
Hver nordmann handler hvert år 19,70 kilo sjømat for å spise hjemme. Torsken fortsetter sin suksess på norske middagsbord, og for første gang på ti år spiser vi mer fersk enn fryst fisk.
Nordmenn handlet sjømat for 7,6 milliarder kroner i fjor, og 95 prosent av befolkingen la sjømat i handlekurvene i fjor. Det viser Norges sjømatråds årlige rapport over hvor mye sjømat nordmenn kjøper for å spise hjemme. Hver nordmann handlet i snitt 19,7 kilo sjømat i fjor.
– Vi handler sjømat oftere enn før, og litt mindre hver gang vi handler, fordi fisken har blitt tilgjengelig i porsjonspakninger. Vi ser en fortsettelse på trenden hvor nordmenn kjøper den fisken de spiser og spiser den fisken de kjøper. Det betyr konkret at vi kjøper og spiser mye fileter, og mindre hel fisk og farseprodukter, sier Lisbeth Bjørvig Hansen, som er markedssjef for det norske markedet i Norges sjømatråd.
Alle spiser fisk
95 prosent av Norges befolkning la sjømat i handlekurven i fjor. Hver norske husstand handlet i snitt sjømat 57 ganger i løpet av fjoråret, for å spise hjemme. Det er torsk – helst fersk – som nå erobrer norske middagsbord.
Torsk vokser
Nordmenn spiste nesten 10 prosent mer torsk i fjor enn året før. I 2014 spiste vi 41 prosent mer fersk torsk enn i 2013. Til sammen spiste den norske befolkningen drøye 15.000 tonn torsk i 2014.
– Helt sentralt når nordmenn skal sett sammen sin middagsmeny, enten det skjer i butikken samme dag eller på litt lengre sikt, er at det må gå raskt og være lettvint i en travel hverdag. De siste årene har også torsk blitt tilbud i flere forbrukervennlige pakninger, slik laksen gjorde det for noen år siden. Dermed opplever torsken alle fordeler av at laksen, i samme forbrukervennlige format, allerede i flere år har lært nordmenn nye middagsvaner, sier Bjørvig Hansen.
Mer fersk enn fryst
Ikke siden 2004 har nordmenn handlet mer fersk enn fryst sjømat, men i fjor skjedde det igjen. Mens nordmenn kjøpte 14 prosent mer fersk sjømat i 2014, kjøpte de 18 prosent mindre fryste produkter.
Fisk og grønnsaker i form
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
22.04.2007Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Norges sjømatrådBildet er tatt av
Norges sjømatrådIngredienser
700 g lettsaltet torsk
3 - 4 skiver brød uten skorpe
2 tomater i skiver
½ squash i skiver
1 liten purre
150 g brokkoli
grovmalt pepper
ev litt frisk dill
1 ss smør
3 ss vann
100 g revet Norvegia ost
Fremgangsmåte
Sett stekeovn på 225 grader.
Skjær torsken i serveringsstykker. Smør en ildfast form og dekk bunnen med brødskiver. Legg skiver av squash og tomater over brødet og dryss litt salt over.
Legg fisken over grønnsakene. Hell på vann, fordel smøret over fisken og dekk formen med aluminiumsfolie. Bak fisken midt i ovnen til den er ferdig, ca 15 minutter.
Fjern folien, øk varmen og dryss ost over fisken. La den stå til osten begynner å smelte og få farge. Server retten med brød, pasta eller kokte poteter.
Husk:
Tiden i ovnen avhenger av om grønnsakene er frosne eller nylig forvellet og om fisken er iskald.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
96,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
5,54 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,11 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 7,09.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Fiskegryte 4
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
09.03.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Grete RoedeBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
600 g torskefilet uten skinn og bein
200 g hermetiske eller frosne blåskjell uten skall
4 dl blåskjellkraft eller fiskebuljong
1 dl kaffefløte 10%
1 rød løk i tynne skiver
1 skive sellerirot i strimler
1 fennikel i strimler
1 ss olivenolje
2 hvitløksbåter, finhakket
3 ss finhakket dill
salt og nykvernet pepper
Skal vi spise mere fisk, trenger vi mange variasjonsmuligheter. Denne er spennende og lettvint, men ser ikke så fin ut:), men så smaker den bare nydelig. Vi hadde og noen reker i.
Det er utmerket å koke fisken i den sausen den skal serveres i.Fremgangsmåte
Surr løk, selleri og fennikel myke i litt olje. Tilsett hvitløk, kraft/buljong og kaffefløte og kok ca 5 minutter. Smak til med salt og pepper. Skjær fisken i biter på ca 2-3 cm og legg disse i gryten. La trekke ca 5 minutter eller til fisken er kokt, til slutt has blåskjell i. Server gryten med godt rugbrød..
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
62,05 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,97 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 8,08.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Torskegryte m/ sitron og pinjekjerner
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
02.01.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
BunnprisBildet er tatt av
Ragge StrandIngredienser
4 store poteter i tykke skiver
2 finhakkede hvitløkbåter
1 rødløk i skiver
3-4 ss olivenolje
1 dl tørr hvitvin
(eller eplenektar)
saft av 1 sitron
ca 3 dl fiskebuljong
600 g torskefilet i stykker
salt og pepper
1 dl pinjekjerner
(eller hakkede peanøtter uten salt)
ca 12 cherrytomater
persille
Fremgangsmåte
Stek først potetskivene, tilsett løk og
hvitløk i oljen. Løken skal bli blank, ikke brun.
Hell på vin (eplenektar), sitronsaft og buljong.
La det få småkoke under lokk i ca 10 minutter.
Legg fiskestykkene i og la dem dampe
under lokk 7-8 minutter. Rist pinjekjernene
i en tørr teflonpanne. Del tomatene
i to og la dem bli varme i pannen.
Anrett alt i store, dype tallerkener.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
83,52 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
6,05 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,46 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 6,11.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2987