Hjemmelaget krydder for grillmaten


Oppdatertdato: 2020-07-24 Tema: Krydder Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Lag ditt eget krydder til grillmaten, og smak forskjellen på kjøpekrydder og hjemmelagd. Når du selv knuser krydder i en morter eller blender så kjenner du med engang aromaen og lukten sive ut. Dette er ikke lukten av støv som ofte er tilfelle med kjøpekrydder, men de ekte aromaene som er i de forskjellige ingrediensene.
Vi har over flere år lagd forskjellige blandinger hjemme og det eneste du trenger er helst en morter, men jeg har sett at noen bruker en blender. Men husk at ved bruk av blender blir det for lukt i selve blenderen.
Mortere kan kjøpes fra en drøy hundrelapp og oppover, og er absolutt verd investeringen. Og hel krydder kan kjøpes rimelig i innvandrerbutikker eller dyrt i spesialforretninger. Men noen ingredienser kan man jo og tørke selv som feks chili om man gidder.
Men nok snakk, her er noen av våre blandinger og noen andre sine. Ikke bare for grillmat, men og tacokrydder, indisk femkrydder ++. Lykke til!

Denne artikkelen kan leses sammen med denne: Grillmarinader og grillkrydder




Fem krydder blanding


Prøv også Fem krydder blanding.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 26.08.2017
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

2 ss sort hel pepper
3 stjerne aniser
2 ts fennikel frø
ca 15 cm kanelstang i biter
6 hele nelliker


Dette må man bare lage selv istedenfor å kjøpe ferdig blanding. Krydderaromaen blir 10 ganger bedre. Og kjøp en slik stor morter som vi har gjort. Også brukte vi hel szechuan pepper


Fremgangsmåte

Alle krydderene tørrstekes i 2 minutter hver. Rist hele tiden og bruk en liten panne. Etterpå knuses de i en morter eller hurtigmikser. Oppbevares i en tett boks. Beholder aromaen i opp til en måned.

En enklere variant
Dette er en liten porsjon du kan mikse i full fart:

1 ts malt kanel
1 ts malt nellik
1 ts malt stjerneanis

+
1 ts fennikelfrø
1 ts szechuan pepperkorn

Fennikelfrø og pepperkorn ristest litt på en varm stekepanne i ett par minutter. Så har du alt i en morter og knuser det sammen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 272,41 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 31,6 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 36,54.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Hjemmelaget tacokrydder


Prøv også Hjemmelaget tacokrydder.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 26.08.2017
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

2 ss chilipulver, evt og best med tørket chili
0,5 ts hvitløkpulver
0,5 ts løkpulver
1 ss havsalt eller maldon
1 ss cumin, spisskummen
1 ts paprikapulver, type smoked
0,5 ts chiliflakes
1 ts tørket oregano
2 ts pepper hel
evt 1 klype anisfrø for mer smak

0,5 ts kajenne, ekstra og ikke nødvendig, men kun for styrken


Her bruker vi tørr krydder som knuses i en stor morter. Har en ikke morter så bruker man en blender. Men erfaring tilsier at det har en tendens til å sette seg lukt i blenderen da, og at den fungerer best med store porsjoner. Man kan og knuse disse på benken med en liten klubbe men dette er litt mer bry.
Men det går jo selvsagt an å bruke ferdig knust krydder av alle typene, eks malt pepper, anis, salt, oregano osv.


Fremgangsmåte

Alt mudres godt i en morter til det blir en fin masse

Tips
Bruk helst hele korn av krydder ol. Altså er det mer aroma i hel pepper enn malt osv. Styrken justeres med mengde kajenne. Den kan og justeres med veldig finhakket tørket chili, særlig av de litt sterkere typene.
Om du ønsker at denne skal bli litt mer klebrig og tykne når du har den i stekepanna, bland inn 1 ss hvetemel eller maizena. Men da må den brukes fort og oppbevares i kjøleskap.

En liten PS her:
Chilipulver kan og lages fra bunnen av. Vi skal prøve det senere, men jeg satt sammen en versjon som og bruker kajenne som styrke og som gir aroma og ikke bare blir sterkt.

2 ss paprikapulver (evt 1 ss og så 1 ss knust tørket anchochili)
2 ts oregano
1,5 ts cumin
1,5 ts hvitløkpulver
1 liten ts løkpulver
0,5 ts kajennepulver (som da økes for mer styrke, akkurat som over)

Denne kan brukes i andre krydderblandinger som over, men og selvfølgelig i "chilier" + ris, grønnsaker og kjøtt ++

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 245,34 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 18,38 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 30,18.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Grillkryddermix for storfe


Prøv også Grillkryddermix for storfe.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 04.09.2017
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

1,25 dl brunt sukker
0,6 dl sukker
2 ss mørkt chilipulver
2 ss paprikapulver
1 ss tørket oregano
1 ss tørket timian
1 ss tørket basilikum
2 ss tørr sennep
1 ss kajenne pepper
2 ss hvitløk pulver


Grillkrydder lager vi selv hjemme med hjelp av egen morter. Det er å anbefale da det blir mye bedre enn ferdige. I denne hvor det meste er knust på forhånd, holder det med å blande sammen.


