Tzatziki, Guacamole, Chilisaus og Kanelkrem

Vi nyter sol og sommer og inntar mange måltider utendørs om sommeren. Ofte lager vi i stand kalde retter, gjerne med smakfullt tilbehør. En kald sommersaus setter ofte prikken over i’en, ikke bare til salater, men også andre retter. Med godt tilbehør som setter smak blir også grillmaten en suksess.
Sausene kan varieres i det uendelige, enten med rømme, crème fraîche, kesam eller syrnet melk som basis. Smakstilsetningene kan være ulike, som friske eller tørkede urter, krydder, ost, frukt eller bær. Noen sauser kan også serveres som dipp, de har gjerne en litt tykkere konsistens enn dressing og saus. Her har dere noen oppskrifter som redder sommeren.
Tzatziki
Minner oss mest om Hellas, gresk salat og stekte lammekoteletter! Tzatziki smaker godt til grillet kjøtt, kylling og fisk.
Som starten på et måltid er det godt med hvitløksbrød som dyppes i Tzatziki.
4 porsjoner
5 dl Yoghurt Naturell
1 stor slangeagurk
salt
1 - 3 hvitløkfedd
hvit pepper
3 ss lettrømme
Hell yoghurten i kaffefilter og la den renne av i 2 - 3 timer. Vask agurken og riv den grovt. Dryss på litt salt og la agurkmassen dryppe av i et dørslag. Klem vannet ut og bland det med avrent yoghurt. Smak til med presset hvitløk, salt og pepper. Tilsett litt rømme, det gir en rund og god smak.
Guacamole
Serveres sammen med for eksempel knaskerøtter eller chips til snacks. Passer også som tilbehør til grillet kjøtt.
4 - 6 porsjoner
2 stk avokado
2 ss sitronsaft
2 hvitløksbåter
½ ts salt
¼ ts pepper
3 dl (1 beger) Kesam
Du må bruke godt modne avokadoer. Del dem i to, ta ut steinen og mos kjøttet. Bland i finhakket hvitløk, sitronsaft, salt, pepper og Kesam. La det stå og trekke litt før servering.
Chilisaus
Passer godt til grillet kjøtt.
4 porsjoner
3 dl (1 beger) kesam eller rømme
1 dl mild chilisaus
1 ts sitronpepper
Bland alle ingrediensene. La sausen stå og trekke minst 1 time slik at smaken kommer bedre frem. Finsnitt gjerne litt chili og dryss på ved servering.
Sausene kan varieres i det uendelige, enten med rømme, crème fraîche, kesam eller syrnet melk som basis.
Smakstilsetningene kan være ulike, som friske eller tørkede urter, krydder, ost, frukt eller bær. Noen sauser kan også serveres som dipp, de har gjerne en litt tykkere konsistens enn dressing og saus. Her har dere noen https://www.matoppskrift.no/sider/oppskrifter som redder sommeren.
Kanelkrem til desserten
Smaker godt til frisk bær og frukt.
4 porsjoner
3 dl (1 beger) kesam
½ dl melis
1 ts vaniljesukker
1 ts kanel
Bland alle ingrediensene. La sausen stå og trekke kjølig minst 1 time før servering.
Blåmuggsaus med gressløk
Passer godt til grillmat av lammekjøtt, grønn salat, grillet eller bakt potet, grillede eller ovnsbakte grønnsaker.
3 - 4 porsjoner
3 dl lettrømme eller kesam
75 g norzola, royal blue eller annen blåmuggost, moset
2 ss gressløk, finklippet
1 krm salt
1 krm hvit pepper
Rør sammen rømme eller kesam, eller bland halvparten av hver, sammen med moset ost og gressløk. Smak til med salt og pepper.
Rømmesaus med sennep
En herlig smak til fisken.
4 porsjoner
3 dl (1 beger) rømme
1 ss lys fransk sennep
2 - 3 ss kapers
1 /2 dl finhakket gressløk
Bland alle ingrediensene. La sausen stå og trekke minst 1 time slik at smaken kommer bedre frem.
