Legendariske og klassiske salater



Oppdatertdato: 2018-09-03 Publisert: Tema: Salat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Astrid Hals, Morten Brun, Knut Pettersen, Kim Holthe


Cæsarsalat, Salat Nicoise og Waldorfsalat er noen klassikere vi har spist i utallige varianter i årenes løp. Verdens mest kjente og tidløse salater er omspunnet av historier om når og hvordan de ble oppfunnet, og om hva som er de riktige ingrediensene. Felles er allikevel en grunnleggende basis som kokker over hele verden har hentet inspirasjon fra for å kreere sine egne varianter.

Men og andre salater er blitt verdenskjente og gjennom reising har vi tatt med oss hjem nye salater og matvaner. Her nevner jeg Gresk Salat og Coleslaw. Og her hjemme er kylling og pastasalater populære.

Cæsarsalat - legendarisk godt!

Det blir hevdet at salaten ble oppfunnet allerede i 1903 av en italiensk kokk i Chicago, og at salaten ble gitt navnet etter selveste Julius Cæsar. Men de fleste historikere krediterer salaten den italienske immigranten Cæsar Cardini som eide en restaurant i Tijuana, Mexico under brennevinsforbudstiden. Restauranten var svært populær, og hadde gjester som bl.a. Clarke Gable, Jean Harlow (kjent amerikansk skuespillerinne på 1920-30 tallet) og Mrs. Simpson (elskerinne og etter hvert konen til Prince Edward). Mrs. Simpson skal ha blitt meget glad i salaten, og gjennom sine mange reiser instruerte hun internasjonale kjøkkensjefer til å lage den. På denne måten ble Cæsarsalat introdusert i Europa hvor den også ble en suksess. Salaten som ble servert her for første gang i 1924, har vunnet mange internasjonale priser - og hjerter.

Cæsarsalat (Denne oppskriften skal være tilnærmet lik den originale)

4 porsjoner

1 stort hode romanosalat
1 ½ dl olivenolje
ca. 5 dl franskbrød i terninger
2 store kløfter hvitløk
8 ansjonsfileter (kan sløyfes)
1 ts Worcestershiresaus
1 ts tørr sennep
2 ss frisk sitronsaft
1 ts nykvernet pepper
1 ts godt salt
2 eggeplommer - romtempererte
ca. 1 dl revet parmesanost
ca. ½ dl høvlet parmesanost
Riv salaten i store biter. Vask, tørk og la salaten stå i kjøleskapet ca. En halv time - da blir den frisk og sprø.
Kutt franskbrødet i terninger, varm noe av olivenoljen og stek brødbitene over middels varme til de er sprø og gylne. Rør om av og til. Hell brødterningene over på et tørkepapir.

Skrell hvitløken og putt kløftene i en stor salatbolle. Knus de mot kanten av bollen med en tresleiv. Gni bitene godt rundt i bollen. Fjern deretter hvitløken. Oljen fra hvitløken vil bli igjen i bollen og sette smak på salaten. Tilsett ansjosfiletene og gjør det samme som med hvitløken, men la restene være igjen i bollen. Tilsett tørr sennep, Worcestershiresaus, sitronsaft, pepper og eggeplommene og rør godt sammen. Drypp inn det resterende av olivenoljen mens det piskes til det blir en kremet majonesdressing. Tilsett så salaten og brødterninger, parmesanost og salt. Bland alt sammen og server direkte fra bollen.
Om man ønsker kan det gjøres til en mektigere salat ved å tilsette stekt eller grillet kyllingbryst i skiver, sprø baconbiter eller reker.

Waldorfsalat

En klassisk salat bestående av røde epler, stilkselleri, valnøtter, sitronsaft og majones. Opphavsmannen til denne kjente og populære salaten er Oscar Michel Tschirky, Mr. Oscar eller Oscar av Waldorf som han ble kalt. Han var maitre d'hotel på New Yorks kjente Waldorf Astoria Hotell fra det åpnet dørene i 1893 til han gikk av med pensjon i 1943. Salaten ble første gang servert i et privat selskap i forbindelse med åpningen av hotellet. De opprinnelige ingrediensene var epler, stilkselleri kuttet opp i små biter og blandet med majones. Etter hvert ble valnøtter eller pekannøtter inkludert. Her serverer vi en god oppskrift på Waldorfsalat.

4-6 porsjoner

4-5 stilker stilkselleri
3 røde epler
2,5 dl hakkede valnøtter
2 dl kremfløte
1-2 dl majones
1 ss sukker
presset sitronsaft

Skjær stilkselleri og epler i terninger. Pisk kremfløte og sukker (ikke for hardt) og rør inn majones. Bland stilkselleri, epler og valnøtter og vend dette inn i dressingen. Smak til med presset sitronsaft. Det er også godt å tilsette kiwi i skiver og/eller små steinfrie røde druer.

