Hvordan finne tilpassede oppskrifter for allergikere ved jul og andre høytider


Oppdatertdato: 2020-12-16 Tema: Matallergi Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen (Screenshot)


Har en matallergi og må forholde seg til all mat som dukker opp nå i julen eller andre høytider, så er det ikke så lett å finne alternativer. Både gluten, melke og nøtteallergikere sliter nok en del med alternativer i denne tiden. Siden jeg selv har en kronisk tarmsykdom og har slitt med dette i rundt 40 år, vet jeg hvor frustrerende mat kan bli og mange ganger skulle man ønske at en bare kunne la være å spise.

Men tidene forandrer seg og for de fleste allergier fins det gode alternativer til både ingredienser og oppskrifter som en allergiker kan spise trygt. Både melk og gluten er det ikke så vrient å unngå, men nøtteallergikere bør nok bare la vær å spise enkelte kaker og retter. Det er ikke så mange gode alternativer for mandel og hasselnøtter enda, men det er jo så mye annen god mat man kan spise istedenfor kransekake og nøttebunn.

Helt fra jeg begynte å bygge opp min oppskriftssamling og matvareguide, var jeg bevisst på disse problemstillingene. I begynnelsen (dvs helt tilbake i 2002) ble oppskrifter definert manuelt om de var gluten, melkefri ol, men de siste 2-3 årene er dette noe som går automatisk. Jeg har brukt det meste av min tid på dette samt finpussing av næringsinnhold på oppskrifter de siste årene. Og det er noe som gjør at jeg ikke har vært så mye fremme i media og på nett som jeg var før. Jeg overlater heller til disse bloggdamene å utlevere seg selv med oppskrifter og meninger om slikt. Jeg ville heller bygge opp ett system som jeg vet virker for alle hverdags og norske oppskrifter og ikke bare kopiere uvirkelige oppskrifter fra nett med spesielle ingredienser. Og jeg ville heller ikke at dette skulle være ett betalt oppdrag for en produsent eller leverandør.

Så derfor til alle dere som har matallergi, her er en enkel og rask oversikt over hva dere kan finne ut på min nettside. Til jul og nyttår, eller andre høytider og hverdagen.

1: Direkte på oppskriftene

Ca 95 % av oppskriftene har definert allergener på selve oppskriften. Dette er alle de som har beregnet innhold og pris. Det er og tatt med om det finnes spor av allergener eller kan finnes spor av disse. Disse opplysningene er hentet fra produsenten og om du klikker på de forskjellige ingrediensene vil du se på ingredienssiden når de er oppdatert.
Her må en være ytterst forsiktig og er man usikker så sjekk dine egne ingredienser.

Som man ser av bilde under viser pilen allergenene i oppskriften, her med en julekake vi lagde. Den har egg, melk og gluten. Samtidig ser man rakst næringsinnhold og om den er vegetar. Slik visning har nesten alle oppskrifter nå.

Visning av allergener på oppskriftene

2: Eget allergensøk

Ett nytt og separat allergensøk er bygget opp. Her kan dere velge kategori og dermed inntil 2 allergener som ikke skal forekomme. Flere enn 2 allergener er ikke bygd ut foreløpig siden dette fort blir komplisert å lage.
Under har jeg valgt småkaker uten gluten og melk. Da får jeg resultatet som er i figur 2 under.

Fig 1:
Allergensøk


Fig 2:
Allergensøk resultat


Dette spesialsøket er ganske nytt og vil nok utvides etterhvert. Men pr idag dekker nok dette 99 % av behovet for å finne passende oppskrifter.

Søket finner dere her!3: Det gamle avanserte søket med forhåndsdefinert allergi

Dette søket som jeg alltid har hatt kan brukes til å skille ut de oppskriftene som er forhåndsdefinert på allergi og diett. Men her er det ikke alle oppskrifter som har denne verdien.
Dette er og ganske enkelt å bruke ved å velge f.eks. oppskriftsstype, allergi og anledning som under på figuren med Småkaker, glutenfri og jul. Resultatet kommer da ut i neste figur.

Fig 1:
Avansert søk


Fig 2:
Avansert søk resultat


4: Andre muligheter for å søke

Det finnes noen andre spesialsøk som også kan være en mulighet for dere å bruke. Disse kan dere ta nærmere i betraktning her:

Først ett søk som lar deg utelukke ingredienser du ikke tåler. Dette er og ett eldre søk som har ligget her i mange år.

Gammelt diett søk.

Så ett søk for proteinintolerante. Dette bruker mengde protein pr 100 gr i oppskriften.

Proteinsøk!

Min vanlige startside for matallergi.

Startside for matallergi!

Til slutt flere egne artikler og miniguider ang matallergi og dietter.

Allergisk mot typisk julemat

Matallergi og julekaker

Melkeerstatninger

Gluten til glede og besvær

Og så ønsker jeg dere alle en fredelig god jul og ett nyttår med masse spennende utfordringer

MVH: Knut Pettersen/www.matoppskrift.no

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3192
Norsk mat.Gryteretter.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.