Tzatziki 2
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
06.05.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
2 slangeagurker
3 fedd hvitløk
3 dl yoghurt naturell
salt og pepper
Fremgangsmåte
La yoghurten renne av gjennom et kaffefilter ca 30 minutter. Riv eller skjær agurkene i små terninger. Press eller hakk hvitløken over i yoghurten. Bland agurk, yoghurt, salt og pepper.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
29,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,7 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,06.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Guacamole fra Knut
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
19.09.2014Denne retten tar ca
10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
1 avokado
sitronsaft
1 tomat, hakket
1 chili, hakket
1/2 løk
frisk koriander
Guacamole smaker kjempegodt. Kan varieres i styrke med chili. Brukes som dipp eller tilbehør til f.eks. GrillmatFremgangsmåte
Del en avokado. Ta ut kjøttet og mos det med gaffel.
Press over litt sitronsaft. Ha i hakket tomat, hakket chili, løk og litt finhakket, frisk koriander.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
89,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,66 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
7,63 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,63.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Avocadosaus 2
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
08.05.2011Denne retten tar ca
10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
2 stk avocado, moste
2 ½ dl lettrømme
smak til med salt, sukker og sitronsaft
Denne sausen passer godt til blant annet tortilla, taco og kyllingsmørbrød.Fremgangsmåte
Rør sammen ingrediensene til sausen og smak den godt til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
190,16 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,14 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
18,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,6.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Tzatzíki
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
12.05.2013Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
4 dl yoghurt eller 3 dl lettrømme
1/2 slangeagurk
salt
1 fedd hvitløk, presset
1 ts vineddik, epleeddik eller 5% eddiki
2 ss olivenolje
1 1/2 ss finhakket frisk mynte eller 3 ss hakket persille
salt
pepper
Fremgangsmåte
Ha yoghurt i et kaffefilter og la den renne av i 4-5 timer til den er tykk. Lettrømme brukes som den er.
Skrell slangeagurken og riv den grovt. Legg den i en sikt lagvis med salt og la den trekke en halv time. Skyll agurken i kaldt vann og klem ut mest mulig fuktighet.
Pisk opp yoghurt eller rømme og bland med hvitløk, eddik, olje, mynte eller persille og agurk.
Smak til med salt og pepper. Tzatzíkien skal helst stå og trekke en stund før den serveres.
Tzatzíki er en frisk dressing som passer godt til rå grønnsaker og stekt kjøtt eller fisk.
I Hellas lager man en tykk, deilig yoghurt, helst av sauemelk. Vår norske yoghurt er tynnere og har en litt annen smak. Den kan brukes, men lettrømme er vel så egnet til denne dressingen.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
79,79 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,55 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,86.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Favoritt-grillsaus
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
23.04.2004Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
4 ss ketchup
2 ss vineddik
2 ss worcestershiresaus
2 ss smeltet honning
2 ss brunt sukker
1 ts tabasco (sløyfes til barn)
1 ts paprikapulver
Denne grillsausen er vår favoritt. Kanskje blir den din også? Prøv den på kyllinglår eller kyllingvinger.Fremgangsmåte
Bland alle ingrediensene til sausen. Pensle over kjøttet mot slutten av steketiden.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
164,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
38,92 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,34 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,66.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Nøttesaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
02.11.2005Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 boks peanøttsmør (350 g)
2 ss chilisaus
1/2 dl mangochutney
1 båt hvitløk
Fremgangsmåte
1. Rør peanøttsmør sammen med chutney, chillisaus og presset hvitløk i en liten kjele.
2. Spe med vann til sausen er passe tykk. Sett kjelen på platen og varm sausen over svak varme.
Serveres til stekt kjøtt
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
514,95 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
18,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
40,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,38.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Blåmuggostsaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
22.10.2005Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
80 g blåmuggost
3 dl fløte
så enkelt - så godt! Er du glad i blåmuggost, vil du garantert elske denne sausen. Server den til biff, lettkokte grønnsakereller bland den inn i rykende varm pasta.Fremgangsmåte
Smuldre osten i en liten kjele og hell i fløten. Kok opp og rør godt slik at osten smelter i fløten.
