skjærer i den.

Til sausen surres hakket løk i smør. Hell i portvin og rødvin. Tilsett ingefær og honning. La det koke noen minutter. Tilsett kraft/stekesjy og fond. Kok sausen over sterk varme uten lokk til passe konsistens. Sil sausen og smak til med salt og pepper.
Tilsett eventuelt litt maisenna hvis du vil ha sausen tykkere. Pisk inn smør før servering.

Server kalkunsteken i pene skiver med lettkokte grønnsaker, mandelpoteter og portvinssaus. Pynt med hermetiske aprikoser og portvinsgelé (evt. ripsgelé).

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 96,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,79 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,35.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Her er noen andre aktuelle artiklerLegg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:56
Julekaker.Supper.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.