Julekake, julebrød, vørterkake og vørterbrød dukker opp før jul i både butikker og bakerier, + at mange prøver seg på kjøkkenet med en av disse oppskriftene. Det har vi også gjort og det med en oppskrift som bare var helt nydelig. Egentlig mer som melkekake men med diverse tørket frukt og nøtter i tillegg.
Men for de mer avanserte så finnes det alt fra litt vanskeligere kaker til de spesielle engelske julekakene som tar tid.
Men nå før jul er julekake tingen. Lunkne med smør og ost/syltetøy på er det noe av det beste som finnes.
Norsk julebrød
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
29.11.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
125 g meierismør
5 dl melk
1 pk. (50 g) gjær
125 g sukker
1 ts kardemomme
ca. 650g hvetemel
150 g rosiner, eventuelt sukat
Pensling:
sammenvispet egg
Skikkelig norsk julebrød eller julekake som er bare kjempegod. Som dere ser så la vi inn litt ekstra frukt og nøtter i kaken før steking, som tørket aprikos og tranebær + noen valnøtter i tillegg til rosinene. Vi brukte og brødform.
Julebrød er herlig kaffemat med godt smør og brunost på. Det er også godt følge på koldtbord og store frokoster.Fremgangsmåte
Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i lunken væske. Elt i mel blandet med kardemomme. Deigen skal være blank og smidig og skal "slippe bollen". Hev deigen under plast på lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).
Ta deigen på bakebordet og del den i to. Fordel rosiner og eventuelt sukat på emnene, rull sammen. Elt julebrødene til store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten og trykk kakene godt ned på midten.
Da sprekker ikke kakene så lett og de får en pen fasong. Eller ha dem i godt smurt brødformer a ca. 2 liter. Sett dem til heving under plast på lunt sted, ca. 30 - 40 minutter.
Pensle brødene med egg og stek dem nederst i ovnen ved 175 grader i 30-40 minutter, eller til de er gjennomstekte. Avkjøles på rist.
Julebrød er fint å fryse ned. La de gjerne bli lett varmet opp i f eks høy stekepanne med lokk før servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
276,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
44,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,21.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Julekake 4
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
29.11.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
BarnemixBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
850 gr hvetemel
200 gr smør
100 gr farin
1 ts kardemomme
1/2 l melk
1 egg
50 gr (1 pk) gjær
250 gr rosiner
Egg til pensling
Her lagde vi en liten vri, men det er jo valgfritt. Vi brukte flere typer tørket frukt i deigen + litt nøtter her og der. Og så lagde vi denne i en rund form og dere ser godt nøtter og frukt på toppen. Da ble det nok til en brødform i tillegg. Ellers er denne fantastisk god og forsvinner i løpet av noen dager.Fremgangsmåte
Smuldre mel og smør. Tilsett sukker og kardemomme. Rør gjæren ut i lunken melk. Visp i egget. Elt alt du orker, minst 5 min. La deigen heve lenge - til dobbel størrelse. Elt inn rosinene og del deigen i tre emner. Bak ut tre runde kaker eller legg dem i form. Etterhev godt og pensle med egg.
Stek i ovnen ved 200°C i ca 40 minutter men pass på med bakepinne.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
296,54 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
44,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,36 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,44.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Julekake 9
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
15.07.2009Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Brodogkorn.noBildet er tatt av
Brodogkorn.noIngredienser
250 g smør
6 dl melk
50 g gjær
1 kg hvetemel
125 g sukker
¼ ts salt
2 ts malt kardemomme
1 stk stor pakke rosiner
2 pk sukat
En av mange gleder i julen. Med smør og brunost kan ikke julekaken slå feil i år heller. Prøv selv.Fremgangsmåte
Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Elt i mel blandet med sukker, salt og kardemomme. Arbeid med deigen til den er blank og smidig, og slipper bollen. Elt inn rosiner og sukat til slutt. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).
