Tjølling (NW): På ti år har vi tredoblet forbruket av fersk, grønn asparges. Nå er den norske aspargesen moden.
Den norske aspargessesongen varer bare til sankthans. Etterspørselen er større enn produksjonen. Derfor importeres det asparges fra land sør i Europa.
– Norsk asparges er luksusmat, og dyktige produsenter og kokker har vært fødselshjelpere som har bragt fersk asparges inn i norske hjem, sier informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
For ti år siden spiste vi 579 tonn fersk grønn asparges her i landet. I fjor gikk det unna 1777 tonn. På hver av oss blir det likevel bare litt over 300 gram. I land som Tyskland og Sveits spises det i gjennomsnitt halvannet kilo fersk asparges per innbygger i sesongen.
Sjekk kvaliteten
På Aspargesgården i Tjølling i Vestfold pakkes tusenvis av bunter asparges til butikker og restauranter. Asparges er den grønnsaken som kommer aller først om våren, og det er selve skuddet som stikker opp av bakken som nennsomt høstes for hånd.
– Det er ingen enkel produksjon å drive i Norge. Vi ligger helt i grenseland for hvor langt nord man kan dyrke asparges, men den norske aspargesen blir veldig aromatisk og mild i smaken. Den er sprø og helt fersk når du kjøper den i butikken, sier produsent Trygve Tvedten.
Han gir følgende tips når du skal kjøpe asparges;
– Toppen skal være sammenklemt. Stengelen skal være spenstig og fylt med saft. Sjekk bunnen på stengelen, den skal også være fin og frisk. Er den det, kan du praktisk talt spise hele stilken.
Det beste er når den får stå oppreist i kjøleskapet med et fuktig håndkle surret rundt stenglene. Og den bør spises så raskt som mulig.
Anvendelig grønnsak
Fersk asparges kan spises rå i salater, forvelles, grilles, friteres, stekes og kokes. Det er viktig at den ikke blir helt gjennomkokt, men beholder sprøheten. Et par-tre minutters oppkok er nok.
– Asparges er et måltid i seg selv, gjerne med litt salt og olivenolje. Som tilbehør til spekemat og potetsalat er den ypperlig, eller på middagstallerkenen til kjøtt, fisk eller fugl. Asparges er gourmetmat på sitt ypperste, sier Britt Kåsin.
Romerne kultiverte asparges
Aspargesplanten er en staude som lever under jorden i opptil 15 år. Første avling høstes etter to år. Etter hvert vokser røttene seg flere meter lange, og man kan høste fra samme plante i mange år. Den største utfordringen er å holde ugresset unna.
– Temperaturen i jorda avgjør når planten begynner å spire. På grunn av kjølige maidager ble sesongen en uke forsinket i år, sier Trygve Tvedten.
– Plutselig vokser aspargesen med rekordfart, hele 12 centimeter på 24 timer. Da er den moden for innhøsting.
Hver eneste stengel skjæres for hånd på jordet. Så kvalitetssorteres stenglene, de vaskes og pakkes i bunter. Alt er håndarbeid.
Asparges er en gammel kulturplante som er dyrket siden romertiden. I dag foregår produksjonen over store deler av verden. Grønn asparges vokser og høstes over bakken, mens hvit asparges vokser og høstes under bakken.
– Nå er den norske aspargessesongen her, forsikrer produsent Tvedten.
Frisk asparges med sitron-hollandaise
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
09.02.2022Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Astrid HalsIngredienser
600 g grønn frisk asparges
2 ts salt
Sitron-hollandaise:
250 g smør
3 stk. eggeplomme
saften av 0,5 stk. sitron
ca. 1 ss revet appelsinskall
Asparges finnes i både hvit, lilla og grønn variant. Denne retten kan være en flott forrett eller hvis du bare har lyst på noe godt. Litt oppskåret skinke eller noen stekte baconbiter er kjempegodt til denne retten, men ikke nødvendig.Fremgangsmåte
Ha rikelig med vann i en kjele sammen med salt og la det koke opp.
Rens asparges, ta bort den nederste delen av stilken som er treen.
Kok aspargesen i ca. 5 minutter. Anrett på tallerkener.
Ha smør i en kjele og la det smelte ved svak varme.
Ha eggeplommer i en foodprosessor sammen med sitronsaft og appelsinskall. La maskinen gå ca. 10 sek. Skru hastigheten ned og hell i det noe avkjølte smøret mens maskinen går. Sausen vil bli tykk, men pass på så den ikke skiller seg.
