Hva gjør vi med gamle bananer?



Oppdatertdato: 2019-03-25 Publisert: Tema: banan Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no


Hjemme opplever vi stadig vekk at vi kjøper for mange bananer. Når en går i butikken så tenker man plutselig at nå skal man spise mer frukt og ender som regel opp med en hel bunt bananer. Selv om vi spiser en del bananer er ikke alltid de som vi kjøper like fristende etter 2-3 dager. Og den tabben som man gjør er jo at man ofte har epler i nærheten og da blir bananene fort brune.
Vi har jo tidligere bodd i Asia en vinter og etter den turen er ikke de bananene vi kjøper i norske butikker rare greiene. Jeg prøver alltid å finne de minste som er jevnt gule, og det er ofte de billigste faktisk. Det virker som at norske forbrukere tror at de største som er litt grønne er de beste, men da tar de feil. Det som jeg faktisk savner er de små bananene man får kjøpt på markeder i bla Asia. De må spises fort men er bare så utrolig mye bedre enn de vi får i butikkene.
Men her er noen ideer til bruk av gamle bananer. Bla kaker, brød og smoothie.



Bananbrød


Prøv også Bananbrød.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 29.09.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Barn i magen
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

125 g mykt smør
175 g brunt sukker
2 store egg
3 bananer
100 g valnøttkjerner
250 g hvetemel, blandet med
en halv ts salt,
halv ts natron ,
1 ts bakepulver og
1 ts kanel


Skikkelig saftig variant. Varier med andre nøtter, eller nøtterester! Vi pyntet litt med nonstop, lurt om en skal få barn til å spise sunt.


Fremgangsmåte

Saftig og ikke for søtt, kanskje mer et brød enn en formkake:

Pisk smør og sukker sammen, tilsett et egg om gangen, og bland inn skrelte bananer. Grovhakk nøttekjerner og bland dem inn sammen med melblandingen. Deigen has i en smurt kakeform (ca en liter) og settes inn i 175 grader varm ovn. Steketid ca en time, følg med med bakepinne. I vår ovn var den ferdig etter 50 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 316,87 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 36,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,82.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Banankake 1


Prøv også Banankake 1.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 23.04.2016
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

2 egg
2 kopper farin
1 kopp smeltet smør (evt. melkefritt)
2 mosete bananer
3,5 kopper mel (Toro Fin Brød- og Kakemiks eller semper )
2 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
1 ts natron
8 ss melk (evt. soyamelk )


Dette er opprinnelig en glutenfri kake fra Toro. Jeg antar at annet glutenfritt mel og kan brukes samt vanlig mel. En kan godt ha litt ekstra banan i.
Vi pyntet med krem, banan i skiver og litt nøtter.
Kaken er veldig god.


Fremgangsmåte

Pisk eggene til eggedosis og ha i det våte og tørre vekselvis. Liten, rund form.
Stekes nederst i ovnen ved 200° i ca. 45 minutter. Pyntes med krem, banan og nøtter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 300,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 43,83 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,4.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Bananpannekaker 1


Prøv også Bananpannekaker 1.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 07.10.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Gladimat.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

1 3/4 dl hvetemel
ørlite salt
4 dl melk
2 egg

Fyll
3 bananer , smør/
sukker stekt i biter
1 beger matyoghurt
1 beger kesam (vanlije)
kanel og flytende honning
ristede sesamfrø
mynte eller sitronmelisse


Skikkelig solide pannekaker som egner seg som dessert. Vi fikk 6 stk av oppskriften og med fyll er dette til å bli mett av.
Vi drysset og over noen mandelflak + litt sitronmelisse før servering


Fremgangsmåte

Visp sammen ingrediensene til pannekakerøre og la den stå 1 1/2 time. Stek pannekaker.
Bland sammen yoghurt og kesam. Bland inn kanel og honning. Fyll pannekakene med blandingen og fordel bananskiver over. Brett pannekakene sammen.
Settes i varm ovn et par minutter. Ringle over flytende honning og dryss med sesamfrø.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 109,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,74 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,99 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,19.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Bananmuffins med honning.

Bananmuffins med honning


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 06.02.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

250 g siktet hvetemel
75 g lettkokte havregryn
1 ss bakepulver
1/2 ts malt muskatnøtt
2 bananer, most
1 egg, sammenpisket
75 g usaltet smør, smeltet
30 g lyst mucovadosukker
1,75 dl kjernemelk
3 ss klar honning


Vi pyntet disse litt. Glasur laget av kremost, melis og smør.


Fremgangsmåte

Forvarm stekeovnen til 200 C. Smør og strø plate med 12 muffinsformer.

Ha mel, havregryn, bakepulver og muskat i en stor bolle og bland godt.

Bland sammen de øvrige ingrediensene. Vend dem inn i det tørre med en skje til det hele er noenlunde blandet. Ikke overarbeid røren.

Fordel røren mellom de klargjorte muffinsformene. Stek muffinsene i ca 20 minutter, til de har hevet og er gylne. La muffinsene avkjøles i formene i 10 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 247,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 37,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,82.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fersken, banan, jordbær smoothie.

Fersken, banan, jordbær smoothie


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 14.07.2007
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

1 stk. banan - gjerne frossen
2 stk. fersken
12 stk. jordbær
2 dl appelsinjuice
4 kopp små jordbæris (4 kuler)
2 dl melk



Fremgangsmåte

Bland alt i en mikser og kjør til en jevn masse. Hell i glass, pynt med jordbær og server med en gang.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 75,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,19.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Turon Rangie style.