Ta deigen på bakebordet og del den i to. Rull sammen og elt dem til to store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten og trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker ikke kakene så lett og de får en pen fasong. Hvis du ønsker en annen form på julekakene kan du for eksempel steke dem i smurte brødformer.
Sett dem til heving under plast på lunt sted, ca. en halv time. Pisk sammen egget og pensle kakene. Stek julekakene nederst i ovnen ved 200 °C i 35 – 40 minutter, til de er gjennomstekte. Avkjøles på rist.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
305,93 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
47,14 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,45.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Julebrød glutenfrie
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
07.10.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
AllergimatBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
25 g gjær
1 liten flaske lettøl (les red anm:)
2 ms olje
1 ms eddik
1 ms sirup
1 ts salt
4 kokte og finhakkede
pomerans skall
1 ms brødkrydder
1 dl kesella (myse)
1,5 liter Mixwell lyst basismel
Pensle med egg
Garneres med sesamfrø og valmuefrø
Fremgangsmåte
Smuldre gjæren i bakebollen. Hell over øl og rør til den er oppløst.
Tilsett oje, eddik, sirup, salt, krydder, kesella og det meste av melet. Spar litt til utbaking.
Arbeid deigen godt og settes til heving i en time.
Ha mel på arbeidsbenken og kna deigen godt. Ta av litt av deigen til pynt.
Del resten i 2 deler og form til en rund bolle. Legges på en plate med bakepapir.
Kjevle ut deigen til pynt og lag figurer som festes på bollene med litt vann.
Dekk over og la det heve i en time til.
Pensle med pisket egg, strø med frø og stek ved 200 grader i ca 30 minutter. La de kjølne under håndkle.
(red anm:) Dette er en svensk oppskrift og da øltyper er forskjellige der og her i landet så må en være obs på gluten innholdet i øl. Norsk Cøliakiforening har godkjent 3 øltyper i ett glutenfritt kosthold:
Corona, Sol og Lapin Culta. Det fins og mange flere på markedet ute i verden, men jeg vet ikke om dette kan skaffes i norge.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
217,4 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
43,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,52.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Vørterkake med øl
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
26.04.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
500 g hvetemel
500 g fint rugmel
2 ts salt
1 dl sukker
1 ts nellik
1 ts pepper
1 dl mørk sirup
1 halvflaske vørterøl
2 1/2 dl melk
70 g gjær
60 g rosiner
Fremgangsmåte
(2 kaker)
Lag en løs deig av lunken væske, gjær og halvparten av melet. La deigen gjære godt opp. Tilsett lunken sirup, krydder, sukker og så mye mel at det blir en smidig deig. La den heve til dobbel størrelse.
Elt om deigen og ha rosinene. Bak ut glatte runde emner, etterhev langsomt. Pensle og prikk kakene godt før de stekes. Stek i ca 45 minutter ved 200 C.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
243,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
50,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,99.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Vørterbrød fra Finnmark
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
15.05.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Mat.noIngredienser
750 g siktet rug
450 g hvetemel
1/2 ts salt
5 dl lettøl
100 g gjær
2 dl sirup
1 ss ingefær
1 ts anis
1 ts nellik
1 ts allehånde
100 g rosiner
Fremgangsmåte
Vørterbrød blir brukt stort sett over hele landet, men i Finnmark ser det ut til å ha en større appell enn noen annen plass. Det blir blant annet brukt sammen med "Bidos" til bryllupsmat, og det brukes ofte til kaffemat, da dyppet i kaffekoppen.
Lunk ølet og rør ut gjæren, før rugmel og salt tilsettes. Rør deigen godt i bakebollen før den settes bort til heving.
