Pastinakkpure eller pastinakk-krem



Oppdatertdato: 2017-11-09 Tema: Tilbehør Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Rosemarie Pettersen


Pastinakkpure er en av de tilbehør vi har prøvd i det siste og med litt ekstra i oppskriften blir dette virkelig godt, faktisk en erstatning for potetstappe og lignende stapper/mos. Men pastinakkpure og andre pureer er ypperlige tilbehør til kjøttretter og til mange av de julerettene som dukker opp nå som julen nærmer seg.

Oppskriften under er en miks av flere vi satt sammen med litt løk og hvitløk i. Men den kan og lages helt plain med bare pastinakk, fløte og smør, dvs løken kuttes ut.

Pastinakkpure og andre varianter

Både pastinakk og mange andre rotgrønnsaker kan brukes på denne måten. Prøv gjerne med sellerirot, kålrabi, persillerot, søtpotet, erter, gulrot, søtpotet, jordskokk og potet selvfølgelig. Dette er ett ganske enkelt og nydelig tilbehør til de fleste middager og kan varieres i det uendelige. Men hovedfremgangsmåten er som følger:
Skrell grønnsakene og del de i biter. Kokes møre i vann med litt salt og evt litt smør. Hell av vann. Ha de så i en bolle/gryte og bruke en slik gammeldags stapper, eller bruk en håndmikser/stavmikser alt etter hvor myke de er. Mos de sammen med litt smør, fløte/melk/vann og smak til med salt, pepper og litt urter. Server til både kjøtt og stekt fisk.

Og om en ønsker litt mer spennende smak så blander man flere typer grønnsaker eller moser inn løk ol. Vil du at den skal se ut som på restaurant så bruker man blender, men vi liker at det er litt klumper i mosen.
Men vi prøvde også en ren søtpotetmos som dere ser under, og den var ikke det helt store mht smaken før man har i diverse krydder og urter. Den passer fint til hvitt kjøtt.

Pastinakk-krem


Prøv også Pastinakk-krem.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 04.11.2017
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

500 g ferdig skrelt pastinakk
1 l vann
1 ts salt

Løken
1 stk sjalottløk
1 ss rapsolje
2 fedd hvitløk

Ved mosing
1 dl fløte
140 g kaldt smør
1 ts salt
1 ts nykvernet pepper
1 ss hakket frisk oregano eller gressløk til pynt


Pastinakkkrem må vel være det beste tilbehøret til alt stekt kjøtt og evt fisk. Vi lagde denne og dette er utrolig godt.
Vi moste den slik at det ble litt klumper for at det skal bli litt bit i dette, og konsistensen minnet om potetmos. Lignende krem eller mos kan lages av gulrot, selleri, persillerot, kålrabi, søtpotet osv. Og gjerne en miks av flere. Også blomkål går bra sammen med for eksempel erter.


Fremgangsmåte

1. Skrell og del pastinakken i mindre biter. Kok den mør i vann og salt.
2. Varm litt olje i en dyp panne og surr hvitløk og sjalottløken myk.


3. Sil av vannet og mos pastinakken i foodprosessor sammen med hvitløk og sjalottløk. Under mosingen tilsettes smør og fløte. Kjøres til en glatt krem, eller mer grov om du ønsker det..

3. Smak til med salt og nykvernet pepper, og pynt med litt oregano eller gressløk.

Tilbehør til stekt kjøtt og fisk.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 231,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,85 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 20,99 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,66.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Søtpotetstappe med koriander.

Søtpotetstappe med koriander


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 05.11.2017
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

1 kg søtpoteter, skrelt og hakket
60 g smør
1 løk, finhakket
1 ts malte korianderfrø
1 ss svarte sennepsfrø
3 ss hakket frisk koriander
salt
nymalt svart pepper


En søtpotetstappe som er litt utenom det vi er vant med. Her er det krydder som gjør mye av smaken siden søtpotet i seg selv er ganske kjedelig. Vi hadde i noen dråper sitron for smaken og det er lov å tilsette litt fløte eller creme friche også. Pynt med sesamfrø.


