Ikke bare gulerøtter og blomkål (del 2)Oppdatertdato: 2016-11-04 Publisert: Tema: Grønnsaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Knut Pettersen, Frukt.no, bama, magnus, Astrid Hals


Når vi beveger oss i grønnsaksdiskene som har litt utvalg, er det ikke bare gulerøtter og blomkål vi ser. På denne tiden av året er det ett bra utvalg av andre mer eller mindre kjente grønnsaker. Og hva bruker vi så disse til? Det kan være en artig opplevelse for smaksløkene å prøve feks; fennikel, jordskokk, havrerot, knutekål, mangold, pastinakk, pepperrot, sikori, savoykål, spinat, portulakk, rødbeter, reddik, vårløk, scorsonerrot osv.

(Red anm:Artikkelen er delt i 2)

Trykk her for del 1

Men la meg ta noen eksempler her:

Savoykål
Kommer fra Frankrike. Hodet er forholdsvis løst med mørkegrønne, småkrusete og store, sprø blader. Den er mild og velsmakende. Den er rik på A- og C-vitamin, jern og kalium.

Bruksområde:
Savoykål er velegnet til råkost. Den passer ypperlig til kålrulletter, og er god til stuing og wok.


Sommerfrisk kålsuppe
4 porsjoner

1 liten purre
500 g spisskål, kinakål eller savoykål
2 ss margarin eller smør
400 g nypoteter
1 liter kokende vann
2 hønsebuljongterninger
10 reddiker
1 dl hakket dill
evt salt

Snitt og skyll purren og skjær den i skiver. Skjær kålen i båter og deretter i skiver. Fres purre og kål i fettet i en gryte, uten at det tar farge. Skrubb nypotetene, skjær dem i skiver og legg dem i gryten. Tilsett kokende vann og buljongterninger. Kok opp og kok suppen under lokk i 5-10 minutter, til potetene er så vidt møre.

Skjær reddikene i skiver. Legg reddikene og dillen i suppen umiddelbart før servering. Smak til og tilsett eventuelt litt salt. Serveres med brød og ost.

Spinat
Er en bladgrønnsak hvor bladene brukes. Bruk friske blader og ta vekk tykke stilker. Inneholder mye vitaminer og mineraler. Sunt, bare se på "skipperen". Fås hele året frossen. Finns som spinatbete og New Zeland Spinat også.

Bruksområde:
Legges før tilberedning i kaldt vann ca 30 minutter. Kan smørdampes, stues og freses lett. Kan brukes i omeletter, timballer, og til både kjøtt og fisk. Dampes noen få minutter under lokk.

Spinatgrateng med ost
4 personer

1 kg frisk spinat eller 2 store pakker dypfryst, grovhakket spinat
100 g bacon
2 store løk
1 ss smør eller margarin
salt
hvit pepper
reven muskatnøtt
4-5 skiver ost

Skyll frisk spinat og plukk bort de groveste stilkene. Damp spinaten i det vann som henger ved; la den renne av. Hakk den grovt. Tin dypfryst spinat.

Klipp bacon i terninger og rist dem lett gylne. Tilsett hakket løk og la den dampe seg mør.

Hell overflødig baconfett fra. Ha smør i gryten og damp spinaten noen minutter i det. Smak til med salt, pepper og muskat.

Hell det hele i smurt, ildfast fat. Glatt overflaten og legg på gitter av ostestrimler.

Sett fatet høyt i ovnen ved 250 C i ca 10 minutter til osten er halvsmeltet.

Server gratengen varm, garnert med tomat og persille. Den smaker godt til stekt fisk.

Portulakk
Portulakkens grenete stilker har en gummiaktig konsistens og er gjennomtrukket av vann. Det er også de tykke, møre, kjøttfulle bladene. Portulakk er en utmerket kilde til kalium og magnesium.

Bruksområde:
De møre stilkene kan tilberedes som spinat eller som kardon, men bruk dem med måte hvis du ikke er vant til den skarpe smaken. Portulakk brukes til å smaksette og pynte supper, sauser, majones, omeletter og stuinger. Den er utmerket servert med revne gulrøtter eller potetmos. Brukes ofte syltet.

Rødbeter
Den er viltvoksende i kyststrøkene i Europa. Rødbeten inneholder et rød-violett og et gult fargestoff. Formen kan være flatrund, rund eller sylindrisk. Velg de som er faste og glatte. Kokes med skallet på i 30-60 minutter. Det finnes og gulbeter,somer gule istedenfor røde. Det er og en type som er avlang, og den er populær til oppkutting i skiver.

Bruksområde:
Spises rå, kokt,hermetisk eller syltet. Er godt syltet som tilbehør til middagsretter. Også som pålegg sammen med annet. Kjent fra russisk rødbeteuppe.

