Når vi beveger oss i grønnsaksdiskene som har litt utvalg, er det ikke bare gulerøtter og blomkål vi ser. På denne tiden av året er det ett bra utvalg av andre mer eller mindre kjente grønnsaker. Og hva bruker vi så disse til? Det kan være en artig opplevelse for smaksløkene å prøve feks; fennikel, jordskokk, havrerot, knutekål, mangold, pastinakk, pepperrot, sikori, savoykål, spinat, portulakk, rødbeter, reddik, vårløk, scorsonerrot osv.
(Red anm:Artikkelen er delt i 2)
Trykk
her for del 1
Men la meg ta noen eksempler her:
Savoykål
Kommer fra Frankrike. Hodet er forholdsvis løst med mørkegrønne, småkrusete og store, sprø blader. Den er mild og velsmakende. Den er rik på A- og C-vitamin, jern og kalium.
Bruksområde:
Savoykål er velegnet til råkost. Den passer ypperlig til kålrulletter, og er god til stuing og wok.
Spinat
Er en bladgrønnsak hvor bladene brukes. Bruk friske blader og ta vekk tykke stilker. Inneholder mye vitaminer og mineraler. Sunt, bare se på "skipperen". Fås hele året frossen. Finns som spinatbete og New Zeland Spinat også.
Bruksområde:
Legges før tilberedning i kaldt vann ca 30 minutter. Kan smørdampes, stues og freses lett. Kan brukes i omeletter, timballer, og til både kjøtt og fisk. Dampes noen få minutter under lokk.
Spinatgrateng med ost
4 personer
1 kg frisk spinat eller 2 store pakker dypfryst, grovhakket spinat
100 g bacon
2 store løk
1 ss smør eller margarin
salt
hvit pepper
reven muskatnøtt
4-5 skiver ost
Skyll frisk spinat og plukk bort de groveste stilkene. Damp spinaten i det vann som henger ved; la den renne av. Hakk den grovt. Tin dypfryst spinat.
Klipp bacon i terninger og rist dem lett gylne. Tilsett hakket løk og la den dampe seg mør.
Hell overflødig baconfett fra. Ha smør i gryten og damp spinaten noen minutter i det. Smak til med salt, pepper og muskat.
Hell det hele i smurt, ildfast fat. Glatt overflaten og legg på gitter av ostestrimler.
Sett fatet høyt i ovnen ved 250 C i ca 10 minutter til osten er halvsmeltet.
Server gratengen varm, garnert med tomat og persille. Den smaker godt til stekt fisk.
Portulakk
Portulakkens grenete stilker har en gummiaktig konsistens og er gjennomtrukket av vann. Det er også de tykke, møre, kjøttfulle bladene. Portulakk er en utmerket kilde til kalium og magnesium.
Bruksområde:
De møre stilkene kan tilberedes som spinat eller som kardon, men bruk dem med måte hvis du ikke er vant til den skarpe smaken. Portulakk brukes til å smaksette og pynte supper, sauser, majones, omeletter og stuinger. Den er utmerket servert med revne gulrøtter eller potetmos. Brukes ofte syltet.
Rødbeter
Den er viltvoksende i kyststrøkene i Europa. Rødbeten inneholder et rød-violett og et gult fargestoff. Formen kan være flatrund, rund eller sylindrisk. Velg de som er faste og glatte. Kokes med skallet på i 30-60 minutter. Det finnes og gulbeter,somer gule istedenfor røde. Det er og en type som er avlang, og den er populær til oppkutting i skiver.
Bruksområde:
Spises rå, kokt,hermetisk eller syltet. Er godt syltet som tilbehør til middagsretter. Også som pålegg sammen med annet. Kjent fra russisk rødbeteuppe.
Reddik
Rotgrønnsak. Rød reddik som er vanlig hos oss har en litt skarp smak. Brukes ofte rå. Bladene kan og spises Det er flere andre typer reddiker. Bla vinterreddiker,orientalsk reddik,hvite reddiker,sorte reddiker.
Bruksområde:
Rå i salater og som tilbehør,pynt. Også med dipp. Vinterreddik bør kokes eller stekes pga smaken.
Reddiksalat i reddik
4 porsjoner
1 1/2 stor hvit reddik (rettich)
1 bunt reddiker
6 stilker koriander
havsalt
dressing:1 1/4 dl kremfløte
1 ss revet pepperrot
saft av 1/2 sitron
salt
hvit pepper
Skrell den store hvite reddiken. Hull den ut med et uthulerjern (pariserjern). Legg reddik-kulene i en bolle. Skjær den halve reddiken i tynne skiver.