Fremgangsmåte

Kok søtpotetene i 10-12 minutter, eller til de er møre. Hell av kokevannet og la dem renne godt av.

Varm i mellomtiden opp smøret i en gryte. Tilsett løken og la den steke forsiktig i 3-4 minutter. Ha i malt koriander og sennepsfrø, og la det steke videre i 1 minutt til.

Mos søtpotetene og bland dem med løken og den friske korianderen. Krydre godt med salt og pepper og server.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 118,27 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,84 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,59 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,11.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kålrotstappe.

Kålrotstappe


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 29.11.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

Ca 1 kg kålrot
1 liter vann
1/4 ts pepper
2 ts salt
Kraft fra pinnekjøtt


Her er stappen servert med julepølse og vårløk som pynt. Med lettstekt julepølse er dette ett helt måltid før jul. Kålrotstappe kan så forbedres med å bytte vann med litt melk og fløte. Bruk gjerne litt urter eller krydder i også.


Fremgangsmåte

Rens og del kålroten i skiver.

Kok skivene møre i lettsaltet vann.

Hell av kokvannet og mot kålroten. Smak til med pepper, salt og kraft fra pinnekjøttet.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 16,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,51.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Ertepuré.

Ertepuré


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 22.10.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

ca. 5 dl frosne selskapserter
1/2 dl buljong
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 dl fløte



Fremgangsmåte

1. Kok opp ertene i buljongen. Bruk en stavmikser og kjør til puré.
2. Smak til med salt, pepper og fløte.

Serveres til lutefisk, røkt lammelår og ulike kjøttretter.

TIPS:
Dette er et godt alternativ til den tradisjonelle ertestuingen laget av tørkede erter. Denne tar kortere tid å lage, og er friskere i smaken.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 95,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,51 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,53.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Mos med brokkoli.

Mos med brokkoli


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 03.12.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Synøve Dreyer

Ingredienser

300 g potet
500 g brokkoli
2 ss kesam mager
4 ss hakket frisk kruspersille
2 dl varm melk
1 ss smør
salt og pepper etter smak


Server rykende varm mos med brokkoli og poteter til middag. Og sett en ekstra spiss på den med noen ristede pinjekjerner over, om du vil.


Fremgangsmåte

Skrell potetene og del dem i biter.
Skyll brokkolien og del i biter.
Kok brokkoli- og potetbiter mørt - i hver sin kjele - i så lite vann som mulig. Ikke la brokkolien koke for lenge, da blir den grå.
Hell fra kokevannet, men ta vare på det.
La potetene dampe litt.
Mos poteter og brokkoli sammen, rør inn smør, kesam og finhakket kruspersille.
Spe med litt av kokevannet til passe konsistens.
Smak til med salt og pepper.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 54,93 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,59 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,87.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pepperrotkrem 5.

Pepperrotkrem 5


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 19.12.2015
Denne retten tar ca 1-10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

2 dl fløte
2 dl rømme
1/2 sitron
ca 1 ts sukker
2 ss revet pepperrot 3 dl lettrømme 1 ss sitronsaft 1 ts sukker 2 ss revet frisk pepperrot 1/4 ts salt 1/4 ts pepper


Enkel og god dressing som passer godt sammen med roastbeef eller som dipp til grillet oksekjøtt. Får du ikke tak i fersk pepperrot, kan du kjøpe pepperrot på tube.


Fremgangsmåte

Bland rømme sammen med sitronsaft, sukker og revet pepperrot.
Vær forsiktig med pepperroten, smaken blir sterkere når kremen har stått en stund.

Smak eventuelt til med salt og pepper.
Revet pepperrot kan også kjøpes på tube.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 178,72 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,62 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,92 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,69.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Mandelpotetpure.

Mandelpotetpure


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 19.12.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Mari Svenningsen

Ingredienser

600 g mandelpotet
2 dl melk
2 ss smør
1/2 ts nykvernet pepper
1/2 ts salt


Passer til alt og alle… Enkelt og så godt!