Salat Nicoise

Salat Nicoise er kanskje den mest kjente av alle salatene, en klassisk fransk salat som finnes i ulike varianter over hele verden. De lærde strides om hva den egentlig skal inneholde. Noen mener poteter er hovedbasen, andre igjen sier tomater. Du kan finne oppskrifter som inneholder grønne bønner, artiskokkhjerter og agurk. Men, Nicoise er kun en felles betegnelse på typiske ingredienser kokkene i byen Nice i Sør-Frankrike bruker i sine retter. Disse ingrediensene er hvitløk, tomater, ansjos, sorte oliven, kapers og sitronsaft.

4 porsjoner

4 egg
1 boks hermetisk tunfisk i vann
8 ansjosfileter
8 sorte oliven
1 issalat
4 tomater
1 grønn paprika
½ rødløk
8 reddiker

Dressing:
6 ss olivenolje
2 ss eddik
salt og pepper

Kok eggene i 8 minutter, avkjøl dem, skrell og del dem i båter. Skjær tunfisken i store biter. Riv salaten i strimler. Tomatene skjæres i båter, paprika i små terninger, løken i løvtynne ringer og reddikene i tynne skiver.

Alt legges lagvis i en salatbolle. Sorte oliven og ansjosfileter på toppen. Ingrediensene til dressingen ristes godt sammen og helles over.



New Orleans coleslaw

4 porsjoner

½ stk hodekål
2 stk gulrot
2 stilk stilkselleri (stangselleri)
4 stk vårløk
100 g hakkede pecannøtter

Dressing:
2 dl matyoghurt
2 ss mapel sirup
2 ss eplecidereddik
salt og pepper

Finstrimle kålen. Skrell og riv gulrøttene. Skjær stilkselleri i tynne skiver og vårløk i tynne ringer.
Pisk sammen yoghurt, sirup og eddik og smak til med salt og pepper.
Bland til slutt inn hakkede nøtter.

Kylling- og pastasalat

4 porsjoner

1 stk kylling, grillet
500 gr pastaskruer
1 stk avokado
3 stang(stenger) stilkselleri i biter
1 stk rødløk i ringer

Dressing:
1 ts sennep, grov
2 ss eddik
10 ss olivenolje
0,5 ts sukker
1 fedd hvitløk finhakket
salt og pepper

Kok pastaen som anvist på pakken. Avkjøl i rennende kaldt vann. Del kylling- og avokadokjøtt i passe biter, og bland det sammen med resten av ingrediensene i en bolle. Bland dressingen og hell den over salaten. Server godt brød til.

Pastasalat

5 porsjoner

400 gr salami
400 gr pasta (penne eller skruer)
200 gr hvitost
1 liten boks maiskorn
0,5 stk purre
3 stang(stenger) stilkselleri
0,5 boks(er) valnøtter
1 beger crème fraîche
1 pakke majones
2 fedd hvitløk hakket
0,5 ss sukker
1 ts sitronsaft
2 ts basilikum
1 ts salt
1 ts nymalt, sort pepper

1. Kok pastaen «al dente» i rikelig med lettsaltet vann.
2. Del salami og ost i biter. Skjær purren i ringer. Bland majonesen ut i crème fraîche, hvitløk, sitronsaft, sukker og krydder.
3. Bland sammen pasta, grønnsaker, valnøtter og dressing, og la pastasalaten trekke minst en time før servering. Server sammen med brød.

Pastasalaten holder seg godt til neste dag.

Tips:
1. Al dente: Pastaen kokes til den er «mør» gjennom, men fremdeles har litt tyggemotstand (i midten).
2. Unngå å avkjøle pasta den er som en svamp og trekker til seg vann og gjør den smakløs og «vassen». Sil bare av kokevannet, vend den i rikelig med olivenolje og hell den utover et flatt fat til avkjøling.

Cæsar salat


Prøv også Cæsar salat.

Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 01.07.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

4 hoder Romano-salat, vasket og revet i store biter

Ha salaten klar i en stor bolle i kjøleskapet.

Hvitløkskrutonger
8 båter hvitløk, presset
2 dl mild olivenolje
200 g smør
1 1/2 l gårsdagens loff, i terninger

Dressing til salaten
4 eggeplommer
6 båter hvitløk, hakket
1 ss lys Dijon-sennep
Presset saft fra 2 sitroner
4 dl ekstra virgin olivenolje
1 ts Worcestershire-saus
6 ansjonsfileter, hakket
1 dl revet Parmesanost
Hvitløkskrutonger



Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 160 °C.

