Det er mange mennesker som følger en av de flere vegetarianer typene. Og jeg merker at dette blir mer og mer populært hos mine lesere. Det fins normalt 3 forskjellige typer vegetargrupper. Men det er flere som er litt mer spesielle, men kan gå under begrepet vegetarianer.
Alle mine oppskrifter blir nå definert mht til vegetar, veganer på 2 forskjellige måter.
- Den eldre metoden er at nede på oppskriften (under sett karakter) står den forhåndsdefinerte typen som jeg selv fysisk velger når en oppskrift legges inn. Det er veganer, laktovegetarianer, ovo vegetarianer og ovo/lakto vegetarianer, samt ikke vegetar. Siden jeg må legge denne inn manuelt så er det ikke alltid at denne verdien er der.
- Den andre metoden er at alle ingredienser er forhåndsdefinert med en verdi fra 0 til 4. Hvor 0 er ikke vegetarianer og 1 er veganer,2 lakto, 3 ovo og 4 lakto/ovo. Disse står og på oppskriften men er satt som enten ikke vegetarianer eller vegetarianer. Egentlig fordi dette var vrient å skille og for å gjøre det enklere. Når jeg legger inn ingredienser på en oppskrift vil denne vises automatisk. Jeg vil senere prøve å lage en måte å søke etter disse på, men foreløpig er det på prøvestadiet.
Først de forskjellige typene med en enkel forklaring
- Veganer: Et kosthold som ikke inneholder noen som helst matvarer av animalsk opprinnelse. All slags kjøtt, fisk, insekter, honning, egg, melkeprodukter, ost osv. + at de ekte veganere ikke bruker animalske produkter som lær, skinn, hår ol + mat som er fremstilt ved hjelp av animalske produkter. Til og med tilsetningsstoffer skal ikke være animalske. Vær obs her mht gelatin for eksempel. Veganere har og undergruppe som heter raw food. Dvs at all mat spises rått. + en ekstrem versjon som bare spiser frukt og bær.
- Lakto-Vegetabilsk kost: Her inngår melk og melkeprodukter + for eksempel ost, yoghurt ++.
- Ovovegetabilsk kost: Her kan man innta alle produkter av egg eller med eggprodukter
- Lakto/ovo vegetabilsk: Her kan man innta både melk og eggprodukter
- Pesce/a/o terianere: Spiser fisk og annen sjømat, men ikke kjøtt Noen av disse kan og spise melkeprodukter og egg. Jeg har sett 3 stavemåter på navnet. Pesce, pesca og pesco.
- Fruktianere: En ekstrem versjon av veganer hvor det gjelder ikke å ta livet av noe som helst, dvs at plantene ikke skal drepes som man eks gjør med rotgrønnsaker. Spiser bare frukt, og bær, + at mange og spiser nøtter og frø.
- Fleksitarianer: Er de som er deltids vegetarianere. Spiser kjøtt og fisk innimellom, men for eksempel har dager i uka uten kjøtt, fisk ol. Populært.
- Andre mer religiøse grupper som spiser mat etter religion, og flere som etter egen overbevisning spiser spesiell mat.
- Til slutt fins det friganister: De som ikke kaster mat og som samler mat i søpla. Er i protest mot dagens sløseri samfunn men og pga økonomi. Her kan jeg være til dels enig, for vi kaster for mye mat. Vi har for mye penger og kjøper alt for mye.
Mangel av næringsstoffer ved vegansk kosthold
Når man ikke spiser kjøtt, fisk ol er det fare for å få mangel på noen vitaminer. Bla A, D og B12. Også noen mineraler kan man få for lite av, som Jod og Selen.
Opptak av vitaminer er til dels avhengig av fett i maten du spiser og ved lite fettholdig mat, får man samtidig tatt opp lite av forskjellige vitaminer.
Her er det å anbefale å bruke vitamintilskudd, eller være veldig bevisst på hva man spiser. Noen matvarer letter opptak av vitaminer ol.
Jeg anbefaler å lese seg opp på nett og høre med andre som lever ett vegansk liv, får å få tips og ideer for både vitaminer og mineraler.
Grunner til å leve vegetarisk
Folk som lever vegetarisk har ofte flere grunner for dette.
- Etisk og ideologisk. Mange ser det som en livsstil for å selv finne fred og bidra til en bedre verden. Og syns det er etisk uforsvarlig å ta livet av dyr for å spise dem.
