
Når man besøker Thailand kommer man fort i kontakt med retten Pad Thai. Dette er en av de meste kjente rettene i Thailand, samt
i hele verden. Som mange andre retter er det flere måter å lage den på, men noen ingredienser går igjen.
Om Pad Thai
Pad Thai regnes nok som en nasjonalrett i Thailand, men kommer nok opprinnelig fra Vietnam. Den fikk ett oppsving før andre
verdenskrig da produksjonen av risnudler ble stimulert i Thailand. Og det er nudler som er hovedingrediensen her, sammen med
flere andre smaker og råvarer.
Hva inneholder det?
Dette er en wokstekt rett med risnudler i en saus av tamarind, fish sauce, chili og egg. Blandet med spirer, kjøtt, tofu,
peanøtter, koriander, lime osv. Det er mange varianter av denne og blandingen kan inneholde forskjellige tilsetninger. Serveres
og ofte med bananblomster som vi har prøvd samt vårløk. Pad thai kan være vegetarisk med tofu eller med kjøtt som svin og
kylling. En med skalldyr kan man og prøve. Variantene er uendelige og her er det bare ett par eksempler på oppskrifter.
Først en på den såkalte pad Thai sausen (Krydderblandingen).
Pad Thai saus
3/4 ss. Tamarind pasta oppløst i 1/4 kopp varmt vann
2 ss. Fiskesaus, + evt ekstra for smak(ikke alle liker denne)
1-3 ts. Chili saus, eller kan erstattes med 1/2 ts. Eller mer tørket knust chili eller cayenne, etter smak
3 ss. Brunt sukker
Dette røres sammen i en kopp og brukes senere.
Pad Thai med kylling
2 porsjoner Thai ris nudler, i bredder som linguini
1,5 kopper rå kyllingbryst i biter
Marinade for kylling:
1 ts. Maisenna oppløst i 3 ss. Soyasaus
4 fedd hvitløk, finhakket
valgfritt: 1-2 frisk rød chili, hakket
3 kopper ferske bønnespirer
3 vårløk i skiver
1/2 kopp frisk koriander
1/3 kopp knust eller grovt hakkede peanøtter (eller andre nøtter, som for eksempel cashewnøtter)
1/4 kopp kyllingbuljong
1/8 ts. Malt hvit pepper
vegetabilsk olje for steking, og noen limebåter
Kok opp vann, ta vekk fra platen og ha i nudler. La de ligge i vannet til de er "al dente". Sil av og skyll med kaldt vann, sett
til side.
Gjør klar Pad Thai sausen ved å blande sammen i en kopp.
Legg kyllingbitene i en liten bolle. Rør sammen marinaden og hell over kyllingen. Rør godt og sett til side.
Varm opp en wok eller stor stekepanne over middels høy varme. Legg 1-2 ss. Olje pluss hvitløk og hakket chili, hvis du bruker
det. Rør til velduftende (30 sekunder).
Legg i kyllingen sammen med marinaden. Stek 30 sekunder til 1 minutt. Når wok/gryte blir tørr, tilsetter du litt kyllingbuljong,
1-2 ss. Gangen, for å holde kyllingen fuktig. Fortsett å steke på denne måten til kyllingen er kokt (5-8 minutter).
Tilsett nudler, og hell Pad Thai saus over. Bruk to slikkepotter, skjeer, eller andre redskaper, stek nudler fort i woken. Bruk
en mild "løft og vri" metoden (som blanding av en salat) for å hindre nudler fra å brekke. Rør på denne måten 1-2 minutter. Hvis
du woken blir for tørr, skyv nudler til side og ha litt mer olje i bunnen (men ikke mer buljong).
Tilsett bønnespirer og strø over pepper. Fortsett å blande 1 minutt, eller til nudler er ferdige. Nudler er perfekte når de
ikke lenger er "harde" eller crunchy, men klebrige!
Prøvesmak for krydder, og tilsett mer fiskesaus inntil ønsket smak er nådd. Rør godt.
Løft nudler ned på en tallerken. Topp med generøse mengder av frisk koriander, vårløk og knuste/hakkede nøtter. Legg ferske lime
båter ved, og hvis ønskelig, ekstra saus ved siden av. Limen skal presses over retten før man spiser. Kan serveres med bananblomst.
Pad thai vegetar
4 porsjoner
1 pose(r) bønnespirer
250 gr risnudler
4 ss limesaft
4 ss ketchup
1,5 ss brunt sukker
0,5 dl soyasaus
3 ss olje
4 fedd hvitløk
1 stk finhakket rød chili uten frø og hinner
2 ss olje til steking
6 dl finrevet gulrot
4 stk egg
5 stk vårløk
1 dl peanøtter
4 båt(er) lime til servering
Denne thailandske retten er en vegetarrett, men du kan gjerne tilsette f.eks. Reker, scampi eller fisk. Når man woker, er det
viktig at du har alle ingrediensene klare, for det går fort når man først setter i gang.
Fremgangsmåte:
Kok nudlene etter anvisning på pakken og skyll i kaldt vann. Rør i 1 ts olje, og sett til side.
Finhakk hvitløk og chili og skjær vårløk i tynne skiver. Skrell gulrøttene og riv dem fint.
Pisk eggene med litt salt og hakk peanøttene grovt.
For å lage sausen blander du limesaft, ketchup, brunt sukker og soyasaus i en bolle.
Varm opp olje i en wok eller stekepanne og tilsett hvitløk og chili. Fres under omrøring i ca. 1 minutt. Tilsett gulrøtter og
fres videre under omrøring i 1 minutt til.
Dytt blandingen med gulrøtter, hvitløk og chili til side og opp langs kanten av pannen og hell eggene i. Rør til du får eggerøre
og hell sausen over eggerøren.
Tilsett bønnespirer, vårløk og nudler og bland godt til alt er varmt.
Dryss over peanøtter og server med limebåter.
Pad Thai med reker og svinekjøtt
4 porsjoner
200 gr reker
250 gr risnudler, tørkede
2 ss olje
3 fedd hvitløk
2 ts hakket rød chili
150 gr svinekjøtt i tynne strimler
60 gr kinesisk gressløk, hakket
2 ss fiskesaus
2 ss limesaft
2 ts fint brunt sukker
2 stk egg piskede
90 gr bønnespirer
friske korianderkvaster
40 gr peanøtter uten salt, ristede, hakkede sprøstekt løk, fint brunt sukker og usaltede ristede peanøtter til servering
1) Pill rekene og fjern tarmen. Finhakk rekekjøttet og sett det til side.
2) Bløtlegg nudlene i varmt vann i 10 min eller til de er myke. La dem dryppe av seg og sett dem til side.
3) Varm oljen i en wok eller stor stekepanne til den er svært varm. Stek hvitløk, chili og svinekjøtt i 2 min under konstant
omrøring. Ha i rekekjøttet og stek i 3 min under konstant omrøring. Tilsett gressløk og nudler og la det steke under lokk i 1
min.
4) Tilsett fiskesaus, limesaft, sukker og egg. Rør godt med en klype eller 2 treskjeer til det er gjennomvarmt.
5) Dryss over bønnespirer, koriander og peanøtter. Retten skal serveres tradisjonelt med sprøstekt løk, fint brunt sukker og
hakkede peanøtter ved siden av.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2335