Nå kommer bærene. vær forberedt.


Oppdatertdato: 2025-07-07 Tema: Bær Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Vi har allerede noen få modne jordbær i hagen, bringebær både røde og blå, + stikkelsbær som snart er modne. I år har vi også tredje år med blåbær og bjørnebærbusker som vokser fort (og som er modne mye senere), men ingen solbær eller rips. Og kanskje har andre noen mer sjeldne bær, så man kan jo da være forberedt med noen enkle oppskrifter. Kirsebær er og modne nå og de er populære hos undertegnede, selv om vi ikke har i hagen. I området rundt her fins det flere steder med ville kirsebær.
I løpet av sommeren lager vi som regel noen glass med syltetøy, litt forskjellig av jordbær og ellers bruker vi bær som dessert og i sommerdrinker. Her er noen ideer med allergener og næringsinnhold:

Annonse



Kald jordbærsuppe


Prøv også Kald jordbærsuppe.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 14.02.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Gladimat.no
Bildet er tatt av Magnus Thor Magnusson

Ingredienser

250 g friske (eller fryste) jordbær
2,5 dl sukker lake (like deler vann/sukker)
1 sitron
1 beger creme fraiche
3 ss brunt sukker
Friske bær og syltet appelsinskall (apsikat)



Fremgangsmåte

Rens bærene godt. Ha dem i en food processor sammen med sukkerlake. Kjøres godt sammen og smakes til med sitronsaft. Sil suppen. Får stå kaldt til servering.

Pisk creme fraiche til stiv krem og smak til med brunt sukker. Fordel suppen i dype tallerkener og ha et fint «egg» creme fraiche i hver. Pynt med bær og syltet appelsinskall, evt. litt pyntesjokolade og noen friske blader av mynte eller sitronmelisse.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 206,77 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 26,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,45.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Kirsebærsyltetøy 3


Prøv også Kirsebærsyltetøy 3.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 12.08.2022
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

2 ½ kg kirsebær
1 kg syltesukker


Å lage noen glass med kirsebærsyltetøy, gjør at du tar vare på høsten litt lenger. Nyt det som pålegg på brødskiva eller som en del av en deilig dessert.

Kirsebærsyltetøy øverst til venstre på bildet.


Fremgangsmåte

Fjern steinene fra kirsebærene og ha bær og sukker i en kjele.
Kok opp og fjern skummet.
La syltetøyet koke i 10 minutter.
Hell over på varme, rene glass.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 142,26 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 34,71 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,62.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Smoothies : Rødglødende styrkedrikk


Prøv også Smoothies : Rødglødende styrkedrikk.

Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 29.05.2002
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

2 beger lettyoghurt m/jordbær
1 dl solbærsaft
2,5 dl solbær, frosne
2,5 dl bringebær eller jordbær, frosne



Fremgangsmåte

Kjør de frosne bærene i en hurtighakker eller foodprosessor til ønsket konsistens. Server straks - gjerne i høye glass

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 56,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,7 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,55 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,62.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Panna cotta med bringebærsaus.

Panna cotta med bringebærsaus


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 17.09.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Sara Johannessen

Ingredienser

4,5 stk. gelatinplater
1 stk. vaniljestang
7,5 dl kremfløte
1,5 dl sukker

Bringebærsaus:
1 pk (225 g) frosne bringebær
100 g melis
2 ss sitronsaft


Panna cotta er en italiensk dessert basert på fløte og vanilje. Desserten er lett å tilberede og smaker veldig godt. Server den med bringebærsaus, da blir den litt syrlig og enda bedre.


Fremgangsmåte

Legg gelatinplater i kaldt vann i 5 minutter. Skyll dem godt og klem ut vannet.
Snitt vaniljestang på langs, og skrap ut vaniljefrøene.
Kok forsiktig opp fløte, sukker, vaniljestang og innholdet i den. Ta det av platen, ta ut vaniljestang, og rør inn gelatinen. Hell blandingen i seks små former eller glass. Avkjøl minst 3 timer før servering, men panna cottaen kan også gjerne lages dagen før.
Ha tinte bringebær, melis og sitronsaft i en foodprosessor, kjør til massen er glatt og sil den.
Ønsker du en mindre søt panna cotta, kan du fint redusere sukkermengden til det halve.
Server panna cottaen med litt frisk bærsaus og eventuelt litt friske bær. Kan lages 1-2 dager før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 295,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 20,81 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 22,56 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,58.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Frisk jordbær milkshake 1.