Fremgangsmåte

Skrell og kok potetene.
Sil av vannet, og damp dem tørre.
Mos potetene, tilsett melk og smør og rør godt. Smak til med salt og pepper.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 80,92 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,86 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,11.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hjemmelaget potetmos 2.

Hjemmelaget potetmos 2


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 21.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

6 poteter
1 3/4 dl melk
1 ss smør
3/4 ts salt
1/2 ts pepper



Fremgangsmåte

Skrell potetene og skjær dem i mindre biter. Kok dem i ca. 10 minutter, eller til de er møre. Hell av vannet og knus potetene med en gaffel eller potetmos-stapper. Tilsett smør og litt av melken og rør godt. Spe med resten av melken. Smak til med salt og pepper. Klippet gressløk, tynne purreringer eller litt revet muskat kan også være godt i hjemmelaget potetmos.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 77,1 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,56 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,54.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rotmos 3.

Rotmos 3


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 29.12.2013
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

1 kålrot i terninger
8-10 poteter i terninger
1 sellerirot i terninger
4 dl lett eller ekstra lettmelk
salt
pepper
finhakket hvitløk eller friske urter etter smak


Lag en hjemmelaget rotmos, passer til røkt kjøtt, pølser, pinnekjøtt og så mye mer.


Fremgangsmåte

Kok alle rotgrønnsakene møre i lettsaltet vann. Mos alt med en potetstampe og spe med melk. Smak til med salt, pepper og eventuelt hvitløk eller urter. Varm mosen på svak varme før servering, pass på så den ikke brenner seg i bunnen av kjelen.

Tips! Ved å blande potetene med kålrot og sellerirot får stappen masse smak. Den egner seg like godt til dampet og ovnsbakt fisk som til karbonader og pølser. Dersom du lager denne rotmosen til lørdagsmiddagen kan du bytte ut 1-2 dl melk med matfløte for å få en rundere og mer fyldig smak. Lag en stor porsjon, så har du til to dager.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 49,59 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,29 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,1.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kålrotstappe med fløte.

Kålrotstappe med fløte


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 18.12.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Synøve Dreyer

Ingredienser

1 ½ kg kålrot
2 dl kremfløte
2 ss smør
smak til med salt og pepper
¼ ts malt muskat
litt av kokevannet


Kålrotstappe hører med til tradisjonsmat som pinnekjøtt, men prøv også gjerne til annet stekt og røkt kjøtt, sommer som vinter.


Fremgangsmåte

Skrell og del kålroten i biter som kokes møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet, men ta vare på det. Mos kålroten og ha i fløte, kokevann, smør og smak til med salt, pepper og muskat.

Tips:
Skal du servere kålrotstappe til pinnekjøtt, kan du erstatte noe av væsken med kraft fra pinnekjøttet. Du kan også erstatte noe av kålroten med et par gulrøtter eller poteter. Da blir stappen mildere på smak.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 94,38 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,82 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,92 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,91.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Squashpure.

Squashpure


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 04.01.2013
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

600 g grønn squash
1 ss smør
1 ts salt
1 krm pepper
1 dl jarlsberg revet


Fløyelsmyk puré til fisk og fugl.


Fremgangsmåte

Skrell og skjær squashen i skiver. Kok dem møre i minst mulig vann. Sil kokevannet fra og mos squashen. Rør inn smør og smak mosen til med salt og pepper.
Server squashmosen drysset med ost til feks saltbakt fisk.

Saltbakt fisk

4 porsjoner

600 g fiskefilet uten skinn og ben, f eks laks, steinbit eller torsk grovt salt
I ovn ved 200 °C i ca. 15 minutter

Skjær fisken i porsjonsstykker. Dekk bunnen i et ildfast fat med et tykt lag grovt salt. Legg på fisken og dekk den med salt. Bak fisken i ovn til den er akkurat gjennomkokt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 52,03 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,67 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,46.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3072







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.