Julekaker i 2024


Oppdatertdato: 2024-11-22 Tema: Julekaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Når julen nærmer seg i Norge, fylles mange kjøkken med duften av smør, sukker og krydder som minner om generasjoner av juletradisjoner. Fra de syv tradisjonelle slagene til mer moderne og kreative varianter, har julekakene alltid vært en viktig del av vår feiring. I 2024 ser vi en stadig større variasjon på kakebordene rundt om i landet, der klassikere som krumkaker, pepperkaker og berlinerkranser nå ofte får selskap av trendy og nyskapende oppskrifter.

Moderne julekaker speiler både globale inspirasjoner og nye matvaner. Bakte kreasjoner med smak av karamellisert hvit sjokolade, salt karamell, matcha og sitronverbena har sneket seg inn blant tradisjonskakene. Mange nordmenn eksperimenterer også med nye ingredienser som glutenfrie meltyper, plantebaserte alternativer og sukkerfrie søtninger for å tilpasse seg moderne kosthold og livsstil. Denne variasjonen gir et rikt og spennende utvalg på julebordet og lar folk kombinere det beste av gamle tradisjoner med nye smaker og teknikker.

De tradisjonelle kakene med de klassiske syv slag holder enda stand, men andre lister med kaker dukker opp stadig vekk.

En av de opprinnelige listene

  • Krumkaker
  • Kransekake
  • Brune pinner
  • Pepperkaker
  • Sarah Bernhardt
  • Smultringer
  • Havreflarn


Men under finner dere flere andre kaker som kan brukes som julekaker, ellers som opplever oppgang her i Norge. Jeg kan se dette på nettsiden ved at jeg ser hvilke kaker som har mange lesere og som er populære.

Annonse



Pepperkaker med ingefær og lime


Prøv også Pepperkaker med ingefær og lime.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 08.12.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Geir Brekke
Bildet er tatt av Katrine Lunke

Ingredienser

1,5 dl lys sirup (ca. 210g)
1,5 dl sukker (ca. 160g)
150 g Melange i folie
8 dl hvetemel (ca. 420g)
1 egg, lett pisket
2 ts malt ingefær
1 ts malt nellik
Revet skall fra 3 lime
2 ts natron


For mange blir det ingen jul uten pepperkaker. Men selv om pepperkakebaking er en veletablert førjulstradisjon i mange norske hjem, kan det likevel være gøy å prøve noe nytt. Hva med pepperkaker med smaken av ingefær & lime.


Fremgangsmåte

Bland sirup og sukker i en kjele og la blandingen koke opp. Ta kjelen av platen.
Tilsett Melange i små biter og la smelte under omrøring. La blandingen avkjøles noe, og rør deretter inn egget.
Bland krydder og natron inn i melet og rør dette sammen med de øvrige ingrediensene til en deig.
Legg deigen i en skål, dekk med plastfolie, og la den hvile i minst tolv timer i kjøleskapet.
Kjevle deigen ut på et melet bakebord eller bakepapir. Ta så mann- og koneformer og lag mann- og konekaker. Eller andre SPRØ pepperkakeformer.
Legg kakene på stekebrett dekket med bakepapir. Stekes ved 180ºC i ca. åtte til ti minutter. Avkjøl kakene på platen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 369,39 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,99 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,71.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Gule bomber


Prøv også Gule bomber.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.12.2020
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

Suksesskrem:
4 eggeplommer
1 dl kremfløte
100 g sukker
1 ts vaniljesukker
150 g romtemperert smør

Nøttemakroner:
4 eggehviter
150 g melis
150 g hasselnøtter eller mandler

Pynt:
50 g kokesjokolade
5 grovhakkede hasselnøtter eller mandler (kan sløyfes)


Smaken av suksessterte i konfektaktig form! Disse små gule bombene har knasende nøttebunn og silkemyk smørkrem. Smakfulle og dekorative enten anledningen er jul, bursdag - eller en helt vanlig lørdag du er fysen på noe ekstra.


Fremgangsmåte

Lag suksesskrem:
Rør sammen eggeplommer, fløte, sukker og vaniljesukker. Varm det opp over middels varme til kremen tykner. Avkjøl kremen og rør inn romtemperert smør. Sett kremen kaldt til den stivner.
Lag små nøttemakroner: Mal hasselnøtter eller mandler i en mandelkvern, eller kjør dem til fint mel i en blender. Pisk eggehviter på lav hastighet til de skummer, skru opp hastigheten og pisk til eggehviten danner myke topper. Ha i sukker litt etter litt og pisk til stiv marengs.
Vend malte hasselnøtter eller mandler forsiktig inn i marengsen ved å bruke en slikkepott.
Bruk en sprøytepose og sprøyt små pletter som (ca. 2 cm i diameter) på en stekeplate dekket med bakepapir. Stek de små nøttemakronene midt i ovnen på 180 °C i ca. 10 minutter.
La makronene bli helt avkjølt før du tar dem av bakepapiret. De skal være myke inni og sprø utenpå.

