I vår juletradisjon har vi flere salater som vi bruker. Dette er enten som tilbehør, som dessert eller på buffet. Vi bruker agurksalat, waldorfsalat, fruktsalat, potetsalat, grønn salat, en brokkolisalat som vi har innimellom, appelsinsalat og div juleaktige salater. Personlig har jeg veldig sans for waldorfsalat og brokkolisalat, og selv om brokkolisalaten ikke er ment for jul er den så god alikevel. Agurksalat har vi til fisken julaften, waldorf og rødbetesalat spiser vi som pålegg men og på julebord, potetsalat som regel av potetrestene, fruktsalat med vaniljekrem som dessert osv.
Men under her er de forskjellige som vi anbefaler og som vi bruker hjemme. Lykke til.
Vår beste waldorfsalat
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
23.08.2018Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
1 grønt eple
1 rødt eple
100 gr røde druer
2 stenger stilkselleri
100 gr valnøtter finhakket
Dressing
1 dl naturel yoghurt
1 dl majones
1 ss sukker
1 ss sitronsaft eller appelsin
Dette er en salat som vi ofte lager. Akkurat denne passer best ved siden av kjøtt eller andre lignende retter, om en ønsker denne for eksempel på brød som hverdagspålegg så ta gjerne litt mer majones i den. Waldorf er ett must på julebordet, men vi spiser dette hele året.
Akkurat fargen på eplene er ikke så nøye, men bruk epler som er sprø. For eksempel disse Granny Smith og Pink LadyFremgangsmåte
Vask frukten. Del epler i små biter og sprinkle med litt sitronsaft. Del druer i 2. Kutt vekk de verste trevlene fra stangsellerien og del den i tynne skiver. Hakk valnøttene fint.
Dressing
Rør sammen majones, yoghurt, sukker og litt sitronsaft.
Rør frukten forsiktig sammen med dressingen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
225,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
19,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,59.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Agurksalat 3
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
10.10.2017Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
1 slangeagurk
1 ts salt
2 ss 5% eddik
2 ss vann
1 ss sukker
kruspersille
Agurksalat er det naturlige valget til fisk. Eddiken gir en frisk smak på agurksalaten.Fremgangsmåte
Skjær agurken i skiver eller på langs med en ostehøvel. Ønsker du en sprø salat bør skivene være tykkere. Dryss på salt og la agurkskivene "trekke" til de ha saftet seg. Bland eddik, sukker og vann. Hell dette over agurken og smak til. Dryss over finhakket kruspersille.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
22,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,38 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,7.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Broccolisalat
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
11.08.2017Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1,5 dl majones
1,5 dl lettrømme
2 ss sukker
2 ss balsamico
1 stor broccoli - rå
150 gr blomkål i buketter
ca. 300 gr. bacon, hakket og sprøstekt
1 middels stor rød løk - finhakket
1,5 dl solsikkefrø (helst ristede)
1,5 dl rosiner (ikke nødvendig)
Denne smaker bare nydelig. Anbefales å spise den samme dagen eller senest neste dag. Denne ble lagd med 50/50 majones og rømme. Dette kan varieres og har stor innvirkning på kalorierFremgangsmåte
Bland rømme, sukker og edikk en stor bolle. Del broccolien i små biter, blomkålen i små buketter, sukkerertene i små skiver og bland dem i dressingen. Tilsett sprøstekt baconbiter, løk, solsikkefrø og rosiner. Spar litt bacon og rosiner til pynt til slutt. Bland godt og avkjøl. Holdbar natten over i kjøleskap.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
204,01 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,67 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
16,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,8.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Potetsalat 6
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
05.08.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Stranda spekematBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
6 poteter
1/4 løk
1/2 sylteagurk
1/2 Grønt eple
Litt vårløk eller gressløk
Dressing:
2 dl. creme fraiche
1 dl. majones
1 ss. sennep
bittelitt karri
salt og pepper
Her er potetsalaten fra Stranda spekemat. Vi lagde den og klager ikke på smaken. Vi hadde rødt eple istedenfor grønt, men ellers samme oppskrift. Her kan man justere mye smak med sennepen, og evt bruke en sterkere versjon. Og syltegaurksaft er fint oppiFremgangsmåte
Alle har vel sin egen oppskrift på potetsalat. Her kommer vår. Vårt beste tips for å få en god potetsalat er å lage salaten på nykokte, lunkne poteter. Da smaker den best.
Slik gjør du det:
Kok potetene, avkjøl dem litt og del dem i terninger.
Lag dressingen ved å blande sammen alle ingrediensene.
