Julens gjærbakst


Oppdatertdato: 2021-12-17 Tema: Gjærbakst Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


En god julekake hører til i julen, og er fast innslag i mange baketradisjoner over hele landet. Det er mange oppskrifter her, avhengig av hvor i landet man er. Også i England er dette tradisjon.

Bergensk julekake

2 stk

250 g margarin
5 dl melk
75 g gjær
175 g sukker
1 kg hvetemel
1 1/2 ts kardemomme
1 ts salt
250 g rosiner
100 g sukat
1 egg

Smelt margarinen. Ha melken i og varm til fingervarmt. Rør gjæren ut i litt av væsken. Bland sammen melk, gjær, sukker, halvparten av melet, kardemomme og salt. Elt deigen godt. Dekk deigbollen med plast og la deigen heve ca 30 minutter.

Ta deigen igjen og elt inn rosiner, sukat og resten av melet. Deigen skal være ganske fast. Dekk den til igjen, og la den heve 30-40 minutter til.

Del så deigen i to. Trill runde kaker. Sett dem på plate dekket med bakepapir. Snitt rundt kakene med skarp kniv, og trykk dem godt ned midt oppå. På denne måten får julekakene penere form.

Dekk kakene med plast og klede og etterhev dem ca 1 time. Visp sammen et egg og 1 ss vann. Pensle kakene to ganger med blandingen.
Sett platen på nederste rille og stek kakene først 5 minutter ved 240 C. Skru termostaten ned til 200 C og stek dem videre 35-40 minutter.
For å unngå at julekakene skal bli for mørke kan du sette en bakeplate på øverste rille i ovnen. Det demper for overvarmen.

Avkjøl kakene på rist.

Julekake

2 stk

125 g smør
5 dl melk
50 g gjær
125 g sukker
1 ts kardemomme
650 g hvetemel
150 g rosiner
egg til pensling

Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Elt i mel blandet med kardemomme. Deigen skal være blank og smidig og skal slippe bollen. Hev deigen under plast på lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).

Ta deigen på bakebordet og del den i to. Fordel rosiner på emnene, rull sammen og elt dem til store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten og trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker ikke kakene så lett og de får en pen fasong.
Eller ha dem i godt smurt brødform, ca 2 liter. Sett dem til heving under plast på lunt sted, ca 30-40 minutter. Pisk sammen egget og pensle kakene. Stek dem nederst i ovnen på 175 C i 30-40 minutter til de er gjennomstekte.
Avkjøles på rist.


Annonse



Julekake 4


Prøv også Julekake 4.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 29.11.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Barnemix
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

850 gr hvetemel
200 gr smør
100 gr farin
1 ts kardemomme
1/2 l melk
1 egg
50 gr (1 pk) gjær
250 gr rosiner
Egg til pensling


Her lagde vi en liten vri, men det er jo valgfritt. Vi brukte flere typer tørket frukt i deigen + litt nøtter her og der. Og så lagde vi denne i en rund form og dere ser godt nøtter og frukt på toppen. Da ble det nok til en brødform i tillegg. Ellers er denne fantastisk god og forsvinner i løpet av noen dager.


Fremgangsmåte

Smuldre mel og smør. Tilsett sukker og kardemomme. Rør gjæren ut i lunken melk. Visp i egget. Elt alt du orker, minst 5 min. La deigen heve lenge - til dobbel størrelse. Elt inn rosinene og del deigen i tre emner. Bak ut tre runde kaker eller legg dem i form. Etterhev godt og pensle med egg.
Stek i ovnen ved 200°C i ca 40 minutter men pass på med bakepinne.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 296,54 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 44,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,36 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,44.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Bergenske vørterbrød


Prøv også Bergenske vørterbrød.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 08.05.2003
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

2 1/2 dl melk
1 dl mørk sirup
1/3 l vørterøl
75 g gjær
75 g sukker
2 ts salt
1/2 ts pepper
2 ts støtt stjerneanis
500 g rugmel
500 g hvetemel
1 dl rosiner



Fremgangsmåte

Varm melk, sirup og øl til blandingen er lunken. Rør ut gjæren. Bland sukker, salt og krydder i rugmelet før det has i. Tilsett så det meste av hvetemelet til det blir en fast deig. Dryss litt mel over deigen, og sett den til heving under plast og et klede.