Montering:
Fyll suksesskremen i en sprøytepose med stjerneformet tipp. Sprøyt en liten rose på halvparten av makronene og legg en makron over. Klem lett sammen.

Pynt:
Smelt sjokolade i vannbad eller mikrobølgeovn. Fyll sjokoladen i en liten sprøytepose. Dekorer de gule bombene med striper av sjokolade. Dryss eventuelt på litt grovhakket nøtter som pynt.

Gule bomber kan spises med en gang, men er aller best når de har stått en dag med fyllet i. Oppbevar makronene i en lufttett boks i kjøleskapet i inntil en uke eller sett dem i fryseren.

Oppskrift er i samarbeid med Matprat.no

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 439,01 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 31,66 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 31,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,73.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

BaileysBrownies


Prøv også BaileysBrownies.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 07.05.2016
Denne retten tar ca 45 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

150 g mørk sjokolade
125 g usaltet smør
175 g sukker
2 egg
90 g hvetemel
70 g hvit sjokolade
50 g valnøtter
1 dl Baileys Orginal


Her er det baileys i deigen og det smaker man etterpå. En nydelig aroma som fyller smaksløkene. På bildet har vi lagt 2 stykker oppå hverandre og pyntet med sjokoladetopping med litt av den hvite sjokoladen + nøtter.


Fremgangsmåte

Smelt sjokoladen i vannbad sammen med smør. Visp sammen egg og sukker til eggedosis. Hell så sakte i blandingen av sjokolade og smør og bland godt sammen.
Sikt i melet og rør sammen før du tilsetter Baileys Orginal. Hakk opp den hvite sjokoladen og valnøttene i biter og rør dette forsiktig inn i røren. Hell så røren over i en godt smurt langpanne på ca 20×30 cm.
Stek brownies i ovnen ved 180°C i ca.30 min. Stikk med en kakestikke i midten av kaken, og litt deig skal henge igjen på pinne.
La kaken avkjøles før den deles opp i passende biter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 453,26 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 44,52 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 26,28 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,05.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Glutenfrie pepperkaker.

Glutenfrie pepperkaker


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 02.12.2017
Denne retten tar ca 0 å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Finax
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

75 g usaltet smør
0,5 dl sukker
0,5 dl lys sirup
0,5 dl vann
1 ts malt ingefær
2 ts malt kanel
0,5-1 ts malt nellik
0,5-1 ts malt kardemomme
0,5 ts bikarbonat (natron )
ca 4 dl finax lavprotein melmix


Glutenfrie pepperkaker hvor det brukes glutenfri melmiks. Hvetemel i pepperkaker kan lett erstattes med glutenfritt mel, her med Finax mel.


Fremgangsmåte

Rør smør, sukker og sirup smidig. Tilsett alt det andre. Arbeid sammen til en jevn deig.
La deigen hvile over natten tildekket med plast.
Arbeid så deigen smidig og kjevle ut på melet bakebord så tynt som mulig. Trykk ut kaker med former.
Legges på papirkledd plate og stekes ved 225 grader i midten av ovnen i ca 5 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 375 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 58,8 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,93.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Glutenfrie lussekatter.

Glutenfrie lussekatter


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 10.03.2003
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Semper
Bildet er tatt av Malin af Kleen

Ingredienser

75 g smør
2 dl melk
50 g gjær
1 dl mager kesella kvarg
1 dl sukker
1 egg
0,5 g sfran
1 krm salt
1 pakke semper glutenfri mix

Garneres med rosiner og pensles med egg.


Lussekatter kan og lages glutenfrie


Fremgangsmåte

Smelt smøret, hell over melken og la det bli 37 grader før gjæren røres inn. Tilsett kesella, sukker, egg, safran og salt. Arbeid inn mixen men spar litt til utbakingen. La heve i 30 minutter.
Arbeid deigen i sammen og del den i 20 deler som bakes ut til lusekatter. Pynt med rosiner. La det heve igjen på plate i ca 30 minutter. Pensle med pisket egg og stek ved 250 grader i ca 5 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 286,9 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 47,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,01.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Nøttetopper.