Bland sammen hvitløk, olje og smør i en gryte.
Varm opp smørblandingen til det bobler. Ta så gryta vekk fra kokeplaten. Hell smørblandingen over i en bolle og tilsett brødterningene. La de trekke til seg smørblandingen før de legges på et stekebrett. Stek dem i ovnen til krutongene er gylne.

Dressing til salaten
Pisk eggeplommene i en stor metallbolle.
Rør i hvitløk, sennep og sitronsaft, men bare en ting om gangen. Pisk i olivenolje, først bare noen dråpen, deretter litt og litt olje om gangen. Pisk hele tiden.
Rør i ansjosfiletene og halvparten av parmesanosten. Bland salatbladene sammen med dressingen i en stor bolle.

Serveres på tallerkener med krutonger, litt parmesanost og godt med nykvernet sort pepper.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 221,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 18,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,02.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Vår beste waldorfsalat


Prøv også Vår beste waldorfsalat.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 23.08.2018
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

1 grønt eple
1 rødt eple
100 gr røde druer
2 stenger stilkselleri
100 gr valnøtter finhakket

Dressing
1 dl naturel yoghurt
1 dl majones
1 ss sukker
1 ss sitronsaft eller appelsin


Dette er en salat som vi ofte lager. Akkurat denne passer best ved siden av kjøtt eller andre lignende retter, om en ønsker denne for eksempel på brød som hverdagspålegg så ta gjerne litt mer majones i den. Waldorf er ett must på julebordet, men vi spiser dette hele året.
Akkurat fargen på eplene er ikke så nøye, men bruk epler som er sprø. For eksempel disse Granny Smith og Pink Lady


Fremgangsmåte

Vask frukten. Del epler i små biter og sprinkle med litt sitronsaft. Del druer i 2. Kutt vekk de verste trevlene fra stangsellerien og del den i tynne skiver. Hakk valnøttene fint.

Dressing
Rør sammen majones, yoghurt, sukker og litt sitronsaft.

Rør frukten forsiktig sammen med dressingen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 227,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 19,73 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,59.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Tunfisk med salat nicoise


Prøv også Tunfisk med salat nicoise.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 20.03.2006
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

400 g tunfisksteaks
4 ss extra jomfru olivenolje
havsalt
pepper
1 stk lime

Salat:
4 egg
100 g grønne bønner
1 stk hodesalat
1 stk rødløk
2 bifftomater
8 marinerede ansjoser

Tilbehør:
4 nye poteter



Fremgangsmåte

Hvis fisken ikke allerede er utskjært, skjær da i 100 grams biffer. Marinér fisk med olivenolje, salt og pepper og press limesaft over.
Vask og kok potetene i lettsaltet vann.

Kok eggene i 5 min., tilsett bønner og kok i ytterlige 2 min. Skyll de kokte bønner under kaldt vann. Vask salaten, skjær løken og tomatene ut, skrell eggene og skjær dem i 4.
Varm opp en grillpanne, stek tunfisken i 1 minutt på hver side. Stenk olivenolje over.

Bland salaten og fordel på tallerkener. Legg herpå en tunbiff til hver. Fordel potetene på tallerkenene som tilbehør.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 85,73 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,17 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,91 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,48.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Coleslaw 2.

Coleslaw 2


Antall porsjoner = 10
Dato lagt inn eller oppdatert 26.08.2017
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

1/2 finstrimlet hvitkål
1 grovt revet stor gulrot
Litt purreløk og persille
1 eple i terninger
1/2 ss fransk sennep
2 ss eplesidereddik
1 ts salt
1 ts sukker
hvitpepper
2 dl créme fraiche
1 dl majones


En amerikansk utgave av den norskeste av alle majonessalater, nemlig den italienske.
Her i en original versjon med kremet dressing som passer veldig bra til grillmat ol. Har litt purre og eple ekstra for mer smak


Fremgangsmåte

Bland revet kål, gulrot, litt purre evt og eple i en stor bolle

Bland sammen alt til dressingen i en annen bolle og rør i øvrige ingredienser. Evt mer salt, pepper eller sukker til smak.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 177,95 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,63 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,95.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Egg- og kyllingsalat.

Egg- og kyllingsalat


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 13.07.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

250 g grillet kylling (uten skinn)
4 hardkokte egg
1 stk issalat
1/2 agurk
1/2 blomkålhode
4 tomater
400 g kokte poteter
dill


Dette er en fin middagssalat. Som dressing er det bare å bruke rømme med en smakstilsetning i. Jeg brukte rømme smakt til med chilisaus. Denne blir en faktisk mett av.