Elt deigen godt på bakebordet, og kna inn rosinene. Lag to runde eller avlange kaker som legges på smurt stekebrett og etterheves godt.

Forvarm stekeovnen til 200 C. Stekes i 1 time. Temperaturen kan reduseres på slutten av steketiden. Vørterbrødene skal pensles med vann når de er stekte og avkjøles på rist.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 240,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 50,04 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,14.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Vørterkake med øl


Prøv også Vørterkake med øl.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 26.04.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser


500 g hvetemel
500 g fint rugmel
2 ts salt
1 dl sukker
1 ts nellik
1 ts pepper
1 dl mørk sirup
1 halvflaske vørterøl
2 1/2 dl melk
70 g gjær
60 g rosiner



Fremgangsmåte

(2 kaker)

Lag en løs deig av lunken væske, gjær og halvparten av melet. La deigen gjære godt opp. Tilsett lunken sirup, krydder, sukker og så mye mel at det blir en smidig deig. La den heve til dobbel størrelse.

Elt om deigen og ha rosinene. Bak ut glatte runde emner, etterhev langsomt. Pensle og prikk kakene godt før de stekes. Stek i ca 45 minutter ved 200 C.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 243,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 50,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,99.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Julebrød.

Julebrød


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 10.07.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

Ca. 600 g hvetemel
1 ts kardemomme, malt
1 1/2 dl sukker
150 g meierismør
3 1/2 dl melk
1 pk. (50 g) gjær
1 egg
200 g rosiner, eventuelt sukat
Pensling:
Sammenvispet egg

I stekeovnen ved 175 grader C, ca. 30 - 40 minutter



Fremgangsmåte

Bland 2/3 av melet med kardemomme og sukker. Smuldre i smøret. Rør gjæren ut i lunken melk. Rør i egget. Bland væske og mel til en jevn deig. La heve under plast til dobbel størrelse.
Elt inn mel til deigen "slipper bollen". Elt inn rosiner og del deigen i to deler. Form hver leiv til avlangt eller rundt julebrød. Etterhev tildekket på et lunt sted ca. 20 minutter. Pensle med egg og stek brødene. Avkjøl på rist. Julebrød er fint å fryse ned

. Julebrød smaker herlig med smør og brunost på.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 299,62 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 45,85 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,54.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Norsk julebrød.

Norsk julebrød


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 29.11.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

125 g meierismør
5 dl melk
1 pk. (50 g) gjær
125 g sukker
1 ts kardemomme
ca. 650g hvetemel
150 g rosiner, eventuelt sukat

Pensling:
sammenvispet egg


Skikkelig norsk julebrød eller julekake som er bare kjempegod. Som dere ser så la vi inn litt ekstra frukt og nøtter i kaken før steking, som tørket aprikos og tranebær + noen valnøtter i tillegg til rosinene. Vi brukte og brødform.
Julebrød er herlig kaffemat med godt smør og brunost på. Det er også godt følge på koldtbord og store frokoster.


Fremgangsmåte

Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i lunken væske. Elt i mel blandet med kardemomme. Deigen skal være blank og smidig og skal "slippe bollen". Hev deigen under plast på lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).
Ta deigen på bakebordet og del den i to. Fordel rosiner og eventuelt sukat på emnene, rull sammen. Elt julebrødene til store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten og trykk kakene godt ned på midten.
Da sprekker ikke kakene så lett og de får en pen fasong. Eller ha dem i godt smurt brødformer a ca. 2 liter. Sett dem til heving under plast på lunt sted, ca. 30 - 40 minutter. Pensle brødene med egg og stek dem nederst i ovnen ved 175 grader i 30-40 minutter, eller til de er gjennomstekte. Avkjøles på rist.

Julebrød er fint å fryse ned. La de gjerne bli lett varmet opp i f eks høy stekepanne med lokk før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 276,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 44,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,21.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Vørterkake.