Nøttetopper


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 07.12.2014
Denne retten tar ca 20-30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Svein Valle
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

2 egg
200 g sukker
200 g malte nøtter


Våre nøttetopper ble flate av den enkle grunn at vi ikke hadde nok nøtter. Men jeg la bildet ut allikevel , og disse er utrolig gode


Fremgangsmåte

Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett deretter de malte nøttene. Gjerne litt ekstra slik at deigen ikke flater ut når de stekes.
Legges med skje på bakepapirkledd plate. Pynt gjerne med en hel nøtt på toppen.

Stekes ved 170 grader i 10 min. + 5 min med åpen dør. Kan lages og stekes sammen med kokosmakroner.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 453,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 41,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 27,77 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,16.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sitronruter.

Sitronruter


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 27.11.2009
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

100 g smør eller margarin
125 g mel
30 g malte mandler
½ dl Dansukker Sukker
1 ts vaniljesukker

Fyll
2 egg
1 dl Dansukker Sukker
2 ss hvetemel
saft og skall av 1 sitron

Pynt
Dansukker Melis



Fremgangsmåte

Smør en firkantet springform, 23 x 23 cm, og strø den med mel, eller lag en form med samme størrelse av aluminiumsfolie. Sett ovnen på 175 °C.

Smelt smøret i en kasserolle. Ta kasserollen av varmen og rør i de andre ingrediensene. Trykk ut deigen i formen. Stekes midt i ovnen i 12 minutter. Ta ut og sett til side. Senk ovnstemperaturen til 150°.

Visp egg og sukker luftig. Tilsett mel og sitronskall. Rør til slutt inn sitronsaften. Hell røren over bunnen og stek den midt i ovnen i ca. 15 minutter. Fyllet skal stivne, men ikke bli brunt. Avkjøl kaken før den skjæres i ruter. Sikt melis over kakene før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 360,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 40,06 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 18,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,18.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Brownie med salt karamellsaus.

Brownie med salt karamellsaus


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.12.2022
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Regal
Bildet er tatt av Regal

Ingredienser

1 pk Regal Klassisk Brownie
100 g smør
1 egg
1 dl vann
Salt karamellsaus:

1 dl kremfløte
1 dl sukker
1 dl sirup
En klype havsalt


Lag en salt karamellsaus som topping til brownien.


Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 175 grader.
Smelt smør. Bland kakemiksen med smeltet smør, egg og vann. Fordel røren i em smurt kakeform (20 x 30 cm)Stek midt i ovnen (over og undervarme) i ca. 40 min.
Kok 1 dl kremfløte, 1 dl sukker og 1 dl sirup i ca. 10 min til en gyllenbrun karamellsaus, tilsett en klype havsalt.
Avkjøl kaken. La sausen kjølne og hell over brownien.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 178,91 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 17,78 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,55 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,76.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Franske søte boller med sjokoladefyll.

Franske søte boller med sjokoladefyll


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 02.07.2009
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

3 dl melk
1 pk gjær
550 g hvetemel
75 g sukker
1 ts havsalt
1 stk egg
75 g i terninger smør

Hvitt sjokoladefyll:
150 g hvit sjokolade
1 dl kremfløte
revet skall og saft av ½ stk lime

Mørkt sjokoladefyll:
150 g mørk sjokolade, 70% kakao
1 dl kremfløte
ca. ¼ stk fersk finhakket chili
egg til pensling og perlesukker til pynt


Franske søte boller med sjokoladefyll, passer godt som en avslutning til Afternoon tea.


Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene bortsett fra smøret i bakebollen. Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen er smidig, tilsettes smør som er skåret i terninger. Elt til smøret har blandet seg helt inn i deigen. Dekk bakebollen med plast, og la den stå i ca. 1 time.
Smelt sjokoladen sammen med fløten til du har en jevn blanding. Tilsett lime i den hvite sjokoladen og chili til den mørke.
Ta deigen ut på melet bakebord. Del den i 10 like store emner. Form til runde boller. La dem hvile i ca. 5 minutter. Kjevle emnene ut til små lapper. Legg en teskje med sjokoladefyll på midten av lappen. Brett lappen sammen til en liten pung slik at fyllet blir liggende i midten, og sett den med skjøten opp i en smurt muffinsform eller bruk store muffinsformer av papir. Dekk bollene med et klede, og la dem heve til dobbelt størrelse i ca. ½–1 time.
Pensle bollene med sammenvispet egg, og strø litt perlesukker på toppen.
Stek bollene midt i ovnen ved ca. 200 °C i 10–15 minutt er til de er gyllenbrune. Avkjøles på rist.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 328,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 37,52 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,99 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,71.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pepperkaker med chili og appelsin.