Frisk jordbær milkshake 1


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 24.08.2006
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Alletiders kogebog
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

6 dl. melk
3 dl. jordbær
1 ts. sukker
4 kuler vanilje-is


Enkel jordbær milkshake med en dash syltetøy oppi. Siden jordbær er tilgjengelig hele året er det mulig å lage milkshaker hele tiden! Og vi hadde en stor boks vaniljeis i fryseren som er blitt stående. Som dere ser av bildet smakte vi til med en stor skje surt syltetøy. Dvs jeg lagde stikkelsbærsyltetøy her tidligere og noe av det ble veldig surt, men denne komboen passer fint sammen med den søte isen.


Fremgangsmåte

Rør melk, jordbær, sukker og is godt sammen i en blender. Spar noen jordbær til pynt. Hell blandingen opp i høye glass - og husk å ha sugerør i glasset. Servér milkshaken med det samme.

Tips:
Tilsett evt. litt ekstra vanilje og en klatt syrlig syltetøy

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 90,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,67 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,43 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,47.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Friske sommerbær med dipp.

Friske sommerbær med dipp


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 08.10.2006
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

1 kurv jordbær
1 pk. bringebær
4 stk. nektarin
300 g grønne druer
½ stk. vannmelon
3 dl vaniljekesam
100 g sjokolade



Fremgangsmåte

Skyll og del frukten i mindre biter og anrett på fat. Smelt sjokoladen i vannbad. Ha smeltet sjokolade og kesam i små skåler og sett alt på bordet. La gjesten forsyne seg selv.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 73,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,38 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,4 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,72.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Strawberry Margarita.

Strawberry Margarita


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 26.05.2004
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Bakgården Bar
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

4-5 friske jordbær
3.5 cl tequila
1.5 cl cointreau
2 ts melis

Is
Ett jordbær til pynt



Fremgangsmåte

Kjør jordbær, tequila, cointreau og melis fort i mikseren. Tilsett så is til passende slush konsistens. Prøv deg frem forsiktig.
Helles i cocktailglass og pynt med ett jordbær. Drikk med sugerør. Meget god, men det er ett must med friske norske jordbær.

Oppskriften kommer fra Bakgården Bar i Kristiansand

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 114,18 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,61 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 18,49.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pannacotta med bærmousse.

Pannacotta med bærmousse


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 17.09.2014
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Alletiders kogebog
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

3/4 l kremfløte
75 g sukker
kornene fra en vaniljestang
4 blader gelatin

Bærmousse:
300 g friske el. frosne jordbær el. bringebær
sukker


Pannacotta med forskjellige bær er bare nydelig.


Fremgangsmåte

Fløte, sukker og vaniljekorn kokes noen få minutter. Gelatin has direkte i den kokende fløte, og skal altså ikke stå i bløt først.
Pisk i gryten til gelatinen er smeltet. Fløtedesserten fordeles i 4 porsjonsskåler eller glass. Settes kaldt. Serveres med blendede bær smakt til med sukker og pyntes med sjokolade, valnøtter el. bær.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 271,23 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,29 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 24,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,74.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Byggkrem med bærkompott.

Byggkrem med bærkompott


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 13.06.2009
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Brodogkorn.no

Ingredienser

2 dl bygg, helkorn (byggryn)
ca. 4 dl vann
1 dl mandler
3 dl kremfløte
2 ss sukker
2 ts vaniljesukker

Kompott:
1 stk pakke dypfryste bjørnebær (ca. 350g) eller andre bær
4 ss sukker
1 – 2 ts potetmel


Byggrynskrem med bærkompott er et godt og sunt alternativ til riskrem. Byggryn har en fin, nøtteaktig smak som egner seg godt til kremdessert


Fremgangsmåte

Kok byggryn med vann i 35 minutter. Hell grynene i sil eller dørslag og skyll dem under kaldt vann. La renne godt av.

Varm stekeovnen til 180 °C. Legg mandlene på rist midt i ovnen, la stå i 10 minutter. Pass på så de ikke blir brent. Avkjøl mandlene før de grovhakkes.

Kompott:
Gi bærene et forsiktig oppkok sammen med sukker. Rør inn potetmelsjevning, la det såvidt komme en kokeboble, og trekk kjelen fra varmen. Kompotten kan serveres varm eller avkjølt.

Pisk fløte med sukker og vaniljesukker til myk, ikke hard krem. Vend inn byggryn og hakkede mandler. Server byggrynskrem og kompott hver for seg, eller fordel begge deler i porsjonsskåler

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 178,21 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,69 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,52.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Saftig bærkake.