Skyll reddikene, fjern rottråden. Behold noen av de peneste bladene. Skjær reddiken i tynne skiver, og bland dem med reddikkulene. Dryss litt salt over.
Bland reddikbladene med et par skjeer fløte og noen dråper sitronsaft.
Stivvisp resten av fløten, og smak den til med pepperrot, salt og pepper. Bland inn reddikbladene.
Legg reddikene i den uthulte reddiken med koranderblad mellom. Server dressingen ved siden av, gjerne i en halv, uthult reddik.
Vårløk
Med sine lange grønne blader ser den ut som en mellomting mellom gressløk og purre. Den har en hvit "løk" med hule, grønne blad. Den er saftig og sprø. Gir smak til mange retter.
Bruksområde:
Brukes naturell i salater og dressinger. Den anvendes i wok, smørdampes, kokes eller stekes.
Varmrøkt brisling med kremet vårløk
4 porsjoner
500 – 600 g fine brislinger fra røykeovnen
eller samme mengde varmrøkt makrell
6-8 vårløk
½ l kremfløte/matfløte
salt og pepper
4-6 rensede og hakkede tomater
smør/olivenolje
en skvett hvitvinseddik
ørlite sukker
frisk dill
Oslofjorden var tidligere "stinn" av brisling. Så heldige er vi ikke lenger, men den lille smaksbomben er lett å få tak i. Denne oppskriften er spesielt fin for deg med egen røykeovn. Retten her smaker også herlig med varmrøkt makrell istedenfor brisling.
Slik gjør du:
Vask vårløk og skjær i 2 cm biter. Ha kremfløte i en kjele og la den koke godt inn (reduseres).
Tilsett vårløken og la den koke raskt. Smakes godt til.
Varm opp smør/olje med en eddikskvett. Tilsett tomathakket rett før servering og la det bli skikkelig gjennomvarmt. Smak til med sukker, salt og pepper.
Legg retten opp på varme tallerkener. Ha rykvarme nypoteter og/eller godt bakverk til. Velbekomme…
Scorsonerrot
Kalles og svartrot. Svartrot hører til kurvplantefamilien og har sin opprinnelse fra Middelhavslandene. Planten er opptil en meter høy med et noe håret utsseende. Røttene er lange og tynne, mørkebrun til nesten svart utvendig, med krem- eller hvitfarget kjøtt og melkeaktig hvit saft. Svartrot ble brukt som medisinplante blant annet mot ormebitt. Svartrot kom til Norden på 1600 tallet og var ganske vanlig på slutten av 1800 tallet. Den smaker godt og kan minne om asparges. Noen påstår også at den smaker som østers, og kaller den derfor østersrot. Kalorifattig med mye mineraler.
Bruksområde:
Brukes som asparges, f.eks. som forrett med sitronsmør eller hollandaise. Skorsonnerrot er god frityrstekt, glasert, kremet, stekt, woket og smørdampet. Kokes i lettsaltet vann til den er mør og marineres. Kan f.eks brukes i salat og kalde fiskeretter.
Sommerfrisk kålsuppe
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
15.04.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Magnus Thor MagnussonIngredienser
1 liten purre
500 g spisskål, kinakål eller savoykål
2 ss margarin eller smør
400 g nypoteter
1 liter kokende vann
2 hønsebuljongterninger
10 reddiker
1 dl hakket dill
evt salt
Fremgangsmåte
Snitt og skyll purren og skjær den i skiver. Skjær kålen i båter og deretter i skiver. Fres purre og kål i fettet i en gryte, uten at det tar farge. Skrubb nypotetene, skjær dem i skiver og legg dem i gryten. Tilsett kokende vann og buljongterninger. Kok opp og kok suppen under lokk i 5-10 minutter, til potetene er så vidt møre.
Skjær reddikene i skiver. Legg reddikene og dillen i suppen umiddelbart før servering. Smak til og tilsett eventuelt litt salt. Serveres med brød og ost.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
26,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,79 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,09.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Wok med savoykål
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
06.09.2021Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
1 stk. strimlet savoykål
1 stk. renset og strimlet rød paprika
1 stk. løk i tynne ringer
2 båt hvitløk - finhakket
1 stk. rød chili - renset og finhakket
1 stk. kyllingfilet i strimler
3 ss olivenolje
1 boks kokosmelk
revet skall av ½ stk. sitron
salt, pepper
Wok er rask og velsmakende middag, her bl.a. med strimlet savoykål. Ønker du en ren vegetarrett uten kjøtt, kan du om du ønsker erstatte kyllingen med sopp.Fremgangsmåte
Varm oljen i en wok eller dyp stekepanne. Tilsett løk, hvitløk, chilipepper og kylling og stek det i 2-3 minutter til det er pent gyllent.