Turon Rangie style


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 08.08.2013
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

2 stk Bananer
4 halve hermetiske aprikoser
1 ts kanel
1 ts hvitt sukker
4 flak ferdig vårulldeig
2 isskjeer vaniljeiskrem
2 stk kirsebær med stilk
Olje til frityrsteking
Vann eller pisket egg til å lime sammen deigen
1 stilk frisk mynte blader


Dette er skikkelig godt. Serveres varmt, men vær forsiktig siden banan inni blir veldig varm! Vi serverte med resten av aprikosene ved siden av.


Fremgangsmåte

1. Skjær banan i to. Deretter skrelles den og hver del splittes på langs. Da har du 4 biter.
2. Dypp banan i kanel og sukker.
3. Del hver aprikoshalvdel i 4 og pakk den inn i vårrulldeigen sammen med en bit banan.
4. Vårullene limes sammen med litt vann eller evt egg.
5. Friteres i olje til den er sprø
6. Hver turon skjæres så diagonalt og legges på tallerken med iskrem og pyntes med kirsebær og mynteblader. Man kan og sprinkle med litt sjokoladesaus, sesamfrø og evt sjokoladepulver.

Det er mange forskjellige versjoner av denne.
Opprinnelig brukes jackfrukt og Ube syltetøy, men dette er vrient å få tak i for oss. Også minibananer om en skulle få tak i det.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 123,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 23,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,87.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Banankake.

Banankake


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 15.08.2014
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Bjørn
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

2 egg
2 kopper sukker
2 moste bananer
1 kopp smeltet smør
8 ss melk
1 ts natron
2 ts bakepulver
3 kopper mel


En banankake som er lett å lage, og en fin måte å bli kvitt gamle bananer på. Det lønner seg nok å lage en glasur på denne. Vi pyntet med mandelskiver


Fremgangsmåte

- Lag eggedosis av egg og sukker.
- Ha i de moste bananene.
- Bland og avkjøl det smeltete smøret og melken. Bland med resten etterpå.
- Bland melet, natronen og bakepulvret og bland det forsiktig inn med resten med en slikkepott.
- Smør en 26 cm rund kakeform
- Stekes ved 175 grader celcius i ca 45 min

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 344,91 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 52,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,81 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,32.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Frityrstekte bananer.

Frityrstekte bananer


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 16.06.2013
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Alletiders kogebog
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

2 dl hvetemel
1/2 ts. salt
1 1/2 dl vann
1 egg
4 bananer
nøytral frityrolje
1 limebåt skåret i båter
flydende honning
vaniljeis



Fremgangsmåte

Bland hvetemel, salt og vann. Rør i det til det ingen klumper er. Tilsett egget og rør godt rundt.

Skrell bananene og skjær hver av dem i 4 - 5 stykker. Legg dem i frityrdeigen.

Varm opp olje i en liten gryte til ca. 180 grader. Ta bananstykkene opp av frityrdeigen med et par gafler, så noe av deigen løper av. Ha 4 - 5 stykker i oljen av gangen og la dem få farve. Beregn ca. 2 - 3 minutter til steking pr. hold.
Legg de stekte bananstykker på flere lag tørkepapir og la dem dryppe av.

Servering:
Server bananene med det samme mens de forsat er varme og sprø. Server sammen med vaniljeis. Pynt med skiver av frisk lime, og hell litt flytende honning ved.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 106,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 20,4 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,11 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,34.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Banan muffins 3.

Banan muffins 3


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 05.04.2013
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

Deig
2 mellomstore bananer
150 g sukker
1 egg
1 ts vaniljesukker
50 g smør
1 ts bakepulver
250 g hvetemel

Pynt: Melis


Slik ser det ut når far i huset baker banan muffins. Jeg lot kjøkkenmaskinen gå ett par ekstra runder og resultatet ble veldig luftig lett kake, med en fantastisk smak. Og legg merke til den fine pynten!


Fremgangsmåte

Mos de skrelte bananer og rør sukker og vaniljesukker sammen med mosen.
Tilsett det smeltede , avkjølte smør.
Bland hvetemel med bakepulver rør det i deigen, sammen med egget.
Fordel deigen i muffinsforme eller dobbelte papirformer. Bakes ved 200°C i ca. 10 min.
La dem avkjøle i formene og sikt melis over ved serveringen. Er frysegnet

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 285,74 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 50,17 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,8 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,02.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Enkel grovere bananbrød.

Enkel grovere bananbrød


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 27.02.2013
Denne retten tar ca 75 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Felicia
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

100 g romtemperert melange
150 g sukker
2 stk egg
2-3 stk godt modne bananer
100 g hvetemel
100 g sammalt hvete fin
25 g fullkornshvete
2 ts bakepulver
1 ts kardemomme
1 ts kanel
0,5 dl ekstra lett melk


Røren kan også brukes til muffins. Ca 20 stekes 15-20 min på 200 c
Vær obs når dere bruker fullkornshvete. Det blir harde korn i brødet, prøv heller med litt ekstra sammalt. Men brødet er utrolig godt.


Fremgangsmåte

I stekeovnen 180 c i 1 time

Smør en brødform. Del bananer og smør i mindre biter. Ha alle ingrediensene i en bolle og kjør blandingen i to minutter med håndmikser. Ha røren i brødformen og stek kaken midt i ovnen.
Stikk en trepinne i kaken for å se om den er gjennomstekt.
Avkjøl på rist

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 266,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 37,04 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,34.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3213







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.