Pad Thai. en liten innføring


Oppdatertdato: 2021-05-06 Tema: Wok Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Når man besøker Thailand kommer man fort i kontakt med retten Pad Thai. Dette er en av de meste kjente rettene i Thailand, samt i hele verden. Som mange andre retter er det flere måter å lage den på, men noen ingredienser går igjen.
Nederst er flere oppskrifter fra mine nettsider.

Om Pad Thai

Pad Thai regnes nok som en nasjonalrett i Thailand, men kommer nok opprinnelig fra Vietnam. Den fikk ett oppsving før andre verdenskrig da produksjonen av risnudler ble stimulert i Thailand. Og det er nudler som er hovedingrediensen her, sammen med flere andre smaker og råvarer.

Hva inneholder det?

Dette er en wokstekt rett med risnudler i en saus av tamarind, fish sauce, chili og egg. Blandet med spirer, kjøtt, tofu, peanøtter, koriander, lime osv. Det er mange varianter av denne og blandingen kan inneholde forskjellige tilsetninger. Serveres og ofte med bananblomster som vi har prøvd samt vårløk. Pad thai kan være vegetarisk med tofu eller med kjøtt som svin og kylling. En med skalldyr kan man og prøve. Variantene er uendelige og her er det bare ett par eksempler på oppskrifter.

Først en på den såkalte pad Thai sausen (Krydderblandingen).

Pad Thai saus

3/4 ss. Tamarind pasta oppløst i 1/4 kopp varmt vann
2 ss. Fiskesaus, + evt ekstra for smak(ikke alle liker denne)
1-3 ts. Chili saus, eller kan erstattes med 1/2 ts. Eller mer tørket knust chili eller cayenne, etter smak
3 ss. Brunt sukker

Dette røres sammen i en kopp og brukes senere.

Pad Thai med kylling

2 porsjoner Thai ris nudler, i bredder som linguini
1,5 kopper rå kyllingbryst i biter

Marinade for kylling:
1 ts. Maisenna oppløst i 3 ss. Soyasaus
4 fedd hvitløk, finhakket
valgfritt: 1-2 frisk rød chili, hakket

3 kopper ferske bønnespirer
3 vårløk i skiver
1/2 kopp frisk koriander
1/3 kopp knust eller grovt hakkede peanøtter (eller andre nøtter, som for eksempel cashewnøtter)
1/4 kopp kyllingbuljong
1/8 ts. Malt hvit pepper
vegetabilsk olje for steking, og noen limebåter

Kok opp vann, ta vekk fra platen og ha i nudler. La de ligge i vannet til de er "al dente". Sil av og skyll med kaldt vann, sett til side.
Gjør klar Pad Thai sausen ved å blande sammen i en kopp.
Legg kyllingbitene i en liten bolle. Rør sammen marinaden og hell over kyllingen. Rør godt og sett til side.
Varm opp en wok eller stor stekepanne over middels høy varme. Legg 1-2 ss. Olje pluss hvitløk og hakket chili, hvis du bruker det. Rør til velduftende (30 sekunder).

Legg i kyllingen sammen med marinaden. Stek 30 sekunder til 1 minutt. Når wok/gryte blir tørr, tilsetter du litt kyllingbuljong, 1-2 ss. Gangen, for å holde kyllingen fuktig. Fortsett å steke på denne måten til kyllingen er kokt (5-8 minutter).

Tilsett nudler, og hell Pad Thai saus over. Bruk to slikkepotter, skjeer, eller andre redskaper, stek nudler fort i woken. Bruk en mild "løft og vri" metoden (som blanding av en salat) for å hindre nudler fra å brekke. Rør på denne måten 1-2 minutter. Hvis du woken blir for tørr, skyv nudler til side og ha litt mer olje i bunnen (men ikke mer buljong).
Tilsett bønnespirer og strø over pepper. Fortsett å blande 1 minutt, eller til nudler er ferdige. Nudler er perfekte når de ikke lenger er "harde" eller crunchy, men klebrige!
Prøvesmak for krydder, og tilsett mer fiskesaus inntil ønsket smak er nådd. Rør godt.