Saftig bærkake


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 14.10.2010
Denne retten tar ca 50 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

200 g smør
3 dl sukker
4 stk egg
1 dl melk
4 ½ dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
ca. 2 dl blåbær , evt. Solbær, bringebær eller jordbær


Denne bærkaken er svært saftig og god. Vi har foreslått blåbær, men egentlig kan alle typer bær brukes.


Fremgangsmåte

1. Pisk smør og sukker lyst og luftig. Rør inn ett og ett egg. Tilsett melken vekselsvis med mel iblandet bakepulver og vaniljesukker.
2. Fordel røren i en bakepapirkledd, liten langpanne. Dryss over bærene (evt. frosne bær trenger ikke å tine først). Stek kaken ved 175 °C i 30-35 minutter.
3. Dryss eventuelt melis over kaken når den er avkjølt.
Kaken er svært saftig og smakfull. Den er også fin å fryse.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 338,22 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 39,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 17,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,08.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Stikkelsbærsyltetøy hjemmelaget.

Stikkelsbærsyltetøy hjemmelaget


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 26.10.2018
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Brodogkorn.no
Bildet er tatt av Nadin Martinuzzi

Ingredienser

1 kg røde og gule stikkelsbær, renset
700-750 g sukker


Ristet brød med hjemmelaget stikkelsbærsyltetøy og et glass melk er nydelig til kveldsmat eller frokost.


Fremgangsmåte

Ha renset bær og sukker i en stor kjele med plass til å røre rundt. Start på middels varme. Sukkeret skal løses opp før syltetøyet koker. Kok opp under omrøring så det ikke brenner seg. Mengden sukker i syltetøyet kan justeres etter smak og behag.

La syltetøyet småkoke i 20 minutter, eller i omtrent 15 minutter om bærene er godt modne.

Det vil under koketiden komme en del skum til overflaten. Fjern skum ved hjelp av en skje eller hulløse.

Fyll kokvarmt stikkelsbærsyltetøy på varme, sterile glass med lufttette lokk. Bruk gjerne en vid trakt når du heller over hvis du har. Sett straks på lokk, merk med innhold og dato.

La syltetøyglassene stå på kjøkkenbenken natten over for å kjøles ned til romtemperatur. Oppbevares mørkt og kjølig.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 192,08 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 45,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,34 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,44.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Paprika-bringebærmarmelade.

Paprika-bringebærmarmelade


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 19.09.2017
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

500 g rød paprika, renset vekt
200 g dypfryste bringebær
Saft og skall av 1 ubehandlet sitron
500 g Dansukker Syltesukker


Enda en uvanlig kombinasjon. Paprika med bringebær høres, vel interessant ut.


Fremgangsmåte

Skåld paprikaen og fjern skallet. Fjern kjernene. Bland paprikaen. Bland alle ingrediensene i en gryte, og la det koke i ca. 5 minutter.
Skum godt av. Hell over på varme, rene glass.
Sett på lokk. Oppbevar mørkt og kjølig. Marmeladen er god til ost.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 170,7 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 40,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,99.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Dronning Maud dessert.

Dronning Maud dessert


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 22.10.2003
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Mat.no
Bildet er tatt av Sara Johannessen

Ingredienser

5 stk. eggeplomme
5 ss sukker
5 stk. gelatinplater
6 dl kremfløte
0,5 dl portvin
200 g mørk kokesjokolade , revet
150 g friske bringebær


Desserten blir også kalt Dronning Mauds pudding, Dronning Mauds fromasj og Haugesunddessert. Den ble første gang laget til dronning Mauds og kong Haakons besøk i Haugesund under signingsferden i 1906. Tradisjonelt ble det bare brukt kokesjokolade, men vi flotter oss med friske bringebær også.


Fremgangsmåte

Pisk eggeplommer og sukker til tykk eggedosis.
Bløtlegg gelatinplatene i litt kaldt vann i ca 5 minutter. Klem ut vannet og smelt gelatinen forsiktig i en liten kjele på lav varme. Hell den smeltede gelatinen i eggedosisen mens du visper.
Visp fløten til krem og bland den med eggedosisen. Smak til med portvin.
Legg krem og revet sjokolade lagvis i porsjonsglass eller i en vakker glassbolle. Sett kaldt i minst 4 timer.
Server med tynne kakeruller, kransekaker eller andre småkaker.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 329,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 17,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 26,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,96.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3225
Grillmat.Stekepanne.
Kjøttkaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.