Tilsett kål og paprika og la det steke med i ca. 1 minutt. Hell på kokosmelk og la retten småsurre til kålen er mør, men ikke bløt, ca. 5 minutter. Smak til med salt og pepper.
Server woken med kokt ris til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
146,49 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,05 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,79 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,43.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Spinatsuppe 3
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
16.02.2014Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Elsa's hjemmesideBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
400 gr spinat frossen eller frisk
3-4 fedd hvitløk, kan sløyfes
1løk
2 ss hvetemel
olje til steking
1l kraft
4 dl fløte
salt og nykverna pepper .
Hjemmelagd spinatsuppe er ikke så vanlig lenger. Vi hadde ikke så mye fløte, så vi bruke noe creme fraiche istedenfor. Veldig god suppe og takk til Elsa for fin oppskrift.Fremgangsmåte
Fres all løk ,spinat i olja til mykt , dryss på mel , ha i kraft . La suppa koke svakt ca 10 minutter før du har i fløten . Smak til med salt og pepper .
Server ferske rundstykker til !
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
83,31 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,23 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,55 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,61.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Borsjtsj (Russisk rødbetesuppe)
Antall porsjoner =
10Dato lagt inn eller oppdatert
30.03.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Mat.noIngredienser
500 g rødbeter skrellet i tynne staver
4 ss solsikkeolje
250 g finhakket løk
100 g stangselleri i små biter
100 g gulerøtter i små biter
100 g pastinakk i biter
100 g hodekål fintsnittet
2 fedd hvitløk finhakket
1,5 liter vann
Salt og pepper
2 ss vineddik
225 g poteter i små biter
3 dl rømme
Fremgangsmåte
Brun løk, seller og gulerøtter i en gryte. Tilsett det andre unntatt poteter og rømme. Kok opp og ha i poteter. La den småkoke i 40 minutter. Krydre etter smak. Server med en klatt rømme i hver suppetallerken. Det hører med prioger til denne retten.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
60,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,93 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,38 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,98.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Spinatsuppe
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
29.11.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
6 dl terningbuljong
3 poteter
1 løk
1 pk fryst spinat, 225 g
salt
hvitpepper
reddikskiver til pynt
En oppskrift hvor utgangspunktet ble veldig forandret. Men absolutt til det bedre. Tips er rett og slett bacon, egg, fløte og frisk spinat.
Denne kan lages uten poteter om ønskelig. Og man kan og bruke melk istedenfor fløte.Fremgangsmåte
Kok opp buljongen.
Skrell potetene, og riv dem grovt direkte ned i buljongen. Riv løken fint, og la alt koke i ca 15 min. Ha i spinat og fløte, la koke noen minutter, men spar noen av spinat bladene som tilsettes etter pisking.
Pisk suppen kraftig med en stavmikser og tilsette de siste spinatbladene i biter.
Smak til med salt og pepper om nødvendig og smelt ned ett par smørklatter.
Ved servering legges egg i tallerkene og det drysses over stekt bacon på suppen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
136,49 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,31 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,96.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Ost og skinkesalat 5
Antall porsjoner =
3Dato lagt inn eller oppdatert
23.03.2014Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
salatblader
100 g kokt skinke
100 g ost (jarlsbergtype)
20 druer
1 paprika i strimler
2 stilker selleri, snittet
4-5 reddiker, i skiver
10-12 valnøttkjerner
saus med blåmuggost:
1 1/2 dl lettrømme
50 g normanna eller annen blåmuggost
Salaten er god og dressingen er spesiell, men interessant. Nå liker jeg blåmuggsmak. Jeg brukte Kavli edelost på tube her.
Fremgangsmåte
Legg salatbladene i bollen. Skjær skinke i strimler og ost i terninger. Halver druene. Legg skinke, ost, druer, paprika, selleri, reddiker og valnøtter i bollen. Bland rømme med grovhakket blåmugggost. Server sausen i skål for seg.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
158,52 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,4 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,96 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,85.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Stekt ris spesial
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
27.03.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
50 g reker uten skall
50 g kokt skinke
3 egg
1 ts salt
2 vårløk, finhakket
4 ss vegetabilsk olje
125 g erter
1 ss lys soyasaus
1 ss kinesisk risvin eller tørr sherry
450 g kokt ris
En god wok variant hvor vi brukte slik røkt påskeskinke i. Og det ene egget lagde vi en omelett av og strimlet den ved siden av til pynt. I tillegg hadde vi pakchoy og paprika som ikke var i originalen, men droppet ertene.Fremgangsmåte
Tørk rekene med kjøkkenpapir. Skjær skinken i små terninger på størrelse med erter.