Pepperkaker med chili og appelsin


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 02.12.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Tomas E. Karlsen
Bildet er tatt av Mills

Ingredienser

210 g lys sirup
150 g demararasukker (rårørsukker)
150 g Melange i folie
4 g chili, tørket, malt/knust
2 appelsin, skallet av disse (zest)
420 g hvetemel
1 egg, lett pisket
4 g ingefær, malt
4 g nellik, malt
4 g kanel, malt/raspet
16 g natron
8 g vaniljesukker


Pepperkakebaking er for mange synonymt med jul. En ny undersøkelse YouGov har gjennomført for Melange viser at nær én av tre nordmenn planlegger juleverksted med pepperkakebaking i år.

I undersøkelsen kommer det fram at deigen er nesten like viktig som den ferdige pepperkaken. Mer enn syv av ti «smugspiser» nemlig pepperkakedeig mens de baker pepperkaker. Da er det bokstavelig talt godt å gjøre en ny vri på de tradisjonelle pepperkakene. Piff opp deigen med knuste tyrkisk pepper-drops eller tilsett dine favorittsmaker.

Husk å lage dobbel porsjon når du skal ha pepperkakeverksted, for pepperkaker med smak er helt uimotståelig godt!


Fremgangsmåte

Riv skallet fra en appelsin i tynne strimler, unngå å få med det hvite i skallet. Lys sirup, demararasukker, chili og appelsinskall varmes til sukkeret har løst seg opp. Trekk vekk fra varmen og rør inn Melange i biter. Avkjøl noe og rør inn egget.

Bland sammen mel, natron, vaniljesukker og resten av krydderne. Rør dette sammen med det våte til en fin deig. Legg deigen i en bolle og dekk til med plast før den settes i kjøleskap for å hvile i minst tolv timer.

Kjevles ca. 3 mm tykt, legges på stekebrett med bakepapir og stekes i forvarmet ovn på 180 grader. Kakene er ferdige når de er lysebrune. Avkjøles før de eventuelt pyntes med glasur og nytes. Oppbevares i tett boks etter de er avkjølt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 283,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 45,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,88.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sarah Bernard 2.

Sarah Bernard 2


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 02.12.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

Bunner:
ca. 500 g ferdig kransekakemasse

Trøffelkrem:
3 dl kremfløte
150 g kokesjokolade

Sjokoladeglasur:
100 g smeltet kokesjokolade
4 ss kokosfett (delfiafett)


Å lage Sarah Bernard selv er faktisk ganske enkelt. Små bunner av kransekakemasse sprøytes med sjokoladekrem, og til slutt dyppes kakene i smeltet sjokolade. Mmm!


Fremgangsmåte

1. Kok opp fløte og tilsett grovhakket sjokolade. Dra kjelen av plata og rør i fløten til sjokoladen er helt smeltet. Sett sjokoladefløten i kjøleskap noen timer (helst til dagen etter).
2. Kjevle ut kransekakemassen til ca.1 cm tykkelse. Stikk ut passe store sirkler og legg dem på en bakeplate. Stek ved 210 °C i ca. 7 minutter. Kransekakebitene skal kun ha en «stekeskorpe». Avkjøl
3. Pisk opp sjokoladekremen. Bruk en liten smørekniv og stryk opp kremen på kransekakeplettene som spisse, lave hatter. Alternativt kan kremen sprøytes på med sprøytepose. Sett kakene kjølig.
4. Smelt sjokolade over vannbad og tilsett litt kokosfett for å gjøre sjokoladen tynnere. Avkjøl noe. Dypp kakene raskt i glasuren og sett dem på brett.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 475,54 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 36,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 32,66 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,15.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Maryland Cookies.

Maryland Cookies


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.05.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

100 g smør
135 g sukker
1 egg
150 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
75 g hakkede mandler
60 g hakket kokesjokolade



Fremgangsmåte

Smør og sukker røres hvitt, tilsett egget og rør dette godt inn. Resten av ingrediensene røres inn i blandingen. Formes som små topper med teskje på bakepapir.

Stekes ved 180 C på midterste rille i ca 12 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 457,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 49,15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 24,77 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,36.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3418
Julemat.Dressinger.
Lapskaus.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.