Fremgangsmåte

Skjær kyllingkjøttet i små biter, kok egg og poteter. Legg strimlet salat sammen med agurkskiver, blomkålbuketter og tomatbåter i en skål. Tilsett kyllingen, potetebåter og eggebåtene. Serveres med en god dressing.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 65,78 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,38 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,16.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Mettende pastasalat.

Mettende pastasalat


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 24.10.2013
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Gladimat.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

150 g pasta
1/4 purre
0.5 paprika
50 g fetaost
0.5 grillet kylling
140 g bacon i skiver
3 dl kesam eller lettrømme
2 ss pinjekjerner eller hakkede nøtter
en neve frisk basilikum
salt fra kvern
pepper fra kvern


En utrolig fyldig salat. Kan brukes som middag, og er mektig.


Fremgangsmåte

Kok pasta som angitt på pakken. Ha den i dørslag og skyll med kaldt vann. Snitt renset purre på langs, skyll godt og skjær i strimler. Vask paprika, del og fjern frø og ribber. Skjær i ringer.
Fetaost i terninger. Stek bacon sprøtt og tilsett paprika. Surres noen minutter. Rør sammen kesam og pinjekjerner. Vend inn pasta, kylling, purre, baconblanding og fetaost. Pynt med strimlet basilikum.
Salt og pepperdryss. Alene eller med god brødbakst til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 206,42 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,86 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,66.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Craigs coleslaw.

Craigs coleslaw


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 05.11.2005
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 stk. hodekål revet eller hakket i tynne strimler
3 stk. store, revet gulrot
1 ss salt
1 dl kremfløte
1 1/2 dl melk
4 ss sukker (mer hvis du vil ha en søtere coleslaw)
6 ss eplecidereddik
2 ss majones
2 båt finhakket hvitløk
1 ts salt


Ordet coleslaw stammer fra det hollandske koolsla, etter koelsla som betyr kålsalat. Coleslaw er et must til grillmaten og passer godt til kraftige smaker som grillet kjøtt og barbequesaus.


Fremgangsmåte

1. Ha de ferdigrevne grønnsakene i en stor bolle.
2. Dryss saltet over grønnsakene og la dem stå i minst 1, men helst 2 timer (dette for å dra ut litt av fuktigheten).
3. Skyll grønnsakene for å få vekk saltet, og fjern så mye vann som mulig (her er salatsentrifuge tingen). Tørk dem så godt som mulig med tørkepapir.
4. Bland sammen fløte, melk, sukker, eddik, majones og hvitløk i en bolle.

Bland fløte- og majonesdressingen godt sammen med grønnsakene. Smak til med salt og oppbevar den i kjøleskapet i minst 30 minutter før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 75,13 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,79 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,75.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Argentinsk pastasalat.

Argentinsk pastasalat


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 06.08.2013
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

16 nøster båndspagetti
2 dl grønne oliven delt i fire
1 rød paprika i skiver
1 grønn paprika i skiver
2 båter finhakket hvitløk
1/4 ts kajennepepper
1 ts paprikapulver
1 ts salt
11/2 ss mel
3/4 dl olivenolje
3/4 dl revet parmesan


Vi serverte denne varm. Kombinasjonen av råvarer som brukes her lager en flott smak. Man kan tilsette kjøtt eller annet til grønnsaksblandingen om en ønsker en rikere smak, men er da ikke vegetar lenger


Fremgangsmåte

Kok pastaen etter anvisning på pakken. Skyll den i kaldt vann og la den renne godt av seg.
Kok forsiktig oliven, paprika og hvitløk i litt vann til paprikaen er myk. Tilsett olje i grønnsakene.
Bland sammen kajennepepper, paprikapulver, salt og mel i en liten bolle. Dryss blandingen over grønnsakene, rør og la det småkoke på svak varme et par minutter. Tilsett pasta og revet parmesan og bland forsiktig.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 274,18 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 38,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,26 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,84.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Gresk bondesalat 3.

Gresk bondesalat 3


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 04.04.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

3 tomater i skiver
1 agurk i skiver
1 løk i skiver
2 grønne paprika i halve skiver
2,5 dl oliven. Grønne eller svarte.
200 g fetaost
1 1/4 dl olje
litt vineddik
oregano, salt og pepper



Fremgangsmåte

Legg tomat, agurk, løk og paprika i en skål.
Salte. pepre og strø over oregano.
Legg på oliven og feta osten i skiver eller i terninger.
Hell over olje og vineddik.

Denne salaten kan serveres alene som en alternativ middag med brød eller som tilbehør til feks stekt kylling.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 141,89 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,88.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:642







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.