Løft nudler ned på en tallerken. Topp med generøse mengder av frisk koriander, vårløk og knuste/hakkede nøtter. Legg ferske lime båter ved, og hvis ønskelig, ekstra saus ved siden av. Limen skal presses over retten før man spiser. Kan serveres med bananblomst.

Pad thai vegetar

4 porsjoner

1 pose(r) bønnespirer
250 gr risnudler
4 ss limesaft
4 ss ketchup
1,5 ss brunt sukker
0,5 dl soyasaus
3 ss olje
4 fedd hvitløk
1 stk finhakket rød chili uten frø og hinner
2 ss olje til steking
6 dl finrevet gulrot
4 stk egg
5 stk vårløk
1 dl peanøtter
4 båt(er) lime til servering

Denne thailandske retten er en vegetarrett, men du kan gjerne tilsette f.eks. Reker, scampi eller fisk. Når man woker, er det viktig at du har alle ingrediensene klare, for det går fort når man først setter i gang.

Fremgangsmåte:
Kok nudlene etter anvisning på pakken og skyll i kaldt vann. Rør i 1 ts olje, og sett til side.
Finhakk hvitløk og chili og skjær vårløk i tynne skiver. Skrell gulrøttene og riv dem fint. Pisk eggene med litt salt og hakk peanøttene grovt.
For å lage sausen blander du limesaft, ketchup, brunt sukker og soyasaus i en bolle. Varm opp olje i en wok eller stekepanne og tilsett hvitløk og chili. Fres under omrøring i ca. 1 minutt. Tilsett gulrøtter og fres videre under omrøring i 1 minutt til.
Dytt blandingen med gulrøtter, hvitløk og chili til side og opp langs kanten av pannen og hell eggene i. Rør til du får eggerøre og hell sausen over eggerøren.
Tilsett bønnespirer, vårløk og nudler og bland godt til alt er varmt. Dryss over peanøtter og server med limebåter.

Pad Thai med reker og svinekjøtt

4 porsjoner

200 gr reker
250 gr risnudler, tørkede
2 ss olje
3 fedd hvitløk
2 ts hakket rød chili
150 gr svinekjøtt i tynne strimler
60 gr kinesisk gressløk, hakket
2 ss fiskesaus
2 ss limesaft
2 ts fint brunt sukker
2 stk egg piskede
90 gr bønnespirer
friske korianderkvaster
40 gr peanøtter uten salt, ristede, hakkede sprøstekt løk, fint brunt sukker og usaltede ristede peanøtter til servering

1) Pill rekene og fjern tarmen. Finhakk rekekjøttet og sett det til side.
2) Bløtlegg nudlene i varmt vann i 10 min eller til de er myke. La dem dryppe av seg og sett dem til side.
3) Varm oljen i en wok eller stor stekepanne til den er svært varm. Stek hvitløk, chili og svinekjøtt i 2 min under konstant omrøring. Ha i rekekjøttet og stek i 3 min under konstant omrøring. Tilsett gressløk og nudler og la det steke under lokk i 1 min.
4) Tilsett fiskesaus, limesaft, sukker og egg. Rør godt med en klype eller 2 treskjeer til det er gjennomvarmt.
5) Dryss over bønnespirer, koriander og peanøtter. Retten skal serveres tradisjonelt med sprøstekt løk, fint brunt sukker og hakkede peanøtter ved siden av.

Annonse



Pad Thai (stekte nudler) 2


Prøv også Pad Thai (stekte nudler) 2.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 12.11.2017
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

100g nudler
2 ss olje
300 g svinekjøtt, skinke eller bog, skåret i tynne strimler
2 sjalottløk, hakkede
1 sitron, saften
1 ss brun farin
1 ts salt
1 ss søt soyasaus
6 reddiker, skåret i skiver
50 g bønnespirer
3 ss peanøtter, hakkede
100 g reker
2 egg, sammenpiskede
1/2 ts Ingefær, støtt
2 ts Koriander, støtt
1 1/2 ts Hvitløk, fint hakket


Klassisk thairett med nudler og kjøtt/skalldyr i woken. Finnes i flere varianter. Vår versjon ble pyntet med scampi på toppen, men det er faktisk litt svinekjøtt i denne. Disse råvarene passer sammen utrolig nok.