Ha i potetene, løken og sylteagurken. Bland sammen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
140,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,67 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,9 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,22.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Asiatisk potetsalat
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
05.11.2005Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Sara JohannessenIngredienser
600 g kokt potet
2 stk. vårløk
6 stk. reddik
1 stk. grønn paprika
1 stk. grønn chili
2 ss finhakket frisk mynte
Dressing:
2 ss olivenolje
1 ss sesamolje
1 ss riseddik
1 ss soyasaus
skall av 1 stk. lime
1 ss limesaft
0,25 ts grovkvernet pepper
Potetsalat er alltid populært. Det har etterhvert kommet mange varianter. Her får du en variant som er inspirert fra Asia, smakssatt med blant annet chili, limesaft og kajennepepper. Passer til det meste av stekt og grillet kjøtt.Fremgangsmåte
1. Kok potet, avkjøl dem og skjær dem i skiver. Ha skivene i en bolle.
Har du rester av potet fra gårsdagens middag kan du fint bruke disse i potetsalaten.
2. Finsnitt vårløk, skjær reddik i tynne skiver og paprika i strimler. Finhakk chili og mynte. Ha alt over i bollen sammen med potetene og bland det lett sammen.
3. Visp sammen olivenolje, sesamolje, riseddik og soyasaus i en liten slkål. Riv det grønne skallet av lime, og ha skall og limesaft i skålen. Smak til med grovkvernet pepper, og eventuelt litt sukker ved behov.
4. Hell dressingen over og grønnsakene og vend det hele lett sammen. Pynt gjerne med sorte sesamfrø. Server salaten til et herlig grillmåltid eller som en rett på sommerens tapasbord.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
91,35 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,39 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,38.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Råkrem 4
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
19.01.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
3 stk eggeplomme
3 ss sukker
2 ½ dl kremfløte
1 stk gelatinplater
Råkrem passer utmerket blant annet til fruktsalat, fylt ananas, bakte epler og gelé med frukter.Fremgangsmåte
Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Rør forsiktig inn pisket krem.
Bløt gelatinen i vann og bland den forsiktig inn.
Råkrem bør serveres forholdsvis nylaget. Server råkrem til for eksempel fruktsalat, fylt ananas, bakte epler eller gelé med frukter.
Tilslørte bondepiker kan også lages av råkrem.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
353,06 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
15,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
30,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,54.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Appelsinsalat til jul
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
21.12.2016Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
4-6 appelsiner uten kjerner
1 dl Dansukker Lys Sirup
½ dl vann
1 ts vaniljesukker
½ ts malt kanel
50 g valnøtter
Tilbehør
Lettvispet fløte eller vaniljeis
Fremgangsmåte
Vask den ene appelsinen godt. Skjær av det gule skrellet og strimle det. Ta deretter bort de hvite hinnen på appelsinen.
Skrell resten av appelsinene.
Skjær bort den hvite hinnen på alle appelsinene. Kutt appelsinene i skiver eller skjær løs båtene fra "huden".
Legg på asjetter eller et større fat. Hakk valnøttene grovt og strø dem over appelsinene. Bland sirup, vann, vaniljesukker og kanel i en kasserolle, og kok opp.
Hell laken over appelsinene.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
144,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
14 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,81 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,31.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Eksotisk fruktsalat
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
05.05.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
2 ananas (eller fra boks)
2 bananer
3 kiwi
2 røde epler
1
papaya
1 mango
100 g hasselnøttkjerner
ca. 3 dl sukkerlake
(eller saften fra ananasboksen)
Fremgangsmåte
Frukten renses og deles i mindre biter. Salaten blandes forsiktig og avkjølt sukkerlake (evt. ananas-kraft) helles over. Hakkede nøttkjerner strøs over til slutt. Tilbehør: Pisket krem.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
97,78 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
17,69 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,26 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,35.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Rødbete salat med epler
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
12.12.2013Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
6 hele syltede rødbeter i strimler
3 epler i strimler
1,5 dl seterrømme
1 dl majones
2 ss reven pepperrot
Enkel og greit som tilbehør.Fremgangsmåte
Lag saus av rømme, majones og pepperrot.
Bland i rødbeter og epler.
Server til kald mat eller som pålegg.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
113,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,8 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,83 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,64.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Julesalat med fiken
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
13.12.2013Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 stk rød sikorisalat (endivie)
1 stk rapidsalat
½ stk boks valnøttkjerner
1 stk fersken
2 ss olivenolje
1 ts balsamicoeddik
10 stk tørkede fiken
Kjempedeilig salat som kan brukes til juletapasbord og julefrokost.Fremgangsmåte
1. Vask, rens og riv salaten.
2. Del fersken og fiken i biter og bland alt lett sammen.
3. Drypp over en blanding av olje og balsamico.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
121,18 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,5 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,49.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3191