Kok opp sirup, krydder og smør og avkjøl. Når deigen er ferdighevet, tilsettes sirupsblandingen, rosinene og så mye hvetemel at deigen blir lett å arbeide med. Den må arbeides svært godt før den formes til brød, som legges på platen til etterheving. Pensle med lettøl og stek den ved 175 C i ca 75 minutter.
kilde: Matskatter fra Nord-Norge
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
251,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
52,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,84 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,29.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Julekake med sukrin
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
05.06.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Funksjonell matBildet er tatt av
Funksjonell matIngredienser
70 g smør
3,5 dl melk
½ pakke gjær (blå)
105 g (ca 1¼ dl) Sukrin eller 80 g Sukrin Gold (denne vil gi en litt gyllen farge til brødet)
1-2 ts kardemomme
2 ts sukker (for å hjelpe i gang heveprosessen)
450 g (9 dl) hvetemel
50 g (1 dl) FiberFin
120 g (2 dl) rosiner
Evt. sukat
1 egg til pensling
En av julens mange gleder. Nydelig med smør og brunost på.Fremgangsmåte
Smelt smøret og ha i melken. Varm opp til 37 grader. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen sammen med sukker. Ha i rosiner og sukat. Elt i mel, Sukrin og kardemomme. Deigen kan godt være litt løs, da blir den ekstra saftig. Hev deigen i ca. 30 min i bakebollen med et klede over. Ha deigen over i en godt smurt form, ca. 2 liter. Sett julekaken til etterheving under plast eller klede på et lunt sted i ca. 2 timer.
Visp sammen egget og pensle kaken. Stek kaken nederst i ovnen på 175 grader i ca. 40-50 minutter (til den er gjennomstekt og har en gyllen skorpe). Avkjøl på rist.
Denne julekaken kan gjerne lages i brødbakemaskin.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
236,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
34,59 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,42.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Julekake 5
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
13.05.2013Denne retten tar ca
120 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
125 g smør
5 dl helmelk
1 pk gjær
125 g sukker
1 ts malt kardemomme
650 g hvetemel
150 g rosiner
Mange forbinder fersk julekake med gode juleminner, men denne kaken kan også spises resten av året.Fremgangsmåte
I stekeovnen ved 175 grader i ca. 30-40 minutter.
Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Elt i mel blandet med sukker og kardemomme. Deigen skal være blank og smidig, og skal slippe bollen. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor, ca. 40 minutter.
Legg deigen på bordet og del den i to. Fordel rosiner og eventuelt sukat på emnene, rull sammen og elt dem til store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten. Trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker de ikke så lett og får en pen fasong. Du kan også ha dem i en godt smurt brødform, ca. 2 liter. Sett brødene til heving under plast på et lunt sted, ca. 30-40 minutter.
Visp sammen egget og pensle kakene. Stek de nederst i ovnen i ca. 30 - 40 minutter til de er gjennomstekte. Avkjøl på rist.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
283,07 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
44,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,25.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Vørterbrød fra Regal
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
22.11.2017Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
RegalBildet er tatt av
RegalIngredienser
1/2 kg Regal Siktet Hvetemel
1/2 kg Regal Sammalt Rug Fin
50 g gjær
5 dl vørterøl
1 ts salt
1 ts anis
1/2 ts pepper
1/2 ts nellik
1 1/2 dl mørk sirup
2 dl rosiner
1 egg
Anis er et krydder vi fortrinnsvis bruker til vørterbrød. Denne europeiske anisen ser ut som karve. Likevel vil de fleste kjenne duften, den er umiskjennelig, lakrisaktige Kongen av Danmark.Fremgangsmåte
1. Rør ut gjæren i lunkent øl. Tilsett mel og krydder. Arbeid en fast deig, men hold igjen litt hvetemel til utbaking. La deigen heve tildekket en time.
2. Elt godt og lag to runde eller avlange brød. Etterhev i ca 50 minutter. Pensle med egg og dryss med nøtter og rosiner.
3.Stek på nederste rille ved 180 grader cirka 30 minutter. Avkjøl på bakerist.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
236,45 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
46,85 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,16.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3080