Fremgangsmåte

Kok nudlene etter anvisningen på pakken. Brun kjøttet i oljen sammen med løk i en wok. Tilsett sitronsaft, farin, soyasaus, salt og krydder.
Stek i noen minutter. Tilsett reddiker, bønnespirer, peanøtter og reker. Varm det hele igjennom og lag plass til eggemassen i midten. Hell eggemassen i hullet og rør inntil det begynner å stivne.
Serveres med det samme.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 200,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,79 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,79 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,79.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Khao pad thai


Prøv også Khao pad thai.

Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 07.03.2020
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

3 ss matolje
3 fedd hakket hvitløk
1 ts pepper
2 ss sukker
1 ss fiskesaus
1 ss soyasaus
5 dl kokt ris
2 stk egg pisket
0,25 stk rød paprika i strimler og biter
5 ss grønne erter
2 ss tørket løk
2 ss vårløk i biter og noen strimler
1 stk lime i båter


Det er mange versjoner av denne retten og her er en av de. Er thailandsk stekt ris med det du har av tilbehør, grønnsaker ol.


Fremgangsmåte

Pisk eggene sammen og stek de i panna først, som en liten løs omelett eller eggerøre. Legg til side.

Ha olje i woken og surr hvitløk til den er blank. Rør så inn risen. Ha i pepper, sukker, fishsauce, soyasauce og rør rundt. Ha i erter og paprika.
Surr litt videre før omeletten i biter røres forsiktig inn.
Legges på tallerken og server med tørket løk, vårløk og lime ved siden av.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 160,63 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 18,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,15.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Wokstekte reker med asparges (Goong Pad Nor Mai Farang)


Prøv også Wokstekte reker med asparges (Goong Pad Nor Mai Farang).

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 03.11.2013
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1-2 fedd hvitløk, knust
450 gr asparges, renset
225 gr mellomstore ferske reker, renset
1 ss. tapioca mel blandet med 2 ss. vann
1/2 ts. kvernet hvit pepper
1/2 ts. lys Thai soyasaus
2 ss. Thai østerssaus
1,2 dl kopp kyllingbuljong eller vann
0,65 dl vegetabilsk olje (raps, solsikke)
Stekt hele røde chili peppers, valgfri garnityr


Vi steker litt ekstra hvitløk som pynt på toppen. Asparges skal bare stekes veldig fort


Fremgangsmåte

Varm wok til middels varme og tilsett oljen. Når den er varm, tilsett hvitløk og stek raskt i ca 30 sekunder. Når det har begynt å gulne, tilsett reker og asparges, øk varmen og wok over høy varme. Når reker er nesten kokt igjennom, skru ned varmen.
Legg i buljong, østerssaus, pepper og soyasaus. Skru opp varmen igjen, og når væsken begynner å koke, hell i tapioca blandingen for å tykne sausen, og tilpass etter behov. Serveres umiddelbart med dampet jasmin ris.
PS: Asparges skal wokkes raskt slik at de fortsatt er sprø.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 150,32 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 17,54 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,25.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Pad thai.

Pad thai


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 24.01.2011
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 pose bønnespirer
250 g risnudler
4 ss limesaft
4 ss ketchup
1 ½ ss brunt sukker
½ dl soyasaus
3 ss olje
4 båt hvitløk
1 stk finhakket rød chili uten frø og hinner
2 ss olje til steking
6 dl finrevet gulrot
4 stk egg
5 stk vårløk
1 dl peanøtter
4 båt lime til servering


Denne thailandske retten er en vegetarrett, men du kan gjerne tilsette f.eks. reker, scampi eller fisk. Når man woker, er det viktig at du har alle ingrediensene klare, for det går fort når man først setter i gang.