Vørterkake


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.05.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

3 1/2 dl vørterøl
2 1/2 dl melk
1 1/2 dl mørk sirup
75 g gjær
1 1/2 ts salt
1 ts strøken pepper
1/2 ts strøken nellik
500 g rugmel
500 g hvetemel
100 g sukker



Fremgangsmåte

(2 kaker)

Varm øl, melk og sirup til fingervarmt. Rør ut gjæren i væsken og ha i salt og krydder. Elt inn hvetemelet og halvparten av rugmelet. Dekk med plast. La deigen heve til dobbel størrelse. Ta deigen på bordet. Elt inn resten av melet blandet med sukkeret. La deigen heve nok en gang. Del så deigen i to emner, og trill dem til runde kaker. Sett dem på lett melet plate, eller plate dekket med bakepapir.

La kakene heve godt. Pensle med lunkent vann, og prikk lett med gaffel. Stek dem på nederste rille 35-40 minutter ved 175 C. Sett en plate på øverste rille hvis brødene blir for brune.

Lag en potetmelsjevning av 1/2 ts potetmel og 1 ss kaldt vann. Spe i 0,5 dl kokende vann. Jevningen skal bli klar.

Pensle kakene med jevningen et par minutter før de er ferdigstekte. La dem stå videre i ovnen til jevningen er stivnet.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 241,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 50,86 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,86 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,9.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Vørterkake fra Eikeland.

Vørterkake fra Eikeland


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 03.05.2004
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Bondelaget
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

1 kg rugmel
1 ts salt
½ ts pepper
1 ts ingefær
3 dl sirup
5-6 dl melk
50 g gjær



Fremgangsmåte

Bland alt det tørre, gjæren blandes ut i lunken melk, ha det og sirupen i. Rør godt sammen. Heves på vanlig måte. Skulle kaken være ekstra fin, ble det blandet i rosiner og halvparten av melet var fint hvetemel.
Del gjerne i 2 kaker. Stek i ca 45 minutter ved 200 C

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 232,49 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 45,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,81.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Julekake fra Freia.

Julekake fra Freia


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 15.12.2017
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kraft foods
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

5 dl melk
125 g smør/margarin
1 pakke gjær (50g)
1 ts salt
125 g sukke
r 600 g hvetemel
1 ts kardemomme
150 g rosiner
1 pakke Freia sukat



Fremgangsmåte

1. Smelt smør/margarin, ha i melken og varm opp til ca 37°C.
2. Tilsett gjær og løs den i væsken
. 3. Elt så inn salt, sukker, hvetemel og kardemomme (juster med hvetemel om deigen blir for løs).
4. Elt inn rosiner og Freia Sukat.
5. Hev til dobbelt størrelse på et lunt sted i ca 40 minutter.
6. Del deigen i to og form to runde brød.
7. Etterhev til dobbelt størrelse.
8. Pensle med melk, egg eller vann og stek til julekakene er gyldne.

Stekes ved 175°C ca 30-40 min på nederste rille.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 274,95 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 45,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,09.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lettbakte julebrød.

Lettbakte julebrød


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 22.11.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Regal
Bildet er tatt av Regal

Ingredienser

1 pk Regal bollemiks
4,5 dl lunkent vann
100 gr romtemparert smør/ margarin
50 gr fersk gjær/ pose tørrgjær
200 gr rosiner (bør bløtlegges i 30 minutter før bruk, da blir brødet saftigere)
Sukat kan tilsettes om ønskelig
50 gr fersk/ tørr gjær
1 egg til pensling av brødene før steking


Enkle julebrød som bruker ferdig miks. Enkelt, raskt og godt.


Fremgangsmåte

1. Rør sammen deigen som beskrevet på posen og rosinene tilsettes tilslutt.
2. Del deigen i to og form til brød. Gjerne runde som to store boller. Hev til dobbel størrelse.
3. Pensles med egg før de stekes.
4. Stek på 175°C i 30 - 40 minutter på nederste rille med over og undervarme.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 242,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 35,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,43.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:468
Slanking.Rask mat.
Gryteretter.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.