Knekk eggene i en bolle, ha i en klype salt og litt finhakket vårløk. Pisk lett med gafel slik at alt blandes godt. Sett til side.
Varm en wok og ha i halvparten av oljen. Når den er varm, tilsetter du erter, reker og skinke og freser under omrøring i 1 minutt. Deretter tilsetter du soyasaus og vin. Ta det opp og hold det varmt.
Varm resten av oljen og stek eggerøren lett. Tilsett ris og rør godt slik at alle korn skilles fra hverandre. Tilsett salt, pepper, vårløk, reker, skinke og erter. Bland godt.
Pynt med litt agurk, paprika og strimlet egg ved servering. Vi lagde og slik ett ristårn med en kopp.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
144,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,32 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,5 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,46.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Thailandsk kyllingsuppe(Tom Ka Gai)
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
28.03.2009Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
2 kyllingfileter i tynne strimler
saft og skall av 1/2 lime
2 vårløk (eller 1 løk)
1 hvitløkbåt
1/2 rød chili
1 tommelstor bit frisk ingefær
1 ss olje til steking
7 dl vann + 1 hønsebuljongterning
1 boks kokosmelk
1 ss soyasaus
1 pakke kyllingnudler
noen kvister hakket koriander
Oppdatert versjon av Tom Ka Gai. Vi lager denne stadig vekk. Men smaker nydelig og er fin for dårlige mager.Fremgangsmåte
Skjær kyllingfiletene i tynne strimler og bland med limesaft og –skall. Sett til side. Finhakk grønnsakene og fres dem raskt i olje til de blir myke og blanke. Tilsett vann og buljong, kokosmelk og soyasaus og kok opp.
Tilsett nudler og kyllingstrimler og la suppen småkoke ca. 5 minutter til kyllingen er gjennomkokt. Rør forsiktig i suppen noen ganger under kokingen. Dryss over hakket koriander før servering. Server eventuelt kokt ris ved siden av. Sett østerssaus, soyasaus og søt chilisaus på bordet.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
97,74 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,36 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,48 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,23.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Asiatisk potetsalat
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
05.11.2005Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Sara JohannessenIngredienser
600 g kokt potet
2 stk. vårløk
6 stk. reddik
1 stk. grønn paprika
1 stk. grønn chili
2 ss finhakket frisk mynte
Dressing:
2 ss olivenolje
1 ss sesamolje
1 ss riseddik
1 ss soyasaus
skall av 1 stk. lime
1 ss limesaft
0,25 ts grovkvernet pepper
Potetsalat er alltid populært. Det har etterhvert kommet mange varianter. Her får du en variant som er inspirert fra Asia, smakssatt med blant annet chili, limesaft og kajennepepper. Passer til det meste av stekt og grillet kjøtt.Fremgangsmåte
1. Kok potet, avkjøl dem og skjær dem i skiver. Ha skivene i en bolle.
Har du rester av potet fra gårsdagens middag kan du fint bruke disse i potetsalaten.
2. Finsnitt vårløk, skjær reddik i tynne skiver og paprika i strimler. Finhakk chili og mynte. Ha alt over i bollen sammen med potetene og bland det lett sammen.
3. Visp sammen olivenolje, sesamolje, riseddik og soyasaus i en liten slkål. Riv det grønne skallet av lime, og ha skall og limesaft i skålen. Smak til med grovkvernet pepper, og eventuelt litt sukker ved behov.
4. Hell dressingen over og grønnsakene og vend det hele lett sammen. Pynt gjerne med sorte sesamfrø. Server salaten til et herlig grillmåltid eller som en rett på sommerens tapasbord.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
91,35 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,39 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,38.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Vegetarkarri
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
03.06.2008Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
400 g melne potet
2 stk. løk
2 stk. små rød chili
2 stk. vårløk
2 ss rapsolje
2 ss karri
1 dl vann
2 dl matyoghurt
1 ss hvetemel
100 g frisk spinat (små blader)
1 ts karri til pynt
Poteter, løk, chili med en smak av karri.Fremgangsmåte
Skrell poteter og løk. Skjær potetene i jevne biter og hakk løken grovt. Del, kjerne ut og skjær chiliene i småbiter - vårløk skjæres i ringer. Fres poteter, løk og vårløk i olje 2-3 minutter.
Bland inn vann, yoghurt og hvetemel, og la det surre til ca. 10 minutter til potetene mykner. Bland inn spinat. Spe med mer vann om det trengs og la alt bli skikkelig gjennomvarmt. Dryss litt karri over. Spis det gjerne med naanbrød.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
68,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,23 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,49 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,1.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:351