Fremgangsmåte

Bland alt sammen og gni det godt inn i kjøttet før grilling. Kan lagres en stund om det ligger tørt, men det brune sukkeret gjør det litt fuktig. Dette er vår egen miks og er prøvd ut på annet kjøtt også.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 371,39 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 58,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 25,39.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Herbs de Provence krydder mix.

Herbs de Provence krydder mix


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 07.02.2015
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

3 ss tørket merian
3 ss tørket timian
3 ss tørket sar
1 ts tørket basilikum
1 ts tørket rosmarin
1/2 ts tørket salvie
1/2 ts fennikel frø


Vi lager denne og bruker den så fort som mulig. Når man lager den selv så er det mye mer aroma i krydderblandingen. Vi bruker den mest i kyllingretter. Om du ikke får tak i sar, bruk oregano.


Fremgangsmåte

Bland alt sammen i en morter. Lagres tørt og mørkt. Brukes til kylling, grønnsaker og annet kjøtt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 278,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 23,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 66,71.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Cajun krydderblanding


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 10.05.2009
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no

Ingredienser

5 ts cayennepepper
3 ts chilipulver
3 ts sort pepper
3 ts løkpulver
3 ts hvitløkspulver
1 ts basilikum
1 ts timian
1 ts laurbær støtt
Salt etter behag



Fremgangsmåte

Alle ingredienser blandes i en skål eller gryte, og hell det deretter i et lufttett glass med et tettsluttende lokk. Et spesielt grillkrydder som får maten til å smake av litt ekstra.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 335,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 41,28 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 45,57.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rub-a-dub - Craig Whitson sin "hemmelige" grillkrydderblanding.

Rub-a-dub - Craig Whitson sin "hemmelige" grillkrydderblanding


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 20.12.2010
Denne retten tar ca 10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

5 ss paprikapulver
2 ss salt
2 ss brunt sukker
2 ss chilipulver
1 ss pepper
1 ss malt hvit pepper
1 ss tørket oregano
1 ss hvitløkspulver
1 ss løkpulver
1 ts kajennepepper


Med denne krydderblandingen blir du elsket og respektert av alle. Dette er gudmoren til alle krydderblandinger, den er like viktig og uunnværlig som grillkull og stekespade. Godt krydder kan gjøre underverker med maten!
Denne oppskriften gir ca 2,5 dl ferdig blandet krydder og passer aller best til spareribs…


Fremgangsmåte

1. Bruk nøyaktige mål. Bland alle ingredienser godt i en bolle og ha det over i en lufttett beholder.

Har du planer om å grille flere ganger i sommer, så kan du jo gange opp denne oppskriften og ha til flere gode grillopplevelser.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 248,34 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 31,8 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,82 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 23,78.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Krydderblanding til svinekjøtt på grillen.

Krydderblanding til svinekjøtt på grillen


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 16.04.2018
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

1/2 dl Dansukker Brun Farin
2 ss flaksalt
1 ss chiliflak
2 ss tørket timian
1 ss Colman sennepspulver
2 ss paprikapulver


Kryddermiks til svinekjøtt. Passer for grillmat


Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene i en bolle.
Gni inn kjøttet som skal grilles, for eksempel ribben, med blandingen, og la stå i minst 4–6 timer.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 259,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 37,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 18,74.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Krydderblanding til fisk på grill.

Krydderblanding til fisk på grill


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 26.04.2011
Denne retten tar ca 15 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

1 ss Dansukker Sukker
1 ts flaksalt
1 ts malt sort pepper
2 ts løkpulver
2 ts hvitløkspulver
½ ts malt kanel
½ ts malt muskatnøtt
1 ts tørket, støtt merian
2 ts tørket, støtt oregano
1 ts tørket, støtt timian


Kryddermiks til fisken på grillen


Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene i en bolle. Gni inn fisken med blandingen 15 minutter før den skal grilles.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 297,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 55,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,77 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 30,58.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Karriblanding til kjøtt.

Karriblanding til kjøtt


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 16.04.2018
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

3 ss Dansukker Demerarasukker
1 1/2 ss paprikapulver
1 1/2 ss tørket timian
1 1/2 ss tørket basilikum
1 1/2 ss salt
3/4 ss malt kummin
2 ss karri
1 ts hvitløkspulver


Miks med karri. Bruk gjerne en sterk karri for mer styrke.


Fremgangsmåte

Bland ingrediensene. Pensle kjøttet, for eksempel kyllingbitene, med litt olje eller flytende margarin. Gni inn karriblandingen, og la stå i kjøleskap i minst 2 timer.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 270,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 42,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 27,39.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Krydderblanding (rub) til det meste.

Krydderblanding (rub) til det meste


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 26.04.2011
Denne retten tar ca 15 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

3 ss Dansukker Demerarasukker
2 ss flaksalt
2 ss revet mørk sjokolade
3 ss hvitløkspulver
1 ss løkpulver
2 ss malt spisskummin
2 ss chilipulver
1 ss malt sort pepper


En rub som kan brukes til det meste av kjøtt.


Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene i en bolle Gni inn kjøttet som skal grilles, med blandingen, og la stå i minst 10 minutter før det skal grilles. Blandingen passer til kylling, biff, koteletter eller spareribs. Den kan også brukes som smakstilsetning i for eksempel chili con carne, gulasjsuppe og kjøttgryter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 320,71 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 48,04 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,99 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 17,56.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er noen andre aktuelle artikler



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3130






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.