Lag ditt eget krydder til grillmaten, og smak forskjellen på kjøpekrydder og hjemmelagd. Når du selv knuser krydder i en morter eller blender så kjenner du med engang aromaen og lukten sive ut. Dette er ikke lukten av støv som ofte er tilfelle med kjøpekrydder, men de ekte aromaene som er i de forskjellige ingrediensene.
Vi har over flere år lagd forskjellige blandinger hjemme og det eneste du trenger er helst en morter, men jeg har sett at noen bruker en blender. Men husk at ved bruk av blender blir det for lukt i selve blenderen.
Mortere kan kjøpes fra en drøy hundrelapp og oppover, og er absolutt verd investeringen. Og hel krydder kan kjøpes rimelig i innvandrerbutikker eller dyrt i spesialforretninger. Men noen ingredienser kan man jo og tørke selv som feks chili om man gidder.
Men nok snakk, her er noen av våre blandinger og noen andre sine. Ikke bare for grillmat, men og tacokrydder, indisk femkrydder ++. Lykke til!
Denne artikkelen kan leses sammen med denne:
Grillmarinader og grillkrydder
Fem krydder blanding
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
26.08.2017Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
2 ss sort hel pepper
3 stjerne aniser
2 ts fennikel frø
ca 15 cm kanelstang i biter
6 hele nelliker
Dette må man bare lage selv istedenfor å kjøpe ferdig blanding. Krydderaromaen blir 10 ganger bedre. Og kjøp en slik stor morter som vi har gjort. Også brukte vi hel szechuan pepperFremgangsmåte
Alle krydderene tørrstekes i 2 minutter hver. Rist hele tiden og bruk en liten panne. Etterpå knuses de i en morter eller hurtigmikser. Oppbevares i en tett boks. Beholder aromaen i opp til en måned.
En enklere variant
Dette er en liten porsjon du kan mikse i full fart:
1 ts malt kanel
1 ts malt nellik
1 ts malt stjerneanis
+
1 ts fennikelfrø
1 ts szechuan pepperkorn
Fennikelfrø og pepperkorn ristest litt på en varm stekepanne i ett par minutter. Så har du alt i en morter og knuser det sammen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
272,45 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
31,6 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 36,54.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hjemmelaget tacokrydder
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
26.08.2017Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
2 ss chilipulver, evt og best med tørket chili
0,5 ts hvitløkpulver
0,5 ts løkpulver
1 ss havsalt eller maldon
1 ss cumin, spisskummen
1 ts paprikapulver, type smoked
0,5 ts chiliflakes
1 ts tørket oregano
2 ts pepper hel
evt 1 klype anisfrø for mer smak
0,5 ts kajenne, ekstra og ikke nødvendig, men kun for styrken
Her bruker vi tørr krydder som knuses i en stor morter. Har en ikke morter så bruker man en blender. Men erfaring tilsier at det har en tendens til å sette seg lukt i blenderen da, og at den fungerer best med store porsjoner. Man kan og knuse disse på benken med en liten klubbe men dette er litt mer bry.
Men det går jo selvsagt an å bruke ferdig knust krydder av alle typene, eks malt pepper, anis, salt, oregano osv.Fremgangsmåte
Alt mudres godt i en morter til det blir en fin masse
Tips
Bruk helst hele korn av krydder ol. Altså er det mer aroma i hel pepper enn malt osv. Styrken justeres med mengde kajenne. Den kan og justeres med veldig finhakket tørket chili, særlig av de litt sterkere typene.
Om du ønsker at denne skal bli litt mer klebrig og tykne når du har den i stekepanna, bland inn 1 ss hvetemel eller maizena. Men da må den brukes fort og oppbevares i kjøleskap.
En liten PS her:
Chilipulver kan og lages fra bunnen av. Vi skal prøve det senere, men jeg satt sammen en versjon som og bruker kajenne som styrke og som gir aroma og ikke bare blir sterkt.