Hold sausen varm og hell den over aspargesen ved servering.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
227,63 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,54 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
23,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,91.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Grillet laks med nye poteter og grønne asparges
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
28.09.2014Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
4 pene stykker laksefilet ca. 500 g
1 kg nye kokte poteter
1 bunt. lettkokte friske grønne asparges
Skall og saft fra 2 limefrukter
saften av 1 sitron
saften av en appelsin
1 dl olje
4 ss. soyasaus
350 g smelteost
1.5 dl Creme Fraiche
salt og pepper
hakket purreløk
Grillet laks er jo en slager. Kan og tilberedes i ovnen eller til nød i en grillpanne.
PS: Sausen er bare nydelig!Fremgangsmåte
Marinade
Skall og saft limefrukter, sitron, appelsin røres sammen med olje og soyasaus.
Smelte-dip-saus
Smelteost røres med creme fraiche og smakes til med salt, pepper og hakket purreløk.
Laksen marineres 1/2-1 time i kjøleskapet. Grillen pensles med olje, før fisken has på. Grillen skal være godt varm, og fisken skal ligge med skinnsiden ned. Etter ca. 5 min. vendes fisken forsiktig og grilles ca. 5 min. til. Laksen er ferdig, når kjøttet er fast. Laksen anrettes med skinnsiden ned.
Server dampende varme nykokte poteter og grønne asparges til.
Den marinerte laks kan og pensles med olje og legges i et ildfast fat, med skinnsiden ned. Bakes i ovnen ved 200° C i 10-15 min. til den er fast i kjøttet.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
164,62 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
7,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
11,88 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,16.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Aspargessuppe med tomat og sprøstekt spekeskinke
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
15.06.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
1 bunt friske grønne asparges
2 ts salt
1 ts sukker
1/2 liter vann/buljong
2 dl fløte
1 dl melk
1/2 ts kvernet sort pepper
2 tomater
8 skiver spekeskinke
Denne er aktuell nå på forsommeren.
Hjemmelaget aspargessuppe er utrolig smakfullt og delikat! Sammen med små terninger av tomat og stekt spekeskinke er dette en raffinert, men enkel forrett eller en nydelig middagssuppe.Fremgangsmåte
1. Skjær av de nederste 2 cm av aspargesen. Skrell så den nederste tredjedelen. Del så aspargesen i biter på ca 1 cm. Kok opp i vann/buljong, melk og fløte. La det koke i 6 minutter. Ta så ut 1/3 av aspargesen.
2. Ha innholdet i foodprocessoren, og kjør til du har fått en glatt og fin konsistens. Ha tilbake i kjelen, og hold varmt.
3. Del tomatene i båter, ta ut innmaten, og skjør tomatkjøttet i små terninger, som du blander med den 1/3 delen av aspargesen som du tok ut av suppa.
4. Stek skivene med spekeskinke i panna til de har fått en gyllen farge, og er sprøe og gode.
5. Anrett så en spiseskje med tomat og asparges i hver suppetallerken, hell varm suppe rundt, og på toppen legger du 2 skiver med spekeskinke.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
81,46 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,85 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,46 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,54.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Aspargessuppe hjemmelagd
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
10.11.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Elsa's hjemmesideBildet er tatt av
Mat.noIngredienser
Ca. 500 g asparges, gjerne en blanding av hvite og grønne stilker
11 dl vann
2 ss smør
2 ss hvetemel
2 terninger grønnsakbuljong
2 ½ dl kremfløte eller lettfløte
2 eggeplommer
litt hvit pepper
Fremgangsmåte
Dette er kanskje den mest delikate av alle supper, også en av de enkleste. En ypperlig måte å bruke asparges som ikke er helt stiv og strunk i stilken.
Stell og kok aspargesen i 11 dl vann og la den koke til den er mør. Bruker du både hvite og grønne stilker, lar du de hvite koke i ca. 15 minutter før du legger i de grønne. La stilkene renne av og skjær dem i små biter, spar noen grønne topper til garnityr. Løs buljongterningene opp i kokekraften.
Smelt smøret forsiktig i kjelen og rør inn mel. Spe med kraften under omrøring. La koke i ca. 5 minutter. Rør inn fløten. Pisk inn eggeplommene og tilsett aspargesbitene. Varm suppen opp til kokepunktet under omrøring og trekk kjelen fra platen like før det begynner å koke. Smak til med hvit pepper og litt salt om det trengs. Fordel suppen i varme tallerkener og garnér med grønne topper.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
74,08 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,6 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
6,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,05.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2462