Julens småkaker. 7. 13 eller 20 slag?


Oppdatertdato: 2021-12-08 Tema: Kaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals, Bengt Wilson


Småkakene i julen er en tradisjon som vi har her i landet. Tradisjonen er ikke så gammel, men er grundig rotfestet i juletradisjonene. Og for dere som bruker tiden nå før jul til å kose dere over deig og redskaper på kjøkkenet, er det en masse gode oppskrifter på de beste småkakene. Hvem av oss har vel ikke hørt om (og smakt) fattigmann, goro, krumkaker, kakemenn, smultringer, pepperkaker osv.

Jeg har under samlet de mest vanlige av disse kakene og jeg håper at det blir en enkel og grei oversikt for dere!

Berlinerkranser

2 hardkokte eggeplommer
2 rå eggeplommer
120 g sukker
250 g smør
350 g hvetemel
eggehvite
perlesukker

Mos de hardkokte eggeplommene godt med en gaffel og tilsett de rå. Ha i sukker og pisk til eggedosis. Bland inn siktet hvetemel og mykt smør vekselvis. Elt deigen minst mulig. La den stå kaldt en stund, men ikke så lenge at den blir hard og sprø.

Trill deigen til blyanttykke stenger. Form dem til kranser med spissene i kryss over hverandre. Pensle kransene med halvpisket eggehvite og dypp dem i perlesukker.

Det er en fordel om kakene kan bli avkjølt før vi pensler og dypper, da holder de bedre fasongen. Stek kakene lys gule ved 180 C i 10 min. De skal være meget sprø.

Fattigmann

8 eggeplommer
6 ss melis
8 ss fløte
2 ss melis
1/2 ts kardemomme
1 ss konjakk
350 g hvetemel
1 kg smult til koking

Pisk eggedosis av eggeplommer og melis. Pisk fløte og melis til krem. Bland forsiktig eggedosis og krem og tilsett konjakk. Sikt på det meste av melet og bland lett sammen, så deigen ikke blir for seig. Dekk til deigen med plast og la den stå til neste dag. |

Kok smult i en gryte, helst av jern. Fettet er varmt nok når det bruser lett rundt en trepinne som stikkes nedi.

Bak deigen til en tynn leiv. Skjær spisser med trinse. Lag et snitt midt i og dra en av spissene gjennom snittet. Stek fattigmennene gyllenbrune og legg på porøst papir.

Goro

3 små egg
250 g sukker
500 g smør eller margarin, eller en blanding av smør og smult
1/2 dl kaldt vann
600 g hvetemel
2 ts vaniljesukker

Smelt smør eller margarin eller smult. Avkjøl. Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Bland i vannet. Tilsett mel og fett vekselvis. Vaniljesukkeret blandes i melet. Deigen må blandes godt, men ikke overarbeides. Dekk deigen med plast, og la den stå kaldt natten over.

Lag nøyaktig pappmønster av jernet. Kjevl små porsjoner av deigen til tynne leiver. Skjær ut mønsteret. Legg deigplatene på lett melet fjøl. Kjevle ut alle platene før du går igang med steikingen. Legg mellomleggspapir mellom platene og legg flere lag oppå hverandre. Sett dem kaldt til de skal stekes, da blir de lettere å ha med å gjøre.

Varm jernet på plate med samme, eller litt større diameter. Legg deigplaten i og trykk jernet godt sammen så mønsteret kommer godt fram. Stek kakene lyst gulebrune på hver side. Ta dem ut av jernet med stekeplate. Legg kakene på fjøl og del dem med skarp kniv. Skjær også av frynsete kanter.
Avkjøl på rist.

Det vil renne en del fett ut på komfyren under stekingen. Tørk opp med kjøkkenpapir etter hvert så det ikke oser for mye.