- Klima og natur. Flere bruker klima som grunn. Slik at våre landbruksområder ikke brukes til å lage kjøtt, men at vi spiser mat tidligere i matkjeden. Som da vil spare klima og natur.
- Egen helse. Mange mener at en vegetar kost vil gjøre at din egen kropp føler seg bedre og at man unngår sykdommer, da særlig livsstil sykdommer. Dette vil gjøre at vi sparer samfunnet.
- Og bidra til bedre dyrevern og bedre forhold for dyr ved å ikke oppdrette dem for slakt. Ved å velge å spise vegetarisk, vil en bidra til en bedre verden for oss alle.
- Som en liten apropos: Vi som mennesker har ett fordøyelsessystem som er beregnet fra begynnelsen til å være ganske altetende. Dvs lagd for å spise både animalske og plante matvarer. Dette ligner en del på grisen sitt system og vi vet jo at de er altetende.
Tips
Prøv å leve på vegetarkost noen dager. Du vil antakelig oppdage at det er mye lettere enn du kanskje trodde! Forsøk deg på en vegetarrett neste gang du er ute og spiser, og du vil bli overrasket over hvor godt det smaker. Eller stikk innom en helsekostforhandler og prøv noen av deres mange ferdiglagede vegetarretter. Du vil garantert bli en smaksopplevelse rikere!
Om du ikke vil prøve en uke så prøv for eksempel 1 dag i uka uten kjøtt/fisk. Kanskje du føler deg bedre og kan senere utvide til 2.
Det er kjent at vegetarkjøkkenet er blant de beste i verden i mange land. Se bare på mat fra Østen, hvor det er ett utall av vegetariske retter.
Finne vegetarretter på mine nettsider
Først en enkel startside med de oppskriftene som er forhåndsdefinert.
vegetar start.
Jeg vil anbefale å bruke
diett/allergi søk, som er spesial lagd for søk i basen etter retter som ikke har en spesifisert ingrediens i seg. Dvs at du kan velge bort kjøtt, fisk ol. Dette søket er ett enkelt søk for alle som har ingredienser de ikke tåler. br>
Jeg vil og anbefale å bruke
avansert søk. Her er det valg for de oppskrifter som er forhåndsdefinerte som bla veganer og vegetar. De er fra det eldre systemet.
Jeg har ikke skilt mellom de forskjellige typer vegetarianere i mine oppskrifter. Men definert alle som vegetarmat. Så de av dere som bruker vegankost vær OBS på dette ved valg av oppskrift.
Se under her for noen oppskrifter
Grønnsaksfajitas - Fajitas dechiles
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
17.09.2016Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat og MerBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
2 ss olivenolje
2 store løk i tynne skiver
2 fedd knust hvitløk
2 røde paprika i tynne skiver
2 grønne paprika, også i tynne skiver
4 grønne chilipepper - i tynne skiver!
1 ts frisk oregano, hakket
225 g champignon, i skiver
salt og nykvernet pepper
Tilbehør: 12 varme tortillaer, salsa og rømme
En vegetarversjon av fajitas som kommer fra Mat og Mer som eksisterer enda i Oslo. Dette er en delikatessebutikk og kafe på Bjølsen.
Når vi lagde disse fajitasene brukte vi faktisk litt av agurkene våre som ble stekt i kort tid på slutten. Vær og obs på chilien. Andre ting kan være tørkede tomater som vi også hadde i.Fremgangsmåte
Denne retten er et tips fra Hege Ingjer som er en av våre hyggelige og trofaste besøkende, både på nettet og i butikken.
Varm oljen i en stor panne, surr løk og hvitløk på middels varme i ca. 5 minutter til de er myke og gyllenbrune. Tilsett rød og grønn paprika sammen med chilipepper og oregano. Bland godt. La det hele surre i 10 minutter til alt er mørt og kokt.. Rør inn skiver med champignon og fres raskt opp i ett minutt.
Bland godt med de andre grønnsakene. Smak til med salt og pepper.Legg litt av den glovarme grønnsaksblandingen på hver varm tortilla.
Brett over eller rull sammen. Serveres rykende varme med salsa og rikelig med rømme.I følge Hege Inger får vi den beste sausen ved å blande 1 del sterk tacosaus, 2 deler mild tacosaus og 2 deler rømme. Rømmen kan med hell byttes ut med Biolayogurt, kulturmelk eller creme fresh.
