Vi har allerede jordbær i hagen, solbær er snart modne og det samme gjelder rips, kirsebær og bringebær. Og så de beste som er stikkelsbær blir snart spiselige. Og kanskje har man noen andre mer sjeldne bær, så man kan jo da være forberedt med noen enkle oppskrifter.
I løpet av sommeren lager vi som regel noen glass med syltetøy, grøt av jordbær og ellers bruker vi bær som dessert og i sommerdrinker. Her er noen ideer med allergener og næringsinnhold:
Kald jordbærsuppe
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
14.02.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Gladimat.noBildet er tatt av
Magnus Thor MagnussonIngredienser
250 g friske (eller fryste) jordbær
2,5 dl sukker lake (like deler vann/sukker)
1 sitron
1 beger creme fraiche
3 ss brunt sukker
Friske bær og syltet appelsinskall (apsikat)
Fremgangsmåte
Rens bærene godt. Ha dem i en food processor sammen med sukkerlake. Kjøres godt sammen og smakes til med sitronsaft. Sil suppen. Får stå kaldt til servering.
Pisk creme fraiche til stiv krem og smak til med brunt sukker.
Fordel suppen i dype tallerkener og ha et fint «egg» creme fraiche i hver. Pynt med bær og syltet appelsinskall, evt. litt pyntesjokolade og noen friske blader av mynte eller sitronmelisse.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
206,77 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
26,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
10,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,45.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Kirsebærsyltetøy 3
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
06.08.2016Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
2 ½ kg kirsebær
1 kg syltesukker
Å lage noen glass med kirsebærsyltetøy, gjør at du tar vare på høsten litt lenger. Nyt det som pålegg på brødskiva eller som en del av en deilig dessert.
Kirsebærsyltetøy øverst til venstre på bildet.Fremgangsmåte
Fjern steinene fra kirsebærene og ha bær og sukker i en kjele.
Kok opp og fjern skummet.
La syltetøyet koke i 10 minutter.
Hell over på varme, rene glass.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
142,26 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
34,71 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,62.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Smoothies : Rødglødende styrkedrikk
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
29.05.2002Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
2 beger lettyoghurt m/jordbær
1 dl solbærsaft
2,5 dl solbær, frosne
2,5 dl bringebær eller jordbær, frosne
Fremgangsmåte
Kjør de frosne bærene i en hurtighakker eller foodprosessor til ønsket konsistens. Server straks - gjerne i høye glass
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
56,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,7 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,55 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,62.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Frisk jordbær milkshake 1
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
24.08.2006Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Alletiders kogebogBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
6 dl. melk
3 dl. jordbær
1 ts. sukker
4 kuler vanilje-is
Enkel jordbær milkshake med en dash syltetøy oppi. Siden jordbær er tilgjengelig hele året er det mulig å lage milkshaker hele tiden! Og vi hadde en stor boks vaniljeis i fryseren som er blitt stående. Som dere ser av bildet smakte vi til med en stor skje surt syltetøy. Dvs jeg lagde stikkelsbærsyltetøy her tidligere og noe av det ble veldig surt, men denne komboen passer fint sammen med den søte isen.Fremgangsmåte
Rør melk, jordbær, sukker og is godt sammen i en blender. Spar noen jordbær til pynt. Hell blandingen opp i høye glass - og husk å ha sugerør i glasset. Servér milkshaken med det samme.
Tips:
Tilsett evt. litt ekstra vanilje og en klatt syrlig syltetøy
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
90,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,67 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,43 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,47.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Friske sommerbær med dipp
Antall porsjoner =
6Dato lagt inn eller oppdatert
08.10.2006Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
1 kurv jordbær
1 pk. bringebær
4 stk. nektarin
300 g grønne druer
½ stk. vannmelon
3 dl vaniljekesam
100 g sjokolade
Fremgangsmåte
Skyll og del frukten i mindre biter og anrett på fat. Smelt sjokoladen i vannbad. Ha smeltet sjokolade og kesam i små skåler og sett alt på bordet. La gjesten forsyne seg selv.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
73,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,38 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,4 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,72.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pannacotta med bærmousse
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
17.09.2014Denne retten tar ca
60 min + å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Alletiders kogebogBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
3/4 l kremfløte
75 g sukker
kornene fra en vaniljestang
4 blader gelatin
Bærmousse:
300 g friske el. frosne jordbær el. bringebær
sukker
Pannacotta med forskjellige bær er bare nydelig.Fremgangsmåte
Fløte, sukker og vaniljekorn kokes noen få minutter. Gelatin has direkte i den kokende fløte, og skal altså ikke stå i bløt først.