Blåmuggoster kommer i både milde og sterke utgaver, og styrken på osten vil påvirke sausen. Smak deg fram og tilsett mer ost eller mer fløte for å få sausen akkurat slik du vil ha den.
Har du osterester er dette en fin måte å bli kvitt dem på.
Litt finrevet sitronskall og litt sitronsaft setter en ekstra spiss på sausen.
Sausen kan også avkjøles og sereveres som dipp til grønnsaker eller chips.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
373,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,29 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
38,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,2.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kremet appelsinsaus
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
24.06.2007Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
2 sjalottløk, hakket
1 ss smør
1/2 – 1 rød chili, hakket
2 1/2 dl stekesjy/kraft (og evt. hvitvin)
2 1/2 dl appelsinjus
3 dl crème fraîche
1-2 ts appelsinskall, revet
salt og kvernet pepper
Fremgangsmåte
Fres løk og chili blank i smøret, tilsett kraft /hvitvin og appelsinjus. Kok inn til det halve. Visp inn crème fraîche, kok opp og la sausen småkoke noen minutter. Smak til med appelsinskall, salt og pepper.
Tips:
Sausen kan også serveres kald: Kok inn de fem første ingrediensene til de har kremet konsistens. Avkjøl. Tilsett resten av ingrediensene og sett kaldt til servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
150,74 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
3,99 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
14,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,18.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Chiliglasering/chilisaus
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
24.06.2007Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Kylling.noIngredienser
2 dl søt chilisaus
1 ss tomatpuré
3 ss østerssaus
3 ss risvineddik
2 hvitløksbåter, finhakket
1 rød chili, finhakket
salt og kvernet pepper
Pensle chiliglasering på kylling, kalkun eller svin for å få en ekstra spennende smak. Sausen kan både brukes som marinade, dipsaus eller glasering.Fremgangsmåte
Bland sammen ingrediensene og sett sausen kaldt til servering. Reguler styrken med mengde hvitløk og chili du tilsetter.
Tips
• Kan brukes både som marinade, dipsaus eller glasering.
• Du kan også blande sausen med masse finhakket
koriander eller rømme/yoghurt og få en helt ny saus!
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
32,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,4 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,51.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Amerikansk grillsaus 3
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
20.07.2014Denne retten tar ca
40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 stk finhakket løk
2 båt finhakket hvitløk
½ stk finhakket rød chili
2 ss olje
2 ss soyasaus
1 boks hermetiske tomater
½ dl eplecidereddik
½ ss sennep
½ ss worchestershiresaus
1 ss sukker
2 ts paprikapulver
1 ts salt
1 ts pepper
Denne amerikanske grillsausen er full av smak og verdt å lage selv. Sausen holder seg godt i kjøleskapet og passer utmerket til både marinade og grillsaus.Fremgangsmåte
1. Varm olje, tilsett løk og hvitløk og la det surre i ca. 5 minutter.
2. Tilsett de andre ingrediensene og la sausen småkoke i ca. 20 minutter, til den er passe tykk.
Sausen passer godt til alle typer grillet kjøtt, enten penslet tynt på under grilling eller som tilbehør.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
61,71 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,64 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,11 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,61.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Bringebærsaus til grillmat
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
26.04.2011Denne retten tar ca
10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
150 g bringebær
4 ss Dansukker Brun Farin
2 ss Worcestershiresaus
2 ss tomatpuré
2 ss balsamicoeddik
2–10 dråper tabasco
Salt
Styrken på denne sausen er avhengig av hvor mange dråper tabasco som tilsettes.Fremgangsmåte
Bland alt utenom salt og tabasco i en kasserolle, og la koke i 2–3 minutter. Smak til med salt og tabasco. Server sausen
til grillet oksekjøtt.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
96,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
20,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 11,04.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:10