Hasselruter

1 dl hasselnøtter
100 g smør
2 egg
3 dl sukker
2 dl hvetemel
3 ss kakao
1 ss vaniljesukker

Rist nøttene i tørr stekepanne ved høy varme noen minutter. Rist ofte på pannen. Ha nøttene i et rent kjøkkenhåndklede og gni til skallet løsner. Fjern det. Smelt smøret og avkjøl det. Visp egg og sukker til tykk eggedosis. Bland sammen mel, kakao og vaniljesukker. Rør blandingen inn i eggedosisen. Ha i smør til slutt. Hell røren i en langpanne med bakepapir. Trykk nøttene i deigen og stek kaken midt i ovnen.
Ta den ut når den kjennes ganske ferdig, men fremdeles ikke er helt fast. Avkjøl den og løft den ut av formen ved hjelp av bakepapiret. Skjær 5 x 5 cm store ruter. Oppbevares kjølig eller i fryser.

Havremakroner

2 kopper havregryn
1 kopp sukker
1 kopp hvetemel
1 kopp smeltet smør
1 kopp rosiner
1 ts nellik
1 ts kanel
1 ts natron
4 ss fløte eller melk

Rør alt sammen og sett kakene på plate med skje. Stekes ved 180-190 grader i ca 10 minutter

Hjortetakk

3 egg
200 g sukker
125 g smør
1 glass lys vin
400 g hvetemel
1/2 ts natron
smult

Visp eggedosis, ha i smeltet, avkjølt smør, vin, mel og natron. Elt deigen jevn, men ikke så mye at den blir seig. La deigen hvile til neste dag.

Trill fingertykke pølser. De skal være ca 11 cm lange. Legg sammen til ringer, trill skjøten godt sammen. Lag 4-5 hakk på skrå i ytterkanten av ringene og kok dem i smult til de er pent hevet, gulbrune og gjennomkokt.

Juleruter

50 g gjær
100 g smør eller margarin
5 dl melk
2 ts salt
11-12 dl hvetemel
smør eller margarin til stekeplatene

Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret i en kasserolle, hell melken i og la det bli fingervarmt.

Hell væsken over gjæren, rør til den er oppløst.

Tilsett saltet og det meste av melet. Spar litt til utbakingen. Arbeid deigen godt, sett den tildekket til heving ca 30 minutter. Ta deigen ut på melet bakebord. Elt den og del den i fire.

Kjevle hver del ut til en leiv ca 1/2 cm tykk. Bruk mønstret kjevle eller prikk med gaffel.

Skjær leivene i ruter ca 12x12 cm og legg dem på smurte plater.

Stek dem, uten etterheving, ved 225 C ca 10 minutter, eller til kakene får pen, lys farge.

Kakemenn

250 g margarin
6 kopper sukker
2 kopper melk
2 kopper vann
4 ts hjortetakksalt
1 ts bakepulver
Mel til passe deig

Rør smør og sukker hvitt. Rør inn det andre. Tilsett mel til deigen er passe fast til å kjevles ut. Ha mel på bakebordet og kjevl ut deigen. Ikke for tynt. Stikk ut figurer. Settes på smurt plate og stekes ved 200-225 grader til de er lysegule.

Kokosmakroner

4 eggehviter
180 g sukker
1/2 ts vaniljesukker
250 g kokosmasse

Pisk eggehviter og sukker til stiv marengsmasse - tilsett helst sukkeret i tre omganger. Bland lett inn kokosmassen.

Legg røren i topper med to teskjeer på bakepapirkledd plate.

Stek dem fint gylne ved 170 C i 10-15 minutter.

Krumkaker

2 egg
100 g (vel 1 dl) sukker
80 g margarin
3 ss vann
100 g (vel 1 1/2 dl) hvetemel

ca. 25 stk.

Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett smeltet margarin og vann. Rør inn mel. Legg en liten skje røre i varmt jern og stek kakene lyst gylne. Form kakene til kremmerhus eller form dem til skåler i en vid kopp. Oppbevar dem i tett boks.