Tilsett litt god olivenolje.Vi anbefaler selvsagt den salsa vi har i butikken.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
41,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,79 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,97.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Argentinsk pastasalat
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
06.08.2013Denne retten tar ca
30 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
16 nøster båndspagetti
2 dl grønne oliven delt i fire
1 rød paprika i skiver
1 grønn paprika i skiver
2 båter finhakket hvitløk
1/4 ts kajennepepper
1 ts paprikapulver
1 ts salt
11/2 ss mel
3/4 dl olivenolje
3/4 dl revet parmesan
Vi serverte denne varm. Kombinasjonen av råvarer som brukes her lager en flott smak. Man kan tilsette kjøtt eller annet til grønnsaksblandingen om en ønsker en rikere smak, men er da ikke vegetar lengerFremgangsmåte
Kok pastaen etter anvisning på pakken. Skyll den i kaldt vann og la den renne godt av seg.
Kok forsiktig oliven, paprika og hvitløk i litt vann til paprikaen er myk. Tilsett olje i grønnsakene.
Bland sammen kajennepepper, paprikapulver, salt og mel i en liten bolle. Dryss blandingen over grønnsakene, rør og la det småkoke på svak varme et par minutter. Tilsett pasta og revet parmesan og bland forsiktig.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
273,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
38,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9,26 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,84.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Chana Masala
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
08.12.2004Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kristin Grude LundBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
200 g/1 bx kikerter
1 medium løk
2 fedd hvitløk
½ bx hermetiske tomater
1 ss garam-masala
½ ts gurkemeie
1 knivsodd chilipulver (eller etter smak)
salten
skvett fløte
Chapati
250 g sammalt hvete (fin)
1-1/2 dl vann
litt salt
Vegetar indisk rett med kikerter. Kan lages både sterkere og svakere. Mer krydder eller mindre og mer fløte. Vi brukte og naan brød ved siden av som dere kan se i bakgrunnen.
Chana masala kan og brukes som siderett til andre retter, vi brukte den ved siden av tandoori chicken.Fremgangsmåte
Skjær løk og hvitløk og fres i ca ½ dl olje. Tilsett krydder og tomater,
ertene til slutt. Ha i litt fløte og ev. karri, og la det surre i ca 10
min. Serveres med chapati, nan eller ris.
Chapati
Bland mel og salt, tilsett vann. Deles i størrelser som boller og kjevles i
størrelser tilsvarende lomper. Stekes på sterk varme i tørr panne ca 1 min.
på hver side. Snu ofte.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
144,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
25,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,05.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Tomatsuppe av friske tomater
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
26.02.2014Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Mat og MerBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
1 løk
1 ss smør
1 potet i skiver
6 tomater i biter
1 laurbærblad
litt frisk basilikum eller koriander
persille
2 ss tomatpuré
1 l grønnsak-kraft
2 dl kremfløte
salt, pepper
(1 ss Roquefort)
Prøv å lage tomatsuppen fra bunnen av, enkelt og med en helt annen smak enn ferdigposer. Ekstra smak gir feks litt hvitløk, chili eller cayennepepper, creme fraiche, ekstra med urter og tilsett feks egg og pasta før servering.Fremgangsmåte
Skrell og hakk løken. La den surre i smør i en kjele. Ha i potetskiver, skoldede og grovhakkede tomater, laurbærblad, basilikum, tomatpuré og kraft. La alt koke under lokk til tomater og potet er kokt til mos. Ta ut laurbærbladet. Kjør massen i en hurtigmikser til en glatt puré. Varm den opp igjen. (og smelt eventuelt inn Roquefort - skal ikke koke!). Bland inn kremfløten og smak til med salt og pepper.
Tips ved skolding av tomater:
Snitt litt i skallet og la dem ligge i kokende vann i ca. 45 sekunder. Hell over kaldt vann. Da er det seige skinnet lett å ta av.
Denne spiser vi ofte hjemme. Populær hos barna! Tilsetter du en spiseskje Roquefort får du en nydelig forrett til hyggelige lag.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
55,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
2,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,29 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,22.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Chilensk linsesuppe
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
26.10.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Alletiders kogebogBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
4 dl røde linser
1 løg
3 fedd hviløk
1 ss olje
1/2 ts salt
14 dl.vann
4 egg
4 skiver loff
Parmesan
En god og sunn suppe som varmer godt på en kald kveld. Og som dere ser så ble min suppeskål veldig full, men det er jo bare for bildet. Så bruk en skikkelig suppetallerken og nyt.
