Julens beste salater


Oppdatertdato: 2018-12-19 Tema: Salat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


I vår juletradisjon har vi flere salater som vi bruker. Dette er enten som tilbehør, som dessert eller på buffet. Vi bruker agurksalat, waldorfsalat, fruktsalat, potetsalat, grønn salat, en brokkolisalat som vi har innimellom, appelsinsalat og div juleaktige salater. Personlig har jeg veldig sans for waldorfsalat og brokkolisalat, og selv om brokkolisalaten ikke er ment for jul er den så god alikevel. Agurksalat har vi til fisken julaften, waldorf og rødbetesalat spiser vi som pålegg men og på julebord, potetsalat som regel av potetrestene, fruktsalat med vaniljekrem som dessert osv.

Men under her er de forskjellige som vi anbefaler og som vi bruker hjemme. Lykke til.




Vår beste waldorfsalat


Prøv også Vår beste waldorfsalat.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 23.08.2018
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

1 grønt eple
1 rødt eple
100 gr røde druer
2 stenger stilkselleri
100 gr valnøtter finhakket

Dressing
1 dl naturel yoghurt
1 dl majones
1 ss sukker
1 ss sitronsaft eller appelsin


Dette er en salat som vi ofte lager. Akkurat denne passer best ved siden av kjøtt eller andre lignende retter, om en ønsker denne for eksempel på brød som hverdagspålegg så ta gjerne litt mer majones i den. Waldorf er ett must på julebordet, men vi spiser dette hele året.
Akkurat fargen på eplene er ikke så nøye, men bruk epler som er sprø. For eksempel disse Granny Smith og Pink Lady


Fremgangsmåte

Vask frukten. Del epler i små biter og sprinkle med litt sitronsaft. Del druer i 2. Kutt vekk de verste trevlene fra stangsellerien og del den i tynne skiver. Hakk valnøttene fint.

Dressing
Rør sammen majones, yoghurt, sukker og litt sitronsaft.

Rør frukten forsiktig sammen med dressingen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 228,74 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 19,9 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,59.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Agurksalat 3


Prøv også Agurksalat 3.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 10.10.2017
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Synøve Dreyer

Ingredienser

1 slangeagurk
1 ts salt
2 ss 5% eddik
2 ss vann
1 ss sukker
kruspersille


Agurksalat er det naturlige valget til fisk. Eddiken gir en frisk smak på agurksalaten.


Fremgangsmåte

Skjær agurken i skiver eller på langs med en ostehøvel. Ønsker du en sprø salat bør skivene være tykkere. Dryss på salt og la agurkskivene "trekke" til de ha saftet seg. Bland eddik, sukker og vann. Hell dette over agurken og smak til. Dryss over finhakket kruspersille.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 22,34 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,38 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,7.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Broccolisalat


Prøv også Broccolisalat.

Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 11.08.2017
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1,5 dl majones
1,5 dl lettrømme
2 ss sukker
2 ss balsamico

1 stor broccoli - rå
150 gr blomkål i buketter
ca. 300 gr. bacon, hakket og sprøstekt
1 middels stor rød løk - finhakket
1,5 dl solsikkefrø (helst ristede)
1,5 dl rosiner (ikke nødvendig)


Denne smaker bare nydelig. Anbefales å spise den samme dagen eller senest neste dag. Denne ble lagd med 50/50 majones og rømme. Dette kan varieres og har stor innvirkning på kalorier


Fremgangsmåte

Bland rømme, sukker og edikk en stor bolle. Del broccolien i små biter, blomkålen i små buketter, sukkerertene i små skiver og bland dem i dressingen. Tilsett sprøstekt baconbiter, løk, solsikkefrø og rosiner. Spar litt bacon og rosiner til pynt til slutt. Bland godt og avkjøl. Holdbar natten over i kjøleskap.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 205,8 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,67 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,8.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Potetsalat 6.

Potetsalat 6


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 05.08.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Stranda spekemat
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

6 poteter
1/4 løk
1/2 sylteagurk
1/2 Grønt eple
Litt vårløk eller gressløk

Dressing:
2 dl. creme fraiche
1 dl. majones
1 ss. sennep
bittelitt karri
salt og pepper


Her er potetsalaten fra Stranda spekemat. Vi lagde den og klager ikke på smaken. Vi hadde rødt eple istedenfor grønt, men ellers samme oppskrift. Her kan man justere mye smak med sennepen, og evt bruke en sterkere versjon. Og syltegaurksaft er fint oppi


Fremgangsmåte

Alle har vel sin egen oppskrift på potetsalat. Her kommer vår. Vårt beste tips for å få en god potetsalat er å lage salaten på nykokte, lunkne poteter. Da smaker den best.