Lussekatter

200 g margarin
5 dl helmelk
1 g safran
1 sukkerbit
50 g gjær
1 krm salt
1-1 1/2 dl sukker
3 ss lunkent vann
2 mellomstore egg
1 kg hvetemel
1 1/2 dl rosiner
1 egg til pensling

Smelt margarinen og hell i melken og la det bli lunkent. Knus safranen og sukkerbiten i en morter og ha det i deigvæsken. Smuldre så gjæren i en bakebolle. Tilsett salt og sukker og hell på lunkent vann. Rør om. Hell den lunkne safranmelken over den oppløste gjæren i bollen, knekk egget oppi og bland det hele godt. Hold av ca 1 dl av melet til utbakingen. Bland rosinene oppi resten av melet og rør den inn i deigen. Arbeid deigen kraftig med en tresleiv. Dekk til bollen og la deigen heve 1 - 1 1/2 time.

Varm ovnen til 250 C. Dekk to stekebrett med bakepapir eller smør dem godt.

Ta noen tak i den hevede deigen med tresleiven. Hell den deretter ut på bakebordet og kna den lett.

Del deigen i to deler. Skjær deretter hver bit i fire. Del hver fjerdedel igjen i fire. Trill ut hver av bitene, forslagsvis til en S-form. Legg lussekattene ganske tett på stekebrettene. Pynt med rosiner som trykkes godt fast.

La de utbakte lussekattene heve i ca 10 minutter. Pensle dem deretter med sammenpisket egg. Stek lussekattene ganske høyt i ovnen i ca 8 minutter. La baksten avkjøles tildekket med et håndkle. Det er ekstra viktig at de ikke får stå utildekket til avkjøling - de tørker inn fortere enn vanlige hveteboller.

Pepperkaker

250 g smør
2,5 dl sukker
2 dl sirup
4 dl melk
2 dl vann
2 ss kanel
1 ss malt nellik
1 ss natron
13 dl hvetemel
skåldede halve mandler

Smelt smøret sammen med sirupen i en kjele. Mål opp sukkeret og hell det i en stor bakebolle sammen med alle krydderne. Hell over det smeltede smøret med sirupen og bland godt. Hell i vannet og bland igjen. La blandingen avkjøles noen minutter slik at den får romtemperatur.

Bland melet godt med natronen og ha det oppi deigen, som blir ganske løs. Arbeid sammen deigen med en tregaffel eller lignende.

La nå deigen hvile i kjøleskapet i 1-2 døgn før den kjevles ut. Legg den enten godt tildekket i bakebollen eller i en stor plastpose. I hviletiden får melet tid til å svelle slik at deigen blir meget lett å kjevle. Deigen kan også eltes litt før den kjevles ut.

Smør stekebrettet med litt margarin, eller bruk bakepapir. Kjevle ut litt deig om gangen, og stikk ut kakene med pepperkakeformer. Stek kakene midt i ovnen ved 200-225 C i 4-6 minutter.

Rosettbakkels

100 g hvetemel
1 egg
1 1/2 dl melk
1 ts smør, smeltet
1 ss sukker

Kok i jerngryte og bruk så mye smult at kakene får god plass. Beregn ca 1 kg smult til 1 porsjon kaker. Varm fettet langsomt til ca. 175 C. Fettet er passe varmt når det bruser rundt en pinne. Kakene skal gå raskt til bunns og straks dukke opp igjen, heve seg og bli gyllenbrune på undersiden. Snu dem raskt så de blir jevnt brune. Tilsett en bit rå potet om fettet blir for varmt. Er fettet for lite varmt trekker kakene fett. Er fettet for varmt blir kakene brune utenpå og rå inni. La de stekte kakene bli avkjølt på papirhåndkle over en rist før de legges i plast.