PS: Pass på å smake til ordentlig med krydder og buljong. Linser smaker ikke mye. Selleri, purre og løk skaper mer smak. Men linser og bønner fyller godt ut i magen og blir mettende.Fremgangsmåte
Hakk løk, selleri, purre og hvitløk fint. Varm oljen i en gryte og surr løken litt først før du surrer selleri og purre litt. Ha i linser og rør. Hell over vann med buljongterninger og la det koke i ca 10-15 minutter. Smak nøye til med salt og pepper.
Kok eggene i ca 4 minutter, og rist brødskivene, skjær de i terninger.
Legg ett egg i hver tallerken, mos det og dryss over brødterninger.
Hell på suppe og dryss med parmesan. Server.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
87,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
11,08 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,96 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,87.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Pizza Margherita
Antall porsjoner =
3Dato lagt inn eller oppdatert
05.04.2014Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
2 ss olivenolje
2 dl lunkent vann
1/2 pk gjær
5 dl hvetemel
1/2 ts salt
Fyll:
250 g ferske tomater
150 g mozarellaost
2-3 ss ferskhakket basilikum eller 1 ts tørket
salt
kvernet pepper
2-3 ss olivenolje
Enkel pizza med bare ost, tomater og saus. Vi lagde den i skypanne.
Fremgangsmåte
Ha lunkent vann og olje i en bolle. Tilsett smuldret gjær, salt og mel, og elt deigen til den er glatt og smidig. Dekk deigen så med et klede og la den heve til dobbel størrelse på et lunt sted i ca 30 minutter.
Kjevle deigen til en sirkel som legges på en smurt stekeplate. Dekk bunnen med tomatskiver. Dryss på oregano, salt og pepper. Ha skiver av ost på toppen og pensle fyllet med olje.
La pizzaen heve i ca 10 minutter før den settes i varm ovn på midterste rille ved 225 C og stekes gyllen, ca 15 minutter.
Dette er den opprinnelige pizzaen fra Italia.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
202,7 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
21,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
8,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,61.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Neslesuppe
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
13.11.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Magnus Thor MagnussonIngredienser
1 1/2 liter nesler
2 ss. smør
2 ss. hvetemel
1 l. grønnsakbuljong
salt, pepper
hakket gressløk
kjørvel
kokte, halve egg
Fremgangsmåte
Nesleskudd/ blader av eldre nesler skylles
og forvelles noen minutter i kokende vann.
Ta opp neslene med hullsleiv.
Ta vare på vannet.
Hakk/mal neslene eller bruk hele nesleblader.
Smelt smøret i en stor gryte. Rør i melet og
spe med neslekraften og buljong til ca. 1 ½ liter.
Tilsett neslene.
Smak til med salt og pepper, hakket gressløk og kjørvel.
Ha 1-2 halve kokte egg i hver tallerken ved servering.
.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
32,08 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,92 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,72.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Gulrotburgere
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
16.10.2015Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
10 gulrøtter, skrellet og kuttet i biter
2 ss. olje
3 hvitløksbåter, finhakket
3 løk, kuttet i småbiter
2 selleristilker, kuttet i terninger
1 chili, kuttet i bittesmå biter
5 ss. soyasaus
1/2 hvitløkspulver
1/2 ts. basilikum
1/2 ts. paprika
1/2 ts. oregano
1/2 ts. persille
10 ss. tahin/peanøttsmør
1 dl. hvetemel
Gulrotburgere høres jo litt rart ut, men denne er slett ikke så verst. Våre ble litt myke, men smaken er der. Chilien kan byttes ut med tilsvarende mengde paprika. Og om en vil eksperiementere kan man bruke kålrabi sammen emd gulrøttene.
Her serverte vi i rundstykker, da det ikke var flere hamburgerbrød igjen.Fremgangsmåte
Dampkok gulrøttene til de er myke (ca. 15 minutter). Hell av vannet, og mos dem.
Varm opp oljen til middels varme, stek hvitløken, løken, sellerien og chilien i 7 minutter. Tilsett soyasaus, hvitløkspulver, persille og oregano, og la det hele steke til alt er mykt.
I en bolle blandes så gulrøttene, tahin/peanøttsmør og grønnsakene. Krydre etter smak, og ha i mel om deigen ikke er fast nok. Varm ovnen til 200 grader. Lag burgerne i den størrelsen du ønsker, legg dem på et smurt bakeark, og stek dem slik at de blir myke på begge sider (ca. 10-12 minutter på hver side).
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
107,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,88 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 5,01.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3388