2 ss paprikapulver (evt 1 ss og så 1 ss knust tørket anchochili)
2 ts oregano
1,5 ts cumin
1,5 ts hvitløkpulver
1 liten ts løkpulver
0,5 ts kajennepulver (som da økes for mer styrke, akkurat som over)
Denne kan brukes i andre krydderblandinger som over, men og selvfølgelig i "chilier" + ris, grønnsaker og kjøtt ++
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
245,52 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
18,38 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 30,18.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grillkryddermix for storfe
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
04.09.2017Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
1,25 dl brunt sukker
0,6 dl sukker
2 ss mørkt chilipulver
2 ss paprikapulver
1 ss tørket oregano
1 ss tørket timian
1 ss tørket basilikum
2 ss tørr sennep
1 ss kajenne pepper
2 ss hvitløk pulver
Grillkrydder lager vi selv hjemme med hjelp av egen morter. Det er å anbefale da det blir mye bedre enn ferdige. I denne hvor det meste er knust på forhånd, holder det med å blande sammen.Fremgangsmåte
Bland alt sammen og gni det godt inn i kjøttet før grilling. Kan lagres en stund om det ligger tørt, men det brune sukkeret gjør det litt fuktig. Dette er vår egen miks og er prøvd ut på annet kjøtt også.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
371,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
58,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 25,39.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Herbs de Provence krydder mix
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
07.02.2015Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
3 ss tørket merian
3 ss tørket timian
3 ss tørket sar
1 ts tørket basilikum
1 ts tørket rosmarin
1/2 ts tørket salvie
1/2 ts fennikel frø
Vi lager denne og bruker den så fort som mulig. Når man lager den selv så er det mye mer aroma i krydderblandingen. Vi bruker den mest i kyllingretter. Om du ikke får tak i sar, bruk oregano.Fremgangsmåte
Bland alt sammen i en morter. Lagres tørt og mørkt. Brukes til kylling, grønnsaker og annet kjøtt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
278,52 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
23,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 66,71.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Krydderblanding til fisk på grill
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
26.04.2011Denne retten tar ca
15 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
1 ss Dansukker Sukker
1 ts flaksalt
1 ts malt sort pepper
2 ts løkpulver
2 ts hvitløkspulver
½ ts malt kanel
½ ts malt muskatnøtt
1 ts tørket, støtt merian
2 ts tørket, støtt oregano
1 ts tørket, støtt timian
Kryddermiks til fisken på grillenFremgangsmåte
Bland alle ingrediensene i en bolle. Gni inn fisken med blandingen 15 minutter før den skal grilles.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
297,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
55,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,77 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 30,58.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Krydderblanding (rub) til det meste
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
26.04.2011Denne retten tar ca
15 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
3 ss Dansukker Demerarasukker
2 ss flaksalt
2 ss revet mørk sjokolade
3 ss hvitløkspulver
1 ss løkpulver
2 ss malt spisskummin
2 ss chilipulver
1 ss malt sort pepper
En rub som kan brukes til det meste av kjøtt.Fremgangsmåte
Bland alle ingrediensene i en bolle Gni inn kjøttet som skal grilles, med blandingen, og la stå i minst 10 minutter før det
skal grilles. Blandingen passer til kylling, biff, koteletter eller spareribs. Den kan også brukes som smakstilsetning i
for eksempel chili con carne, gulasjsuppe og kjøttgryter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
320,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
48,04 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,99 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 17,56.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Karriblanding til kjøtt
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
16.04.2018Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
3 ss Dansukker Demerarasukker
1 1/2 ss paprikapulver
1 1/2 ss tørket timian
1 1/2 ss tørket basilikum
1 1/2 ss salt
3/4 ss malt kummin
2 ss karri
1 ts hvitløkspulver
Miks med karri. Bruk gjerne en sterk karri for mer styrke.Fremgangsmåte
Bland ingrediensene. Pensle kjøttet, for eksempel kyllingbitene, med litt olje eller flytende margarin. Gni inn karriblandingen, og la stå i kjøleskap i minst 2 timer.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
270,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
42,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 27,39.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Cajun krydderblanding
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
10.05.2009Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noIngredienser
5 ts cayennepepper
3 ts chilipulver
3 ts sort pepper
3 ts løkpulver
3 ts hvitløkspulver
1 ts basilikum
1 ts timian
1 ts laurbær støtt
Salt etter behag
Fremgangsmåte
Alle ingredienser blandes i en skål eller gryte, og hell det deretter i et lufttett glass med et tettsluttende lokk. Et spesielt grillkrydder som får maten til å smake av litt ekstra.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
335,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
41,28 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 45,57.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Rub-a-dub - Craig Whitson sin "hemmelige" grillkrydderblanding
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
20.12.2010Denne retten tar ca
10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
5 ss paprikapulver
2 ss salt
2 ss brunt sukker
2 ss chilipulver
1 ss pepper
1 ss malt hvit pepper
1 ss tørket oregano
1 ss hvitløkspulver
1 ss løkpulver
1 ts kajennepepper
Med denne krydderblandingen blir du elsket og respektert av alle. Dette er gudmoren til alle krydderblandinger, den er like viktig og uunnværlig som grillkull og stekespade. Godt krydder kan gjøre underverker med maten!
Denne oppskriften gir ca 2,5 dl ferdig blandet krydder og passer aller best til spareribs…Fremgangsmåte
1. Bruk nøyaktige mål. Bland alle ingredienser godt i en bolle og ha det over i en lufttett beholder.
Har du planer om å grille flere ganger i sommer, så kan du jo gange opp denne oppskriften og ha til flere gode grillopplevelser.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
248,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
31,8 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,82 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 23,78.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Krydderblanding til svinekjøtt på grillen
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
16.04.2018Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
1/2 dl Dansukker Brun Farin
2 ss flaksalt
1 ss chiliflak
2 ss tørket timian
1 ss Colman sennepspulver
2 ss paprikapulver
Kryddermiks til svinekjøtt. Passer for grillmatFremgangsmåte
Bland alle ingrediensene i en bolle.
Gni inn kjøttet som skal grilles, for eksempel ribben, med blandingen, og la stå i minst 4–6 timer.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
259,39 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
37,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 18,74.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er noen andre aktuelle artikler
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3130