Slik gjør du det:
Kok potetene, avkjøl dem litt og del dem i terninger. Lag dressingen ved å blande sammen alle ingrediensene. Ha i potetene, løken og sylteagurken. Bland sammen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 142,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,67 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,22.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Asiatisk potetsalat.

Asiatisk potetsalat


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 05.11.2005
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

600 g kokte poteter
1 purre
1 bt reddik
1 gul paprika
1 rød chili
1 bt gressløk
3 ss olivenolje
1 ss eddik
1/2 ss lime
1 1/2 ts salt
1/2 ts kvernet pepper
1/2 ts kajennepepper


Potetsalat er alltid populært. Det har etterhvert kommet mange varianter. Her får du en variant som er inspirert fra Asia, smakssatt med blant annet chili, limesaft og kajennepepper. Passer til det meste av stekt og grillet kjøtt.


Fremgangsmåte

1. Kok potetene, avkjøl litt og del i skiver, tilsett purre, reddik og paprika i tynne skiver. Finhakk chili og gressløk og bland sammen.

2. Bland sammen olivenolje, eddik, presset lime, salt, pepper og kajennepepper og bland i.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 69,1 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,51 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,4 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,98.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Appelsinsalat til jul.

Appelsinsalat til jul


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 21.12.2016
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

4-6 appelsiner uten kjerner
1 dl Dansukker Lys Sirup
½ dl vann
1 ts vaniljesukker
½ ts malt kanel
50 g valnøtter

Tilbehør
Lettvispet fløte eller vaniljeis



Fremgangsmåte

Vask den ene appelsinen godt. Skjær av det gule skrellet og strimle det. Ta deretter bort de hvite hinnen på appelsinen.
Skrell resten av appelsinene.
Skjær bort den hvite hinnen på alle appelsinene. Kutt appelsinene i skiver eller skjær løs båtene fra "huden".
Legg på asjetter eller et større fat. Hakk valnøttene grovt og strø dem over appelsinene. Bland sirup, vann, vaniljesukker og kanel i en kasserolle, og kok opp.
Hell laken over appelsinene.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 144,35 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,81 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,31.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Julesalat med fiken.

Julesalat med fiken


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 13.12.2013
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 stk rød sikorisalat (endivie)
1 stk rapidsalat
½ stk boks valnøttkjerner
1 stk fersken
2 ss olivenolje
1 ts balsamicoeddik
10 stk tørkede fiken


Kjempedeilig salat som kan brukes til juletapasbord og julefrokost.


Fremgangsmåte

1. Vask, rens og riv salaten.
2. Del fersken og fiken i biter og bland alt lett sammen.
3. Drypp over en blanding av olje og balsamico.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 121,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,49 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,49.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Råkrem 4.

Råkrem 4


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 19.01.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

3 stk eggeplomme
3 ss sukker
2 ½ dl kremfløte
1 stk gelatinplater


Råkrem passer utmerket blant annet til fruktsalat, fylt ananas, bakte epler og gelé med frukter.


Fremgangsmåte

Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Rør forsiktig inn pisket krem. Bløt gelatinen i vann og bland den forsiktig inn.
Råkrem bør serveres forholdsvis nylaget. Server råkrem til for eksempel fruktsalat, fylt ananas, bakte epler eller gelé med frukter.
Tilslørte bondepiker kan også lages av råkrem.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 353,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 30,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,54.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rødbete salat med epler.

Rødbete salat med epler


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 12.12.2013
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

6 hele syltede rødbeter i strimler
3 epler i strimler
1,5 dl seterrømme
1 dl majones
2 ss reven pepperrot


Enkel og greit som tilbehør.


Fremgangsmåte

Lag saus av rømme, majones og pepperrot. Bland i rødbeter og epler.

Server til kald mat eller som pålegg.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 113,92 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,8 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,96 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,64.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Eksotisk fruktsalat.

Eksotisk fruktsalat


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 05.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

2 ananas (eller fra boks)
2 bananer
3 kiwi
2 røde epler
1 papaya
1 mango
100 g hasselnøttkjerner
ca. 3 dl sukkerlake
(eller saften fra ananasboksen)



Fremgangsmåte

Frukten renses og deles i mindre biter. Salaten blandes forsiktig og avkjølt sukkerlake (evt. ananas-kraft) helles over. Hakkede nøttkjerner strøs over til slutt. Tilbehør: Pisket krem.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 97,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 17,69 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,26 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,35.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3191






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.