Pisk i gryten til gelatinen er smeltet. Fløtedesserten fordeles i 4 porsjonsskåler eller glass. Settes kaldt. Serveres med blendede bær smakt til med sukker og pyntes med sjokolade, valnøtter el. bær.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
271,23 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,29 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
24,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,74.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Strawberry Margarita
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
26.05.2004Denne retten tar ca
1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Bakgården BarBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
4-5 friske jordbær
3.5 cl tequila
1.5 cl cointreau
2 ts melis
Is
Ett jordbær til pynt
Fremgangsmåte
Kjør jordbær, tequila, cointreau og melis fort i mikseren. Tilsett så is til passende slush konsistens. Prøv deg frem forsiktig.
Helles i cocktailglass og pynt med ett jordbær. Drikk med sugerør. Meget god, men det er ett must med friske norske jordbær.
Oppskriften kommer fra Bakgården Bar i Kristiansand
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
114,18 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,61 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 18,49.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Paprika-bringebærmarmelade
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
19.09.2017Denne retten tar ca
10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
DansukkerBildet er tatt av
DansukkerIngredienser
500 g rød paprika, renset vekt
200 g dypfryste bringebær
Saft og skall av 1 ubehandlet sitron
500 g Dansukker Syltesukker
Enda en uvanlig kombinasjon. Paprika med bringebær høres, vel interessant ut.Fremgangsmåte
Skåld paprikaen og fjern skallet. Fjern kjernene. Bland paprikaen. Bland alle ingrediensene i en gryte, og la det koke i ca. 5 minutter.
Skum godt av. Hell over på varme, rene glass.
Sett på lokk. Oppbevar mørkt og kjølig. Marmeladen er god til ost.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
170,7 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
40,97 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,99.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Stikkelsbærsyltetøy hjemmelaget
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
26.10.2018Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Brodogkorn.noBildet er tatt av
Nadin MartinuzziIngredienser
1 kg røde og gule stikkelsbær, renset
700-750 g sukker
Ristet brød med hjemmelaget stikkelsbærsyltetøy og et glass melk er nydelig til kveldsmat eller frokost.Fremgangsmåte
Ha renset bær og sukker i en stor kjele med plass til å røre rundt. Start på middels varme. Sukkeret skal løses opp før syltetøyet koker. Kok opp under omrøring så det ikke brenner seg. Mengden sukker i syltetøyet kan justeres etter smak og behag.
La syltetøyet småkoke i 20 minutter, eller i omtrent 15 minutter om bærene er godt modne.
Det vil under koketiden komme en del skum til overflaten. Fjern skum ved hjelp av en skje eller hulløse.
Fyll kokvarmt stikkelsbærsyltetøy på varme, sterile glass med lufttette lokk. Bruk gjerne en vid trakt når du heller over hvis du har. Sett straks på lokk, merk med innhold og dato.
La syltetøyglassene stå på kjøkkenbenken natten over for å kjøles ned til romtemperatur. Oppbevares mørkt og kjølig.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
192,08 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
45,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
0,34 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,44.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Saftig bærkake
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
14.10.2010Denne retten tar ca
50 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
200 g smør
3 dl sukker
4 stk egg
1 dl melk
4 ½ dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
ca. 2 dl blåbær , evt. Solbær, bringebær eller jordbær
Denne bærkaken er svært saftig og god. Vi har foreslått blåbær, men egentlig kan alle typer bær brukes.Fremgangsmåte
1. Pisk smør og sukker lyst og luftig. Rør inn ett og ett egg. Tilsett melken vekselsvis med mel iblandet bakepulver og vaniljesukker.
2. Fordel røren i en bakepapirkledd, liten langpanne. Dryss over bærene (evt. frosne bær trenger ikke å tine først). Stek kaken ved 175 °C i 30-35 minutter.
3. Dryss eventuelt melis over kaken når den er avkjølt.
Kaken er svært saftig og smakfull. Den er også fin å fryse.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
338,22 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
39,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
17,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,08.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3225