Fremgangsmåte

Kok nudlene etter anvisning på pakken og skyll i kaldt vann. Rør i 1 ts olje, og sett til side.
Finhakk hvitløk og chili og skjær vårløk i tynne skiver. Skrell gulrøttene og riv dem fint.
Pisk eggene med litt salt og hakk peanøttene grovt.
For å lage sausen blander du limesaft, ketchup, brunt sukker og soyasaus i en bolle.
Varm opp olje i en wok eller stekepanne og tilsett hvitløk og chili. Fres under omrøring i ca. 1 minutt. Tilsett gulrøtter og fres videre under omrøring i 1 minutt til.
Dytt blandingen med gulrøtter, hvitløk og chili til side og opp langs kanten av pannen og hell eggene i. Rør til du får eggerøre og hell sausen over eggerøren.
Tilsett bønnespirer, vårløk og nudler og bland godt til alt er varmt.
Dryss over peanøtter og server med limebåter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 170,95 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 17,96 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,89 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,04.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pad Ka Pao Moo - wokstekt svinekjøtt med chili og basilikum.

Pad Ka Pao Moo - wokstekt svinekjøtt med chili og basilikum


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 02.09.2010
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

300 g renskåret svinekjøtt i strimler
3 ss soyaolje
1 ss chilipasta (sambal oelek)
4 båt hvitløk
4 stk frisk sjampinjong delt i to
½ stk løk i grove biter
½ boks hermetiske bambusskudd
50 g lange thaibønner
½ stk rød paprika i grove biter
1 dl vann
3 ss østerssaus (oyster sauce)
1 ss fiskesaus (asiatisk)
1 ss sukker
1 stk vårløk delt i grove biter
4 ss frisk basilikum (holy basil)


Woking er selve symbolet på vårt bilde av asiatisk mat. Her er en variant som er rask å lage og som brenner deilig på tunga. Gjør deg god og varm om vinteren og klar for en dukkert om sommeren.


Fremgangsmåte

1. Finhakk hvitløk og bland med chilipasta til en grov puré.
2. Stek halvparten av kjøttet i olje i 2-3 minutter på sterk varme. Ta ut kjøttet og stek resten. Ha alt kjøttet i woken, tilsett chili- og hvitløksblandingen og stek videre i 2-3 minutter.
3. Ha i sjampinjong, løk, bambusskudd, bønner og paprika og stek videre i 2-3 minutter.
4. Avslutt med vann, fiskesaus, østersaus og sukker. Bland godt med resten før vårløk og basilikum tilsettes.

Server med ris.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 108,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,47 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,77.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Stekte nudler thaistyle (Pad Thai Kung).

Stekte nudler thaistyle (Pad Thai Kung)


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 07.03.2015
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kulinarisk.no
Bildet er tatt av Kulinarisk.no

Ingredienser

1 ss rødløk, finhakket
½ ss hvitløk, finhakket
16-20 rensede scampi
400 g risnudler ca. 5 mm (i tørr tilstand)
4 ss tofu (fast), i små terninger
½ ss syltede neper, finhakket
25 g kinesisk purre (ev. vårløk), skåret i biter à 3 cm
25 g ferske bønnespirer
1 ss tørket chilipulver
1 ss sukker
2 ss fiskesaus
2 ss tamarindsaus (ev. riseddik)
3 ss peanøtter, hakket


En kjent thairett med stekte nudler. Denne er det mange varianter av. Enkelt med at alt skal i woken etter hverandre.


Fremgangsmåte

Legg risnudlene i lunkent vann til bløtgjøring i ca. 5 minutter. Når nudlene er klare helles vannet av. Hvis det er mulig å få tak i ferske risnudler trenger du ikke å bløtgjøre dem.
Hell oljen i woken. Når oljen er varm legger du i løk og hvitløk. Når løken er lysebrun legger du i scampi først, deretter tofu. Scampien må ikke stekes tørr – heller kokes – juster varmen.
Legg nudlene i woken. Bland godt sammen. Smak til med neper, deretter fiskesaus, tamarind og sukker. Husk hele tiden å blande og bevege godt i woken. Tilsett til slutt chili.
Slå av blusset og bland inn kinesisk purre og bønnespirer. Anrett blandingen på en tallerken. Til slutt drysser du peanøttene over og retten er klar til servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 243,97 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 35,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,11 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,6.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++







Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2335



Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.