Russisk Rødbetsuppe
4 porsjoner

750 g rødbeter
1 pastinak (evt. gulrot)
1 båt hvitkål
1 gul løk
1 stk laurbærblad
1 ts salt
svart pepper
1 liter hønsebuljong
1 syrlig eple

3 ss yoghurt naturell

På kalde sure høstdager er det godt med glovarm suppe. Denne er absolutt litt spesiell og spennende på grunn av rødbetene.
Skrell og riv rødbeter og gulrøtter. Skjær hvitkålen i strimler. Skrell og hakk løken. Kok opp hønsekraften. Legg grønnsaker og krydder i en kjele og ha kokende hønsekraft over. La suppen småkoke i 20 minutter. Skrell og riv eple og tilsett i siste kokeminutt. Server suppen med en spiseskje yoghurt naturell. Serveres med brød.

Reddik
Rotgrønnsak. Rød reddik som er vanlig hos oss har en litt skarp smak. Brukes ofte rå. Bladene kan og spises Det er flere andre typer reddiker. Bla vinterreddiker,orientalsk reddik,hvite reddiker,sorte reddiker.

Bruksområde:
Rå i salater og som tilbehør,pynt. Også med dipp. Vinterreddik bør kokes eller stekes pga smaken.

Reddiksalat i reddik
4 porsjoner

1 1/2 stor hvit reddik (rettich)
1 bunt reddiker
6 stilker koriander
havsalt

dressing:
1 1/4 dl kremfløte
1 ss revet pepperrot
saft av 1/2 sitron
salt
hvit pepper

Skrell den store hvite reddiken. Hull den ut med et uthulerjern (pariserjern). Legg reddik-kulene i en bolle. Skjær den halve reddiken i tynne skiver.

Skyll reddikene, fjern rottråden. Behold noen av de peneste bladene. Skjær reddiken i tynne skiver, og bland dem med reddikkulene. Dryss litt salt over.

Bland reddikbladene med et par skjeer fløte og noen dråper sitronsaft.

Stivvisp resten av fløten, og smak den til med pepperrot, salt og pepper. Bland inn reddikbladene.

Legg reddikene i den uthulte reddiken med koranderblad mellom. Server dressingen ved siden av, gjerne i en halv, uthult reddik.

Vårløk
Med sine lange grønne blader ser den ut som en mellomting mellom gressløk og purre. Den har en hvit "løk" med hule, grønne blad. Den er saftig og sprø. Gir smak til mange retter.

Bruksområde:
Brukes naturell i salater og dressinger. Den anvendes i wok, smørdampes, kokes eller stekes.

Varmrøkt brisling med kremet vårløk
4 porsjoner
500 – 600 g fine brislinger fra røykeovnen eller samme mengde varmrøkt makrell
6-8 vårløk
½ l kremfløte/matfløte
salt og pepper
4-6 rensede og hakkede tomater
smør/olivenolje
en skvett hvitvinseddik
ørlite sukker
frisk dill

Oslofjorden var tidligere "stinn" av brisling. Så heldige er vi ikke lenger, men den lille smaksbomben er lett å få tak i. Denne oppskriften er spesielt fin for deg med egen røykeovn. Retten her smaker også herlig med varmrøkt makrell istedenfor brisling.

Slik gjør du:
Vask vårløk og skjær i 2 cm biter. Ha kremfløte i en kjele og la den koke godt inn (reduseres).
Tilsett vårløken og la den koke raskt. Smakes godt til. Varm opp smør/olje med en eddikskvett. Tilsett tomathakket rett før servering og la det bli skikkelig gjennomvarmt. Smak til med sukker, salt og pepper.
Legg retten opp på varme tallerkener. Ha rykvarme nypoteter og/eller godt bakverk til. Velbekomme…

Scorsonerrot
Kalles og svartrot. Svartrot hører til kurvplantefamilien og har sin opprinnelse fra Middelhavslandene. Planten er opptil en meter høy med et noe håret utsseende. Røttene er lange og tynne, mørkebrun til nesten svart utvendig, med krem- eller hvitfarget kjøtt og melkeaktig hvit saft. Svartrot ble brukt som medisinplante blant annet mot ormebitt. Svartrot kom til Norden på 1600 tallet og var ganske vanlig på slutten av 1800 tallet. Den smaker godt og kan minne om asparges. Noen påstår også at den smaker som østers, og kaller den derfor østersrot. Kalorifattig med mye mineraler.

Bruksområde:
Brukes som asparges, f.eks. som forrett med sitronsmør eller hollandaise. Skorsonnerrot er god frityrstekt, glasert, kremet, stekt, woket og smørdampet. Kokes i lettsaltet vann til den er mør og marineres. Kan f.eks brukes i salat og kalde fiskeretter.


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:351Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.