Bland alt. La røren få stå og svelle ca. 20 minutter. Varm smulten. Dypp jernet (rosettbakkelsjern) først i smulten og deretter i røren. Pass på så røren bare kommer opp til øverste kant av jernet. Hold jernet i smulten til kakene er gylne. Ta dem forsiktig løs fra jernet med en gaffel. Denne røren må være mager for å få fine kaker.

Sandkaker

500 g hvetemel
250 g sukker
250 g smør uten salt
2 egg
1/2 ts hornsalt
Hakkede mandler og perlesukker til pynt.

Rør smør og sukker hvitt. Pisk eggene og rør de inn i smøret. Rør ut hornsalt i litt melk og tilsett det med melet i blandingen. La deigen stå kaldt over natten. Kjevles tynt ut og så stikker du ut runde kaker med ett glass. Pensle med eggehvite og dryss med mandler og perlesukker. Stek ved 200 grader til de er lysegule.

Sirupssnipper

2 dl Sirup
1/2 dl Sukker
1/2 ts Pepper
1/2 ts Kanel
1 1/2 ts Hjortesalt/natron
400 g Hvetemel
100 g Smør

Sirup, sukker og smør has i en kjele og røres sammen over middels varme. Ta blandingen av varmen og la den avkjøle litt for alt det tørre siktes inn, rør sammen. Sett deigen til avkjøling i kjøleskap over natten.

Kjevle deigen tynt ut. Skjær ut snipper, hvis en vil kan en legge en halv skåldet mandel på hver kake, lim den fast med eggehvite. Stek sirupssnippene til de er blitt pent brune ved 180 grader i cirka 10 minutter.

Sjakkruter

175 g smør
250 g hvetemel
80 g melis
2 ss kakao

Bland halve deigen med 2 ss kakao. Trill ut to hvite og to brune fingertykke pølser. Legg de hvite diagonalt ved siden av hverandre, likeså de brune. Skjær i tynne skiver. Stek kakene på 175 C i ca. 10 minutter.

Smultringer

1 stk egg
1 kopp(er) sukker
1 kopp(er) fløte
1,5 ts bakepulver
Så mye mel at deigen kan kjevles

Kok i jerngryte og bruk så mye smult at kakene får god plass. Beregn ca 1 kg smult til 1 porsjon kaker. Varm fettet langsomt til ca. 175 C. Fettet er passe varmt når det bruser rundt en pinne. Kakene skal gå raskt til bunns og straks dukke opp igjen, heve seg og bli gyllenbrune på undersiden. Snu dem raskt så de blir jevnt brune. Tilsett en bit rå potet om fettet blir for varmt. Er fettet for lite varmt trekker kakene fett. Er fettet for varmt blir kakene brune utenpå og rå inni. La de stekte kakene bli avkjølt på papirhåndkle over en rist før de legges i plast.

Pisk egg og sukker, ha i fløten og det tørre. Trill ut blyantykke lengder og form ringer av disse. Varm opp smultgryten og kok noen ringer av gangen til de er pene og lysebrune. La renne av og vend i sukker.

Tyske skiver

300 g smør eller margarin
1/2 dl melk
400 g sukker, helst brunt (4 1/2 dl)
2 ts hjortetakksalt
2 ss kanel
1/2 ss ingefær
2 ts nellik
200 g grovhakkede mandler
600 g hvetemel (ca 1 l)

Smelt smøret, bland det i melken og avkjøl. Bland sukker, hjortetakksalt, krydder og mandler i en skål. Hell væsken over og arbeid inn 2/3 av melet. Arbeid deigen smidig på bakebordet med resten av melet.

Rull deigen ut til tykke ruller (ca 5 cm i diameter). Trykk dem til så de blir firkantede. La dem ligge kaldt til de har stivnet, gjerne 1 døgn. Skjær lengdene i tynne, jevne skiver og legg dem på plate med bakepapir. Stek ved 175 grader i ca 10 minutter, og la de avkjøle på platen.

Annonse


Her er noen andre aktuelle artiklerLegg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:66Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.